Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0740

    2014/740/UE: Decizia Consiliului din 9 octombrie 2014 privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului ambasadorilor ACP-UE în ceea ce privește mandatul care urmează să fie acordat Comitetului executiv al Centrului pentru Dezvoltarea Întreprinderii (CDI)

    JO L 308, 29.10.2014, p. 93–96 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2014/740/oj

    29.10.2014   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 308/93


    DECIZIA CONSILIULUI

    din 9 octombrie 2014

    privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului ambasadorilor ACP-UE în ceea ce privește mandatul care urmează să fie acordat Comitetului executiv al Centrului pentru Dezvoltarea Întreprinderii (CDI)

    (2014/740/UE)

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 209 alineatul (2), coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

    având în vedere Acordul de parteneriat dintre membrii grupului statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, semnat la Cotonou la 23 iunie 2000 (1) (denumit în continuare „Acordul de parteneriat ACP-UE”),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)

    În cadrul celui de al patrulea Forum la nivel înalt privind eficacitatea ajutorului, care a avut loc la Busan, părțile la Acordul de parteneriat ACP-UE au solicitat o colaborare mai strânsă cu sectorul privat pentru stimularea inovării, crearea de venituri și de locuri de muncă, promovarea IMM-urilor și a spiritului antreprenorial, mobilizarea resurselor interne și dezvoltarea, în continuare, a unor mecanisme de finanțare inovatoare.

    (2)

    Aceste aspecte, precum și evoluția contextului internațional, în special numărul considerabil de actori și de modalități care să poată oferi un sprijin eficace sectorului privat, implică faptul că urmează să fie puse în aplicare programe corespunzătoare prin intermediul unor organizații care și-au demonstrat capacitatea de a furniza know-how de înaltă calitate, într-un mod eficace din punctul de vedere al costurilor.

    (3)

    În cadrul celei de a 39-a reuniuni care a avut loc la Nairobi în 19 și 20 iunie 2014, Consiliul de miniștri ACP-UE a convenit, printr-o declarație comună, să demareze procesul de închidere organizată a Centrului pentru Dezvoltarea Întreprinderii (CDI) și de modificare a anexei III la Acordul de parteneriat ACP-UE și, în acest scop, să acorde o delegare de competențe Comitetului ambasadorilor ACP-UE să preia această chestiune în vederea adoptării deciziilor necesare.

    (4)

    Poziția Uniunii în cadrul Comitetului ambasadorilor ACP-UE în ceea ce privește mandatul care urmează să fie acordat Comitetului executiv al CDI ar trebuie să se întemeieze pe proiectul de decizie atașat la prezenta decizie,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    (1)   Poziția care urmează să fie adoptată de Uniunea Europeană în cadrul Comitetului ambasadorilor ACP-UE în ceea ce privește mandatul care urmează să fie acordat Comitetului executiv al CDI este stabilită în conformitate cu dispozițiile proiectului de decizie a Comitetului ambasadorilor ACP-UE, atașat la prezenta decizie.

    (2)   Modificările minore aduse proiectului de decizie pot fi acceptate de reprezentanții Uniunii în cadrul Comitetului ambasadorilor ACP-UE, fără a fi necesară o altă decizie a Consiliului.

    Articolul 2

    După adoptare, decizia Comitetului ambasadorilor ACP-UE se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

    Adoptată la Luxemburg, 9 octombrie 2014.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    A. ALFANO


    (1)  JO L 317, 15.12.2000, p. 3. Acord astfel cum a fost modificat prin Acordul semnat la Luxemburg la 25 iunie 2005 (JO L 209, 11.8.2005, p. 27) și prin Acordul semnat la Ouagadougou la 22 iunie 2010 (JO L 287, 4.11.2010, p. 3).


    PROIECT DE

    DECIZIA NR. …/… A COMITETULUI AMBASADORILOR ACP-UE

    din …

    privind mandatul care urmează să fie acordat Comitetului executiv al Centrului pentru Dezvoltarea Întreprinderii (CDI)

    COMITETUL AMBASADORILOR ACP-UE,

    având în vedere Acordul de parteneriat dintre membrii grupului statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, semnat la Cotonou la 23 iunie 2000 (1) (denumit în continuare „Acordul de parteneriat ACP-UE”), în special articolul 2 din anexa III,

    întrucât:

    (1)

    În conformitate cu articolul 2 alineatul (6) litera (d) din anexa III la Acordul de parteneriat ACP-UE, Comitetul ambasadorilor ACP-UE monitorizează strategia generală a CDI și supraveghează activitatea Comitetului executiv al CDI.

    (2)

    Comitetul executiv al CDI supraveghează activitatea CDI [articolul 2 alineatul (7) litera (b)], adoptă programul și bugetul CDI [articolul 2 alineatul (7) litera (c)] și prezintă raportări și evaluări periodice Comitetului ambasadorilor ACP-UE [articolul 2 alineatul (7) litera (d)].

    (3)

    Statutul și regulamentul de procedură ale CDI, adoptate prin Decizia nr. 8/2005 a Comitetului ambasadorilor ACP-CE (denumit în continuare „statutul CDI”) și Regulamentul financiar al CDI adoptat prin Decizia nr. 5/2004 a Comitetului ambasadorilor ACP-CE (denumit în continuare „regulamentul financiar al CDI”) oferă garanții în ceea ce privește informarea Comitetului ambasadorilor ACP-UE și supravegherea de către acesta.

    (4)

    În cadrul celei de a 39-a reuniuni care a avut loc la Nairobi în 19 și 20 iunie 2014, Consiliul de miniștri ACP-UE a convenit, printr-o declarație comună, să demareze procesul de închidere organizată a CDI și de modificare a anexei III la Acordul de parteneriat ACP-UE și, în acest scop, să acorde o delegare de competențe Comitetului ambasadorilor ACP-UE să preia această chestiune în vederea adoptării deciziilor necesare.

    (5)

    Prin declarația comună a Consiliului de miniștri ACP-UE menționată anterior a fost instituit Grupul de lucru comun ACP-UE (denumit în continuare „GLC”) pentru a asigura că CDI este închis în cele mai bune condiții,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    (1)   Sub rezerva condițiilor stabilite la articolele 2, 3 și 4 din prezenta decizie, Comitetul ambasadorilor ACP-UE autorizează Comitetul executiv al CDI să adopte, cu efect imediat, toate măsurile adecvate pentru a pregăti închiderea CDI.

    (2)   Închiderea CDI se realizează cu respectarea competențelor autorităților de supraveghere ale CDI stabilite în anexa III la Acordul de parteneriat ACP-UE și modalitățile stabilite de Consiliul de miniștri ACP-UE în declarația comună a acestuia din 20 iunie 2014.

    Articolul 2

    (1)   Comitetul executiv al CDI contractează un curator, în cel mai scurt timp posibil și cel târziu până la 23 decembrie 2014, pentru a pregăti și a pune în aplicare un plan de închidere, precum și pentru a gestiona CDI pe parcursul procesului care duce la închiderea acestuia.

    (2)   Planul de închidere permite închiderea CDI într-un mod organizat, cu respectarea drepturilor tuturor terților implicați, asigurând totodată că proiectele în curs de desfășurare de sprijinire a sectorului privat sunt îndeplinite fie de către CDI însuși, fie de către o entitate căreia i se poate atribui gestionarea acestora.

    (3)   Planul de închidere are în vedere finalizarea lichidării CDI până la 31 decembrie 2016. Planul de închidere include timpul necesar pentru efectuarea plăților finale, a rapoartelor finale, a auditurilor financiare și statutare în vederea lichidării CDI până la 31 decembrie 2016.

    Articolul 3

    (1)   În conformitate cu procedurile definite în Acordul de parteneriat ACP-UE, în Statutul CDI și în Regulamentul financiar al CDI, Comitetul ambasadorilor ACP-UE primește planul de închidere adoptat de Comitetul executiv al CDI.

    (2)   Comitetul executiv al CDI furnizează rapoarte trimestriale Comitetului ambasadorilor ACP-UE referitoare la progresele înregistrate privind procesul de închidere.

    Articolul 4

    Comitetul executiv al CDI va consulta GLC cu privire la proiectul de mandat al curatorului menționat la articolul 2 alineatul (1), precum și cu privire la proiectul de plan de închidere și proiectul de propunere de descărcare de gestiune.

    Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

    Adoptată la […],[…]

    Pentru Comitetul ambasadorilor ACP-UE

    Președintele


    (1)  JO L 317, 15.12.2000, p. 3. Acord astfel cum a fost modificat prin Acordul semnat la Luxemburg la 25 iunie 2005 (JO L 209, 11.8.2005, p. 27) și prin Acordul semnat la Ouagadougou la 22 iunie 2010 (JO L 287, 4.11.2010, p. 3).


    Top