EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016D2241

Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/2241 a Comisiei din 9 decembrie 2016 privind comercializarea temporară de semințe din anumite soiuri ale speciei Beta vulgaris L. care nu îndeplinesc cerințele Directivei 2002/54/CE a Consiliului [notificată cu numărul C(2016) 8105] (Text cu relevanță pentru SEE )

C/2016/8105

JO L 337, 13.12.2016, p. 20–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2016/2241/oj

13.12.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 337/20


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/2241 A COMISIEI

din 9 decembrie 2016

privind comercializarea temporară de semințe din anumite soiuri ale speciei Beta vulgaris L. care nu îndeplinesc cerințele Directivei 2002/54/CE a Consiliului

[notificată cu numărul C(2016) 8105]

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2002/54/CE a Consiliului din 13 iunie 2002 privind comercializarea semințelor de sfeclă (1), în special articolul 24 alineatul (1),

întrucât:

(1)

În Danemarca, din cauza condițiilor de secetă înregistrate în perioada recoltării, cantitatea de semințe de bază din anumite soiuri ale speciei Beta vulgaris L. disponibile care îndeplinesc condițiile din partea B punctul 3 litera (b) din anexa I la Directiva 2002/54/CE în ceea ce privește greutatea maximă a materiilor inerte din semințele monogerme este insuficientă și, prin urmare, nu poate să acopere nevoile statului membru în cauză.

(2)

Cererea de semințe de acest tip nu poate fi satisfăcută utilizând semințe provenite din alte state membre sau din țări terțe, care îndeplinesc toate cerințele stabilite în Directiva 2002/54/CE.

(3)

Prin urmare, Danemarca ar trebui autorizată să permită comercializarea semințelor din soiurile respective în condiții mai puțin stricte.

(4)

În plus, alte state membre care sunt în măsură să aprovizioneze Danemarca cu semințe din aceste soiuri, indiferent dacă acestea au fost recoltate într-un stat membru sau într-o țară terță vizată de Decizia 2003/17/CE a Consiliului (2), ar trebui autorizate să permită comercializarea semințelor în cauză pentru a asigura funcționarea pieței interne și a evita perturbarea acesteia.

(5)

Deoarece prezenta decizie introduce o derogare de la standardele prevăzute de normele Uniunii, este necesar să se limiteze cantitatea de semințe care îndeplinesc cerințe mai puțin stricte la minimumul necesar pentru a răspunde nevoilor Danemarcei. Pentru a se garanta faptul că cantitatea totală de semințe autorizate pentru a fi introduse pe piață în conformitate cu prezenta decizie nu depășește cantitatea maximă vizată de prezenta decizie, este necesar ca Danemarca, care a depus cererea ce a condus la adoptarea prezentei decizii și este vizată în cea mai mare măsură de comercializarea soiului respectiv, să îndeplinească rolul de coordonator.

(6)

Prin derogare de la standardele prevăzute de normele Uniunii, comercializarea semințelor în condiții mai puțin stricte ar trebui să fie autorizată temporar, până la 31 decembrie 2017, deoarece această perioadă este necesară pentru a permite producția semințelor respective și a reexamina situația în ceea ce privește soiurile în cauză.

(7)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Comercializarea în Uniune a semințelor de Beta vulgaris L. (sfeclă) din categoria „semințe de bază”, din soiurile Enermax, Feldherr și Creta, care nu îndeplinesc condițiile stabilite în partea B punctul 3 litera (b) subpunctul (dd) din anexa I la Directiva 2002/54/CE în ceea ce privește materiile inerte este permisă pentru o cantitate totală maximă de 61 kg și o perioadă care expiră la 31 decembrie 2017, cu condiția ca procentul maxim de materii inerte din greutate să nu depășească 2,2.

Articolul 2

Orice furnizor de semințe care dorește să comercializeze semințele prevăzute la articolul 1 solicită autorizația statului membru în care este stabilit. În cerere se precizează cantitatea de semințe pe care furnizorul dorește să o comercializeze.

Statul membru în cauză autorizează furnizorul să comercializeze aceste semințe, cu excepția cazurilor în care:

(a)

există probe suficiente pentru a pune la îndoială capacitatea furnizorului de a comercializa cantitatea de semințe pentru care a solicitat autorizația; sau

(b)

acordarea autorizației ar putea determina depășirea cantității totale maxime de semințe menționate la articolul 1.

Articolul 3

Statele membre își acordă reciproc asistență administrativă pentru aplicarea prezentei decizii.

În calitate de stat membru coordonator, Danemarca se asigură că întreaga cantitate de semințe autorizate pentru comercializare în Uniune de către statele membre în conformitate cu prezenta decizie nu depășește cantitatea totală maximă menționată la articolul 1.

Orice stat membru care primește o cerere în temeiul articolului 2 notifică imediat statului membru coordonator cantitatea indicată în cerere. Acesta din urmă informează fără întârziere statul membru respectiv dacă autorizarea poate conduce la depășirea cantității totale maxime.

Articolul 4

Statele membre comunică fără întârziere Comisiei și celorlalte state membre cantitățile a căror comercializare au autorizat-o în conformitate cu prezenta decizie.

Articolul 5

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 9 decembrie 2016.

Pentru Comisie

Vytenis ANDRIUKAITIS

Membru al Comisiei


(1)  JO L 193, 20.7.2002, p. 12.

(2)  Decizia 2003/17/CE a Consiliului din 16 decembrie 2002 privind echivalența inspecțiilor în câmp la culturile producătoare de semințe, efectuate în țări terțe, și echivalența semințelor produse în țări terțe (JO L 8, 14.1.2003, p. 10).


Top