Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019D0029

    Decizia de punere în aplicare (PESC) 2019/29 a Consiliului din 9 ianuarie 2019 privind punerea în aplicare a Deciziei (PESC) 2017/1775 privind măsuri restrictive având în vedere situația din Mali

    ST/15863/2018/INIT

    JO L 8, 10.1.2019, p. 30–33 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2019/29/oj

    10.1.2019   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 8/30


    DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (PESC) 2019/29 A CONSILIULUI

    din 9 ianuarie 2019

    privind punerea în aplicare a Deciziei (PESC) 2017/1775 privind măsuri restrictive având în vedere situația din Mali

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 31 alineatul (2),

    având în vedere Decizia (PESC) 2017/1775 a Consiliului din 28 septembrie 2017 privind măsuri restrictive având în vedere situația din Mali (1), în special articolul 3,

    având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

    întrucât:

    (1)

    La 28 septembrie 2017, Consiliul a adoptat Decizia (PESC) 2017/1775.

    (2)

    La 20 decembrie 2018, Comitetul pentru sancțiuni al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, instituit în temeiul punctului 9 din Rezoluția 2374 (2017) a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, a adăugat trei persoane pe lista persoanelor cărora li se aplică interdicția de călătorie prevăzută la punctele 1-3 din Rezoluția 2374 (2017).

    (3)

    Anexa la Decizia (PESC) 2017/1775 ar trebui modificată în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Anexa la Decizia (PESC) 2017/1775 se modifică astfel cum se prevede în anexa la prezenta decizie.

    Articolul 2

    Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles, 9 ianuarie 2019.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    G. CIAMBA


    (1)  JO L 251, 29.9.2017, p. 23.


    ANEXĂ

    A.   Lista persoanelor menționate la articolul 1 alineatul (1)

    1.   Ahmoudou AG ASRIW [alias: a) Amadou Ag Isriw; b) Ahmedou; c) Ahmadou; d) Isrew; e) Isereoui; f) Isriou]

    Data nașterii: 1 ianuarie1982

    Cetățenie: maliană

    Adresa: a) Mali; b) Amassine, Mali (adresa anterioară)

    Data desemnării de către ONU: 20 decembrie 2018

    Alte informații: Sexul: masculin. Posibil arestat în Niger în octombrie 2016. Pagină web: https://www.youtube.com/channel/UCu2efaIUosqEu1HEBs2zJIw

    Informații suplimentare

    Ahmoudou Ag Asriw a fost inclus pe listă la 20 decembrie 2018, în temeiul punctelor 1 și 3 din Rezoluția 2374 (2017) pentru implicarea în ostilități, cu încălcarea acordului, și pentru întreprinderea de acțiuni pentru, în numele sau la ordinul sau în sprijinul în alt fel sau finanțarea persoanelor și entităților menționate la punctul 8 literele (a) și (b) din rezoluția 2374 (2017), inclusiv prin intermediul veniturilor derivate din criminalitatea organizată, inclusiv producerea și traficul de stupefiante și de precursori ai acestora care provin din sau tranzitează prin Mali, traficul de persoane și introducerea ilegală de migranți, contrabanda și traficul cu arme, precum și traficul cu bunuri culturale.

    Ahmoudou Ag Asriw este un comandant de rang înalt al Groupe autodéfense touareg Imghad et allies (GATIA) și, în această calitate, a fost implicat în conducerea unor convoaie care transportau stupefiante în nordul statului Mali, cel puțin începând din octombrie 2016, precum și în încălcările acordului de încetare a focului în regiunea Kidal, în iulie 2017 și în aprilie 2018.

    În aprilie 2018, Asriw, împreună cu un membru al grupării Mouvement arabe de l'Azawad (MAA) Plateforme, a condus un convoi care transporta patru tone de rășină de canabis din Tabankort, prin Ammasine, regiunea Kidal, către Niger. Convoiul a fost atacat de membri ai Coordination des Mouvements de l'Azawad și de către atacatori neidentificați din Niger. Trei combatanți au fost uciși în confruntările care au urmat.

    Astfel, Asriw, motivat de concurența din domeniul convoaielor destinate traficului de stupefiante, a fost implicat în ostilități, cu încălcarea Acordului din 2015 pentru pace și reconciliere în Mali. Prin urmare, este foarte probabil ca implicarea lui Asriw în traficul de stupefiante să finanțeze operațiile sale militare, printre care se numără și încălcări ale acordului de încetare a focului.

    2.   Mahamadou AG RHISSA (alias: Mohamed Talhandak)

    Data nașterii: 1 ianuarie 1983

    Cetățenie: maliană

    Adresă: Kidal, Mali

    Data desemnării de către ONU: 20 decembrie 2018

    Alte informații: Sexul: masculin. La 1 octombrie 2017, forțele franceze au percheziționat casa lui Ag Rhissa, arestându-l pe acesta împreună cu șase membri ai familiei sale.

    Informații suplimentare

    Mahamadou Ag Rhissa a fost inclus pe listă la 20 decembrie 2018, în temeiul punctelor 1 și 3 din Rezoluția 2374 (2017) pentru întreprinderea de acțiuni care obstrucționează sau care obstrucționează prin întârzieri prelungite sau care amenință punerea în aplicare a acordului, pentru întreprinderea de acțiuni pentru, în numele sau la ordinul sau în sprijinul în alt fel sau finanțarea persoanelor și entităților menționate la punctul 8 literele (a) și (b) din rezoluția 2374 (2017), inclusiv prin intermediul veniturilor derivate din criminalitatea organizată, inclusiv producerea și traficul de stupefiante și de precursori ai acestora care provin din sau tranzitează prin Mali, traficul de persoane și introducerea ilegală de migranți, contrabanda și traficul cu arme, precum și traficul cu bunuri culturale și pentru planificarea, orchestrarea sau comiterea în Mali a unor acte care încalcă dreptul internațional al drepturilor omului sau dreptul internațional umanitar, după caz, sau care constituie abuzuri sau încălcări ale drepturilor omului, inclusiv cele care implică vizarea civililor, inclusiv a femeilor și copiilor, prin comiterea de acte de violență (inclusiv uciderea, mutilarea, tortura sau violul sau alte violențe sexuale), răpirea, dispariția forțată, strămutarea forțată sau atacurile asupra școlilor, a spitalelor, a lăcașurilor de cult sau a locurilor în care se refugiază civili.

    Mahamadou Ag Rhissa, alias Mohamed Talhandak, este un om de afaceri influent în regiunea Kidal și membru al Haut conseil pour l'unicité de l'Azawad (HCUA). În 2016, el a reprezentat Coordination des mouvements de l'Azawad (CMA) în timpul reuniunilor de la Bamako privind punerea în aplicare a Acordului din 2015 pentru pace și reconciliere.

    Ag Rhissa a fost implicat în traficul cu benzină între Algeria și Kidal și a ajuns să dețină controlul asupra introducerii ilegale de migranți prin orașul de frontieră Talhandak. Migranții au depus mărturie cu privire la practicile abuzive folosite de Ag Rhissa, precum munca forțată, pedepsele corporale și detenția. Ag Rhissa a reținut cel puțin două femei și a facilitat exploatarea sexuală a acestora, eliberându-le numai în schimbul unor plăți în valoare de 150 000-175 000 de franci CFA (300-350 USD).

    La 1 octombrie 2017, forțele implicate în operația Barkhane au percheziționat două din casele lui Ag Rhissa situate în zona Kidal, în baza unei suspiciuni potrivit căreia acesta ar avea legături cu rețele teroriste. Ag Rhissa a fost arestat pentru scurt timp. Acesta este suspectat că ar fi participat, la 4 noiembrie 2017, la reuniunea unui grup armat terorist desfășurată în zona de frontieră dintre Mali și Algeria.

    Având în vedere faptul că Ag Rhissa este reprezentantul oficial al CMA în cadrul procesului de pace, implicarea sa în terorism, criminalitatea organizată și abuzuri împotriva drepturilor omului amenință punerea în aplicare a acordului și dăunează credibilității HCUA ca partener de negociere.

    3.   Mohamed OUSMANE MOHAMEDOUNE [alias: a) Ousmane Mahamadou; b) Mohamed Ousmane]

    Titlu: Șeic

    Data nașterii: 16 aprilie 1972

    Locul nașterii: maliană

    Cetățenie: maliană

    Data desemnării de către ONU: 20 decembrie 2018

    Alte informații: Sexul: masculin. Descriere fizică: culoarea ochilor: căprui; culoarea părului: negru. Număr de telefon: +223 60 36 01 01. Limbi vorbite: arabă și franceză. Semne distinctive: ochelari.

    Informații suplimentare

    Mohamed Ousmane Ag Mohamedoune a fost inclus pe listă la 20 decembrie 2018, în temeiul punctelor 1 și 3 din Rezoluția 2374 (2017) pentru întreprinderea de acțiuni care obstrucționează sau care obstrucționează prin întârzieri prelungite sau care amenință punerea în aplicare a acordului și pentru implicarea sa în planificarea, orchestrarea, sponsorizarea sau desfășurarea de atacuri împotriva: (i) diferitelor entități la care se face trimitere în acord, inclusiv instituții locale, regionale și de stat, a patrulelor comune și a forțelor de securitate și de apărare maliene; (ii) forțelor de menținere a păcii ale MINUSMA, a altor categorii de personal ONU și personal asociat, inclusiv a membrilor grupului de experți; (iii) prezențelor internaționale pentru asigurarea securității, inclusiv FC-G5S, misiunile Uniunii Europene și forțele franceze.

    Mohamed Ousmane Ag Mohamedoune (denumit în continuare Mohamed Ousmane) este secretarul general al Coalition pour le Peuple de l'Azawad (CPA), creată în 2014 ca grup desprins din Mouvement National de Libération de l'Azawad (MNLA). Mohamed Ousmane a preluat conducerea CPA în iunie 2015 și a înființat începând din 2016 mai multe baze militare și puncte de control în regiunea Timbuktu, în special în Soumpi și Echel.

    În 2017 și 2018, șeful Statului-Major al lui Mohamed Ousmane și alte elemente armate ale CPA au fost implicați în atacuri mortale împotriva forțelor armate și de securitate maliene în zona Soumpi. Atacurile respective au fost revendicate de către Jamaat Nosrat al Islam wal Muslimin (JNIM), un grup terorist condus de Iyad Ag Ghal, inclus pe lista de sancțiuni împotriva ISIL/Al-Qaida stabilită și menținută în conformitate cu Rezoluțiile 1267/1989/2253 ale Consiliului de Securitate al ONU.

    Mohamed Ousmane a înființat, de asemenea, în 2017 și a prezidat o alianță mai amplă de grupări disidente, denumită Coalition des Mouvements de l'Entente (CME). Mohamed Ousmane a organizat prima convenție a CME, care a avut loc la Tinaouker (regiunea Gao) la 30 aprilie 2018, în cursul căreia a fost numit purtător de cuvânt al CME. În cadrul convenției de constituire, CME a amenințat fățiș într-o declarație oficială punerea în aplicare a Acordului pentru pace și reconciliere în Mali.

    CME a fost, de asemenea, implicată în obstrucționări care au întârziat punerea în aplicare a acordului, prin exercitarea de presiuni asupra guvernului malian și asupra comunității internaționale cu scopul de a impune participarea CME la diferitele mecanisme instituite prin acord.

    B.   Lista persoanelor și a entităților menționate la articolul 2 alineatul (1)


    Top