Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R2014

Regulamentul delegat (UE) 2020/2014 al Comisiei din 21 august 2020 de precizare a detaliilor punerii în aplicare a obligației de debarcare pentru anumite activități de pescuit din Marea Nordului pentru perioada 2021-2023

C/2020/5640

JO L 415, 10.12.2020, p. 10–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2023: This act has been changed. Current consolidated version: 01/01/2023

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2020/2014/oj

10.12.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 415/10


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/2014 AL COMISIEI

din 21 august 2020

de precizare a detaliilor punerii în aplicare a obligației de debarcare pentru anumite activități de pescuit din Marea Nordului pentru perioada 2021-2023

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2018/973 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2018 de stabilire a unui plan multianual pentru stocurile demersale din Marea Nordului și pentru activitățile de pescuit care exploatează stocurile respective, de precizare a detaliilor punerii în aplicare a obligației de debarcare în Marea Nordului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 676/2007 și (CE) nr. 1342/2008 ale Consiliului (1), în special articolul 11,

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (2) are ca obiectiv eliminarea treptată a practicii aruncării capturilor înapoi în mare din cadrul tuturor activităților de pescuit din Uniune, prin introducerea unei obligații de debarcare pentru capturile de specii care fac obiectul unor limite de captură.

(2)

Articolul 9 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 prevede adoptarea de planuri multianuale care conțin măsuri de conservare pentru activitățile de pescuit prin care se exploatează anumite stocuri într-o zonă geografică relevantă. Astfel de planuri multianuale precizează detaliile punerii în aplicare a obligației de debarcare și îi pot conferi Comisiei competența de a explicita aceste detalii pe baza recomandărilor comune elaborate de statele membre.

(3)

Regulamentul (UE) 2018/973 stabilește un plan multianual pentru stocurile demersale din Marea Nordului și pentru activitățile de pescuit care exploatează stocurile respective. Articolul 11 din regulamentul respectiv împuternicește Comisia să adopte acte delegate pentru a completa regulamentul respectiv prin specificarea detaliilor privind obligația de debarcare pentru toate stocurile de specii din Marea Nordului cărora li se aplică obligația de debarcare în temeiul articolului 15 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, astfel cum se prevede la articolul 15 alineatul (5) literele (a)-(e) din regulamentul respectiv, pe baza recomandărilor comune elaborate de statele membre.

(4)

Astfel cum se prevede în Regulamentul (UE) 2018/973, Marea Nordului cuprinde diviziunile 2a, 3a și subzona 4 ale Consiliului Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES).

(5)

Regulamentul delegat (UE) 2019/2238 al Comisiei (3) specifică detaliile punerii în aplicare a obligației de debarcare pentru anumite activități de pescuit de specii demersale din Marea Nordului pentru perioada 2020-2021, în urma unei recomandări comune prezentate de Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Țările de Jos, Suedia și Regatul Unit (4), care au un interes direct de gestionare a pescuitului în Marea Nordului.

(6)

După consultarea Consiliului consultativ pentru Marea Nordului și a Consiliului consultativ pentru stocurile pelagice, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Țările de Jos și Suedia au înaintat Comisiei, la 4 mai 2020, o recomandare comună de stabilire a unui plan privind aruncarea capturilor înapoi în mare pentru speciile pelagice și demersale din Marea Nordului pentru perioada 2021-2023. La 23 iulie 2020, statele membre au prezentat o versiune revizuită a recomandării comune.

(7)

Organismele științifice relevante au oferit contribuții științifice, care au fost analizate de Comitetul științific, tehnic și economic pentru pescuit (CSTEP) (5). La 28 iulie 2020, Comisia a prezentat măsurile în cauză unui grup de experți format din reprezentanți ai celor 27 de state membre, în cadrul unei reuniuni la care Parlamentul European a participat în calitate de observator.

(8)

În temeiul articolului 18 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, Comisia a luat în considerare atât evaluarea efectuată de CSTEP, cât și necesitatea ca statele membre să asigure punerea în aplicare integrală a obligației de debarcare. Grupul regional al statelor membre își bazează majoritatea cererilor de exceptare de minimis pe o eventuală creștere a costurilor ca urmare a manipulării capturilor neintenționate. Informațiile furnizate de statele membre în această privință s-au îmbunătățit. Cu toate acestea, CSTEP remarcă faptul că este necesară în continuare îmbunătățirea colectării de date în unele cazuri și că prioritatea trebuie acordată îmbunătățirii selectivității pentru a reduce volumul capturilor neintenționate. Prin urmare, în astfel de cazuri, excepțiile vor fi acordate de la caz la caz pentru o perioadă de 1 sau 2 ani. Statele membre trebuie să furnizeze date suplimentare care vor fi obținute în urma trialurilor și studiilor științifice aflate în curs de desfășurare.

(9)

Regulamentul delegat (UE) 2019/2238 a inclus o excepție legată de rata de supraviețuire, prevăzută la articolul 15 alineatul (4) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 1380/2013, pentru langustina capturată cu vârșe în diviziunile ICES 2a, 3a și în subzona ICES 4, pe baza dovezilor științifice care au demonstrat rate de supraviețuire ridicate după aruncarea înapoi în mare. Statele membre au solicitat menținerea excepției. CSTEP a evaluat dovezile prezentate de statele membre în anii precedenți și a concluzionat (6) că exceptarea este justificată. Având în vedere că circumstanțele nu s-au schimbat, excepția respectivă trebuie să fie menținută.

(10)

Regulamentul delegat (UE) 2019/2238 a inclus o excepție legată de rata de supraviețuire pentru langustina capturată în subzona ICES 4 și în diviziunile ICES 2a și 3a folosind traule de fund, inclusiv, în unele cazuri, traule de fund echipate cu un dispozitiv de selecție. Statele membre au solicitat ca excepția să fie menținută și au furnizat noi dovezi. CSTEP a analizat noile dovezi prezentate de statele membre și a concluzionat (7) că au fost furnizate informații suplimentare pentru pescuitul de langustină cu traule cu panouri pe coasta de est, conform cerințelor CSTEP (8). CSTEP a concluzionat în anii precedenți că informațiile justificative au fost solide, iar tehnica de validare utilizată în contextul flotelor mai mari a fost rezonabilă (9). Având în vedere că circumstanțele nu s-au schimbat, excepția respectivă trebuie să fie menținută.

(11)

Regulamentul delegat (UE) 2019/2238 a inclus o excepție legată de rata de supraviețuire pentru capturile de limbă-de-mare comună sub dimensiunea minimă de referință pentru conservare (DMRC) efectuate cu traule cu panouri în diviziunea ICES 4c, pe baza dovezilor științifice care au demonstrat rate ridicate de supraviețuire ale capturilor după aruncarea înapoi în mare. Statele membre au solicitat Consiliului Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime ca excepția să fie prelungită. CSTEP a evaluat dovezile din anii anteriori și a concluzionat (10) că sunt suficiente. Având în vedere că circumstanțele nu s-au schimbat, excepția respectivă trebuie să fie menținută.

(12)

Regulamentul delegat (UE) 2019/2238 a inclus o excepție legată de rata de supraviețuire pentru capturile accidentale de specii care fac obiectul unor limite de captură în cadrul activității de pescuit cu vârșe și vintire, pe baza dovezilor științifice care au demonstrat rate de supraviețuire ridicate în urma aruncării înapoi în mare. CSTEP a evaluat dovezile din anii precedenți și a concluzionat (11) că datele disponibile indică faptul că mortalitatea peștilor aruncați înapoi în mare este probabil scăzută; cu toate acestea, capturile efective din pescuit sunt neglijabile. Excepția trebuie să se aplice în continuare, având în vedere că capturile nu sunt semnificative și ținând seama de faptul că circumstanțele nu s-au schimbat.

(13)

Regulamentul delegat (UE) 2019/2238 a inclus o excepție legată de rata de supraviețuire pentru cambula de Baltica în cadrul activității de pescuit efectuate cu setci simple și setci cu sirec în diviziunea ICES 3a și în subzona ICES 4. Statele membre au solicitat menținerea excepției. CSTEP a evaluat dovezile din anii anteriori și a concluzionat (12) că informațiile au fost rezonabile, demonstrând o rată de supraviețuire foarte ridicată. Având în vedere că circumstanțele nu s-au schimbat, excepția respectivă trebuie să fie menținută în prezentul regulament.

(14)

Regulamentul delegat (UE) 2019/2238 a inclus o excepție legată de rata de supraviețuire pentru cambula de Baltica în cadrul activității de pescuit efectuate cu traul de fund fără panouri (daneze) în diviziunea ICES 3a și în subzona ICES 4. Statele membre au solicitat menținerea excepției. CSTEP a evaluat dovezile din anii anteriori și a concluzionat (13) că datele studiului privind ratele de supraviețuire sunt fiabile. Având în vedere că circumstanțele nu s-au schimbat, excepția respectivă trebuie să fie prin urmare menținută.

(15)

Regulamentul delegat (UE) 2019/2238 a inclus o excepție legată de rata de supraviețuire pentru captura și captura accidentală a cambulei de Baltica în cadrul activității de pescuit care vizează peștii plați și peștii rotunzi efectuată cu traule cu dimensiunea ochiului de plasă de cel puțin 120 mm în diviziunea ICES 3a și în subzona ICES 4. Statele membre au solicitat menținerea excepției. Recomandarea comună a solicitat, de asemenea, o nouă excepție legată de rata de supraviețuire ridicată pentru cambula de Baltica capturată cu traule cu dimensiunea ochiului de plasă de 100-119 mm în diviziunea ICES 3a și în subzona ICES 4. Statele membre au furnizat dovezi științifice suplimentare pentru a ilustra ratele de supraviețuire ridicate pentru cambula de Baltica după aruncarea înapoi în mare în cadrul activității de pescuit respective. CSTEP a remarcat faptul că studiile justificative au fost efectuate folosind o dimensiune a ochiurilor de plasă de 90 mm; prin urmare, este improbabil ca ratele de supraviețuire să fie mai mici în cazul folosirii ochiurilor de plasă cu dimensiunea de cel puțin 100 mm. Având în vedere că sezonul și expunerea la aer sunt factorii principali care influențează supraviețuirea cambulei de Baltica și că ratele de supraviețuire pot fi mai scăzute după 60 de minute de expunere la aer, excepțiile trebuie incluse în prezentul regulament, iar capturile neintenționate de cambulă de Baltica trebuie să fie eliberate imediat.

(16)

Regulamentul delegat (UE) 2019/2238 include excepții legate de rata de supraviețuire pentru:

cambula de Baltica capturată cu traule cu o dimensiune a ochiurilor de plasă de cel puțin 90-99 mm echipate cu panou Seltra, destinate capturării de pești plați sau pești rotunzi în apele Uniunii din diviziunea ICES 3a;

cambula de Baltica capturată cu traule cu o dimensiune a ochiului de plasă de cel puțin 80-99 mm, destinate capturării de pești plați sau pești rotunzi în apele Uniunii din subzona ICES 4.

(17)

Statele membre au solicitat ca excepția să fie menținută și au prezentat noi dovezi științifice bazate pe studii în curs de desfășurare. CSTEP a remarcat (14) că sunt în continuare necesare îmbunătățiri ale definiției pentru a face distincția între, pe de o parte, pescuitul de pești plați și pești rotunzi și, pe de altă parte, pescuitul în scopul capturării langustinelor. Comisia a luat act de faptul că statele membre s-au angajat, în recomandarea comună, să continue lucrările în această privință. Prin urmare, această excepție trebuie menținută.

(18)

Regulamentul delegat (UE) 2019/2238 a inclus o excepție legată de rata de supraviețuire pentru capturile de cambulă de Baltica cu dimensiuni sub dimensiunea minimă de referință pentru conservare (DMRC) capturate cu beam-traule (BT2) de 80-119 mm în diviziunea ICES 2a și în subzona ICES 4:

pentru cambula de Baltica capturată cu unelte de pescuit echipate cu plase antipietre sau cu panouri pentru eliberarea bentosului (BRP) și capturată de nave cu o putere a motorului mai mare de 221 kW;

pentru cambula de Baltica capturată de navele statelor membre care pun în aplicare foaia de parcurs pentru pescuitul integral documentat;

pentru pești plați capturați cu beam-traule (BT2) și de către nave cu o putere a motorului de maximum 221 kW sau cu o lungime totală mai mică de 24 m, care sunt construite pentru a pescui în zona de 12 mile, în cazul în care durata medie a traulării este mai mică de 90 de minute.

(19)

Statele membre au solicitat ca excepția să fie menținută și au prezentat noi dovezi. CSTEP a remarcat (15) că se află în curs de desfășurare proiecte de cercetare de amploare care ar trebui să ofere informații utile cu privire la această excepție. Prin urmare, aceste excepții trebuie să fie menținute. Statele membre trebuie să prezinte datele relevante obținute în cadrul proiectelor în curs cât mai curând posibil și cel târziu până la data de 1 mai a fiecărui an. Comisia remarcă de asemenea că, în recomandarea comună, statele membre s-au angajat să prezinte un calendar de finalizare a foii de parcurs odată cu următorul raport anual, până la 1 mai 2021.

(20)

Regulamentul delegat (UE) 2019/2238 includea o excepție legată de rata de supraviețuire pentru calcanul capturat cu unelte de tip TBB cu un sac cu dimensiunea ochiului mai mare de 80 mm în subzona ICES 4. Statele membre au solicitat ca excepția să fie menținută și au prezentat noi informații științifice. CSTEP a remarcat (16) că nu este clar dacă estimările furnizate privind supraviețuirea sunt aplicabile prezentei cereri. Comisia ia act de faptul că statele membre s-au angajat în recomandarea comună să efectueze cercetări suplimentare pentru a observa supraviețuirea calcanilor aruncați înapoi în mare și să furnizeze informații mai detaliate privind rata de supraviețuire a acestora într-un nou proiect științific, aflat în curs de desfășurare până la sfârșitul anului 2021. Prin urmare, această excepție trebuie menținută până la 31 decembrie 2022. Statele membre trebuie să prezinte anual, până la 1 mai, rapoarte privind evoluția lucrărilor în curs.

(21)

Regulamentul delegat (UE) 2019/2238 conținea o excepție legată de rata de supraviețuire pentru vulpile-de-mare și pisicile-de-mare capturate cu toate uneltele de pescuit în diviziunile ICES 2a și 3a și în subzona ICES 4. Statele membre au solicitat ca excepția să fie menținută și au prezentat noi informații științifice. CSTEP a concluzionat (17) că s-au depus eforturi semnificative pentru abordarea lacunelor în materie de date în vederea îndeplinirii obiectivelor foii de parcurs. Prin urmare, această excepție trebuie menținută. Cu toate acestea, sunt necesare îmbunătățiri în ceea ce privește colectarea datelor. Statele membre care au un interes direct de gestionare trebuie să prezinte, până la data de 1 mai a fiecărui an, informații științifice suplimentare, în special pentru Leucoraja naevus, despre care s-a constatat că are o rată de supraviețuire mai scăzută. Comisia ia act de faptul că, în urma solicitării CSTEP, statele membre s-au angajat în recomandarea comună să prezinte un raport cu privire la foaia de parcurs convenită, inclusiv pentru Leucoraja naevus.

(22)

Regulamentul delegat (UE) nr. 1395/2014 al Comisiei (18) a inclus o excepție legată de rata de supraviețuire pentru macrou și hering capturați cu ajutorul plaselor-pungă în anumite condiții, în urma unei evaluări pozitive efectuate de CSTEP (19). Pe baza studiilor s-a concluzionat că ratele de supraviețuire depind de timpul petrecut în înghesuială și de densitatea peștelui din plasă, care sunt, în general, limitate în cazul acestor activități de pescuit. Statele membre au solicitat menținerea excepției. Având în vedere că circumstanțele nu s-au schimbat, excepția trebuie să fie menținută. Statele membre care au un interes direct de gestionare trebuie să transmită date actualizate privind pescuitul până cel târziu la 1 mai 2022.

(23)

Regulamentul delegat (UE) 2019/2238 cuprindea excepții de minimis pentru:

limba-de-mare comună capturată cu setci simple și setci cu sirec în diviziunile ICES 2a și 3a și în subzona ICES 4;

limba-de-mare comună capturată cu anumite beam-traule echipate cu un panou flamand în subzona ICES 4;

capturile combinate de limbă-de-mare comună, eglefin, merlan, cod, cod saithe și merluciu efectuate cu anumite traule de fund în diviziunea ICES 3a;

capturile combinate de limbă-de-mare comună, eglefin, merlan, cod, cod saithe, cambulă de Baltica, hering, merluciu norvegian, argentină mare și putasu efectuate cu anumite traule de fund în diviziunea ICES 3a;

merlanul capturat cu anumite traule de fund în diviziunea ICES 3a;

cambula de Baltica capturată cu anumite traule de fund în subzona ICES 4;

toate speciile care fac obiectul unor limite de captură și care sunt capturate cu anumite beam-traule în diviziunile ICES 4b și 4c;

mihalțul-de-mare capturat cu anumite traule de fund în subzona ICES 4.

(24)

Statele membre au solicitat menținerea excepției. CSTEP a examinat dovezile respective în anii anteriori și a concluzionat (20) (21) (22) că documentele transmise de statele membre conțineau argumente întemeiate care ilustrează că este dificil să se realizeze îmbunătățiri suplimentare ale selectivității sau că astfel de îmbunătățiri presupun costuri disproporționate de manipulare a capturilor neintenționate. Având în vedere că circumstanțele nu s-au schimbat, este adecvat să se aplice în continuare excepțiile de minimis, în conformitate cu nivelul procentual și cu modificările necesare sugerate în noua recomandare comună în temeiul articolului 15 alineatul (5) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013.

(25)

Regulamentul delegat (UE) 2019/2238 include o excepție de minimis pentru merlan și cod capturați cu traule de fund în diviziunea ICES 4c. Statele membre au solicitat menținerea excepției. CSTEP a analizat această excepție în anii precedenți (23), iar excepția a fost acordată pe baza faptului că îmbunătățirea selectivității a fost dificil de realizat. Cu toate acestea, ținând seama de situația actuală a codului (24), CSTEP a subliniat în raportul său 20-04 că statele membre trebuie să ia măsuri pentru a reduce nivelul capturilor neintenționate. Prin urmare, scutirea trebuie acordată pentru un an, iar statele membre care au un interes în această activitate de pescuit trebuie să prezinte, până la 1 mai 2021, informații suplimentare privind componența capturilor în vederea evaluării de către CSTEP.

(26)

Regulamentul delegat (UE) 2019/2238 include o excepție de minimis pentru merlan și cod cu dimensiunile sub DMRC capturați cu traule de fund și seine în diviziunile ICES 4a și 4b. Statele membre au solicitat ca excepția să fie menținută și au furnizat noi dovezi. CSTEP a analizat dovezile prezentate de statele membre și a luat act de faptul că un nou studiu este în curs de desfășurare, dar că sunt încă necesare îmbunătățiri în ceea ce privește dovezile furnizate. Ținând seama de situația actuală a codului (25), CSTEP a subliniat în raportul său 20-04 că statele membre trebuie să ia măsuri pentru a reduce nivelul capturilor neintenționate. Prin urmare, scutirea trebuie acordată pentru o perioadă de doi ani și numai pentru merlan, la un procentaj redus.

(27)

Regulamentul delegat (UE) 2019/2238 include o excepție de minimis pentru merlanul cu dimensiuni sub dimensiunea minimă de referință pentru conservare capturat de nave care utilizează beam-traule cu dimensiunea ochiului de plasă de 80-119 mm în subzona ICES 4. Statele membre au solicitat ca excepția să fie menținută și au furnizat noi dovezi. CSTEP a luat act de faptul (26) că există dovezi privind creșterea costurilor. Statele membre au atras atenția asupra unui potențial risc de blocaj pentru această activitate de pescuit și au precizat că există studii în curs de desfășurare privind adoptarea de măsuri de selectivitate care ar trebui să ofere informații utile cu privire la această excepție. Cu toate acestea, CSTEP a observat că informațiile furnizate sunt limitate și acoperă numai flota neerlandeză. Prin urmare, excepția trebuie acordată pentru o perioadă de un an. Statele membre trebuie să prezinte, până la 1 mai 2021, dovezi suplimentare privind costurile disproporționate și privind îmbunătățirile aduse selectivității.

(28)

Regulamentul delegat (UE) nr. 1395/2014 include o excepție de minimis pentru macrou, stavrid, hering și merlan capturați cu traulere cu o lungime totală de cel mult 25 de metri care utilizează traule pelagice în subzonele ICES 4b și 4c la sud de paralela de 54 de grade latitudine nordică. Statele membre au solicitat ca excepția să fie menținută și au furnizat noi dovezi. CSTEP a concluzionat (27) că este rezonabil să se presupună că realizarea unor îmbunătățiri suplimentare în materie de selectivitate ar fi dificilă și că costurile de sortare a capturilor ar fi ridicate, având în vedere natura activităților de pescuit implicate. Cu toate acestea, CSTEP a observat că informațiile noi furnizate sunt limitate; prin urmare, statele membre trebuie să furnizeze dovezi cantitative suplimentare în sprijinul excepției de minimis. Prin urmare, excepția trebuie acordată pentru o perioadă de doi ani. Până cel târziu la data de 1 mai 2022, statele membre trebuie să prezinte informații suplimentare destinate evaluării de către CSTEP.

(29)

Regulamentul delegat (UE) 2019/2238 a acordat o excepție de minimis pentru o cantitate combinată de șprot, uvă, merluciu norvegian și putasu în cadrul activităților de pescuit de specii demersale cu traule în diviziunea ICES 3a și în subzona ICES 4. Statele membre au solicitat ca excepția să fie menținută și au furnizat noi dovezi. CSTEP a concluzionat (28) că este rezonabil să se presupună că realizarea unor îmbunătățiri suplimentare în materie de selectivitate ar fi dificilă și că costurile de sortare a capturilor ar fi ridicate, având în vedere natura activităților de pescuit implicate. Cu toate acestea, CSTEP a remarcat că sunt necesare date cantitative suplimentare pentru a motiva acordarea excepției. Prin urmare, excepția trebuie acordată pentru o perioadă de doi ani. Statele membre trebuie să furnizeze, până la 1 mai 2022, date științifice actualizate și informații justificative corespunzătoare.

(30)

Regulamentul delegat (UE) 2019/2238 a acordat o excepție de minimis pentru mihalțul-de-mare capturat cu paragate în subzona ICES 4. Statele membre au solicitat ca excepția să fie menținută și au furnizat noi dovezi. CSTEP a analizat informațiile prezentate de statele membre și a concluzionat (29) că, deși informațiile prezentate sunt limitate, argumentele privind dificultățile legate de îmbunătățirea selectivității sunt credibile. Prin urmare, excepția trebuie acordată pentru o perioadă de doi ani. Până la 1 mai 2022, statele membre trebuie să prezinte informații suplimentare în sprijinul acestei excepții.

(31)

Regulamentul delegat (UE) 2019/2238 a acordat excepții de minimis pentru macrou și stavrid capturați cu traule de fund cu dimensiunea ochiului de plasă cuprinsă între 80 și 99 mm în subzona ICES 4. Statele membre au solicitat ca excepția să fie menținută și au furnizat noi dovezi. CSTEP a analizat dovezile prezentate de statele membre și a concluzionat (30) că există dovezi privind creșterea costurilor asociate cu manipularea și stocarea capturilor neintenționate, dar că informațiile furnizate au fost limitate la anumite zone și flote. Prin urmare, scutirea trebuie acordată pentru o perioadă de doi ani și trebuie să se aplice numai pentru zonele și flotele respective. Până la 1 mai 2022, statele membre trebuie să prezinte informații suplimentare în sprijinul acestei excepții.

(32)

Recomandarea comună a inclus o nouă excepție de minimis pentru putasu în cazul pescuitului cu traulere pelagice industriale. CSTEP a analizat dovezile furnizate de statele membre și a concluzionat (31) că informațiile care susțin argumentele referitoare la dificultatea realizării selectivității și la costurile disproporționate de manipulare a capturilor neintenționate au fost limitate. Cu toate acestea, CSTEP a remarcat că ar fi dificil să se obțină îmbunătățiri suplimentare în materie de selectivitate, având în vedere particularitățile tehnice și sanitare ale traulerului uzină în cauză. Excepția trebuie acordată pentru o perioadă de doi ani în vederea alinierii la alte bazine maritime și în scopul de a acorda statelor membre suficient timp pentru a clarifica discrepanțele dintre date, astfel cum au fost identificate de CSTEP. Până la 1 mai 2022, statele membre trebuie să prezinte informații suplimentare.

(33)

Pentru a asigura estimări fiabile ale nivelului capturilor aruncate înapoi în mare în vederea stabilirii capturilor totale admisibile, în cazul în care excepția de minimis se bazează pe extrapolarea unor situații pentru care datele sunt limitate și a unor informații parțiale privind flota, statele membre trebuie să asigure furnizarea unor date precise și verificabile pentru întreaga flotă vizată de excepția respectivă.

(34)

Măsurile sugerate în noua recomandare comună sunt conforme cu articolul 15 alineatul (4), cu articolul 15 alineatul (5) litera (c) și cu articolul 18 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, precum și cu Regulamentul (UE) 2018/973, în special cu articolul 11, și pot fi așadar incluse în prezentul regulament.

(35)

În temeiul articolului 16 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2018/973, Comisiei i se conferă competența de a adopta acte delegate privind obligația de debarcare pentru o perioadă de cinci ani începând cu 5 august 2018. Prin urmare, este necesar să se revizuiască impactul excepțiilor de la obligația de debarcare bazate pe rata de supraviețuire și al excepțiilor de minimis de la această obligație.

(36)

Regulamentul delegat (UE) 2019/2238 trebuie să fie abrogat și înlocuit cu un nou regulament. Cu toate acestea, articolele 11 și 12 din regulamentul delegat (UE) 2019/2238 prevăd măsuri tehnice pentru creșterea selectivității uneltelor de pescuit și reducerea capturilor neintenționate în Skagerrak, precum și pentru a permite utilizarea plaselor SepNep. Aceste măsuri trebuie să rămână aplicabile până la sfârșitul anului 2021, astfel cum se prevedea inițial în Regulamentul delegat (UE) 2019/2238, sau până la adoptarea unui nou act delegat în temeiul Regulamentului (UE) 2019/1241 al Parlamentului European și al Consiliului (32), act care să prevadă măsurile tehnice respective.

(37)

Deoarece măsurile prevăzute de prezentul regulament au un impact direct asupra planificării sezonului de pescuit al navelor din Uniune și asupra activităților economice conexe, prezentul regulament trebuie să intre în vigoare imediat după publicare. Regulamentul trebuie să se aplice de la 1 ianuarie 2021,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Punerea în aplicare a obligației de debarcare

În apele Uniunii din Marea Nordului (diviziunile ICES 2a, 3a și subzona ICES 4), obligația de debarcare prevăzută la articolul 15 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 se aplică activităților de pescuit de specii demersale și pelagice care fac obiectul unor limite de captură în conformitate cu prezentul regulament pentru perioada 2021-2023.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„Dispozitiv de selecție de tip sită (netgrid)” înseamnă un dispozitiv de selecție constând într-o secțiune cu patru panouri introdusă într-un traul cu două panouri, prevăzut cu o plasă înclinată cu ochiuri în formă de romb având o dimensiune a ochiurilor de cel puțin 200 mm, care conduce la un orificiu de evacuare în partea superioară a traulului.

2.

„Panou flamand” înseamnă ultima secțiune de plasă conică a unui beam-traul, la care:

partea posterioară este direct atașată la sacul traulului;

secțiunile de plasă inferioară și superioară sunt alcătuite din ochiuri cu dimensiunea de cel puțin 120 mm măsurată între noduri;

lungimea întinsă este de cel puțin 3 m.

3.

„Panou pentru eliberarea bentosului” (benthos release panel) înseamnă un panou cu ochiuri mai mari sau cu ochiuri pătrate montat pe panoul inferior al traulului, de obicei un beam-traul, pentru a elibera eventualele materiale bentonice și reziduuri de pe fundul mării înainte ca acestea să ajungă în sacul traulului;

4.

„SepNep” înseamnă un traul cu panouri care:

are ochii de plasă cu dimensiunea cuprinsă între 80 și 99 mm + ≥ 100 mm;

este echipat cu multipli saci de traul cu o dimensiune a ochiului de plasă cuprinsă între 80 și 120 mm, atașați la o singură extensie a traulului, sacul superior având o dimensiune a ochiului de plasă de cel puțin 120 mm și fiind prevăzut cu un panou de separare cu o dimensiune maximă a ochiului de plasă de 105 mm, și

poate fi echipat, de asemenea, cu o sită opțională de selectare cu un spațiu între bare de cel puțin 17 mm, cu condiția ca aceasta să fie fabricată astfel încât să permită evacuarea langustinelor de dimensiuni mici.

Articolul 3

Excepții legate de rata de supraviețuire pentru langustină

(1)   Excepția legată de rata de supraviețuire prevăzută la articolul 15 alineatul (4) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 se aplică în apele Uniunii din Marea Nordului (diviziunile ICES 2a, 3a și subzona ICES 4) următoarelor capturi de langustină (Nephrops norvegicus):

(a)

capturi cu vârșe (FPO (33));

(b)

capturi cu traule de fund (OTB, OTT, TBN) echipate cu:

(i)

un sac cu o dimensiune a ochiului de plasă mai mare sau egală cu 80 mm; sau

(ii)

un sac cu o dimensiune a ochiului de plasă de cel puțin 70 mm, echipat cu o sită de selectare a speciilor cu un spațiu între bare de maximum 35 mm.

(2)   La aruncarea înapoi în mare, langustina capturată în cazurile menționate la alineatul (1) se eliberează imediat, întreagă, în zona în care a fost capturată.

Articolul 4

Excepție legată de rata de supraviețuire pentru limba-de-mare comună

(1)   Excepția legată de rata de supraviețuire menționată la articolul 15 alineatul (4) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 se aplică limbii-de-mare comune (Solea solea) cu dimensiuni sub dimensiunea minimă de referință pentru conservare, capturată utilizând traule cu panouri (OTB) cu o dimensiune a ochiului de plasă al sacului cuprinsă între 80 și 99 mm în apele Uniunii din diviziunea ICES 4c, pe o rază de șase mile marine de coastă, dar în afara zonelor de creștere identificate.

(2)   Excepția menționată la alineatul (1) se aplică doar navelor cu o lungime maximă de 10 metri și cu o putere maximă a motorului de 221 kW, care pescuiesc în ape cu o adâncime de cel mult 30 de metri și cu o durată a traulării de cel mult 90 de minute.

(3)   La aruncarea înapoi în mare, limba-de-mare comună capturată în cazurile menționate la alineatul (1) se eliberează imediat.

Articolul 5

Excepție legată de rata de supraviețuire pentru capturile accidentale din toate speciile care fac obiectul limitelor de captură, efectuate cu vârșe și vintire

(1)   Excepția legată de rata de supraviețuire menționată la articolul 15 alineatul (4) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 se aplică tuturor speciilor care fac obiectul limitelor de captură capturate cu vârșe și vintire (FPO, FYK) în apele Uniunii din diviziunea ICES 3a și din subzona ICES 4.

(2)   La aruncarea înapoi în mare, peștele capturat în cazurile menționate la alineatul (1) se eliberează imediat și sub suprafața mării.

Articolul 6

Excepție legată de rata de supraviețuire pentru capturile și capturile accidentale de cambulă de Baltica

(1)   Excepția legată de rata de supraviețuire menționată la articolul 15 alineatul (4) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 se aplică în apele Uniunii din diviziunea ICES 3a și subzona ICES 4 pentru:

(a)

cambula de Baltica (Pleuronectes platessa) capturată cu plase (GNS, GTR, GTN, GEN);

(b)

cambula de Baltica capturată cu traule de fund fără panouri (daneze);

(c)

cambula de Baltica capturată cu traule de fund (OTB, PTB):

(i)

cu o dimensiune a ochiului de plasă de cel puțin 120 mm dacă se urmărește capturarea de pești plați sau pești rotunzi în apele Uniunii din diviziunea ICES 3a și din subzona ICES 4;

(ii)

cu o dimensiune a ochiului de plasă cuprinsă între 90 și 119 mm, echipate cu panouri Seltra, cu un panou superior având o dimensiune a ochiurilor de 140 mm (plasă cu ochiuri în formă de pătrat), dimensiunea ochiului de plasă de 270 mm (plasă cu ochiuri în formă de romb) sau de 300 mm (ochiuri pătrate), folosite pentru capturarea de pești plați sau pești rotunzi din apele Uniunii din diviziunea ICES 3a;

(iii)

cu o dimensiune a ochiului de plasă cuprinsă între 80 mm și 119 mm cu care se urmărește capturarea de pești plați sau pești rotunzi în apele Uniunii din subzona ICES 4.

(2)   La aruncarea înapoi în mare, cambula de Baltica capturată în cazurile menționate la alineatul (1) se eliberează imediat.

Articolul 7

Excepție legată de rata de supraviețuire pentru cambula de Baltica cu dimensiuni sub dimensiunea minimă de referință pentru conservare

(1)   Excepția legată de rata de supraviețuire menționată la articolul 15 alineatul (4) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 se aplică în apele Uniunii din diviziunea ICES 2a și subzona ICES 4 și cambulei de Baltica capturate cu dimensiuni sub dimensiunea minimă de referință pentru conservare, capturate cu beam-traule (BT2) cu dimensiunea ochiului de plasă de 80-119 mm, dacă cambula de Baltica este capturată:

(a)

cu unelte de pescuit echipate cu plase antipietre sau cu panouri pentru eliberarea bentosului (BRP) și de nave cu o putere a motorului mai mare de 221 kW; sau

(b)

de navele statelor membre care pun în aplicare foaia de parcurs pentru pescuitul integral documentat.

(2)   Excepția menționată la alineatul (1) se aplică, de asemenea, în cazul peștilor plați capturați cu beam-traule (BT2) de către nave cu o putere a motorului de maximum 221 kW sau cu o lungime totală mai mică de 24 m, care sunt construite pentru a pescui în zona de 12 mile, în cazul în care durata medie a traulării este mai mică de 90 de minute.

(3)   Statele membre care au un interes direct de gestionare transmit în fiecare an, cât mai curând posibil și cel târziu la data de 1 mai, informații științifice suplimentare care justifică excepțiile prevăzute la alineatele (1) și (2). Comitetul științific, tehnic și economic pentru pescuit (CSTEP) evaluează, până la data de 31 iulie a fiecărui an, informațiile științifice furnizate.

(4)   La aruncarea înapoi în mare, cambula de Baltica capturată în cazurile menționate la alineatele (1) și (2) se eliberează imediat.

Articolul 8

Excepție legată de rata de supraviețuire pentru calcan

(1)   Excepția legată de rata de supraviețuire menționată la articolul 15 alineatul (4) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 se aplică în apele Uniunii din subzona ICES 4 capturilor de calcan (Scophthalmus maximus) efectuate cu beam-traule cu o dimensiune a ochiului de plasă al sacului mai mare sau egală cu 80 mm (TBB).

(2)   Excepția menționată la alineatul (1) se aplică cu titlu provizoriu până la 31 decembrie 2022. Statele membre care au un interes direct de gestionare transmit în fiecare an, cât mai curând posibil și cel târziu la data de 1 mai, informații științifice suplimentare care justifică excepția prevăzută la alineatul (1). CSTEP evaluează, până la data de 31 iulie a fiecărui an, informațiile științifice furnizate.

(3)   La aruncarea înapoi în mare, calcanul capturat în cazurile menționate la alineatul (1) se eliberează imediat.

Articolul 9

Excepție legată de rata de supraviețuire pentru vulpi-de-mare și pisici-de-mare

(1)   Excepția legată de rata de supraviețuire menționată la articolul 15 alineatul (4) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 se aplică vulpilor-de-mare și pisicilor-de-mare capturate cu unelte de pescuit în apele Uniunii din Marea Nordului (diviziunile ICES 2a, 3a și subzona ICES 4).

(2)   Statele membre care au un interes direct de gestionare transmit în fiecare an, cât mai curând posibil și cel târziu la data de 1 mai, informații științifice suplimentare, în special pentru Leucoraja naevus, care justifică excepția prevăzută la alineatul (1). CSTEP evaluează, până la data de 31 iulie a fiecărui an, informațiile științifice furnizate.

(3)   La aruncarea înapoi în mare, vulpile-de-mare și pisicile-de-mare capturate în cazurile menționate la alineatul (1) se eliberează imediat.

Articolul 10

Excepție legată de rata de supraviețuire pentru speciile de macrou și hering capturate în activitățile de pescuit cu plasă-pungă

(1)   Excepția legată de rata de supraviețuire menționată la articolul 15 alineatul (4) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 se aplică macroului și heringului capturați în cadrul pescuitului cu plase-pungă în apele Uniunii din Marea Nordului (diviziunile ICES 2a, 3a și subzona ICES 4), dacă sunt îndeplinite toate condițiile următoare:

(a)

captura este eliberată înainte ca un anumit procent [prevăzut la alineatele (2) și (3) de mai jos] al plasei-pungă să se închidă („punctul de recuperare”);

(b)

unealta de pescuit cu plasă-pungă este prevăzută cu o geamandură vizibilă care marchează clar limita pentru punctul de recuperare;

(c)

nava și unealta de pescuit cu plasă-pungă sunt prevăzute cu un sistem electronic de înregistrare și de documentare care consemnează momentul, locul și gradul utilizării plasei-pungă pentru toate operațiunile de pescuit.

(2)   Punctul de recuperare este la un procent de 80 % de închidere a plasei-pungă în cazul activităților de pescuit de macrou și la un procent de 90 % de închidere a plasei-pungă în cazul activităților de pescuit de hering.

(3)   Dacă bancul de pești înconjurat este format dintr-o combinație a ambelor specii, punctul de recuperare este la un procent de 80 % de închidere a plasei-pungă.

(4)   Se interzice eliberarea capturilor de macrou și de hering după atingerea punctului de recuperare.

(5)   Înainte de eliberarea peștilor, trebuie prelevat un eșantion din bancul de pești înconjurat, pentru a se estima speciile din care se compune, precum și dimensiunile și cantitatea peștilor.

(6)   Statele membre care au un interes direct de gestionare transmit, cât mai curând posibil și cel târziu la 1 mai 2022, dovezi care justifică menținerea excepției.

Articolul 11

Excepții de minimis pentru activități de pescuit de specii pelagice și demersale

Prin derogare de la articolul 15 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, următoarele cantități pot fi aruncate înapoi în mare, în conformitate cu articolul 15 alineatul (4) litera (c) din regulamentul respectiv:

1.

în cadrul activităților de pescuit de limbă-de-mare comună cu nave care utilizează setci simple și setci cu sirec (GN, GNS, GND, GNC, GTN, GTR, GEN, GNF) în apele Uniunii din Marea Nordului (diviziunile ICES 2a și 3a și subzona ICES 4):

o cantitate de limbă-de-mare comună aflată sub și peste dimensiunea minimă de referință pentru conservare, care nu trebuie să depășească 3 % din totalul capturilor anuale din această specie;

2.

în cadrul activităților de pescuit de limbă-de-mare comună cu nave care utilizează beam-traule (TBB) cu dimensiunea ochiului de plasă de 80-119 mm echipate cu un panou flamand, în apele Uniunii din subzona ICES 4:

o cantitate de limbă-de-mare comună aflată sub dimensiunea minimă de referință pentru conservare care nu trebuie să depășească 5 % din totalul capturilor anuale din această specie;

3.

în cadrul activității de pescuit de langustină cu nave care utilizează traule de fund (OTB, OTT, TBN) cu dimensiunea ochiului de plasă mai mare sau egală cu 70 mm, echipate cu o sită de selectare a speciilor cu un spațiu între bare de maximum 35 mm, în apele Uniunii din diviziunea ICES 3a:

o cantitate combinată de limbă-de-mare comună, eglefin, merlan, cod, cod saithe și merluciu sub dimensiunea minimă de referință pentru conservare, care nu trebuie să depășească 4 % din totalul capturilor anuale de langustină, limbă-de-mare comună, eglefin, merlan și crevete nordic, cod, cod saithe și merluciu;

4.

în cadrul activității de pescuit de crevete nordic cu nave care utilizează traule de fund (OTB, OTT) cu dimensiunea ochiului de plasă mai mare sau egală cu 35 mm, echipate cu o sită de selectare a speciilor cu un spațiu între bare de maximum 19 mm, cu un orificiu neblocat de evacuare a peștilor, în apele Uniunii din diviziunea ICES 3a:

o cantitate combinată de limbă-de-mare comună, eglefin, merlan, cod, cambulă de Baltica, cod saithe, hering, merluciu norvegian, argentină mare și putasu sub dimensiunea minimă de referință pentru conservare, acolo unde există, care nu trebuie să depășească 5 % din totalul capturilor anuale de langustină, limbă-de-mare comună, eglefin, merlan, cod, cod saithe, cambulă de Baltica, crevete nordic, merluciu, merluciu norvegian, argentină mare, hering și putasu;

5.

în cadrul activităților de pescuit cu nave care utilizează traule de fund (OTB, OTT, TBN, PTB) cu dimensiunea ochiului de plasă de 90-119 mm, echipate cu panouri Seltra având un panou superior cu mărimea ochiurilor de plasă de 140 mm (în cazul ochiurilor în formă de pătrat), de 270 mm (în cazul ochiurilor rombice) sau de 300 mm (în cazul ochiurilor în formă de pătrat), sau traule de fund (OTB, OTT, TBN, PTB) cu dimensiunea ochiului de plasă mai mare sau egală cu 120 mm, în apele Uniunii din diviziunea ICES 3a:

o cantitate de merlan sub dimensiunea minimă de referință pentru conservare, până la maximum 2 % din totalul capturilor anuale de langustină, cod, eglefin, merlan, cod saithe, limbă-de-mare comună, cambulă de Baltica și merluciu;

6.

în cadrul activităților de pescuit de langustină cu nave care utilizează traule de fund cu dimensiunea ochiului de plasă de 80-99 mm, echipate cu un SepNep, în apele Uniunii din subzona ICES 4:

o cantitate de cambulă de Baltica sub dimensiunea minimă de referință pentru conservare, care nu trebuie să depășească 3 % din totalul capturilor anuale de cod saithe, cambulă de Baltica, eglefin, merlan, cod, crevete nordic, limbă-de-mare comună și langustină;

7.

în cadrul activităților de pescuit de crevete brun cu nave care utilizează beam-traule în apele Uniunii din diviziunile ICES 4b și 4c:

o cantitate din toate speciile care fac obiectul unor limite de captură, care nu trebuie să depășească 6 % în 2021 și 2022 și 5 % în 2023 din totalul capturilor anuale din toate speciile care fac obiectul unor limite de captură în cadrul activităților de pescuit respective;

8.

în cadrul activităților de pescuit de specii demersale cu nave care utilizează traule de fund (OTB, OTT, PTB) cu dimensiunea ochiului de plasă mai mare sau egală cu 120 mm, care capturează mihalț-de-mare în apele Uniunii din subzona ICES 4:

o cantitate de mihalț-de-mare sub dimensiunea minimă de referință pentru conservare, care nu trebuie să depășească 3 % din totalul capturilor anuale de mihalț-de-mare în cadrul activității de pescuit respective;

9.

în cadrul activităților mixte de pescuit de specii demersale cu nave care utilizează traule de fund sau seine (OTB, OTT, SDN, SSC) cu dimensiunea ochiului de plasă de 70-99 mm (TR2) în apele Uniunii din diviziunea ICES 4c:

o cantitate combinată de merlan și cod sub dimensiunea minimă de referință pentru conservare, care nu trebuie să depășească 5 % din totalul capturilor anuale de merlan și cod; cantitatea maximă de cod care poate fi aruncată înapoi în mare este limitată la 2 % din totalul capturilor anuale;

excepția de minimis prevăzută la prezenta literă se aplică cu titlu provizoriu până la 31 decembrie 2021. Statele membre care au un interes direct de gestionare transmit, cât mai curând posibil și cel târziu la 1 mai 2021, informații științifice suplimentare care justifică excepția. CSTEP evaluează, până la 31 iulie 2021, informațiile științifice furnizate;

10.

în cadrul activităților mixte de pescuit de specii demersale cu nave care utilizează traule de fund sau seine (OTB, OTT, SDN, SSC) cu dimensiunea ochiului de plasă de 70-99 mm (TR2) în apele Uniunii din diviziunile ICES 4a și 4b:

o cantitate de merlan sub dimensiunea minimă de referință pentru conservare, care nu trebuie să depășească 4 % din totalul capturilor anuale de merlan;

excepția de minimis prevăzută la prezenta literă se aplică cu titlu provizoriu până la 31 decembrie 2022. Statele membre care au un interes direct de gestionare transmit, cât mai curând posibil și cel târziu la 1 mai 2022, informații științifice suplimentare care justifică excepția. CSTEP evaluează, până la 31 iulie 2022, informațiile științifice furnizate;

11.

în cadrul activităților de pescuit de specii demersale cu nave care utilizează beam-traule cu dimensiunea ochiului de plasă de 80-119 mm în apele Uniunii din subzona ICES 4:

o cantitate de merlan sub dimensiunea minimă de referință pentru conservare, care nu trebuie să depășească 2 % din totalul capturilor anuale de cambulă de Baltica și limbă-de-mare;

excepția de minimis prevăzută la prezenta literă se aplică cu titlu provizoriu până la 31 decembrie 2021. Statele membre care au un interes direct de gestionare transmit, cât mai curând posibil și cel târziu la 1 mai 2021, informații științifice suplimentare care justifică excepția. CSTEP evaluează, până la 31 iulie 2021, informațiile științifice furnizate;

12.

în cadrul activităților de pescuit de specii pelagice desfășurate de traulere pelagice cu o lungime totală de până la 25 de metri, care utilizează traule pelagice (OTM/PTM) și care sunt destinate capturării de macrou, stavrid și hering în diviziunile ICES 4b și 4c la sud de paralela de 54 de grade latitudine nordică;

o cantitate combinată de macrou, stavrid, hering și merlan care nu depășește 1 % din totalul capturilor anuale de macrou, stavrid, hering și merlan;

excepția de minimis prevăzută la prezenta literă se aplică cu titlu provizoriu până la 31 decembrie 2022. Statele membre care au un interes direct de gestionare transmit, cât mai curând posibil și cel târziu la 1 mai 2022, informații științifice suplimentare care justifică excepția. CSTEP evaluează, până la 31 iulie 2022, informațiile științifice furnizate;

13.

în cadrul activităților mixte de pescuit de specii demersale cu traule (OTB, OTM, OTT, PTB, PTM, SDN, SPR, SSC, TB, TBN) cu dimensiunea ochiului de plasă mai mare de 80 mm în diviziunea ICES 3a și în subzona ICES 4, precum și în cadrul activității de pescuit de crevete nordic efectuată cu unelte de pescuit cu o sită de sortare cu un spațiu maxim între bare de 19 mm sau cu un dispozitiv de selecție echivalent și cu un dispozitiv de reținere a peștilor cu dimensiunea ochiului de peste 35 mm în diviziunea ICES 3a și de peste 32 mm în subzona ICES 4:

o cantitate combinată de șprot, uvă, merluciu norvegian și putasu, care nu trebuie să depășească 1 % din totalul capturilor anuale efectuate în cadrul activităților mixte de pescuit de specii demersale și în cadrul activităților de pescuit de crevete nordic;

excepția de minimis prevăzută la prezenta literă se aplică cu titlu provizoriu până la 31 decembrie 2022. Statele membre care au un interes direct de gestionare transmit, cât mai curând posibil și cel târziu la 1 mai 2022, informații științifice suplimentare care justifică excepția. CSTEP evaluează, până la 31 iulie 2022, informațiile științifice furnizate;

14.

în cadrul activităților de pescuit demersal de merluciu de către nave care utilizează paragate (LLS) în subzona ICES 4:

o cantitate de mihalț-de-mare (Molva molva) sub dimensiunea minimă de referință pentru conservare, care nu trebuie să depășească 3 % din totalul capturilor anuale de mihalț-de-mare în cadrul activității respective de pescuit de specii demersale;

excepția de minimis prevăzută la prezenta literă se aplică cu titlu provizoriu până la 31 decembrie 2022. Statele membre care au un interes direct de gestionare transmit, cât mai curând posibil și cel târziu la 1 mai 2022, informații științifice suplimentare care justifică excepția. CSTEP evaluează, până la 31 iulie 2022, informațiile științifice furnizate;

15.

în cadrul activității mixte de pescuit de specii demersale cu traule de fund (OTB, OTT, PTB) cu dimensiunea ochiului de plasă cuprinsă între 80 și 99 mm (TR2) în diviziunile ICES 4b și 4c:

o cantitate de stavrid (Trachurus spp.) care nu trebuie să depășească 6 % din totalul capturilor anuale de stavrid efectuate în cadrul acestei activități de pescuit;

excepția de minimis prevăzută la prezenta literă se aplică cu titlu provizoriu până la 31 decembrie 2022. Statele membre care au un interes direct de gestionare transmit, cât mai curând posibil și cel târziu la 1 mai 2022, informații științifice suplimentare care justifică excepția. CSTEP evaluează, până la 31 iulie 2022, informațiile științifice furnizate;

16.

în cadrul activității mixte de pescuit de specii demersale cu traule de fund (OTB, OTT, PTB) cu dimensiunea ochiului de plasă cuprinsă între 80 și 99 mm (TR2) în diviziunile ICES 4b și 4c:

o cantitate de macrou (Scomber scombrus) care nu trebuie să depășească 6 % din totalul capturilor anuale de macrou efectuate în cadrul acestei activități de pescuit;

excepția de minimis prevăzută la prezenta literă se aplică cu titlu provizoriu până la 31 decembrie 2022. Statele membre care au un interes direct de gestionare transmit, cât mai curând posibil și cel târziu la 1 mai 2022, informații științifice suplimentare care justifică excepția. CSTEP evaluează, până la 31 iulie 2022, informațiile științifice furnizate;

17.

în cadrul pescuitului cu traulere pelagice industriale care vizează putasu în subzona ICES 4 și prelucrarea acestei specii la bord pentru a obține baza pentru surimi:

o cantitate de putasu (Micromesistius poutassou) care nu trebuie să depășească 5 % din totalul capturilor anuale de putasu;

excepția de minimis prevăzută la prezenta literă se aplică cu titlu provizoriu până la 31 decembrie 2022. Statele membre care au un interes direct de gestionare transmit, cât mai curând posibil și cel târziu la 1 mai 2022, informații științifice suplimentare care justifică excepția. CSTEP evaluează, până la 31 iulie 2022, informațiile științifice furnizate.

Articolul 12

Abrogare și dispoziții tranzitorii

Regulamentul delegat (UE) 2019/2238 se abrogă cu efect de la 1 ianuarie 2021.

Cu toate acestea, articolele 11 și 12 din Regulamentul delegat (UE) 2019/2238 continuă să se aplice până la 31 decembrie 2021 sau până la momentul în care devine aplicabil un act delegat care urmează să fie adoptat în temeiul articolului 15 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/1241, data reținută fiind cea mai apropiată.

Articolul 13

Intrare în vigoare și aplicare

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolele 1-11 se aplică de la 1 ianuarie 2021 până la 31 decembrie 2023.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 21 august 2020.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)   JO L 179, 16.7.2018, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind politica comună în domeniul pescuitului, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1954/2003 și (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2371/2002 și (CE) nr. 639/2004 ale Consiliului și a Deciziei 2004/585/CE a Consiliului (JO L 354, 28.12.2013, p. 22).

(3)  Regulamentul delegat (UE) 2019/2238 al Comisiei din 1 octombrie 2019 de precizare a detaliilor punerii în aplicare a obligației de debarcare pentru anumite activități de pescuit de specii demersale din Marea Nordului pentru perioada 2020-2021 (JO L 336, 30.12.2019, p. 34).

(4)  Regatul Unit nu mai este stat membru de la 1 februarie 2020.

(5)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/2537709/STECF+PLEN+19-02.pdf

(6)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/1099561/STECF+PLEN+15-02.pdf

(7)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/2694823/STECF+20-04+-+Eval+JRs+LO+and+TM+Reg.pdf

(8)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/2537709/STECF+PLEN+19-02.pdf

(9)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/2147402/STECF+PLEN+18-02.pdf

(10)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/1099561/STECF+PLEN+15-02.pdf

(11)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/1780485/STECF+PLEN+17-02.pdf

(12)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/2147402/STECF+PLEN+18-02.pdf

(13)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/2147402/STECF+PLEN+18-02.pdf

(14)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/2694823/STECF+20-04+-+Eval+JRs+LO+and+TM+Reg.pdf

(15)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/2694823/STECF+20-04+-+Eval+JRs+LO+and+TM+Reg.pdf

(16)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/2694823/STECF+20-04+-+Eval+JRs+LO+and+TM+Reg.pdf

(17)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/2694823/STECF+20-04+-+Eval+JRs+LO+and+TM+Reg.pdf

(18)  Regulamentul delegat (UE) nr. 1395/2014 al Comisiei din 20 octombrie 2014 de stabilire a unui plan privind aruncarea capturilor înapoi în mare pentru activitățile de pescuit de anumite specii pelagice mici și activitățile de pescuit pentru scopuri industriale în Marea Nordului (JO L 370, 30.12.2014, p. 35).

(19)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/812327/STECF+PLEN+14-02.pdf

(20)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/1099561/STECF+PLEN+15-02.pdf

(21)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/2147402/STECF+PLEN+18-02.pdf

(22)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/1710831/STECF+17-08+-+Evaluation+of+LO+joint+recommendations.pdf

(23)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/1710831/STECF+17-08+-+Evaluation+of+LO+joint+recommendations.pdf/d7110d8a-c4da-498c-8b30-98d0b5c2fc22

(24)  http://ices.dk/sites/pub/Publication%20Reports/Advice/2020/2020/cod.27.47d20.pdf

(25)  http://ices.dk/sites/pub/Publication%20Reports/Advice/2020/2020/cod.27.47d20.pdf

(26)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/2694823/STECF+20-04+-+Eval+JRs+LO+and+TM+Reg.pdf

(27)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/2694823/STECF+20-04+-+Eval+JRs+LO+and+TM+Reg.pdf

(28)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/2694823/STECF+20-04+-+Eval+JRs+LO+and+TM+Reg.pdf

(29)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/2694823/STECF+20-04+-+Eval+JRs+LO+and+TM+Reg.pdf

(30)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/2694823/STECF+20-04+-+Eval+JRs+LO+and+TM+Reg.pdf

(31)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/2694823/STECF+20-04+-+Eval+JRs+LO+and+TM+Reg.pdf

(32)  Regulamentul (UE) 2019/1241 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind conservarea resurselor piscicole și protecția ecosistemelor marine prin măsuri tehnice, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1967/2006 și (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și a Regulamentelor (UE) nr. 1380/2013, (UE) 2016/1139, (UE) 2018/973, (UE) 2019/472 și (UE) 2019/1022 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 894/97, (CE) nr. 850/98, (CE) nr. 2549/2000, (CE) nr. 254/2002, (CE) nr. 812/2004 și (CE) nr. 2187/2005 ale Consiliului. (JO L 198, 25.7.2019, p. 105).

(33)  Codurile uneltelor utilizate în prezentul regulament sunt stabilite în anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 404/2011 al Comisiei de stabilire a normelor detaliate de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1224/2009 al Consiliului de stabilire a unui sistem comunitar de control pentru asigurarea respectării normelor politicii comune în domeniul pescuitului. În cazul navelor a căror lungime totală este mai mică de 10 metri, codurile uneltelor utilizate în prezentul regulament sunt stabilite în clasificarea FAO a uneltelor.


Top