EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007AE1464

Avizul Comitetului Economic și Social European privind Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 1408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariați, persoanele care desfășoară activități independente și membrii familiilor acestora care se deplasează în interiorul Comunității COM (2007) 159 final — 2007/0054 (COD)

JO C 44, 16.2.2008, p. 106–108 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.2.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 44/106


Avizul Comitetului Economic și Social European privind „Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 1408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariați, persoanele care desfășoară activități independente și membrii familiilor acestora care se deplasează în interiorul Comunității”

COM (2007) 159 final — 2007/0054 (COD)

(2008/C 44/23)

La 7 mai 2007, Consiliul, în conformitate cu articolul 262 din Tratatul de instituire a Comunității Europene, a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social cu privire la propunerea sus-menționată.

La 24 aprilie 2007, Biroul Comitetului Economic și Social European a însărcinat Secțiunea pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și cetățenie cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă.

Având în vedere caracterul urgent al lucrărilor, Comitetul Economic și Social European l-a numit pe dl Rodríguez García-Caro (1) raportor general în cadrul celei de a 439-a sesiuni plenare din 24 și 25 octombrie 2007 (ședința din 25 octombrie) și a adoptat prezentul aviz cu 64 voturi pentru, 0 voturi împotrivă și 1 abținere.

1.   Concluzii

1.1

Comitetul Economic și Social European sprijină modificările aduse anexelor Regulamentului nr. 1408/71, având convingerea că acestea vor servi la îmbunătățirea conținutului acestuia și că vor aduce beneficii cetățenilor UE în cauză. Acest sprijin se manifestă în special în cazul modificărilor care permit introducerea anumitor prestații în cadrul coordonării, pentru ca acestea să nu mai constituie excepții sau concepte neexportabile.

1.2

De asemenea, Comitetul Economic și Social European, ca reprezentant al partenerilor sociali și al societății civile organizate, dorește să atragă atenția asupra lentului proces legislativ prin care trece propunerea de regulament de aplicare a Regulamentului nr. 883/2004. Nu am elabora prezentul aviz dacă regulamentul menționat ar fi intrat în vigoare. De aceea, CESE solicită Parlamentului European și Consiliului să accelereze la maxim procesul decizional și să permită ca noua coordonare a sistemelor de securitate socială să intre în vigoare cât mai curând.

2.   Introducere

2.1

De la adoptarea sa în iunie 1971, Regulamentul nr. 1408/71 a suferit modificări succesive care i-au adaptat și actualizat conținutul. Aceste modificări s-au datorat, printre altele, schimbărilor legislative din statele membre, acordurilor bilaterale adoptate între state, extinderilor succesive care au avut loc și adaptării conținutului regulamentului la hotărârile succesive pronunțate de Curtea de Justiție în materie de securitate socială.

2.2

De la adoptarea de către CESE a primului său aviz privind regulamentul în cauză, în ianuarie 1967 (2), Comitetul, în calitatea sa de actor socio-economic și de reprezentant al societății civile, și-a exprimat opiniile aproape anual în legătură cu ansamblul modificărilor aduse corpului textului sau anexelor. În acest fel, Comitetul a participat activ la evoluția unui instrument de o vitală importanță pentru garantarea dreptului de liberă circulație a persoanelor în general și a lucrătorilor în special, pe teritoriul tuturor statelor membre ale UE. În acest fel, se garanta protecția drepturilor la anumite prestații de securitate socială pe durata deplasărilor în interiorul Uniunii.

2.3

În anul 2004 Regulamentul a suferit cea mai mare modificare din istoria sa. În vederea simplificării și îmbunătățirii textului și în urma unei îndelungate dezbateri instituționale, Parlamentul European și Consiliul au aprobat un nou regulament de coordonare a sistemelor de securitate socială (3), și anume Regulamentul nr. 883/2004, menit să înlocuiască textul în vigoare. Cu toate acestea și întrucât regulamentul de aplicare a acestuia nu a fost încă aprobat, noul text de coordonare nu a intrat în vigoare, ca urmare Regulamentul nr. 1408/71 rămâne pe deplin în vigoare.

2.4

Comitetul a elaborat avize atât în legătură cu Regulamentul nr. 883/2004 de coordonare a sistemelor de securitate socială (4), precum și cu propunerea de regulament prin care se adoptă modalitățile de aplicare a acestuia (5). Această propunere urmează în prezent un lent proces administrativ în cadrul instituțiilor competente.

2.5

Întrucât este vorba de un text dinamic, diversele modificări pe care le introduc statele membre în legislațiile lor naționale trebuie să fie reflectate în Regulamentul nr. 1408/71 pentru a-și păstra valabilitatea în cadrul acestuia și pentru a nu se limita, în consecință, drepturile lucrătorilor care se deplasează în interiorul Uniunii Europene. În definitiv, prin aceste modificări se încearcă actualizarea și îmbunătățirea coordonării sistemelor de securitate socială, facilitând aplicarea reglementărilor comunitare.

2.6

Pe plan juridic, propunerea duce la abrogarea și modificarea unor dispoziții cuprinse în anexele la regulament și, de asemenea, se aplică Spațiului Economic European.

3.   Conținutul propunerii

3.1

Propunerea de regulament privește exclusiv unele dintre anexele Regulamentului nr. 1408/71, nu și corpul textului, care nu suferă nici o modificare.

3.2

Modificările introduse reflectă propunerile prezentate de următoarele state membre: Austria, Danemarca, Franța, Țările de Jos, Ungaria, Irlanda și Polonia. Cu excepția Franței, toate modificările provin din schimbări legislative la nivel național.

3.3

Modificările privesc următoarele anexe și state membre:

3.3.1

Anexa I, partea I, care definește termenii de „lucrători salariați” și „persoane care desfășoară activități independente”, atunci când aceștia nu pot fi stabiliți pe baza legislației naționale. Această anexă se modifică pentru a se ține seama de schimbările legislative din Irlanda.

3.3.2

Anexa I, partea II, care definește sintagma „membri ai familiei” pentru acele cazuri în care legislația națională nu permite distincția între aceștia și alte persoane. Modificarea privește și Irlanda, din același motiv.

3.3.3

Anexa II, partea I, care definește regimurile speciale pentru persoanele care desfășoară activități independente excluse din domeniul de aplicare al regulamentului. Se înlocuiește textul din secțiunea „Franța” din motive legate de asigurările complementare.

3.3.4

Anexa II, partea II, care definește alocațiile speciale de naștere sau de adopție excluse din domeniul de aplicare al regulamentului. Se înlocuiește în cazul Poloniei pentru a include în coordonare complementul la alocația de naștere.

3.3.5

Anexa II bis, care cuprinde prestațiile care nu au caracter de contribuție și sunt, ca atare, neexportabile. Privește din nou Irlanda pentru a se ține seama de schimbările legislative interne.

3.3.6

Anexa III, partea A, care enumeră dispozițiile convențiilor care continuă să fie în vigoare în ciuda existenței regulamentului. Modificarea privește Ungaria în legătură cu diverse convenții cu Germania și Austria, date fiind modificările intervenite în legislația privind pensiile.

3.3.7

Anexa IV, partea A, care enumeră legislațiile prevăzute în regulament, în conformitate cu care valoarea prestațiilor de invaliditate nu depinde de durata perioadei de asigurare. Aceasta privește și Irlanda și Țările de Jos, date fiind schimbările din legislațiile acestora.

3.3.8

Anexa IV, partea C, care enumeră cazurile în care se poate renunța la dublul calcul al prestației, întrucât acesta nu va da un rezultat superior. Se elimină secțiunea privind Ungaria, întrucât nu mai este în această situație ca urmare a modificărilor legislative. De asemenea, se produce o înlocuire în text cu privire la Austria, date fiind schimbările intervenite în legislația privind pensiile.

3.3.9

Anexa VI, care stabilește modalitățile specifice de aplicare a legislațiilor unor state membre Privește textele introduse de Danemarca, Țările de Jos și Austria, date fiind schimbările intervenite în legislațiile lor interne.

3.3.10

Anexa VIII, care enumeră regimurile care prevăd alocații familiale sau prestații suplimentare ori speciale pentru orfani. Privește Irlanda, ca urmare a modificărilor din legislație.

4.   Observații

4.1

În sesiunea plenară din 13 și 14 decembrie 2006, Comitetul Economic și Social European a aprobat un aviz privind alte modificări în Regulamentul 1408/71 (6). În acel aviz, Comitetul își exprima speranța că aceea era ultima modificare asupra căreia se pronunța, dorind ca noul Regulament nr. 883/2004 să fie aprobat cât mai curând. Șase luni mai târziu ne aflăm în fața unor noi modificări în anexele Regulamentului nr. 1408/71, întrucât regulamentul de aplicare încă nu a fost aprobat.

4.2

În aceste condiții, CESE sprijină modificările introduse în anexele regulamentului, cu convingerea că acestea vor servi la îmbunătățirea conținutului acestuia și, în definitiv, că vor aduce beneficii cetățenilor în cauză. În acest sens, CESE își exprimă acordul în special în legătură cu acele modificări care introduc prestații în domeniul coordonării sistemelor de securitate socială, extrăgându-le din anexele menite să reflecte excepțiile la modalitățile generale de aplicare a prestațiilor.

4.3

În prezent, instituțiile europene dezbat diverse propuneri de regulament privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Pe de o parte, propunerea de regulament de aplicare a Regulamentului nr. 883/2004, în legătură cu care CESE a elaborat deja un aviz, este în prezent analizată de Consiliu, capitol cu capitol. Această examinare va continua pe durata Președinției portugheze, în timp ce același text se află la prima lectură în Parlament. Pe de altă parte, propunerea de regulament care privește anexa XI la Regulamentului nr. 883/2004 se află într-un proces de dezbatere similar celui menționat anterior; CESE s-a pronunțat deja asupra acestui subiect (7). În acest sens, trebuie avut în vedere faptul că, la adoptarea regulamentului de coordonare, multe dintre anexele sale au rămas goale, în așteptarea conținutului ce urma să rezulte din adoptarea regulamentelor succesive. În sfârșit, propunerea de regulament de modificare a Regulamentului nr. 1408/71 face obiectul prezentului aviz.

4.4

Dintr-o perspectivă obiectivă și având în vedere cele expuse la punctul anterior, ne aflăm în fața unui marasm reglementar: continuă să se aprobe modificări la un regulament aproape abrogat, lipsesc anexe la noul regulament de coordonare care ar trebuit deja să intre în vigoare, iar noul regulament de aplicare este într-un proces de aprobare care ne amintește din nefericire, de lentul proces decizional prin care a trecut regulamentul de coordonare. Din aceste considerente, CESE solicită din nou Parlamentului European și Consiliului să accelereze procedurile în curs în vederea adoptării definitive a ambelor regulamente. CESE reamintește că, încă din 1992, la Consiliul European din Edinburgh s-a recunoscut necesitatea unei revizuiri generale a legislației în scopul simplificării normelor de coordonare. Cincisprezece ani au trecut de la acea declarație și continuăm să utilizăm aceleași reglementări nesimplificate.

4.5

Complexitatea reglementărilor de coordonare a sistemelor de securitate socială face ca, în general, cetățenii să nu cunoască conținutul acestora și nici drepturile de care beneficiază. În acest sens și utilizând contextul prezentului aviz, trebuie insistat asupra necesității ca autoritățile naționale să difuzeze în mod eficient în rândul cetățenilor lor mesaje clare și concise care să le permită cunoașterea drepturilor pe care le au în materia securității sociale atunci când se deplasează în interiorul Uniunii indiferent de motiv. Această necunoaștere este și mai gravă în cazul deplasărilor scurte, în scopuri turistice sau profesionale, pe durata cărora orice problemă acută de sănătate le poate provoca serioase dificultăți cetățenilor, din cauză că aceștia nu-și cunosc drepturile și demersurile pe care trebuie să le facă pentru a beneficia rapid de îngrijiri.

4.6

În acest sens și în susținerea celor expuse la punctul 4.5 din avizul elaborat privind anexa XI din Regulamentul nr. 883/2004 menționat anterior, CESE trebuie să elaboreze un aviz din proprie inițiativă în vederea identificării problemelor care există în Uniunea Europeană în ceea ce privește asistența medicală acordată cetățenilor care se deplasează în interiorul Comunității și a propunerilor ce trebuie puse în practică pentru ca mecanismele de coordonare să funcționeze eficient.

Bruxelles, 25 octombrie 2007.

Președintele

Comitetului Economic și Social European

Dimitris DIMITRIADIS


(1)  După aprobarea prealabilă a Adunării Plenare.

(2)  JO C 64, 5.4.1967.

(3)  JO L 166, 30.4.2004.

(4)  Avizul CESE din 27 ianuarie 2000 privind „Coordonarea sistemelor de securitate socială”; raportor: dl Rodríguez García-Caro (JO C 75, 15.3.2000).

(5)  Avizul CESE din 26 octombrie 2006: „Coordonarea sistemelor de securitate socială — modalități de aplicare”; raportor: dl. Greif (JO C 324, 30.12.2006).

(6)  Avizul CESE din 13 decembrie 2006 privind modificarea Regulamentului nr. 1408/71. raportor: dl Rodríguez García-Caro (JO C 325, 30.12.2006).

(7)  Avizul CESE din 14 martie 2007 privind coordonarea sistemelor de securitate socială — anexa XI, raportor dl. Greif (JO C 161, 13.7.2007).


Top