Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008AE0989

Avizul Comitetul Economic și Social European privind propunerea de regulament al Consiliului de instituire a unui sistem comunitar pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat COM(2007) 602 final — 2007/0223 (CNS)

JO C 224, 30.8.2008, p. 72–76 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

30.8.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 224/72


Avizul Comitetul Economic și Social European privind propunerea de regulament al Consiliului de instituire a unui sistem comunitar pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat

COM(2007) 602 final — 2007/0223 (CNS)

(2008/C 224/16)

La 4 decembrie 2007, în conformitate cu articolul 37 din Tratatul de instituire a Comunității Europene, Consiliul a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la

Propunerea de regulament al Consiliului de instituire a unui sistem comunitar pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat.

Secțiunea pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 29 aprilie 2008. Raportor: dl Sarró Iparraguirre.

În cea de a 445-a sesiune plenară, care a avut loc la 28 și 29 mai 2008 (ședința din 29 mai), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 70 voturi pentru, 0 voturi împotrivă și 3 abțineri.

1.   Concluzii

1.1

Având în vedere că practica persistentă a pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat (INN) necesită un răspuns cuprinzător, bazat pe un instrument de reglementare eficient, cu aplicare generală de-a lungul întregului lanț de distribuție, de la pescuit până la vânzare, CESE consideră că, în general, propunerea de regulament cuprinde în articolele sale cadrul necesar pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului INN. Comitetul își exprimă sprijinul față de această propunere, apreciind că măsurile propuse consolidează rolul Comunității ca stat de pavilion, stat de port, stat de comercializare și stat al beneficiarului.

1.2

Comitetul consideră că reușita acestei propuneri de regulament se bazează pe patru piloni:

angajarea statelor membre în combaterea pescuitului INN;

colaborarea dintre statele membre;

cooperarea internațională;

efortul continuu și constant de a pune în aplicare acest regulament.

1.3

Fără a încerca să excludă flota comunitară din domeniul de aplicare al propunerii de regulament, CESE consideră că ar trebui să se facă o distincție mai clară între pescuitul INN desfășurat de nave din țări terțe, asupra cărora statele de pavilion nu exercită niciun control, și celelalte acte de pescuit ilegal comise de navele aflate sub pavilion comunitar, care reprezintă încălcări ale politicii comune în domeniul pescuitului și care sunt reglementate în prezent prin instrumentele juridice derivate din Regulamentul (CEE) nr. 2847/93 (1).

1.4

Comitetul apreciază că aplicarea tuturor măsurilor de control și de inspecție propuse va duce la o creștere considerabilă a bugetului și a birocrației, precum și extinderea infrastructurilor administrative de control pentru statele membre. De aceea, îndeamnă Comisia să țină seama de aceste aspecte pentru a nu prejudicia rezultatul final și îi solicită acesteia ca, în orice caz, să ia măsuri de precauție suficiente pentru ca aplicarea propunerii de regulament să nu ducă la creșterea costurilor de exploatare pentru întreprinderile ale căror nave practică pescuitul legal.

1.5

De asemenea, Comitetul consideră că măsurile propuse nu ar trebui să afecteze, în niciun caz, traficul comercial legal în așa măsură încât să constituie o piedică pentru schimburile comerciale, încălcând normele care reglementează comerțul internațional.

1.6

Comitetul consideră că propunerea de regulament nu precizează suficient de clar în ce formă va trebui validat de către autoritatea statului de pavilion certificatul de captură solicitat de Comunitatea Europeană. Înțelegând că această validare va trebui realizată în formă electronică, CESE consideră că propunerea de regulament ar trebui să explice în mod clar forma de validare, atât pentru navele care transportă capturi proaspete, cât și pentru cele care transportă produse pescărești congelate.

1.7

CESE consideră că controlul navelor de pescuit din țări terțe ar trebui efectuat în mod similar în toate „porturile desemnate” din diferitele state membre. De asemenea, consideră că textul propunerii de regulament ar trebui să precizeze cu mai multă claritate că inspecțiile se vor efectua atât pe cale maritimă, cât și terestră și aeriană.

1.8

CESE reafirmă cele exprimate în alte avize în legătură cu rolul Agenției Comunitare pentru Controlul Pescuitului, considerând că acesteia ar trebui să i se acorde un rol important în coordonarea, monitorizarea și controlul pescuitului INN. În acest scop, agenția ar trebui dotată cu mai multe resurse financiare și umane.

1.9

Comitetul consideră că nivelul sancțiunilor aplicate navelor din țări terțe trebuie armonizat în toate statele membre ale UE. De asemenea, este de părere că, în cazul nerespectării legislației de către statele necooperante, ar trebui avută în vedere posibilitatea de a aplica și alte sancțiuni decât cele care au legătură cu pescuitul.

1.10

În orice caz, CESE consideră că trebuie consolidate garanțiile în cadrul procedurilor de declarare a navelor de pescuit INN și a statelor necooperante, în principal garanția protecției, și, de asemenea, că aceste declarații trebuie să se întemeieze pe probe concludente, pentru a evita anularea ulterioară în instanță a măsurilor adoptate de statele membre.

2.   Introducere

2.1

Comunitatea este implicată în lupta împotriva pescuitului INN de peste 10 ani. Începând din anul 2002, această luptă a luat forma unui plan de acțiune comunitar, atât la nivelul Comunității propriu-zise, cât și la nivel regional și internațional, pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului INN (2).

2.2

În anul 2005, în rezoluția (3) sa privind aplicarea planului de acțiune comunitar prevăzut în comunicarea menționată mai sus, Parlamentul European a declarat că este necesar ca Uniunea Europeană să-și extindă și să-și intensifice eforturile pentru combaterea pescuitului INN.

2.3

Cu toate că s-au înregistrat îmbunătățiri semnificative, pescuitul INN nu a dispărut. Comisia consideră că persistența acestei situații necesită un răspuns ferm și urgent din partea Uniunii Europene.

2.4

În consecință, anul trecut Comisia a elaborat o nouă Comunicare (4) privind o nouă strategie pentru Comunitate de a preveni, descuraja și elimina pescuitul ilegal, nedeclarat și nereglementat.

2.5

În urma consultărilor prelungite desfășurate pe parcursul anului trecut, la care CESE a participat în mod activ (5), Comisia a elaborat prezenta propunere de regulament (6), care cuprinde următoarele domenii de acțiune:

îmbunătățirea controlului asupra legalității activităților navelor de pescuit din țări terțe care solicită acces în porturile Uniunii Europene și a capturilor acestora;

îmbunătățirea controlului privind respectarea măsurilor de conservare și gestionare a produselor pescărești provenite din țări terțe, importate în Comunitatea Europeană prin alte mijloace decât navele de pescuit;

închiderea pieței Uniunii Europene pentru produsele pescărești provenite din activitățile de pescuit INN;

combaterea activităților de pescuit INN desfășurate de către cetățenii Comunității Europene în afara teritoriului acesteia;

îmbunătățirea căilor juridice de constatare a activităților de pescuit INN;

introducerea unui sistem eficient de sancțiuni în vederea împiedicării încălcării grave a măsurilor privind pescuitul;

îmbunătățirea măsurilor de combatere a pescuitului INN în cadrul organizațiilor regionale de gestionare a pescuitului;

sprijinirea politicii și a mijloacelor de combatere a pescuitului INN în țările în curs de dezvoltare;

creșterea sinergiei între organele de monitorizare, control și supraveghere, atât între statele membre, cât și între acestea și țările terțe.

2.6

Astfel, propunerea se bazează pe principiul că, pentru a fi eficientă, strategia de combatere a pescuitului INN trebuie să fie globală și să cuprindă toate aspectele problemei, de-a lungul întregului lanț de distribuție.

3.   Observații generale

3.1

CESE consideră că îngrijorătoarele consecințe ecologice și socioeconomice ale practicării pescuitului INN necesită acțiuni ferme din partea Uniunii Europene, fapt pentru care susține în general propunerea Comisiei.

3.2

Legislația comunitară în vigoare, care instituie un regim de control aplicabil politicii comune în domeniul pescuitului (7), prevede un sistem cuprinzător de control al legalității capturilor efectuate de navele de pescuit comunitare, însă nu permite un nivel echivalent de control și de sancțiuni pentru produsele pescărești capturate de nave din țări terțe și importate în Comunitate.

3.3

Această deficiență lasă cale liberă agenților economici, atât din interiorul, cât și din exteriorul UE, pentru a introduce pescuitul INN pe piața comunitară, cea mai mare piață mondială și principalul importator de produse pescărești, sporindu-și astfel profitabilitatea activităților. Din acest motiv, Comitetul consideră adecvat ca, fără a exclude flota comunitară din domeniul de aplicare al regulamentului, așa cum prevede articolul 1 alineatul (4), propunerea de regulament ar trebui să se concentreze asupra activităților de pescuit INN desfășurate de navele din țări terțe.

3.4

Propunerea de regulament în dezbatere instituie un nou sistem de control care se va aplica tuturor activităților de pescuit INN și activităților conexe desfășurate pe teritoriul statelor membre sau în apele maritime care se află sub suveranitatea sau jurisdicția statelor membre sau activităților desfășurate de către navele de pescuit comunitare sau de către resortisanți ai statelor membre ale Uniunii Europene. De asemenea, sistemul se va aplica, fără a aduce atingere competenței statului de pavilion sau statului riveran în cauză, activităților de pescuit INN desfășurate de nave necomunitare în marea liberă sau în apele care se află sub jurisdicția unei țări terțe, așa cum cere flotei comunitare politica comună în domeniul pescuitului.

3.5

Fără a încerca să excludă flota comunitară din domeniul de aplicare al propunerii de regulament, CESE consideră că ar trebui să se facă o distincție mai clară între pescuitul INN desfășurat de nave din țări terțe, asupra cărora statele de pavilion nu exercită niciun control, și celelalte acte de pescuit ilegal comise de navele aflate sub pavilion comunitar, care reprezintă încălcări ale politicii comune în domeniul pescuitului și care sunt reglementate în prezent prin instrumentele juridice derivate din Regulamentul (CEE) nr. 2847/93, menționat anterior.

3.6

De asemenea, propunerea de regulament instituie un control corespunzător al lanțului de distribuție a produselor pescărești importate în Comunitate. Comitetul consideră că măsurile propuse nu ar trebui să afecteze, în niciun caz, traficul comercial în așa măsură încât să constituie o piedică pentru schimburile comerciale legale.

3.7

CESE salută cu satisfacție propunerea de regulament elaborată de Comisie. Aceasta este clară, are un domeniu de aplicare foarte extins, prevede controlul activităților de pescuit ilegal la nivel comunitar și internațional și dispune de măsuri coercitive imediate și de sancțiuni efective, proporționale și disuasive împotriva persoanelor fizice și juridice care au comis sau sunt responsabile de încălcări grave ale regulamentului. Cu toate acestea, CESE consideră că, în cazul nerespectării prevederilor de către statele membre necooperante, ar trebui avută în vedere și posibilitatea de a aplica acestor state necooperante alte sancțiuni decât cele care au legătură cu pescuitul.

3.8

CESE consideră că ordinea capitolelor propunerii de regulament ar trebui schimbată. Astfel, capitolele IV și V, privind sistemul comunitar de alertă și identificarea navelor implicate în activități de pescuit INN, ar trebui să fie introduse după capitolul I.

3.9

De asemenea, CESE consideră că la capitolul III articolul 13 alineatul (1) ar trebui să se menționeze în mod expres faptul că interdicția privind importul capturilor obținute de pe urma pescuitului INN include atât importurile pe cale maritimă, cât și cele pe cale terestră și aeriană.

3.10

În opinia Comitetului, principala dificultate în aplicarea propunerii de regulament constă în faptul că sunt necesare consensul și sprijinul tuturor statelor membre, precum și o rețea de cooperare efectivă la nivel internațional.

3.11

Comitetul recunoaște că punerea în aplicare a tuturor măsurilor de inspecție și control, atât în porturi, cât și pe mare, precum și a măsurilor de certificare, monitorizare și verificare a navelor și capturilor, precum și controlul importurilor pe cale terestră, maritimă și aeriană vor duce la o creștere considerabilă a cheltuielilor, a birocrației și a mecanismelor administrative pentru statele membre; de aceea, invită Comisia să ia în considerare impactul acestora în propunerea sa de regulament, pentru a nu prejudicia rezultatul final.

3.12

În acest sens, Comitetul solicită Comisiei să ia suficiente măsuri de precauție pentru ca aplicarea propunerii de regulament să nu ducă la o creștere a costurilor de exploatare pentru întreprinderile ale căror nave practică pescuitul legal.

3.13

În fond, CESE consideră că măsurile propuse întăresc rolul Comunității ca stat de pavilion, stat de port, stat de comercializare și stat al beneficiarului.

4.   Observații specifice

4.1

După cum am analizat până acum, în cazul în care este aplicată în mod corect, constant și continuu, propunerea de regulament este în măsură să facă din Uniunea Europeană liderul sau purtătorul de drapel al luptei internaționale împotriva pescuitului INN.

4.2

După câteva dispoziții generale privind aplicarea, regulamentul trece direct la controlul portuar comunitar al navelor de pescuit din țări terțe. Este important să se sublinieze că transbordările în ape comunitare între nave de pescuit din țări terțe și nave comunitare sunt interzise. Această interdicție se extinde și în afara apelor comunitare, la transbordările pe mare ale capturilor navelor din țări terțe către nave comunitare.

4.3

CESE își exprimă satisfacția privind această interdicție de transbordare în largul mării, deoarece a solicitat în repetate rânduri Comisiei introducerea interzicerii transbordărilor, care reprezintă sursa unei mari părți din activitățile de pescuit INN.

4.4

Regulamentul prevede în mod clar faptul că navele din țări terțe vor putea intra doar în „porturile desemnate” ale Uniunii Europene, stabilite în prealabil de statele membre și doar dacă îndeplinesc o serie de condiții: notificare de intrare și autorizare, certificat validat de captură și inspecție. Navelor de pescuit din țări terțe care nu îndeplinesc condițiile și dispozițiile regulamentului li se va interzice intrarea în porturile statelor membre, nu vor putea beneficia de servicii portuare, nici efectua operațiuni de descărcare, transbordare sau transformare la bord în aceste porturi.

4.5

Regulamentul acordă o importanță deosebită intensității și rigurozității controalelor de notificare a intrării, de certificare a capturii și a inspecțiilor în port.

4.6

În ceea ce privește controlul certificatelor de captură, care trebuie trimise cu 72 de ore înainte de intrarea în port, Comitetul consideră că validarea acestora trebuie să se efectueze electronic de către autoritatea de validare. În opinia Comitetului, propunerea de regulament nu explică suficient de clar cum trebuie realizată validarea certificatului. De asemenea, Comitetul consideră că Comisia Europeană ar trebui să identifice cazurile care fac excepție de la termenul de 72 de ore.

4.7

Comitetul sprijină orientările Comisiei privind controlul navelor de pescuit și invită statele membre să ajungă la un consens pentru aplicarea uniformă a acestuia în toate porturile „desemnate”.

4.8

Încălcările dispozițiilor regulamentului, și anume atunci când o navă de pescuit dintr-o țară terță a fost implicată în activități de pescuit INN, vor duce la interzicerea debarcării, transbordării sau transformării la bord a capturilor, precum și la inițierea unei anchete și, după caz, la aplicarea sancțiunilor prevăzute de legislația națională a statului membru respectiv. În cazul încălcărilor grave, propunerea de regulament prevede aplicarea de măsuri coercitive imediate.

4.9

Obiectivul acestui control riguros al navelor de pescuit din țările terțe, identic cu controlul navelor comunitare, este acela de a descoperi produsele pescărești obținute de pe urma activităților de pescuit INN. Importul acestor produse pescărești în Uniunea Europeană este interzis, potrivit regulamentului în dezbatere.

4.10

CESE consideră că importurile de pe întreg teritoriul comunitar trebuie controlate și, de aceea, capitolul III ar trebui să includă și inspectarea containerelor importate în Comunitate pe cale terestră și aeriană. În acest sens, ar trebui stabilit un procent minim de containere care trebuie inspectate în fiecare an.

4.11

Regulamentul prevede ca, atunci când se interzice importul unor produse pescărești considerate ca provenind din pescuitul INN, în conformitate cu dispozițiile regulamentului și respectând întotdeauna dreptul la apel, statele membre vor putea confisca aceste produse și dispune de ele, în conformitate cu legislația lor națională.

4.12

Pentru o corectă aplicare a regulamentului în toate aspectele privitoare la importul și reexportarea produselor pescărești sau, după caz, la interdicția de import, se prevede ca Comisia să poată semna acorduri de cooperare administrativă cu statele de pavilion.

4.13

Sistemul propus de Comisie prin acest regulament necesită o amplă cooperare la nivel internațional între Uniunea Europeană și statele de pavilion, statele cooperante care fac parte din organizațiile regionale de gestionare a pescuitului și înseși organizațiile regionale. De asemenea, ca urmare a acestei cooperări, trebuie identificate statele necooperante; regulamentul prevede ce tip de tratament trebuie să li se aplice acestora.

4.14

Prima consecință internă a acestei cooperări internaționale este crearea unui sistem comunitar de alertă care să furnizeze agenților economici și statelor membre informații referitoare la suspiciunile întemeiate pe care le poate avea Uniunea Europeană cu privire la respectarea legilor, regulamentelor sau măsurilor internaționale aplicabile de conservare și gestionare de către navele de pescuit sau cu privire la produsele pescărești ale anumitor țări terțe.

4.15

Notificarea va duce la monitorizarea comunitară și internațională a importurilor, atât a celui care face obiectul alertei, cât și a celor anterioare, și a navelor de pescuit afectate de notificare. Atunci când concluziile verificărilor, inspecțiilor și controalelor efectuate vor demonstra existența unor activități de pescuit INN, Comisia va putea adopta alte măsuri, cum ar fi includerea navei sau navelor respective pe o listă comunitară a navelor de pescuit INN.

4.16

Regulamentul menționează că însăși Comisia sau un organism desemnat de aceasta va culege și va analiza toate informațiile privind activitățile de pescuit INN.

4.17

CESE consideră că organismul ideal pentru realizarea acestei operațiuni este Agenția Comunitară pentru Controlul Pescuitului, care va trebui să dispună de resurse sporite, umane și financiare.

4.18

Regulamentul tratează în detaliu întreg sistemul de elaborare, actualizare și publicare a listei comunitare a navelor de pescuit INN, precum și conținutul acesteia; navele de pescuit înscrise pe listele de nave de pescuit INN aprobate de organizațiile regionale de gestionare a pescuitului vor fi incluse în mod automat. CESE consideră că, în locul includerii automate pe listă a navelor de pescuit comunitare, Comisia ar trebui să se asigure în prealabil că statele membre respective nu au adoptat măsuri efective, potrivit dispozițiilor articolului 26 din propunerea de regulament.

4.19

Comitetul consideră că sistemul propus de regulament este corect, întrucât implică în mod serios lansarea procesului de includere a navelor de pescuit și a statelor necooperante pe listele de pescuit INN, cu toate garanțiile privind informarea prealabilă și protecția, având în vedere măsurile aplicabile navelor și statelor implicate în activități de pescuit INN. Cu toate acestea, consideră că trebuie consolidate garanțiile în cadrul procedurilor de declarare a navelor de pescuit INN și a statelor necooperante, în principal garanția protecției, și, de asemenea, că aceste declarații trebuie să se întemeieze pe probe concludente, pentru a evita anularea ulterioară în instanță a măsurilor adoptate de statele membre.

4.20

Având în vedere gravele consecințe ale includerii unui stat pe lista de state necooperante și faptul că cerințele regulamentului în cauză trebuie aplicate tuturor statelor în mod egal, CESE consideră rezonabil ca Comisia să ajute țările în curs de dezvoltare, pentru ca acestea să poată îndeplini condițiile legate de monitorizarea, controlul și supravegherea activităților pescărești.

4.21

Comitetul consideră că sistemul de localizare prin satelit a navelor (SLN) reprezintă un instrument important pentru monitorizarea activităților de pescuit INN. De aceea, în opinia CESE, pentru ca un stat să poată fi exclus de pe lista statelor necooperante, acesta ar trebui să aibă obligația de a instala SLN pe toate navele sale de pescuit.

4.22

Comitetul este de acord cu măsurile severe prevăzute de regulament aplicabile navelor de pescuit și statelor necooperante implicate în activități de pescuit INN.

4.23

Regulamentul interzice și resortisanților statelor membre să acorde orice tip de sprijin sau să se implice în pescuitul INN, precum și în orice activitate privitoare la navlosirea, exportul sau vânzarea navelor de pescuit incluse pe lista comunitară a navelor de pescuit INN.

4.24

În sfârșit, regulamentul insistă asupra infracțiunilor grave, armonizând nivelul minim al amenzilor maxime pe care le pot stabili statele membre, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice, precum și măsurile coercitive imediate și sancțiunile suplimentare, pentru evitarea repetării încălcărilor și pentru a permite autorităților competente să cerceteze aceste încălcări.

4.25

Comitetul consideră că nivelul sancțiunilor aplicate navelor din țări terțe trebuie armonizat în toate statele membre ale Uniunii Europene.

4.26

În vederea simplificării legislației comunitare, Comisia include în propunerea de regulament principalele dispoziții în materie de control, inspecție și respectare a normelor adoptate de organizațiile regionale de gestionare a pescuitului din care face parte Uniunea Europeană, extinzând astfel domeniul de aplicare la toate apele acoperite de vreuna din aceste organizații.

4.27

CESE consideră că, în viitor, Comisia ar trebui să studieze posibilitatea extinderii regulamentului la pescuitul în apă dulce.

4.28

CESE consideră că propunerea de regulament prezentată de Comisie reprezintă un instrument util pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat. Pentru punerea sa în aplicare va fi necesar un efort susținut și consecvent. În acest sens, Comitetul consideră esențială colaborarea dintre statele membre.

Bruxelles, 29 mai 2008

Președintele

Comitetului Economic și Social European

Dimitris DIMITRIADIS


(1)  Regulamentul (CEE) nr. 2847/93 al Consiliului din 12.10.1993.

(2)  COM(2002) 180 final, 28.5.2002 și Concluziile Consiliului din 7.6.2002.

(3)  Rezoluția Parlamentului European 2006/2225 adoptată la 15.2.2007.

(4)  COM(2007) 601 final, 17.10.2007.

(5)  Conferința CESE pe tema „Responsabilitatea statului de pavilion”, 30.1.2007.

(6)  Propunere de regulament al Consiliului 2007/0223 (CNS) de instituire a unui sistem comunitar pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat.

(7)  Regulamentul (CEE) nr. 2847/93 al Consiliului din 12.10.1993.


Top