Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019D0613(01)

    Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 4 iunie 2019 privind publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a unei cereri de modificare a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol în conformitate cu articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului [Vigneti delle Dolomiti/Weinberg Dolomiten (IGP)]

    C/2019/4275

    JO C 197, 13.6.2019, p. 2–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    13.6.2019   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 197/2


    DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A COMISIEI

    din 4 iunie 2019

    privind publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a unei cereri de modificare a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol în conformitate cu articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului

    [Vigneti delle Dolomiti/Weinberg Dolomiten (IGP)]

    (2019/C 197/02)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 97 alineatul (3),

    întrucât:

    (1)

    Italia a depus o cerere de modificare a caietului de sarcini al denumirii „Vigneti delle Dolomiti”/„Weinberg Dolomiten” în conformitate cu articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

    (2)

    Comisia a examinat cererea și a ajuns la concluzia că sunt îndeplinite condițiile prevăzute la articolele 93-96, la articolul 97 alineatul (1) și la articolele 100, 101 și 102 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

    (3)

    Pentru a se permite prezentarea de declarații de opoziție în conformitate cu articolul 98 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, cererea de modificare a caietului de sarcini al denumirii „Vigneti delle Dolomiti”/„Weinberg Dolomiten” ar trebui publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,

    DECIDE:

    Articol unic

    Cererea de modificare a caietului de sarcini al denumirii „Vigneti delle Dolomiti”/„Weinberg Dolomiten” (IGP), în conformitate cu articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, figurează în anexa la prezenta decizie.

    În conformitate cu articolul 98 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, publicarea prezentei decizii conferă dreptul de opoziție la modificarea caietului de sarcini menționat la primul paragraf al prezentului articol în termen de două luni de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles, 4 iunie 2019.

    Pentru Comisie

    Phil HOGAN

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.


    ANEXĂ

    CERERE DE MODIFICARE A CAIETULUI DE SARCINI

    „VIGNETI DELLE DOLOMITI”/„WEINBERG DOLOMITEN”

    PGI-IT-A0755-AM02

    Data cererii: 14.4.2015

    1.   Norme aplicabile modificării

    Articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 – modificare care nu este minoră

    2.   Descrierea și justificarea modificării

    2.1.   Adăugarea de noi categorii de vinuri spumante

    Modificarea vizează adăugarea următoarelor categorii de vin spumant:

    vin spumant alb și vin spumant roze;

    vin spumant de calitate alb și vin spumant de calitate roze;

    vin spumant de calitate de tip aromat alb.

    Motivele: De mai bine de un secol, multe vinuri spumante de renume sunt produse în provincia Trento prin metoda fermentării secundare în sticlă. Mai recent, în anii 1950-1960, un număr considerabil de vinuri spumante generice și cu denumire de soi au început să fie obținute prin metoda fermentării secundare în recipiente mari (procedeul Charmat). Numai în provincia Trento, această producție se ridică în prezent la aproximativ 3,5 milioane de sticle, din care o parte importantă poate utiliza indicația geografică protejată (IGP) în chestiune prin simplul fapt că dispune de caracteristicile cerute.

    Prin prezenta cerere de modificare se propune stabilirea unui nivel de protecție mai ridicat pentru această parte de producție menționată anterior, precum și întărirea legăturii cu teritoriul de origine, prin includerea acesteia în caietul de sarcini pentru „Vigneti delle Dolomiti” IGP și prin reglementarea acesteia în baza acelorași norme care se aplică vinurilor liniștite și vinurilor petiante de mult timp.

    Producția de vinuri spumante obținute prin folosirea procedeului Charmat este asigurată în cea mai mare parte de un număr mic de vinificatori. Cu toate acestea, în situațiile în care producția exploatațiilor este redusă, acestea apelează din ce în ce mai mult la terți care să se ocupe în numele lor de partea de prelucrare, din cauza costurilor ridicate ale investiției necesare pe care exploatațiile trebuie să le suporte pentru a-și procura sistemele și tehnologiile necesare în vederea realizării acestui tip de producție. În consecință, crește numărul exploatațiilor care doresc să își îmbunătățească propriile vinuri prin transformarea lor în vin spumant folosind metoda fermentării secundare în autoclave.

    Acesta este și motivul pentru care s-a propus ca transformarea în vin spumant să poată fi realizată oriunde în regiunile Veneto și Lombardia, de către exploatațiile care pot dovedi că au tradiție în materie de fabricare a vinurilor „Vigneti delle Dolomiti” IGP și/sau de transformare a acestora în vinuri petiante în ultimele cinci campanii vinicole.

    Pe lângă indicarea precisă a originii geografice a produsului, posibilitatea clasificării acestor produse sub „Vigneti delle Dolomiti” IGP ar trebui să justifice în egală măsură o creștere a valorii produsului din perspectiva poziționării sale pe scala prețurilor, cu o ajustare a prețului per sticlă și, implicit, a valorii strugurilor utilizați.

    În plus, distincția conferită de denumirea „Vigneti delle Dolomiti” IGP ar permite producției locale să se detașeze de marea masă a vinurilor generice anonime sau a vinurilor spumante cu denumire de soi și să deroge de la politica de stabilire a prețurilor impusă de prezența generalizată pe piață a unor astfel de produse.

    Această modificare vizează articolele 2, 6 și 8 din caietul de sarcini al produsului, precum și următoarele secțiuni din documentul unic: punctele 2.3. Categoria de produse vitivinicole, 2.4. Descrierea vinurilor, 2.5.1. Practici oenologice specifice și 2.8. Legătura cu aria geografică.

    2.2.   Includerea unor soiuri noi în combinația soiurilor de struguri

    Modificarea vizează includerea în combinația soiurilor de struguri a soiurilor menționate mai jos, recent introduse în provinciile de interes situate în arealul de producție „Vigneti delle Dolomiti” IGP:

    BRONNER (B)/(Bolzano și Trento);

    CARMENÈRE (N)/(Bolzano);

    DIOLINOIR (N)/(Bolzano);

    HELIOS (B)/(Trento);

    JOHANNITER (B)/(Trento);

    SOLARIS (B)/(Bolzano și Trento);

    TURCA (N)/(Trento).

    Aceste noi soiuri de struguri se adaugă, deci, la cele deja permise pentru provinciile relevante.

    Modificarea propusă este deosebit de importantă, având în vedere că aceste soiuri hibride interspecifice de viță-de-vie și alte specii din genul Vitis au o rezistență naturală la principalii agenți patogeni ai viței-de-vie (Plasmopara viticola și Oidium tuckeri) și, prin urmare, nu necesită tratamente chimice. Această caracteristică specială indică faptul că aceste soiuri sunt cultivate, în principal, în apropierea unor zone „sensibile” precum școli, construcții, săli de sport, piste pentru biciclete etc.

    Așadar, având în vedere aceste calități în materie de mediu, creșterea suprafeței plantate cu soiurile în chestiune și rezultatele favorabile obținute prin vinificația acestor soiuri inovatoare, prezenta modificare urmărește să asigure faptul că și aceste produse beneficiază de nivelul necesar de recunoaștere și protecție.

    Posibilitatea de a plasa pe piață vinuri IGP cu denumirile unor astfel de soiuri pe etichete ar crește valoarea acestor soiuri.

    Posibilitatea de a menționa aceste soiuri pe etichetă, împreună cu indicația geografică „Vigneti delle Dolomiti”, ar spori valoarea produselor individuale. Ar trebui să se țină seama de faptul că, uneori, aceste soiuri sunt puțin cunoscute sau apreciate de către consumatori deoarece, până în prezent, nu au putut fi menționate pe etichetele vinurilor în chestiune.

    Această modificare vizează articolul 2 din caietul de sarcini al produsului, precum și secțiunea 2 din documentul unic, punctul 2.7. Soiurile de struguri de vin principale.

    2.3.   Producția de vinuri care poartă pe etichetă denumirea soiurilor de struguri „Bianchetta Trevigiana” sau „Pavana”

    Tipurile de vin care poartă pe etichetă denumirile următoarelor soiuri de struguri urmează să fie adăugate la categoriile „Vin” și „Vin petiant”:

    BIANCHETTA TREVIGIANA (B);

    PAVANA (N).

    Motivele: modificarea propusă permite producerea vinurilor obținute din soiurile „Bianchetta Trevigiana” și „Pavana” și indicarea acestor soiuri pe etichetă, în conformitate cu normele Uniunii Europene aplicabile în materie.

    Acest lucru se datorează faptului că aceste soiuri au fost deja incluse în combinația de soiuri de struguri stabilită în caietul de sarcini al produsului „Vigneti delle Dolomiti” IGP pentru producția tipurilor albe, respectiv roșii/roze. Scopul acestei modificări este, deci, de a permite ca denumirile celor două soiuri să fie indicate pe etichetele vinurilor în chestiune, în interesul producătorilor.

    În mod specific, în această secțiune a documentului unic, cele două soiuri de struguri menționate mai sus nu figurează pe lista soiurilor de struguri a căror menționare pe etichetă este interzisă.

    Această modificare vizează articolul 2 din caietul de sarcini al produsului, precum și secțiunea 2 din documentul unic, punctul 2.9. Condiții suplimentare.

    2.4.   Derogări care permit transformarea vinului în vin spumant și vin petiant în regiunile învecinate

    Caietul de sarcini permite deja desfășurarea proceselor normale de vinificație pentru producerea vinurilor liniștite în regiunile învecinate (Veneto și Lombardia), cu condiția ca exploatațiile interesate să poată demonstra o tradiție neîntreruptă în fabricarea vinurilor „Vigneti delle Dolomiti” IGP în ultimele cinci campanii viticole.

    Scopul acestei modificări este de a permite transformarea vinului în vin petiant și vin spumant în aceeași zonă ca cea permisă pentru vinurile liniștite.

    Motivele: posibilitatea transformării vinului în vin spumant și vin petiant în regiunile învecinate este justificată de (și reflectă) faptul că în aceste regiuni pot fi desfășurate procese normale de vinificație (astfel cum s-a stabilit deja în caietul de sarcini). Trebuie avut în vedere faptul că astfel de procese nu sunt considerate etape ulterioare vinificației, ci parte integrantă din producția vinicolă, drept pentru care nu pot fi realizate decât în arealul de producție vitivinicolă identificat.

    Cu toate acestea, în situațiile în care producția de vin petiant și de vin spumant a exploatațiilor este redusă, acestea apelează din ce în ce mai mult la terți care să se ocupe în numele lor de partea de prelucrare, din cauza costurilor ridicate ale investiției necesare pe care exploatațiile trebuie să le suporte pentru a-și procura sistemele și tehnologiile necesare în vederea realizării acestui tip de prelucrare. Practica obișnuită este ca operatorii locali să solicite vinificatorilor din regiunile învecinate Veneto și Lombardia să se ocupe de această prelucrare, în special atunci când producția este redusă.

    Această modificare vizează articolul 5 din caietul de sarcini al produsului, precum și secțiunea 2 din documentul unic, punctul 2.9. Condiții suplimentare.

    2.5.   Practica oenologică de amestecare a vinurilor și a musturilor de struguri

    Paragraful privind practica oenologică de amestecare a vinurilor și a musturilor de struguri, inclusiv cu produse provenite din afara ariei (până la maximum 15 %), este reformulat pentru a se exclude posibilitatea utilizării, chiar și numai parțial, a vinurilor obținute din alte soiuri de struguri decât cele care pot fi cultivate în provinciile Trento, Bolzano și Belluno.

    Motivele: modificarea urmărește să ofere operatorilor informații mai precise, deși este mai limitativă în comparație cu caietul de sarcini anterior, în legătură cu posibilitățile de utilizare a practicii tradiționale de amestecare. În particular, urmărește să prevină afectarea caracterizării și a caracteristicilor tipice ale vinurilor în discuție prin această practică de amestecare folosind alte soiuri de struguri decât cele care pot fi cultivate în areal.

    Această modificare vizează articolul 5 din caietul de sarcini al produsului, precum și secțiunea 2 din documentul unic, punctul 2.5.1. Practici oenologice specifice.

    DOCUMENT UNIC

    1.   Denumirea propusă pentru înregistrare

     

    Vigneti delle Dolomiti

     

    Weinberg Dolomiten

    2.   Tip de indicație geografică

    IGP – Indicație geografică protejată

    3.   Categorii de produse viticole

    1.

    Vin

    4.

    Vin spumant

    5.

    Vin spumant de calitate

    6.

    Vin spumant de calitate de tip aromat

    8.

    Vin petiant

    15.

    Vin din struguri stafidiți

    16.

    Vin din struguri supramaturați

    4.   Descrierea vinului (vinurilor)

    Vigneti delle Dolomiti Bianco aparținând categoriilor „Vin” și „Vin petiant”, cu sau fără indicarea unuia sau a două soiuri de struguri

    Aceste vinuri albe de diferite tipuri prezintă o paletă de culori care variază de la galben-pai la galben-auriu, uneori cu nuanțe de verde pal sau de cupru ca în cazul vinului Pinot Grigio.

    Sunt caracterizate prin arome subtile, cu note fructate care reflectă, în general, principalul soi de struguri utilizat pentru producerea vinului, dar și „personalitatea” tipică a produselor montane.

    Gustul vinurilor, care poate varia de la sec la dulce, este armonios, bine structurat și plin de savoare, dar în același timp echilibrat în ceea ce privește conținutul de alcool și aciditatea.

    În cazul vinului petiant alb, prezența dioxidului de carbon îi sporește prospețimea și vioiciunea.

    Atunci când sunt eliberate pentru consum, vinurile albe care indică numele unuia sau a două soiuri de struguri au, pe lângă calitățile descrise mai sus, caracteristicile organoleptice specifice soiului sau soiurilor de struguri relevante din care au fost obținute.

    Concentrația alcoolică totală minimă în volume: 10 %

    Limita minimă a extractului fără zahăr: 14,0 g/l

    Caracteristici analitice generale

    Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

     

    Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

     

    Aciditatea totală minimă

    3,5 grame per litru, exprimată ca acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

     

    Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

     

    Parametrii analitici care nu sunt indicați în tabelul de mai jos sunt conformi cu limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

    Vigneti delle Dolomiti Rosato aparținând categoriilor „Vin” și „Vin petiant”, cu sau fără indicarea unuia sau a două soiuri de struguri

    Aceste vinuri roze reprezintă un grup de produse gata de băut, obținute în principal din soiurile de struguri Schiava, Merlot și Teroldego.

    Au o culoare roz a cărei intensitate variază în funcție de procesul de vinificație și de durata contactului cu pielița boabelor de strugure.

    Aroma este fină și delicată, cu note fructate plăcute.

    Gustul este proaspăt și armonios, echilibrat ca aciditate, putând varia de la sec la dulce.

    În cazul vinului petiant, prezența dioxidului de carbon îi sporește prospețimea și vioiciunea.

    Atunci când sunt eliberate pentru consum, vinurile roze care indică numele unuia sau a două soiuri de struguri au, pe lângă calitățile descrise mai sus, caracteristicile organoleptice specifice soiului sau soiurilor de struguri relevante din care au fost obținute.

    Concentrația alcoolică totală minimă în volume: 10 %

    Limita minimă a extractului fără zahăr: 15,0 g/l

    Caracteristici analitice generale

    Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

     

    Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

     

    Aciditatea totală minimă

    3,5 în grame per litru, exprimată ca acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

     

    Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

     

    Parametrii analitici care nu sunt indicați în tabelul de mai jos sunt conformi cu limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

    Vigneti delle Dolomiti Rosso aparținând categoriilor „Vin” și „Vin petiant”, cu sau fără indicarea unuia sau a două soiuri de struguri

    Aceste vinuri au o culoare roșu-rubiniu de intensitate variabilă, uneori cu nuanțe de portocaliu dacă vinul a fost învechit. Aroma lor este specifică de vin, iar câteodată eterică sau fructată. În funcție de soiul de struguri utilizat pentru producerea lor, pot prezenta arome fructate de intensitate variabilă și bine dezvoltate dacă vinul a fost învechit.

    Gustul este armonios, corpolent, uneori amărui și auster, putând varia de la sec la dulce.

    Vinul roșu „Novello” prezintă arome și savori specifice tehnicii speciale de macerare carbonică folosită pentru obținerea vinului din struguri, fapt care sporește profilul vinicol al vinului și potențează notele tipice ale soiului de struguri.

    În cazul vinului petiant, prezența dioxidului de carbon îi sporește vioiciunea.

    Atunci când sunt eliberate pentru consum, vinurile roșii care indică numele unuia sau a două soiuri de struguri au, pe lângă calitățile descrise mai sus, caracteristicile organoleptice specifice soiului sau soiurilor de struguri relevante din care au fost obținute.

    Concentrația alcoolică totală minimă în volume:

    11 % în cazul tipului „Vino Novello”

    10 % pentru alte tipuri

    Limita minimă a extractului fără zahăr: 18,0 g/l

    Caracteristici analitice generale

    Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

     

    Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

     

    Aciditatea totală minimă

    3,5 grame per litru, exprimată ca acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

     

    Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

     

    Parametrii analitici care nu sunt indicați în tabelul de mai jos sunt conformi cu limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

    Vigneti delle Dolomiti Bianco aparținând categoriilor 15 și 16, inclusiv cu mențiunea tradițională „Passito” sau „Vino Passito”, fără indicarea soiului de struguri

    Aceste vinuri au o personalitate și un caracter deosebite. Culoarea variază de la galben-auriu la chihlimbariu.

    Aroma este delicată, fină și distinctă, cu note de struguri stafidiți, uneori condimentată.

    Gustul este plin, armonios, de vin din struguri stafidiți, iar câteodată de alcool, putând varia de la sec la dulce.

    Concentrația alcoolică totală minimă în volume: 16 %

    Tăria alcoolică dobândită minimă în volume: 9,0 % (vin din struguri stafidiți) și 12,0 % (vin din struguri supramaturați)

    Limita minimă a extractului fără zahăr: 14,0 g/l

    Caracteristici analitice generale

    Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

     

    Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

     

    Aciditatea totală minimă

    3,5 în grame per litru, exprimată ca acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

     

    Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

     

    Parametrii analitici care nu sunt indicați în tabelul de mai jos sunt conformi cu limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

    Vigneti delle Dolomiti Rosato aparținând categoriilor 15 și 16, inclusiv cu mențiunea tradițională „Passito” sau „Vino Passito”, fără indicarea soiului de struguri

    Aceste vinuri au o personalitate și un caracter deosebite. Culoarea este roz de intensitate variabilă, uneori cu tente de portocaliu.

    Aroma este delicată, fină și distinctă, cu note de struguri stafidiți, uneori condimentată.

    Gustul este plin, armonios, de vin din struguri stafidiți, iar câteodată de alcool, putând varia de la sec la dulce.

    Concentrația alcoolică totală minimă în volume: 16 %

    Tăria alcoolică dobândită minimă în volume: 9,0 % (vin din struguri stafidiți) și 12,0 % (vin din struguri supramaturați)

    Limita minimă a extractului fără zahăr: 15,0 g/l

    Caracteristici analitice generale

    Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

     

    Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

     

    Aciditatea totală minimă

    3,5 grame per litru, exprimată ca acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

     

    Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

     

    Parametrii analitici care nu sunt indicați în tabelul de mai jos sunt conformi cu limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

    Vigneti delle Dolomiti Rosso aparținând categoriilor 15 și 16, inclusiv cu mențiunea tradițională „Passito” sau „Vino Passito”, fără indicarea soiului de struguri

    Aceste vinuri au o personalitate și un caracter deosebite. Culoarea este roșu-granat, uneori cu tente de portocaliu.

    Aroma este delicată, fină și distinctă, cu note de struguri stafidiți, uneori condimentată.

    Gustul este plin, armonios, de vin din struguri stafidiți, iar câteodată de alcool, putând varia de la sec la dulce.

    Concentrația alcoolică totală minimă în volume: 16 %

    Tăria alcoolică dobândită minimă în volume: 9,0 % (vin din struguri stafidiți) și 12,0 % (vin din struguri supramaturați)

    Limita minimă a extractului fără zahăr: 18,0 g/l

    Caracteristici analitice generale

    Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

     

    Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

     

    Aciditatea totală minimă

    3,5 în grame per litru, exprimată ca acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

     

    Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

     

    Parametrii analitici care nu sunt indicați în tabelul de mai jos sunt conformi cu limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

    Vigneti delle Dolomiti Bianco aparținând categoriilor 4 Vin spumant, 5 Vin spumant de calitate și 6 Vin spumant de calitate de tip aromat, cu sau fără indicarea unuia sau a două soiuri de struguri

    Vinul spumant se caracterizează printr-o spumă vioaie și persistentă și printr-o culoare care variază de la galben-pai la galben-auriu, cu nuanțe de verde deschis. Se distinge prin calitățile sale deosebite, cum ar fi subtilitatea și eleganța. Are o aromă distinctă, fină și delicată, cu o notă de drojdie. Vinul spumant de calitate de tip aromat prezintă aromele tipice ale soiului de struguri Moscato Giallo. Gustul este fin, vioi, specific soiului de struguri. În ceea ce privește conținutul de zahăr, gustul variază de la sec la dulce, și anume cu indicația de la „brut nature” (brut natural) la „dolce” (dulce). Atunci când sunt eliberate pentru consum, vinurile albe spumante și vinurile albe spumante de calitate care indică numele unuia sau a două soiuri de struguri au, pe lângă calitățile descrise mai sus, caracteristicile organoleptice specifice soiului sau soiurilor de struguri relevante din care au fost obținute. Vinul spumant de calitate de tip aromat, cu sau fără indicarea soiului, trebuie să prezinte caracteristicile organoleptice ale soiului de struguri Moscato Giallo, din care trebuie să fie obținut integral. Concentrația alcoolică totală minimă în volume: 11,0 %

    Tăria alcoolică dobândită minimă în volume: 10,5 % (vinuri spumante și vinuri spumante de calitate) și 6,0 % (vin spumant de calitate de tip aromat)

    Aciditatea totală minimă: 4,5 g/l, exprimată ca acid tartric (vin spumant și vin spumant de calitate); 5,0 g/l, exprimată ca acid tartric (vin spumant de calitate de tip aromat)

    Limita minimă a extractului fără zahăr: 14,0 g/l

    Caracteristici analitice generale

    Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

     

    Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

     

    Aciditatea totală minimă

    4,5 în grame per litru, exprimată ca acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

     

    Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

     

    Parametrii analitici care nu sunt indicați în tabelul de mai jos sunt conformi cu limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

    Vigneti delle Dolomiti Rosato, aparținând categoriilor 4 Vin spumant și 5 Vin spumant de calitate, cu sau fără indicarea unuia sau a două soiuri de struguri

    Vinul spumant este caracterizat printr-o spumă vioaie și persistentă și printr-o culoare roz de intensitate variabilă. Se distinge prin calitățile sale deosebite, cum ar fi subtilitatea și eleganța.

    Are o aromă distinctă, fină și delicată, cu o notă de drojdie.

    Gustul este fin, vioi, specific soiului de struguri. În ceea ce privește conținutul de zahăr, gustul variază de la sec la dulce, și anume cu indicația de la „brut nature” (brut natural) la „dolce” (dulce).

    Atunci când sunt eliberate pentru consum, vinurile roze spumante și vinurile roze spumante de calitate care indică numele unuia sau a două soiuri de struguri au, pe lângă calitățile descrise mai sus, caracteristicile organoleptice specifice soiului sau soiurilor de struguri relevante din care au fost obținute.

    Concentrația alcoolică totală minimă în volume: 11 %

    Limita minimă a extractului fără zahăr: 14,0 g/l

    Caracteristici analitice generale

    Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

     

    Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

    10,5

    Aciditatea totală minimă

    4,5 grame per litru, exprimată ca acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

     

    Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

     

    Parametrii analitici care nu sunt indicați în tabelul de mai jos sunt conformi cu limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

    5.   Practici oenologice

    (a)   Practici oenologice esențiale

    Practica oenologică de amestecare a musturilor de struguri și a vinurilor

    Restricții relevante privind practicile oenologice

    Caietul de sarcini permite amestecarea musturilor și a vinurilor până la 15 %, în conformitate cu legislația aplicabilă în materie a Uniunii Europene, cu musturi de struguri și vinuri, inclusiv din alte zone vitivinicole italiene, cu condiția să fi fost obținute din soiuri de struguri nearomate, clasificate ca fiind „adecvate pentru cultivare” sau „sub observație” în provinciile Belluno, Bolzano și Trento.

    Practica oenologică de transformare în vin spumant folosind metoda fermentării secundare în autoclave

    Restricții relevante privind practicile oenologice

    Transformarea în vin spumant este permisă exclusiv prin metoda fermentării secundare în recipiente mari (autoclave).

    (b)   Producții maxime

    Tipurile Vigneti delle Dolomiti Bianco, Rosato și Rosso, fără indicarea soiului de struguri

    23 000 kg de struguri la hectar

    Vigneti delle Dolomiti obținut din soiul de struguri Moscato Rosa

    12 000 kg de struguri la hectar

    Tipurile Vigneti delle Dolomiti, cu indicarea altor soiuri de struguri autorizate

    19 500 kg de struguri la hectar

    6.   Aria geografică delimitată

    Arealul de producție a strugurilor destinați producerii vinurilor „Vigneti delle Dolomiti” cuprinde întregul teritoriu al provinciilor autonome Trento și Bolzano, precum și teritoriul provinciei Belluno din regiunea Veneto, care fac parte toate din suprafața vitivinicolă C I (B) a Uniunii Europene.

    7.   Soiul/soiurile de struguri de vin principal/principale

     

    Cabernet Franc N. – Cabernet

     

    Cabernet Sauvignon N. – Cabernet

     

    Carmenère N. – Cabernet

     

    Carmenère N. – Cabernet Italiano

     

    Carmenère N. – Cabernet Nostrano

     

    Casetta N.

     

    Chardonnay B.

     

    Franconia N.

     

    Goldtraminer B.

     

    Gosen N.

     

    Groppello di Revò N. – Groppello

     

    Kerner B.

     

    Lagarino B.

     

    Lambrusco a Foglia Frastagliata N. – Enantio N.

     

    Lambrusco a Foglia Frastagliata N. – Lambrusco

     

    Manzoni Bianco B. – Incrocio Manzoni 6.0.13 B.

     

    Maor B.

     

    Merlot N.

     

    Moscato Giallo B. – Goldmuskateller

     

    Moscato Giallo B. – Moscato

     

    Moscato Giallo B. – Moscatellone

     

    Moscato Rosa Rs. – Moscato delle Rose

     

    Moscato Rosa Rs. – Rosen Muskateller

     

    Müller Thurgau B. – Riesling x Sylvaner

     

    Nosiola B.

     

    Paolina B.

     

    Pavana N.

     

    Petit Verdot N

     

    Pinot Bianco B. – Pinot

     

    Pinot Bianco B. – Pinot Blanc

     

    Pinot Bianco B. – Weissburgunder

     

    Pinot Bianco B. – Weiß Burgunder

     

    Pinot Bianco B. – Weißburgunder

     

    Pinot Grigio – Grauburgunder

     

    Pinot Grigio – Grauer Burgunder

     

    Pinot Grigio – Pinot

     

    Pinot Grigio – Pinot Gris

     

    Pinot Grigio – Ruländer

     

    Pinot Nero N. – Blauer Spätburgunder

     

    Pinot Nero N. – Pinot

     

    Pinot Nero N. – Pinot Noir

     

    Pinot Nero N. – Spätburgunder

     

    Pinot Nero N. – Blauburgunder

     

    Rebo N.

     

    Rossara N.

     

    Saint Laurent N.

     

    Sauvignon B. – Sauvignon Blanc

     

    Schiava Gentile N. – Kleinvernatsch

     

    Schiava Gentile N. – Mittervernatsch

     

    Schiava Gentile N. – Schiava

     

    Schiava Gentile N. – Vernatsch

     

    Schiava N.

     

    Schiava Grigia N. – Grauvernatsch

     

    Schiava Grigia N. – Schiava

     

    Schiava Grigia N. – Vernatsch

     

    Schiava Grossa N. – Edelvernatsch Gr

     

    Schiava Grossa N. – Großvernatsch

     

    Schiava Grossa N. – Schiava

     

    Schiava Grossa N. – Vernatsch

     

    Sennen N.

     

    Sylvaner Verde B. – Grüner Sylvaner

     

    Sylvaner Verde B. – Silvaner

     

    Sylvaner Verde B. – Sylvaner

     

    Syrah N. – Shiraz

     

    Teroldego N.

     

    Verdealbara B.

     

    Bronner B.

     

    Helios B.

     

    Johanniter B.

     

    Solaris B.

     

    Turca N.

     

    Turca N. – Serbina N.

     

    Lagrein N.

     

    Marzemino N. – Berzamino

     

    Marzemino N. – Berzemino

     

    Meunier N.

     

    Negrara N.

     

    Riesling Italico B. – Riesling

     

    Riesling Italico B. – Welschriesling

     

    Riesling Renano B. – Rheinrieseling

     

    Riesling Renano B. – Riesling

     

    Traminer Aromatico Rs. – Gewürztraminer

     

    Trebbiano Toscano B. – Procanico

     

    Trebbiano Toscano B. – Trebbiano

     

    Trebbiano Toscano B. – Ugni Blanc

     

    Veltliner B. – Gruner Veltliner

     

    Moscato Giallo B. – Moscatello

     

    Moscato Giallo B. – Muscat

     

    Moscato Giallo B. – Muskateller

     

    Malvasia Nera Lunga N. – Malvasia

     

    Malvasia N. – Malvasier

     

    Malvasia N. – Roter Malvasier

     

    Petit Manseng B.

     

    Portoghese N. – Blauer Portugieser

     

    Portoghese N. – Portugieser

     

    Tannat N.

     

    Tempranillo N.

     

    Viogner B.

     

    Zweigelt N.

     

    Diolinoir N.

     

    Barbera N.

     

    Bianchetta Trevigiana B. – Bianchetta

     

    Malvasia Istriana B. – Malvasia

     

    Marzemina Grossa N. – Marzemina Bastarda

     

    Marzemina Bianca B. – Marzemina

     

    Moscato Bianco B. – Gelber Muskateller

     

    Moscato Bianco B. – Moscatello

     

    Moscato Bianco B. – Moscatello

     

    Moscato Bianco B. – Moscatellone

     

    Moscato Bianco B. – Moscato

     

    Moscato Bianco B. – Muscat

     

    Moscato Bianco B. – Muskateller

     

    Glera B. – Serprino

     

    Glera Lunga B. – Glera

     

    Glera Lunga B. – Serprino

     

    Tocai Friulano B. – Tai

     

    Trevisana Nera N.

    8.   Descrierea legăturii (legăturilor)

    Vigneti delle Dolomiti, toate categoriile (1, 4, 5, 6, 8, 15 și 16)

    Factori naturali care își aduc contribuția la legătură:

    Arealul cuprinde Trentino, Alto Adige și provincia Belluno din regiunea Veneto și este situat în zona lanțului muntos Dolomiți, declarat parte a patrimoniului mondial UNESCO. Arealul este în principal muntos sau deluros, cu o geologie variată datorită munților cu origine geologică diferită, dintre care Dolomiții reprezintă cea mai mare parte.

    Clima este una de tranziție între semi-continentală și alpină; lunile cele mai reci sunt cele de iarnă, iar lunile cele mai calde sunt iulie și august. Cantitatea medie de precipitații este de 1 000 mm/an, iar distribuția acestora este de tip mediteraneean, majoritatea precipitațiilor fiind concentrate în sezonul de primăvară și de toamnă. Pluviometria adecvată și excelenta capacitate de retenție a solului, grație prezenței semnificative a munților cu zăpadă care se topește, permit solului să conțină suficient apă. Geografia particulară a munților Dolomiți, în combinație cu climatul intermediar între clima mediteraneeană și cea alpină, creează un mediu unic în arealul de producție a strugurilor utilizați pentru obținerea vinului „Vigneti delle Dolomiti” IGT și conferă o notă distinctă vinurilor produse în această zonă.

    Din punct de vedere pedologic, solurile sunt constituite în principal din resturi calcaroase cu un conținut ridicat de rocă, care asigură astfel o bună drenare și aerare. Aceste soluri se găsesc în general pe resturile calcaroase din zonele medii spre înalte ale conurilor aluvionare. Solurile aflate mai spre baza pantelor au un conținut de piatră mai mic. Unele zone mai joase prezintă straturi de coluvisol și soluri acumulate pe depozite morenice sau pe pietriș fluvial. De asemenea, sunt prezente soluri de origine geologică diferită, la fel ca în văile din Valle di Cembra (porfirice), Val d’Isarco (metamorfice cristaline) și Vallagarina centrală (bazaltice).

    Factori istorici și factori umani care își aduc contribuția la legătură:

    Vița-de-vie și vinul au făcut întotdeauna parte din patrimoniul cultural al zonei, după cum o demonstrează numeroase descoperiri arheologice și mărturii istorice documentate pe o perioadă de timp începând din epoca bronzului și până în prezent. De asemenea, timp de mai multe secole, întreaga regiune a fost parte a Imperiului Austro-Ungar, unele dintre caracteristicile administrative și culturale ale Imperiului fiind bine păstrate până în prezent. Pe parcursul a mii de ani, vinicultura s-a dezvoltat odată cu omul, legăturile indisolubile dintre cele două reflectându-se nu numai în cultura locală și în practicile agricole și vinicole tradiționale, ci și în domeniile culturale mai extinse și indirecte, cum ar fi arta și gastronomia. Înființarea Institutului agricol din San Michele all’Adige în anul 1874 a avut un impact decisiv și permanent asupra cultivării viței-de-vie și a producției viticole, dar și asupra culturii vinului în general în zonă, fiind o sursă extraordinară de învățăminte, cunoștințe și educație în acest sector. Într-adevăr, viticultura modernă datorează mult predării și diseminării de noi tehnici viticole și oenologice de către acest institut împreună cu școala din Conegliano. Viticultorii din zonă au avut și ei o contribuție esențială, introducând procese și metodologii de gestionare a plantațiilor viticole care combină sustenabilitatea economică și de mediu cu tehnologiile inovatoare de vinificație.

    Vigneti delle Dolomiti, categoria: Vin

    Informații privind calitatea specială a produselor, care poate fi atribuită originii geografice și legăturii de cauzalitate cu caracteristicile naturale și umane ale ariei geografice.

    Vinurile albe de diferite tipuri prezintă o paletă de culori care variază de la galben-pai la galben-auriu, uneori cu nuanțe de verde pal sau de cupru ca în cazul vinului Pinot Grigio. Sunt caracterizate prin arome fine subtile, cu note fructate care reflectă, în general, principalul soi de struguri utilizat pentru producerea vinului, mai ales în cazul soiurilor aromate sau semi-aromate precum Müller Thurgau și Sauvignon. Gustul acestor vinuri, care variază de la sec la dulce, este armonios, bine structurat, proaspăt și savuros.

    Vinurile roze, în special cele obținute din soiurile Schiava, Merlot și Teroldego, au o culoare roz de intensitate variabilă rezultată în urma procesului de vinificație. Gustul este proaspăt și armonios și variază de la sec la dulce, fiind echilibrat ca aciditate.

    Vinurile roșii au o culoare roșu-rubiniu de intensitate variabilă, uneori cu nuanțe de portocaliu în cazul vinurilor vechi. Aroma lor este specifică de vin, uneori eterică sau fructată. În funcție de soiul de struguri utilizat pentru producerea lor, pot prezenta arome fructate de intensitate variabilă și bine dezvoltate dacă vinul a fost învechit. Gustul este armonios și bine structurat, putând varia de la sec la dulce.

    Vinul roșu „Novello” prezintă arome și savori specifice tehnicii speciale de macerare carbonică folosită pentru obținerea vinului din struguri, fapt care sporește profilul vinicol al vinului și potențează notele tipice ale soiului de struguri.

    Gama largă de soiuri de struguri cultivate permite exploatarea optimă a diferitelor tipuri de teren. În mod normal, plantațiile viticole se află în zonele cu cea mai bună expunere la soare. În principal, soiurile de struguri albi sunt cultivate în zone deluroase, în timp ce soiurile de struguri roșii cultivate pe solurile mai adânci din zonele cele mai joase ale văilor pot produce vinuri corpolente, taninice și savuroase, cu note bine dezvoltate de fruct copt.

    Variațiile de temperatură dintre zi și noapte, caracteristice acestei zone, sunt cauza, în special în cazul strugurilor albi, a unei acumulări considerabile de precursori aromatici care conferă vinurilor caracteristicile organoleptice deosebite. Diversele poziționări și altitudini ale terenurilor determină, deci, o gamă largă de condiții diferite, ceea ce face posibilă identificarea locului situat cel mai propice pentru diversele vinuri.

    Caracteristicile și calitățile vinurilor cu IGT „Vigneti delle Dolomiti” se datorează și factorilor umani, în special profesionalismului producătorilor vinicoli. Suprafața plantată cu viță-de-vie a unei exploatații este modestă (de aproximativ 1,3 hectare). Datorită topografiei, este nevoie inclusiv de un număr considerabil de ore de lucru (peste 600) pentru cultivarea unui hectar de viță-de-vie. Acest timp este consacrat în cea mai mare parte activităților destinate optimizării creșterii plantelor și coacerii strugurilor, stimulării rezistenței naturale la agenții patogeni și reducerii utilizării măsurilor fitosanitare. În această privință, ar trebui remarcat faptul că aproape întreaga suprafață plantată cu viță-de-vie se cultivă în conformitate cu principiile de combatere a dăunătorilor într-o manieră integrată și apelând din ce în ce mai mult la metode ecologice. Strugurii sunt culeși exclusiv manual.

    Interacțiunea dintre factorii naturali (climă, condiții pedologice și topografie), experiența dobândită de operatorii locali și tehnicile moderne de viticultură și de vinificație permit producerea unor vinuri de calitate, ale căror caracteristici și a căror reputație au legătură atât cu arealul de producție, cât și cu soiurile de struguri din care sunt obținute.

    Vigneti delle Dolomiti, categoriile 4 Vin spumant, 5 Vin spumant de calitate, 6 Vin spumant de calitate de tip aromat, 8 Vin petiant

    Informații privind calitatea specială a produselor, care poate fi atribuită originii geografice și legăturii de cauzalitate cu caracteristicile naturale și umane ale ariei geografice.

    Cu o tradiție de secole, vinul spumant este considerat a fi perla vinificației locale. Atenția specială acordată în faza de creștere și recoltare a strugurilor și de transformare a acestora în vinul de bază, precum și pe durata procesului de fermentație secundară ulterior, face ca vinul spumant să se distingă prin calități deosebite precum subtilitatea și eleganța sa.

    Calitatea vinurilor spumante este determinată de disponibilitatea materiilor prime provenite din zonele viticole muntoase, unde strugurii și vinurile prezintă caracteristici calitative ideale pentru producerea acestui tip de vin. Aceste caracteristici constau în special în faptul că strugurii mențin un bun echilibru între conținutul de zahăr și aciditate, datorită variațiilor de temperatură dintre zi și noapte, care devin din ce în ce mai pronunțate pe măsură ce podgoriile se află la altitudini mai mari.

    În plus, caracterizarea produsului depinde de varietatea limitată de soiuri de viță-de-vie care pot fi utilizate pentru producerea de vinuri spumante.

    În ceea ce privește „vinul spumant de calitate de tip aromat”, interacțiunea cauzală se datorează și selectării soiului de struguri, și anume soiul „Moscato Giallo” cultivat în zonă, ale cărui arome fine sunt sporite printr-un proces de învechire nu prea intens, susținut de climatul subalpin.

    Vinul spumant se caracterizează printr-o spumă vioaie și persistentă și printr-o culoare care variază de la galben-pai la galben-auriu, cu nuanțe de verde deschis. Are o aromă distinctă și fină, cu o notă de drojdie. Gustul este fin, vioi, specific soiului de struguri.

    Vinul spumant roze, obținut în principal din soiul de struguri „Pinot Nero”, este caracterizat printr-o spumă vioaie și persistentă și printr-o culoare roz de intensitate variabilă. Are o aromă distinctă și fină, cu o notă de drojdie. Gustul este fin, vioi și deosebit.

    În ceea ce privește conținutul de zahăr, gustul vinului spumant, alb sau roze, variază de la sec la dulce, adică în funcție de indicația de la „brut nature” (brut natural) la „dolce” (dulce).

    Vinurile petiante, indiferent dacă sunt albe, roze sau roșii, se disting prin prospețimea și vioiciunea lor, caracteristici care au legătură cu eliberarea moderată a dioxidului de carbon.

    În plus, nivelul de specializare la care au ajuns anumite exploatații în producția de vinuri petiante a făcut posibilă perfecționarea tehnicilor de vinificație și a aspectelor tehnologice referitoare la fermentarea secundară în recipiente mari (autoclave), contribuind la creșterea standardului de calitate a vinurilor petiante.

    Specializarea procesului de producție a făcut posibilă, de fapt, identificarea tipurilor de soiuri cele mai potrivite pentru transformare în vin petiant și obținerea unei fermentații secundare folosind echipamente aflate în avangarda progresului tehnologic. Acești factori au contribuit la creșterea calității produsului final.

    Diversitatea mediului din punctul de vedere al solului și al climei permite valorificarea cât mai eficientă a potențialului soiurilor adecvate pentru transformarea vinului în vin spumant. În mod normal, plantațiile viticole se află în zonele cu cea mai bună expunere la soare. Variațiile de temperatură dintre zi și noapte, caracteristice acestei zone, sunt cauza, în special în cazul strugurilor albi, a unei acumulări considerabile de precursori aromatici care conferă vinurilor caracteristicile organoleptice deosebite. Diversele poziționări și altitudini ale terenurilor determină, deci, o gamă largă de condiții diferite, ceea ce face posibilă identificarea locului situat cel mai propice pentru diversele soiuri de viță-de-vie.

    Caracteristicile și calitățile vinurilor cu IGT „Vigneti delle Dolomiti” se datorează și factorilor umani, în special profesionalismului producătorilor vinicoli. Suprafața plantată cu viță-de-vie a unei exploatații este modestă (de aproximativ 1,3 hectare). Datorită topografiei, este nevoie inclusiv de un număr considerabil de ore de lucru (peste 600) pentru cultivarea unui hectar de viță-de-vie. Acest timp este consacrat în cea mai mare parte activităților destinate optimizării creșterii plantelor și coacerii strugurilor, stimulării rezistenței naturale la agenții patogeni și reducerii utilizării măsurilor fitosanitare. În această privință, ar trebui remarcat faptul că aproape întreaga suprafață plantată cu viță-de-vie se cultivă în conformitate cu principiile de combatere a dăunătorilor într-o manieră integrată și apelând din ce în ce mai mult la metode ecologice. Strugurii sunt culeși exclusiv manual.

    Interacțiunea dintre factorii naturali (soi de struguri, climă, sol), experiența dobândită de operatorii locali și tehnicile moderne de cultivare și de vinificație permit producerea unor vinuri de calitate, ale căror caracteristici și reputație au legătură atât cu arealul de producție, cât și cu soiurile de struguri din care sunt obținute.

    Vigneti delle Dolomiti, categoriile 15 Vin din struguri stafidiți și 16 Vin din struguri supramaturați

    Informații privind calitatea specială a produselor, care poate fi atribuită originii geografice și legăturii de cauzalitate cu caracteristicile naturale și umane ale ariei geografice. Culoarea variază de la galben-auriu la chihlimbariu pentru vinurile albe până la roze și roșu-granat, în funcție de soiul utilizat. Aroma este delicată și distinctă, cu note de struguri stafidiți, uneori condimentată, și amintește de miere și de fruct copt. Gustul este plin, armonios, de vin din struguri stafidiți și poate varia de la sec la dulce, deși predominante sunt tipurile cu un conținut mai ridicat de zahăr.

    Deși producția de vinuri „Passito” vizează într-o oarecare măsură toate soiurile, atât cele de struguri albi, cât și cele de struguri roșii, cele mai utilizate sunt soiurile aromate (Moscato Giallo, Moscato Rosa, Traminer Aromatico) și semi-aromate (Goldtraminer, Nosiola, Riesling Renano, Sauvignon etc.).

    Uscarea are loc pe plantă (vin obținut din struguri supramaturați) sau în spații de uscare (vin din struguri stafidiți). Durata supramaturării sau a uscării este variabilă și depinde de intensitatea caracteristicilor pe care producătorul de vin dorește să le confere produsului final prin această tehnică.

    Strugurii utilizați pentru producerea vinurilor „Passito” sunt identificați de către producător pe baza caracteristicilor fizice și calitative specifice ale ciorchinelui.

    Ciorchinii mai puțin compacți, adică cei care prezintă spații goale între boabe, se pretează mult mai bine pentru uscare și sunt selectați direct de pe plantație la momentul recoltării.

    Uscarea este favorizată de variațiile mari de temperatură între zi și noapte, mult mai pronunțate la sfârșitul verii și toamna, precum și de vânturile din nord care bat dinspre Alpi.

    În plus, „Òra del Garda”, vântul liniștitor care suflă în fiecare zi dinspre lacul Garda, traversează o mare parte din arealul de producție și contribuie în mod semnificativ la crearea condițiilor optime de uscare a strugurilor, și anume o ventilație naturală aproape continuă, cu niveluri de umiditate care să împiedice uscarea prea rapidă a acestora.

    Deși se obțin în general în cantități mici, vinurile „Passito” sunt produse de aproape toate societățile de îmbuteliere, reprezentând adesea un „produs emblematic” al unei întreprinderi.

    Interacțiunea cauzală dintre aria geografică și caracteristicile produsului se datorează în principal unui număr de trei factori:

    disponibilitatea soiurilor (menționate mai sus) ai căror struguri sunt deosebit de bine adaptați procesului de uscare necesar pentru obținerea acestui tip de vin;

    diferențele de temperatură și vânturile ușoare care suflă regulat pe plan local („Òra del Garda”), care favorizează conservarea strugurilor în faza de uscare, fie că este vorba de uscarea pe plantă sau în spații de uscare;

    o tradiție îndelungată de producere a vinurilor „Passito”, care continuă și în zilele noastre folosind tehnici care au fost transmise de-a lungul secolelor.

    Diversitatea mediului din punctul de vedere al solului și al climei permite valorificarea cât mai eficientă a potențialului soiurilor ai căror struguri sunt cei mai adecvați pentru procesul de uscare. În mod normal, plantațiile viticole se află în zonele cu cea mai bună expunere la soare. Variațiile de temperatură dintre zi și noapte, caracteristice acestei zone, sunt cauza, în special în cazul strugurilor albi, a unei acumulări considerabile de precursori aromatici care conferă vinurilor caracteristicile organoleptice deosebite. Diferitele poziționări și altitudini ale terenului determină, așadar, o gamă largă de condiții diferite, ceea ce face posibilă identificarea locului situat cel mai propice pentru diversele soiuri de viță-de-vie.

    Caracteristicile și calitățile vinurilor cu IGT „Vigneti delle Dolomiti” se datorează și factorilor umani, în special profesionalismului producătorilor vinicoli. Suprafața plantată cu viță-de-vie a unei exploatații este modestă (de aproximativ 1,3 hectare). Datorită topografiei, este nevoie inclusiv de un număr considerabil de ore de lucru (peste 600) pentru cultivarea unui hectar de viță-de-vie. Acest timp este consacrat în cea mai mare parte activităților destinate optimizării creșterii plantelor și coacerii strugurilor, stimulării rezistenței naturale la agenții patogeni și reducerii utilizării măsurilor fitosanitare. În această privință, ar trebui remarcat faptul că aproape întreaga suprafață plantată cu viță-de-vie se cultivă în conformitate cu principiile de combatere a dăunătorilor într-o manieră integrată și apelând din ce în ce mai mult la metode ecologice. Strugurii sunt culeși exclusiv manual.

    Interacțiunea dintre factorii naturali (soi de struguri, climă, sol), experiența dobândită de operatorii locali și tehnicile moderne de cultivare și de vinificație permit producerea unor vinuri de calitate, ale căror caracteristici și reputație au legătură atât cu arealul de producție, cât și cu soiurile de struguri din care sunt obținute.

    9.   Condiții suplimentare esențiale

    Derogări privind zona de vinificare și de transformare în vin petiant și în vin spumant

    Cadrul juridic: legislația UE

    Tipul condiției suplimentare: Derogare privind producerea în aria geografică identificată

    Descrierea condiției:

    În conformitate cu legislația UE aplicabilă, vinificația și transformarea în vin petiant și în vin spumant pot fi, de asemenea, efectuate în regiunile învecinate Veneto și Lombardia, cu condiția ca exploatațiile în cauză să poată demonstra o tradiție neîntreruptă de producere a vinurilor „Vigneti delle Dolomiti” IGP în ultimele cinci campanii viticole.

    Posibilitatea transformării vinului în vin spumant și în vin petiant în regiunile învecinate este justificată de (și reflectă) faptul că în aceste regiuni pot fi desfășurate procese normale de vinificație. Aceste procese nu sunt considerate etape ulterioare vinificației, ci parte integrantă din producția vinicolă, drept pentru care nu pot fi realizate decât în arealul de producție vitivinicolă identificat.

    Această derogare se bazează pe o tradiție bine stabilită și permite producătorilor interesați să utilizeze inclusiv unitățile de prelucrare situate în unitățile administrative menționate anterior, învecinate cu arealul de producție.

    Indicarea denumirii soiului de struguri pe etichetă

    Cadrul juridic: legislația UE

    Tipul condiției suplimentare: Cerințe suplimentare privind etichetarea

    Descrierea condiției:

    Pe etichetele vinurilor din categoriile „Vin” și „Vin petiant” cu IGP „Vigneti delle Dolomiti” se poate menționa numele unuia sau a două soiuri de struguri din care sunt obținute vinurile.

    Cu toate acestea, în conformitate cu legislația UE aplicabilă, utilizarea denumirii soiului sau a soiurilor de struguri în procesul de etichetare și de prezentare este interzisă în următoarele cazuri:

    (a)

    pentru categoriile de vin „Vin din struguri stafidiți” și „Vin din struguri supramaturați”, inclusiv cele descrise drept „Vino Passito” sau „Passito”;

    (b)

    pentru categoriile „Vin” și „Vin petiant”, cu limitare la următoarele soiuri: – pentru vinurile din provincia Bolzano: Lagrein, Riesling Italico, Riesling Renano, Traminer Aromatico, Veltliner; – pentru vinurile din provincia Trento: Lagrein, Marzemino, Meunier, Negrara, Riesling Italico, Riesling Renano, Traminer Aromatico, Trebbiano Toscano, Veltliner.

    În plus, pentru categoriile „Vin spumant” și „Vin spumant de calitate”, se poate face trimitere pe etichetă la unul sau două soiuri, cu limitare la următoarele: Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Pinot Nero și Müller Thurgau, iar pentru categoria „Vinuri spumante de calitate de tip aromat” se poate indica pe etichetă numai soiul „Moscato Giallo”.

    Link către caietul de sarcini

    https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/12936


    Top