EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D2569

Decizia (UE) 2022/2569 a Consiliului din 14 noiembrie 2022 privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul celei de a 19-a reuniuni a Conferinței părților la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (COP 19 la CITES) (Panamá, Republica Panama, 14-25 noiembrie 2022) și prezentarea unei specii care să fie inclusă în apendicele III la CITES

ST/13685/2022/INIT

JO L 330, 23.12.2022, p. 186–232 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/2569/oj

23.12.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 330/186


DECIZIA (UE) 2022/2569 A CONSILIULUI

din 14 noiembrie 2022

privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul celei de a 19-a reuniuni a Conferinței părților la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (COP 19 la CITES) (Panamá, Republica Panama, 14-25 noiembrie 2022) și prezentarea unei specii care să fie inclusă în apendicele III la CITES

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 192 alineatul (1), coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)

Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CITES) (1), la care Uniunea a aderat prin Decizia (UE) 2015/451 a Consiliului (2), a intrat în vigoare la 1 iulie 1975. CITES a fost pusă în aplicare în Uniune prin Regulamentul (CE) nr. 338/97 al Consiliului (3).

(2)

În temeiul articolului XI alineatul (3) din CITES, Conferința părților (CoP) poate, printre altele, să adopte decizii de modificare a apendicelor la CITES.

(3)

În temeiul articolului XVI din CITES, oricare dintre părțile la CITES poate prezenta secretariatului CITES o listă cu speciile care să fie incluse în apendicele III la CITES, care au fost identificate de respectiva parte ca fiind reglementate în jurisdicția sa în scopul de a împiedica sau de a limita exploatarea lor și ca necesitând cooperarea altor părți în ceea ce privește controlul schimburilor comerciale.

(4)

La cea de a 19-a reuniune a Cop, care are loc în perioada 14-25 noiembrie 2022 (CoP 19 la CITES), aceasta urmează să adopte decizii cu privire la 52 de propuneri de modificare a apendicelor la CITES, precum și cu privire la numeroase alte aspecte legate de punerea în aplicare și interpretarea CITES.

(5)

Este oportun să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul CoP 19 la CITES, întrucât modificările aduse apendicelor la CITES vor avea caracter obligatoriu pentru Uniune, iar alte câteva decizii vor putea să influențeze în mod decisiv conținutul dreptului Uniunii, în special Regulamentul (CE) nr. 865/2006 al Comisiei (4) și Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 792/2012 al Comisiei (5).

(6)

Poziția propusă a Uniunii care urmează să fie adoptată cu privire la diferite propuneri înaintea CoP se bazează pe o analiză a avantajelor acestora efectuată de experți, ținându-se seama de dispozițiile CITES și de cele mai pertinente dovezi științifice disponibile, precum și pe coerența acestora cu normele și politicile relevante ale Uniunii,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția care urmează a fi adoptată în numele Uniunii, în ceea ce privește aspectele care intră în domeniul de competență a Uniunii, în cadrul celei de a 19-a reuniuni a Conferinței părților la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CoP 19 la CITES) este stabilită în anexele I și II la prezenta decizie.

Articolul 2

Atunci când este probabil ca poziția menționată la articolul 1 să fie afectată de informații științifice sau tehnice noi, prezentate după adoptarea prezentei decizii și înaintea sau în timpul CoP 19 la CITES sau dacă, în cadrul reuniunii, sunt prezentate propuneri noi sau revizuite în privința cărora nu s-a adoptat încă o poziție a Uniunii, poziția Uniunii este elaborată printr-o coordonare la fața locului, înainte ca respectivele propuneri să facă obiectul deciziei Conferinței părților. În astfel de cazuri, poziția Uniunii este conformă cu principiile prevăzute în anexele la prezenta decizie.

Articolul 3

Uniunea prezintă speciile care figurează pe lista din anexa IIa la prezenta decizie în vederea includerii lor în apendicele III la CITES.

Articolul 4

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles, 14 noiembrie 2022.

Pentru Consiliu

Președintele

J. BORRELL FONTELLES


(1)  JO L 75, 19.3.2015, p. 4.

(2)  Decizia (UE) 2015/451 a Consiliului din 6 martie 2015 referitoare la aderarea Uniunii Europene la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CITES) (JO L 75, 19.3.2015, p. 1).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 338/97 al Consiliului din 9 decembrie 1996 privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea (JO L 61, 3.3.1997, p. 1).

(4)  Regulamentul (CE) nr. 865/2006 al Comisiei din 4 mai 2006 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 338/97 al Consiliului privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea (JO L 166, 19.6.2006, p. 1).

(5)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 792/2012 al Comisiei din 23 august 2012 de stabilire a modelelor pentru permisele, certificatele și alte documente prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 338/97 al Consiliului privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 865/2006 al Comisiei (JO L 242, 7.9.2012, p. 13).


ANEXA I

Poziția Uniunii cu privire la aspectele principale care urmează să fie discutate în cadrul celei de a 19-a sesiuni a Conferinței părților la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CITES) (Panamá, Republica Panama, 14-25 noiembrie 2022)

A.   CONSIDERAȚII GENERALE

1.

Uniunea consideră CITES ca fiind o convenție internațională cheie pentru conservarea biodiversității și combaterea traficului cu specii sălbatice.

2.

Uniunea ar trebui să adopte o poziție ambițioasă în cadrul COP 19 la CITES, în conformitate cu politicile relevante ale Uniunii și cu angajamentele sale internaționale, în special cu obiectivele referitoare la fauna sălbatică din cadrul obiectivului de dezvoltare durabilă nr. 15, poziția Uniunii (1) în cadrul COP 15 a Convenției privind diversitatea biologică în ceea ce privește viitorul cadru global post-2020 pentru biodiversitate, viziunea strategică a CITES și Rezoluția 75/311 a Adunării Generale a ONU privind traficul cu specii sălbatice de faună și floră. De asemenea, poziția Uniunii ar trebui să contribuie la îndeplinirea obiectivelor stabilite la nivelul Uniunii prin Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030, prin Planul de acțiune al UE în materie de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună și floră, prin abordarea UE pentru promovarea comerțului și a dezvoltării durabile, precum și prin Pactul verde european.

3.

Prioritățile Uniunii în cadrul COP 19 la CITES ar trebui să fie

valorificarea pe deplin a instrumentelor CITES pentru a reglementa comerțul internațional cu speciile de animale și plante pe cale de dispariție care fac obiectul unui comerț internațional nesustenabil, urmărind o abordare bazată pe date științifice; și

consolidarea capacității de răspuns a comunității internaționale împotriva traficului cu specii sălbatice de faună și floră.

3a.

În cadrul COP 19 la CITES, Uniunea ar trebui să se asigure că statutul și drepturile UE ca parte la convenție vor fi în continuare respectate pe deplin.

4.

Poziția Uniunii ar trebui să țină seama de contribuția pe care o pot aduce mecanismele CITES la ameliorarea stării de conservare a speciilor și să recunoască eforturile depuse de țările care au pus în aplicare măsuri de conservare eficace. Uniunea ar trebui să se asigure că deciziile luate în cadrul COP 19 maximizează eficiența CITES prin reducerea la minimum a sarcinilor administrative inutile și prin elaborarea de soluții practice, fezabile și eficiente din punctul de vedere al costurilor la problemele legate de punerea în aplicare și de monitorizare.

5.

COP este organul de conducere al CITES, iar Comitetul permanent, care este principalul organ subsidiar al COP, va pune în aplicare o serie de decizii adoptate în cadrul COP 19 la CITES. Prin urmare, poziția Uniunii, definită în vederea COP 19 la CITES, ar trebui, de asemenea, să ghideze abordarea UE în cadrul celei de a 75-a reuniuni a Comitetului permanent și, respectiv, celei de a 76-a reuniuni, care au loc imediat înaintea și ulterior desfășurării COP 19.

B.   ASPECTE SPECIFICE

6.

În cadrul COP 19 la CITES au fost supuse spre examinare cincizeci și două de propuneri de modificare a apendicelor la CITES. Treisprezece dintre aceste propuneri au fost depuse de Uniune, în calitate de autor principal sau coautor, și adoptarea lor ar trebui, în mod firesc, să fie de asemenea sprijinită de către Uniune.

6a.

Poziția Uniunii cu privire la propunerile de modificare a apendicelor la CITES ar trebui să se bazeze pe starea de conservare a speciilor în cauză și pe impactul pe care îl are sau îl poate avea comerțul asupra stării de conservare a acestor specii. În acest sens, la evaluarea propunerilor de includere pe listă ar trebui luate în considerare cele mai relevante și solide avize științifice, în conformitate cu Rezoluția Conf. 9.24 privind criteriile de modificare a apendicelor I și II.

6b.

În special ar trebui luate în considerare punctele de vedere exprimate de statele din aria de răspândire a speciilor vizate de propunerile respective. De asemenea, Uniunea consideră că ar trebui, ca regulă generală, sprijinite propunerile de modificare a apendicelor la CITES care sunt rezultatul activității desfășurate de Comitetul pentru animale, de Comitetul pentru plante și de Comitetul permanent ale CITES. Evaluarea propunerilor de către Secretariatul CITES și de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN)/organizația TRAFFIC (2) precum și, în cazul speciilor marine exploatate în scop comercial, evaluarea efectuată de către comitetul special de experți al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) ar trebui, de asemenea, să fie luate în considerare.

7.

Astfel cum s-a convenit în Decizia 2022/982 a Consiliului din 16 iunie 2022 (3), Uniunea susține includerea

Physignathus cocincinus (dragon chinezesc de apă) în apendicele II;

a Cuora galbinifrons (broască țestoasă-cutie de Indochina) în apendicele I;

a Laotriton laoensis (salamandră de Laos) în apendicele II și instituirea unei cote de export zero pentru exemplarele capturate în sălbăticie tranzacționate în scopuri comerciale;

a Agalychnis lemur (broască lemuriană de copac) în apendicele II și instituirea unei cote anuale de export zero pentru exemplarele capturate în sălbăticie tranzacționate în scopuri comerciale;

a tuturor speciilor de Sphyrnidae spp. (rechini-ciocan) neincluse încă în apendicele II;

a Thelenota ananas, T. anax, T. rubralineata (castraveți de mare) în apendicele II;

a Khaya spp. (mahon african) (populații din Africa) în apendicele cu adnotarea 17;

a Afzelia spp. (mahon) (populații din Africa) în apendicele II cu adnotarea 17;

a Dipteryx spp. în apendicele II cu adnotarea 17 + semințele;

a Handroanthus spp. (arbore trompetă), Tabebuia spp. și Roseodendron spp. în apendicele II cu adnotarea 17;

a Pterocarpus spp. (padouk) (populații din Africa) în apendicele II cu adnotarea 17;

a Rhodiola spp. în apendicele II la CITES cu adnotarea 2.

Uniunea a decis, de asemenea, să cosusțină propunerea Republicii Panama de a include Carcharhinidae spp. (rechinii din familia Carcharhinidae) în apendicele II și va pleda pentru aceasta.

8.

Uniunea ia act de faptul că în ultimii ani s-au depus eforturi considerabile pentru a întări capacitatea de punere în aplicare a CITES, nu în ultimul rând privind speciile marine, inclusiv prin intermediul sprijinului financiar acordat de Uniune. Uniunea sprijină o mai bună coordonare între CITES și alte acorduri și organizații multilaterale de mediu, cum ar fi organizațiile regionale de gestionare a pescuitului și alte organisme relevante care acționează în cadrul mandatelor lor, cu scopul de a îmbunătăți guvernanța și complementaritatea.

9.

Uniunea ia act de faptul că în cadrul CITES se pune un accent sporit pe speciile de arbori, astfel cum se reflectă, de asemenea, în propunerile Uniunii de includere a unor specii suplimentare de arbori în apendicele II la CITES în cadrul COP 19. CITES are un rol important de jucat în conservarea pădurilor, iar Uniunea sprijină o acțiune mai puternică și mai coerentă între CITES și alte organizații și procese din domeniul forestier.

10.

Poziția Uniunii cu privire la propunerile legate de traficul cu specii sălbatice de faună și floră ar trebui să reflecte abordarea cuprinzătoare a UE în ceea ce privește prevenirea acestui tip de trafic prin abordarea cauzelor sale profunde, consolidarea cadrelor juridice și de politică pentru combaterea traficului cu specii sălbatice de faună și floră, asigurarea respectării normelor existente în mod eficace și promovarea parteneriatelor globale pentru combaterea acestuia, recunoscând totodată că, în ultimii ani, comunitatea internațională a depus eforturi considerabile pentru prevenirea traficului cu specii sălbatice de faună și floră.

11.

În conformitate cu aceste priorități, Uniunea sprijină o mai bună protecție, prin intermediul CITES, a speciilor care, în prezent, sunt importate în UE fie ilegal, fie la niveluri nesustenabile. Prin urmare, Uniunea sprijină propunerile de modificare a apendicelor referitoare la diverse specii de reptile și amfibieni, în special la mai multe specii de țestoase importate în UE ca animale de companie.

12.

Uniunea ar trebui, de asemenea, să încurajeze inițiativele care contribuie la creșterea capacităților autorităților relevante, la schimbul de informații și de bune practici, cu scopul de a pune mai bine în aplicare CITES și de a îmbunătăți cooperarea dintre țările de origine, de tranzit și de destinație.

13.

În acest context, Uniunea ia act de propunerile care solicită crearea de fonduri specifice în beneficiul părților selectate. Uniunea consideră că ar trebui create noi fonduri numai în cazuri justificate în mod corespunzător, pe baza unei analize aprofundate a fezabilității și a valorii lor adăugate. Accesul la finanțare nu ar trebui limitat la anumite părți sau grupuri de părți.

13a.

Mai multe propuneri prezentate în cadrul COP 19 la CITES se axează pe aspecte legate de utilizarea durabilă, mijloacele de subzistență, populațiile indigene și comunitățile locale. Uniunea ar trebui să sprijine astfel de propuneri în măsura în care acestea contribuie la asigurarea faptului că aspectele relevante sunt abordate în mod adecvat în cadrul CITES. Cu toate acestea, ar trebui evitată crearea unor procese sau structuri suplimentare cu costuri semnificative și beneficii incerte sau cu riscul de duplicare.

14.

Este important ca Uniunea să se asigure că toate rezoluțiile, adnotările și rezervele sunt înțelese și interpretate în mod uniform. În pofida efectului pozitiv al normelor actuale, abordarea braconajului elefanților și a traficului cu fildeș, precum și necesitatea de a asigura soluții durabile pentru persoanele care trăiesc aproape de elefanți și de fauna sălbatică în general, rămân prioritare. Prin urmare, Uniunea ar trebui să promoveze în mod specific clarificarea normelor privind comerțul cu elefanți vii, în special Rezoluția Conf. 11.20 (Rev. COP 18) și Rezoluția Conf. 10.10 (Rev. COP 18). În cadrul celei de a 74-a reuniuni a Comitetului permanent, Uniunea și statele sale membre și-au exprimat dorința de a crea un cadru comun pentru comerțul cu elefanți africani vii, bazat pe cadrul CITES și pe un control științific transparent și solid. Armonizarea condițiilor pentru comerțul cu elefanți africani vii și promovarea acțiunilor care abordează în mod direct problema comerțului ilegal cu elefanți și fildeș ar trebui să constituie o prioritate pentru Uniune în legătură cu toate punctele de pe ordinea de zi a COP 19 referitoare la elefanți.

15.

Uniunea ia act de faptul că părțile au depus mai multe propuneri în ceea ce privește comerțul legal cu fildeș de elefant și coarne de rinocer. Uniunea este conștientă de sarcina financiară legată de protejarea speciilor pe cale de dispariție, în special de traficul cu specii sălbatice de faună și floră și de potențialele conflicte dintre om și speciile sălbatice și oferă sprijin statelor din aria de răspândire în această privință. În prezent, comerțul internațional cu fildeș și coarne de rinocer este interzis în temeiul cadrului CITES. Uniunea consideră că nu sunt îndeplinite condițiile de reautorizare a acestui tip de comerț și nu sprijină propunerile de redeschidere a acestui tip de comerț în cadrul COP 19. În ceea ce privește piețele interne ale fildeșului și coarnelor de rinocer care contribuie la comerțul ilegal, Uniunea ar trebui să continue să sprijine măsuri proporționale, eficace și transparente bazate pe cele mai pertinente dovezi științifice disponibile, în limitele domeniului de aplicare al convenției.

16.

Uniunea recunoaște că comerțul internațional cu specii sălbatice de faună și floră și reducerea globală a biodiversității pot prezenta un risc în ceea ce privește apariția și răspândirea zoonozelor. Uniunea recunoaște, de asemenea, că există o legătură între comerțul ilegal, pe de o parte, și nivelul scăzut de bunăstare a animalelor, pe de altă parte, ceea ce sporește riscul de răspândire a bolilor. CITES ar trebui să joace în continuare un rol, în conformitate cu mandatul său, în reducerea riscurilor potențiale pentru sănătatea animalelor și a oamenilor. Nicio organizație nu poate aborda de una singură multiplele provocări care ar putea duce la apariția și răspândirea bolilor legate de speciile sălbatice de faună și floră. Uniunea consideră că, prin stimulentele oferite de regimul comercial legal al convenției și, în special, prin funcția sa de descurajare a comerțului ilegal, aceasta poate contribui la reducerea riscului de răspândire a zoonozelor. Prin urmare, Uniunea ar trebui să încurajeze CITES să își consolideze colaborarea activă cu alte organizații interguvernamentale, inclusiv cu cele implicate în sănătatea animală sau publică, comerț, alimente și transport, în conformitate cu abordarea „O singură sănătate”. Uniunea sprijină ferm angajamentul reînnoit dintre Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor și CITES de a colabora în ceea ce privește aspecte legate de sănătatea și bunăstarea animalelor la nivel mondial pentru a proteja biodiversitatea și animalele.

17.

Criza traficului cu specii sălbatice de faună și floră, împreună cu extinderea domeniului de aplicare al CITES la specii noi și la părți noi au determinat, în ultimii ani, includerea mai multor activități în cadrul domeniului de aplicare al CITES și creșterea semnificativă a volumului de lucru al Secretariatului CITES. Uniunea ar trebui să ia în considerare aceste schimbări atunci când decide asupra priorităților sale în cadrul COP 19 și cu privire la viitorul buget al Secretariatului CITES.

(1)  ST 13975/22 (https://www.consilium.europa.eu/media/59787/st13975-en22.pdf).

(2)  Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN) și TRAFFIC sunt specializate în comerțul cu specii sălbatice de faună și floră și oferă, înainte de fiecare COP, o evaluare detaliată a propunerilor de modificare a apendicelor la CITES.

(3)  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022D0982&from=EN


ANEXA II

Poziția Uniunii cu privire la anumite propuneri prezentate în cadrul celei de a 19-a sesiuni a Conferinței părților la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CITES) (Panamá, Republica Panama, 14 - 25 noiembrie 2022)

„+”

indică o poziție favorabilă

„–”

indică o poziție nefavorabilă

„0”

indică o poziție deschisă discuțiilor din cauza lipsei de informații suficiente pentru stabilirea unei poziții

„(+)”

indică faptul că sprijinul este condiționat de disponibilitatea unor informații suplimentare și/sau a unor modificări ale propunerii

„(-)”

indică faptul că opoziția va fi reconsiderată în cazul în care sunt furnizate dovezi suplimentare și/sau propunerea este modificată în mod semnificativ

1.    DOCUMENTE DE LUCRU

Nr.

Punctul de pe ordinea de zi

Autorul propunerii  (1)

Observații

Poziția

Ceremonia de deschidere

 

Fără document

 

Discursuri de bun venit

 

Fără document

 

Chestiuni administrative și financiare

1.

Alegerea președintelui și a vicepreședintelui reuniunii și a președinților comitetelor I și II

 

Fără document

S-a convenit deja asupra candidaților.

 

2.

Adoptarea ordinii de zi

COP 19 Doc. 2

Sec.

Acceptat

+

3.

Adoptarea programului de lucru

COP 19 Doc. 3

Sec.

Acceptat

+

4.

Regulamentul de procedură al Conferinței părților

 

 

 

 

4.1

Raportul Comitetului permanent COP 19 Doc. 4.1

SC

Se sprijină modificările recomandate ale articolului 7 din Regulamentul de procedură. Se sprijină modificările recomandate ale articolelor 25.5 și 25.6 din Regulamentul de procedură. Se subliniază că este important ca orice modificare a ordinii de votare să fie excepțională și justificată în mod corespunzător de către președinte în cadrul reuniunii.

+

 

4.2

Propunere de modificare a articolului 26

COP 19 Doc. 4.2

Botswana și Zimbabwe

Se respinge propunerea deoarece aceasta contravine articolului XV din convenție. Principiul conform căruia fiecare parte ar trebui să dispună de un vot este fundamental și nu poate fi negociat. Această modificare ar conduce la negocieri extrem de complicate înaintea fiecărui vot și la aspecte practice pentru a evalua populațiile cât mai aproape posibil de sesiunile COP pentru a reflecta situația.

5.

Comisia de verificare

 

 

 

 

5.1

Stabilirea Comisiei de verificare

 

Fără document

 

 

5.2

Raportul Comisiei de verificare

 

Fără document

 

6.

Admiterea observatorilor

COP 19 Doc. 6

 

 

 

7.

Administrarea, finanțele și bugetul secretariatului și ale reuniunilor Conferinței părților

 

 

 

 

7.1

Administrarea secretariatului

COP 19 Doc. 7.1

Sec.

 

 

 

7.2

Raportul directorului executiv al UNEP cu privire la aspectele administrative și de altă natură

COP 19 Doc. 7.2

UNEP

 

 

 

7.3

Rapoarte financiare pentru 2020-2022

COP 19 Doc. 7.3

Sec.

 

 

 

7.4

Bugetul și programul de lucru pentru 2023-2025

COP 19 Doc. 7.4

Sec.

 

 

 

7.5

Accesul la finanțare

COP 19 Doc. 7.5

SC

Nicio poziție

 

 

7.6

Proiectul privind delegații sponsorizați

COP 19 Doc. 7.6

Sec.

Se acceptă propunerea secretariatului de a nu se extinde programul pentru a acoperi, în general, reuniunile SC și ale Comitetelor pentru animale și plante, deoarece activitatea administrativă legată de un astfel de program extins ar reprezenta o sarcină disproporționată pentru secretariat. Cu toate acestea, se acceptă propunerea de extindere limitată a programului la părțile eligibile, sub rezerva procedurilor prevăzute la articolul XIII. Se sprijină modificările propuse la Rezoluția Conf 17.3 și proiectul de decizie.

+

8.

Strategia lingvistică pentru convenție

COP 19 Doc. 8

Sec.

UE poate sprijini opțiunea 2 și este deschisă discutării anumitor elemente ale opțiunii 3, dacă sunt finanțate din contribuții voluntare. Există probleme semnificative legate de buget și întârzieri care trebuie luate în considerare, precum și posibile implicații pentru punerea în aplicare și asigurarea respectării CITES, astfel cum se descrie la alineatul 12 litera a) din Doc. 8. Orice grup de lucru în sesiune din cadrul COP trebuie să includă reprezentanți ai tuturor regiunilor și nu numai ai părților ale căror limbi oficiale sunt araba, chineza și rusa, deoarece orice decizie va avea implicații bugetare pentru toate părțile.

(-)

Chestiuni strategice

9.

Rapoartele și recomandările comitetelor

 

 

 

 

9.1

Comitetul permanent

 

 

 

 

 

9.1.1

Raportul președintelui

COP 19 Doc. 9.1.1

SC

Se ia act de document și se sprijină proiectele de decizii, inclusiv sugestiile secretariatului.

+

 

 

9.1.2

Alegerea noilor membri regionali și a noilor membri regionali supleanți

 

Fără document

 

 

9.2

Comitetul pentru animale

 

 

 

 

 

9.2.1

Raportul președintelui

COP 19 Doc. 9.2.1

AC

Se ia act de document și se sprijină proiectele de decizii.

+

 

 

9.2.2

Alegerea noilor membri regionali și a noilor membri regionali supleanți

 

Fără document

 

 

9.3

Comitetul pentru plante

 

 

 

 

 

9.3.1

Raportul președintelui

COP 19 Doc. 9.3.1

PC

Se ia act de document.

 

 

 

9.3.2

Alegerea noilor membri regionali și a noilor membri regionali supleanți

 

Fără document

 

10.

Viziunea strategică a CITES

COP 19 Doc. 10

SC

Se sprijină setul de decizii. Este posibil să se aducă noi modificări indicatorilor în funcție de evoluțiile cadrului global post-2020 pentru biodiversitate.

(+)

11.

Speciile incluse în apendicele I

COP 19 Doc. 11

AC, PC

Se sprijină propunerea cu unele modificări ale proiectelor de decizii care urmează să fie propuse de UE, păstrându-se în același timp deschiderea față de discutarea ajustărilor propuse de secretariat în ceea ce privește procesul propus și a altor modificări, dacă acest lucru este sugerat de alte părți.

+

12.

Raportul privind comerțul mondial cu specii sălbatice de faună și floră

COP 19 Doc. 12

Africa de Sud

Ideea privind raportul și grupul de lucru intersesiuni este, în general, sprijinită. Cu toate acestea, există încă incertitudini în cadrul propunerii. Prin urmare, aceasta poate fi sprijinită, sub rezerva disponibilității resurselor externe, numai dacă se inițiază un proces, prin intermediul unui set de decizii, pentru a redacta mai bine raportul în vederea luării unei decizii în cadrul COP 20 sau dacă propunerea este substanțial îmbunătățită în cursul COP 19 pentru a oferi mai multă claritate cu privire la conținutul raportului.

(+)

13.

Implicarea populațiilor indigene și a comunităților locale

COP 19 Doc. 13

SC

Se sprijină recomandarea privind adoptarea deciziilor revizuite cuprinse în anexa 1 la document și încurajarea sugestiilor specifice privind participarea la CITES a populațiilor indigene și a comunităților locale.

+

14.

Mijloace de subzistență

COP 19 Doc. 14

SC

Se sprijină adoptarea deciziilor revizuite și eliminarea Deciziilor 18.37 și 18.36.

+

15.

Mecanisme participative pentru comunitățile rurale în cadrul CITES

COP 19 Doc. 15

Eswatini, Namibia și Zimbabwe

Se exprimă opoziția față de propuneri ca document de sine stătător. Deși subiectul este important, există deja două procese separate în cadrul CITES axate pe IPLC (a se vedea punctele 13 și 14 de pe ordinea de zi).

Pentru un nivel mai ridicat de eficiență și coerență în ceea ce privește implicarea populațiilor indigene și a comunităților locale și rurale, autorii ar trebui să își alinieze propunerea la procesele menționate la punctele 13 și 14 de pe ordinea de zi și să o prezinte spre examinare în cadrul grupului de lucru respectiv sau al ambelor grupuri de lucru, după caz.

(-)

16.

Consolidarea capacităților

COP 19 Doc. 16

SC

Se sprijină proiectul de rezoluție și setul de propuneri privind continuarea lucrărilor referitoare la un cadru integrat de consolidare a capacităților. Ar putea fi necesare unele clarificări minore, în special privind domeniul de aplicare al punctului 2b din proiectul de rezoluție. Se sprijină modificările propuse de secretariat.

+

17.

Cooperarea cu organizații și cu acorduri multilaterale de mediu

 

 

 

 

17.1

Cooperarea cu alte convenții din domeniul biodiversității

COP 19 Doc. 17.1

SC

Se sprijină propunerea întrucât sinergiile dintre acordurile multilaterale de mediu în domeniul biodiversității ar trebui să fie consolidate în continuare și este oportun ca SC să continue examinarea acestor aspecte. Se acceptă proiectele de decizii revizuite și cele noi, prezentate în anexele documentului, și se sprijină lucrările care au ca obiectiv o strategie de parteneriat.

+

 

17.2

Cooperarea cu Strategia globală pentru conservarea plantelor

COP 19 Doc. 17.2

PC

Se sprijină noile proiecte de decizii, inclusiv sugestia secretariatului de a include SC în proces.

+

 

17.3

Cooperarea cu Platforma interguvernamentală științifico-politică

privind biodiversitatea și serviciile ecosistemice

COP 19 Doc. 17.3

SC

Se sprijină proiectele de decizii cuprinse în anexa I la document.

+

 

17.4

Inițiativa comună CITES-CMS privind animalele carnivore africane

COP 19 Doc. 17.4

Sec.

Se sprijină acest proiect de decizie privind transmiterea informațiilor relevante către AC și consilierea secretariatului în consecință referitor la inițiativa privind animalele carnivore africane, astfel cum au sugerat AC și mai multe organizații de observatori.

+

 

17.5

Consorțiul internațional pentru combaterea infracțiunilor împotriva speciilor sălbatice

COP 19 Doc. 17.5

Sec.

Se sprijină adoptarea proiectelor de decizii și eliminarea Deciziei 18.3.

+

18.

Ziua mondială a faunei și florei sălbatice a Organizației Națiunilor Unite

COP 19 Doc. 18

Sec.

Se sprijină eliminarea Deciziei 18.38 privind Ziua mondială a faunei și florei sălbatice, astfel cum a fost pusă în aplicare.

+

19.

CITES și pădurile

COP 19 Doc. 19

Sec.

Se sprijină propunerea; se sugerează modificări în vederea îmbunătățirii sinergiilor și pentru a se evita suprapunerea cu alte procese și instrumente internaționale referitoare la păduri. Se sugerează că ar putea fi consultat PC cu privire la termenii de referință ai studiului (eventual prin intermediul președintelui, pentru a simplifica procesul).

(+)

20.

Programul privind speciile de arbori

COP 19 Doc. 20

Sec.

Se sprijină proiectele de decizii. UE consideră că programul aduce rezultatele preconizate și încurajează toate părțile să se bazeze pe rezultatele acestuia și să contribuie în continuare la punerea în aplicare a CITES în ceea ce privește speciile de arbori incluse pe listă.

+

21.

Revizuirea programului ETIS

COP 19 Doc. 21

SC

Majoritatea recomandărilor pot fi sprijinite, inclusiv modificările de redactare sugerate de secretariat, cu excepția modificării datei de depunere a datelor ETIS, care ar putea slăbi procesul din cauza decalajului de timp dintre datele utilizate în analiză și raportarea către COP. Se exprimă, prin urmare, opoziția față de adăugarea la anexa 1 secțiunea 4 alineatul 2, dar se sprijină consolidarea cooperării dintre ICCWC și ETIS și schimbul de date din rapoartele anuale privind comerțul ilegal cu ETIS.

Se sprijină sugestia secretariatului de a adopta un proiect de decizie adresat secretariatului și Comitetului permanent pentru a elabora criterii clare pentru clasificarea părților.

(+)

22.

Programele MIKE și ETIS

COP 19 Doc. 22

SC

Se sprijină propunerea, inclusiv noul text propus de secretariat pentru Decizia 19.BB a), însă ar trebui subliniat faptul că ar trebui să se pună un accent mai puternic pe viabilitatea financiară pe termen lung a MIKE și a ETIS. UE este deschisă propunerii secretariatului de a include Decizia 19.AA în decizia privind finanțarea și programul de lucru, cu indicarea costurilor.

+

23.

Rolul CITES în reducerea riscului privind apariția în viitor a zoonozelor asociate comerțului internațional cu specii sălbatice de faună și floră

COP 19 Doc. 23

 

 

 

 

23.1

Raportul Comitetului permanent

COP 19 Doc. 23.1

SC

Se salută activitatea desfășurată de grupul de lucru intersesiuni. Se sprijină propunerile de decizii și de modificare a Rezoluției Conf. 10.21 (Rev. COP 16) privind transportul exemplarelor vii.

+

 

23.2

One Health și CITES:

riscurile pentru sănătatea umană și animală generate de comerțul cu specii sălbatice de faună și floră

COP 19 Doc. 23.2

Côte d’Ivoire, Gabon, Gambia, Liberia, Niger, Nigeria și Senegal

Se exprimă opoziția față de elementele care depășesc sfera de competență a CITES. Se sprijină unele dintre elementele cuprinse în proiectul de rezoluție, cum ar fi utilizarea definițiilor internaționale și cooperarea cu autoritățile din domeniul sănătății animale și publice, și se sugerează integrarea acestora în proiectele de decizii propuse în Doc 23.1, nu ca parte a procesului de elaborare a rezoluției, ci ca decizii adoptate în cadrul COP 19.

(-)

24.

Implicațiile pandemiei de COVID19 asupra punerii în aplicare a convenției

COP 19 Doc. 24

Sec.

Se sprijină recomandările propuse de secretariat pentru a se asigura că reuniunile CITES și lucrările intersesiuni pot avea loc și atunci când apar probleme operaționale excepționale.

+

25.

Planul de acțiune privind aspectele legate de gen

COP 19 Doc. 25

Panama

Se sprijină studierea și abordarea în mod eficace a aspectelor legate de gen. Se sprijină rezoluția propusă, care necesită însă modificări suplimentare. Se sugerează inițierea de către COP a unui proces intersesional pentru a se analiza necesitatea și conținutul orientărilor pentru punerea în aplicare a rezoluției și a oferi recomandări SC / COP 20.

(+)

Chestiuni legate de interpretare și punerea în aplicare

Rezoluțiile și deciziile existente

 

 

 

26.

Revizuirea rezoluțiilor

COP 19 Doc. 26

Sec.

Se sprijină modificările aduse rezoluțiilor și eliminarea Deciziei 14.81 în cazul în care se adoptă modificarea relevantă a Rezoluției Conf. 14.8 (Rev. COP 17) Ar trebui aliniat cu modificarea propusă în documentul 32.

+

27.

Revizuirea deciziilor

COP 19 Doc. 27

 

Se sprijină sugestiile secretariatului. Se preferă ca 18.55 să nu fie eliminat, deoarece punerea în aplicare este în curs. Se examinează dacă 18.193 a fost pus în aplicare până la data COP.

+

Respectarea și punerea în aplicare generală

 

 

 

28.

Legi naționale pentru punerea în aplicare a convenției

COP 19 Doc. 28

Sec.

Se sprijină adoptarea proiectelor de decizii cuprinse în anexa 1 la documentul COP 19 Doc. 28 și se propune includerea unei posibile raportări către reuniunile periodice ale Comitetului permanent în Decizia 19.EEh). Se sprijină eliminarea deciziilor 18.62-18.67 și se acceptă bugetul provizoriu, astfel cum este prevăzut în anexa 2.

+

29.

Chestiuni privind conformitatea cu CITES

 

 

 

 

29.1

Punerea în aplicare a articolului XIII și a Rezoluției Conf. 14.3 (Rev. COP 18)

privind procedurile de asigurare a conformității cu CITES

COP 19 Doc. 29.1

Sec.

Se ia act de informațiile prezentate în documentul privind punerea în aplicare a articolului XIII și a Rezoluției Conf. 14.3. (Rev. COP 18). Se participă la discuția cu privire la recomandarea formulată în temeiul alineatului 42 litera b) în vederea sprijinirii procedurii accelerate, dacă este necesar, și în temeiul alineatului 42 litera c), în vederea unor posibile îmbunătățiri ale modului de abordare a aspectelor legate de conformitate de către SC, ținând seama de alte mijloace posibile de reducere a agendei SC.

0

 

29.2

Totoaba (Totoaba macdonaldi)

COP 19 Doc. 29.2

 

 

 

 

 

29.2.1

Raportul secretariatului

COP 19 Doc. 29.2.1

Sec.

Se sprijină adoptarea proiectelor de decizii revizuite și a celor noi (18.292-18.295, 19.CC și 19.DD) din anexa 3 la documentul COP 19 Doc. 29.2.1. Se îndeamnă Mexicul să ia măsuri eficace pentru a proteja vaquita. Documentele 29.2.1 și 29.2.2 sunt foarte similare și ar trebui reunite într-unul singur, eventual utilizându-se raportul secretariatului ca punct de plecare.

+

 

 

29.2.2

Decizii reînnoite și actualizate privind COP 19

COP 19 Doc. 29.2.2

Statele Unite ale Americii

Sprijin pentru conținutul documentului, care se suprapune totuși cu documentul 29.2.1 al secretariatului. Cele două documente ar trebui fuzionate.

(+)

 

29.3

Abanoși (Diospyros spp.) și palisandri și lemn de trandafir (Dalbergia spp.)

COP 19 Doc. 29.3

Sec. în consultare cu președintele SC

Se sprijină proiectele de decizii; în special, trebuie ca Madagascar să securizeze toate stocurile și părțile să nu accepte (re)exporturile în scopuri comerciale din Madagascar de exemplare de Diospyros spp. (# 5) sau Dalbergia spp. (#15) până când Madagascarul nu a elaborat un aviz de achiziție legală și un aviz de comerț nedăunător cu privire la aceste specii la nivel național, într-un mod considerat satisfăcător de secretariat.

+

30.

Programul de asistență pentru asigurarea conformității

COP 19 Doc. 30

SC

Se sprijină deciziile privind punerea în aplicare a programului de asistență pentru asigurarea conformității.

+

31.

Evaluări ale comerțului semnificativ la nivel național COP 19 Doc. 31

SC, include proiectele de decizii propuse

de către președinții AC și PC

Se sprijină propunerea, întrucât este necesar să se stabilească dacă aspectele identificate în cadrul evaluării la nivel național a comerțului semnificativ pentru Madagascar sunt abordate în mod suficient.

+

32.

Revizuirea Rezoluției Conf. 11.3 (Rev. COP 18) privind conformitatea și punerea în aplicare

COP 19 Doc. 32

SC

Se sprijină adoptarea propunerilor de modificare a Rezoluției Conf. 11.3 (Rev. COP 18), sub rezerva unor modificări minore de redactare.

+

33.

Chestiuni legate de asigurarea respectării normelor

COP 19 Doc. 33

Sec.

Se sprijină recomandările, subliniindu-se importanța promovării în continuare a asigurării active a respectării convenției la nivel național și internațional, care se bazează în primul rând pe capacitatea suficientă a instituțiilor de aplicare a legii și pe specializarea unităților acestora. Se subliniază, de asemenea, importanța abordării fluxurilor financiare care provin din comerțul ilegal cu specii sălbatice de faună și floră.

+

34.

Rapoarte anuale privind comerțul ilegal

COP 19 Doc. 34

Sec.

Se sprijină modificarea Rezoluției Conf. 11.17 (Rev. COP 18) eliminarea Deciziilor 18.75 și 18.76 cu privire la rapoartele anuale privind comerțul ilegal.

În general, se sprijină proiectele de decizii 19.AA și 19.BB propuse, cu unele clarificări și modificări.

+

35.

Grupul operativ privind comerțul ilegal cu exemplare din speciile de arbori incluse în CITES

COP 19 Doc. 35

SC

Se sprijină următoarele recomandări: a) se ia notă de document, inclusiv de propunerile de modificare a proiectului de decizie 19.CC privind identificarea lemnului și a altor produse din lemn, astfel cum a fost prezentat de către PC în documentul COP 19 Doc. 44.2; b) se elimină Deciziile 18.79 și 18.80 privind asigurarea respectării normelor.

+

36.

Sprijin pentru asigurarea respectării normelor în cazul infracțiunilor legate de speciile sălbatice de faună și floră din Africa de Vest și Africa Centrală

 

 

 

 

36.1

Raportul Comitetului permanent

COP 19 Doc. 36.1

SC

Documentele 36.1 și 36.2 ar trebui fuzionate. Se exprimă acordul general cu privire la faptul că este nevoie de sprijin pentru asigurarea respectării normelor în cazul infracțiunilor legate de speciile sălbatice de faună și floră. Cu toate acestea, pentru a se evita suprapunerea cu activitățile existente și pentru că instituirea unui fond pare a fi un proces îndelungat, care ar necesita resurse financiare și umane substanțiale, se sprijină prin urmare recomandările furnizate în documentul 36.1. Se încurajează alte părți, organizații guvernamentale, interguvernamentale și neguvernamentale și părți interesate, să ofere sprijin acestor subregiuni.

(+)

 

36.2

Infracțiuni legate de speciile sălbatice de faună și floră și sprijin pentru asigurarea respectării CITES

în Africa de Vest și Africa Centrală

COP 19 Doc. 36.2

Côte d’Ivoire, Gambia, Liberia, Niger, Nigeria și Senegal

S-a propus fuzionarea documentelor 36.1 și 36.2, observații prezentate la punctul 36.1.

(-)

37.

Infracțiuni legate de speciile sălbatice de faună și floră săvârșite pe internet

COP 19 Doc. 37

Sec.

Se sprijină modificările Rezoluției Conf. 11.3 (Rev. COP 18) și proiectele de decizii. Se sugerează că, împreună cu cele mai bune practici, ar trebui identificate, de asemenea, de către părți „legislațiile naționale” în vigoare (adăugire la propunerea de decizie 19.AA). Ar trebui aliniat cu modificarea propusă în documentul 32.

+

38.

Reducerea cererii în vederea combaterii comerțului ilegal

COP 19 Doc. 38

SC

Se sprijină adoptarea orientărilor în cadrul COP 19. Se sprijină, de asemenea, adoptarea proiectelor de decizii și modificările Rezoluției Conf. 17.4 pentru a îmbunătăți disponibilitatea orientărilor pentru părți în toate limbile CITES și pentru a încuraja părțile să le utilizeze.

+

39.

Piețe interne pentru exemplare comercializate frecvent în mod ilegal

COP 19 Doc. 39

SC

Se sprijină recomandările. Ar trebui aliniat cu modificarea propusă în documentul 32.

+

Reglementarea comerțului

 

 

 

40.

Orientări pentru întocmirea avizelor de achiziție legală

COP 19 Doc. 40

SC

Anumite elemente ale „Ghidului rapid pentru întocmirea avizelor de achiziție legală” și ale Deciziei 19.BB a) trebuie clarificate. Poziția UE va fi dezvoltată mai mult după ce va fi disponibil documentul actualizat al secretariatului care reflectă rezultatele atelierului privind achizițiile legale (august 2022).

(+)

41.

Sisteme electronice și tehnologii ale informației și autentificarea și controlul permiselor

COP 19 Doc. 41

SC

Se sprijină concluziile studiului privind autentificarea și controlul permiselor. Se sprijină propunerile de modificare a Rezoluției Conf. 12.3 (Rev. COP 18) privind permisele și certificatele, astfel cum au fost modificate de Secretariatul CITES, cu sugestia de a se lua mai mult în considerare sistemele organizate pe baza unei arhitecturi de tip platformă. Se sprijină propunerile de modificare a Rezoluției Conf.11.3 (Rev. COP 18) privind conformitatea și asigurarea respectării normelor, în special pentru a permite autorităților vamale să acceseze informațiile din bazele de date privind autorizarea ale autorităților de gestionare. Se sprijină proiectele de decizii privind evaluarea și analiza riscurilor și proiectele de decizii privind sistemele electronice și tehnologia informației.

+

42.

Codurile de scop de pe permisele și certificatele CITES

COP 19 Doc. 42

SC

Se acceptă modificările propuse ale rezoluțiilor relevante și se sprijină adoptarea proiectelor de decizii propuse privind reinstituirea unui grup de lucru comun intersesiuni pentru a revizui în continuare utilizarea codurilor de tranzacție de către părți și, printre altele, pentru a continua discuțiile privind codurile de scop P și T.

+

43.

Avize de comerț nedăunător

 

 

 

 

43.1

Raportul Comitetului pentru animale și al Comitetului pentru plante

COP 19 Doc. 43.1

AC, PC

Se sprijină proiectele de decizii convenite în cadrul AC 31 și PC 25.

+

 

43.2

Elaborarea de avize de comerț nedăunător pentru exemplarele din speciile incluse în apendicele II scapturate în mediul marin care nu se află sub jurisdicția niciunui stat

COP 19 Doc. 43.2

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Se sprijină proiectele de decizii, deoarece acestea se aliniază la inițiativa în curs privind consolidarea sinergiilor dintre CITES și pescuit, în vederea îmbunătățirii conservării rechinilor și a pisicilor de mare amenințate incluse în CITES

+

44.

Materiale de identificare

 

 

 

 

44.1

Revizuirea Rezoluției Conf. 11.19 (Rev. COP 16)

COP 19 Doc. 44.1

SC

Se sprijină recomandările.

+

 

44.2

Identificarea lemnului și a altor produse din lemn

COP 19 Doc. 44.2

PC

Se sprijină proiectele de decizii, întrucât de-a lungul anilor au fost colectate multe informații, iar compilarea lor ar fi utilă.

+

45.

Sistemul de etichetare pentru comerțul cu caviar

COP 19 Doc. 45

SC

Se sprijină proiectele de decizii propuse și eliminarea Deciziei 18.146.

Se sugerează înființarea unui grup de lucru intersesiuni al SC care să își poată începe activitatea după ce vor fi disponibile analizele și recomandările secretariatului.

+

46.

Comerțul cu corali de piatră

COP 19 Doc. 46

Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia

Document transmis de UE și de statele sale membre.

+

47.

Exemplare produse prin biotehnologie

COP 19 Doc. 47

SC, Sec.

Se sprijină recomandările, reuniunea de specialitate ar trebui să constituie o bază pentru dezvoltarea unei clarități în ceea ce privește definițiile și aspectele legate de conservare care ar putea fi utilizate ulterior de GL. Reuniunea ar trebui să servească drept bază pentru grupul de lucru și, prin urmare, trebuie să aibă loc în prealabil.

+

48.

Definirea termenului „destinații corespunzătoare și acceptabile

COP 19 Doc. 48

SC

Se sprijină aprobarea ambelor documente de orientare fără caracter obligatoriu.

Se sprijină proiectul de decizie din anexa 3, inclusiv modificările aduse de Secretariatul CITES.

+

49.

Introducerea de proveniență marină

COP 19 Doc. 49

SC

Se sprijină propunerile de decizii.

Se exprimă îngrijorarea profundă a UE și a statelor sale membre cu privire la nepunerea în aplicare a dispozițiilor CITES privind IFS și alte tipuri de comerț din zone aflate în afara jurisdicției naționale a speciilor incluse în CITES.

UE și statele sale membre subliniază că, pentru o punere în aplicare cu succes a dispozițiilor CITES privind speciile marine, este esențială o cooperare eficace între CITES și autoritățile din domeniul pescuitului.

+

50.

Eliminarea exemplarelor confiscate

COP 19 Doc. 50

SC

Se sprijină proiectele de decizii propuse ale COP 19, astfel cum s-a recomandat de către SC 74, și eliminarea Deciziilor 18.159-18.164.

+

51.

Cote pentru trofeele de vânătoare a leoparzilor (Panthera pardus)

COP 19 Doc. 51

SC

Se sprijină modificările alineatului 1 litera a) din Rezoluția Conf. 10.14 (Rev. COP 16) Se propune modificarea deciziilor propuse de secretariat pentru a se asigura că cotele de export (inclusiv cotele de vânătoare) sunt revizuite în mod regulat.

(+)

52.

Transportul exemplarelor vii:

îmbunătățirea punerii în aplicare a regulamentelor privind transporturile

COP 19 Doc. 52

Canada, Côte d’Ivoire, Kenya, Mexic, Nigeria, Senegal și Statele Unite ale Americii

Se sprijină propunerile de decizii și modificările rezoluțiilor, în special în ceea ce privește accesul la regulamentele IATA. Se precizează scopul primei modificări (minore) a Rezoluției Conf. 10.21 (includerea sintagmei „indiferent de modul de transport”) și se examinează impactul eventual asupra orientărilor privind transportul care nu se realizează pe calea aerului. Se exprimă disponibilitatea pentru a discuta sugestiile părților sau ale părților interesate relevante pentru a îmbunătăți fezabilitatea modificărilor propuse, fără a reduce nivelul de ambiție al propunerii.

+

Derogări și dispoziții comerciale speciale

 

 

 

53.

Revizuirea dispozițiilor CITES referitoare la comerțul cu exemplare de animale și plante care nu provin din sălbăticie

COP 19 Doc. 53

SC

Se sprijină continuarea grupului de lucru intersesiuni, deoarece aspectele abordate sunt complexe și nu a fost suficient timp pentru a discuta toate punctele din mandat. Sunt necesare îmbunătățiri importante ale textului, în special ale anexei I, pentru ca textul să devină mai clar și mai bine orientat, precum și pentru a răspunde preocupărilor exprimate de Secretariatul CITES. În conformitate cu poziția secretariatului, se pledează pentru amânarea adoptării modificărilor la Rezoluția 10.16 pentru COP 20, dar se exprimă deschiderea pentru adoptarea în cadrul COP 19 în cazul în care se convine asupra unor îmbunătățiri substanțiale.

(-)

54.

Revizuirea dispozițiilor Rezoluției Conf. 17.7 privind reexaminarea comerțului cu exemplare de animale raportate ca fiind produse în captivitate

COP 19 Doc. 54

Sec. în consultare cu președintele SC și cu președintele AC.

Se sprijină în general, dar sunt necesare anumite schimbări în formularea modificărilor rezoluției din anexa 1 și a proiectelor de decizii, în special pentru a reflecta rezultatul SC75 (13.11.2022) și al atelierului care a avut loc în iunie 2022. Se sprijină proiectele de decizii din anexa 2.

(+)

55.

Înregistrarea operațiunilor de creștere în captivitate a speciilor de animale incluse în apendicele I în scopuri comerciale

COP 19 Doc. 55

Statele Unite ale Americii

Se exprimă opoziția față de unele părți ale justificării prezentate în document și opoziția fermă față de unele dintre modificările propuse. Se sprijină în general ideea că produsele de bază indicate în înregistrare sunt făcute publice pe site-ul CITES. Se exprimă opoziția față de propunerea ca și alte produse să necesite o nouă înregistrare. Se exprimă deschiderea față de o abordare de excludere, și anume extinderea procesului de înregistrare la produsele care au fost excluse în mod explicit în înregistrare. Cu aceste modificări, propunerea poate fi acceptată.

(-)

56.

Orientări cu privire la termenul „înmulțite artificial

COP 19 Doc. 56

PC

Se sprijină adoptarea proiectelor de decizii din anexa 1. Întrucât chestiunile privind lemnul de agar, utilizarea codului sursă Y, precum și alte aspecte au rămas deschise în procesul de elaborare a orientărilor preliminare, se exprimă opoziția față de orice eventuală modificare a mandatului de revizuire a orientărilor care ar putea duce în cele din urmă la o slăbire a standardelor actuale privind codul sursă „A”, „Y” și definiția plantațiilor.

+

57.

Exemplare obținute din semințe sau spori recoltați în sălbăticie care sunt considerate a fi înmulțite artificial

COP 19 Doc. 57

PC în consultare cu președintele SC

Se sprijină eliminarea Deciziilor 18.179-18.181 pe măsură ce lucrările sunt finalizate.

+

Chestiuni specifice legate de specii

58.

Vulturi din Africa de Vest (Accipitridae spp.)

COP 19 Doc. 58

SC în consultare cu Sec.

Se convine asupra adoptării proiectelor de decizii 19.AA-19.FF de înlocuire a Deciziilor 18.186-18.192.

+

59.

Comerțul ilegal cu gheparzi (Acinonyx jubatus)

COP 19 Doc. 59

Etiopia

Se sprijină recomandările, deoarece comerțul ilegal reprezintă o amenințare imediată. Se recomandă includerea subspeciilor din Africa de Nord-Vest și din Iran în toate aspectele legate de combaterea comerțului ilegal, în măsura relevantă, și crearea unui mecanism de informare și consolidare a activității grupului operativ privind felinele mari. În plus, SC78, și nu SC77, ar trebui să facă recomandări pentru COP 20.

(+)

60.

Conservarea amfibienilor (Amphibia spp.)

COP 19 Doc. 60

AC

Se sprijină recomandările, deoarece nu au fost colectate suficiente date privind speciile de amfibieni în comerțul internațional.

+

61.

Anghile (Anguilla spp.)

COP 19 Doc. 61

SC în consultare cu președintele AC

Se sprijină recomandările CS de a adopta proiectele de decizii 19.AA-19.DD prezentate în anexa 1.

+

62.

Taxoni care produc lemn de agar

(Aquilaria spp. și Gyrinops spp.)

 

 

 

 

62.1

Raportul Comitetului pentru plante

COP 19 Doc. 62.1

PC

Se sprijină doar versiunea proiectului de decizie modificată de secretariat. Se subliniază necesitatea de a lua în considerare noile informații din Doc. 62.2, din cercetarea propusă în acesta și din documentul de informare COP 19 Inf. 5 în momentul revizuirii Rezoluției 16.10 și a altor rezoluții relevante. Cu toate acestea, se clarifică faptul că Rezoluția 10.13 privind punerea în aplicare a convenției pentru speciile de arbori și alte posibile rezoluții nu trebuie să fie slăbite în ceea ce privește definițiile și specificațiile privind înmulțirea artificială.

(+)

 

62.2

Istoria și provocările lemnului de agar și CITES

COP 19 Doc. 62.2

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Se sprijină sau se felicită pentru utilitatea informațiilor compilate. Se solicită luarea în considerare a eventualelor rezultate ale cercetării propuse pentru orice revizuiri ale Rezoluției 16.10, astfel cum se menționează în proiectul de decizie din Doc. 62.1.

(+)

63.

Arbori de Boswellia (Boswellia spp.)

COP 19 Doc. 63

PC

Se sprijină propunerea. Proiectele de decizii oferă o cale rezonabilă de urmat pentru a elimina lacunele în materie de cunoștințe și pentru eventualele propuneri viitoare de includere pe listă ale părților.

+

64.

Țestoase marine (Cheloniidae spp. și Dermochelyidae spp.)

 

 

 

 

64.1

Raportul secretariatului și al Comitetului permanent

COP 19 Doc. 64.1

SC, Sec.

Se sprijină noua propunere a secretariatului de a include anumite proiecte de decizii într-o nouă rezoluție privind țestoasele marine, astfel cum se propune în documentul 64.2, și se reînnoiește Decizia 18.217 (Rev. COP 19). Două specii de țestoase marine sunt critic periclitate, una este pe cale de dispariție, iar toate evaluările UICN prevăd o tendință negativă a populației. Sunt necesare eforturi sporite pentru a preveni continuarea declinului și a dispariției acestor specii. Se sprijină fuzionarea cu 64.2.

(+)

 

64.2

Conservarea țestoaselor marine

COP 19 Doc. 64.2

Brazilia, Columbia, Costa Rica, Peru și Statele Unite ale Americii

Se sprijină noua rezoluție cu modificările propuse de secretariat. Se sprijină fuzionarea cu 64.1.

(+)

65.

Rechini și pisici de mare (Elasmobranchii spp.)

COP 19 Doc. 65

SC, AC, în consultare

cu Sec. și AC.

Se sprijină recomandările Comitetului permanent și ale Comitetului pentru animale privind adoptarea proiectelor de decizii 19.AA-19.FF cuprinse în anexa 4 la document. Finanțarea pe termen lung este esențială pentru a oferi sprijinul necesar pentru punerea în aplicare a listelor de specii marine și, prin urmare, acțiunea din Decizia 19.BB nu ar trebui să fie condiționată de disponibilitatea finanțării externe.

+

66.

Elefanți (Elephantidae spp.)

 

 

 

 

66.1

Punerea în aplicare a Rezoluției Conf. 10.10 (Rev. COP 18) privind comerțul cu exemplare de elefanți

COP 19 Doc. 66.1

Sec. la cererea SC

Se sprijină setul de decizii din anexa 1 legate de închiderea piețelor interne ale fildeșului. Se sprijină proiectele de decizii din anexa 2 legate de comerțul cu fildeș de mamut, inclusiv modificarea propusă de Secretariatul CITES. Se sprijină proiectele de decizii din anexa 3 privind comerțul cu elefanți asiatici. Se sprijină proiectele de decizii din anexa 4 referitoare la orientările practice privind stocurile de fildeș.

+

 

66.2

Stocurile de fildeș

 

 

 

 

 

66.2.1

Stocurile de fildeș:

punerea în aplicare a Rezoluției Conf. 10.10 (Rev. COP 18) privind comerțul cu exemplare de elefanți

COP 19 Doc. 66.2.1

Benin, Burkina Faso, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Gabon, Kenya,

Liberia, Niger, Senegal și Togo

Se recunoaște necesitatea unei raportări adecvate, însă se împărtășește opinia secretariatului potrivit căreia raportarea privind stocurile de fildeș și furnizarea de asistență tehnică în legătură cu gestionarea stocurilor, astfel cum se prevede la alineatul 7 litera e) și la alineatul 11 din Rezoluția Conf. 10.10 (Rev. COP 18) privind comerțul cu exemplare de elefanți, sunt adecvate, dacă părțile le pun în aplicare în mod corespunzător, iar noile proiecte de decizii sugerate cuprinse în anexa 4 la COP 19 Doc. 66.1 sunt suficiente.

Se exprimă opoziția față de noile proiecte de decizii 19.AA și BB astfel cum au fost propuse, dar se sprijină setul modificat de decizii propus de secretariat.

(-)

 

 

66.2.2

Crearea unui fond accesibil statelor din aria de răspândire pentru eliminarea necomercială a stocurilor de fildeș

COP 19 Doc. 66.2.2

Kenya

UE sprijină, în general, eliminarea necomercială a fildeșului, dar consideră că fiecare parte are dreptul suveran de a decide modul în care își gestionează stocurile, atât timp cât acestea sunt gestionate corespunzător. Este discutabil dacă este necesar un proces de finanțare instituționalizat care sprijină una dintre metodele de eliminare pentru un singur tip de exemplare confiscate. Se exprimă opoziția față de propunere ca atare, o abordare comună din partea tuturor statelor africane din aria de răspândire a elefanților ar fi mai adecvată.

(-)

 

66.3

Aspecte privind punerea în aplicare a Rezoluției Conf. 10.10 (Rev. COP 18) privind închiderea piețelor interne ale fildeșului

COP 19 Doc. 66.3

Benin, Burkina Faso, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Gabon, Liberia,

Niger, Senegal și Togo

UE sprijină proiectul de decizie 19.AA, dar pune sub semnul întrebării necesitatea modificărilor introduse în proiectele de decizii 19.BB și 19.CC, deoarece nu este clar la ce alt tip de informații relevante disponibile se face trimitere. Putem sprijini Decizia 19.DD, astfel cum a fost revizuită de secretariat.

(-)

 

66.4

Comerțul cu elefanți africani vii

 

 

 

 

 

66.4.1

Comerțul internațional cu exemplare de elefanți africani vii: revizia propusă a Rezoluției Conf. 10.10 (Rev. COP 18) referitoare la comerțul cu exemplare de elefanți

COP 19 Doc. 66.4.1

Benin, Burkina Faso, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Gabon, Liberia, Niger

Senegal și Togo

Scopul acestui document corespunde obiectivului împărtășit de UE (a se vedea documentul 66.4.2), și anume restricționarea comerțului cu elefanți vii la programele de conservare in situ, cu excepții limitate. Se exprimă deschiderea pentru discutarea căii de urmat cu susținătorii pentru atingerea obiectivului. Cu toate acestea, se exprimă opoziția față de mai multe elemente ale propunerii: este necesară găsirea unei soluții mai ample cu privire la aceste elemente diferite (interpretarea modificării 2, normele specifice referitoare la comerțul cu elefanți africani vii care iau în considerare transferurile ex situ excepționale, precum și orientările fără caracter obligatoriu privind „adăpostirea și îngrijirea”, precum și „beneficiile de conservare in situ”).

(-)

 

 

66.4.2

Clarificarea cadrului: propunere a Uniunii Europene.

COP 19 Doc. 66.4.2

Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia

Document transmis de UE și de statele sale membre.

+

 

66.5

Raport privind monitorizarea uciderii ilegale a elefanților (Monitoring the Illegal Killing of Elephants - MIKE)

COP 19 Doc. 66.5

Sec.

Se ia act de raport.

 

 

66.6

Raport referitor la sistemul de informații privind comerțul cu elefanți (ETIS)

COP 19 Doc. 66.6

Sec.

Se ia act de raport.

 

 

66.7

Revizuirea procesului aferent Planului național de acțiune privind fildeșul

COP 19 Doc. 66.7

Malawi, Senegal și Statele Unite ale Americii

UE ar trebui să sprijine procesul de revizuire, cu condiția ca acesta să se concentreze asupra aspectelor specifice care au fost identificate în document și nu neapărat asupra întregului proces, și fără ca acest proces să poată fi slăbit.

(+)

67.

Grupul operativ privind felinele mari (Felidae spp.) al CITES

COP 19 Doc. 67

SC

Se sprijină proiectele de decizii propuse privind mandatul și modul de operare revizuite privind Grupul operativ privind felinele mari al CITES, astfel cum s-a convenit în cadrul SC 74, cu toate că pot fi necesare unele modificări în conformitate cu documentele 59 și 73.2, precum și eliminarea Deciziilor 18.245 și 18.248.

+

68.

Feline mari asiatice (Felidae spp.)

COP 19 Doc. 68

Sec. în consultare cu președintele SC

Sprijin general pentru document. Se vor propune îmbunătățiri ale Deciziei 19.AA pentru ameliorarea schimbului de informații privind proiectele de cercetare criminalistică, inclusiv metodele genetice și de altă natură.

+

69.

Căluți de mare (Hippocampus spp.)

 

 

 

 

69.1

Raportul Comitetului permanent

COP 19 Doc. 69.1

SC

Se sprijină recomandările Comitetului permanent privind adoptarea proiectelor de decizii 19.AA-19.CC cuprinse în anexa 1 la document. Se sprijină, în special, organizarea unui atelier de experți pentru a discuta punerea în aplicare și asigurarea respectării CITES pentru comerțul cu Hippocampus spp.

+

 

69.2

Pașii următori către punerea în aplicare cu succes a includerii căluților de mare în apendicele II

COP 19 Doc. 69.2

Maldive, Monaco, Nigeria, Peru, Senegal, Sri Lanka, Togo, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii

S-a sugerat autorilor propunerii să ia în considerare fuzionarea documentului cu 69.1, întrucât ambele documente au obiective similare. Punctele importante care ar trebui păstrate sunt includerea căluților de mare în cadrul atelierului propus privind avizele de comerț nedăunător (NDF) (69.2) și organizarea unui atelier de experți pentru a discuta punerea în aplicare și asigurarea respectării CITES pentru comerțul cu Hippocampus spp (69.1).

(+)

70.

Specii de lemn de trandafir [Leguminosae (Fabaceae)]

COP 19 Doc. 70

PC

Se sprijină proiectele de decizii, astfel cum au fost convenite de Comitetul pentru plante în ceea ce privește speciile de arbore de palisandru.

+

71.

Pangolini (Manis spp.)

 

 

 

 

71.1

Raportul Comitetului permanent și al Comitetului pentru animale

COP 19 Doc. 71.1

SC în consultare cu președintele AC

Se sprijină recomandările, însă ar putea fi adăugate punctele suplimentare menționate în documentul 71.2.

+

 

71.2

Propuneri de modificare a Rezoluției Conf. 17.10

COP 19 Doc. 71.2

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Se sprijină propunerile de modificare, deoarece sunt necesare acțiuni suplimentare pentru prevenirea comerțului ilegal cu pangolini. Se sprijină textul consolidat din documentele 71.1 și 71.2, astfel cum a fost propus de secretariat.

+

72.

Lei africani (Panthera leo)

COP 19 Doc. 72

Sec. în consultare cu președintele SC

Se sprijină sugestia CA privind continuarea lucrărilor intersesiuni privind leii africani (Panthera leo) și adoptarea noii decizii.

+

73.

Jaguari (Panthera onca)

 

 

 

 

73.1

Raportul Comitetului permanent

COP 19 Doc. 73.1

SC

Se sprijină eliminarea Deciziilor 18.251-18.253, conform recomandării secretariatului, și adoptarea proiectelor de decizii privind jaguarii din anexa 1 la prezentul document.

+

 

73.2

Propuneri de modificare a proiectelor de decizii privind jaguarii convenite în cadrul SC 74

COP 19 Doc. 73.2

Costa Rica, El Salvador, Mexic și Peru

Se sprijină, în principiu, proiectele de decizii dacă 19.DD b) (cereri de evaluare a necesității unei rezoluții specifice privind jaguarii, care nu a fost sprijinită de UE în cadrul COP 18) este eliminată. Se sprijină crearea unui mecanism de informare și consolidare a activității grupului operativ privind felinele mari.

(+)

74.

Gestionarea comerțului și a conservării păsărilor cântătoare (Passeriformes spp.)

COP 19 Doc. 74

AC

Se sprijină recomandările Comitetului pentru animale privind reînnoirea Deciziilor 18.256-18.259 privind gestionarea comerțului și a conservării păsărilor cântătoare (Passeriformes spp.), pe măsură ce finanțarea a fost pusă la dispoziție.

+

75.

Rinoceri (Rhinocerotidae spp.)

COP 19 Doc. 75

SC, Sec.

Se sprijină documentul pregătit de Comitetul permanent și de secretariat și modificările aduse Rezoluției Conf. 9.14 (COP 17), precum și setul de decizii din anexa 3. Se ia în considerare menținerea în Rezoluția 9.14 (COP 17) sau în decizii a anumitor elemente ale Deciziei 18.110 adresate părților și propuse spre eliminare.

+

76.

Antilopa saiga (Saiga spp.)

COP 19 Doc. 76

SC

Se sprijină deciziile propuse de AC, astfel cum au fost modificate de secretariat.

+

77.

Strombus gigas (Strombus gigas)

COP 19 Doc. 77

Sec.

Se sprijină proiectele de decizii 19.AA-19.DD din anexa 1 la prezentul document și se elimină deciziile 18.275-18.280, cu excepția Deciziei 18.278b, care ar trebui menținută.

(+)

78.

Țestoase terestre și țestoase de apă dulce (Testudines spp.)

COP 19 Doc. 78

Sec.

Se convine asupra faptului că Deciziile 18.286-18.291 au fost puse în aplicare și pot fi eliminate. Se propune o decizie de monitorizare prin care se solicită Republicii Madagascar să prezinte o strategie cuprinzătoare de conservare a speciilor sale de broaște țestoase amenințate.

+

79.

Specii de arbori africani

COP 19 Doc. 79

PC

Se sprijină propunerea. Actualizarea listei speciilor de arbori africani și a proceselor CITES aferente care figurează în anexa la documentul PC 25 Doc. 28 este o etapă necesară.

+

80.

Pești marini ornamentali

COP 19 Doc. 80

AC

Se sprijină adoptarea proiectelor de decizii 19.AA-19.BB din anexa 1 la prezentul document și se elimină deciziile 18.263-18.265.

+

81.

Specii de arbori neotropicali

COP 19 Doc. 81

PC

Se sprijină propunerea. Actualizarea listei speciilor de arbori neotropicali și a proceselor CITES aferente care figurează în anexa la documentul PC 25 Doc. 29 este o etapă necesară.

+

82.

Comerțul cu specii de plante medicinale și aromatice

COP 19 Doc. 82

PC

Se sprijină propunerea, însă se solicită ca orice eventuală nouă rezoluție să nu se limiteze la medicamente, ci să includă toate tipurile de produse care conțin eșantioane de specii de plante medicinale și aromatice.

+

83.

Identificarea speciilor expuse riscului de dispariție de către părțile la CITES

COP 19 Doc. 83

Gambia, Liberia, Niger, Nigeria și Senegal

Se exprimă opoziția față de proiectul de rezoluție care creează o nouă bază de date, deoarece lista roșie a UICN existentă reprezintă o bază suficientă pentru evaluare. Se exprimă, de asemenea, opoziția față de proiectele de decizii din anexa 2 în forma actuală; cu toate acestea, se recunoaște nevoia de ajutor tehnic a unor state din aria de răspândire în elaborarea propunerilor de includere pe listă a speciilor amenințate de comerțul internațional care nu figurează încă în apendicele la CITES.

Păstrarea apendicelor

 

 

 

84.

Nomenclatura standard

 

 

 

 

84.1

Raportul Comitetului pentru animale și al Comitetului pentru plante

COP 19 Doc. 84.1

AC, PC, pregătit de specialiștii lor în nomenclatură

Se sprijină adoptarea propunerilor de decizii și reînnoirea deciziilor din cadrul COP 18, astfel cum se subliniază în Doc. 84.1, și se sprijină adoptarea Rezoluției Conf. 12.11 (Rev. COP 18) revizuite în ceea ce privește atât flora, cât și fauna.

+

 

84.2

Nomenclatura standard pentru Dipteryx spp.

COP 19 Doc. 84.2

Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia

Document transmis de UE și de statele sale membre.

+

 

84.3

Nomenclatura standard pentru Khaya spp.

COP 19 Doc. 84.3

Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia

Document transmis de UE și de statele sale membre.

+

 

84.4

Nomenclatura standard pentru Rhodiola spp.

COP 19 Doc. 84.4

Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia

Document transmis de UE și de statele sale membre.

+

85.

Adnotări

 

 

 

 

85.1

Raportul Comitetului permanent

COP 19 Doc. 85.1

SC

Se sprijină documentul prezentat de SC și reinstituirea grupului de lucru.

+

 

85.2

Sistemul de informații pentru comerțul cu exemplare de specii de arbori incluse în CITES

COP 19 Doc. 85.2

SC, Sec.

Se sprijină propunerea, deoarece este important să se identifice și să se valorifice activitățile existente, evitându-se în același timp suprapunerea cu activitatea ITTO.

+

 

85.3

Mecanismul informal de revizuire a adnotărilor existente și propuse

COP 19 Doc. 85.3

Președintele SC în consultare cu secretariatul.

Se sprijină propunerea de decizie referitoare la mecanismul informal de revizuire pentru adnotările existente și propuse.

+

86.

Produse care conțin exemplare de orhidee incluse în apendicele II

COP 19 Doc. 86

SC

Se sprijină proiectele de decizii și eliminarea Deciziilor 18.327-18.330.

+

87.

Modificări ale Rezoluției Conf. 9.24 (Rev. COP 17)

 

 

 

 

87.1

Propuneri de modificare a Rezoluției Conf. 9.24 (Rev. COP 17)

COP 19 Doc. 87.1

Botswana, Cambodgia, Eswatini, Namibia, Zimbabwe

Se exprimă opoziția față de redeschiderea Rezoluției 9.24. Se exprimă deschiderea pentru discutarea anumitor elemente ale propunerii care nu intră sub incidența Rezoluției 9.24. 9.24.

 

87.2

Speciile acvatice enumerate în apendicele la CITES:

propuneri privind o nouă abordare în ceea ce privește includerea rechinilor și a pisicilor de mare

COP 19 Doc. 87.2

Senegal

Nota de subsol privind „Aplicarea declinului pentru speciile acvatice exploatate comercial” cuprinsă în anexa 5 la Rezoluția Conf. 9.24 (REV COP 17) se referă la „specii acvatice exploatate comercial”, care este o expresie neclară care duce la neînțelegeri. UE este de acord că este necesară o revizuire a notei de subsol și poate sprijini instituirea unui grup de lucru în cadrul sesiunii sau a unui proces intersesional pentru a discuta cea mai bună cale de urmat pentru toți taxonii acvatici cu rate de creștere lente și o capacitate de reproducere scăzută (nu numai pentru rechini și pisici de mare).

(+)

88.

Rezerve formulate după cea de a 18-a reuniune a Conferinței părților

COP 19 Doc. 88

Sec.

Se sprijină propunerile secretariatului privind un nou alineat 1 litera h) în Rezoluția 11.21 (Rev. COP 18), precum și un nou alineat 2 litera f) în Rezoluția 4.6 (Rev. COP 18), ca posibilă alternativă la propunerile de text ale UE pe aceeași temă din Doc. 66.4 alineatul 14, având în vedere că propunerile secretariatului împărtășesc aceeași intenție și același obiectiv.

Se exprimă sprijinul preliminar pentru adoptarea celorlalte modificări propuse de secretariat la Rezoluțiile Conf. 11.21, Conf. 4.6 (Rev. COP 18) și Conf. 4.25 (Rev. COP 18), însă pot fi propuse unele modificări ale textului pentru a îl îmbunătăți, în special pentru a acoperi cazul listelor divizate în Rezoluția Conf. 4.25 (Rev. COP 18), pentru ca dispozițiile Rezoluției Conf. 4.25 (Rev. COP 18) să se aplice și plantelor, și pentru a se asigura că modificările propuse la Rezoluția Conf.4.6 (Rev. COP 18) iau în considerare legătura dintre procesele de modificare a rezoluțiilor și cele de modificare a adnotărilor în care aceste rezoluții sunt menționate.

(+)

Propuneri de modificare a apendicelor

89.

Propuneri de modificare a apendicelor I și II

 

Propunerile de includere sunt abordate în partea a doua a prezentului document, mai jos.

 

 

89.1

Evaluarea de către secretariat a propunerilor de modificare a apendicelor I și II

COP 19 Doc. 89.1

 

 

 

 

89.2

Observațiile părților

COP 19 Doc. 89.2

Sec.

 

 

 

89.3

Comentariile primite de la părțile oficiale consultate

COP 19 Doc. 89.3

 

 

 

Încheierea reuniunii

90.

Stabilirea datei și a locului următoarei reuniuni periodice a Conferinței părților

 

Fără document

 

91.

Observații finale (observatorii, părțile, secretarul general al CITES, guvernul-gazdă)

 

Fără document

 

2.    Propuneri de includere în apendice

Nr.

Taxon/Detalii

Propunere

Autorul propunerii

Observații

Poziția

FAUNĂ – MAMMALIA

1.

Hippopotamus amphibious (Hippopotamus)

II – I

Transfer din apendicele II în apendicele I

Benin, Burkina Faso, Republica Centrafricană, Gabon, Guineea, Liberia, Mali, Niger, Senegal, Togo

Se exprimă opoziția. Populația nu îndeplinește criteriile de includere în apendicele I.

Se recunoaște necesitatea unei mai bune conservări a speciilor în anumite regiuni și se exprimă deschiderea pentru discutarea căii de urmat în ceea ce privește includerea pe lista din apendicele II.

2.

Ceratotherium simum simum (rinoceri albi sudici) (populația din Namibia)

I – II

Transferul populației din Namibia din apendicele I în apendicele II cu următoarea adnotare:

În scopul exclusiv de a permite comerțul internațional cu:

a)

animale vii destinate exclusiv conservării in situ și

b)

trofee de vânătoare.

Toate celelalte exemplare se consideră ca fiind exemplare din speciile incluse în apendicele I, iar comerțul cu acestea se reglementează în consecință.

Botswana, Namibia

Criteriile biologice pentru reclasificare par să fie îndeplinite. Cu toate acestea, datele privind reproducerea și structura populației, precum și dimensiunea efectivă a populației și fragmentarea populației reprezintă un motiv de îngrijorare. Prin urmare, poate fi sprijinit numai transferul în apendicele II al animalelor vii destinate conservării in situ și către siturile din aria naturală și istorică a speciei din Africa. Transferul în apendicele II pentru a permite comerțul cu trofee de vânătoare nu poate fi sprijinit din motive de precauție, deoarece s-a dovedit că coarnele de rinocer provenite din trofee de vânătoare intră în comerțul ilegal, iar includerea în apendicele II ar conduce la un control mai scăzut al trofeelor de vânătoare de către părțile importatoare.

(-)

3.

Ceratotherium simum simum (rinoceri albi sudici) (populația din Eswatini)

Eliminarea adnotării existente în mențiunea privind populația din Eswatini din lista inclusă în apendicele II

Eswatini

Se exprimă opoziția. Populația continuă să întrunească criteriile de includere în apendicele II, dar eliminarea adnotării astfel cum este propusă nu ar respecta măsurile preventive de conservare prevăzute în secțiunea A alineatul 2 litera a) din anexa 4 la Rezoluția Conf. 9.24. Reluarea comerțului cu coarne de rinocer ar transmite un semnal greșit în acest moment, având în vedere nivelul ridicat al braconajului și al comerțului ilegal. Aceasta ar submina, de asemenea, măsurile de reducere a cererii întreprinse de mai multe părți pentru această specie.

4.

Loxodonta africana (elefantul african) (populațiile din Botswana, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe)

Modificarea adnotării 2 referitoare la populațiile din Botswana, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe

Modificările propuse sunt marcate cu caractere barate:

În scopul exclusiv de a permite:

a)

tranzacțiile necomerciale cu trofee de vânătoare;

b)

comerțul cu animale vii către destinații corespunzătoare și acceptabile conform definiției din Rezoluția Conf. 11.20 (Rev. COP 17), pentru Botswana și Zimbabwe și programele de conservare in situ, pentru Namibia și Africa de Sud;

c)

comerțul cu piei;

d)

comerțul cu păr;

e)

tranzacțiile cu produse din piele în scopuri comerciale sau necomerciale pentru Botswana, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe;

f)

tranzacțiile cu podoabe tradiționale din fildeș sculptat (Ekipa) marcate și certificate separat, încorporate în bijuterii finite în scopuri necomerciale pentru Namibia și tranzacțiile cu sculpturi din fildeș în scopuri necomerciale pentru Zimbabwe;

g)

comerțul cu fildeș brut înregistrat (colți întregi și bucăți de colți provenind din Botswana, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe), supus următoarelor condiții:

i)

numai stocurile înregistrate aflate în proprietatea guvernului, provenind de la stat (se exclude fildeșul confiscat și fildeșul de origine necunoscută);

ii)

numai cu parteneri de tranzacție verificați de secretariat, în consultare cu Comitetul permanent, în sensul de a avea o legislație națională suficientă și controale interne suficiente asupra comerțului pentru a garanta că fildeșul importat nu urmează să fie reexportat și că va fi gestionat în conformitate cu toate cerințele Rezoluției Conf. 10.10 (Rev. COP 17) privind producția internă și comerțul intern;

iii)

nu înainte ca secretariatul să fi verificat țările care doresc să importe și stocurile înregistrate aflate în proprietatea guvernului;

iv)

beneficiile vânzării se folosesc exclusiv pentru programele de conservare a elefanților, precum și pentru programele de conservare și dezvoltare a comunităților din zonele în care trăiesc elefanți sau din zonele învecinate cu acestea și

pe baza propunerii secretariatului, Comitetul permanent poate decide încetarea totală sau parțială a acestui comerț dacă țările exportatoare sau importatoare nu respectă condițiile anterioare sau dacă se înregistrează un impact negativ demonstrat al comerțului asupra altor populații de elefanți.

Toate celelalte exemplare se consideră ca fiind exemplare din speciile incluse în apendicele I, iar comerțul cu acestea se reglementează în consecință.

Zimbabwe

Se exprimă opoziția în situația actuală, deoarece modificarea solicitată ar conduce la deschiderea comerțului internațional cu fildeș și, prin urmare, nu îndeplinește măsurile de precauție din anexa 4 la Rezoluția Conf. 9.24. În cazul în care ar exista un acord în cadrul COP 19 cu privire la efectele unei rezerve cu privire la modificările aduse unei adnotări (adnotarea anterioară ar rămâne în vigoare), iar modificările aduse adnotării s-ar limita la eliminarea unor părți redundante privind fostele vânzări unice și/sau la eliminarea trimiterii la rezoluție într-un mod care să fie conform cu documentul 66.4.2 propus de UE, Uniunea ar putea vota în favoarea unei modificări.

(-)

5.

Loxodonta africana (elefantul african) (populațiile din Botswana, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe)

II – I

Transferul populațiilor din Botswana, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe din apendicele II în apendicele I

Burkina Faso, Guineea Ecuatorială, Mali, Senegal

Aceste 4 populații nu îndeplinesc criteriile de includere în apendicele I.

6.

Cynomys mexicanus (câinele de prerie mexican)

I – II

Transfer din apendicele I în apendicele II

Mexic

Criteriile pentru includerea în apendicele I nu mai sunt îndeplinite. Întrucât specia a fost inclusă în apendicele I la CITES în 1975, au fost înregistrate doar două tranzacții comerciale internaționale (ambele implicând eșantioane în scopuri științifice). Autoritatea mexicană de aplicare a legii (PROFEPA) a raportat că, în perioada 2013-2019, la nivel național, au fost confiscate nouă exemplare. Nu există un registru oficial al vânzării exemplarelor din această specie și nicio piață națională sau internațională care să amenințe populațiile sale sălbatice.

+

FAUNĂ – AVES

7.

Branta canadensis leucopareia

I - II

Transfer din apendicele I în apendicele II

Statele Unite ale Americii

Se sprijină propunerea. Populația acestei subspecii s-a redresat satisfăcător din anii 1960 când era amenințată de dispariție, ajungând la o populație de 162 000 de exemplare care este bine gestionată prin vânătoarea reglementată. Nu se raportează niciun fel de schimburi comerciale ilegale.

+

8.

Kittacincla malabarica

Includere în apendicele II

Malaysia, Singapore

Se sprijină propunerea, deoarece specia îndeplinește criteriile de includere în apendicele II. Având în vedere că este o pasăre cântătoare, această specie este una dintre cele mai valoroase în cadrul comerțului cu păsări în cuști din Asia de Sud-Est și face parte din cele mai importante specii utilizate în competițiile pentru păsări cântătoare.

+

9.

Pycnonotus zeylanicus

II - I

Transfer din apendicele II în apendicele I

Malaysia, Singapore, Statele Unite ale Americii

Se sprijină propunerea. Această specie îndeplinește criteriile biologice din anexa 1 la Rezoluția Conf. 9.24 (Rev. COP 17)

+

10.

Phoebastria albatrus

I - II

Transfer din apendicele I în apendicele II

Statele Unite ale Americii

Se sprijină propunerea, deoarece comerțul internațional nu mai reprezintă o amenințare și nu mai există o cerere semnificativă pentru această specie. Cu toate acestea, întrucât populația este încă foarte redusă și vulnerabilă, SUA și alte state din aria de răspândire ar trebui încurajate să se asigure că se iau măsuri de conservare adecvate pentru a asigura stabilitatea și creșterea populației.

+

FAUNĂ – REPTILIA

11.

Caiman latirostris (populația din Brazilia)

I - II

Transferul populației din Brazilia din apendicele I în apendicele II

Brazilia

Se sprijină propunerea, deoarece specia este larg răspândită și abundentă în multe locuri începând cu anii 1990 și nu se confruntă cu niciun risc de dispariție în viitorul apropiat. Măsurile de precauție prevăzute în secțiunea A alineatul 2 litera a) punctul ii) din anexa 4 la Rezoluția 9.24 (rev.) sunt respectate, iar menținerea speciei în apendicele I în conformitate cu articolul II alineatul 1 din convenție nu se mai justifică.

+

12.

Crocodylus porosus [populația din Insulele Palawan (Filipine)]

I - II

Transferul populației din Insulele Palawan (Filipine) din apendicele I în apendicele II, cu o cotă de export zero pentru exemplarele sălbatice

Filipine

Se sprijină, deoarece specia nu este amenințată la nivel mondial și nici local, iar cota de export zero pentru exemplarele sălbatice prevede o măsură de precauție în conformitate cu secțiunea A alineatul 2 litera a) punctul iii) din anexa 4 la Rezoluția 9.24 (rev.).

+

13.

Crocodylus siamensis (populația din Thailanda)

I - II

Transferul populației din Thailanda din apendicele I în apendicele II, cu o cotă de export zero pentru exemplarele sălbatice

Thailanda

Se exprimă opoziția față de propunere, deoarece populația sălbatică rămâne foarte mică și este amenințată de dispariție. Criteriile biologice pentru includerea în apendicele I sunt în continuare îndeplinite.

14.

Physignathus cocincinus

0 - II

Includere în apendicele II

Uniunea Europeană, Vietnam

Propunere a UE

+

15.

Cyrtodactylus jeyporensis

0 - II

Includere în apendicele II

India

Se sprijină propunerea, deoarece criteriile din apendicele II par să fie îndeplinite. Specia este limitată la câteva locații și, probabil, are o populație mică. În prezent, specia nu este amenințată de dispariție, dar, în raport cu dimensiunea populației, cererea comercială este suficient de mare pentru a reprezenta o amenințare la adresa supraviețuirii speciei.

+

16.

Tarentola chazaliae

0 - II

Includere în apendicele II

Mauritania, Senegal

Specia este comercializată cel puțin ocazional în număr mare, ceea ce poate amenința populațiile locale și continuitatea ariei de răspândire. Reglementarea comerțului în temeiul apendicelui II este necesară pentru a preveni comerțul dăunător care are potențialul de a amenința specia.

+

17.

Phrynosoma platyrhinos

0 - II

Includere în apendicele II

Statele Unite ale Americii

Se exprimă opoziția față de propunere, deoarece criteriile nu sunt îndeplinite. Nivelurile schimburilor comerciale au scăzut în ultimii ani și nu există niciun indiciu de scădere a populației care ar putea amenința specia în viitorul apropiat.

18.

Phrynosoma spp.

0 - II

Includere în apendicele II

Mexic

Propunerea nu poate fi sprijinită în forma sa actuală, dar se poate lua în considerare includerea pe listă a anumitor specii care îndeplinesc criteriile.

(-)

19.

Tiliqua adelaidensis

0 - I

Includere în apendicele I

Australia

Se sprijină propunerea. Specia îndeplinește mai multe criterii de includere pe listă prezentate în anexa 1 alineatele B și C.

+

20.

Epicrates inornatus

I - II

Transfer din apendicele I în apendicele II

Statele Unite ale Americii

Se sprijină propunerea. Această specie nu mai este amenințată, iar cererea este scăzută. Prin urmare, specia nu mai îndeplinește criteriile de includere în apendicele I.

+

21.

Crotalus horridus

0 - II

Includere în apendicele II

Statele Unite ale Americii

Se exprimă opoziția față de propunere, deoarece comerțul internațional este atât de scăzut încât nu poate amenința această specie comună și larg răspândită, iar criteriile de includere pe listă nu sunt îndeplinite.

22.

Chelus fimbriata și C. orinocensis

0 - II

Includere în apendicele II

Brazilia, Columbia, Costa Rica, Peru

Propunerea prezintă date inconsecvente cu privire la sursa exemplarelor în cadrul comerțului legal și ilegal și nu include date actuale privind populația. În forma sa actuală, propunerea nu demonstrează nici că speciile sunt amenințate, nici că schimburile comerciale au o influență negativă asupra supraviețuirii acesteia. Propunerea ar putea fi sprijinită dacă susținătorii acesteia ar furniza dovezi că exemplarele comercializate ilegal provin din sălbăticie și/sau că exemplarele crescute ilegal sunt disimulate sub forma unor exemplare crescute în ferme de reproducție, iar acest lucru nu poate fi prevenit fără includerea speciei în apendicele II. Poziția UE va fi finalizată atunci când se vor primi informații suplimentare furnizate de Peru.

(+)

23.

Macrochelys temminckii și Chelydra serpentine

0 - II

Includere în apendicele II

Statele Unite ale Americii

Se exprimă opoziția față de propunere, astfel cum a fost prezentată, dar se sprijină includerea în apendicele II doar a Macrochelys temminckii. Includerea pe listă a Chelydra serpentina în conformitate cu articolul II alineatul 2 litera b) nu ar facilita controlul efectiv al comerțului cu Macrochelys temminckii, ar cauza și mai multe probleme legate de înfățișarea asemănătoare în ceea ce privește Chelydra rossingnonii și C. acutirostris și ar spori presiunea comercială asupra acestor specii vulnerabile.

(-)

24.

Graptemys barbouri, G. ernsti, G. gibbonsi, G. pearlensis și G. pulchra

0 - II

Includere în apendicele II

Statele Unite ale Americii

Comerțul internațional cu toate cele cinci specii este atât de scăzut și (aproape) numai în sursa C încât nu se preconizează un impact negativ asupra acestora. Criteriile din apendicele II nu sunt îndeplinite. Deși se demonstrează că toate speciile sunt afectate de amenințări multiple, nu există niciun indiciu că schimburile comerciale se numără printre acestea.

(-)

25.

Batagur kachuga

II - I

Transfer din apendicele II în apendicele I

India

Se sprijină propunerea. Această specie îndeplinește în mod evident criteriile de includere în apendicele I. Specia este amenințată, iar habitatul natural este greu de protejat.

+

26.

Cuora galbinifrons

I - II

Transfer din apendicele II în apendicele I

Uniunea Europeană, Vietnam

Propunere a UE

+

27.

Rhinoclemmys spp.

0 - II

Includere în apendicele II

Brazilia, Columbia, Costa Rica, Panama

Numai Rhinoclemmys pulcherrima și R. punctularia par să fie comercializate în cifre relevante pentru conservare, dar principalul exportator, Nicaragua, permite doar comerțul cu exemplare crescute în captivitate și nu există nicio dovadă de neconformitate în ceea ce privește conservarea. Toate speciile pot fi identificate în funcție de culoarea capului, a gâtului și a cochiliei. În consecință, articolul II alineatul 2 litera a) sau b) nu pare să fie respectat pentru toate speciile, iar propunerea, astfel cum a fost prezentată, nu este sprijinită, dar ar putea fi luată în considerare sprijinirea unei propuneri reduse.

(-)

28.

Claudius angustatus

0 - II

Includere în apendicele II

Mexic

Se sprijină propunerea. Criteriul B din anexa 2a este îndeplinit deoarece recoltarea legală și ilegală din natură are probabil un volum relevant pentru conservare.

+

29.

Kinosternon spp.

0 - I

0 - II

Includerea Kinosternon cora și a K. vogti în apendicele I și a tuturor celorlalte specii de Kinosternon spp. în apendicele II

Brazilia, Columbia, Costa Rica, El Salvador,Mexic, Panama și Statele Unite ale Americii

UE ar putea susține o propunere mai restrânsă în cazul în care inițiatorii decid să o limiteze la speciile pentru care se poate demonstra că îndeplinesc criteriile de includere pe listă, în special faptul că aceste specii fac obiectul unor schimburi comerciale ridicate. K. cora și K. vogti par să se califice pentru a fi incluse în apendicele I; alte specii din genul respectiv par să se califice pentru a fi incluse în apendicele II, dar multe specii nu sunt nici amenințate și nici nu fac obiectul unor schimburi comerciale.

(-)

30.

Staurotypus salvinii și S. triporcatus

0 - II

Includere în apendicele II

El Salvador, Mexic

Se sprijină propunerea. Includerea pe listă a Staurotypus triporcatus este justificată, deoarece există o cerere mare de schimburi comerciale. Nu este clar dacă Staurotypus salvinii îndeplinește criteriile biologice pentru includerea în apendicele II, însă este dificilă distingerea sa de Staurotypus triporcatus, iar în cadrul comerțului nu se distinge probabil între cele două specii, astfel încât, cel mai probabil, aceasta îndeplinește în continuare criteriul de asemănare prevăzut în Rezoluția 9.24 (criteriul A din anexa 2b).

+

31.

Sternotherus spp.

0 - II

Includere în apendicele II

Statele Unite ale Americii

Sternotherus depressus ar îndeplini mai bine criteriile pentru includere în apendicele I decât cele pentru apendicele II. Singurul congener care are vreo asemănare cu S. depressus este S. intermedius, dar această specie este rară în comerț și nu poate facilita în mod relevant disimularea traficului de specii sălbatice sub formă de schimburi comerciale legale. Alte specii sunt recoltate și comercializate în număr mare, dar fără dovezi că acest lucru reprezintă o amenințare. Deși propunerea nu îndeplinește pe deplin criteriile de includere pe listă, poate fi luată în considerare sprijinirea unei propuneri reduse, în special includerea lui S. depressus în apendicele II.

(+)

32.

Apalone spp.

0 - II

Includere în apendicele II (cu excepția subspeciilor incluse în apendicele I)

Statele Unite ale Americii

Criteriul B din anexa 2a ar putea fi îndeplinit, însă nu există date relevante privind populația, ceea ce face dificilă evaluarea impactului schimburilor comerciale asupra populațiilor sălbatice. Există doar puține dovezi privind braconajul care afectează speciile sălbatice de Apalone spp. Datorită unei cereri foarte ridicate, ar trebui luate măsuri de precauție și propunerea ar trebui sprijinită.

+

33.

Nilssonia leithii

II – I

Transfer din apendicele II în apendicele I

India

Se sprijină propunerea, întrucât sunt îndeplinite criteriile de includere în apendicele I. Scădere severă a populației (peste 90 % în ultimii 30 ani), care pare să continue. Una dintre principalele amenințări este cererea pentru alimente și pentru medicamente asiatice tradiționale.

+

FAUNA – AMPHIBIA

34.

Centrolenidae spp.

0 - II

Includere în apendicele II

Argentina, Brazilia, Costa Rica, Côte d'Ivoire, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Gabon, Guineea, Niger, Panama, Peru, Togo, Statele Unite ale Americii

În mod evident, criteriul de includere în apendicele II nu este îndeplinit de întreaga familie cu cele 158 de specii ale sale. Întrucât criteriile de includere pe listă nu sunt îndeplinite, propunerea nu ar trebui sprijinită.

(-)

35.

Agalychnis lemur (broască lemuriană de copac)

0 - II

Includere în apendicele II și instituirea unei cote anuale de export zero pentru exemplarele capturate în sălbăticie tranzacționate în scopuri comerciale

Columbia, Costa Rica, Uniunea Europeană, Panama

Propunere a UE

+

36.

Laotriton laoensis (salamandră de Laos)

0 - II

Includere în apendicele II și instituirea unei cote de export zero pentru exemplarele capturate în sălbăticie tranzacționate în scopuri comerciale

Uniunea Europeană

Propunere a UE

+

FAUNĂ – ELASMOBRANCHII (rechini)

37.

Carcharhinidae spp.

0 - II

Includere în apendicele II

Bangladesh, Columbia, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Uniunea Europeană, Gabon, Israel, Maldive, Panama, Senegal, Seychelles, Sri Lanka, Republica Arabă Siriană, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

UE este coautor al propunerii.

+

38.

Sphyrnidae spp. (rechinul-ciocan)

0 - II

Includere în apendicele II

Brazilia, Columbia, Ecuador, Uniunea Europeană, Panama

Propunere a UE

+

39.

Potamotrygon albimaculata, P. henlei, P. jabuti, P. leopoldi, P. marquesi, P. signata și P. wallacei

0 - II

Includere în apendicele II

Brazilia

Nu este clar dacă toate speciile îndeplinesc criteriile de includere și dacă includerea pe listă ar contribui la combaterea comerțului ilegal. Aplicarea criteriilor legate de înfățișarea asemănătoare este inconsecventă.

(-)

40.

Rhinobatidae spp.

0 - II

Includere în apendicele II

Israel, Kenya, Panama, Senegal

Se sprijină propunerea deoarece majoritatea speciilor sunt pe cale de dispariție și sunt supuse unei presiuni intense exercitate de pescuit. Includerea în apendicele II nu numai că va asigura faptul că schimburile comerciale internaționale nu afectează supraviețuirea acestor specii, ci va permite, de asemenea, colectarea unor date comerciale mai bune. Mai multe specii ar putea deveni eligibile pentru includerea în apendicele I în viitor dacă schimburile comerciale nu sunt reglementate.

+

41.

Hypancistrus zebra

0 - I

Includere în apendicele I

Brazilia

Nu ar trebui sprijinită propunerea în forma actuală. Cu toate acestea, UE ar putea sprijini o propunere de includere în apendicele II. Specia ar putea îndeplini criteriile biologice pentru includerea în apendicele I; cu toate acestea, deși se pare că există unele schimburi comerciale ilegale în Brazilia, nu este clar modul în care acestea influențează populațiile sălbatice.

(-)

FAUNA – HOLOTHUROIDEA

42.

Thelenota spp.

0 - II

Includere în apendicele II

Uniunea Europeană, Seychelles, Statele Unite ale Americii

Propunere a UE

+

FLORĂ (PLANTE)

43.

Apocynaceae, Cactaceae, Cycadaceae, Dicksoniaceae, Euphorbiaceae, Gnetaceae, Liliaceae, Magnoliaceae, Nepenthaceae, Orchidaceae, Papaveraceae, Podocarpaceae, Sarraceniaceae, Trochodendraceae, Zamiaceae, Zingiberaceae

Speciile de floră cu adnotarea # 1, # 4, #14 și speciile de Orchidaceae spp.(orhidee) incluse în apendicele I

Adnotarea #1 se modifică după cum urmează: Toate părțile și produsele derivate, cu excepția: […] b) culturilor de plantule sau de țesuturi obținute in vitro, transportate în recipiente sterile;

Adnotarea #4 se modifică după cum urmează: Toate părțile și produsele derivate, cu excepția: […] b) culturilor de plantule sau de țesuturi obținute in vitro, în mediu solid, transportate în recipiente sterile;

Adnotarea #14 se modifică după cum urmează: Toate părțile și produsele derivate, cu excepția: […] b) culturilor de plantule sau de țesuturi obținute in vitro, transportate în recipiente sterile; f) produselor finite ambalate și gata pentru comercializare cu amănuntul; această excepție nu se aplică în cazul așchiilor de lemn, mărgelelor, mătăniilor și sculpturilor.

Punctul f) din textul în limba franceză al adnotării #14 se modifică după cum urmează: f) les produits finis conditionnés et prêts pour la vente au détail; cette dérogation ne s’applique pas aux copeaux en de bois, aux perles, aux grains de chapelets et aux gravures.

Se modifică adnotarea între paranteze la apendicele I Orchidaceae din apendice după cum urmează: ORCHIDACEAE Orhidee (Pentru toate speciile din apendicele I enumerate în continuare, culturile de plantule sau de țesuturi, obținute in vitro și transportate în recipiente sterile, nu fac obiectul convenției, cu excepția cazului în care exemplarele au fost «înmulțite artificial» în sensul definiției convenite de Conferința părților).

Canada

Se sprijină propunerea, deoarece aceasta este o modificare necesară pentru armonizarea tuturor ocurențelor expresiei „în mediu solid sau lichid” din apendicele la CITES și din adnotările din seria #.

+

FLORĂ – BIGNONIACEAE

44.

Handroanthus spp., Roseodendron spp. și Tabebuia spp. (arbori trompetă)

0 - II

Includere în apendicele II cu adnotarea #17 (Bușteni, lemn tăiat, plăci de furnir, placaj și lemn procesat).

Columbia, Uniunea Europeană, Panama

Propunere a UE

+

FLORĂ – CRASSULACEAE

45.

Rhodiola spp.

0 - II

Includere în apendicele II cu adnotarea #2 (Toate părțile și produsele derivate, cu excepția: a) semințelor și polenului și b) produselor finite ambalate și gata pentru comercializare cu amănuntul.)

China, Uniunea Europeană, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii

Propunere a UE

+

FLORĂ – LEGUMINOSAE

46.

Afzelia spp.

(populații africane) (mahon african)

0 - II

Includerea tuturor populațiilor africane în apendicele II cu adnotarea #17 (Bușteni, lemn tăiat, plăci de furnir, placaj și lemn procesat).

Benin, Côte d’Ivoire, Uniunea Europeană, Liberia, Senegal

Propunere a UE

+

47.

Dalbergia sissoo

II - 0

Eliminare din apendicele II

India, Nepal

În principiu, se exprimă opoziția față de propunere, deoarece diferențierea acestei specii de alte specii necesită expertiză specializată. În cazul în care susținătorii pot furniza dovezi suplimentare privind tehnici de identificare rapid disponibile pentru autoritățile CITES, poziția poate fi reexaminată.

48.

Dipteryx spp.

0 - II

Includere în apendicele II cu adnotarea „Bușteni, lemn tăiat, plăci de furnir, placaj, lemn procesat și semințe”.

Columbia, Uniunea Europeană, Panama

Propunere a UE

+

49.

Paubrasilia echinata

II – I

Transfer din apendicele II în apendicele I cu adnotarea „Toate părțile, produsele derivate și produsele finite, inclusiv arcușurile de instrumente muzicale, cu excepția instrumentelor muzicale și a părților acestora, care aparțin orchestrelor itinerante și muzicienilor solo care dețin pașapoarte muzicale în conformitate cu Rezoluția 16.8.”

Brazilia

Textul adnotării nu este clar, iar UE poate sprijini propunerea numai dacă propunerea este modificată.

Deși există un acord asupra necesității unui control sporit al comerțului cu specii și asupra faptului că toate exporturile din Brazilia, inclusiv blancurile și viermii finisați, ar trebui acoperite, sarcina administrativă excesivă, inutilă pentru conservarea speciilor, trebuie evitată și nevoile specifice ale producătorilor de arcușuri trebuie luate în considerare în mod corespunzător. UE nu poate fi de acord cu o trimitere la o rezoluție într-o adnotare.

(+)

50.

Pterocarpus spp.

(populații africane)

0 - II

Includerea tuturor populațiilor africane în apendicele II cu adnotarea #17 (Bușteni, lemn tăiat, plăci de furnir, placaj, lemn procesat și semințe) și modificarea adnotărilor privind Pterocarpus erinaceus și P. tinctorius, incluse deja în apendicele II, pentru adnotarea #17

Côte d’Ivoire, Uniunea Europeană, Liberia, Senegal, Togo

Propunere a UE

+

FLORĂ – MELIACEAE

51.

Khaya spp. (mahon african)

Includerea tuturor populațiilor africane în apendicele II cu adnotarea #17 (Bușteni, lemn tăiat, plăci de furnir, placaj și lemn procesat).

Benin, Côte d’Ivoire, Uniunea Europeană, Liberia, Senegal

Propunere a UE

+

FLORĂ – ORCHIDACEAE

52.

Orchidaceae spp. (orhidee)

Modificarea adnotării #4 prin adăugarea unui nou punct g), după cum urmează: „g) produse finite ambalate și gata pentru comercializarea cu amănuntul a produselor cosmetice care conțin părți și produse derivate de Bletilla striata, Cycnoches cooperi, Gastrodia elata, Phalaenopsis amabilis sau P. lobbii

Elveția

Se exprimă opoziția față de propunere. Nu se poate exclude posibilitatea ca materiale de origine W sau Y să fie utilizate în produsele cosmetice în viitor. Pe această bază, se sugerează o abordare precaută, cu excepția cazului în care se modifică adnotarea pentru a exclude codurile sursă „W” și „Y”. Această propunere este problematică în ceea ce privește evitarea riscului de disimulare a traficului de specii sălbatice sub formă de schimburi comerciale legale.


(1)  Sec. = Secretariatul CITES.

SC = Comitetul permanent.

AC = Comitetul pentru animale

PC = Comitetul pentru plante.


ANEXA IIa

Modificarea apendicelui III la CITES

Papilio phorbanta Apendicele III


Top