Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014Q0305(01)

    Regulamentul de procedură

    JO L 65, 5.3.2014, p. 41–64 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/12/2021; înlocuit prin 32021Q1230(01)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/proc_rules/2014/305/oj

    5.3.2014   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 65/41


    REGULAMENTUL DE PROCEDURĂ

    INTRODUCERE

    La 31 ianuarie 2014, Comitetul Regiunilor, în temeiul articolului 306 al doilea paragraf din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, a adoptat prezentul Regulament de procedură.

    OBSERVAȚIE PRELIMINARĂ

    Termenii utilizați în prezentul regulament pentru denumirea diverselor funcții și însărcinări se înțeleg atât la masculin, cât și la feminin.

    TITLUL I

    MEMBRII ȘI ORGANELE COMITETULUI

    CAPITOLUL 1

    Organele Comitetului

    Articolul 1

    Organele Comitetului

    Organele Comitetului sunt Adunarea Plenară, președintele, Biroul, Conferința președinților și comisiile.

    CAPITOLUL 2

    Membrii Comitetului

    Articolul 2

    Statutul membrilor și al membrilor supleanți

    În conformitate cu articolul 300 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, membrii Comitetului, precum și membrii supleanți reprezintă colectivitățile regionale și locale. Aceștia sunt fie titularii unui mandat electoral în cadrul unei autorități regionale sau locale, fie răspund din punct de vedere politic în fața unei adunări alese. În exercitarea funcției pe care o dețin, ei nu pot fi legați prin niciun fel de mandat imperativ. Aceștia își exercită funcțiile în deplină independență, în interesul general al Uniunii.

    Articolul 3

    Durata mandatului

    (1)

    Mandatul unui membru sau al unui membru supleant începe la data intrării în vigoare a numirii sale de către Consiliu.

    (2)

    Mandatul unui membru sau al unui membru supleant se încheie prin demisie, la încetarea mandatului în temeiul căruia a fost numit sau prin deces.

    (3)

    Orice demisie trebuie notificată în scris președintelui Comitetului, cu menționarea datei intrării în vigoare a acesteia. Președintele trebuie să informeze Consiliul, care constată existența postului vacant și pune în aplicare procedura de înlocuire.

    (4)

    Membrul sau membrul supleant al cărui mandat se încheie ca urmare a încetării mandatului în temeiul căruia a fost numit îl informează în scris imediat cu privire la aceasta pe președintele Comitetului.

    (5)

    În cazurile menționate la alineatul (2) din prezentul articol, Consiliul numește un înlocuitor pe perioada rămasă din mandat.

    Articolul 4

    Privilegii și imunități

    Membrii și membrii supleanți cu mandate corespunzătoare beneficiază de privilegiile și imunitățile prevăzute de Protocolul privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene.

    Articolul 5

    Participarea membrilor și a membrilor supleanți

    (1)

    Orice membru care nu poate participa la o sesiune plenară poate cere să fie reprezentat de către un membru supleant din delegația sa națională, chiar și numai pentru o durată limitată la anumite zile din timpul sesiunii plenare. Toți membrii și membrii supleanți cu mandate corespunzătoare trebuie să semneze o listă de prezență.

    (2)

    Orice membru care nu poate participa la o ședință a comisiei sau la orice altă ședință aprobată de Birou poate cere să fie reprezentat de către un alt membru sau de către un membru supleant din cadrul delegației sale naționale, grupului său politic sau grupului său interregional. Toți membrii și membrii supleanți cu mandate corespunzătoare trebuie să semneze o listă de prezență.

    (3)

    Un membru sau un membru supleant numit de pe lista de înlocuitori ai membrilor unui grup de lucru, constituit în temeiul articolului 37 sau 62, îl poate înlocui pe oricare alt membru din grupul său politic.

    (4)

    Un membru supleant sau un membru care îl reprezintă pe un altul poate ține locul unui singur membru. El exercită toate drepturile și atribuțiile unui membru în timpul ședinței respective. Delegarea votului trebuie notificată Secretariatului General, cu respectarea modalității de notificare corespunzătoare, și trebuie primită cel târziu cu o zi înaintea ședinței respective.

    (5)

    O sesiune plenară dă dreptul la o singură rambursare a cheltuielilor, fie în beneficiul membrului, fie în cel al membrului supleant. Biroul stabilește detaliile corespunzătoare în cadrul instrucțiunilor sale privind cheltuielile de deplasare și de ședere.

    (6)

    Un membru supleant numit în calitate de raportor poate asista la sesiunea plenară pe a cărei ordine de zi este înscris proiectul de aviz pentru care este responsabil și poate prezenta acest proiect de aviz chiar dacă membrul al cărui supleant este participă și el la sesiunea respectivă. Membrul respectiv poate să își delege dreptul la vot supleantului său pe durata discutării acelui proiect de aviz. Delegarea votului trebuie notificată în scris secretarului general înaintea sesiunii respective.

    (7)

    Fără a aduce atingere dispozițiilor articolului 23 alineatul (1), orice delegare a votului încetează să producă efecte din momentul în care membrul care a depus-o își pierde calitatea de membru al Comitetului.

    Articolul 6

    Delegarea votului

    Sub rezerva cazurilor prevăzute la articolele 5 și 31, dreptul de vot nu poate fi delegat.

    Articolul 7

    Delegațiile naționale și grupurile politice

    Delegațiile naționale și grupurile politice contribuie în mod echilibrat la organizarea lucrărilor Comitetului.

    Articolul 8

    Delegațiile naționale

    (1)

    Membrii și membrii supleanți dintr-un stat membru constituie o delegație națională. Fiecare delegație națională își stabilește propria organizare internă și își alege un președinte, al cărui nume se comunică în mod oficial președintelui Comitetului.

    (2)

    Secretarul general ia măsurile necesare în cadrul administrației Comitetului ca delegațiile naționale să primească asistență. Aceste măsuri permit, de asemenea, ca fiecare membru să primească informații și asistență în limba sa oficială. Aceste măsuri sunt puse în aplicare de un serviciu specific, format din funcționari sau alți agenți ai Comitetului Regiunilor, care asigură delegațiilor naționale posibilitatea de a utiliza în mod corespunzător infrastructurile Comitetului. În special, secretarul general oferă delegațiilor naționale condiții adecvate pentru a-și desfășura ședințele imediat înainte de sesiunea plenară sau în timpul acesteia.

    (3)

    Delegațiile naționale beneficiază, de asemenea, de asistență din partea unor coordonatori naționali, care nu fac parte din personalul Secretariatului General. Aceștia contribuie la facilitarea exercitării mandatului membrilor în cadrul Comitetului.

    (4)

    Coordonatorii naționali beneficiază de susținere adecvată din partea secretarului general, de exemplu prin permisiunea de a utiliza în mod corespunzător infrastructura Comitetului.

    Articolul 9

    Grupurile politice și membrii neafiliați

    (1)

    Membrii și membrii supleanți pot constitui grupuri care să reflecte afinitățile politice ale acestora. Criteriile de admitere se stabilesc în regulamentul de procedură specific fiecărui grup politic.

    (2)

    Pentru constituirea unui grup politic, este necesar un număr minim de optsprezece de membri sau membri supleanți, din care cel puțin jumătate trebuie să fie membri titulari, reprezentând în total cel puțin o cincime din statele membre. Un membru sau un membru supleant nu poate să aparțină decât unui singur grup politic. Un grup politic se dizolvă în cazul în care numărul său de membri devine inferior numărului de membri necesar constituirii sale.

    (3)

    Constituirea unui grup politic, dizolvarea sa, precum și orice altă modificare trebuie notificate președintelui Comitetului printr-o declarație. Declarația de constituire a unui grup politic trebuie să precizeze denumirea acestuia, numele membrilor și biroul.

    (4)

    Fiecare grup politic dispune de un secretariat, al cărui personal este angajat al Secretariatului General. Grupurile politice pot prezenta propuneri autorității împuternicite să facă numiri în vederea selectării, numirii, promovării și prelungirii contractelor persoanelor în cauză. Autoritatea împuternicită să facă numiri ia o decizie după consultarea președinților grupului politic respectiv.

    (5)

    Secretarul general asigură grupurilor politice și organelor acestora resursele necesare pentru ședințele, activitățile și publicațiile lor, precum și pentru desfășurarea activității secretariatelor acestora. Bugetul specifică resursele puse la dispoziția fiecărui grup politic. Grupurile politice și secretariatele acestora pot utiliza, în mod corespunzător, infrastructurile Comitetului.

    (6)

    Grupurile politice și birourile acestora se pot reuni chiar înaintea sesiunilor plenare sau în timpul acestora. De două ori pe an, grupurile politice se pot reuni în ședință extraordinară. Cheltuielile de deplasare și de ședere ale unui membru supleant care participă la aceste ședințe se rambursează în cazul în care acesta participă ca reprezentant al unui membru din grupul său politic.

    (7)

    Membrii neafiliați beneficiază de asistență administrativă. Procedura se stabilește de către Birou, la propunerea secretarului general.

    Articolul 10

    Grupurile interregionale

    Membrii și membrii supleanți pot constitui grupuri interregionale. Constituirea acestora trebuie declarată președintelui Comitetului. Un grup regional se constituie regulamentar pe baza deciziei Biroului.

    TITLUL II

    ORGANIZAREA ȘI FUNCȚIONAREA COMITETULUI

    CAPITOLUL 1

    Convocarea și constituirea Comitetului

    Articolul 11

    Convocarea primei ședințe

    Comitetul este convocat, după fiecare reînnoire, care are loc o dată la cinci ani, de către președintele la final de mandat sau, în absența acestuia, de către prim-vicepreședintele la final de mandat sau, în absența acestuia, de către cel mai în vârstă vicepreședinte la final de mandat sau, în lipsa acestuia, de către decanul de vârstă și se întrunește în termen de o lună de la numirea membrilor de către Consiliu.

    Membrul care deține provizoriu președinția, în conformitate cu alineatul (1), asigură în acest interval și funcția de reprezentare a Comitetului, se ocupă în continuare de problemele curente și prezidează prima ședință, în calitate de președinte provizoriu.

    Acesta, împreună cu cei mai tineri patru membri prezenți și cu secretarul general al Comitetului, formează Biroul provizoriu.

    Articolul 12

    Constituirea Comitetului și verificarea acreditărilor

    (1)

    În cursul primei ședințe, președintele provizoriu aduce la cunoștința Comitetului comunicarea primită de la Consiliu cu privire la numirea membrilor și informează cu privire la exercitarea funcției de reprezentare și la rezolvarea problemelor curente. În cazul în care i se solicită acest lucru, el poate efectua o verificare a numirilor și a acreditărilor membrilor, înainte de a declara Comitetul constituit pentru noul mandat.

    (2)

    Biroul provizoriu rămâne în funcție până la anunțarea rezultatelor alegerii membrilor Biroului.

    CAPITOLUL 2

    Adunarea plenară

    Articolul 13

    Funcțiile Adunării Plenare

    Comitetul se reunește în Adunarea Plenară. Sarcinile principale exercitate, în special, de către Adunarea Plenară sunt următoarele:

    (a)

    adoptarea de avize, rapoarte și rezoluții;

    (b)

    adoptarea proiectului de estimare a veniturilor și cheltuielilor Comitetului;

    (c)

    adoptarea programului politic al Comitetului la începutul fiecărui mandat;

    (d)

    alegerea președintelui, a prim-vicepreședintelui și a celorlalți membri ai Biroului;

    (e)

    constituirea comisiilor;

    (f)

    adoptarea și revizuirea Regulamentului de procedură al Comitetului;

    (g)

    decizia de a introduce o acțiune sau o cerere de intervenție în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, adoptată, după verificarea întrunirii cvorumului prevăzut la articolul 21 alineatul (1) prima teză, cu majoritatea voturilor exprimate, la propunerea fie a președintelui Comitetului, fie a comisiei competente, care acționează în conformitate cu articolele 58 și 59. Când o astfel de decizie este adoptată, președintele introduce acțiunea în numele Comitetului.

    Articolul 14

    Convocarea Adunării Plenare

    (1)

    Președintele Comitetului convoacă Adunarea Plenară cel puțin o dată pe trimestru. Biroul trebuie să își stabilească un calendar al sesiunilor plenare în cursul celui de al treilea trimestru al anului precedent. O sesiune plenară se poate desfășura pe durata uneia sau a mai multor zile de ședință.

    (2)

    În cazul în care cel puțin o pătrime dintre membri solicită în scris acest lucru, președintele are obligația de a convoca o sesiune plenară extraordinară, care trebuie să aibă loc cel mai devreme în termen de o săptămână și cel mai târziu în termen de o lună de la data prezentării solicitării. Cererea trebuie să menționeze subiectul care va fi dezbătut în cadrul sesiunii plenare extraordinare. Niciun alt subiect nu poate figura pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare.

    Articolul 15

    Ordinea de zi a sesiunii plenare

    (1)

    Biroul pregătește anteproiectul de ordine de zi, care cuprinde o listă provizorie a proiectelor de aviz, de raport sau de rezoluție care trebuie dezbătute în sesiunea plenară de după cea care urmează imediat, precum și toate celelalte documente care necesită o decizie (documente spre decizie).

    (2)

    Cu cel puțin douăzeci și una de zile lucrătoare înaintea deschiderii sesiunii plenare, membrilor și membrilor supleanți li se vor pune la dispoziție în format electronic, în limbile lor oficiale respective, proiectul de ordine de zi, împreună cu toate documentele spre decizie menționate în acesta.

    (3)

    În general, proiectele de aviz, de raport și de rezoluție sunt înscrise pe ordinea de zi în ordinea în care au fost adoptate de comisii sau în care au fost depuse în conformitate cu Regulamentul de procedură, cu respectarea coerenței conținutului punctelor de pe ordinea de zi.

    (4)

    În anumite cazuri excepționale, bine motivate, în care este imposibilă respectarea termenului prevăzut la alineatul (2), președintele poate include în proiectul de ordine de zi un document spre decizie, cu condiția ca textul corespunzător să fi fost transmis membrilor și membrilor supleanți în limba lor oficială cu cel puțin o săptămână înaintea deschiderii sesiunii plenare. Pe pagina de gardă a documentului spre decizie, președintele trebuie să indice motivul utilizării acestei proceduri.

    (5)

    Amendamentele formulate în scris la proiectul de ordine de zi trebuie să îi parvină secretarului general cu cel puțin trei zile lucrătoare înaintea deschiderii sesiunii plenare.

    (6)

    În cursul ultimei ședințe de dinaintea deschiderii sesiunii plenare, Biroul adoptă proiectul definitiv de ordine de zi. În cursul acestei ședințe, Biroul, cu o majoritate de două treimi din voturile exprimate, poate înscrie pe ordinea de zi chestiuni urgente sau de actualitate, a căror discutare nu se poate amâna până la următoarea sesiune plenară.

    (7)

    La propunerea președintelui, a unui grup politic sau a 32 de membri, înainte de a se începe votarea amendamentelor, Biroul sau Adunarea Plenară poate decide:

    amânarea examinării unui document spre decizie pentru o sesiune plenară ulterioară;

    sau

    retrimiterea unui document spre decizie comisiei sesizate pentru o nouă examinare.

    Această dispoziție nu se aplică în cazurile în care termenul stabilit de Consiliu, de Comisie sau de Parlamentul European nu permite amânarea adoptării documentului spre decizie.

    Documentul a cărui examinare a fost amânată pentru o sesiune ulterioară a Adunării Plenare este însoțit în anexă de toate amendamentele referitoare la acesta care au fost valabil depuse. Fără a aduce atingere dispozițiilor articolului 24 alineatul (2) litera (a), amânarea votului nu atrage după sine stabilirea unui nou termen de depunere a amendamentelor.

    În cazul în care este retrimis comisiei sesizate, documentul nu este însoțit de amendamente, iar raportorul apreciază în ce măsură conținutul acestora:

    necesită ca el să facă o revizie prealabilă a textului, ținând cont de termenele stabilite;

    și/sau

    poate face obiectul unor amendamente din partea raportorului, depuse în conformitate cu procedura de depunere a amendamentelor prevăzută de comisie.

    Documentul este trecut pe ordinea de zi a comisiei, spre decizie.

    Articolul 16

    Deschiderea sesiunii plenare

    Președintele deschide sesiunea plenară și supune aprobării plenului proiectul definitiv de ordine de zi.

    Articolul 17

    Admiterea publicului, invitați și personalități invitate să ia cuvântul, dezbaterea chestiunilor de actualitate

    (1)

    Sesiunile plenare sunt deschise publicului, cu excepția cazului în care Adunarea Plenară stabilește altfel pentru întreaga sesiune sau pentru un anumit punct aflat pe ordinea de zi.

    (2)

    Reprezentanții Parlamentului European, ai Consiliului și ai Comisiei pot participa la sesiunile plenare. Aceștia pot fi invitați să ia cuvântul în cadrul sesiunilor plenare.

    (3)

    Din proprie inițiativă sau la cererea Biroului, președintele poate invita, de asemenea, persoane din exterior să asiste la sesiunile plenare și să ia cuvântul în cadrul acestora. Aceste intervenții pot fi urmate de o discuție generală, căreia i se aplică dispozițiile generale referitoare la timpul afectat luărilor de cuvânt.

    (4)

    În conformitate cu articolul 15 alineatele (1) și (6), Biroul poate propune Adunării Plenare o dezbatere generală privind unele chestiuni politice de actualitate cu implicații regionale și locale („dezbaterea chestiunilor de actualitate”). În cadrul dezbaterii, se aplică dispozițiile generale referitoare la timpul afectat luărilor de cuvânt.

    Articolul 18

    Reguli de conduită și timpul afectat luărilor de cuvânt

    (1)

    Fără a aduce atingere libertății de exprimare, conduita membrilor trebuie să se caracterizeze prin respect reciproc și să se bazeze pe valorile și principiile stabilite în textele fundamentale pe care este întemeiată Uniunea Europeană, trebuie să respecte demnitatea Comitetului și să nu compromită buna desfășurare a lucrărilor organelor Comitetului sau să deranjeze liniștea în oricare dintre clădirile Comitetului.

    (2)

    La începutul sesiunii plenare, Adunarea Plenară stabilește, la propunerea Biroului, timpul afectat luărilor de cuvânt repartizat fiecărui punct de pe ordinea de zi. În timpul sesiunii plenare, președintele, din proprie inițiativă sau la solicitarea unui membru, poate hotărî limitarea timpului acordat pentru luările de cuvânt.

    (3)

    La propunerea Biroului, președintele poate propune Adunării Plenare, în timpul dezbaterilor privind unele chestiuni generale sau unele teme specifice, repartizarea timpului afectat luărilor de cuvânt între grupurile politice și delegațiile naționale.

    (4)

    Ca regulă generală, timpul afectat unei luări de cuvânt este limitat la un minut pentru intervențiile legate de procesul-verbal, de probleme de procedură sau de modificările aduse proiectului definitiv de ordine de zi sau ordinii de zi.

    (5)

    În cazul în care un vorbitor depășește timpul acordat, președintele, după un avertisment, poate să îi retragă acestuia cuvântul.

    (6)

    Orice membru poate propune încheierea dezbaterilor, președintele supune această propunere la vot.

    Articolul 19

    Lista vorbitorilor

    (1)

    Membrii care solicită cuvântul sunt înscriși pe o listă de vorbitori în ordinea primirii solicitărilor. Președintele dă cuvântul pe baza acestei liste. Președintele veghează ca, în măsura posibilului, să ia cuvântul alternativ vorbitori de orientări politice și din delegații naționale diferite.

    (2)

    Cu toate acestea, se poate acorda prioritate, la cerere, raportorului comisiei competente și reprezentanților grupurilor politice și ai delegațiilor naționale care doresc să ia cuvântul în numele acestora.

    (3)

    Nimeni nu poate lua cuvântul de mai mult de două ori pe același subiect, cu excepția cazului în care președintele a autorizat acest lucru. Totuși, președintele poate da cuvântul președinților și raportorilor comisiilor interesate, la cerere, stabilind în prealabil durata intervențiilor acestora.

    Articolul 20

    Probleme de procedură

    (1)

    Oricărui membru care dorește să ridice o problemă de procedură sau să atragă atenția președintelui asupra nerespectării Regulamentului de procedură trebuie să i se acorde cuvântul. Problema ridicată trebuie să aibă legătură cu subiectul în discuție sau cu ordinea de zi.

    (2)

    Solicitările de luare de cuvânt pe probleme de procedură au prioritate în fața tuturor celorlalte.

    (3)

    Președintele hotărăște imediat cu privire la problemele de procedură, în conformitate cu dispozițiile prezentului regulament. Dacă acesta a fost invocat, președintele își anunță decizia, fără a o supune la vot.

    Articolul 21

    Cvorumul

    (1)

    Cvorumul Adunării Plenare este întrunit atunci când sunt prezenți mai mult de jumătate din numărul membrilor. Cvorumul se verifică la solicitarea unui membru și cu condiția ca cel puțin cincisprezece membri să voteze în favoarea verificării cvorumului. În cazul în care nu a fost solicitată verificarea întrunirii cvorumului, toate voturile se consideră valabile, indiferent de numărul de membri prezenți. Președintele poate hotărî suspendarea sesiunii pentru cel mult zece minute înainte de a trece la verificarea întrunirii cvorumului. Membrii care au solicitat verificarea sunt incluși în numărătoarea celor prezenți, chiar dacă nu se mai află în sală. În cazul în care numărul de membri prezenți este mai mic de cincisprezece, președintele poate constata că nu a fost întrunit cvorumul.

    (2)

    În cazul în care s-a constatat neîntrunirea cvorumului, toate punctele de pe ordinea de zi care trebuie supuse la vot se amână pentru următoarea zi de ședință, în cursul căreia Adunarea Plenară, indiferent de numărul de membri prezenți, poate vota în mod valabil cu privire la punctele amânate. Toate deciziile adoptate sau voturile obținute în ședință înainte de verificarea cvorumului rămân valabile.

    Articolul 22

    Votul

    (1)

    Adunarea Plenară se pronunță cu majoritatea voturilor exprimate, cu excepția cazurilor în care Regulamentul de procedură prevede altfel.

    (2)

    Tipurile valabile de vot sunt „pentru”, „împotrivă” și abținere. Pentru calcularea majorității, se iau în considerare numai voturile „pentru” și „împotrivă”. În caz de egalitate de voturi, se consideră că textul sau propunerea supusă votului este respinsă.

    (3)

    Dreptul de vot este un drept personal. Membrii votează numai individual și în nume propriu.

    (4)

    În cazul în care rezultatul numărării voturilor este contestat, președintele poate cere repetarea votului, din proprie inițiativă sau la solicitarea unui membru și cu condiția ca cel puțin cincisprezece membri că voteze în favoarea cererii.

    (5)

    La propunerea președintelui, a unui grup politic sau a 32 de membri, propunere prezentată înainte de aprobarea ordinii de zi definitive, Adunarea Plenară poate hotărî ca, în cazul unuia sau al mai multor puncte de pe ordinea de zi, să se voteze prin apel nominal consemnat în procesul-verbal al sesiunii plenare. Cu excepția cazului în care Adunarea Plenară hotărăște altfel, amendamentele nu se votează prin apel nominal.

    (6)

    La propunerea președintelui, a unui grup politic sau a 32 de membri, se poate hotărî să se recurgă la votul secret atunci când se votează decizii care privesc persoane.

    (7)

    Președintele poate hotărî în orice moment ca votul să se efectueze prin mijloace electronice.

    Înregistrarea rezultatului numeric al unui vot electronic este accesibilă publicului după încheierea sesiunii plenare.

    Articolul 23

    Depunerea amendamentelor

    (1)

    Numai membrii și membrii supleanți cu mandate corespunzătoare pot depune amendamente la documentele spre decizie, cu respectarea procedurii corespunzătoare de depunere a amendamentelor, precum și, strict în ceea ce privește propriul raport, membrii supleanți fără mandat, dar care îndeplinesc funcția de raportor.

    Dreptul de a depune amendamente pentru o sesiune plenară poate fi exercitat fie de către un membru titular, fie de către supleantul mandatat corespunzător al acestuia. Amendamentele valabil depuse înainte de pierderea calității de membru sau de membru supleant al Comitetului sau înainte de acordarea sau retragerea unei delegații de vot rămân valabile.

    (2)

    Fără a aduce atingere dispozițiilor articolului 27 alineatul (1), amendamentele la documentele spre decizie trebuie prezentate fie de către un grup politic, fie de către cel puțin șase membri sau membri supleanți cu mandate corespunzătoare și trebuie să indice numele acestora. Delegațiile naționale care cuprind mai puțin de șase membri pot depune amendamente cu condiția ca acestea să fie depuse de un număr de membri sau de membri supleanți egal cu numărul membrilor delegației și să indice numele semnatarilor amendamentului.

    (3)

    Amendamentele trebuie recepționate cu cel puțin unsprezece zile lucrătoare înainte de ziua stabilită a sesiunii plenare, până cel târziu la ora 15.00. Amendamentele trebuie să poată fi consultate electronic de îndată ce au fost traduse și, în orice caz, cu cel puțin patru zile lucrătoare înaintea deschiderii sesiunii plenare.

    Amendamentele se traduc cu prioritate și se comunică raportorului, pentru a-i permite acestuia să transmită Secretariatului General amendamentele raportorului cu cel puțin trei zile lucrătoare înainte de deschiderea sesiunii plenare. Aceste amendamente ale raportorului trebuie să se refere în mod explicit la unul sau mai multe dintre amendamentele menționate la alineatul (1), pe care raportorul trebuie să le identifice. Amendamentele raportorului se pot consulta în preziua deschiderii sesiunii plenare.

    În cazul în care se aplică articolul 15 alineatul (4), președintele poate hotărî reducerea la minimum trei zile lucrătoare înaintea deschiderii sesiunii plenare a termenului de depunere a amendamentelor. Aceste termene nu se aplică în cazul amendamentelor cu privire la chestiuni urgente în sensul articolului 15 alineatul (6).

    (4)

    Toate amendamentele se distribuie membrilor înainte de începerea sesiunii plenare.

    Articolul 24

    Examinarea amendamentelor

    (1)

    Se aplică următoarea procedură de votare:

    (a)

    mai întâi, se supun la vot toate amendamentele referitoare la proiectul de document. Amendamentele au prioritate față de textul la care se referă;

    (b)

    ulterior, se votează textul în ansamblul său, astfel cum a fost eventual modificat.

    (2)

    Principiile pe care se bazează votarea:

    (a)

    Amendamentele de compromis

    În cazul în care unul sau mai multe amendamente au fost introduse în legătură cu un pasaj dintr-un document spre decizie, președintele, raportorul sau autorii acestor amendamente pot propune, în mod excepțional, amendamente de compromis. Aceste amendamente de compromis au prioritate la vot.

    Dacă raportorul sau oricare dintre autorii amendamentului inițial exprimă o obiecție cu privire la amendamentul de compromis propus, acesta din urmă nu mai este supus la vot.

    (b)

    Votarea în grup

    Președintele poate hotărî, înainte de adoptarea sau respingerea unui anumit amendament, ca un grup de alte amendamente al căror conținut sau obiectiv este similar să facă obiectul unui singur vot (votare în grup). Aceste amendamente se pot referi la părți diferite ale textului inițial.

    (c)

    Votarea în bloc

    Între amendamentele depuse pentru proiectul său de aviz, raportorul poate prezenta o listă cu cele a căror adoptare o recomandă (recomandare de vot). În cazul în care raportorul a făcut o recomandare de vot, președintele poate hotărî votarea în bloc a unora dintre amendamentele în cauză (votare în bloc). Orice membru are dreptul de a contesta recomandarea de vot; în acest caz, membrul trebuie să indice care sunt amendamentele care trebuie să facă obiectul unui vot separat.

    (d)

    Votul pe părți

    În cazul în care textul supus la vot conține două sau mai multe dispoziții sau referințe la două sau mai multe puncte sau se pretează el însuși la o împărțire în două sau mai multe părți cu sensuri și/sau valoare normativă distincte, raportorul, un grup politic, o delegație națională sau oricare dintre membrii care au depus amendamentul poate solicita votarea pe părți.

    Cererea trebuie adresată cu cel puțin o oră înainte de începerea sesiunii plenare, cu excepția cazului în care președintele stabilește un alt termen. Președintele decide cu privire la această cerere.

    Votul pe părți nu se admite în cazul unui amendament de compromis sau al unui amendament al raportorului.

    (3)

    Votarea amendamentelor

    Votarea amendamentelor se va face în ordinea punctelor din text și în următoarea ordine de prioritate:

    amendamentele de compromis, cu excepția cazului în care se opune unul dintre autorii amendamentelor inițiale;

    amendamentele raportorului;

    alte amendamente.

    Odată adoptate, amendamentele raportorului și amendamentele de compromis înlocuiesc amendamentele din care derivă.

    În cazul în care două sau mai multe amendamente identice sunt depuse de autori diferiți, acestea se supun la vot ca un singur amendament.

    (4)

    În cazul în care, la același pasaj de text, sunt introduse două sau mai multe amendamente care se exclud reciproc, cel care se îndepărtează cel mai mult de textul inițial capătă prioritate și este primul care trebuie supus la vot.

    (5)

    Președintele anunță înainte de vot dacă adoptarea unui amendament atrage după sine caducitatea unuia sau mai multor alte amendamente, fie pentru că amendamentele în cauză se exclud dacă fac trimitere la același pasaj de text, fie pentru că sunt contradictorii. Un amendament este considerat caduc dacă intră în contradicție cu un vot anterior privind același aviz. În cazul în care autorii amendamentului contestă decizia președintelui în această privință, Adunarea Plenară hotărăște dacă amendamentul respectiv este supus la vot.

    (6)

    În cazul în care textul în ansamblul său nu întrunește majoritatea sufragiilor exprimate la votul final, Adunarea Plenară decide dacă proiectul de aviz se retrimite comisiei competente sau se renunță la el. Un aviz este considerat caduc în cazul în care calendarul interinstituțional nu permite dezbaterea lui în continuare. Președintele Comitetului informează instituția care a solicitat elaborarea avizului cu privire la această situație.

    În cazul în care proiectul de aviz este retrimis comisiei competente, îi revine acesteia rolul:

    de a supune din nou proiectul de aviz spre dezbatere și adoptare, astfel cum a fost modificat prin amendamentele adoptate în sesiunea plenară;

    de a numi un nou raportor și, astfel, de a iniția un nou proces de elaborare a avizului;

    de a renunța la elaborarea avizului.

    Articolul 25

    Coerența unui text final

    În cazul în care coerența unui text final a fost compromisă ca urmare a adoptării amendamentelor care nu au fost declarate caduce în conformitate cu articolul 24 alineatul (5) sau ca urmare a unui amendament adoptat care atrage după sine modificarea corespunzătoare a altor părți relevante din text, administrația – după consultarea grupurilor politice, a raportorului și a autorului amendamentelor respective – introduce modificări în vederea restabilirii coerenței textului final. Modificările aduse textului trebuie să se limiteze la strictul necesar pentru restabilirea coerenței. Membrii vor fi informați în legătură cu modificările introduse.

    Articolul 26

    Avize urgente

    În situații de urgență, atunci când procedura ordinară nu permite respectarea unui termen stabilit de Consiliu, de Comisie sau de Parlamentul European și când comisia competentă a adoptat în unanimitate un proiect de aviz, președintele transmite proiectul de aviz Consiliului, Comisiei sau Parlamentului European, spre informare. Proiectul de aviz se supune la vot, fără modificări, în sesiunea următoare a Adunării Plenare. Toate documentele referitoare la textul respectiv trebuie să menționeze dacă este vorba despre un aviz care a făcut obiectul unei proceduri de urgență.

    Articolul 27

    Procedurile simplificate

    (1)

    Proiectele de aviz sau de raport pe care comisia le-a adoptat în unanimitate se supun votului Adunării Plenare fără modificări, cu condiția ca cel puțin 32 de membri sau membri supleanți cu mandat corespunzător sau un grup politic să nu fi depus un amendament pe marginea lor, în conformitate cu dispozițiile articolului 23 alineatul (3) prima teză. În acest caz, Adunarea Plenară examinează amendamentul. Proiectul de aviz sau de raport se prezintă de către raportor, în ședință plenară, și poate face obiectul unei dezbateri. El se comunică membrilor odată cu proiectul de ordine de zi.

    (2)

    În cazul în care comisia sesizată cu privire la o propunere consideră că aceasta nu necesită comentarii sau amendamente din partea Comitetului, comisia poate propune să nu se formuleze niciun fel de obiecțiuni. Propunerea se supune spre aprobare fără dezbatere Adunării Plenare.

    Articolul 28

    Închiderea sesiunii plenare

    Înainte de închiderea sesiunii plenare, președintele comunică locul și data următoarei sesiuni, precum și punctele de pe ordinea de zi deja cunoscute.

    Articolul 29

    Simboluri

    (1)

    Comitetul recunoaște și adoptă următoarele simboluri ale Uniunii:

    (a)

    drapelul reprezentând un cerc cu douăsprezece stele aurii pe fond albastru;

    (b)

    imnul extras din „Oda bucuriei” – Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven;

    (c)

    deviza „Unită în diversitate”.

    (2)

    Comitetul sărbătorește Ziua Europei la 9 mai.

    (3)

    Drapelul este arborat în toate clădirile Comitetului, precum și cu ocazia evenimentelor oficiale.

    (4)

    Imnul se cântă la deschiderea fiecărei sesiuni inaugurale de la început de mandat, precum și cu ocazia altor sesiuni solemne, în special la întâmpinarea șefilor de state și de guverne sau a noilor membri, după fiecare extindere.

    CAPITOLUL 3

    Biroul și președintele

    Articolul 30

    Componența Biroului

    Biroul este format din:

    (a)

    președinte;

    (b)

    prim-vicepreședinte;

    (c)

    câte un vicepreședinte pentru fiecare stat membru;

    (d)

    alți douăzeci și opt de membri;

    (e)

    președinții grupurilor politice.

    Cu excepția funcțiilor de președinte și de prim-vicepreședinte și a locurilor rezervate președinților grupurilor politice, celelalte locuri din Birou se împart între delegațiile naționale după cum urmează:

    trei locuri: Franța, Germania, Italia, Polonia, Regatul Unit, Spania;

    două locuri: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Danemarca, Finlanda, Grecia, Irlanda, Lituania, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Suedia, Țările de Jos, Ungaria;

    un loc: Cipru, Estonia, Letonia, Luxemburg, Malta, Slovenia.

    Articolul 31

    Reprezentanții membrilor Biroului

    (1)

    Cu excepția președintelui și a prim-vicepreședintelui, fiecare delegație națională își desemnează, pentru Birou, un membru sau un membru supleant ca reprezentant ad personam.

    (2)

    Pentru fiecare președinte al unui grup politic, grupul politic respectiv desemnează din rândurile sale un membru sau un membru supleant ca reprezentant ad personam.

    (3)

    Reprezentantul ad personam are dreptul de a participa, de a lua cuvântul și de a vota în cadrul ședințelor numai atunci când îl reprezintă pe membrul respectiv al Biroului. Delegarea votului trebuie notificată secretarului general înaintea ședinței în cauză, în conformitate cu procedura de notificare cerută.

    Articolul 32

    Procedura de alegere

    (1)

    Biroul este ales de către Adunarea Plenară pe o perioada de 2 ani și jumătate.

    (2)

    Alegerile au loc sub președinția președintelui provizoriu, în mod analog procedurilor prevăzute la articolele 11 și 12. Candidaturile trebuie înaintate în scris secretarului general cel târziu cu o oră înaintea începerii sesiunii plenare. Alegerile se pot desfășura numai după verificarea cvorumului prevăzut la articolul 21 alineatul (1) prima teză.

    Articolul 33

    Alegerea președintelui și a prim-vicepreședintelui

    (1)

    Înaintea alegerilor pentru funcțiile de președinte și prim-vicepreședinte, candidații pot face o scurtă declarație în fața Adunării Plenare. În acest scop, ei dispun de un timp egal afectat luării de cuvânt, stabilit de președintele provizoriu.

    (2)

    Alegerea președintelui și a prim-vicepreședintelui se efectuează separat. Cei doi sunt aleși cu majoritatea voturilor exprimate.

    (3)

    Tipurile de vot valabile sunt „pentru” și abținerea. Numai voturile „pentru” se iau în considerare pentru a calcula dacă a fost întrunită majoritatea.

    (4)

    În cazul în care niciun candidat nu a întrunit majoritatea în primul tur de scrutin, se organizează un al doilea tur, în cursul căruia este ales candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi. În caz de egalitate de voturi, decizia se ia prin tragere la sorți.

    Articolul 34

    Alegerea membrilor Biroului

    (1)

    Se poate alcătui o listă comună cu candidaturile delegațiilor naționale care prezintă un singur candidat pentru fiecare post care le revine în cadrul Biroului. Această listă poate fi adoptată într-un singur tur de scrutin, cu majoritatea sufragiilor exprimate.

    În cazul în care nu a fost adoptată o listă comună sau atunci când numărul de candidați propuși pentru locurile rezervate unei delegații naționale în cadrul Biroului depășește numărul locurilor disponibile, fiecare dintre aceste locuri face obiectul unui tur de scrutin separat; în acest caz, se aplică dispozițiile articolelor 32 și 33 alineatele (2)-(4), care reglementează procedura de alegere a președintelui și a prim-vicepreședintelui.

    (2)

    Președinții grupurilor politice ale și în cadrul fiecărui grup sunt membri ai Biroului.

    Articolul 35

    Alegerea reprezentanților

    Când este ales un candidat pentru un loc în Birou, este ales automat și reprezentatul său ad personam.

    Articolul 36

    Alegeri parțiale pentru ocuparea unui loc vacant în Birou

    Membrul Biroului sau reprezentantul acestuia ad personam care încetează să mai facă parte din Comitet sau care demisionează din Birou se înlocuiește pe durata rămasă din mandatul în conformitate cu dispozițiile articolelor de la 30 la 35. Alegerile parțiale pentru ocuparea unui loc vacant au loc în cadrul Adunării Plenare prezidate de președinte sau de unul dintre reprezentanții săi, potrivit dispozițiilor articolului 39 alineatul (3).

    Articolul 37

    Funcțiile Biroului

    Biroul își asumă următoarele sarcini:

    (a)

    elaborarea și prezentarea în fața Adunării Plenare a proiectului său de program politic la începutul mandatului și controlarea punerii în aplicare a acestuia. La sfârșitul mandatului, Biroul prezintă Adunării Plenare un raport privind punerea în aplicare a programului său politic;

    (b)

    organizarea și coordonarea lucrărilor Adunării Plenare și a comisiilor;

    (c)

    adoptarea, la propunerea comisiilor, a programului de muncă anual al acestora;

    (d)

    competență generală în materie financiară, de organizare și administrativă cu privire la membri și membri supleanți, la organizarea internă a Comitetului și a Secretariatului General (inclusiv privind organigrama) și la organele Comitetului;

    (e)

    biroul poate:

    să constituie grupuri de lucru formate din membrii Biroului sau din alți membri ai Comitetului, cu scopul de a-l consilia pe probleme specifice; aceste grupuri pot avea până la doisprezece membri;

    să invite alți membri ai Comitetului să asiste la ședințele sale, în virtutea competențelor sau funcțiilor lor, precum și alte persoane din afara Comitetului;

    (f)

    angajarea secretarului general, a funcționarilor și a altor agenți menționați la articolul 73;

    (g)

    prezentarea în fața Adunării Plenare a proiectului de estimare a veniturilor și cheltuielilor Comitetului, în conformitate cu dispozițiile articolului 75;

    (h)

    autorizarea ședințelor în afara sediului;

    (i)

    luarea de măsuri privind componența și modalitățile de funcționare ale grupurilor de lucru, ale comitetelor mixte constituite cu țările candidate la aderare sau ale altor organisme politice la care participă membrii Comitetului.

    Comitetele consultative mixte sunt constituite din reprezentanți locali și regionali din țările candidate, pe baza dispozițiilor prevăzute în Acordul de stabilizare și de asociere.

    Membrii comitetelor consultative mixte din țările candidate sunt numiți oficial de guvernele acestora, pentru a reprezenta autoritățile locale și regionale din aceste țări. Deciziile din cadrul comitetelor consultative mixte se adoptă în comun cu reprezentanții țării partenere, sub copreședinția Comitetului Regiunilor și a țării candidate.

    Comitetele consultative mixte ar trebui să adopte rapoarte și recomandări care privesc domenii relevante pentru autoritățile locale în cadrul procesului de extindere. Rapoartele pot fi transmise și Consiliului de asociere;

    (j)

    adoptarea deciziei de introducere a unei acțiuni sau a unei cereri de intervenție în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene în cazul în care Adunarea Plenară nu este în măsură să adopte o decizie în termenul stabilit, după verificarea cvorumului menționat la articolul 38 alineatul (2) prima teză, cu majoritate de voturi, la propunerea președintelui Comitetului sau a comisiei competente, conform articolelor 58 și 59. Atunci când se adoptă această decizie, președintele introduce acțiunea în numele Comitetului și solicită Adunării Plenare, la următoarea sesiune, o decizie privind menținerea acțiunii. Dacă, după verificarea întrunirii cvorumului menționat la articolul 21 alineatul (1) prima teză, Adunarea Plenară se pronunță împotriva acțiunii cu majoritatea prevăzută la articolul 13 litera (g), președintele retrage acțiunea.

    Articolul 38

    Convocarea Biroului, cvorumul și adoptarea deciziilor

    (1)

    Biroul este convocat de către președinte, care stabilește data ședinței și ordinea de zi, de comun acord cu prim-vicepreședintele. Biroul se întrunește cel puțin o dată pe trimestru sau în termen de paisprezece zile de la primirea unei cereri scrise formulate de cel puțin o pătrime dintre membrii săi.

    (2)

    Cvorumul Biroului este întrunit atunci când sunt prezenți cel puțin jumătate dintre membri. Cvorumul se verifică la solicitarea unui membru și cu condiția ca cel puțin șase membri să voteze în favoarea acestei solicitări. În cazul în care nu a fost solicitată verificarea întrunirii cvorumului, toate voturile se consideră valabile, indiferent de numărul de membri prezenți. Dacă se constată că nu a fost întrunit cvorumul, Biroul poate continua deliberările, dar votul se amână pentru ședința următoare.

    (3)

    Deciziile se adoptă cu majoritatea voturilor exprimate, cu excepția cazurilor în care Regulamentul de procedură prevede altfel. Se aplică dispozițiile articolului 22 alineatele (2) și (6).

    (4)

    Fără a aduce atingere dispozițiilor articolului 40 alineatul (4) litera (b), pentru pregătirea deciziilor Biroului, președintele îl poate însărcina pe secretarul general cu elaborarea documentelor spre dezbatere și a recomandărilor spre decizie pentru fiecare dintre temele luate în discuție; documentele și recomandările se anexează proiectului de ordine de zi.

    (5)

    Aceste documente trebuie puse la dispoziția membrilor în format electronic cu cel puțin zece zile înaintea deschiderii ședinței. Amendamentele la documentele Biroului trebuie să ajungă la secretarul general cu cel puțin două zile lucrătoare înaintea începerii ședinței Biroului, cu respectarea modalităților de depunere prevăzute și trebuie să poată fi consultate în format electronic de îndată ce au fost traduse.

    (6)

    În situații excepționale, președintele poate recurge la o procedură scrisă pentru adoptarea unei decizii care nu privește persoane. Președintele le transmite membrilor propunerea de decizie și îi invită să îi comunice în scris, în termen de cinci zile lucrătoare, eventualele obiecții. Decizia este considerată a fi adoptată, cu excepția cazului în care sunt formulate obiecții de către cel puțin șase membri.

    Articolul 39

    Președintele

    (1)

    Președintele conduce lucrările Comitetului.

    (2)

    Comitetul este reprezentat de președinte. El poate delega această atribuție.

    (3)

    În cazul în care președintele este absent sau nu poate participa, acesta este reprezentat de prim-vicepreședinte; în cazul în care și prim-vicepreședintele este absent sau nu poate participa, președintele este reprezentat de unul dintre ceilalți vicepreședinți.

    Articolul 40

    Comisia pentru afaceri financiare și administrative

    (1)

    Biroul instituie, în conformitate cu articolul 37, o Comisie consultativă pentru afaceri financiare și administrative, prezidată de un membru al Biroului.

    (2)

    Data ședinței și ordinea de zi sunt stabilite de către președintele comisiei, de comun acord cu prim-vicepreședintele comisiei.

    (3)

    Comisia pentru afaceri financiare și administrative poate numi, dintre membrii săi, un reprezentant care să-l asiste pe președintele comisiei în informarea Biroului cu privire la sarcinile care îi revin președintelui.

    (4)

    Comisia pentru afaceri financiare și administrative (CAFA) are următoarele atribuții:

    (a)

    discutarea și adoptarea anteproiectului de estimare a veniturilor și cheltuielilor Comitetului depus de secretarul general, în conformitate cu articolul 75;

    (b)

    elaborarea proiectelor de norme de aplicare și de decizii ale Biroului în chestiuni financiare, de organizare și administrative, inclusiv a celor referitoare la membri și la membri supleanți.

    Aceste documente sunt transmise membrilor Biroului împreună cu sinteza deciziilor CAFA, în conformitate cu articolul 38 alineatele (4)-(5);

    (c)

    discutarea oricărei chestiuni importante care ar putea pune în pericol gestiunea corespunzătoare a creditelor sau ar putea împiedica atingerea obiectivelor stabilite, în special în ceea ce privește previziunile în materie de utilizare a creditelor;

    (d)

    discutarea și evaluarea execuției bugetului pentru exercițiul financiar curent, a transferurilor de credite, a procedurilor privind organigramele, a creditelor de funcționare și a avizelor cu privire la proiectele imobiliare.

    (5)

    Președintele Comisiei pentru afaceri financiare și administrative reprezintă Comitetul în fața autorităților bugetare ale Uniunii.

    Avize, rapoarte și rezoluții – Procedura în cadrul Biroului

    Articolul 41

    Avizele – Temei juridic

    În conformitate cu articolul 307 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Comitetul adoptă avize:

    (a)

    atunci când este consultat de către Parlamentul European, Consiliu sau Comisie în cazurile prevăzute de tratate și în toate celelalte cazuri în care aceste instituții consideră consultarea oportună, în special atunci când este vorba despre cooperarea transfrontalieră;

    (b)

    din proprie inițiativă, în cazul în care consideră că este util;

    (i)

    pe baza unei comunicări, a unui raport sau a unei propuneri legislative de la altă instituție a Uniunii Europene, transmisă Comitetului spre informare sau pe baza unei solicitări a unui stat membru care deține sau va deține următoarea Președinție a Consiliului;

    sau

    (ii)

    numai din proprie inițiativă în toate celelalte cazuri;

    (c)

    atunci când, în caz de consultare a Comitetului Economic și Social European în conformitate cu articolul 304 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Comitetul consideră că sunt în joc interese regionale specifice.

    Articolul 42

    Avize – Desemnarea comisiei competente

    (1)

    Atunci când primește documente din partea Consiliului, Comisiei sau a Parlamentului European cu privire la anumite documente, președintele le distribuie comisiilor competente, iar Biroul este informat cu privire la aceasta în ședința următoare.

    (2)

    În cazul în care tema unui aviz este de competența mai multor comisii, președintele desemnează comisia competentă și, dacă este cazul, poate propune Biroului crearea unui grup de lucru constituit din reprezentanți ai comisiilor în cauză.

    (3)

    O comisie care nu este de acord cu o decizie adoptată de președinte în conformitate cu dispozițiile articolului 42 alineatele (1) și (2) poate, prin intermediul președintelui său, să ceară Biroului să ia decizia finală.

    Articolul 43

    Desemnarea unui raportor general

    (1)

    În cazul în care comisia sesizată nu reușește să elaboreze un proiect de aviz în termenul solicitat, Biroul poate propune ca Adunarea Plenară să desemneze un raportor general însărcinat cu prezentarea unui proiect de aviz direct în fața Adunării Plenare.

    (2)

    În cazul în care termenul solicitat este prea scurt pentru a permite numirea unui raportor general de către Adunarea Plenară, președintele poate face el însuși această numire, Adunarea Plenară fiind informată cu ocazia următoarei ședințe.

    (3)

    Raportorul general trebuie să fie membru al comisiei respective.

    (4)

    În ambele cazuri, comisia sesizată se întrunește, în măsura posibilului, pentru o dezbatere generală orientativă asupra subiectului avizului sau raportului.

    Articolul 44

    Avize din proprie inițiativă

    (1)

    Cererile de elaborare a unor avize din proprie inițiativă, în conformitate cu articolul 41 litera (b) punctul (ii) se pot înainta Biroului de către trei membri ai acestuia, de către o comisie, prin intermediul președintelui său, sau de către 32 de membri ai Comitetului. Cererile trebuie să parvină Biroului, însoțite de o expunere de motive, în același timp cu toate celelalte documente spre dezbatere menționate la articolul 38 alineatul (4) și, în măsura posibilului, înainte de adoptarea programului de lucru anual.

    (2)

    Biroul hotărăște cu privire la cererile de elaborare a unui aviz din proprie inițiativă, în conformitate cu articolul 41 litera (b) punctul (ii), cu o majoritate de trei pătrimi din sufragiile exprimate. În conformitate cu dispozițiile articolului 42, elaborarea avizelor se repartizează comisiei competente în materie. Președintele informează Adunarea Plenară cu privire la toate deciziile Biroului referitoare la aprobarea și repartizarea elaborării acestor avize din proprie inițiativă.

    Articolul 45

    Prezentarea rezoluțiilor

    (1)

    Rezoluțiile se înscriu pe ordinea de zi numai atunci când se referă la domeniile de activitate ale Uniunii Europene, la preocupări importante ale comunităților regionale și locale și dacă sunt de actualitate.

    (2)

    Propunerile de rezoluții sau cererile de elaborare a unei rezoluții se pot înainta Comitetului de către cel puțin 32 de membri sau de către un grup politic. Toate propunerile sau cererile trebuie prezentate Biroului în scris și trebuie să cuprindă numele membrilor sau numele grupului politic care le susține. Acestea trebuie să parvină secretarului general cel târziu cu cinci zile lucrătoare înainte de începerea ședinței Biroului.

    (3)

    În cazul în care Comitetul, în urma deciziei Biroului, trebuie să elaboreze un proiect de rezoluție sau trebuie să dea curs unei cereri de elaborare a unei rezoluții, Biroul poate:

    (a)

    fie să înscrie proiectul de rezoluție în anteproiectul de ordine de zi a sesiunii plenare, în conformitate cu articolul 15 alineatul (1);

    (b)

    fie, în conformitate cu dispozițiile articolului 15 alineatul (6) a doua teză, să înscrie un proiect de rezoluție pe ordinea de zi a următoarei sesiuni plenare. În acest caz, proiectul de rezoluție este examinat în a doua zi de ședință.

    (4)

    Proiectele de rezoluție care se referă la un eveniment imprevizibil, survenit după termenul menționat la articolul 45 alineatul (2) (rezoluții urgente), și care sunt conforme cu dispozițiile articolului 45 alineatul (1) pot fi depuse la începutul ședinței Biroului. Dacă acesta constată că propunerea privește aspecte esențiale pentru atribuțiile Comitetului, o tratează în conformitate cu dispozițiile articolului 45 alineatului (3) litera (b). Orice membru poate depune, în Adunarea Plenară, amendamente la proiecte de rezoluție de urgență.

    Articolul 46

    Promovarea avizelor, rapoartelor și rezoluțiilor

    Biroul are sarcina de a promova avizele, rapoartele și rezoluțiile adoptate de Comitet. De asemenea, acesta adoptă orientările privind procedura de monitorizare a avizelor, în conformitate cu dispozițiile articolului 56.

    CAPITOLUL 4

    Conferința președinților

    Articolul 47

    Componență

    Conferința președinților este formată din președinte, prim-vicepreședinte și președinții grupurilor politice. Președinții grupurilor politice pot fi reprezentați de un alt membru al grupului din care fac parte.

    Articolul 48

    Atribuții

    Conferința președinților dezbate chestiunile asupra cărora este sesizată de către președinte în vederea pregătirii și facilitării unui consens politic cu privire la deciziile care trebuie adoptate de celelalte organe ale Comitetului.

    În comunicarea sa adresată Biroului, președintele trebuie să prezinte dezbaterile care au avut loc cu ocazia ședinței Conferinței președinților.

    CAPITOLUL 5

    Comisiile

    Articolul 49

    Componența și atribuțiile

    (1)

    La începutul fiecărui mandat de cinci ani, Adunarea Plenară constituie comisii însărcinate cu pregătirea lucrărilor. Adunarea Plenară stabilește structura și atribuțiile comisiilor, la propunerea Biroului.

    (2)

    Componența comisiilor trebuie să reflecte modul de reprezentare a Statelor membre în cadrul Comitetului.

    (3)

    Membrii Comitetului trebuie să facă parte din cel puțin o comisie și din cel mult două. Biroul poate prevedea excepții pentru membrii care aparțin unor delegații naționale ce cuprind un număr de membri mai mic decât numărul de comisii.

    Articolul 50

    Președintele și vicepreședinții

    (1)

    Fiecare comisie își alege, din rândul membrilor săi, un președinte, un prim-vicepreședinte și, dacă este cazul, cel mult alți doi vicepreședinți. Aceștia sunt aleși pentru un mandat de doi ani și jumătate.

    (2)

    În cazul în care numărul de candidați este identic cu numărul de locuri care trebuie ocupate, aceștia pot fi votați prin aclamații. În caz contrar sau la solicitarea unei șesimi din membrii comisiei, ei sunt aleși prin vot, în conformitate cu dispozițiile articolului 33 alineatele (2)-(4) care reglementează procedura de alegere a președintelui și a prim-vicepreședintelui Comitetului.

    (3)

    Atunci când un președinte sau un vicepreședinte al unei comisii încetează să mai facă parte din Comitet sau demisionează din postul de președinte sau de vicepreședinte al unei comisii, locul vacant se ocupă în conformitate cu procedura prevăzută în prezentul articol.

    Articolul 51

    Funcțiile comisiilor

    (1)

    Comisiile dezbat politici ale Uniunii, în conformitate cu competențele care le sunt atribuite de Adunarea Plenară, în temeiul articolului 49. Comisiile au sarcina de a asigura elaborarea proiectelor de avize, de rapoarte și de rezoluții, care vor fi ulterior supuse Adunării Plenare spre adoptare.

    (2)

    Comisiile hotărăsc cu privire la elaborarea avizelor în temeiul:

    articolului 41 litera (a);

    articolului 41 litera (b) punctul (i);

    articolului 41 litera (c).

    (3)

    Ele își elaborează proiectul de program de lucru anual în conformitate cu prioritățile politice ale Comitetului și îl supun spre adoptare Biroului.

    Articolul 52

    Convocarea comisiilor și ordinea de zi

    (1)

    Data și ordinea de zi a ședinței unei comisii sunt stabilite de către președintele comisiei respective, de comun acord cu prim-vicepreședintele.

    (2)

    Comisia se convoacă de către președintele său. Nota de convocare a unei adunări ordinare, împreună cu ordinea de zi, trebuie să ajungă la membri cel târziu cu patru săptămâni înainte de data fixată pentru desfășurarea acesteia.

    (3)

    La cererea scrisă a cel puțin o pătrime dintre membri, președintele unei comisii are obligația de a convoca o ședință extraordinară a comisiei, care trebuie să aibă loc în termen de patru săptămâni de la data depunerii cererii. Ordinea de zi a unei adunări extraordinare se stabilește de către membrii care au prezentat cererea. Aceasta se transmite membrilor în același timp cu convocarea.

    (4)

    Toate proiectele de aviz și alte documente spre dezbatere care trebuie traduse trebuie să îi parvină secretariatului comisiei cu cel puțin cinci săptămâni înainte de data ședinței. Ele trebuie puse la dispoziția membrilor în format electronic cu cel puțin douăsprezece zile lucrătoare înainte de data ședinței. În cazuri excepționale, președintele poate modifica termenele menționate anterior.

    (5)

    Documentele se trimit secretariatului prin e-mail, în formatul standard adoptat de Birou. Recomandările politice cuprinse într-un document nu trebuie să depășească, în total, 10 pagini (15 000 de caractere), cu o marjă de cel mult 10 %, din motive lingvistice. Totuși, președintele comisiei poate acorda derogări în cazuri excepționale, când tema dezbătută necesită o examinare mai detaliată.

    Articolul 53

    Participarea și admiterea publicului

    (1)

    Toți membrii și membrii supleanți care participă la ședință semnează o listă de prezență pentru fiecare zi de ședință.

    (2)

    Ședințele comisiilor sunt deschise publicului, cu excepția cazului în care o comisie decide altfel cu privire la o întreagă ședință sau la un anumit punct de pe ordinea de zi a unei ședințe.

    (3)

    Reprezentanți ai Parlamentului European, ai Consiliului și ai Comisiei, precum și alte persoane pot fi invitați să participe la deliberările comisiilor și să răspundă la întrebările membrilor.

    Articolul 54

    Termenele de elaborare a avizelor

    (1)

    Comisiile își prezintă proiectele de aviz în termenele prevăzute de calendarul interinstituțional. Numărul de ședințe prevăzute în vederea examinării unui proiect de aviz este de cel mult două, prima ședință de organizare a lucrului neintrând în acest calcul.

    (2)

    În mod excepțional, Biroul poate autoriza ședințe suplimentare pentru examinarea unui proiect de aviz sau poate extinde termenul stabilit pentru prezentarea acestuia.

    Articolul 55

    Conținutul avizelor

    (1)

    Un aviz al Comitetului expune opiniile și recomandările acestuia cu privire la problema în discuție, precum și, dacă este cazul, propuneri concrete de modificare a documentului în dezbatere.

    (2)

    Atunci când privesc propuneri referitoare la acte legislative în domenii care nu țin de competența exclusivă a Uniunii, avizele Comitetului se pronunță cu privire la respectarea principiilor subsidiarității și proporționalității.

    Și alte avize ale Comitetului se pot referi, după caz, la aplicarea principiilor subsidiarității și proporționalității, când este necesar.

    (3)

    De asemenea, aceste avize trebuie să abordeze, de fiecare dată când este posibil, impactul preconizat la nivel regional și local din punct de vedere administrativ și financiar.

    (4)

    Atunci când privesc acte legislative, avizele Comitetului ar trebui să includă recomandări de amendamente la textul Comisiei Europene supus examinării.

    (5)

    Dacă este cazul, elaborarea expunerii de motive este responsabilitatea raportorului. Aceasta nu se supune la vot. Ea trebuie să fie totuși în concordanță cu textul avizului, care se supune la vot.

    (6)

    Un proiect de aviz care propune o nouă activitate a Comitetului cu implicații financiare trebuie însoțit de o anexă care să prezinte un calcul estimativ al costurilor activității respective. Biroul adoptă dispozițiile necesare punerii în aplicare a acestui articol.

    Articolul 56

    Monitorizarea avizelor Comitetului

    În perioada care urmează adoptării unui aviz, raportorul și președintele comisiei desemnate să elaboreze proiectul de aviz monitorizează, cu sprijinul Secretariatului General, derularea procedurii aflate la originea consultării Comitetului și întreprind toate acțiunile necesare promovării poziției Comitetului exprimate în aviz, luând în considerare calendarul instituțional.

    Articolul 57

    Avize revizuite

    (1)

    În cazul în care comisia competentă consideră că este necesar, poate solicita Biroului autorizația de a elabora un proiect de aviz revizuit pe aceeași temă și, în măsura posibilului, de către același raportor, pentru a ține seama și a reacționa la evoluția interinstituțională a procedurii legislative aferente. În cazul în care stadiul procedurii nu lasă Biroului suficient timp pentru a adopta o decizie, președintele poate autoriza elaborarea unui aviz revizuit și informează Biroul în următoarea ședință a acestuia.

    (2)

    Comisia se reunește, în măsura în care este posibil, pentru dezbaterea și adoptarea proiectului de aviz revizuit, care se transmite sesiunii plenare următoare.

    (3)

    În cazul în care stadiul procedurii aflate la originea consultării Comitetului nu lasă comisiei suficient timp pentru a adopta un proiect de aviz revizuit, președintele comisiei în cauză îl informează imediat cu privire la această situație pe președintele Comitetului, în vederea recurgerii la procedura de desemnare a unui raportor general, prevăzută la articolul 43.

    Articolul 58

    Acțiunea în justiție pentru încălcarea principiului subsidiarității

    (1)

    Președintele Comitetului sau comisia desemnată pentru elaborarea unui proiect de aviz poate introduce o acțiune sau o cerere de intervenție în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru încălcarea principiului subsidiarității împotriva unui act legislativ pentru a cărui adoptare Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene prevede consultarea Comitetului.

    (2)

    Comisia hotărăște cu majoritatea voturilor exprimate, după ce verifică, în prealabil, întrunirea cvorumului prevăzut la articolul 64 alineatul (1). Propunerea comisiei este înaintată spre decizie fie Adunării Plenare, în conformitate cu articolul 13 litera (g), fie Biroului, în cazurile menționate la articolul 37 litera (j). Comisia își motivează propunerea într-un raport detaliat, inclusiv în ceea ce privește, dacă este cazul, caracterul urgent al deciziei adoptate pe baza articolului 37 litera (j).

    Articolul 59

    Nerespectarea consultării obligatorii a Comitetului

    (1)

    În cazul în care Comitetul nu a fost consultat în cazurile prevăzute în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, președintele Comitetului sau o comisie poate propune fie Adunării Plenare, în conformitate cu articolul 13 litera (g), fie Biroului, în cazurile menționate la articolul 37 litera (j), introducerea unei acțiuni sau a unei cereri de intervenție în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.

    (2)

    Comisia hotărăște cu majoritatea voturilor exprimate, după ce verifică, în prealabil, întrunirea cvorumului prevăzut la articolul 64 alineatul (1). Comisia își motivează propunerea într-un raport detaliat, inclusiv în ceea ce privește, dacă este cazul, caracterul urgent al deciziei adoptate pe baza articolului 37 litera (j).

    Articolul 60

    Raportul privind impactul avizelor

    Cel puțin o dată pe an, Secretariatul General prezintă Adunării Plenare un raport privind impactul avizelor Comitetului, bazat, în special, pe contribuțiile care îi sunt comunicate de către fiecare comisie competentă și pe informațiile colectate de la instituțiile implicate.

    Articolul 61

    Raportorii

    (1)

    În vederea elaborării unui proiect de aviz, fiecare comisie numește, la propunerea președintelui său, unul sau, în situații motivate corespunzător, doi raportori din rândul membrilor săi sau al membrilor supleanți cu mandate corespunzătoare.

    (2)

    La desemnarea raportorilor, fiecare comisie asigură o repartizare echilibrată a avizelor.

    (3)

    În caz de urgență, președintele comisiei poate recurge la o procedură scrisă pentru desemnarea unui raportor. Președintele îi invită pe membrii comisiei să îi comunice în scris, în termen de trei zile lucrătoare, eventualele obiecții la numirea raportorului propus. În cazul în care există obiecții, președintele și prim-vicepreședintele iau o hotărâre de comun acord.

    (4)

    În cazul în care președintele sau unul dintre vicepreședinți este desemnat raportor, el încredințează unui alt vicepreședinte sau, în lipsa acestuia, celui mai în vârstă dintre membrii prezenți conducerea ședinței în cadrul căreia se examinează proiectul de aviz respectiv.

    (5)

    Atunci când un raportor își pierde calitatea de membru sau de membru supleant al Comitetului, se desemnează un alt raportor din același grup politic în cadrul comisiei respective, dacă este cazul prin utilizarea procedurii prevăzute la alineatul (3).

    Articolul 62

    Grupurile de lucru ale comisiilor

    (1)

    În cazuri bine întemeiate, comisiile pot institui, cu aprobarea Biroului, grupuri de lucru. Acestea pot cuprinde și membri ai altor comisii.

    (2)

    Un membru al unui grup de lucru care nu poate participa la o ședință poate fi înlocuit de un membru sau un membru supleant din grupul său politic, care figurează pe lista înlocuitorilor acestui grup de lucru. În cazul în care pe listă nu există niciun înlocuitor disponibil, membrul respectiv poate fi înlocuit de orice membru sau membru supleant din grupul său politic.

    (3)

    Fiecare grup de lucru poate numi, dintre membrii săi, un președinte și un vicepreședinte.

    (4)

    Grupurile de lucru pot adopta concluzii pe care le raportează comisiilor lor.

    Articolul 63

    Experții raportorilor

    (1)

    Fiecare raportor poate solicita să fie asistat de un expert.

    (2)

    Experții raportorului și experții invitați de comisie au dreptul la rambursarea cheltuielilor de deplasare și ședere.

    (3)

    Experții nu reprezintă Comitetul și nu se exprimă în numele acestuia.

    Articolul 64

    Cvorumul

    (1)

    Cvorumul unei comisii este întrunit atunci când mai mult de jumătate din membrii săi sunt prezenți.

    (2)

    Cvorumul se verifică la solicitarea unui membru și cu condiția ca cel puțin zece membri să voteze în favoarea acestei solicitări. În cazul în care nu a fost solicitată verificarea întrunirii cvorumului, toate voturile se consideră valabile, indiferent de numărul de membri prezenți. Președintele poate hotărî întreruperea ședinței comisiei pentru cel mult zece minute înainte de a trece la verificarea întrunirii cvorumului. Membrii care au solicitat verificarea cvorumului sunt incluși în numărătoarea celor prezenți, chiar dacă nu se mai află în sală. În cazul în care numărul membrilor prezenți este mai mic de zece, președintele poate constata că nu a fost întrunit cvorumul.

    (3)

    Dacă se constată că nu a fost întrunit cvorumul, comisia poate examina punctele rămase pe ordinea de zi care nu necesită votare și amână pentru ședința următoare deliberările și votul asupra celorlalte puncte rămase de pe ordinea de zi. Toate deciziile sau voturile obținute în ședință înainte de verificarea cvorumului rămân valabile.

    Articolul 65

    Votul

    Deciziile sunt luate cu majoritatea voturilor exprimate. Se aplică dispozițiile articolului 22 alineatul (2).

    Articolul 66

    Amendamentele

    (1)

    Amendamentele trebuie depuse cu cel puțin nouă zile lucrătoare înainte de ziua stabilită pentru ședință, până cel târziu la ora 15.00. În cazuri excepționale, acest termen poate fi modificat de către președinte.

    În comisie, nu pot fi depuse amendamente decât de către membri sau membri supleanți cu mandate corespunzătoare care fac parte din acea comisie, în condițiile prevăzute de articolul 5 alineatul (2), precum și, strict în ceea ce privește propriul aviz, de către orice membru supleant fără mandat care este numit raportor.

    Dreptul de a depune amendamente pentru o ședință de comisie nu poate fi exercitat în mod exclusiv decât de către un membru sau membru supleant mandatat corespunzător care face parte din acea comisie. Amendamentele valabil depuse înainte de pierderea calității de membru sau de membru supleant al Comitetului sau înainte de acordarea sau retragerea unei delegații de vot rămân valabile.

    Amendamentele se traduc cu prioritate și se comunică raportorului, pentru a-i permite acestuia să transmită amendamentele raportorului Secretariatului General cu cel puțin trei zile lucrătoare înainte de ședință. Aceste amendamente ale raportorului trebuie să se refere în mod explicit la unul sau mai multe dintre amendamentele menționate în primul paragraf, trebuie să poată fi consultate în format electronic de îndată ce au fost traduse și trebuie să fie distribuite pe hârtie cel târziu la deschiderea ședinței.

    Dispozițiile articolului 24 alineatele (1)-(6) se aplică mutatis mutandis.

    (2)

    Votarea amendamentelor urmează ordinea paragrafelor din proiectul de aviz dezbătut.

    (3)

    Votul final se referă la text în ansamblul său, astfel cum a fost eventual modificat. Dacă un aviz nu obține majoritatea voturilor exprimate, comisia decide:

    fie retransmiterea proiectului de aviz, astfel cum a fost eventual modificat, spre dezbatere și adoptare, în conformitate cu dispozițiile articolului 54;

    fie numirea unui alt raportor și astfel relansarea unei noi proceduri de elaborare a unui aviz;

    fie renunțarea la elaborarea avizului.

    (4)

    Odată adoptat în comisie, avizul se transmite de către președintele comisiei președintelui Comitetului Regiunilor.

    Articolul 67

    Decizia de a nu elabora un aviz

    (1)

    În cazul în care comisia competentă estimează că sesizarea care îi este adresată în conformitate cu articolul 41 litera (a) nu prezintă interes local sau regional ori importanță politică, ea poate hotărî să nu elaboreze un aviz pe subiectul respectiv. Secretarul general informează instituțiile europene relevante cu privire la această decizie.

    (2)

    În cazul în care consideră că sesizarea care îi este adresată în conformitate cu articolul 41 litera (a) este importantă, dar, având în vedere anumite priorități și/sau dat fiind că, în trecutul apropiat, s-au adoptat deja avize relevante pe aceeași temă și nu se consideră necesar un nou aviz, comisia competentă poate decide să nu elaboreze un aviz. În acest caz, Comitetul poate răspunde instituțiilor Uniunii Europene printr-o scrisoare de renunțare motivată, semnată de președintele Comitetului. Scrisoarea va fi elaborată de președintele comisiei competente, cu consultarea raportorilor avizelor anterioare pe aceeași temă.

    Articolul 68

    Procedura scrisă

    (1)

    În situații excepționale, președintele unei comisii poate recurge la o procedură scrisă pentru adoptarea unei decizii care privește funcționarea comisiei sale.

    (2)

    Președintele le adresează membrilor propunerea spre decizie și îi invită să îi comunice în scris, în termen de trei zile lucrătoare, eventualele obiecții.

    (3)

    Decizia este considerată adoptată, cu excepția cazului în care sunt formulate obiecții de către cel puțin șase membri.

    Articolul 69

    Dispoziții aplicabile comisiilor

    Articolul 11, articolul 12 alineatul (2), articolul 17 alineatele (1)-(3) și articolul 20 se aplică, mutatis mutandis, și comisiilor.

    CAPITOLUL 6

    Administrația Comitetului

    Articolul 70

    Secretariatul General

    (1)

    Comitetul este asistat de un Secretariat General.

    (2)

    Secretariatul General este condus de un secretar general.

    (3)

    Biroul, la propunerea secretarului general, stabilește organizarea Secretariatului General în așa fel încât acesta să fie în măsură să asigure funcționarea Comitetului și a organelor sale și să le ofere asistență membrilor Comitetului în exercitarea mandatului lor. În cadrul procesului de organizare, se stabilesc serviciile pe care Secretariatul General trebuie să le furnizeze membrilor, delegațiilor naționale, grupurilor politice și membrilor neafiliați.

    (4)

    Secretariatul General redactează procesele-verbale ale ședințelor organelor Comitetului.

    Articolul 71

    Secretarul general

    (1)

    Secretarul general are sarcina de a asigura punerea în aplicare a deciziilor Biroului sau ale președintelui, în conformitate cu prezentul Regulament de procedură și cu respectarea cadrului juridic în vigoare. Secretarul general participă cu vot consultativ la reuniunile Biroului, pentru care redactează procesele-verbale.

    (2)

    Secretarul general își exercită atribuțiile sub autoritatea președintelui, care reprezintă Biroul. În fiecare an, secretarul general pune la dispoziția Biroului un raport anual de activitate, care reflectă exercitarea atribuțiilor sale de ordonator de credite delegat și prezintă un rezumat al acestui raport pentru eventuale discuții.

    Articolul 72

    Angajarea secretarului general

    (1)

    Biroul angajează secretarul general prin decizie cu o majoritate de două treimi din voturile exprimate și după verificarea întrunirii cvorumului menționat la articolul 38 alineatul (2) prima teză.

    (2)

    Secretarul general este angajat pe o perioadă de cinci ani. Condițiile specifice ale contractului său de muncă sunt stabilite de Birou, în conformitate cu dispozițiile articolului 2 și cu dispozițiile corespunzătoare din Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene.

    Mandatul secretarului general poate fi reînnoit o singură dată, pentru o perioadă de maximum cinci ani.

    În cazul în care secretarul general este absent sau se află în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile, funcția acestuia este exercitată de către un director desemnat de Birou.

    (3)

    În ceea ce îl privește pe secretarul general, competențele acordate autorității abilitate să încheie contracte de muncă în conformitate cu dispozițiile Regimului aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene sunt exercitate de către Birou.

    Articolul 73

    Statutul funcționarilor și Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene

    (1)

    Competențele acordate, prin Statutul funcționarilor Uniunii Europene, autorităților împuternicite să facă numiri sunt exercitate:

    în ceea ce îi privește pe funcționarii cu grade de la 5 la 12 din grupa de funcții AD și pe funcționarii din grupa de funcții AST, de către secretarul general;

    în ceea ce îi privește pe ceilalți funcționari, de către Birou, la propunerea secretarului general.

    (2)

    Competențele acordate prin Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene autorității abilitate să încheie contracte de muncă se exercită:

    în ceea ce îi privește pe agenții temporari cu grade de la 5 la 12 din grupa de funcții AD și pe agenții temporari din grupa de funcții AST, de către secretarul general;

    în ceea ce îi privește pe ceilalți agenți temporari, de către Birou, la propunerea secretarului general;

    pentru agenții temporari de la cabinetul președintelui sau al prim-vicepreședintelui:

    pentru gradele de la 5 la 12 din grupa de funcții AD și pentru gradele din grupa de funcții AST, de către secretarul general, la propunerea președintelui;

    pentru alte grade din grupa de funcții AD, de către Birou, la propunerea președintelui.

    Agenții temporari angajați la cabinetul președintelui sau al prim-vicepreședintelui sunt angajați până la sfârșitul mandatului președintelui sau al prim-vicepreședintelui;

    în ceea ce îi privește pe agenții contractuali, consilierii speciali și agenții locali, de către secretarul general, în condițiile stabilite prin Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene.

    (3)

    Biroul și secretarul general pot delega atribuțiile care le sunt conferite în conformitate cu dispozițiile prezentului articol.

    Actele de delegare stabilesc sfera atribuțiilor conferite, limitele acestora și perioada de valabilitate, precum și dacă beneficiarii acestei delegări pot subdelega la rândul lor din atribuții.

    Articolul 74

    Ședința cu ușile închise

    Biroul se întrunește în ședință cu ușile închise atunci când adoptă decizii în conformitate cu dispozițiile articolelor 72 și 73.

    Articolul 75

    Bugetul

    (1)

    Comisia pentru afaceri financiare și administrative prezintă Biroului anteproiectul de estimare a veniturilor și cheltuielilor Comitetului pentru exercițiul financiar următor. Biroul supune proiectul de estimare a veniturilor și cheltuielilor Adunării Plenare spre adoptare.

    Președintele, după consultarea Conferinței președinților, transmite Biroului orientările strategice generale, care sunt prezentate Comisiei pentru afaceri financiare și administrative în vederea elaborării bugetului pentru anul n + 2.

    (2)

    Adunarea Plenară adoptă proiectul de estimare a veniturilor și cheltuielilor Comitetului și îl transmite Comisiei, Consiliului și Parlamentului European, în timp util pentru a asigura respectarea termenelor impuse de dispozițiile bugetare.

    (3)

    Președintele Comitetului, după consultarea Comisiei pentru afaceri financiare și administrative, inițiază sau dispune inițierea execuției bugetului de venituri și cheltuieli, în conformitate cu normele financiare interne adoptate de Birou. Președintele îndeplinește aceste atribuții în conformitate cu dispozițiile Regulamentului financiar aplicabil bugetului general al Uniunii Europene.

    TITLUL III

    DISPOZIȚII GENERALE

    CAPITOLUL 1

    Cooperarea, transmiterea și publicarea

    Articolul 76

    Acorduri de cooperare

    Biroul poate încheia, la propunerea secretarului general, acorduri de cooperare menite să faciliteze exercitarea competențelor Comitetului în legătură cu punerea în aplicare a tratatelor sau în vederea îmbunătățirii activității sale de cooperare politică.

    Articolul 77

    Transmiterea și publicarea avizelor și rezoluțiilor

    (1)

    Avizele Comitetului, precum și toate comunicările referitoare la aplicarea unei proceduri simplificate în conformitate cu articolul 27 sau la decizia de a nu elabora un aviz în conformitate cu articolul 67 se adresează Consiliului, Comisiei sau Parlamentului European. Acestea se transmit de către președinte, la fel ca și rezoluțiile.

    (2)

    Avizele și rezoluțiile se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    CAPITOLUL 2

    Publicitatea, transparența și declarația privind interesele financiare ale membrilor

    Articolul 78

    Accesul publicului la documente

    (1)

    Orice cetățean al Uniunii și orice persoană fizică sau juridică rezidentă sau având sediul social într-un stat membru au drept de acces la documentele Comitetului, în conformitate cu dispozițiile Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene, sub rezerva principiilor, condițiilor și limitelor definite prin Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului și în conformitate cu normele stabilite de Biroul Comitetului. Accesul la documentele Comitetului se acordă, în măsura posibilului, în același mod și altor persoane fizice sau juridice.

    (2)

    Comitetul creează un registru al documentelor sale. În acest sens, Biroul adoptă normele interne de reglementare a accesului și stabilește lista documentelor accesibile în mod direct.

    Articolul 79

    Declarația privind interesele financiare ale membrilor

    La începutul mandatului lor în cadrul Comitetului, membrii completează o declarație privind interesele lor financiare pe baza modelului adoptat de Birou, pe care o actualizează și care este accesibilă publicului.

    CAPITOLUL 3

    Utilizarea limbilor

    Articolul 80

    Regimul lingvistic al serviciilor de interpretare

    În măsura posibilului, se asigură mijloacele care să faciliteze aplicarea următoarelor principii privind regimul lingvistic al serviciilor de interpretare.

    (a)

    Dezbaterile Comitetului sunt accesibile în toate limbile oficiale, cu excepția cazului în care Biroul decide altfel.

    (b)

    Toți membrii au dreptul de a se exprima la sesiunea plenară în limba oficială în care doresc. Orice intervenție într-una dintre limbile oficiale se traduce simultan în toate celelalte limbi oficiale, precum și în orice altă limbă pe care Biroul o consideră necesară. Prezentul alineat se aplică și limbilor cărora li s-a recunoscut această posibilitate, în conformitate cu acordurile administrative încheiate de Comitet cu diverse state membre.

    (c)

    La ședințele Biroului, comisiilor și grupurilor de lucru, se asigură interpretare în și din limbile utilizate de membrii care au confirmat participarea la ședința respectivă.

    CAPITOLUL 4

    Observatorii

    Articolul 81

    Observatorii

    (1)

    După semnarea unui tratat de aderare a unui stat la Uniunea Europeană, președintele, după obținerea acordului Biroului, poate invita guvernul statului aderent să numească un număr de observatori egal cu numărul de locuri care urmează a fi alocate statului respectiv în cadrul Comitetului.

    (2)

    Acești observatori participă la toate lucrările Comitetului sau la o parte a acestora, până la intrarea în vigoare a tratatului de aderare, și au dreptul să ia cuvântul în organele Comitetului.

    Ei nu au dreptul să voteze sau să candideze la alegerile pentru funcțiile din Comitet. Participarea lor nu are efecte juridice asupra lucrărilor Comitetului.

    (3)

    Ei vor fi asimilați unui membru în ceea ce privește utilizarea infrastructurilor Comitetului și rambursarea cheltuielilor ocazionate de activitățile lor în calitate de observatori, în limitele resurselor financiare prevăzute în acest scop în rubrica bugetară corespunzătoare.

    CAPITOLUL 5

    Dispoziții privind regulamentul de procedură

    Articolul 82

    Revizuirea regulamentului de procedură

    (1)

    Adunarea Plenară decide, cu votul majorității membrilor săi, dacă este necesară revizuirea prezentului regulament de procedură, fie parțial, fie în ansamblul său.

    (2)

    Aceasta însărcinează o comisie ad hoc cu elaborarea unui raport și a unui proiect de text pe baza cărora inițiază adoptarea noilor dispoziții, prin votul majorității membrilor. Noile dispoziții intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Articolul 83

    Instrucțiunile Biroului

    Biroul poate stabili prin instrucțiuni normele de aplicare a dispozițiilor prezentului regulament de procedură, cu respectarea acestuia.

    Articolul 84

    Intrarea în vigoare a Regulamentului de procedură

    Prezentul Regulament de procedură intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.


    Top