Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32025R0351

Regulamentul (UE) 2025/351 al Comisiei din 21 februarie 2025 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 10/2011 privind materialele și obiectele din plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare, de modificare a Regulamentului (UE) 2022/1616 privind materialele și obiectele din plastic reciclat destinate să vină în contact cu produse alimentare, și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 282/2008 și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2023/2006 privind buna practică de fabricație a materialelor și a obiectelor destinate să vină în contact cu produsele alimentare în ceea ce privește plasticul reciclat și alte aspecte legate de controlul calității și de fabricarea materialelor și obiectelor din plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare

C/2025/1085

JO L, 2025/351, 24.2.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2025/351/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2025/351/oj

European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2025/351

24.2.2025

REGULAMENTUL (UE) 2025/351 AL COMISIEI

din 21 februarie 2025

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 10/2011 privind materialele și obiectele din plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare, de modificare a Regulamentului (UE) 2022/1616 privind materialele și obiectele din plastic reciclat destinate să vină în contact cu produse alimentare, și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 282/2008 și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2023/2006 privind buna practică de fabricație a materialelor și a obiectelor destinate să vină în contact cu produsele alimentare în ceea ce privește plasticul reciclat și alte aspecte legate de controlul calității și de fabricarea materialelor și obiectelor din plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1935/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 octombrie 2004 privind materialele și obiectele destinate să vină în contact cu produsele alimentare și de abrogare a Directivelor 80/590/CEE și 89/109/CEE (1), în special articolul 5 alineatul (1) literele (a), (c), (d), (e), (h), (i) și (j),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) nr. 10/2011 al Comisiei (2) stabilește norme specifice privind materialele și obiectele din plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare. În special, capitolul II din respectivul regulament stabilește cerințe privind compoziția materialelor și obiectelor din plastic menite să se asigure că materialele finite din plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare sunt suficient de sigure pentru a îndeplini cerințele de la articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 1935/2004.

(2)

În acest capitol II, cerințele privind compoziția substanțelor care pot fi utilizate la fabricarea materialelor și obiectelor din plastic se referă în mod specific la „straturile de plastic” din materialele și obiectele din plastic. Cu toate acestea, în numeroase cazuri, materialele și obiectele din plastic nu sunt constituite dintr-o structură stratificată, ci dintr-un singur material omogen cu o formă complexă, ceea ce duce la ambiguitate. Prin urmare, capitolul II din Regulamentul (UE) nr. 10/2011 ar trebui să se refere la materialele și obiectele din plastic, și nu la straturile de plastic. Întrucât noua formulare ar putea ridica îndoieli cu privire la aplicarea cerințelor privind compoziția prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 10/2011 în cazul straturilor care nu sunt din plastic ale materialelor și obiectelor din plastic, cum ar fi adezivii, cernelurile tipografice, lacurile și învelișurile, este necesar să se clarifice faptul că cerințele privind compoziția nu se aplică straturilor respective. Cu toate acestea, trimiterea la „straturile de plastic” din capitolul III din Regulamentul (UE) nr. 10/2011 trebuie menținută, deoarece permite, în ceea ce privește materialele și obiectele multistratificate, ca unele dintre dispozițiile acestui capitol să se aplice anumitor straturi, și nu altora. În special, stratul de plastic care este separat de produsul alimentar printr-o barieră funcțională în materialele multistratificate poate fi fabricat cu substanțe care nu sunt incluse în lista Uniunii. De asemenea, trebuie menținută posibilitatea de a verifica respectarea limitelor de migrare în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 10/2011 pentru materialele și obiectele incluse în domeniul său de aplicare care sunt lipite cu adezivi sau care sunt imprimate și/sau acoperite cu un înveliș.

(3)

Conform definiției „plasticului” din Regulamentul (UE) nr. 10/2011, „plasticul” constă în polimeri la care se pot adăuga aditivi sau alte substanțe pentru a se obține un efect fizic sau chimic în plastic. Acest regulament autorizează aditivii și materiile prime ca două categorii diferite. Prin urmare, un aditiv nu poate fi utilizat ca materie primă dacă nu este autorizat ca atare și viceversa. De regulă, aditivii nu sunt legați chimic de polimeri. Cu toate acestea, anumite particule, fibre sau alte materiale solide utilizate în materialele plastice pentru a se obține un efect fizic sunt legate de polimer, cu sau fără ajutorul unui agent de lipire, pentru a se asigura integritatea globală a materialului. Având în vedere definițiile plasticului, aditivilor, polimerilor și materiilor prime din Regulamentul (UE) nr. 10/2011, atunci când această legătură este o legătură chimică, pot exista îndoieli în legătură cu oportunitatea de a considera un astfel de material solid drept aditiv sau materie primă. Prin urmare, apare o incertitudine în ceea ce privește necesitatea autorizării respectivului material solid ca aditiv sau ca materie primă. În consecință, este necesar să se clarifice definiția aditivilor. În special, întrucât natura materiilor prime le face adecvate pentru polimerizare, proces care implică o modificare chimică semnificativă, în timp ce materialele solide utilizate ca aditivi rămân substanțial în forma în care au fost adăugate, trebuie să se considere că un material solid legat chimic de polimerul la care este adăugat funcționează ca aditiv, și nu ca materie primă, chiar dacă suprafața sa poate reacționa în continuare cu polimerii din materialul plastic.

(4)

Anumite substanțe autorizate enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 10/2011 sunt derivate din materiale de origine naturală, inclusiv minerale și organisme vii, care sunt utilizate, de asemenea, ca aditivi în materialele plastice, ca fibre sau ca particule mici. Aceste materiale au fost considerate în trecut drept substanțe utilizate la fabricarea materialelor plastice, ele intrând, prin urmare, în domeniul de aplicare al regulamentului respectiv. Cu toate acestea, compoziția acestor substanțe este complexă, variabilă și poate să nu fie pe deplin cunoscută. Prin urmare, este dificil să se determine identitatea acestor substanțe, ceea ce creează dificultăți, întrucât este important să se definească în mod clar aceste substanțe pentru a le distinge unele de altele. Aceste substanțe sunt menționate în Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (3) ca substanțe cu compoziție necunoscută sau variabilă, produse de reacție complexă sau materiale biologice („UVCB”). Prin urmare, pentru a asigura o mai bună aliniere a Regulamentului (UE) nr. 10/2011 la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 și, în special, pentru a facilita viitoarea aliniere a evaluării riscurilor și a autorizării acestor substanțe, este oportun să se aplice acest concept de substanțe UVCB și în cadrul Regulamentului (UE) nr. 10/2011.

(5)

În temeiul articolului 5 din Regulamentul (UE) nr. 10/2011, lista de substanțe a Uniunii prevăzută în anexa I la regulamentul respectiv conține substanțele autorizate să fie utilizate „intenționat” la fabricarea materialelor și a obiectelor din plastic. În anumite cazuri, anexa I include, de asemenea, specificații privind impuritățile care pot fi prezente în substanță, cu condiția ca acestea să fie relevante pentru evaluarea riscurilor și să aibă potențialul de a afecta sănătatea umană. Același lucru este valabil și pentru orice produs de reacție și degradare legat de substanță care se poate forma în timpul fabricării materialului sau obiectului din plastic. Totuși, aceste impurități și produse de reacție și de degradare nu sunt prezente în mod intenționat în materialul sau obiectul din plastic. Prin urmare, este oportun să se elimine cuvântul „intenționat” de la articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 10/2011.

(6)

Substanțele enumerate în tabelul 1 din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 10/2011 sunt indicate prin numărul substanței MCA, numărul de referință și denumirea chimică și, dacă este disponibil, prin numărul de înregistrare Chemical Abstracts Service (CAS). Cu toate acestea, experiența arată că pot exista în continuare îndoieli cu privire la identitatea exactă a substanțelor autorizate. Întrucât cererea de autorizare a unei substanțe trebuie să conțină informații privind identitatea substanței, cum ar fi denumirea chimică, compoziția chimică, nivelul de puritate, greutatea moleculară și datele spectroscopice, iar aceste informații sunt verificate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (denumită în continuare „autoritatea”), identitatea desemnată a substanțelor enumerate în tabelul 1 din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 10/2011 trebuie luată în considerare în raport cu identitatea substanței specificată în avizul autorității. Prin urmare, în cazul în care persistă îndoieli cu privire la desemnarea unei substanțe, trebuie consultată autoritatea.

(7)

Produsele biocide care conțin substanțe active pot fi încorporate în diferite materiale, inclusiv materiale plastice, care pot intra în contact cu produsele alimentare. Regulamentul (UE) nr. 10/2011 prevede că, pentru a fi utilizate la fabricarea materialelor și obiectelor din plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare, substanțele care sunt destinate să fie prezente în materialele sau obiectele finite din plastic și care au o funcție biocidă trebuie să fi fost autorizate de Comisie sau, în așteptarea unei astfel de autorizații, să fie una dintre substanțele incluse în lista provizorie menționată la articolul 7 din regulamentul respectiv. Cu toate acestea, Regulamentul (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (4) stabilește norme pentru autorizarea tipurilor de produse biocide enumerate în anexa V la acesta, inclusiv a celor destinate a fi încorporate în materialele și obiectele destinate să vină în contact cu produsele alimentare, precum și pentru introducerea pe piață a obiectelor tratate care conțin astfel de produse, cum ar fi materialele și obiectele destinate să vină în contact cu produsele alimentare. În conformitate cu regulamentul respectiv, un produs biocid care conține o substanță activă poate fi încorporat în materialele destinate să vină în contact cu produsele alimentare, cu condiția ca atât substanța, cât și produsul care conține substanța respectivă să fie aprobate și, respectiv, autorizate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 528/2012 pentru utilizarea respectivă. Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 10/2011 ar trebui să facă trimitere la Regulamentul (UE) nr. 528/2012 în ceea ce privește substanțele active biocide și produsele biocide care pot fi utilizate la fabricarea materialelor plastice destinate să vină în contact cu produsele alimentare și care sunt prezente în mod intenționat în acestea.

(8)

Regulamentul (UE) nr. 10/2011 stabilește în prezent că substanțele utilizate la fabricarea straturilor de plastic din materialele și obiectele din plastic trebuie să aibă o puritate convenabilă pentru utilizarea destinată și previzibilă a materialelor sau a obiectelor. Experiența arată că, pentru a se asigura un nivel ridicat de protecție a sănătății umane și pentru a se oferi ajutor operatorilor economici la evaluarea conformității materialelor și a obiectelor cu Regulamentul (UE) nr. 10/2011, trebuie definit conceptul de puritate a substanțelor utilizate la fabricarea materialelor și obiectelor destinate să vină în contact cu produsele alimentare. Având în vedere informațiile științifice actuale și dispozițiile de reglementare pentru autorizarea substanțelor utilizate la fabricarea materialelor și obiectelor destinate să vină în contact cu produsele alimentare, este oportun să se definească gradul ridicat de puritate al acestor substanțe în raport cu identitatea lor și, după caz, cu specificațiile sau restricțiile prevăzute în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 10/2011, cu o evaluare a riscurilor în conformitate cu articolul 19 sau cu orientările relevante ale autorității. În acest sens, în nota sa de orientare pentru pregătirea unei cereri de evaluare a siguranței unei substanțe care urmează să fie utilizată în materialele din plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare (5), autoritatea a stabilit principiul conform căruia, cu cât este mai mare expunerea consumatorilor prin migrarea în produsele alimentare a substanțelor din materialele sau obiectele destinate să vină în contact cu aceste produse, cu atât este mai mare cantitatea de date toxicologice necesare. În special, autoritatea consideră că, în cazul în care o substanță utilizată la fabricarea unui material sau obiect destinat să vină în contact cu produsele alimentare are un nivel de migrare în produsele alimentare mai mic de 0,00015 mg de substanță/kg de produs alimentar (0,15 μg/kg), riscul de genotoxicitate este improbabil și nu este necesar niciun test de toxicitate a substanței migratoare (6) și că, în cazul în care nivelul de migrare este mai mare de 0,15 μg/kg, dar mai mic de 0,05 mg/kg, sunt necesare numai date privind testele de genotoxicitate (7). Cu toate acestea, în etapele inițiale ale procesului de fabricație a materialelor și obiectelor din plastic, este posibil ca următoarele etape de fabricație și/sau utilizarea finală a materialelor și obiectelor să nu fie suficient de cunoscute pentru a calcula nivelurile de migrare a unei substanțe în produsele alimentare. Prin urmare, pentru a evalua dacă o substanță utilizată la fabricarea unui material sau obiect destinat să vină în contact cu produsele alimentare respectă aceste niveluri-prag, este oportun să se ia în considerare factorii care afectează concentrația acestei substanțe în produsele alimentare și migrarea sa din materialele și obiectele finite în produsele alimentare. În plus, în cazul în care este necesară evaluarea genotoxicității unei substanțe individuale, aceasta trebuie să poată fi înlocuită cu o evaluare a genotoxicității unui grup de substanțe, dar numai în temeiul unor cerințe specifice (8).

(9)

Regulamentul (UE) nr. 10/2011 nu impune restricții privind sursa substanțelor care pot fi utilizate la fabricarea materialelor și obiectelor din plastic și, prin urmare, aceste substanțe pot fi fabricate din deșeuri. Cu toate acestea, substanțele fabricate din deșeuri pot conține o contaminare accidentală. Pentru a proteja sănătatea umană și având în vedere că anumite procese de fabricație ale substanțelor pot elimina prezența contaminanților accidentali sau o pot reduce în așa fel încât să se asigure că contaminarea din materialul finit din plastic nu generează un risc pentru sănătatea umană, trebuie să se impună ca substanțele produse din deșeuri să aibă, de asemenea, un nivel ridicat de puritate.

(10)

Trebuie stabilite norme specifice în ceea ce privește puritatea substanțelor de origine naturală, așa-numitele substanțe UVCB. În unele cazuri, o substanță provine dintr-o porție a unui organism din care nu a fost îndepărtat niciunul dintre componentele sale sau provine dintr-un material natural care a fost purificat doar parțial și, în consecință, compoziția sa completă poate fi necunoscută sau variabilă. Totuși, în alte cazuri, atunci când substanța naturală poate fi extrasă din materialul natural și purificată ulterior, se poate obține o substanță cu o compoziție chimică cunoscută. Prin urmare, în ceea ce privește substanțele de origine naturală, este oportun să se precizeze modul în care trebuie stabilită identitatea acestora în vederea aplicării cerinței privind un grad ridicat de puritate. Pe baza celor mai recente cunoștințe, autoritatea descrie identitatea unor astfel de substanțe cât mai detaliat posibil, incluzând compoziția, sursa și procesul utilizat pentru obținerea lor și specifică, în măsura posibilului, fracțiunea necaracterizată. Cu toate acestea, în cazul în care, din punct de vedere istoric, nu a fost furnizată o astfel de denumire detaliată, denumirea substanței trebuie să fie factorul determinant pentru identificarea sa.

(11)

În timpul fabricării materialelor și obiectelor din plastic, nu este posibil să se evite pe deplin producția de reziduuri rezultate din tăiere, resturi și alte subproduse. Permiterea reprelucrării acestor subproduse pentru fabricarea de materiale și obiecte din plastic poate contribui la reducerea prezenței materialelor de fabricație inutilizabile. În cazul în care subprodusele pot fi utilizate direct la fabricarea materialelor plastice fără alte operațiuni în afară de practicile industriale obișnuite, cum ar fi mărunțirea și regranularea, ele nu sunt considerate deșeuri. Întrucât Regulamentul (UE) 2022/1616 al Comisiei (9) nu se aplică acestor subproduse și este necesar să se clarifice care subproduse pot fi considerate sigure pentru reprelucrare, trebuie stabilite norme care să asigure siguranța utilizării lor. Prin urmare, este oportun să se includă o definiție a reprelucrării pentru a se distinge în mod clar între produsele cărora li se aplică Regulamentul (UE) nr. 10/2011 și cele cărora li se aplică Regulamentul (UE) 2022/1616 și pentru a se stabili norme pentru reprelucrarea în condiții de siguranță a acestor subproduse.

(12)

Întrucât Directiva (UE) 2019/904 a Parlamentului European și a Consiliului (10) descurajează utilizarea materialelor din plastic de unică folosință destinate să vină în contact cu produsele alimentare din cauza impactului lor asupra mediului, din ce în ce mai multe materiale și obiecte din plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare sunt concepute pentru o utilizare repetată. Cu toate acestea, utilizarea repetată poate duce la deteriorarea materialului sau a obiectului din plastic, conducând astfel la creșterea migrării în produsele alimentare a unor constituenți care pot pune în pericol sănătatea umană. O astfel de deteriorare a materialelor și obiectelor din plastic este indicată prin diferite semne, de exemplu, prin fisuri și crăpături superficiale, umflături, exfoliere, contracție sau alte deformări, îngălbenire sau alte decolorări permanente sau prin pierderea luciului sau a transparenței. Cu toate acestea, modificările legate de utilizare, cum ar fi contaminarea cauzată de coloranții proveniți din produsele alimentare, inclusiv de licopen și curcumină, nu reprezintă, în principiu, o deteriorare a materialului sau a obiectului. Pentru a preveni utilizarea obiectelor din plastic deteriorate, fabricantul sau alt operator responsabil cu introducerea pe piață a obiectului finit din plastic destinat să vină în contact cu produsele alimentare trebuie să furnizeze utilizatorilor de obiecte din plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare informații cu privire la modul de prevenire sau de încetinire a deteriorării și la modificările care indică deteriorarea prin utilizare repetată.

(13)

Articolul 15 din Regulamentul (CE) nr. 1935/2004 prevede că materialele și obiectele care nu se află încă în contact cu produsele alimentare atunci când sunt introduse pe piață trebuie, dacă este necesar, să fie însoțite de instrucțiuni speciale care trebuie respectate pentru o utilizare sigură și adecvată. Este oportun să se considere că, în cazul în care Regulamentul (UE) nr. 10/2011 stabilește restricții privind utilizarea obiectelor din plastic, este întotdeauna necesar să se furnizeze astfel de instrucțiuni speciale consumatorilor.

(14)

Articolul 14 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 10/2011 prevede că normele privind limitele de migrare prevăzute la articolele 11 și 12 nu se aplică straturilor de plastic din materialele și obiectele multistraturi multimateriale. Cu toate acestea, întrucât materialele sau obiectele multistraturi multimateriale finite în care stratul aflat în contact direct cu produsele alimentare este un strat de plastic pot prezenta aceleași riscuri potențiale pentru sănătate ca materialele sau obiectele din plastic, acest strat trebuie să respecte dispozițiile referitoare la migrare prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 10/2011. Dimpotrivă, articolele 11 și 12 din Regulamentul (UE) nr. 10/2011 trebuie să nu se aplice în continuare straturilor care nu sunt din plastic ale materialelor multistraturi multimateriale. Se pot aplica alte acte legislative ale Uniunii sau norme naționale. Cu toate acestea, limitele de migrare prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 10/2011 continuă să se aplice straturilor de plastic ale materialelor și obiectelor care sunt imprimate, acoperite sau lipite cu adezivi.

(15)

Pentru a preciza mai în detaliu obligațiile operatorilor economici în ceea ce privește informațiile pe care trebuie să le furnizeze autorităților competente, trebuie să li se solicite operatorilor economici să pună la dispoziția autorităților competente informații privind compoziția materiilor prime, precum și documente justificative în fiecare etapă a procesului de fabricație. Aceste documente trebuie, de asemenea, să demonstreze conformitatea cu normele referitoare la nivelul ridicat de puritate introduse prin prezentul regulament.

(16)

Pentru a asigura conformitatea cu Regulamentul (UE) nr. 10/2011, statele membre trebuie să instituie măsuri de control eficace, inclusiv eșantionarea materialelor și a obiectelor din plastic, precum și a produselor provenite din etape intermediare ale procesului de fabricație al materialelor și obiectelor din plastic. Cu toate acestea, experiența arată că inspectorii se pot confrunta cu provocări practice în ceea ce privește prelevarea de eșantioane în anumite etape ale procesului de fabricație la locurile de fabricație. Prin urmare, este oportun să se solicite fabricanților să faciliteze inspecțiile, asigurându-se că inspectorii pot preleva eșantioane în etapele relevante ale procesului de fabricație și pot preleva eșantioane de substanțe și materiale (intermediare) utilizate pentru fabricație care sunt prezente la locul de fabricație.

(17)

Raportul real suprafață/volum al obiectului finit din plastic destinat să vină în contact cu produsele alimentare servește drept bază pentru normele privind testarea migrării prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 10/2011. Cu toate acestea, acest regulament stabilește, de asemenea, că, în ceea ce privește anumite materiale și obiecte, trebuie să se aplice un raport suprafață/volum fix pentru a se facilita determinarea nivelului de migrare, în special atunci când se testează obiecte care nu se află încă în contact cu produsele alimentare, pentru care nu este posibil să se determine suprafața care intră în contact cu produsele alimentare sau să se compenseze nivelul preconizat de supraestimare sau de subestimare a expunerii consumatorilor la constituenții acestor materiale și obiecte. Cu toate acestea, în anumite cazuri, aplicarea unui raport suprafață/volum fix poate conduce la o subestimare a expunerii consumatorilor la constituenții acestor materiale și obiecte care pot pune în pericol sănătatea umană. Prin urmare, este oportun ca operatorii economici să aibă posibilitatea de a opta pentru raportul real suprafață/volum, în loc să fie obligați să utilizeze raportul suprafață/volum fix stabilit pentru aceste excepții.

(18)

Punctul 07.04 din tabelul 2 din anexa III la Regulamentul (UE) nr. 10/2011 atribuie simulanți alimentari unor categorii de brânză. Cu toate acestea, actualele atribuiri, în special categoriile 07.04.B și 07.04.C, nu corespund interpretării și utilizării comune ale expresiilor „brânză naturală” și „brânză prelucrată”. Mai precis, brânza topită este considerată de obicei brânză prelucrată, în timp ce brânzeturile similare brânzei cottage sunt considerate de obicei brânzeturi naturale neprelucrate. De asemenea, actualele atribuiri nu respectă terminologia utilizată în clasificarea „FoodEx2” stabilită de autoritate (11), în special în ceea ce privește brânza nematurată (proaspătă) și brânza maturată. Prin urmare, este oportun să se modifice categoriile respective pentru a clasifica mai bine brânzeturile naturale și prelucrate și brânzeturile maturate și nematurate, stabilind totodată atribuiri de simulanți adecvate pentru aceste noi categorii de brânzeturi pe baza atribuirilor existente.

(19)

Pentru a asigura siguranța, operatorii economici trebuie să primească toate informațiile relevante pentru siguranța materialelor și obiectelor din plastic pe care le produc sau le utilizează. Cu toate acestea, Regulamentul (UE) nr. 10/2011 prevede doar ca declarația scrisă de conformitate să conțină informații privind substanțele utilizate sau produsele de degradare ale acestora pentru care sunt prevăzute restricții și/sau specificații în anexele I și II la regulamentul respectiv. Pentru a spori și mai mult siguranța, este oportun să se solicite ca declarația de conformitate să conțină, de asemenea, informații privind substanțele adăugate neintenționat, cum ar fi impuritățile și intermediarii de reacție, produsele de descompunere sau de reacție formate în timpul procesului de fabricație a materialului sau a obiectului din plastic și care ar putea fi prezente în materialul sau obiectul finit destinat să vină în contact cu produsele alimentare.

(20)

Chiar dacă substanțele fabricate din deșeuri pot conține contaminanți derivați din aceste deșeuri care ar putea pune în pericol sănătatea umană, normele actuale în ceea ce privește declarația scrisă de conformitate nu impun specificarea faptului dacă materialul din plastic a fost fabricat cu substanțe fabricate din deșeuri. Prin urmare, este necesar să se modifice dispozițiile privind declarația de conformitate, astfel încât fabricantul obiectului finit din plastic să primească informații adecvate care să îi permită să asigure respectarea cerinței prevăzute la articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1935/2004, conform căreia materialele și obiectele din plastic nu trebuie să pericliteze sănătatea oamenilor.

(21)

Pentru a obține rezultate comparabile, laboratoarele trebuie să efectueze teste de conformitate în condiții de testare standardizate. În plus, analiza rezultatelor testelor trebuie efectuată în mod consecvent. Prin urmare, este oportun să se precizeze mai în detaliu normele privind verificarea testelor de conformitate din anexa V la Regulamentul (UE) nr. 10/2011.

(22)

Regulamentul (UE) 2022/1616 prevede că materialele și obiectele din plastic reciclat trebuie să fie conforme cu cerințele prevăzute în capitolele II, III și V din Regulamentul (UE) nr. 10/2011. Cerința privind puritatea ridicată prevăzută de prezentul regulament în capitolul II din Regulamentul (UE) nr. 10/2011 se aplică substanțelor utilizate la fabricarea materialelor și obiectelor din plastic. Cu toate acestea, nu este necesar ca cerința privind puritatea ridicată să se aplice în cazul substanțelor conținute în materiile prime și materiile rezultate din procesul de decontaminare a deșeurilor de plastic, deoarece Regulamentul (UE) 2022/1616 asigură eliminarea contaminării accidentale din material în timpul fabricării materialelor din plastic reciclat destinate să vină în contact cu produsele alimentare, la un nivel care să permită respectarea cerințelor de la articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 1935/2004. Prin urmare, în ceea ce privește fabricarea materialelor și obiectelor din plastic reciclat, cerința privind puritatea ridicată trebuie să se aplice numai în cazul oricărei substanțe adăugate în timpul procesului de reciclare și al oricărui intermediar de reacție și produs de descompunere sau de reacție care rezultă din substanța respectivă. Prin urmare, este oportun să se precizeze mai în detaliu în prezentul regulament care dispoziții din Regulamentul (UE) nr. 10/2011 se aplică materialelor și obiectelor din plastic reciclat.

(23)

Regulamentul (UE) 2022/1616 stabilește norme privind sistemele de asigurare a calității pentru colectarea, preprelucrarea, decontaminarea și reciclarea deșeurilor de plastic. Prezentul regulament introduce norme pentru reprelucrarea subproduselor din plastic rezultate din fabricarea plasticului. Pentru a spori și mai mult siguranța alimentară, este oportun să se stabilească în Regulamentul (CE) nr. 2023/2006 al Comisiei (12) norme detaliate privind bunele practici de fabricație în ceea ce privește reprelucrarea și reciclarea.

(24)

Subprodusele din plastic destinate reprelucrării ar putea fi reprelucrate într-un alt loc de fabricație decât cel din care provin inițial. Cu toate acestea, dacă nu este clar în ce scop ar fi adecvate aceste subproduse sau dacă sunt contaminate în timpul depozitării sau al transportului din instalația de producție din care provin, reprelucrarea lor ar putea prezenta riscuri. Prin urmare, pentru a se preveni orice utilizare a subproduselor din plastic în scopuri pentru care nu sunt adecvate și pentru a se evita contaminarea subproduselor din plastic între punctul în care sunt produse și punctul lor de reprelucrare, trebuie stabilite norme în Regulamentul (CE) nr. 2023/2006. În plus, în momentul introducerii pe piață a acestor subproduse, declarația de conformitate menționată la articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 10/2011 trebuie să furnizeze informațiile necesare pentru reprelucrarea lor, în special în ceea ce privește caracterul lor adecvat pentru anumite utilizări.

(25)

Pentru a permite operatorilor să se adapteze la modificările prevăzute în prezentul regulament, este oportun să se prevadă posibilitatea ca materialele și obiectele din plastic care sunt în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 10/2011, astfel cum se aplică înainte de data intrării în vigoare a prezentului regulament, și cu orice alt act legislativ relevant al Uniunii să fie introduse pe piață pentru prima dată pentru o perioadă de 18 luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament și să rămână pe piață până la epuizarea stocurilor. Cu toate acestea, producția materialelor și a obiectelor finite din plastic implică, de regulă, furnizarea mai multor produse și substanțe din etapele intermediare de producție de către alți operatori. Din motive legate de siguranța consumatorilor, tranziția către respectarea deplină a prezentului regulament trebuie realizată cât mai eficient posibil și într-un termen cât mai scurt. Prin urmare, operatorii care introduc pe piață, cu nouă luni înainte de expirarea perioadei de tranziție de 18 luni, produse intermediare și substanțe care nu sunt încă conforme cu prezentul regulament trebuie să aibă obligația de a informa utilizatorii acestor produse că ele nu pot fi utilizate pentru a fabrica materiale și obiecte din plastic destinate să fie introduse pe piață după expirarea perioadei de tranziție.

(26)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Modificări ale Regulamentului (UE) nr. 10/2011

1.   La articolul 2, alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3)   Prezentul regulament nu aduce atingere dispozițiilor Uniunii sau dispozițiilor naționale aplicabile substanțelor care pot fi utilizate la fabricarea adezivilor, a învelișurilor și a cernelurilor tipografice și care sunt aplicate pe materialele și obiectele din plastic sau încorporate în acestea.”

2.   Articolul 3 se modifică după cum urmează:

1.

Punctul 7 se înlocuiește cu următorul text:

„7.

«aditiv» înseamnă o substanță adăugată intenționat la materialul plastic pentru a se obține un efect fizic sau chimic în timpul prelucrării materialului plastic sau în materialul sau obiectul finit și care este destinată să fie prezentă în materialul sau obiectul finit, inclusiv substanțe în stare solidă a căror suprafață se leagă de polimerii care constituie materialul plastic;”.

2.

Se adaugă următoarele puncte:

„20.

«reprelucrarea plasticului» înseamnă retopirea, amestecarea, reacția sau prelucrarea în alt mod a materialelor plastice care rezultă ca subprodus în urma unei operațiuni de fabricație intermediare sau finale a materialelor și obiectelor din plastic, singură sau combinată cu materiale provenite din alte operațiuni de fabricație, prin executarea, dacă este necesar, a unui transfer și a unor operațiuni care să permită reutilizarea acestor subproduse;

21.

«substanță UVCB» înseamnă o substanță cu compoziție necunoscută sau variabilă, produse de reacție complexe sau un material de origine biologică sau de altă origine naturală.”

3.   Se adaugă un nou articol 3a:

Articolul 3a

Grad ridicat de puritate

O substanță utilizată la fabricarea materialelor și obiectelor din plastic este considerată ca având un grad ridicat de puritate în cazul în care toți constituenții săi corespund identității sale și, în plus, conține doar o cantitate mică de substanțe adăugate neintenționat care îndeplinesc în mod individual una dintre următoarele condiții:

(i)

respectă specificațiile sau restricțiile precizate în autorizația substanței din tabelul 1 din anexa I, dacă este cazul;

(ii)

au făcut obiectul unei evaluări a riscurilor în conformitate cu articolul 19 și au fost considerate conforme;

(iii)

au făcut obiectul unei evaluări toxicologice în conformitate cu orientările relevante adoptate de autoritate, în care aceasta concluzionează că genotoxicitatea este exclusă și că, pe baza unei analize documentate privind utilizarea lor previzibilă, caracteristicile și evoluția lor în etapele ulterioare de fabricație, se poate presupune în mod rezonabil că niciuna dintre substanțe nu va fi prezentă în materialul sau obiectul finit din plastic la un nivel care ar putea duce la o migrare care să poată determina ca prezența lor individuală în produsele alimentare să depășească 0,05 mg/kg;

(iv)

nu au făcut obiectul unei evaluări precum cele specificate la punctul (ii) sau (iii), dar au făcut obiectul unei evaluări a riscurilor care concluzionează, pe baza unei analize documentate privind utilizarea lor previzibilă, caracteristicile și evoluția lor în etapele de fabricație ulterioare, că se poate presupune în mod rezonabil că nu pot fi prezente în materialul sau obiectul finit din plastic la un nivel care ar putea duce la o migrare în produsele alimentare care să poată determina ca prezența lor individuală în aceste produse să depășească 0,00015 mg/kg

În sensul punctului (iii), evaluarea individuală a genotoxicității poate fi înlocuită cu o evaluare de grup a genotoxicității dacă substanțele evaluate sunt înrudite chimic și aparțin unor grupuri funcționale identice sau similare care ar putea genera toxicitate sau dacă substanțele sunt obținute ca amestec reprezentativ pentru migrarea în produsele alimentare, iar acest amestec este evaluat prin metode adecvate.”

4.   La articolul 4, se adaugă următoarea literă:

„(f)

sunt conforme cu Regulamentul (UE) 2022/1616 al Comisiei (*1) dacă intră în domeniul de aplicare al regulamentului respectiv.

5.   La articolul 5, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Numai substanțele incluse în lista de substanțe autorizate a Uniunii (denumită în continuare «lista Uniunii») stabilită în anexa I pot fi utilizate la fabricarea materialelor și obiectelor din plastic.”

6.   La articolul 5, se adaugă următorul alineat:

„(4)   În cazul în care există îndoieli cu privire la identitatea desemnată rezultată a unei substanțe, un stat membru sau Comisia poate consulta autoritatea.”

7.   Articolul 6 se modifică după cum urmează:

1.

Alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Prin derogare de la articolul 5, se pot utiliza, în funcție de legislația națională, alte substanțe decât cele incluse în lista Uniunii ca auxiliari de producție a polimerilor la fabricarea materialelor și obiectelor din plastic în funcție de legislația națională.”

2.

Alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Prin derogare de la articolul 5, se pot utiliza, în funcție de legislația națională, coloranți și solvenți la fabricarea de materiale și obiecte din plastic.”

3.

Alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:

7.„(4)   Următoarele substanțe neincluse în lista Uniunii pot fi prezente în materialele sau obiectele din plastic:

(a)

substanțe adăugate neintenționat;

(b)

auxiliari de polimerizare.”

4.

Alineatul (5) se înlocuiește cu următorul text:

„(5)   Prin derogare de la articolul 5, substanțele cu funcție biocidă utilizate în produsele biocide care pot fi puse la dispoziție pe piața Uniunii în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (*2) pentru tipul de produs 4, în vederea unei utilizări care vizează încorporarea în materiale și obiecte din plastic care pot intra în contact cu produsele alimentare, pot fi utilizate ca aditivi la fabricarea materialelor și obiectelor din plastic.

(*2)  Regulamentul (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2012 privind punerea la dispoziție pe piață și utilizarea produselor biocide (JO L 167, 27.6.2012, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2012/528/oj).” "

8.   Articolul 7 se elimină.

9.   Articolul 8 se înlocuiește cu următorul text:

Articolul 8

Cerințe generale privind substanțele

(1)   Substanțele utilizate la fabricarea materialelor și obiectelor din plastic care pot fi prezente în materialul finit din plastic, inclusiv cele fabricate din deșeuri, trebuie să aibă un grad ridicat de puritate și o calitate tehnică adecvată pentru utilizarea destinată și previzibilă a materialelor sau obiectelor.

Compoziția trebuie să fie cunoscută de către fabricantul substanței.

(2)   Prin derogare de la alineatul (1), în ceea ce privește puritatea, substanțele UVCB identificate în prezentul regulament printr-o denumire care se referă la un material multiconstituent natural a cărui sursă este biologică sau minerală pot fi utilizate astfel cum sunt obținute din originea lor naturală, cu condiția să nu conțină substanțe sau materiale care nu corespund identității lor, astfel cum este desemnată prin denumirea respectivă. Se aplică orice specificații sau cerințe suplimentare aplicabile unei substanțe sau unui material de origine naturală prevăzute în tabelul 1 din anexa I, aplicabile substanței sau materialului.”

10.   La articolul 9 alineatul (1), cuvintele „fabricarea straturilor de plastic din materialele și obiectele din plastic” se înlocuiesc cu următorul text: „fabricarea materialelor și obiectelor din plastic”.

11.   Articolul 10 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 10

Restricții și cerințe generale privind compoziția materialelor și obiectelor din plastic

(1)   Materialele și obiectele din plastic trebuie să respecte restricțiile privind materialele și obiectele din plastic prevăzute în anexa II.

11.(2)   Materialele și obiectele din plastic pot conține material plastic reprelucrat dacă acesta îndeplinește următoarele condiții:

(a)

este un subprodus în conformitate cu articolul 5 din Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului (*3);

(b)

este colectat și utilizat în conformitate cu secțiunea C din anexa la Regulamentul (CE) nr. 2023/2006;

(c)

provine din unul dintre următoarele reziduuri rezultate din tăiere și resturi din materialele și obiectele din plastic:

(i)

reziduurile rezultate din tăiere și resturile din materialele și obiectele din plastic menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (a) care îndeplinesc cerințele privind compoziția stabilite în capitolul II din prezentul regulament sau

(ii)

reziduurile rezultate din tăiere și resturile din materialele și obiectele din plastic menționate la articolul 2 alineatul (1) literele (b) și (c), cu condiția ca acest material plastic reprelucrat să nu conțină un strat care să funcționeze ca barieră funcțională și ca toți constituenții săi individuali fie să îndeplinească cerințele privind compoziția stabilite în capitolul II din prezentul regulament, fie să fi făcut obiectul unei evaluări a riscurilor în temeiul articolului 19, ținând cont de condițiile de reprelucrare și de prezența lor în materialul reprelucrat;

(d)

nu conține substanțe într-o cantitate care ar putea:

(i)

depăși limitele de migrare aplicabile substanței, astfel cum sunt specificate în prezentul regulament sau

(ii)

cauza orice altă neconformitate a acestor materiale și obiecte din plastic cu articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 1935/2004.

(3)   Compoziția și proiectarea obiectelor finite destinate să vină în contact cu produsele alimentare, atunci când ele sunt destinate unei utilizări repetate în contact cu produsele alimentare, trebuie să fie de așa natură încât să garanteze că migrarea constituenților materialului sau obiectului în produsele alimentare nu crește atunci când sunt supuși unor cicluri de utilizare ulterioare ale obiectelor în conformitate cu instrucțiunile privind utilizarea destinată, astfel cum sunt descrise în documentație sau în etichetare.

12.   Articolul 13 se modifică după cum urmează:

1.

La alineatul (2) litera (b), cuvintele „sau în lista provizorie” se elimină.

2.

La alineatul (4), cuvintele „care nu sunt incluse în lista Uniunii sau în lista provizorie, menționate” se înlocuiesc cu următorul text: „care nu sunt incluse în lista Uniunii menționată”.

13.   Titlul capitolului IV se înlocuiește cu următorul text:

„ETICHETAREA, DECLARAȚIA DE CONFORMITATE ȘI DOCUMENTAȚIA”

14.   Se adaugă un nou articol 14a:

Articolul 14a

Etichetarea

14.(1)   Fabricantul sau alt operator responsabil cu introducerea pe piață a unui obiect finit din plastic destinat să vină în contact cu produsele alimentare și conceput pentru o utilizare repetată furnizează utilizatorilor săi, în conformitate cu articolul 15 alineatele (7) și (8) din Regulamentul (CE) nr. 1935/2004, următoarele:

(a)

instrucțiuni adecvate menite să încetinească deteriorarea obiectului;

(b)

o descriere a modificărilor observabile ale obiectului care pot indica deteriorarea obiectului sau a materialului;

(c)

un avertisment în cazul în care daune specifice sau o utilizare necorespunzătoare previzibilă ar cauza o creștere a migrării sau ar face ca obiectul să devină, în alt mod, inadecvat pentru o utilizare ulterioară în contact cu produsele alimentare.

14.(2)   Materialele și obiectele din plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare, dar care nu sunt încă în contact cu acestea, trebuie să fie însoțite, în momentul vânzării sau al furnizării către consumatori în etapa de vânzare cu amănuntul, de instrucțiuni de utilizare, în conformitate cu articolul 15 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1935/2004, adresate consumatorului respectivului obiect finit destinat să vină în contact cu produsele alimentare, în cazul în care sunt fabricate cu substanțe incluse în lista de substanțe autorizate a Uniunii pentru care coloana 10 din tabelul 1 din anexa I stabilește restricții referitoare la unul sau mai multe dintre următoarele elemente:

produse alimentare sau grupuri de produse alimentare specifice;

durata de contact și/sau temperatura și/sau

condițiile de încălzire, cum ar fi utilizarea cuptorului și a cuptorului cu microunde.

Instrucțiunile de utilizare trebuie să menționeze restricțiile și să furnizeze consumatorului informații adecvate pentru a evita utilizarea obiectului în condiții care nu respectă aceste restricții.”

15.   Articolul 14 se modifică după cum urmează:

1.

La alineatul (2), cuvintele „sau în lista provizorie” se elimină; la alineatul (3), cuvintele „care nu sunt incluse în lista Uniunii sau în lista provizorie, menționate” se înlocuiesc cu următorul text: „care nu sunt incluse în lista Uniunii menționată”.

2.

Alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:

„(4)   Articolele 11 și 12 se aplică materialelor și obiectelor multistraturi multimateriale atunci când stratul de suprafață aflat în contact cu produsele alimentare este fabricat dintr-un material care intră în domeniul de aplicare al prezentului regulament.”

3.

Alineatul (6) se înlocuiește cu următorul text:

„(6)   În cazul în care stratul de suprafață aflat în contact cu produsele alimentare este fabricat dintr-un material care nu intră în domeniul de aplicare al prezentului regulament, limitele de migrare specifice și globale pentru straturile de plastic și pentru materialul sau obiectul finit pot fi stabilite de legislația națională.”

16.   Articolul 16 se înlocuiește cu următorul text:

Articolul 16

Documente justificative

(1)   Agentul economic pune la dispoziția autorităților naționale competente, la cerere, documentația adecvată, care demonstrează că materialele și obiectele, produsele din etape intermediare de fabricație a acestora, precum și substanțele destinate fabricației materialelor și obiectelor respective respectă cerințele prezentului regulament.

În cazul substanțelor utilizate la fabricarea materialelor și obiectelor din plastic, documentația privind compoziția se pune la dispoziția autorităților competente, la cerere, împreună cu orice documentație referitoare la gradul lor de puritate.

(2)   Documentația respectivă conține condițiile și rezultatele testării, calcule, inclusiv modelare, alte analize și probe ale siguranței sau argumente care să demonstreze respectarea cerințelor respective. Normele demonstrării experimentale a conformității se stabilesc în capitolul V.

(3)   Fabricanții de materiale și obiecte din plastic, precum și de produse din etape intermediare ale fabricării lor, se asigură că documentația care demonstrează conformitatea cu articolul 8 alineatele (1)-(2) face parte din documentația menționată la alineatul (1).

(4)   Fabricanții de materiale și obiecte din plastic, precum și de produse din etape intermediare ale fabricării lor, se asigură că autoritățile competente pot preleva eșantioane în timpul efectuării controalelor oficiale pentru a verifica gradul de puritate și compoziția, inclusiv în ceea ce privește substanțele și materialele utilizate pentru fabricarea lor.”

17.   La articolul 17, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

17.„(2)   Prin derogare de la alineatul (1), un raport suprafață/volum mai mare sau egal cu 6 dm2per kg de produs alimentar poate fi aplicat pentru următoarele materiale și obiecte:

(a)

recipiente și alte obiecte, conținând sau destinate să conțină un volum mai mic de 500 ml sau mai mare de 10 litri;

(b)

un material sau un obiect pentru care, din cauza formei, este impracticabil să se estimeze relația între suprafața sa și cantitatea de produs alimentar care intră în contact cu aceasta;

(c)

foi și pelicule care nu au intrat încă în contact cu produsele alimentare;

(d)

foi și pelicule care conțin un volum mai mic de 500 ml sau mai mare de 10 litri.

Prezentul alineat nu se aplică materialelor și obiectelor din plastic destinate să fie aduse în contact sau care sunt deja în contact cu produse alimentare destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, definite prin Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (*4).

18.   Anexele III-V se modifică în conformitate cu anexa I la prezentul regulament.

Articolul 2

Modificare a Regulamentului (UE) 2022/1616

La articolul 4, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Cerințele prevăzute în capitolele II, III și V din Regulamentul (UE) nr. 10/2011 se aplică materialelor și obiectelor din plastic reciclat. Articolul 8 alineatul (1) nu se aplică contaminanților prezenți în materiile prime și materiile rezultate din procesele de decontaminare, iar calitatea și puritatea materiilor prime și a materiilor rezultate trebuie să fie în conformitate cu prezentul regulament.”

Articolul 3

Modificări ale Regulamentului (CE) nr. 2023/2006

Anexa la Regulamentul (CE) nr. 2023/2006 se modifică în conformitate cu anexa II la prezentul regulament.

Articolul 4

Măsuri tranzitorii

(1)   Materialele și obiectele din plastic conforme cu Regulamentul (UE) nr. 10/2011, astfel cum se aplică înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament, și cu orice alt act legislativ relevant al Uniunii, care au fost introduse pe piață pentru prima dată înainte de 16 septembrie 2026, pot fi în continuare introduse pe piață până la epuizarea stocurilor.

(2)   În cazul în care un produs dintr-o etapă intermediară de fabricare a materialelor și a obiectelor din plastic sau o substanță destinată fabricării unui astfel de produs, material sau obiect, care este în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 10/2011, astfel cum se aplică înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament, și care este introdus(ă) pentru prima dată pe piață după 16 decembrie 2025 nu este în conformitate cu prezentul regulament, în declarația de conformitate care însoțește respectiva substanță sau respectivul produs se indică faptul că substanța sau produsul în cauză nu respectă prezentul regulament și că poate fi utilizat(ă) exclusiv pentru fabricarea de materiale și obiecte din plastic care urmează să fie introduse pe piață înainte de 16 septembrie 2026.

Articolul 5

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 21 februarie 2025.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)   JO L 338, 13.11.2004, p. 4, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2004/1935/oj.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 10/2011 al Comisiei din 14 ianuarie 2011 privind materialele și obiectele din plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare (JO L 12, 15.1.2011, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2011/10/oj).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1488/94 al Comisiei, precum și a Directivei 76/769/CEE a Consiliului și a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE și 2000/21/CE ale Comisiei (JO L 396, 30.12.2006, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2006/1907/2024-06-06).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2012 privind punerea la dispoziție pe piață și utilizarea produselor biocide (JO L 167, 27.6.2012, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2012/528/oj).

(5)  Grupul CEF al EFSA (Grupul EFSA pentru materiale care intră în contact cu produsele alimentare, enzimele, aromele și mijloacele auxiliare de prelucrare), 2008. Note for Guidance for the preparation of an application for the safety assessment of a substance to be used in plastic Food Contact Materials. EFSA Journal 2008;6(7):21r, 41 pp.; https://doi.org/10.2903/j.efsa.2008.21r.

(6)  Grupul CEF al EFSA (Grupul EFSA pentru materiale care intră în contact cu produsele alimentare, enzimele, aromele și mijloacele auxiliare de prelucrare), 2016. Scientific opinion on recent developments in the risk assessment of chemicals in food and their potential impact on the safety assessment of substances used in food contact materials. EFSA Journal 2016;14(1):4357, 28 pp. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2016.4357.

(7)  Grupul CEF al EFSA (Grupul EFSA pentru materiale care intră în contact cu produsele alimentare, enzimele, aromele și mijloacele auxiliare de prelucrare), 2008. Note for Guidance for the preparation of an application for the safety assessment of a substance to be used in plastic Food Contact Materials. EFSA Journal 2008;6(7):21r, 41 pp.; https://doi.org/10.2903/j.efsa.2008.21r.

(8)  Comitetul științific al EFSA, 2018. Genotoxicity assessment of chemical mixtures. EFSA Journal 2019;17(1):5519, 11 pp. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2019.5519.

(9)  Regulamentul (UE) 2022/1616 al Comisiei din 15 septembrie 2022 privind materialele și obiectele din plastic reciclat destinate să vină în contact cu produse alimentare, și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 282/2008 (JO L 243, 20.9.2022, p. 3, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2022/1616/oj).

(10)  Directiva (UE) 2019/904 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iunie 2019 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului (JO L 155, 12.6.2019, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2019/904/oj) urmărește să prevină și să reducă impactul anumitor produse din plastic de unică folosință asupra mediului.

(11)  Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, 2015. The food classification and description system FoodEx2 (revision 2). Materiale conexe ale EFSA 2015: EN-804. 90 pp; https://doi.org/10.2903/sp.efsa.2015.EN-804.

(12)  Regulamentul (CE) nr. 2023/2006 al Comisiei din 22 decembrie 2006 privind buna practică de fabricație a materialelor și a obiectelor destinate să vină în contact cu produsele alimentare (JO L 384, 29.12.2006, p. 75, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2006/2023/oj).


ANEXA I

Anexele III-V la Regulamentul (UE) nr. 10/2011 se modifică după cum urmează:

1.

În tabelul 2 din anexa III, descrierile și atribuirile de simulanți pentru brânzeturile cu numărul de referință 07.04 se înlocuiesc cu următorul text:

(1)

(2)

(3)

Număr de referință

Descrierea alimentelor

Simulanți alimentari

 

 

A

B

C

D1

D2

E

„07.04

Brânzeturi:

 

 

 

 

 

 

 

A. Brânzeturi întregi cu crustă necomestibilă

 

 

 

 

 

X”

 

B. Brânză cu pastă moale nematurată (brânză proaspătă), de exemplu brânză cottage, brânză quark, ricotta, cremă de brânză, fromage frais și alte brânzeturi similare

 

X (*)

 

X

 

 

 

C. Brânză maturată cu pastă moale, fermă sau tare, feliată sau întreagă, cu crustă comestibilă, de exemplu gouda, cheddar, gruyère, parmezan, stilton, tallegio, beaufort, tomino, brie, camembert și alte brânzeturi similare

 

 

 

 

X/3

 

 

D. Brânză prelucrată, de exemplu sub formă de triunghiuri, pastă tartinabilă și felii

 

 

 

 

X/3

 

 

E. Brânză în saramură sau proaspătă în mediu lichid, de exemplu feta și mozzarella:

 

 

 

 

 

 

 

 

I. în mediu de ulei

 

 

 

 

X

 

 

 

II. în mediu apos

 

X (*)

 

X

 

 

2.

Anexa IV se modifică după cum urmează:

(a)

punctul 6 se înlocuiește cu următorul text:

„(6)

informații adecvate care să permită operatorilor economici din aval să asigure conformitatea cu prezentul regulament în ceea ce privește substanțele utilizate pentru care sunt stabilite restricții și/sau specificații în anexele I și II, inclusiv informații adecvate privind prezența substanțelor adăugate neintenționat, în cazul în care acestea sunt prezente într-o cantitate care ar putea cauza neconformitatea unui material finit cu articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 1935/2004.

În etapele intermediare, aceste informații trebuie să includă identificarea și cantitatea următoarelor substanțe conținute în materialul intermediar:

substanțele care fac obiectul unor restricții și/sau specificații în anexa II sau

substanțele a căror genotoxicitate nu a fost exclusă și care provin de la o utilizare intenționată în timpul etapei de fabricare a materialului intermediar respectiv și care ar putea fi prezente într-o cantitate care conduce în mod previzibil la o migrare individuală de pe materialul sau obiectul finit din plastic care depășește 0,00015 mg/kg de produs alimentar;”;

(b)

se adaugă punctele (10) și (11):

„(10)

atunci când materialul plastic este un lot de material destinat reprelucrării:

(a)

confirmarea că este conform cu articolul 10 alineatele (1) și (2) din prezentul regulament și că a fost colectat și utilizat în conformitate cu secțiunea C din anexa la Regulamentul (CE) nr. 2023/2006 și

(b)

după caz, o specificare a compoziției sale și instrucțiuni de reprelucrare;

(11)

atunci când materialul plastic a fost fabricat cu una sau mai multe substanțe incluse în lista de substanțe autorizate a Uniunii prevăzută la articolul 5 din prezentul regulament care au fost fabricate din deșeuri, o confirmare a faptului că substanțele utilizate sunt conforme cu articolul 8 alineatul (1) din prezentul regulament.”

3.

Anexa V se modifică după cum urmează:

(a)

Partea introductivă privind testarea conformității care precedă capitolul 1 se înlocuiește cu următorul text:

„TESTAREA CONFORMITĂȚII

Pentru testarea conformității migrării din materialele și obiectele din plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare, se selectează o metodă analitică în conformitate cu cerințele articolului 34 din Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului (*1), aplicând următoarele criterii de performanță specifice:

(i)

Plaja analitică a metodelor analitice trebuie să fie cuprinsă cel puțin între RL × LMS și RU × LMS, astfel cum este descris în documentele de orientare relevante, unde

RL este pragul relativ inferior al plajei analitice a metodei;

RU este pragul relativ superior al plajei analitice a metodei;

RU trebuie să fie egal cu 2. RL trebuie să fie egal cu 0,2, cu excepția cazului în care valoarea 0,2 × LMS se situează sub limita analitică de cuantificare (LOQ) a substanței, caz în care RL × LMS este stabilită la LOQ a substanței.

(ii)

Înainte de verificarea conformității cu o LMS, trebuie corectat rezultatul testului de migrare specifică, m, ținând cont, dacă este cazul, (1) de raportul real suprafață/volum [(S/V)real] și de raportul suprafață/volum (S/V)test în conformitate cu articolul 17 și/sau (2) de factorul de corecție (CT2) utilizat în subcoloanele pentru simulanții alimentari D2 și E din tabelul 2 din anexa III la Regulamentul (UE) nr. 10/2011 și/sau (3) de coeficientul de reducere a grăsimii (CRG) în conformitate cu punctul 4.1 din prezenta anexă. Atunci când rezultatele sunt corectate prin aplicarea CT2 în combinație cu CRG, în conformitate cu punctul 4.1 din anexa V, factorul de corecție combinat nu trebuie să fie mai mare decât 5, cu excepția cazului în care factorul de corecție stabilit în tabelul 2 din anexa III este mai mare decât 5.

(iii)

Coeficientul de variație al reproductibilității CVR, care poate fi exprimat în procente dacă este înmulțit cu 100, este utilizat pentru a calcula incertitudinea de măsurare standard relativă în scopul evaluării conformității. Formulele pentru calcularea CVR sunt următoarele:

CVR = 0,22 dacă mc < 0,12 × 10-6 kg/kg și

CVR = 2(1-½log(m c )]/100 dacă 0,12 × 10-6 kg/kg ≤ mc ≤ 0,138 kg/kg

Atunci când mc este rezultatul testului de migrare specifică al unei substanțe sau, dacă este cazul, rezultatul corectat al unui test de migrare specifică care trebuie evaluat în raport cu LMS stabilită în prezentul regulament, incertitudinea de măsurare standard a mc a unei substanțe, u(mc ), se determină după cum urmează: u(mc ) = CVR × mc .

(iv)

Conformitatea cu LMS se evaluează apoi prin aplicarea următorului criteriu specific de performanță, unde mc trebuie evaluat în raport cu LMS:

Dacă (mc – SML)/[(u(mc )] > 1,64, atunci mc este mai mare decât LMS.

Dacă mc este mai mare decât LMS, mc al unei substanțe este considerat neconform. În plus, se aplică regulile din capitolele 1-4 din prezenta anexă.

(*1)  Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1069/2009, (CE) nr. 1107/2009, (UE) nr. 1151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 și (UE) 2016/2031 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 și (CE) nr. 1099/2009 ale Consiliului și a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE și 2008/120/CE ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 și (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE și 97/78/CE ale Consiliului și a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale) (JO L 95, 7.4.2017, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2017/625/oj).” "

(b)

În capitolul 2 din anexa V, punctul 2.1.6 se înlocuiește cu următorul text:

„Dacă materialul sau obiectul este destinat să intre în contact cu produse alimentare în mod repetat, testarea migrării trebuie să se execute de trei ori pe un singur eșantion, utilizând de fiecare dată o altă porție de simulant alimentar. Conformitatea materialului sau a obiectului trebuie să fie apoi verificată pe baza nivelului migrării specifice observat în al treilea test de migrare și pe baza stabilității materialului sau a obiectului. Migrarea specifică observată în al doilea test de migrare nu trebuie să depășească nivelul observat în primul test, iar migrarea specifică din al treilea test nu trebuie să depășească nivelul observat în al doilea test.

În sensul primului paragraf, eșantionul este considerat neconform dacă:

 

mc, 3 > LMS, sau

 

mc, 1 < mc, 2, sau

 

mc, 2 < mc, 3, sau

 

mc, 1 < mc, 3,

unde mc, 1, mc, 2 și mc, 3 sunt mc în cursul primului, al celui de al doilea și, respectiv, al celui de al treilea test de migrare efectuat în conformitate cu primul paragraf.

Conformitatea cu LMS și cu regula de stabilitate se evaluează aplicând următoarele criterii:

Dacă (mc, 3 – SML)/[(u(mc, 3)] > 1,64, atunci a treia migrare este mai mare decât LMS,

Dacă (mc, 2mc, 1)/[(u(mc, 2) + u(mc, 1)] > 1,64, atunci prima migrare este mai mică decât a doua migrare,

Dacă (mc, 3mc, 2)/[(u(mc, 3) + u(mc, 2)] > 1,64, atunci a doua migrare este mai mică decât a treia migrare,

Dacă (mc, 3mc, 1)/[(u(mc, 3) + u(mc, 1)] > 1,64, atunci prima migrare este mai mică decât a treia migrare.

În cazul în care mc este mai mic decât RL × LMS, mc este considerat egal cu RL × LMS. Acest mc se utilizează pentru determinarea incertitudinii de măsurare standard corespunzătoare a mc și pentru evaluarea conformității cu criteriile de performanță stabilite la prezentul punct.

Cu toate acestea, în cazul în care există dovezi științifice potrivit cărora nivelul migrării specifice nu crește în modul descris la al doilea paragraf de mai sus în cursul celui de al doilea și al celui de al treilea test de migrare și dacă LMS nu este depășită în timpul primului test de migrare, materialul sau obiectul este considerat conform cu LMS prevăzută în prezentul regulament.

Indiferent de regulile de mai sus, nu trebuie să se considere niciodată că un material sau un obiect este în conformitate cu prezentul regulament atunci când în cadrul unuia dintre testele de migrare este detectată o substanță a cărei migrare sau eliberare în cantități detectabile este interzisă în temeiul articolului 11 alineatul (4) din prezentul regulament.”

(c)

În capitolul 2 din anexa V, textul punctului 2.1.7 se înlocuiește cu următorul text:

„La finalul duratei de contact prescrise, migrarea specifică se analizează în produsul alimentar sau în simulantul alimentar printr-o metodă analitică în conformitate cu criteriile de performanță aplicabile stabilite în prezenta anexă.”

(d)

În capitolul 3 din anexa V, textul punctului 3.3.2 se înlocuiește cu următorul text:

„Testarea migrării globale aplicabilă trebuie să se efectueze de trei ori pe un singur eșantion, utilizând de fiecare dată o porție diferită de simulant alimentar. Migrarea trebuie să se determine printr-o metodă analitică în conformitate cu cerințele articolului 34 din Regulamentul (UE) 2017/625. Conformitatea cu limita de migrare globală se verifică pe baza nivelului migrării globale constatat în cursul celui de al treilea test și pe baza stabilității materialului sau obiectului, adică migrarea globală în cursul celui de al doilea test nu trebuie să depășească nivelul observat în primul test, iar migrarea globală în cursul celui de al treilea test nu trebuie să depășească nivelul observat în cursul celui de al doilea test. Conformitatea se evaluează în conformitate cu criteriile de performanță specifice descrise la punctul 2.1.6 din capitolul 2 din anexa V. Cu toate acestea, pentru a determina u(m), trebuie utilizată incertitudinea de măsurare standard a metodei analitice, astfel cum este determinată de laborator, și nu incertitudinea de măsurare standard derivată pe baza abordării specificate în partea introductivă privind testarea conformității care precedă capitolul 1.

Dacă nu este posibil, din motive tehnice, să se testeze de trei ori același eșantion, cum ar fi în cazul testării în ulei vegetal, testul de migrare globală poate fi efectuat prin testarea unor eșantioane diferite pentru trei perioade diferite de timp cu durata o dată, de două ori și de trei ori mai mare decât durata de contact aplicabilă pentru testare. Se consideră că prima migrare, diferența dintre a doua și prima migrare și diferența dintre a treia și a doua migrare reprezintă cele trei migrări globale succesive.

Cu toate acestea, dacă există dovezi științifice potrivit cărora nivelul migrării, astfel cum este descris la punctul 2.1.6 din capitolul 2 din anexa V, nu crește în cursul celui de al doilea și al celui de al treilea test de migrare și dacă limita de migrare nu este depășită în cursul primului test de migrare, materialul sau obiectul este considerat conform cu limita de migrare globală.”


(*1)  Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1069/2009, (CE) nr. 1107/2009, (UE) nr. 1151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 și (UE) 2016/2031 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 și (CE) nr. 1099/2009 ale Consiliului și a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE și 2008/120/CE ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 și (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE și 97/78/CE ale Consiliului și a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale) (JO L 95, 7.4.2017, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2017/625/oj).” ”


ANEXA II

Anexa la Regulamentul (CE) nr. 2023/2006 se modifică după cum urmează:

1.

Titlul secțiunii B și punctul 1 se înlocuiesc cu următorul text:

„B.   Cerințe minime referitoare la un sistem de asigurare a calității destinat a fi utilizat în instalațiile de reciclare, în cazul în care plasticul reciclat este fabricat în conformitate cu Regulamentul (UE) 2022/1616

1.

Sistemul de asigurare a calității pus în aplicare de către reciclator trebuie să transmită suficientă încredere în ceea ce privește capacitatea tuturor operațiunilor de reciclare efectuate în cadrul instalației de a garanta că plasticul reciclat îndeplinește cerințele prevăzute în Regulamentul (UE) 2022/1616.”

2.

În secțiunea B se adaugă următorul punct:

„3.

Sistemul de asigurare a calității pus în aplicare de către reciclator trebuie să includă operațiuni specifice în procesul de reciclare, «etapele de evaluare a calității», în cadrul cărora reciclatorul trebuie să evalueze calitatea fiecărui lot de material care provine direct dintr-o etapă de fabricare.

Această evaluare trebuie să controleze calitatea materialului respectiv, verificând:

dacă limitele critice aplicabile menționate la punctul 2 litera (c) au fost respectate în cadrul fiecărei operațiuni unitare care face parte din etapa de fabricare și

dacă calitatea materialului rezultat îndeplinește anumite criterii predefinite, utilizând testele, protocoalele și dovezile menționate la punctul 2 litera (e) care sunt aplicabile etapei de fabricare.

Evaluarea trebuie să aibă drept rezultat o decizie prin care să se stabilească dacă calitatea lotului este considerată conformă cu Regulamentul (UE) 2022/1616 și adecvată pentru o prelucrare ulterioară, dacă calitatea acestuia trebuie corectată înainte de prelucrarea ulterioară sau dacă lotul trebuie să fie eliminat sau utilizat pentru aplicații nealimentare.”

3.

Se introduce următoarea secțiune C:

„C.   Reprelucrarea materialelor plastice care intră sub incidența Regulamentului (UE) nr. 10/2011

1.

Reziduurile și resturile de plastic, precum și subprodusele similare rezultate în urma proceselor de fabricare a plasticului, care sunt destinate reprelucrării în conformitate cu articolul 10 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 10/2011 (denumite în continuare «materiale destinate reprelucrării»), se colectează separat de deșeuri cât mai aproape posibil, din punct de vedere tehnic, de locul în care sunt produse aceste reziduuri, resturi sau alte subproduse din plastic, în urma unei operațiuni similare de fabricare a plasticului.

2.

Materialele destinate reprelucrării se colectează fie cu ajutorul unui sistem de conducte sau de benzi de transport închise destinate exclusiv acestui scop, fie în coșuri, saci sau alte containere curate concepute special în acest scop și care pot fi recunoscute cu ușurință ca fiind destinate exclusiv acestui scop. Aceste tipuri de containere se închid de îndată ce sunt complet umplute. Containerele utilizate trebuie concepute astfel încât să se prevină orice contaminare a materialului plastic până la reintroducerea lor în procesul de fabricare a plasticului.

3.

Astfel de coșuri, saci sau recipiente pot fi transferate în vederea unei reprelucrări individuale sau pot fi grupate în ambalaje secundare. Unitatea rezultată este considerată un lot de material destinat reprelucrării. Se aplică definiția termenului «lot» de la articolul 2 alineatul (3) punctul 20 din Regulamentul (UE) 2022/1616.

4.

În orice etapă a reprelucrării plasticului, operatorii se asigură că sistemul de asigurare a calității împiedică amestecarea acestuia cu plastic cu o compoziție diferită, cu alte materiale sau cu deșeuri. Transferul loturilor de subproduse din plastic între diferitele operațiuni înainte de utilizarea lor la fabricarea materialelor și a obiectelor din plastic, inclusiv amestecarea cu plastic de aceeași compoziție, trebuie să fie înregistrat, iar trasabilitatea lor trebuie să fie justificată în sistemul de asigurare a calității.”

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2025/351/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)


Top