Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023D0231

    Decizia (PESC) 2023/231 a Consiliului din 2 februarie 2023 privind o măsură de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace în vederea sprijinirii forțelor armate ucrainene instruite în cadrul misiunii de asistență militară a Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei

    ST/5333/2023/INIT

    JO L 32, 3.2.2023, p. 64–67 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 27/11/2023

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2023/231/oj

    3.2.2023   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 32/64


    DECIZIA (PESC) 2023/231 A CONSILIULUI

    din 2 februarie 2023

    privind o măsură de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace în vederea sprijinirii forțelor armate ucrainene instruite în cadrul misiunii de asistență militară a Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 28 alineatul (1) și articolul 41 alineatul (2),

    având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

    întrucât:

    (1)

    Prin Decizia (PESC) 2021/509 a Consiliului (1) a fost instituit Instrumentul european pentru pace (IEP) pentru finanțarea de către statele membre a acțiunilor Uniunii din cadrul politicii externe și de securitate comune (PESC) în vederea menținerii păcii, a prevenirii conflictelor și a consolidării securității internaționale în conformitate cu articolul 21 alineatul (2) litera (c) din tratat. În special, în conformitate cu articolul 1 alineatul (2) litera (b) punctul (i) din Decizia (PESC) 2021/509, IEP poate fi utilizat pentru finanțarea unor măsuri de asistență, precum acțiunile de consolidare a capacităților statelor terțe și ale organizațiilor regionale și internaționale legate de chestiuni militare și de apărare.

    (2)

    Intensificarea dialogului și aprofundarea cooperării în domeniul securității și al apărării reprezintă unul dintre principalele obiective ale Acordului de asociere dintre Uniune și Ucraina (2). Cooperarea consolidată în domeniul politicii de securitate și apărare comune (PSAC) și alinierea la PESC, între Uniune și Ucraina, s-au numărat printre rezultatele celui de al 22-lea summit dintre Uniunea Europeană și Ucraina din 6 octombrie 2020, acestea fiind întărite în continuare cu ocazia celui de al 23-lea summit dintre Uniunea Europeană și Ucraina care a avut loc la Kiev la 12 octombrie 2021.

    (3)

    Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei începută în 2014 s-a intensificat dramatic în februarie 2022, odată cu invadarea neprovocată a Ucrainei. Forțele armate ucrainene continuă să apere integritatea teritorială a Ucrainei și să își protejeze civilii cu resursele limitate disponibile.

    (4)

    La 30 septembrie 2022, ministrul afacerilor externe și ministrul apărării din Ucraina au salutat împreună sprijinul Uniunii pentru forțele armate ucrainene și au solicitat Uniunii să lanseze o misiune de asistență militară a Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei (EUMAM Ucraina) în vederea consolidării capabilităților forțelor armate ucrainene.

    (5)

    La 17 octombrie 2022, Consiliul a adoptat Decizia (PESC) 2022/1968 privind o misiune de asistență militară a Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei (3). Astfel cum se subliniază în decizia respectivă, misiunea face parte din abordarea integrată a UE în ceea ce privește acordarea de sprijin Ucrainei, care include măsuri de asistență în sprijinul forțelor armate ucrainene.

    (6)

    EUMAM Ucraina va fi însărcinată cu punerea în aplicare a măsurii de asistență. Aceasta urmează să fie responsabilă de rambursarea costului kiturilor individuale de pregătire și a oricăror alte echipamente și materiale care nu sunt concepute pentru a aplica o forță letală furnizate de statele membre pentru a sprijini activitățile de instruire. Va fi necesară o coordonare strânsă între Statul-Major al UE, EUMAM Ucraina și alte comandamente ale misiunii, precum și între statele membre implicate în activitățile de instruire.

    (7)

    În conformitate cu articolul 11 alineatul (3) din Decizia (PESC) 2022/1968, kiturile individuale de pregătire nu se mai consideră ca fiind costuri comune atunci când sunt furnizate în temeiul unei măsuri de asistență din cadrul IEP.

    (8)

    Măsura de asistență urmează să fie pusă în aplicare luând în considerare principiile și cerințele prevăzute în Decizia (PESC) 2021/509, în special cu respectarea Poziției comune 2008/944/PESC a Consiliului (4) și în conformitate cu normele de execuție a veniturilor și cheltuielilor finanțate din cadrul IEP.

    (9)

    Consiliul își reafirmă hotărârea de a proteja, a promova și a respecta drepturile omului, libertățile fundamentale și principiile democratice și de a consolida statul de drept și buna guvernanță în concordanță cu Carta Organizației Națiunilor Unite, cu Declarația Universală a Drepturilor Omului și cu dreptul internațional, în special cu dreptul internațional al drepturilor omului și cu dreptul internațional umanitar,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Instituire, obiective, domeniu de aplicare și durată

    (1)   Se instituie o măsură de asistență în beneficiul Ucrainei (denumită în continuare „beneficiarul”), care urmează să fie finanțată în cadrul Instrumentului european pentru pace (IEP) (denumită în continuare „măsura de asistență”).

    (2)   Obiectivul măsurii de asistență este de a sprijini consolidarea capacităților forțelor armate ucrainene de către misiunea de asistență militară a Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei (EUMAM Ucraina), pentru a permite forțelor armate ucrainene să apere integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, precum și să protejeze populația civilă împotriva agresiunii militare în curs.

    (3)   În vederea atingerii obiectivului stabilit la alineatul (2), măsura de asistență finanțează furnizarea de către statele membre de:

    (a)

    echipamente și materiale care nu sunt concepute pentru a aplica o forță letală, necesare pentru a îndeplini cerințele operaționale ale EUMAM Ucraina și solicitate de Ucraina; și

    (b)

    servicii, inclusiv transportul, custodia, întreținerea și repararea articolelor menționate la litera (a) puse la dispoziție de statele membre în scopul instruirii în cadrul EUMAM Ucraina.

    (4)   La încheierea instruirii sau la încetarea EUMAM Ucraina, custodia echipamentelor și a materialelor care nu sunt concepute pentru a aplica o forță letală care au fost furnizate în cadrul prezentei măsuri de asistență se transferă înapoi beneficiarului. În funcție de nevoile Ucrainei, articolele din kiturile individuale pot fi transferate înapoi beneficiarului după ce au fost utilizate la instruire.

    (5)   Durata măsurii de asistență este de 24 de luni de la data adoptării prezentei decizii sau până la expirarea deciziei de instituire a EUMAM Ucraina, oricare dintre aceste date survine prima.

    Articolul 2

    Dispoziții financiare

    (1)   Valoarea de referință financiară destinată acoperirii cheltuielilor referitoare la măsura de asistență este de 45 000 000 EUR.

    (2)   Toate cheltuielile sunt gestionate în conformitate cu normele de execuție a veniturilor și cheltuielilor aferente operațiilor finanțate în cadrul IEP.

    (3)   În conformitate cu articolul 29 alineatul (5) din Decizia (PESC) 2021/509, administratorul pentru operații poate solicita contribuții de până la 45 000 000 EUR în urma adoptării prezentei decizii. Fondurile solicitate de administratorul pentru operații sunt utilizate numai pentru a plăti cheltuielile în cadrul limitelor autorizate de comitetul constituit prin Decizia (PESC) 2021/509 în bugetul rectificativ aferent corespunzător măsurii de asistență.

    (4)   Cheltuielile legate de punerea în aplicare a măsurii de asistență sunt eligibile de la data lansării EUMAM Ucraina. Cheltuielile legate de kiturile individuale de pregătire sunt eligibile în cadrul prezentei măsuri de asistență de la data intrării în vigoare a prezentei decizii.

    Articolul 3

    Acorduri cu beneficiarul

    (1)   Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate („Înaltul Reprezentant”) încheie cu beneficiarul acordurile necesare pentru a asigura că acesta respectă cerințele și condițiile stabilite prin prezenta decizie, ca o condiție pentru acordarea de sprijin în cadrul măsurii de asistență.

    (2)   Acordurile menționate la alineatul (1) includ dispoziții care obligă beneficiarul să garanteze:

    (a)

    respectarea de către unitățile forțelor armate ucrainene sprijinite prin intermediul măsurii de asistență a dreptului internațional relevant, în special a dreptului internațional al drepturilor omului și a dreptului internațional umanitar;

    (b)

    utilizarea corectă și eficientă a oricăror active furnizate în cadrul măsurii de asistență în scopurile pentru care au fost furnizate;

    (c)

    întreținerea suficientă a oricăror active furnizate în cadrul măsurii de asistență pentru a asigura utilizabilitatea acestora și disponibilitatea lor operațională pe durata ciclului lor de viață;

    (d)

    faptul că niciun activ furnizat în cadrul măsurii de asistență nu va fi pierdut sau transferat, la sfârșitul ciclului său de viață, fără consimțământul comitetului instrumentului constituit în temeiul Deciziei (PESC) 2021/509 către alte persoane sau entități decât cele identificate în acordurile menționate la alineatul (1).

    (3)   Acordurile menționate la alineatul (1) includ dispoziții cu privire la suspendarea și încetarea sprijinului acordat în cadrul măsurii de asistență în cazul în care beneficiarul este găsit vinovat de încălcarea obligațiilor prevăzute la alineatul (2).

    Articolul 4

    Punere în aplicare

    (1)   Înaltul Reprezentant este responsabil de asigurarea punerii în aplicare a prezentei decizii în conformitate cu Decizia (PESC) 2021/509 și cu normele de execuție a veniturilor și cheltuielilor finanțate în cadrul IEP și în conformitate cu cadrul metodologic integrat pentru evaluarea și identificarea măsurilor și controalelor necesare pentru măsurile de asistență din cadrul IEP.

    (2)   Activitățile menționate la articolul 1 alineatul (3), referitoare la rambursarea și monitorizarea echipamentelor și materialelor care nu sunt concepute pentru a aplica o forță letală furnizate de statele membre, sunt desfășurate de EUMAM Ucraina.

    Articolul 5

    Monitorizare, control și evaluare

    (1)   Înaltul Reprezentant monitorizează respectarea de către beneficiar a obligațiilor prevăzute la articolul 3. Această monitorizare se utilizează pentru a asigura cunoașterea contextului și a riscurilor de încălcare a obligațiilor stabilite în conformitate cu articolul 3 și contribuie la prevenirea unor astfel de încălcări, inclusiv încălcări ale dreptului internațional al drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar de către unități ale forțelor armate ucrainene sprijinite în cadrul măsurii de asistență.

    (2)   Controlul echipamentelor după expediere se organizează în concordanță cu cadrul metodologic integrat pentru evaluarea și identificarea măsurilor și controalelor necesare pentru măsurile de asistență în cadrul IEP.

    (3)   Înaltul Reprezentant efectuează o evaluare finală la încheierea măsurii de asistență pentru a stabili dacă măsura de asistență a contribuit la atingerea obiectivului menționat la articolul 1 alineatul (2).

    Articolul 6

    Raportare

    Pe durata punerii în aplicare, Înaltul Reprezentant prezintă Comitetului politic și de securitate (COPS) rapoarte semestriale privind punerea în aplicare a măsurii de asistență, în conformitate cu articolul 63 din Decizia (PESC) 2021/509. Administratorul pentru operații, cu sprijinul comandantului misiunii, informează periodic comitetul instrumentului constituit prin Decizia (PESC) 2021/509 cu privire la execuția veniturilor și cheltuielilor în conformitate cu articolul 38 din respectiva decizie.

    Articolul 7

    Suspendare și încetare

    (1)   COPS poate decide să suspende integral sau parțial punerea în aplicare a măsurii de asistență, în conformitate cu articolul 64 din Decizia (PESC) 2021/509.

    (2)   COPS poate recomanda, de asemenea, încetarea măsurii de asistență de către Consiliu.

    Articolul 8

    Intrare în vigoare

    Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

    Adoptată la Bruxelles, 2 februarie 2023.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    J. ROSWALL


    (1)  Decizia (PESC) 2021/509 a Consiliului din 22 martie 2021 de instituire a Instrumentului european pentru pace și de abrogare a Deciziei (PESC) 2015/528 (JO L 102, 24.3.2021, p. 14).

    (2)  Acord de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte (JO L 161, 29.5.2014, p. 3).

    (3)  Decizia (PESC) 2022/1968 a Consiliului din 17 octombrie 2022 privind o misiune de asistență militară a Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei (EUMAM Ucraina) (JO L 270, 18.10.2022, p. 85).

    (4)  Poziția comună 2008/944/PESC a Consiliului din 8 decembrie 2008 de definire a normelor comune care reglementează controlul exporturilor de tehnologie și echipament militar (JO L 335, 13.12.2008, p. 99).


    Top