EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R0166

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/166 al Comisiei din 8 februarie 2016 de stabilire a unor condiții specifice aplicabile importurilor de produse alimentare care conțin sau constau în frunze de betel („Piper betle”) originare din India și de modificare a Regulamentul (CE) nr. 669/2009 (Text cu relevanță pentru SEE)

JO L 32, 9.2.2016, p. 143–150 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 22/02/2017; abrogat prin 32017R0186

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2016/166/oj

9.2.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 32/143


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/166 AL COMISIEI

din 8 februarie 2016

de stabilire a unor condiții specifice aplicabile importurilor de produse alimentare care conțin sau constau în frunze de betel („Piper betle”) originare din India și de modificare a Regulamentul (CE) nr. 669/2009

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (1) de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare, în special articolul 53 alineatul (1) litera (b) punctul (ii),

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor (2) privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor, în special articolul 15 alineatul (5),

întrucât:

(1)

Articolul 53 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 prevede posibilitatea de a adopta la nivelul Uniunii măsuri de urgență adecvate vizând produsele alimentare și hrana pentru animale importate dintr-o țară terță în scopul de a proteja sănătatea oamenilor, a animalelor și mediul, în situațiile în care riscul nu poate fi limitat în mod satisfăcător prin intermediul măsurilor luate de statele membre în mod individual.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 669/2009 al Comisiei (3) prevede intensificarea controalelor oficiale vizând importurilor de anumite produse de hrană pentru animale și de produse alimentare de origine nonanimală menționate în anexa I la respectivul regulament. Începând cu data de 1 aprilie 2014, frunzele de betel (Piper betle L.) originare din India fac obiectul unor controale oficiale cu frecvență crescută vizând prezența unui număr mare de tulpini de Salmonella.

(3)

Rezultatele controalelor efectuate cu frecvență crescută de către statele membre în cadrul Regulamentului (CE) nr. 669/2009 vizând produsele alimentare respective arată o frecvență mare continuă a nerespectării criteriilor microbiologice pentru produsele alimentare instituite în legislația Uniunii. Din 2011, au fost emise aproximativ 90 de notificări (4) către Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje din cauza prezenței unei game largi de tulpini patogene de Salmonella în produsele alimentare care conțin sau constau în frunze de betel originare din sau expediate din India.

(4)

Rezultatele respective demonstrează că importarea acestor produse alimentare constituie un risc pentru sănătatea umană. În pofida frecvenței crescute a controalelor efectuate la frontierele Uniunii, situația nu s-a îmbunătățit. În plus, autoritățile din India nu au furnizat un plan de măsuri concret și satisfăcător pentru remedierea neajunsurilor și a deficiențelor sistemelor de producție și control, în pofida solicitării explicite din partea Comisiei Europene.

(5)

Pentru a proteja sănătatea umană din Uniune, este necesar să se prevadă garanții suplimentare în ceea ce privește respectivele produse alimentare originare din India. Prin urmare, ar trebui ca toate transporturile de frunze de betel din India să fie însoțite atât de un certificat sanitar care să ateste că respectivele produse alimentare au fost produse în conformitate cu dispozițiile în materie de igienă stabilite în Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (5), că au fost supuse eșantionării și au fost analizate pentru a detecta Salmonella și că s-au dovedit a fi conforme cu legislația Uniunii, cât și de rezultatele testelor analitice.

(6)

Este adecvat să se excepteze transporturile necomerciale de la aplicarea dispozițiilor prezentului regulament.

(7)

Ar trebui ca eșantionarea și analizarea transporturilor să fie efectuate în conformitate cu legislația relevantă a Uniunii. Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 al Comisiei (6) stabilește atât criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, cât și dispozițiile privind eșantionarea, în vederea realizării controlului oficial al criteriile microbiologice aplicabile în Uniune produselor alimentare.

(8)

Autoritățile din India au informat Comisia cu privire la denumirea autorității competente al cărei reprezentant autorizat are dreptul de a semna certificatul fitosanitar.

(9)

Regulamentul (UE) nr. 669/2009 ar trebui modificat în consecință.

(10)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Domeniu de aplicare

(1)   Prezentul regulament se aplică transporturilor de produse alimentare care conțin sau constau în frunze de betel („Piper betle L.”, cunoscut în general sub denumirea de „frunze Paan” sau „Betel quid”), inclusiv cele declarate la codurile NC 1404 90 00, originare sau expediate din India, menționate în anexa I la prezentul regulament.

(2)   Prezentul regulament nu se aplică transporturilor de produse alimentare menționate la alineatul (1) care sunt destinate unei persoane fizice doar pentru consumul și uzul personal. În caz de dubiu, sarcina probei îi revine destinatarului transportului.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică definițiile menționate la articolele 2 și 3 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002, la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 882/2004 și la articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 669/2009.

Articolul 3

Import în Uniune

Transporturile de produse alimentare menționate la articolul 1 alineatul (1) pot fi importate în Uniune numai în conformitate cu procedurile stabilite în prezentul regulament.

Transporturile de astfel de produse pot intra în Uniune numai printr-un punct de intrare desemnat (PID), astfel cum este definit în Regulamentul (CE) nr. 669/2009.

Articolul 4

Rezultate ale eșantionării și ale analizelor

(1)   Transporturile de produse alimentare menționate la articolul 1 alineatul (1) sunt însoțite de rezultatele eșantionării și ale analizelor efectuate de autoritățile competente din India, pentru a se certifica conformitatea cu legislația Uniunii referitoare la criteriile microbiologice privind Salmonella, vizând produsele alimentare menționate la articolul 1 alineatul (1).

(2)   Eșantionarea menționată la alineatul (1) trebuie efectuată în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2073/2005.

Articolul 5

Certificat sanitar

(1)   Transporturile sunt însoțite și de un certificat sanitar în conformitate cu modelul prezentat în anexa II.

(2)   Certificatul sanitar este completat, semnat și verificat de un reprezentant autorizat al autorității competente din India.

(3)   Certificatul sanitar se redactează în limba oficială sau într-una din limbile oficiale ale statului membru în care este situat PID. Totuși, un stat membru poate consimți ca certificatele sanitare să fie redactate într-o altă limbă oficială a Uniunii.

Articolul 6

Identificare

Fiecare transport de produse alimentare menționate la articolul 1 alineatul (1) este identificat printr-un cod de identificare corespunzând codului de identificare menționat în rezultatele eșantionării și analizelor menționate la articolul 4 și în certificatul sanitar menționat la articolul 5. Fiecare sac individual, sau altă formă de ambalaj, din transport se identifică prin respectivul cod de identificare.

Articolul 7

Notificare prealabilă a transporturilor

(1)   Operatorii din sectorul alimentar sau reprezentanții lor notifică în prealabil autorităților competente de la PID data și ora estimate ale sosirii fizice a transporturilor de produse alimentare menționate la articolul 1 alineatul (1), precum și natura transportului.

(2)   În scopul notificării prealabile, ei completează partea I din documentul comun de intrare (DCI) menționat la articolul 3 litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 669/2009 și transmit respectivul document autorității competente de la PID, cu cel puțin o zi lucrătoare înainte de sosirea fizică a transportului.

(3)   Pentru completarea DCI în scopul aplicării prezentului regulament, operatorii din sectorul alimentar iau în considerare, pentru produsele alimentare menționate la articolul 1 alineatul (1), notele orientative pentru DCI prevăzute în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 669/2009.

Articolul 8

Controale oficiale

(1)   Autoritatea competentă de la PID efectuează controale documentare pentru fiecare transport de produse alimentare menționate la articolul 1 alineatul (1), pentru a asigura îndeplinirea cerințelor de la articolele 4 și 5.

(2)   Controalele identității și cele fizice vizând produsele alimentare menționate la articolul 1 alineatul (1) din prezentul regulament se efectuează în conformitate cu articolele 8, 9 și 19 din Regulamentul (CE) nr. 669/2009, cu frecvența stabilită în anexa I la prezentul regulament.

(3)   După finalizarea controalelor, autoritățile competente:

(a)

completează rubricile relevante din partea II a DCI;

(b)

anexează rezultatele eșantionării și ale analizelor efectuate în conformitate cu alineatul (2) din prezentul articol;

(c)

furnizează și completează în DCI numărul de referință al DCI;

(d)

ștampilează și semnează DCI original;

(e)

fac și păstrează o copie a DCI semnat și ștampilat.

(4)   DCI și certificatul sanitar originale, împreună cu rezultatele însoțitoare ale eșantionării și ale analizelor menționate la articolul 4, însoțesc transportul pe tot parcursul său până la punerea sa în liberă circulație. Pentru produsele alimentare menționate la articolul 1 alineatul (1), în cazul autorizării continuării transportării până la sosirea rezultatelor controalelor fizice, se emite în acest scop o copie certificată a DCI original.

Articolul 9

Divizare a unui transport

(1)   Până la finalizarea tuturor controalelor oficiale și până la completarea integrală a DCI de către autoritățile competente, astfel cum se prevede la articolul 8, transporturile nu se divizează.

(2)   În cazul divizării ulterioare a transportului, fiecare parte a transportului este însoțită, pe durata transportării până la punerea sa în liberă circulație, de o copie autentificată a DCI.

Articolul 10

Punere în liberă circulație

Punerea în liberă circulație a transporturilor se face cu condiția prezentării (fizice sau electronice) de către operatorul din sectorul alimentar sau de către reprezentantul acestuia, către autoritățile vamale, a unui DCI completat corespunzător de autoritatea competentă, după ce toate controalele oficiale au fost efectuate și după ce se cunosc rezultatele favorabile ale controalelor fizice, în cazul în care acestea sunt necesare. Autoritățile vamale pun în liberă circulație transportul numai dacă autoritatea competentă indică o decizie favorabilă în caseta II.14 și semnează în caseta II.21 din DCI.

Articolul 11

Neconformitate

În cazul în care controalele oficiale stabilesc că nu s-a respectat legislația relevantă a Uniunii, autoritatea competentă completează partea III a DCI și se iau măsuri în conformitate cu articolele 19, 20 și 21 din Regulamentul (CE) nr. 882/2004.

Articolul 12

Rapoarte

Statele membre transmit Comisiei, o dată la trei luni, un raport conținând toate rezultatele analitice ale controalelor oficiale vizând transporturile de produse alimentare în conformitate cu prezentul regulament. Raportul respectiv se transmite în cursul lunii următoare fiecărui trimestru.

Raportul include următoarele informații:

numărul transporturilor importate;

numărul transporturilor supuse eșantionării pentru analize;

rezultatele controalelor menționate la articolul 8 alineatul (2).

Articolul 13

Costuri

Toate costurile care rezultă din controalele oficiale, inclusiv eșantionarea, analiza, depozitarea și orice alte măsuri adoptate în caz de neconformitate, sunt suportate de operatorii din sectorul alimentar.

Articolul 14

Măsuri provizorii

Prin derogare de la articolul 4 alineatul (1) și de la articolul 5 alineatul (1), statele membre autorizează importarea transporturilor de produse alimentare menționate la articolul 1 alineatul (1) care au părăsit țara de origine înaintea datei intrării în vigoare a prezentului regulament fără a fi însoțite de un certificat sanitar și de rezultatele eșantionării și ale analizelor.

Articolul 15

Modificare a Regulamentului (CE) nr. 669/2009

Regulamentul (CE) nr. 669/2009 se modifică în conformitate cu anexa III la prezentul regulament.

Articolul 16

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 8 februarie 2016.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 31, 1.2.2002, p. 1.

(2)  JO L 165, 30.4.2004, p. 1.

(3)  Regulamentul (CE) nr. 669/2009 al Comisiei din 24 iulie 2009 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește controalele oficiale consolidate efectuate asupra importurilor de anumite produse de hrană pentru animale și alimentare de origine neanimală și de modificare a Deciziei 2006/504/CE (JO L 194, 25.7.2009, p. 11).

(4)  Din 2011 până în 15 octombrie 2015 [12 în 2011, 6 în 2012, 13 în 2013, 17 în 2014 și 43 până la 15.10.2015].

(5)  Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare (JO L 139, 30.4.2004, p. 1).

(6)  Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare (JO L 338, 22.12.2005, p. 1).


ANEXA I

Produsele alimentare de origine nonanimală care fac obiectul măsurilor prevăzute în prezentul regulament:

Hrană pentru animale și produse alimentare

(utilizare prevăzută)

Cod NC (1)

Subdiviziune TARIC

Țara de origine sau de expediere

Pericol

Frecvența controalelor fizice și ale identității (%) la import

Frunze de betel (Piper betle L.) – (produs alimentar)

ex 1404 90 00

10

India (IN)

Salmonella (2)

10


(1)  În cazul în care numai anumite produse de la orice cod NC trebuie să fie examinate și nu există nicio subdiviziune specifică la codul respectiv, codul NC este marcat cu „ex”.

(2)  Metoda de referință EN/ISO 6579 sau o metodă validată în raport cu aceasta, astfel cum se menționează la articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare (JO L 338, 22.12.2005, p. 1).


ANEXA II

Certificat sanitar pentru importul în Uniunea Europeană a

 (1)

Codul transportului …Numărul certificatului…

Conform dispozițiilor Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2016/166 de stabilire a unor condiții specifice aplicabile importurilor de frunze de betel („Piper Betle”) originare din India,

…[autoritatea competentă menționată la articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2016/166]

CERTIFICĂ faptul că…

…[a se insera produsul alimentar menționat la articolul 1 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/166]

din prezentul transport compus din:…

…(descrierea transportului, a produsului, numărul și tipul de ambalaje, greutatea brută sau netă)

încărcat la…(locul încărcării)

de către…(identificarea transportatorului)

cu destinația…(locul și țara de destinație)

provenind de la unitatea…

…(denumirea și adresa unității)

a fost produs în condiții care respectă cerințele Regulamentului (CE) nr. 852/2004.

Din acest transport, s-au prelevat eșantioane în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 cu scopul de a verifica prezența tulpinilor de Salmonella

la…(data), care au fost supuse analizelor de laborator la…

(data), în…

(numele laboratorului). Detaliile referitoare la eșantionare, la metodele de analiză utilizate și toate rezultatele sunt anexate.

Întocmit la…, la…

Ștampila și semnătura reprezentantului autorizat al autorității competente menționate la articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2016/166


(1)  Produsul și țara de origine.


ANEXA III

Se elimină următoarea rubrică din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 669/2009:

Hrană pentru animale și produse alimentare

(utilizare prevăzută)

Cod NC (1)

Subdiviziune TARIC

Țara de origine

Pericol

Frecvența controalelor fizice și ale identității (%)

„Frunze de betel (Piper betle L.) – (produs alimentar)

ex 1404 90 00

10

India (IN)

Salmonella (2)

50”


(1)  În cazul în care numai anumite produse de la orice cod NC trebuie să fie examinate și nu există nicio subdiviziune specifică a codului respectiv, codul NC este marcat cu „ex”.

(2)  Metoda de referință EN/ISO 6579 sau o metodă validată în raport cu aceasta, astfel cum se menționează la articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare (JO L 338, 22.12.2005, p. 1).


Top