EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021D0173

Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/173 a Comisiei din 12 februarie 2021 de instituire a Agenției Executive Europene pentru Climă, Infrastructură și Mediu, a Agenției Executive Europene pentru Domeniile Sănătății și Digital, a Agenției Executive Europene pentru Cercetare, a Agenției Executive pentru Consiliul European pentru Inovare și IMM-uri, a Agenției Executive a Consiliului European pentru Cercetare și a Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură și de abrogare a Deciziilor de punere în aplicare 2013/801/UE, 2013/771/UE, 2013/778/UE, 2013/779/UE, 2013/776/UE și 2013/770/UE

C/2021/953

JO L 50, 15.2.2021, p. 9–28 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2021/173/oj

15.2.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 50/9


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/173 A COMISIEI

din 12 februarie 2021

de instituire a Agenției Executive Europene pentru Climă, Infrastructură și Mediu, a Agenției Executive Europene pentru Domeniile Sănătății și Digital, a Agenției Executive Europene pentru Cercetare, a Agenției Executive pentru Consiliul European pentru Inovare și IMM-uri, a Agenției Executive a Consiliului European pentru Cercetare și a Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură și de abrogare a Deciziilor de punere în aplicare 2013/801/UE, 2013/771/UE, 2013/778/UE, 2013/779/UE, 2013/776/UE și 2013/770/UE

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 58/2003 al Consiliului din 19 decembrie 2002 de stabilire a statutului agențiilor executive cărora urmează să li se încredințeze anumite sarcini în gestionarea programelor comunitare (1), în special articolul 3,

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 6 din Regulamentul (CE) nr. 58/2003, Comisia poate delega competențe agențiilor executive pentru a implementa un program sau un proiect al Uniunii, în întregime sau parțial, în numele și pe răspunderea ei și, în conformitate cu articolul 3 din regulamentul respectiv, Comisia poate decide să înființeze și, după caz, să lichideze o agenție executivă.

(2)

Comunicarea către Comisie privind guvernanța în cadrul Comisiei Europene (2) furnizează detalii suplimentare în ceea ce privește poziția agențiilor executive la nivelul guvernanței globale în cadrul Comisiei, precum și relația agențiilor cu aceasta.

(3)

Scopul încredințării către agențiile executive a sarcinilor de punere în aplicare a programelor este acela de a permite Comisiei să se concentreze asupra activităților și funcțiilor sale esențiale care nu pot fi externalizate, fără a ceda controlul și responsabilitatea finală asupra activităților gestionate de respectivele agenții executive.

(4)

Delegarea sarcinilor de punere în aplicare a programelor către o agenție executivă necesită o separare clară între etapa de programare, care implică o putere de apreciere mare în procesul de luare a unor decizii determinate de considerente de politică – această etapă fiind, prin urmare, realizată de Comisie, și implementarea programelor, care poate fi încredințată de Comisie unei agenții executive.

(5)

Pentru perioada 2021-2027, Comisia a stabilit un tablou nou al programelor Uniunii. Unele dintre noile programe ale Uniunii sunt succesoare ale programelor existente ale Uniunii, chiar dacă au o arhitectură diferită, altele au fost reunite, iar altele sunt complet noi. Noul tablou necesită revizuirea repartizării portofoliilor între agențiile executive.

(6)

Serviciile Comisiei au efectuat o analiză cost-beneficiu în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 58/2003, luând în considerare, printre alți factori, posibilele economii în cadrul bugetar general al Uniunii Europene. Rezultatele obținute au arătat că, atât ca eficiență din punctul de vedere al costurilor, cât și din punct de vedere calitativ, delegarea programelor către agențiile executive este o soluție mai bună decât punerea acestora în aplicare la nivel intern. Agențiile executive beneficiază de specializarea lor în punerea în aplicare a programelor. Atunci când ajung la o dimensiune suficientă, ele pot realiza economii de scară semnificative. În plus, coerența tematică a portofoliilor poate asigura sinergii între programe din domenii similare și poate conferi vizibilitate priorităților Uniunii.

(7)

Prin urmare, la stabilirea noilor mandate, portofoliile ar trebui să fie grupate, în măsura posibilului, în funcție de domeniile tematice de politici, pentru a conferi agențiilor executive o identitate coerentă.

(8)

În plus, repartizarea portofoliilor ar trebui să evite, în măsura posibilului, transferul inutil între agenții al programelor care sunt deja delegate, să grupeze diferitele componente ale unui program în cadrul aceleiași agenții, să grupeze programele unei direcții generale care deleagă în cadrul unei singure agenții și să grupeze programele legate de o temă în cadrul aceleiași agenții. O astfel de repartizare a portofoliilor ar trebui să garanteze faptul că fiecare agenție executivă atinge o dimensiune critică, evitând în același timp creșterea numărului agențiilor executive.

(9)

Prin urmare, programele legate de climă și mediu ar trebui grupate într-o singură agenție, programele legate de domeniul de politică digitală ar trebui grupate într-o singură agenție, programele legate de sănătate ar trebui grupate într-o singură agenție, iar activitățile Agenției Executive pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente ar trebui transferate agențiilor cu sediul la Bruxelles care desfășoară activități tematice sau de program similare. În ceea ce privește programul Orizont Europa, pentru a evita fragmentarea punerii în aplicare și suprapunerile, repartizarea portofoliului ar trebui să asigure faptul că fiecare cluster este grupat într-o singură agenție.

(10)

Noile agenții ar trebui să înlocuiască agențiile existente instituite prin Deciziile de punere în aplicare 2013/801/UE (3), 2013/771/UE (4), 2013/778/UE (5), 2013/779/UE (6), 2013/776/UE (7) și, respectiv, 2013/770/UE (8) ale Comisiei și să le succeadă acestora. Pentru a realiza o abordare ambițioasă și integrată a chestiunilor legate de sănătate și sectorul digital, noua Agenție Executivă Europeană pentru Domeniile Sănătății și Digital va grupa toate programele dedicate sănătății și sectorului digital. În urma examinării detaliate a costurilor și a beneficiilor și având în vedere Comunicarea Comisiei din 29 aprilie 2020 privind viitoarea alocare a programelor între agențiile executive (9), Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente, cu sediul în Luxemburg, ar trebui să fie lichidată, iar programele gestionate în prezent de aceasta ar trebui preluate de agențiile executive cu sediul la Bruxelles, pentru a asigura cea mai eficientă punere în aplicare a programelor Uniunii. Această preluare ia în considerare nivelul important de sinergii și de eficiență care poate fi obținut prin gruparea unor programe similare în cadrul aceleiași agenții, precum și importanța dovedită a proximității organismului de punere în aplicare față de serviciile Comisiei, ceea ce permite portofolii mai coerente ale agențiilor, o dimensiune eficientă a tuturor agențiilor, precum și posibilitatea de a dezvolta sinergii între agenții, în ceea ce privește atât gestionarea programelor, cât și funcțiile administrative. Ar trebui luate măsuri specifice pentru personalul afectat de această lichidare.

(11)

Pentru a asigura o tranziție lină a activităților între agențiile executive și un demaraj rapid al punerii în aplicare, Agenția Executivă Europeană pentru Domeniile Sănătății și Digital, care va fi o agenție nou înființată, ar trebui instituită înainte de transferul efectiv al personalului, al programelor și al activelor către aceasta. Acest lucru ar trebui să permită efectuarea în timp util a activităților pregătitoare necesare pentru înființarea Agenției Executive Europene pentru Domeniile Sănătății și Digital, înainte ca aceasta să preia activitățile de punere în aplicare.

(12)

Agenției Executive pentru Climă, Infrastructură și Mediu ar trebui să i se încredințeze un portofoliu care să îi confere o orientare clară de agenție pentru climă și mediu, și anume programul LIFE, Fondul pentru inovare, activitățile de infrastructură din cadrul MIE Transporturi și MIE Energie, clusterul 5, referitor la climă, energie și mobilitate din cadrul Orizont Europa, facilitatea de împrumut pentru sectorul public din cadrul Mecanismului pentru o tranziție justă și Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură.

(13)

Agenția Executivă pentru domeniile Sănătății și Digital ar trebui să fie dedicată tuturor activităților legate de sănătate, inclusiv noului program „UE pentru sănătate”, componentei de cercetare în domeniul sănătății a programului Orizont Europa și componentelor din domeniul sănătății ale Programului privind piața unică. De asemenea, Agenția Executivă pentru domeniile Sănătății și Digital ar trebui să grupeze programele digitale pentru a asigura introducerea Europei în era digitală, inclusiv pe cele care vizează industria și spațiul.

(14)

Agenția Executivă Europeană pentru Cercetare ar trebui să reunească diferite părți ale programului Orizont Europa, pentru a se asigura coerența tematică în cadrul noii structuri a programului respectiv. Ar trebui să se pună în continuare accentul pe activitățile de cercetare, la care se adaugă programul de măsuri de promovare a agriculturii.

(15)

Agenția Executivă pentru Consiliul European pentru Inovare și IMM-uri ar trebui să fie axată în mod clar pe inovare și piața unică. Agenția Executivă pentru Consiliul European pentru Inovare și IMM-uri ar trebui să creeze sinergii puternice pentru a sprijini redresarea economiei europene, reunind într-o singură agenție toate activitățile Consiliului European pentru Inovare (CEI) și programele vizând întreprinderile mici și mijlocii. CEI și investițiile interregionale pentru inovare vor asigura vizibilitatea inovării, esențială pentru sprijinirea modernizării și a sustenabilității economiei UE.

(16)

Ca structură dedicată de punere în aplicare a Consiliului European pentru Cercetare, Agenția Executivă a Consiliului European pentru Cercetare ar trebui să se axeze în continuare pe punerea în aplicare a acțiunilor Consiliului European pentru Cercetare în cadrul programului Orizont Europa.

(17)

Din punct de vedere tematic, Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură ar trebui să se orienteze în continuare asupra activităților educaționale și creative, precum și asupra proiectelor care vizează îndeaproape cetățenii Uniunii.

(18)

Pentru a crea sinergii și a spori eficiența, fiecare agenție ar trebui să aibă posibilitatea de a pune în aplicare finanțarea furnizată din alte programe ale Uniunii sau părți ale acestora, împreună cu finanțarea deja încredințată agenției, în cazul în care o astfel de finanțare suplimentară este prevăzută în actele de bază aferente programelor Uniunii. Totodată, fiecare agenție ar trebui să aibă posibilitatea de a pune în aplicare finanțarea transferată din fondurile care fac obiectul gestiunii partajate, în cazul în care acest lucru este prevăzut în actul de bază. Punerea în aplicare a acestor fonduri ar trebui să se facă pe baza programelor de lucru relevante și sub rezerva respectării condițiilor prevăzute în actele de delegare.

(19)

În plus, agențiile ar trebui să fie autorizate să pună în aplicare proiecte-pilot și acțiuni pregătitoare în sensul articolului 58 alineatul (2) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului (10), sub rezerva condițiilor prevăzute în actele de delegare.

(20)

Agențiile sunt încurajate să faciliteze în continuare sinergiile și eficiența prin punerea în comun a resurselor, cooperare consolidată și utilizarea pe scară largă a acordurilor privind nivelul serviciilor și să stabilizeze cheltuielile nesalariale prin reducerea costurilor cu ajutorul unor noi modalități de lucru, cum ar fi munca la distanță.

(21)

Ar trebui să fie posibilă punerea în comun a sarcinilor specifice de punere în aplicare a programului pentru mai multe programe în cadrul unor agenții specifice, care ar acționa ca servicii de sprijin administrativ și logistic pentru programele în cauză.

(22)

Pentru a asigura continuitatea activității fiecărei agenții până la finalizarea efectivă a programului sau a programelor delegate acesteia, durata de viață a agențiilor instituite prin prezenta decizie ar trebui să depășească cu un an durata cadrului financiar multianual. Pe baza evaluărilor menționate la articolul 25 din Regulamentul (CE) nr. 58/2003, inclusiv a unei analize cost-beneficiu care compară rezultatele analizei cost-beneficiu ex ante efectuate în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 58/2003 cu punerea în aplicare efectivă, Comisia poate prezenta o propunere de prelungire a duratei de viață a uneia sau mai multor agenții cu până la trei ani, pentru a permite închiderea programelor delegate.

(23)

Pentru a asigura o punere în aplicare coerentă a prezentei decizii și a programelor în cauză, este necesar să se asigure faptul că agențiile își realizează sarcinile legate de punerea în aplicare a respectivelor programe de la data intrării în vigoare a acestora din urmă.

(24)

În ceea ce privește preluarea unui program de la o agenție la alta, agenția instituită prin prezenta decizie ar trebui să se subroge în drepturi și obligații agenției care predă programul respectiv, inclusiv în ceea ce privește execuția contractuală și bugetară a programului în cauză. Personalul responsabil de programul în cauză ar trebui transferat la agenția instituită prin prezenta decizie, fără a aduce atingere drepturilor și obligațiilor ce îi revin.

(25)

Evaluarea funcționării fiecărei agenții menționată la articolul 25 din Regulamentul (CE) nr. 58/2003 ar trebui să aibă loc în mod coordonat. Pentru Agenția Executivă pentru Climă, Infrastructură și Mediu, Agenția Executivă Europeană pentru Domeniile Sănătății și Digital, Agenția Executivă Europeană pentru Cercetare, Agenția Executivă pentru Consiliul European pentru Inovare și IMM-uri, Agenția Executivă a Consiliului European pentru Cercetare și Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură, perioada de evaluare ar trebui să înceapă de la data aplicării prezentei decizii. Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente, Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele, Agenția Executivă pentru Cercetare, fosta Agenție Executivă a Consiliului European pentru Cercetare, Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură și Agenția Executivă pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii ar trebui să fie evaluate în mod coordonat pentru perioada rămasă din mandatele 2014-2020 ale agențiilor executive care nu este încă evaluată. Evaluările care acoperă mandatele pentru perioada 2021-2027 ar trebui să analizeze, printre altele, realizarea economiilor și creșterea productivității preconizate în analiza cost-beneficiu efectuată în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 58/2003. Aceste evaluări ar trebui prezentate comitetelor directoare ale agențiilor executive, Parlamentului European, Consiliului și Curții de Conturi.

(26)

În urma recomandărilor formulate de Curtea de Conturi în Raportul său special nr. 14/2014 (11), agențiile executive ar trebui să pună în aplicare Regulamentul (CE) nr. 1221/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (12) și să solicite înregistrarea în sistemul Uniunii de management de mediu și audit (EMAS). În contextul politicii Comisiei privind Pactul verde european (13), agențiile executive sunt încurajate să sprijine eforturile Comisiei în scopul atingerii neutralității climatice până în 2030.

(27)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului pentru agenții executive instituit în temeiul articolului 24 din Regulamentul (CE) nr. 58/2003,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

SECȚIUNEA I

DISPOZIȚII GENERALE

Articolul 1

Obiect

Prezenta decizie instituie agențiile executive care pun în aplicare programele Uniunii în cadrul financiar multianual (denumit în continuare „CFM”) 2021-2027, stabilește sarcinile și portofoliile acestora, precum și normele generale de funcționare ale acestora și definește cadrul juridic pentru tranziția dintre agenții și dintre Comisie și agenții.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentei decizii, se aplică următoarele definiții:

(a)

„servicii generale de sprijin administrativ și logistic” înseamnă servicii de sprijin care sunt legate de punerea în aplicare a mai multor programe și care sunt centralizate în una sau mai multe agenții executive;

(b)

„moștenire” înseamnă activități reziduale care rezultă din angajamente privind punerea în aplicare a programelor Uniunii în conformitate cu CFM 2014-2020 și perioadele anterioare ale CFM.

SECȚIUNEA II

ÎNFIINȚARE, SARCINI ȘI PORTOFOLII

Articolul 3

Înființare și durată

(1)   Următoarele agenții se înființează de la 1 aprilie 2021 până la 31 decembrie 2028:

(a)

Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu;

(b)

Agenția Executivă Europeană pentru Cercetare;

(c)

Agenția Executivă pentru Consiliul European pentru Inovare și IMM-uri;

(d)

Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură;

(e)

Agenția Executivă a Consiliului European pentru Cercetare.

(2)   Agenția Executivă Europeană pentru Domeniile Sănătății și Digital este înființată de la 16 februarie 2021 până la 31 decembrie 2028.

Articolul 4

Sediu

Sediul agențiilor este la Bruxelles.

Articolul 5

Sarcini

Agențiile sunt responsabile de următoarele sarcini de punere în aplicare a unor părți din programele și activitățile Uniunii care le-au fost delegate:

(a)

gestionarea, pe baza programelor de lucru adoptate de Comisie, a unora sau a tuturor etapelor de punere în aplicare a programelor și a unora sau a tuturor etapelor ciclului de viață al unor proiecte specifice;

(b)

gestionarea proiectelor-pilot și a acțiunilor pregătitoare în sensul articolului 58 alineatul (2) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046, dacă este cazul;

(c)

furnizarea de servicii generale de sprijin administrativ și logistic, dacă este cazul;

(d)

adoptarea instrumentelor de execuție bugetară pentru venituri și cheltuieli și efectuarea tuturor operațiunilor necesare pentru gestionarea programelor și a activităților;

(e)

furnizarea informațiilor cu privire la punerea în aplicare a programului, pentru a sprijini Comisia la îndeplinirea sarcinilor de elaborare a politicilor care îi revin;

(f)

execuția finanțării, în cazul în care li se încredințează această sarcină:

din alte programe ale Uniunii, sau din părți ale acestora, în cazul în care actul de instituire a unui program a cărui punere în aplicare este deja încredințată agenției respective prevede posibilitatea de a adăuga finanțare programului respectiv sau unor părți ale acestuia pe baza programului sau a programelor de lucru relevante și în condițiile prevăzute în actul de delegare;

transferate din fonduri aflate în gestiune partajată, în cazul în care actul de instituire a programului a cărui punere în aplicare este deja încredințată agenției respective prevede un astfel de transfer către programul respectiv sau către părți ale acestuia pe baza programului sau a programelor de lucru relevante și în condițiile prevăzute în actul de delegare.

Articolul 6

Programe delegate ale Uniunii din CFM 2021-2027

(1)   Agenției Executive pentru Climă, Infrastructură și Mediu îi este încredințată punerea în aplicare (unor părți ale) următoarelor programe ale Uniunii:

(a)

Fondul pentru inovare (14);

(b)

Mecanismul pentru Interconectarea Europei: Transporturi (inclusiv mobilitatea militară și contribuția Fondului de coeziune) și Energie;

(c)

Programul Orizont Europa: Pilonul II, clusterul 5: Climă, energie și mobilitate;

(d)

Programul LIFE: Natură și biodiversitate; Economia circulară și calitatea vieții; Atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea; Tranziția către o energie curată;

(e)

Mecanismul de finanțare a energiei din surse regenerabile (15);

(f)

Facilitatea de împrumut pentru sectorul public din cadrul Mecanismului pentru o tranziție justă;

(g)

Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură (gestionare directă) și contribuțiile obligatorii către organizațiile regionale de gestionare a pescuitului (ORGP) și alte organizații internaționale.

(2)   Agenției Executive Europene pentru Domeniile Sănătății și Digital îi este încredințată punerea în aplicare (unor părți ale) următoarelor programe ale Uniunii:

(a)

Programul „UE pentru sănătate”;

(b)

Programul Orizont Europa: Pilonul II, clusterul 1: Sănătate;

(c)

Programul privind piața unică: Siguranța alimentară: sănătatea umană, a animalelor și a plantelor de-a lungul lanțului alimentar și o formare mai bună pentru o hrană mai sigură;

(d)

Programul Europa digitală;

(e)

Mecanismul pentru Interconectarea Europei: Sectorul digital;

(f)

Programul Orizont Europa: Pilonul II, clusterul 4: Dezvoltarea digitală, industria și spațiul.

(3)   Agenției Executive pentru Cercetare îi este încredințată punerea în aplicare (unor părți ale) următoarelor programe ale Uniunii:

(a)

Programul Orizont Europa: Pilonul I: Acțiunile Marie Skłodowska-Curie (MSCA) și infrastructurile de cercetare;

(b)

Programul Orizont Europa: Pilonul II, clusterul 2: Cultură, creativitate și societate favorabilă incluziunii; clusterul 3: Securitate civilă pentru societate; și clusterul 6: Alimente, bioeconomie, resurse naturale, agricultură și mediu;

(c)

Programul Orizont Europa: partea intitulată „Extinderea participării și consolidarea Spațiului european de cercetare”: „Răspândirea excelenței și extinderea participării”; „Reformarea și consolidarea sistemului european de C & I”;

(d)

Acțiunile de informare și promovare referitoare la produsele agricole (16);

(e)

Programul de cercetare al Fondului de cercetare pentru cărbune și oțel (17).

(4)   În plus, Agenția Executivă Europeană pentru Cercetare este responsabilă de serviciile generale de sprijin administrativ și logistic, în special:

(a)

Serviciul de validare central (SEDIA);

(b)

planificarea cererilor de propuneri pentru toate programele și serviciile care participă la gestionarea electronică a granturilor (eGrants);

(c)

gestionarea la nivel de experți.

(5)   Agenției Executive pentru Consiliul European pentru Inovare și IMM-uri îi este încredințată punerea în aplicare (unor părți ale) următoarelor programe ale Uniunii:

(a)

Orizont Europa, pilonul III: Consiliul European pentru Inovare (CEI) și ecosistemele europene de inovare;

(b)

investițiile interregionale pentru inovare;

(c)

Programul privind piața unică: COSME; Piața internă; Sprijin pentru standardizare; și Consumatori.

(6)   Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură îi este încredințată punerea în aplicare (unor părți ale) următoarelor programe ale Uniunii:

(a)

Europa creativă;

(b)

Erasmus;

(c)

Corpul european de solidaritate;

(d)

Cetățeni, egalitate, drepturi și valori;

(e)

Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională (IVCDCI);

(f)

Instrumentul de asistență pentru preaderare (IPA III).

(7)   Agenției Executive a Consiliului European pentru Cercetare îi este încredințată punerea în aplicare următoarei părți a programului Orizont Europa: Orizont Europa, pilonul I: Consiliul European pentru Cercetare (CEC).

(8)   Alineatele (1)-(7) se aplică de la data intrării în vigoare a fiecăruia dintre aceste programe, dacă va fi cazul.

Articolul 7

Moștenire

(1)   Agenției Executive pentru Climă, Infrastructură și Mediu îi este încredințată punerea în aplicare a moștenirii (unor părți ale) următoarelor programe ale Uniunii:

(a)

Mecanismul pentru Interconectarea Europei: Energie și Transporturi (inclusiv contribuția din partea Fondului de coeziune) (18), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pus în aplicare de agenția executivă instituită prin Decizia de punere în aplicare 2013/801/UE („Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele”);

(b)

Orizont 2020: Partea III: Provocarea societală 3: surse de energie sigure, ecologice și eficiente (19), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pus în aplicare de Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele, de agenția executivă instituită prin Decizia de punere în aplicare 2013/771/UE („Agenția Executivă pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii”) și de Comisie;

(c)

Orizont 2020: Partea III: Provocarea societală 4: Transporturi inteligente, ecologice și integrate, care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pus în aplicare de Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele și de Comisie;

(d)

Orizont 2020: Partea III: Provocarea societală 5: Combaterea schimbărilor climatice, mediu, utilizarea eficientă a resurselor și materiile prime, care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pus în aplicare de Agenția Executivă pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și de Comisie;

(e)

Programul LIFE: Mediu și politici climatice (20), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pus în aplicare de Agenția Executivă pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii;

(f)

Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (21), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pus în aplicare de Agenția Executivă pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii.

(2)   Agenției Executive Europene pentru Domeniile Sănătății și Digital îi este încredințată punerea în aplicare a moștenirii (unor părți ale) următoarelor programe ale Uniunii:

(a)

Orizont 2020: Partea III: Provocarea societală 1: Sănătate, schimbări demografice și bunăstare, care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pus în aplicare de Comisie;

(b)

Mecanismul pentru Interconectarea Europei: Telecom (22), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pus în aplicare de Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele și de Comisie;

(c)

Orizont 2020: Partea II: obiectivul specific „Poziția de lider în domeniul tehnologiilor generice și industriale (LEIT)” – TIC (tehnologii ale informației și comunicațiilor), NMBP (nanotehnologii, materiale avansate, biotehnologie, fabricare și prelucrare avansate), spațiu (23), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pus în aplicare de Agenția Executivă pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, agenția executivă instituită prin decizia de punere în aplicare 2013/778/UE („Agenția Executivă pentru Cercetare”) și de către Comisie;

(d)

Orizont 2020: Partea III: Provocarea societală 5: Combaterea schimbărilor climatice, mediu, utilizarea eficientă a resurselor și materiile prime, care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pus în aplicare de Agenția Executivă pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și de Comisie;

(e)

PC7: tema „spațiu” a programului specific de cooperare din cadrul celui de-al șaptelea Program-cadru (24), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pus în aplicare de Agenția Executivă pentru Cercetare;

(f)

cadrul financiar comun în domeniul siguranței alimentelor și a hranei pentru animale, inclusiv programul „O formare mai bună pentru o hrană mai sigură” (25), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pus în aplicare de agenția executivă instituită prin Decizia de punere în aplicare 2013/770/UE a Comisiei (26) (Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente);

(g)

al treilea program de acțiune a Uniunii în domeniul sănătății (2014-2020) (27), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pus în aplicare de Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente și de Comisie.

(3)   Agenției Executive Europene pentru Cercetare îi este încredințată punerea în aplicare a moștenirii (unor părți ale) următoarelor programe ale Uniunii:

(a)

Orizont 2020: Partea I: Acțiunile Marie Skłodowska-Curie și infrastructurile de cercetare (28), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pusă în aplicare de Agenția Executivă pentru Cercetare și de Comisie;

(b)

Orizont 2020: Partea III: Provocarea societală 2: Securitate alimentară, agricultură și silvicultură durabile, cercetare marină, maritimă și fluvială și bioeconomie; Provocarea societală 5: Combaterea schimbărilor climatice, mediu, utilizarea eficientă a resurselor și materiile prime; Provocarea societală 6: Europa într-o lume în schimbare – societăți favorabile incluziunii, inovatoare și reflexive; Provocarea societală 7: Societăți sigure – protejarea libertății și a securității Europei și a cetățenilor săi, care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pusă în aplicare de Agenția Executivă pentru Cercetare, de Agenția Executivă pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și de Comisie;

(c)

Orizont 2020: Partea IV: Răspândirea excelenței și extinderea participării, care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pusă în aplicare de Agenția Executivă pentru Cercetare și de Comisie;

(d)

Orizont 2020: Partea V: Știința cu și pentru societate, care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pusă în aplicare de Agenția Executivă pentru Cercetare și de Comisie;

(e)

PC7: acțiunile „Cercetarea pentru IMM-uri” și „Cercetarea pentru asociațiile de IMM-uri” din cadrul programului specific „Capacități” (29), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, au fost puse în aplicare de Agenția Executivă pentru Cercetare;

(f)

PC7: tema „Securitate” a programului specific de cooperare din cadrul celui de-al șaptelea Program-cadru (30), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pus în aplicare de Agenția Executivă pentru Cercetare;

(g)

Programul specific „Oameni” al PC7 (31), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pus în aplicare de Agenția Executivă pentru Cercetare;

(h)

Acțiuni de informare și promovare referitoare la produsele agricole (32), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, au fost puse în aplicare de Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente;

(i)

Programul de cercetare al Fondului de cercetare pentru cărbune și oțel (33), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pus în aplicare de către Comisie.

(4)   Consiliului European pentru Inovare și Agenției Executive pentru IMM-uri îi sunt încredințate punerea în aplicare a moștenirii (unor părți ale) următoarelor programe ale Uniunii:

(a)

Orizont 2020: Partea I: Tehnologiile viitoare și emergente FET-Open și FET-Pro-Active (inclusiv atunci când sunt etichetate drept pilot CEI) (34), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, au fost puse în aplicare de Agenția Executivă pentru Cercetare și de Comisie;

(b)

Orizont 2020: Partea II: Accesul la finanțarea de risc (inclusiv la premiile de stimulare ale CEI) și inovarea în IMM-uri, care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pus în aplicare de Agenția Executivă pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și de Comisie;

(c)

Orizont 2020: Partea II și III: Calea rapidă spre inovare (CRI), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pusă în aplicare de Agenția Executivă pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și de Comisie;

(d)

Orizont 2020: Partea II și III: Instrumentul pentru IMM-uri, care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pus în aplicare de Agenția Executivă pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și de Comisie;

(e)

alte premii legate de CEI, cum ar fi iCapital (Orizont 2020 PS 6 din cadrul programului de lucru) și Premiul pentru femei inovatoare (Orizont 2020 Știința cu și pentru societate din cadrul programului de lucru), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, au fost puse în aplicare de Comisie;

(f)

orice alte activități vizate începând din 2018 de programul-pilot al CEI în cadrul Orizont 2020, programul de lucru privind IMM-urile inovatoare, care, în conformitate cu CFM 2014-2020, au fost puse în aplicare de Agenția Executivă pentru Cercetare, de Agenția Executivă pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și de Comisie;

(g)

COSME și programul-cadru pentru competitivitate și inovare (CIP) (35), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pus în aplicare de Agenția Executivă pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii;

(h)

piața internă și sprijinirea activităților de standardizare (36), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, au fost puse în aplicare de Comisie;

(i)

programul privind protecția consumatorilor (37), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pus în aplicare de Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente.

(5)   Agenției Executive pentru Educație, Audiovizual și Cultură îi este încredințată punerea în aplicare a moștenirii (unor părți ale) următoarelor programe ale Uniunii:

(a)

Europa creativă (38), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pus în aplicare de agenția executivă instituită prin decizia de punere în aplicare 2013/776/UE a Comisiei („Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură”);

(b)

Erasmus+ (39), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pus în aplicare de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură;

(c)

Corpul european de solidaritate (40), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pus în aplicare de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură;

(d)

„Europa pentru cetățeni” (41), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pus în aplicare de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură;

(e)

Voluntari UE pentru ajutor umanitar (42), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pus în aplicare de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură și de Comisie;

(f)

instrumentul de asistență pentru preaderare (IPA II) (43), din care contribuția la programul Erasmus+ în conformitate cu CFM 2014-2020 a fost pusă în aplicare de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură și de Comisie;

(g)

instrumentul european de vecinătate (44), din care contribuția la programul Erasmus+ în conformitate cu CFM 2014-2020 a fost pusă în aplicare de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură și de Comisie;

(h)

instrumentul de cooperare pentru dezvoltare (45), din care contribuția la programul Erasmus+ în conformitate cu CFM 2014-2020 a fost pusă în aplicare de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură și de Comisie;

(i)

instrumentul de parteneriat pentru cooperarea cu țările terțe (46), din care contribuția la programul Erasmus+ în conformitate cu CFM 2014-2020 a fost pusă în aplicare de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură și de Comisie;

(j)

Cel de al zecelea și cel de al unsprezecelea Fond european de dezvoltare (47), din care contribuția la programul Erasmus+ în conformitate cu CFM 2014-2020 a fost pusă în aplicare de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură;

(k)

următoarele programe care au fost încredințate anterior Agenției Executive pentru Educație, Audiovizual și Cultură în perioada 2000-2013:

(i)

programul de cooperare cu Statele Unite ale Americii în domeniul învățământului superior și al învățământului și formării profesionale (2006-2013) (48);

(ii)

acordul încheiat între Comunitatea Europeană și Guvernul Canadei de stabilire a unui cadru de cooperare în domeniul învățământului superior, al formării profesionale și al tineretului (2006-2013) (49);

(iii)

programul de acțiune în domeniul învățării continue (2007-2013) (50);

(iv)

programul „Cultura” (2007-2013) (51);

(v)

programul „Europa pentru cetățeni” care are ca scop promovarea cetățeniei europene active (2007-2013) (52);

(vi)

programul „Tineretul în acțiune” (2007-2013) (53);

(vii)

programul de sprijin pentru sectorul audiovizual european (MEDIA 2007) (2007-2013) (54);

(viii)

programul de acțiune Erasmus Mundus (II) 2009-2013 destinat îmbunătățirii calității învățământului superior și promovării înțelegerii interculturale prin cooperare cu țări terțe (55);

(ix)

programul de cooperare în domeniul audiovizualului cu profesioniști din țări terțe (MEDIA Mundus) (2011-2013) (56);

(x)

proiecte din domeniul învățământului superior care pot fi finanțate în temeiul dispozițiilor privind ajutorul pentru cooperarea economică cu țările în curs de dezvoltare din Asia (57);

(xi)

proiecte din domeniul învățământului superior și al tineretului care pot fi finanțate în temeiul dispozițiilor Instrumentului de asistență pentru preaderare (IPA) (58);

(xii)

proiecte din domeniul învățământului primar, secundar și superior și din domeniul tineretului care pot fi finanțate în temeiul dispozițiilor Instrumentului european de vecinătate și de parteneriat (59);

(xiii)

proiecte din domeniul învățământului superior care pot fi finanțate în temeiul dispozițiilor Instrumentului de finanțare a cooperării pentru dezvoltare (60);

(xiv)

proiecte din domeniul învățământului superior și al tineretului care pot fi finanțate în temeiul dispozițiilor Instrumentului financiar pentru cooperare cu țările industrializate și cu alte țări și teritorii cu venituri mari (61).

(6)   Agenției Executive a Consiliului European pentru Cercetare îi este încredințată punerea în aplicare a moștenirii (unor părți ale) următoarelor programe ale Uniunii:

(a)

Orizont 2020: Partea I: consolidarea cercetării de frontieră, prin activități ale Consiliului European pentru Cercetare (62), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pusă în aplicare de agenția executivă instituită prin decizia de punere în aplicare 2013/779/UE a Comisiei („fosta Agenție Executivă a Consiliului European pentru Cercetare”);

(b)

PC7: programul specific „Idei” (63), care, în conformitate cu CFM 2014-2020, a fost pus în aplicare de fosta Agenție Executivă a Consiliului European pentru Cercetare.

SECȚIUNEA III

NORME DE EXPLOATARE

Articolul 8

Membrii comitetului director și directorul

(1)   Membrii Comitetului director al fiecărei agenții sunt numiți, în principiu, pentru doi ani.

(2)   Directorul fiecărei agenții este numit, în principiu, pentru un mandat de patru ani.

Articolul 9

Detașarea funcționarilor

(1)   Funcționarii sunt detașați la o agenție după ocuparea postului corespunzător din cadrul Comisiei, fie în urma publicării posturilor aferente și a selecției, fie în urma schimbării repartizării în interesul serviciului menționate la articolul 7 alineatul (1) din Statutul funcționarilor Uniunii Europene (denumit în continuare „Statutul funcționarilor”) și în Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene (denumit în continuare „RAA”) (64).

(2)   În cazul în care agenția acceptă detașarea, funcționarului i se oferă posibilitatea de a fi detașat, în interesul serviciului, pe postul corespunzător de răspundere din cadrul agenției, în conformitate cu articolul 37 litera (a) și cu articolul 38 din Statutul funcționarilor (65). Funcționarul este audiat în conformitate cu articolul 38 litera (a) din Statutul funcționarilor.

(3)   Funcționarului i se oferă un contract în conformitate cu articolul 2a din RAA.

(4)   Sub rezerva limitelor posturilor disponibile în schema de personal a agenției, agenția oferă contractul funcționarului detașat păstrând același grad, aceeași treaptă și aceeași vechime dobândite de funcționar în cadrul Comisiei. Respectivul contract se modifică pentru a reflecta orice schimbare intervenită în cariera funcționarului în cadrul Comisiei.

Articolul 10

Agenți temporari și contractuali

Agenția angajează direct agenți temporari în temeiul articolului 2f din RAA și agenți contractuali în temeiul articolului 3a din RAA.

Articolul 11

Supravegherea și cerințe privind raportarea

Agențiile sunt supravegheate de Comisie și raportează cu regularitate cu privire la progresele în materie de punere în aplicare a programelor Uniunii sau a părților acestora pentru care sunt răspunzătoare în conformitate cu acordurile și la intervalele prevăzute în deciziile de delegare a unor competențe către agențiile înființate prin prezenta decizie și adoptate în conformitate cu articolul 6 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 58/2003.

Articolul 12

Evaluări

(1)   Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente, Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele, Agenția Executivă pentru Cercetare, fosta Agenție Executivă a Consiliului European pentru Cercetare, Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură și Agenția Executivă pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii sunt evaluate în mod coordonat, în conformitate cu articolul 25 din Regulamentul (CE) nr. 58/2003. Evaluările respective acoperă perioada rămasă din mandatul 2014-2020 al agențiilor executive care nu este încă evaluată. Perioada evaluată se încheie la data anterioară datei punerii în aplicare a prezentei decizii.

(2)   Evaluările menționate la articolul 25 din Regulamentul (CE) nr. 58/2003 pentru agențiile instituite prin decizie încep de la data aplicării prezentei decizii. Agențiile sunt evaluate în mod coordonat.

(3)   În conformitate cu articolul 25 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 58/2003, evaluările care acoperă mandatele agențiilor pentru perioada 2021-2027 se transmit comitetelor directoare ale agențiilor executive, Parlamentului European, Consiliului și Curții de Conturi.

Articolul 13

Participarea la sistemul EMAS al Comisiei

(1)   Agențiile pun în aplicare sistemul de management de mediu și audit (EMAS) și se înregistrează în cadrul acestuia. Acestea pot alege să participe la înregistrarea ca întreprindere în cadrul sistemului EMAS al Comisiei, în cazul în care sunt găzduite în clădiri administrate de Comisie.

(2)   Înregistrarea agențiilor în cadrul sistemului EMAS al Comisiei face obiectul unui angajament scris între președintele comitetului director EMAS al Comisiei, menționat în Decizia C(2013) 7708 a Comisiei (66), și agenții, precum și al aprobării de către organismul competent EMAS din Belgia.

Articolul 14

Execuția bugetului operațional

Agențiile își execută bugetul operațional în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1653/2004 al Comisiei (67).

SECȚIUNEA IV

DISPOZIȚII TRANZITORII

Articolul 15

Succesiunea generală

(1)   Fără a aduce atingere articolelor 16-20, agențiile instituite prin prezenta decizie sunt succesorii legali și universali, în special în ceea ce privește ansamblul răspunderilor în materie de contracte și acorduri de grant, precum și bunurile achiziționate, ai agențiilor respective cărora le succedă și pe care le înlocuiesc în temeiul prezentei decizii.

(2)   În sensul alineatului (1):

(a)

Agenția Executivă pentru Climă, Infrastructură și Mediu succedă Agenției Executive pentru Inovare și Rețele și înlocuiește această agenție;

(b)

Agenția Executivă pentru Consiliul European pentru Inovare și IMM-uri succedă Agenției Executive pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și înlocuiește această agenție;

(c)

Agenția Executivă Europeană pentru Cercetare succedă Agenției Executive pentru Cercetare și înlocuiește această agenție;

(d)

Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură succedă Agenției Executive pentru Educație, Audiovizual și Cultură și înlocuiește această agenție;

(e)

Agenția Executivă a Consiliului European pentru Cercetare succedă fostei Agenții Executive a Consiliului European pentru Cercetare și înlocuiește această agenție.

Articolul 16

Transferul activităților legate de moștenire între agenții și între Comisie și agenții

(1)   În cazul în care activitățile legate de moștenire sunt transferate între agenții sau de la Comisie către o agenție în conformitate cu articolul 7, toate dosarele și angajamentele juridice sunt preluate automat, în temeiul prezentei decizii, de către agenția instituită prin prezenta decizie. Agenția respectivă se subrogă în toate drepturile și obligațiile respective.

(2)   În cazul în care programele Uniunii sunt delegate de Comisie unei agenții instituite prin prezenta decizie în temeiul articolului 7, Comisia menține următoarele drepturi:

(a)

aprobarea certificatului privind metodologia;

(b)

efectuarea unor verificări, analize sau audituri;

(c)

efectuarea unor evaluări intermediare și finale ale impactului acțiunii, măsurat în raport cu obiectivele programelor;

(d)

punerea informațiilor referitoare la rezultate la dispoziția altor instituții, organe, oficii și agenții ale Uniunii, precum și la dispoziția statelor membre sau a țărilor asociate;

(e)

utilizarea materialelor, documentelor sau informațiilor beneficiarilor în conformitate cu dispozițiile acordului de grant;

(f)

compensarea în conformitate cu articolul 102 alineatul (1) din Regulamentul financiar;

(g)

adoptarea unei decizii care constituie titlu executoriu pentru creanțele agenției, în temeiul articolului 299 din tratat.

Articolul 17

Transferul funcționarilor detașați între agenții

(1)   În cazul în care o agenție succedă și înlocuiește o fostă agenție în temeiul articolului 15, reprezentanții Comisiei care au fost detașați în interesul serviciului la agenția care și-a încetat existența continuă să fie detașați, în interesul serviciului, pe postul corespunzător de răspundere din cadrul agenției care le preia sarcinile, în conformitate cu articolul 38 din Statutul funcționarilor.

(2)   În cazul transferului activităților legate de moștenire între agenții în conformitate cu articolul 16, funcționarii detașați la agenția care și-a încetat existența și ale căror sarcini sunt preluate de o agenție instituită prin prezenta decizie sunt detașați, în interesul serviciului, pe postul corespunzător de răspundere din cadrul agenției instituite prin prezenta decizie, în conformitate cu articolul 37 litera (a) și cu articolul 38 din Statutul funcționarilor. Funcționarul este audiat în conformitate cu articolul 38 litera (a) din Statutul funcționarilor.

(3)   Agenția instituită prin prezenta decizie acceptă detașarea fără nicio procedură de publicare și selecție.

(4)   Funcționarului în cauză i se oferă un contract în conformitate cu articolul 2a din RAA.

(5)   Sub rezerva limitelor posturilor disponibile în schema de personal a agenției instituite prin prezenta decizie, agenția respectivă oferă contractul prevăzut la alineatul (4) păstrând același grad, aceeași treaptă și aceeași vechime dobândite de funcționar în cadrul Comisiei. Respectivul contract se modifică, dacă este necesar, pentru a reflecta orice schimbare intervenită în cariera funcționarului în cadrul Comisiei.

(6)   Prin derogare de la alineatele (1) și (2), în circumstanțe excepționale, în cazul în care transferul de sarcini în temeiul articolelor 15 și 16 ar determina detașarea a doi sau a mai mulți funcționari pe același post corespunzător de răspundere în cadrul agenției instituite prin prezenta decizie, Comisia, la propunerea direcției generale sub tutela căreia se află agenția sau, în cazul în care există mai multe direcții generale de acest tip, la propunerea direcției generale principale sub tutela căreia se află agenția respectivă, decide cu privire la funcționarul menționat la alineatele (1) și (2) care urmează să fie detașat la agenția respectivă. Comisia poate pune capăt detașării altor funcționari vizați.

(7)   Directorul Agenției Executive pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente este repus în funcție în cadrul Comisiei.

Articolul 18

Transferul agenților temporari în temeiul articolului 2f din RAA și al agenților contractuali în temeiul articolului 3a din RAA între agenții

(1)   În cazul în care o agenție succedă și înlocuiește o agenție în conformitate cu articolul 15, contractele agenților temporari în temeiul articolului 2f din RAA și contractele agenților contractuali în temeiul articolului 3a din RAA sunt în continuare valabile la nivelul agenției instituite prin prezenta decizie, fără modificări.

(2)   În cazul în care are loc un transfer al activităților legate de moștenire între agenții și între Comisie și agenții în conformitate cu articolul 16, agenții temporari în temeiul articolului 2f din RAA și agenții contractuali în temeiul articolului 3a din RAA angajați de agenția care și-a încetat existența și care au fost identificați ca îndeplinind sarcini legate de punerea în aplicare a programelor preluate de agenția instituită prin prezenta decizie căreia îi sunt atribuite sarcinile lor, sunt transferați agenției respective.

(3)   Agenții menționați la alineatul (2) sunt transferați agenției instituite prin prezenta decizie, fără modificarea contractelor acestora. Schimbarea agenției nu este considerată o nouă intrare în serviciu, continuitatea carierei fiind asigurată în toate privințele.

(4)   Agenții menționați la alineatul (2) sunt invitați să decidă, în termen de 15 zile lucrătoare de la notificarea oficială a transferului, dacă doresc să fie transferați agenției instituite prin prezenta decizie pentru a îndeplini în continuare sarcinile legate de punerea în aplicare a programului preluat de agenția respectivă. În cazul în care un membru al personalului în cauză își exprimă refuzul în scris în termenul respectiv, contractul respectivului agent este reziliat de agenție în condițiile prevăzute la articolul 47 din RAA.

(5)   În ceea ce privește personalul Agenției Executive pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente, perioada menționată la alineatul (4) este de două luni.

Articolul 19

Transferul între agenții al personalului auxiliar care nu este afectat unui program specific

(1)   Articolul 17 alineatele (2)-(6) și articolul 18 alineatele (2)-(5) se aplică în cazul personalului auxiliar al Agenției Executive pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente care nu este afectat unui program specific. Agenții sunt transferați către Agenția Executivă pentru domeniile Sănătății și Digital, Agenția Executivă pentru Consiliul European pentru Inovare și IMM-uri sau Agenția Executivă Europeană pentru Cercetare, în funcție de alegerea lor și de numărul de posturi alocate agențiilor respective.

(2)   Sub rezerva numărului de posturi alocate Agenției Executive pentru domeniile Sănătății și Digital, articolul 17 alineatele (2)-(6) și articolul 18 alineatele (2)-(4) se aplică personalului din cadrul Agenției Executive pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și al fostei Agenții Executive Europene pentru Cercetare identificat ca îndeplinind sarcini de sprijin privind programele preluate de Agenția Executivă pentru domeniile Sănătății și Digital.

(3)   Sub rezerva numărului de posturi alocate Agenției Executive pentru Climă, Infrastructură și Mediu, articolul 17 alineatele (2)-(6) și articolul 18 alineatele (2)-(4) se aplică personalului din cadrul Agenției Executivei pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii identificat ca îndeplinind sarcini de sprijin privind programele preluate de Agenția Executivă pentru Climă, Infrastructură și Mediu.

Articolul 20

Transferul funcționarilor detașați, al agenților contractuali și al agenților temporari de la Comisie la agenții

(1)   În cazul transferului activităților legate de moștenire de la Comisie la o agenție în conformitate cu articolul 16, Comisia le poate oferi reprezentanților Comisiei ale căror sarcini sunt transferate agenției instituite prin prezenta decizie posibilitatea de a fi detașați, în interesul serviciului, potrivit tipului corespunzător de post, pe postul de răspundere din cadrul agenției respective, în conformitate cu articolul 38 din Statutul funcționarilor.

(2)   În sensul alineatului (1) din prezentul articol, se aplică articolul 17 alineatele (3)-(5).

(3)   În cazul transferului activităților legate de moștenire de la Comisie la o agenție în conformitate cu articolul 16, agenția instituită prin prezenta decizie oferă agenților contractuali ai Comisiei posibilitatea, fără nicio procedură de publicare și selecție, de a încheia un nou contract în temeiul articolului 3a din RAA în cadrul aceleiași grupe de funcții, pentru a asigura continuitatea sarcinilor în cazul în care:

(a)

sarcinile acestora sunt transferate de la Comisie către agenția instituită prin prezenta decizie, în temeiul prezentei decizii;

(b)

aceștia au încheiat procedura completă de selecție a agenților contractuali organizată de Oficiul European pentru Selecția Personalului ori aflată în responsabilitatea acestuia.

(4)   Regimul aplicabil agenților menționați la alineatul (3) se stabilește în conformitate cu normele corespunzătoare aplicate de agenția instituită prin prezenta decizie. Acceptarea unui nou contract în conformitate cu alineatul (3) determină încetarea contractului cu Comisia și începerea unei noi perioade de probă.

(5)   În cazul în care un membru al personalului menționat la alineatul (3) refuză contractul în cadrul agenției instituite prin prezenta decizie, Comisia îi poate rezilia contractul în conformitate cu articolul 47 din RAA.

(6)   În cazul transferului activităților legate de moștenire de la Comisie la o agenție în conformitate cu articolul 16, Agenția Executivă pentru Consiliul European pentru Inovare și IMM-uri oferă agenților temporari angajați de Comisie în temeiul Deciziei Colegiului din 10 aprilie 2019 (68), în calitate de gestionari de programe în cadrul proiectului-pilot consolidat al Consiliului European pentru Inovare, posibilitatea, fără nicio procedură de publicare și selecție, de a încheia contracte în temeiul articolului 2f din RAA în cadrul aceleiași grupe de funcții și al aceluiași grad, pentru a asigura continuitatea sarcinilor în cazul în care, sub rezerva dispozițiilor articolului 53 al doilea paragraf din RAA:

(a)

sarcinile acestora sunt transferate de la Comisie către Agenția Executivă pentru Consiliul European pentru Inovare și IMM-uri;

(b)

posturile în cauză pot fi acoperite din bugetul Agenția Executivă pentru Consiliul European pentru Inovare și IMM-uri.

(7)   Regimul aplicabil agenților temporari menționați la alineatul (6) se stabilește în conformitate cu normele corespunzătoare aplicate de Agenția Executivă pentru Consiliul European pentru Inovare și IMM-uri. Acceptarea unui nou contract în conformitate cu alineatul (6) determină încetarea contractului cu Comisia și începerea unei noi perioade de probă.

(8)   În cazul în care un membru al personalului menționat la alineatul (6) refuză contractul în cadrul agenției instituite prin prezenta decizie, Comisia îi poate rezilia contractul în conformitate cu articolul 47 din RAA.

Articolul 21

Lichidarea Agenției Executive pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente și măsuri tranzitorii

(1)   Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente își încetează existența începând cu 1 aprilie 2021 și, ulterior, este lichidată în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 58/2003 și cu alineatele (2)-(5) din prezentul articol.

(2)   Personalul Agenției Executive pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente este transferat în conformitate cu articolul 17 alineatele (2)-(7), cu articolul 18 alineatele (2)-(5) și cu articolul 19. Personalul are dreptul la munca la distanță cu normă întreagă efectuată la domiciliu în perioada 1 aprilie 2021-30 septembrie 2021. Personalul care refuză să se mute la agenția instituită prin prezenta decizie și care continuă să își îndeplinească sarcinile preluate de agenția respectivă pentru a respecta perioada de preaviz menționată la articolul 47 din RAA are dreptul la munca la distanță cu normă întreagă efectuată la domiciliu de la 1 aprilie 2021 până la sfârșitul perioadei de preaviz.

(3)   Fără a aduce atingere articolului 19 alineatul (1), Agenția Executivă pentru domeniile Sănătății și Digital preia de la Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente orice activități de sprijin care nu sunt afectate unui program specific.

(4)   Agenția Executivă pentru domeniile Sănătății și Digital, Agenția Executivă pentru Consiliul European pentru Inovare și IMM-uri și Agenția Executivă Europeană pentru Cercetare preiau toate activele și pasivele corespunzătoare activităților preluate de la Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente și toate activele și pasivele corespunzătoare activităților de sprijin menționate la alineatul (3).

(5)   Cei doi lichidatori numiți de Comisie în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 58/2003 verifică și confirmă că toate activitățile Agenției Executive pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente sunt fie încheiate, fie preluate, precum și că toate activele și pasivele rămase au fost preluate de Agenția Executivă pentru domeniile Sănătății și Digital, Agenția Executivă pentru Consiliul European pentru Inovare și IMM-uri și Agenția Executivă Europeană pentru Cercetare. Lichidatorii stabilesc rezultatul net al Agenției Executive pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente după lichidare. Aceștia confirmă apoi lichidarea agenției.

Articolul 22

Perioada de tranziție aferentă Agenției Executive pentru domeniile Sănătății și Digital

(1)   Comisia administrează Agenția Executivă pentru domeniile Sănătății și Digital până în momentul în care agenția dispune de capacitatea operațională necesară pentru executarea propriului buget.

(2)   În sensul alineatului (1), directorul general al Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară acționează în calitate de director interimar și exercită toate sarcinile care îi revin directorului.

Articolul 23

Data mobilității personalului

(1)   Personalul menționat la articolele 17-21 este transferat agenției corespunzătoare începând cu 1 aprilie 2021.

(2)   În sensul respectării perioadei de preaviz menționate la articolul 47 din RAA, agenții contractuali și temporari menționați la articolele 18, 19 și 21 care refuză să se mute la agenția corespunzătoare instituită prin prezenta decizie sunt transferați agenției respective și continuă să își îndeplinească sarcinile până la sfârșitul perioadei de preaviz.

SECȚIUNEA V

DISPOZIȚII FINALE

Articolul 24

Abrogare

(1)   Deciziile de punere în aplicare 2013/801/UE, 2013/771/UE, 2013/778/UE, 2013/779/UE, 2013/776/UE și 2013/770/UE ale Comisiei se abrogă cu aplicare de la 1 aprilie 2021.

(2)   Trimiterile la deciziile abrogate se interpretează ca trimiteri la prezenta decizie.

Articolul 25

Intrare în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 aprilie 2021. Cu toate acestea, articolul 3 alineatul (2) și articolul 22 se aplică de la 16 februarie 2021.

Adoptată la Bruxelles, 12 februarie 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 11, 16.1.2003, p. 1.

(2)  C(2020) 4240 final.

(3)  Decizia de punere în aplicare 2013/801/UE a Comisiei din 23 decembrie 2013 de înființare a Agenției executive pentru inovare și rețele și de abrogare a Deciziei 2007/60/CE, astfel cum a fost modificată prin Decizia 2008/593/CE (JO L 352, 24.12.2013, p. 65).

(4)  Decizia de punere în aplicare 2013/771/UE a Comisiei din 17 decembrie 2013 de instituire a Agenției Executive pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și de abrogare a Deciziilor 2004/20/CE și 2007/372/CE (JO L 341, 18.12.2013, p. 73).

(5)  Decizia de punere în aplicare 2013/778/UE a Comisiei din 13 decembrie 2013 de înființare a Agenției Executive pentru Cercetare și de abrogare a Deciziei 2008/46/CE (JO L 346, 20.12.2013, p. 54).

(6)  Decizia de punere în aplicare 2013/779/UE a Comisiei din 17 decembrie 2013 de înființare a Agenției Executive a Consiliului European pentru Cercetare și de abrogare a Deciziei 2008/37/CE (JO L 346, 20.12.2013, p. 58).

(7)  Decizia de punere în aplicare 2013/776/UE a Comisiei din 18 decembrie 2013 de stabilire a „Agenției Executive pentru Educație, Audiovizual și Cultură” și de abrogare a Deciziei 2009/336/CE (JO L 343, 19.12.2013, p. 46).

(8)  Decizia de punere în aplicare 2013/770/UE a Comisiei din 17 decembrie 2013 de instituire a Agenției Executive pentru Consumatori, Sănătate și Alimente și de abrogare a Deciziei 2004/858/CE (JO L 341, 18.12.2013, p. 69), astfel cum a fost modificată prin Decizia de punere în aplicare 2014/927/UE a Comisiei din 17 decembrie 2014 pentru a transforma „Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate și Alimente” în „Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente” (JO L 363, 18.12.2014, p. 183).

(9)  C(2020) 2880 final.

(10)  Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1).

(11)  Raportul special nr. 14/2014: Modul în care instituțiile și organele UE calculează, reduc și compensează emisiile lor de gaze cu efect de seră, Curtea de Conturi a Uniunii Europene.

(12)  Regulamentul (CE) nr. 1221/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind participarea voluntară a organizațiilor la un sistem comunitar de management de mediu și audit (EMAS) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 761/2001 și a Deciziilor 2001/681/CE și 2006/193/CE ale Comisiei.

(13)  Comunicarea COM(2019) 640 a Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor.

(14)  Regulamentul delegat (UE) 2019/856 al Comisiei din 26 februarie 2019 de completare a Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește funcționarea Fondului pentru inovare (JO L 140, 28.5.2019, p. 6).

(15)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1294 al Comisiei din 15 septembrie 2020 privind mecanismul Uniunii de finanțare a energiei din surse regenerabile (JO L 303, 17.9.2020, p. 1).

(16)  Regulamentul (UE) nr. 1144/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2014 privind acțiunile de informare și promovare referitoare la produsele agricole puse în aplicare pe piața internă și în țările terțe și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 3/2008 al Consiliului (JO L 317, 4.11.2014, p. 56).

(17)  Decizia 2008/376/CE a Consiliului din 29 aprilie 2008 privind adoptarea programului de cercetare al Fondului de cercetare pentru cărbune și oțel și privind orientările tehnice multianuale pentru acest program (JO L 130, 20.5.2008, p. 7).

(18)  Regulamentul (UE) nr. 1316/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a Mecanismului pentru Interconectarea Europei, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 913/2010 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 680/2007 și (CE) nr. 67/2010 (JO L 348, 20.12.2013, p. 129).

(19)  Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a Programului-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) – Orizont 2020 și de abrogare a Deciziei nr. 1982/2006/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 104); Decizia 2013/743/UE a Consiliului din 3 decembrie 2013 de instituire a programului specific de punere în aplicare a Programului-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) – Orizont 2020 și de abrogare a Deciziilor 2006/971/CE, 2006/972/CE, 2006/973/CE, 2006/974/CE și 2006/975/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 965).

(20)  Regulamentul (UE) nr. 1293/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind instituirea unui program pentru mediu și politici climatice (LIFE) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 614/2007 (JO L 347, 20.12.2013, p. 185).

(21)  Regulamentul (UE) nr. 508/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 privind Fondul european de pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2328/2003, (CE) nr. 861/2006, (CE) nr. 1198/2006 și (CE) nr. 791/2007 ale Consiliului și a Regulamentului (UE) nr. 1255/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 149, 20.5.2014, p. 1).

(22)  Regulamentul (UE) 2017/1953 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2017 de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1316/2013 și (UE) nr. 283/2014 în ceea ce privește promovarea conectivității la internet în comunitățile locale (JO L 286, 1.11.2017, p. 1). Regulamentul (UE) nr. 1316/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a Mecanismului pentru Interconectarea Europei, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 913/2010 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 680/2007 și (CE) nr. 67/2010 (JO L 348, 20.12.2013, p. 129).

(23)  Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a Programului-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) – Orizont 2020 și de abrogare a Deciziei nr. 1982/2006/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 104); Decizia 2013/743/UE a Consiliului din 3 decembrie 2013 de instituire a programului specific de punere în aplicare a Programului-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) – Orizont 2020 și de abrogare a Deciziilor 2006/971/CE, 2006/972/CE, 2006/973/CE, 2006/974/CE și 2006/975/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 965).

(24)  Decizia 2006/971/CE a Consiliului din 19 decembrie 2006 privind programul specific „Cooperare” de punere în aplicare a celui de-al șaptelea Program-cadru al Comunității Europene pentru activități de cercetare, de dezvoltare tehnologică și demonstrative (2007-2013) (JO L 400, 30.12.2006, p. 86).

(25)  Regulamentul (UE) nr. 652/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 de stabilire a unor dispoziții pentru gestionarea cheltuielilor privind lanțul alimentar, sănătatea și bunăstarea animalelor, precum și sănătatea plantelor și materialul de reproducere a plantelor, de modificare a Directivelor 98/56/CE, 2000/29/CE și 2008/90/CE ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 178/2002, (CE) nr. 882/2004 și (CE) nr. 396/2005 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Directivei 2009/128/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Deciziilor 66/399/CEE, 76/894/CEE și 2009/470/CE ale Consiliului (JO L 189, 27.6.2014, p. 1).

(26)  Modificată prin Decizia de punere în aplicare 2014/927/UE a Comisiei din 17 decembrie 2014 pentru a transforma „Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate și Alimente” în „Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente” (JO L 363, 18.12.2014, p. 183).

(27)  Regulamentul (UE) nr. 282/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 privind instituirea celui de al treilea program de acțiune a Uniunii în domeniul sănătății (2014-2020) și de abrogare a Deciziei nr. 1350/2007/CE (JO L 86, 21.3.2014, p. 1).

(28)  Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a Programului-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) – Orizont 2020 și de abrogare a Deciziei nr. 1982/2006/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 104); Decizia 2013/743/UE a Consiliului din 3 decembrie 2013 de instituire a programului specific de punere în aplicare a Programului-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) – Orizont 2020 și de abrogare a Deciziilor 2006/971/CE, 2006/972/CE, 2006/973/CE, 2006/974/CE și 2006/975/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 965).

(29)  Decizia 2006/974/CE a Consiliului din 19 decembrie 2006 privind programul specific „Capacități” de punere în aplicare a celui de-al șaptelea Program-cadru al Comunității Europene pentru activități de cercetare, de dezvoltare tehnologică și demonstrative (2007-2013) (JO L 400, 30.12.2006, p. 299).

(30)  Decizia 2006/971/CE a Consiliului din 19 decembrie 2006 privind programul specific „Cooperare” de punere în aplicare a celui de-al șaptelea Program-cadru al Comunității Europene pentru activități de cercetare, de dezvoltare tehnologică și demonstrative (2007-2013) (JO L 400, 30.12.2006, p. 86).

(31)  Decizia 2006/973/CE a Consiliului din 19 decembrie 2006 privind programul specific „Oameni” de punere în aplicare a celui de-al șaptelea Program-cadru al Comunității Europene pentru activități de cercetare, de dezvoltare tehnologică și demonstrative (2007-2013) (JO L 400, 30.12.2006, p. 270).

(32)  Regulamentul (UE) nr. 1144/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2014 privind acțiunile de informare și promovare referitoare la produsele agricole puse în aplicare pe piața internă și în țările terțe și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 3/2008 al Consiliului (JO L 317, 4.11.2014, p. 56).

(33)  Decizia 2008/376/CE a Consiliului din 29 aprilie 2008 privind adoptarea programului de cercetare al Fondului de cercetare pentru cărbune și oțel și privind orientările tehnice multianuale pentru acest program (JO L 130, 20.5.2008, p. 7).

(34)  Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a Programului-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) – Orizont 2020 și de abrogare a Deciziei nr. 1982/2006/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 104); Decizia 2013/743/UE a Consiliului din 3 decembrie 2013 de instituire a programului specific de punere în aplicare a Programului-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) – Orizont 2020 și de abrogare a Deciziilor 2006/971/CE, 2006/972/CE, 2006/973/CE, 2006/974/CE și 2006/975/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 965).

(35)  Regulamentul (UE) nr. 1287/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui program pentru competitivitatea întreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii (COSME) (2014-2020) și de abrogare a Deciziei nr. 1639/2006/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 33).

(36)  Punerea în aplicare a acestor activități este reglementată de următoarele decizii de finanțare: C(2019) 8928 din 17 decembrie 2019 pentru 2020, C(2019) 76 din 16 ianuarie 2019 pentru 2019, C(2017) 7379 din 9 noiembrie 2017 pentru 2018, C(2017) 204 din 23 ianuarie 2017 pentru 2017, C(2015) 8547 din 7 decembrie 2015 pentru 2016.

(37)  Regulamentul (UE) nr. 254/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 februarie 2014 privind un program multianual privind protecția consumatorilor pentru perioada 2014-2020 și de abrogare a Deciziei nr. 1926/2006/CE (JO L 84, 20.3.2014, p. 42).

(38)  Regulamentul (UE) nr. 1295/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind instituirea programului „Europa creativă” (2014-2020) și de abrogare a Deciziilor nr. 1718/2006/CE, nr. 1855/2006/CE și nr. 1041/2009/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 221).

(39)  Regulamentul (UE) nr. 1288/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a acțiunii „Erasmus+”: Programul Uniunii pentru educație, formare, tineret și sport și de abrogare a Deciziilor nr. 1719/2006/CE, nr. 1720/2006/CE și nr. 1298/2008/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 50).

(40)  Regulamentul (UE) 2018/1475 al Parlamentului European și al Consiliului din 2 octombrie 2018 de stabilire a cadrului juridic al Corpului european de solidaritate și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1288/2013, a Regulamentului (UE) nr. 1293/2013 și a Deciziei nr. 1313/2013/UE (JO L 250, 4.10.2018, p. 1).

(41)  Regulamentul (UE) nr. 390/2014 al Consiliului din 14 aprilie 2014 de instituire a programului „Europa pentru cetățeni” pentru perioada 2014-2020 (JO L 115, 17.4.2014, p. 3).

(42)  Regulamentul (UE) nr. 375/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 aprilie 2014 de instituire a Corpului voluntar european de ajutor umanitar (inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”) (JO L 122, 24.4.2014, p. 1).

(43)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 447/2014 al Comisiei din 2 mai 2014 privind normele specifice de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 231/2014 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui instrument de asistență pentru preaderare (IPA II) (JO L 132, 3.5.2014, p. 32).

(44)  Regulamentul (UE) nr. 232/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de instituire a unui instrument european de vecinătate (JO L 77, 15.3.2014, p. 27).

(45)  Regulamentul (UE) nr. 233/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de instituire a unui instrument de finanțare a cooperării pentru dezvoltare în perioada 2014-2020 (JO L 77, 15.3.2014, p. 44).

(46)  Regulamentul (UE) nr. 234/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de instituire a unui instrument de parteneriat pentru cooperarea cu țările terțe (JO L 77, 15.3.2014, p. 77).

(47)  Regulamentul (CE) nr. 617/2007 al Consiliului din 14 mai 2007 privind punerea în aplicare a celui de-al zecelea Fond European de Dezvoltare în cadrul Acordului de parteneriat ACP-CE (JO L 152, 13.6.2007, p. 1). Regulamentul (UE) 2015/322 al Consiliului din 2 martie 2015 privind punerea în aplicare a celui de al 11-lea Fond european de dezvoltare (JO L 58, 3.3.2015, p. 1).

(48)  Decizia 2006/910/CE a Consiliului de instituire a proiectelor care pot fi finanțate în temeiul dispozițiilor acordului încheiat între Comunitatea Europeană și Statele Unite ale Americii de reînnoire a programului de cooperare în domeniul învățământului superior și al învățământului și formării profesionale (2006-2013) (JO L 346, 9.12.2006, p. 33).

(49)  Decizia 2006/964/CE a Consiliului de instituire a proiectelor care pot fi finanțate în temeiul dispozițiilor acordului încheiat între Comunitatea Europeană și guvernul Canadei de stabilire a unui cadru de cooperare în domeniul învățământului superior, al formării profesionale și al tineretului (2006-2013) (JO L 397, 30.12.2006, p. 14).

(50)  Decizia nr. 1720/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a programului de acțiune în domeniul învățării continue (2007-2013) (JO L 327, 24.11.2006, p. 45).

(51)  Decizia nr. 1855/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a programului „Cultura” (2007–2013) (JO L 372, 27.12.2006, p. 1).

(52)  Decizia nr. 1904/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a programului „Europa pentru cetățeni” pentru promovarea cetățeniei europene active (2007-2013) (JO L 378, 27.12.2006, p. 32).

(53)  Decizia nr. 1719/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a programului „Tineretul în acțiune” (2007-2013) (JO L 327, 24.11.2006, p. 30).

(54)  Decizia nr. 1718/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a programului de sprijin pentru sectorul audiovizual european (MEDIA 2007) (2007-2013) (JO L 327, 24.11.2006, p. 12).

(55)  Decizia nr. 1298/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a programului de acțiune Erasmus Mundus (II) 2009-2013 pentru ameliorarea calității învățământului superior și promovarea înțelegerii interculturale prin cooperare cu țări terțe (JO L 340, 19.12.2008, p. 83).

(56)  Decizia nr. 1041/2009/CE a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a programului de cooperare în domeniul audiovizualului cu profesioniști din țări terțe (MEDIA Mundus) (2011-2013) (JO L 288, 4.11.2009, p. 10).

(57)  Regulamentul (CEE) nr. 443/92 al Consiliului de instituire a proiectelor din domeniul învățământului superior care pot fi finanțate în temeiul dispozițiilor privind ajutorul pentru cooperarea economică cu țările în curs de dezvoltare din Asia (JO L 52, 27.2.1992, p. 1).

(58)  Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 al Consiliului de instituire a proiectelor din domeniul învățământului superior și al tineretului care pot fi finanțate în temeiul dispozițiilor Instrumentului de asistență pentru preaderare (IPA) (JO L 210, 31.7.2006, p. 82).

(59)  Regulamentul (CE) nr. 1638/2006 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a proiectelor din domeniul învățământului primar, secundar și superior și din domeniul tineretului care pot fi finanțate în temeiul dispozițiilor Instrumentului european de vecinătate și de parteneriat (JO L 310, 9.11.2006, p. 1).

(60)  Regulamentul (CE) nr. 1905/2006 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a proiectelor din domeniul învățământului superior care pot fi finanțate în temeiul dispozițiilor Instrumentului de finanțare a cooperării pentru dezvoltare (JO L 378, 27.12.2006, p. 41).

(61)  Regulamentul (CE) nr. 1934/2006 al Consiliului de instituire a proiectelor din domeniul învățământului superior și al tineretului care pot fi finanțate în temeiul dispozițiilor Instrumentului financiar pentru cooperare cu țările industrializate și cu alte țări și teritorii cu venituri mari (JO L 405, 30.12.2006, p. 41).

(62)  Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a Programului-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) – Orizont 2020 și de abrogare a Deciziei nr. 1982/2006/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 104); Decizia 2013/743/UE a Consiliului din 3 decembrie 2013 de instituire a programului specific de punere în aplicare a Programului-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) – Orizont 2020 și de abrogare a Deciziilor 2006/971/CE, 2006/972/CE, 2006/973/CE, 2006/974/CE și 2006/975/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 965).

(63)  Decizia 2006/972/CE a Consiliului din 19 decembrie 2006 privind programul specific „Idei” de punere în aplicare a celui de-al șaptelea Program-cadru al Comunității Europene pentru activități de cercetare, de dezvoltare tehnologică și demonstrative (2007-2013) (JO L 400, 30.12.2006, p. 243).

(64)  Regulamentul (CEE, Euratom, CECO) nr. 259/68 al Consiliului din 29 februarie 1968 de stabilire a Statutului funcționarilor Comunităților Europene, precum și a Regimului aplicabil celorlalți agenți ai acestor Comunități (JO L 56, 4.3.1968, p. 1).

(65)  Regulamentul (CEE, Euratom, CECO) nr. 259/68 al Consiliului din 29 februarie 1968 de stabilire a Statutului funcționarilor Comunităților Europene, precum și a Regimului aplicabil celorlalți agenți ai acestor Comunități (JO L 56, 4.3.1968, p. 1).

(66)  Decizia Comisiei din 18.11.2013 privind aplicarea de către serviciile Comisiei a sistemului comunitar de management de mediu și audit (EMAS).

(67)  Regulamentul (CE) nr. 1653/2004 al Comisiei din 21 septembrie 2004 de stabilire a regulamentului financiar tip pentru agențiile executive cărora urmează să li se încredințeze anumite sarcini privind gestionarea programelor comunitare (JO L 297, 22.9.2004, p. 6).

(68)  Decizii administrative și bugetare adoptate în cadrul reuniunii 2291 din 10 aprilie 2019.


Top