Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018D0637

    Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/637 a Comisiei din 20 aprilie 2018 de modificare a Deciziei 2009/766/CE privind armonizarea benzilor de frecvențe de 900 MHz și de 1800 MHz pentru sistemele terestre capabile să furnizeze servicii paneuropene de comunicații electronice în cadrul Comunității, în ceea ce privește condițiile tehnice relevante pentru internetul obiectelor [notificată cu numărul C(2018) 2261] (Text cu relevanță pentru SEE. )

    C/2018/2261

    JO L 105, 25.4.2018, p. 27–30 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 08/02/2022; abrogare implicită prin 32022D0173 Data de expirare a valabilității se bazează pe data publicării actului de abrogare care intră în vigoare la data notificării sale. Actul de abrogare a fost notificat, dar data notificării nu este disponibilă pe EUR-Lex – se utilizează în locul său data publicării.

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2018/637/oj

    25.4.2018   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 105/27


    DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2018/637 A COMISIEI

    din 20 aprilie 2018

    de modificare a Deciziei 2009/766/CE privind armonizarea benzilor de frecvențe de 900 MHz și de 1 800 MHz pentru sistemele terestre capabile să furnizeze servicii paneuropene de comunicații electronice în cadrul Comunității, în ceea ce privește condițiile tehnice relevante pentru internetul obiectelor

    [notificată cu numărul C(2018) 2261]

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Decizia nr. 676/2002/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 martie 2002 privind cadrul de reglementare pentru politica de gestionare a spectrului de frecvențe radio în Comunitatea Europeană (Decizia privind spectrul de frecvențe radio) (1), în special articolul 4 alineatul (3),

    întrucât:

    (1)

    Utilizarea eficientă a benzilor de 900 MHz și 1 800 MHz a fost reexaminată de statele membre, cu scopul de a include tehnologii suplimentare, asigurând în același timp, prin mijloace adecvate, compatibilitatea tehnică cu sistemele GSM și cu alte sisteme de bandă largă pe suport radio, în conformitate cu Directiva 87/372/CEE a Consiliului (2).

    (2)

    Internetul obiectelor (Internet of Things – IoT) se referă, în general, la interconectarea prin internet a dispozitivelor încorporate în obiectele de uz cotidian, datorită căreia este posibil schimbul de date între aceste obiecte. IoT pe suport radio poate fi realizat și prin serviciile de comunicații electronice bazate pe tehnologii celulare, care utilizează, în mod normal, spectrul licențiat. Aplicațiile IoT pe suport radio sunt utilizate într-o gamă largă de sectoare industriale, cum ar fi sectorul energetic sau sectorul auto, și se bazează pe disponibilitatea spectrului.

    (3)

    În Foaia sa de parcurs privind spectrul pentru IoT (3), Grupul pentru politica în domeniul spectrului de frecvențe radio (RSPG), înființat prin Decizia 2002/622/CE a Comisiei (4), își exprimă opinia că benzile de frecvențe desemnate pentru serviciile de comunicații electronice (rețele mobile) pot fi utilizate și pentru aplicațiile și serviciile emergente de IoT. Prin urmare, benzile de frecvențe armonizate la nivelul Uniunii și utilizate pentru furnizarea de servicii de comunicații electronice terestre pe suport radio în bandă largă prin rețele mobile pot fi o resursă importantă pentru IoT pe suport radio. RSPG a concluzionat că, în conformitate cu principiul neutralității tehnologice, condițiile tehnice armonizate de utilizare a acestor benzi de frecvențe ar trebui să țină seama de cerințele IoT pe suport radio.

    (4)

    La 14 iulie 2017, în temeiul articolului 4 alineatul (2) din Decizia privind spectrul de frecvențe radio, Comisia a încredințat Conferinței Europene a Administrațiilor de Poștă și Telecomunicații (CEPT) mandatul de a revizui condițiile tehnice armonizate de utilizare a benzilor de 900 MHz și de 1 800 MHz pentru serviciile de comunicații electronice terestre pe suport radio în bandă largă, cu scopul de a permite utilizarea acestora și pentru IoT. Mandatul a precizat în special că, în conformitate cu Raportul 266 al Comitetului pentru comunicații electronice al CEPT, nu este necesar să se modifice condițiile tehnice bazate pe modul duplex cu diviziune în frecvență și nici condițiile tehnice mai puțin restrictive (măștile de spectru de la marginea blocurilor) din alte benzi de frecvențe armonizate la nivelul Uniunii, pentru a permite utilizarea pentru IoT.

    (5)

    Pe baza acestui mandat, la 13 martie 2018, CEPT a prezentat Comisiei Raportul 66 („raportul CEPT”), în care a identificat următoarele tehnologii pentru IoT pe suport radio, legate de sistemele de comunicații mobile în bandă largă (celulare), care au fost recent specificate de Institutul European de Standardizare în Telecomunicații (ETSI) (5): Extended Coverage GSM IoT (EC-GSM-IoT), LTE Machine Type Communications (LTE-MTC), LTE evolved Machine Type Communications (LTE-eMTC) și Narrowband IoT (NB-IoT). Raportul CEPT nu identifică tehnologii relevante pentru IoT pe suport radio legate de sistemele UMTS.

    (6)

    Tehnologiile celulare pentru IoT sus-menționate pot fi instalate în trei moduri: (a) independent de furnizarea de servicii de comunicații electronice pe suport radio în bandă largă (standalone – „independent”), (b) prin rezervarea unei porțiuni a resurselor dintr-un bloc de frecvențe utilizat pentru furnizarea de servicii de comunicații electronice pe suport radio în bandă largă (in-band – „în bandă”) sau (c) la marginea unui bloc de frecvențe utilizat pentru furnizarea de servicii de comunicații electronice pe suport radio în bandă largă (guard-band – „în banda de gardă”).

    (7)

    Conform raportului CEPT, EC-GSM-IoT este parte integrantă din sistemul GSM, în temeiul Directivei 87/372/CEE. Această tehnologie are în mod inerent caracteristicile de spectru ale sistemului GSM și poate fi instalată „în bandă” sau „independent”. Prin urmare, EC-GSM-IoT respectă condițiile tehnice aplicabile unui sistem GSM, fără a fi necesare modificări ale acestor condiții.

    (8)

    În ceea ce privește LTE-MTC și LTE-eMTC, raportul CEPT evidențiază faptul că aceste două tehnologii pot fi instalate numai în modul „în bandă”, în care cerințele pentru emițător sunt egale sau mai stricte decât cele pentru un sistem LTE. Prin urmare, atât LTE-MTC, cât și LTE-eMTC respectă condițiile tehnice aplicabile unui sistem LTE, fără a fi necesare modificări ale acestor condiții.

    (9)

    În ceea ce privește NB-IoT, raportul CEPT concluzionează că se pot utiliza toate cele trei moduri de instalare, și anume, „independent”, „în bandă” și „în banda de gardă”. Pentru modurile de instalare „independent” și „în banda de gardă”, raportul recomandă o modificare a condițiilor tehnice de utilizare a benzilor de 900 MHz și 1 800 MHz.

    (10)

    ETSI a adoptat standarde armonizate pentru a conferi o prezumție de conformitate cu articolul 3 alineatul (2) din Directiva 2014/53/UE a Parlamentului European și a Consiliului (6) (Directiva privind echipamentele radio), în vederea includerii tehnologiilor pentru IoT pe suport radio în cele trei moduri de instalare.

    (11)

    Potrivit raportului CEPT, introducerea tehnologiilor pentru IoT pe suport radio susmenționate în benzile de frecvențe de 900 MHz și 1 800 MHz nu conduce la probleme de coordonare transfrontalieră între statele membre care să nu poată fi gestionate.

    (12)

    Rezultatele lucrărilor elaborate în temeiul mandatului încredințat CEPT ar trebui integrate în legislația Uniunii cât mai curând posibil, având în vedere creșterea cererii pieței pentru aplicațiile IoT pe suport radio, cu condiția ca utilizarea tehnologiilor celulare pentru IoT în benzile de 900 MHz și 1 800 MHz să asigure o protecție adecvată sistemelor existente în benzile adiacente.

    (13)

    Prin urmare, Decizia 2009/766/CE a Comisiei (7), referitoare la tipurile de sisteme terestre care pot utiliza benzile de 900 MHz și 1 800 MHz, ar trebui modificată în consecință.

    (14)

    Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului pentru spectrul de frecvențe radio,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Decizia 2009/766/CE se modifică după cum urmează:

    1.

    la articolul 2, litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

    „(a)

    «sistem GSM» înseamnă o rețea de comunicații electronice specificată de standardele ETSI, în special EN 301 502, EN 301 511 și EN 301 908-18, care include și Extended Coverage GSM IoT (EC-GSM-IoT);”

    2.

    la articolul 4, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

    „(1)   Banda de 1 800 MHz va fi desemnată și pusă la dispoziția:

    (a)

    sistemelor GSM, cu excepția EC-GSM-IoT, până la 9 noiembrie 2009;

    (b)

    EC-GSM-IoT până la 30 septembrie 2018.”;

    3.

    se adaugă următorul articol 4a:

    „Articolul 4a

    Banda de 900 MHz va fi desemnată și pusă la dispoziția EC-GSM-IoT până la 30 septembrie 2018.”;

    4.

    anexa la Decizia 2009/766/CE se înlocuiește cu textul din anexa la prezenta decizie.

    Articolul 2

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 20 aprilie 2018.

    Pentru Comisie

    Mariya GABRIEL

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 108, 24.4.2002, p. 1.

    (2)  Directiva 87/372/CEE a Consiliului din 25 iunie 1987 privind benzile de frecvență care urmează să fie rezervate pentru introducerea coordonată în Comunitate a telecomunicațiilor mobile terestre digitale celulare paneuropene publice (JO L 196, 17.7.1987, p. 85).

    (3)  Documentul RSPG17-006 final, 9 noiembrie 2016.

    (4)  Decizia 2002/622/CE a Comisiei din 26 iulie 2002 de instituire a unui Grup pentru politica în domeniul spectrului de frecvențe radio (JO L 198, 27.7.2002, p. 49).

    (5)  Corespunzătoare standardelor până la 3GPP ediția 13 inclusiv.

    (6)  Directiva 2014/53/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio și de abrogare a Directivei 1999/5/CE (JO L 153, 22.5.2014, p. 62).

    (7)  Decizia 2009/766/CE a Comisiei din 16 octombrie 2009 privind armonizarea benzilor de frecvențe de 900 MHz și de 1 800 MHz pentru sistemele terestre capabile să furnizeze servicii paneuropene de comunicații electronice în cadrul Comunității (JO L 274, 20.10.2009, p. 32).


    ANEXĂ

    ANEXĂ

    LISTA SISTEMELOR TERESTRE MENȚIONATE LA ARTICOLUL 3 ȘI LA ARTICOLUL 4 ALINEATUL (2)

    Se aplică următorii parametri tehnici ca element esențial al condițiilor necesare pentru a asigura, în lipsa unor acorduri bilaterale sau multilaterale, coexistența rețelelor învecinate, fără a împiedica aplicarea unor parametri tehnici mai puțin stricți, dacă aceștia sunt conveniți de operatorii rețelelor respective.

    Sisteme

    Parametri tehnici

    Termene de punere în aplicare

    UMTS, astfel cum este specificat de standardele ETSI, în special EN 301 908-1, EN 301 908-2, EN 301 908-3 și EN 301 908-11

    1.

    Separarea frecvențelor purtătoare cu cel puțin 5 MHz între două rețele UMTS învecinate.

    2.

    Separarea frecvențelor purtătoare cu cel puțin 2,8 MHz între o rețea UMTS și o rețea GSM învecinată.

    9 mai 2010

    LTE (1), astfel cum este specificat de standardele ETSI, în special EN 301 908-1, EN 301 908-13, EN 301 908-14, EN 301 908-15 și EN 301 908-18

    1.

    Separarea frecvențelor cu cel puțin 200 kHz, între limita canalului LTE și limita canalului frecvenței purtătoare GSM, între o rețea LTE și o rețea GSM învecinată.

    2.

    Nu este necesară separarea frecvențelor între limita canalului LTE și limita canalului frecvenței purtătoare UMTS, între o rețea LTE și o rețea UMTS învecinată.

    3.

    Nu este necesară separarea frecvențelor între limitele canalelor LTE, între două rețele LTE învecinate.

    31 decembrie 2011, cu excepția LTE-MTC și LTE-eMTC pentru care termenul de punere în aplicare este 30 septembrie 2018

    WiMAX, astfel cum este specificat de standardele ETSI, în special EN 301 908-1, EN 301 908-21 și EN 301 908-22

    1.

    Separarea frecvențelor cu cel puțin 200 kHz, între limita canalului WiMAX și limita canalului frecvenței purtătoare GSM, între o rețea WiMAX și o rețea GSM învecinată.

    2.

    Nu este necesară separarea frecvențelor, între limita canalului WiMAX și limita canalului frecvenței purtătoare UMTS, între o rețea WiMAX și o rețea UMTS învecinată.

    3.

    Nu este necesară separarea frecvențelor între limitele canalelor WiMAX, între două rețele WiMAX învecinate.

    31 decembrie 2011

    Narrowband IoT (NB-IoT), astfel cum este specificat de standardele ETSI, în special EN 301 908-1, EN 301 908-13, EN 301 908-14, EN 301 908-15 și EN 301 908-18

    1.

    Modul „independent” (standalone):

    Separarea frecvențelor cu cel puțin 200 kHz între limita canalului NB-IoT independent al unei rețele și limita canalului UMTS/LTE al rețelei învecinate;

    Separarea frecvențelor cu cel puțin 200 kHz între limita canalului NB-IoT independent al unei rețele și limita canalului GSM al rețelei învecinate.

    2.

    Modul „în bandă” (in-band): Se aplică aceiași parametri ca în cazul LTE.

    3.

    Modul „în banda de gardă” (guard-band): Separarea frecvențelor cu cel puțin 200 kHz între limita canalului NB-IoT și limita blocului operatorului, ținând seama de benzile de gardă existente între limitele blocurilor operatorilor, sau limita benzii de operare (adiacentă altor servicii).

    30 septembrie 2018


    (1)  Inclusiv LTE Machine Type Communications (LTE-MTC) și LTE evolved Machine Type Communications (LTE-eMTC), care operează în aceleași condiții tehnice ca LTE.


    Top