EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0376

Decizia nr. 376/2014/UE a Consiliului din 12 iunie 2014 de autorizare a Portugaliei în vederea aplicării unei rate reduse a accizei pentru romul și lichiorurile produse și consumate pe plan local în regiunea autonomă Madeira și pentru lichiorurile și rachiul produse și consumate pe plan local în regiunea autonomă Azore

JO L 182, 21.6.2014, p. 1–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2020

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2014/376/oj

21.6.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 182/1


DECIZIA NR. 376/2014/UE A CONSILIULUI

din 12 iunie 2014

de autorizare a Portugaliei în vederea aplicării unei rate reduse a accizei pentru romul și lichiorurile produse și consumate pe plan local în regiunea autonomă Madeira și pentru lichiorurile și rachiul produse și consumate pe plan local în regiunea autonomă Azore

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 349,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Parlamentului European,

hotărând în conformitate cu o procedură legislativă specială,

întrucât:

(1)

Prin Decizia 2009/831/CE a Consiliului (1), adoptată în temeiul articolului 299 alineatul (2) din Tratatul CE [în prezent articolul 349 din Tratatul privind funcționarea uniunii Europene (TFUE)], Portugalia a fost autorizată să aplice o rată redusă a accizei pentru romul și lichiorurile produse și consumate pe plan local în regiunea autonomă Madeira și pentru lichiorurile și rachiul produse și consumate pe plan local în regiunea autonomă Azore, rată care poate fi mai mică decât rata minimă a accizei stabilite prin Directiva 92/84/CEE a Consiliului (2), dar nu cu mai mult de 75 % sub nivelul național standard al accizei la alcool.

(2)

La data de 30 iulie 2013, autoritățile portugheze au cerut Comisiei să prezinte o propunere de decizie a Consiliului de prelungire a Deciziei 2009/831/CE, în aceleași condiții, până la 31 decembrie 2020. Această cerere a fost modificată la 19 noiembrie 2013, dată la care Portugalia a solicitat o prelungire a Deciziei 2009/831/CE pentru șase luni, până la 30 iunie 2014, pentru a coincide cu orientările actuale privind ajutoarele regionale, urmând ca o nouă prelungire să acopere perioada 1 iulie 2014-31 decembrie 2020.

(3)

Acordarea noii autorizări este justificată pentru a evita periclitarea dezvoltării regiunilor ultraperiferice respective. Din cauza dificultăților de a exporta din aceste regiuni, piețele regionale sunt singurele debușeuri posibile pentru vânzarea acestor produse.

(4)

În regiunile autonome Azore și Madeira, materiile prime de origine agricolă sunt mai scumpe decât în condiții normale de producție, din cauza dimensiunii reduse, a naturii fragmentare și a mecanizării scăzute a exploatațiilor agricole. În plus, în cazul Madeirei, producția rezultată din prelucrarea trestiei de zahăr este mai scăzută decât în alte regiuni ultraperiferice din cauza reliefului, a climei, a solului și a producției artizanale. Transportul către insule al anumitor materii prime și materiale de ambalare care nu sunt produse pe plan local generează costuri suplimentare în comparație cu transportul exclusiv al produsului finit. În cazul Insulelor Azore, insularitatea este dublă, deoarece insulele sunt răspândite pe o suprafață întinsă. Transportul și instalarea echipamentelor în aceste regiuni insulare și îndepărtate cresc și mai mult costurile suplimentare. Acest lucru este valabil și în cazul deplasărilor și al expedierilor necesare spre continent. De asemenea, depozitarea produselor finite presupune și ea costuri suplimentare, deoarece consumul local nu absoarbe producția pe măsură ce aceasta se realizează, ci de-a lungul întregului an. Dimensiunea redusă a pieței regionale crește costurile unitare în diverse moduri, în special prin relația nefavorabilă dintre costurile fixe și producție, atât în ceea ce privește echipamentele, cât și costurile necesare pentru respectarea normelor de mediu. În plus, producătorii de rom din Madeira trebuie să trateze deșeurile provenite din prelucrarea trestiei de zahăr, în timp ce producătorii din alte regiuni pot recicla aceste produse. În fine, producătorii în cauză suportă totodată și costuri suplimentare suportate în general de economiile locale, cu precădere costurile crescute ale forței de muncă și ale energiei.

(5)

Calculele detaliate furnizate în rapoartele menționate la articolul 4 din Decizia 2009/831/CE confirmă faptul că reducerea cu 75 % a ratei accizei nu compensează în întregime dezavantajul concurențial pe care îl au băuturile alcoolice distilate produse în Madeira și în Azore din cauza costurilor mai mari de producție și de comercializare. Prin urmare, reducerea ratei accizei ar trebui să fie în continuare autorizată la nivelul solicitat.

(6)

O examinare atentă a situației confirmă că este necesar ca cererea Portugaliei să fie aprobată pentru a asigura menținerea unei industrii a alcoolului în regiunile ultraperiferice în cauză.

(7)

Întrucât avantajul fiscal nu depășește ceea ce este necesar pentru compensarea costurilor suplimentare și deoarece volumele aflate în joc rămân modeste și avantajul fiscal este limitat la consumul din regiunile în cauză, măsura nu aduce atingere integrității și coerenței ordinii juridice a Uniunii.

(8)

Este necesar să se impună prezentarea unui raport intermediar, care să permită Comisiei să evalueze dacă mai sunt sau nu îndeplinite condițiile care au justificat acordarea acestei derogări.

(9)

Prezenta decizie nu aduce atingere eventualei aplicări a articolelor 107 și 108 din TFUE,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Prin derogare de la articolul 110 din TFUE, Portugalia este autorizată să aplice o rată a accizei inferioară ratei integrale pentru alcool prevăzute la articolul 3 din Directiva 92/84/CEE în regiunea autonomă Madeira pentru romul și lichiorurile produse și consumate pe plan local și în regiunea autonomă Azore pentru lichiorurile și rachiul produse și consumate pe plan local.

Articolul 2

Derogarea menționată la articolul 1 este limitată:

1.

în Madeira:

(a)

la romul definit în categoria 1 din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (3), având indicația geografică „Rum da Madeira” menționată la categoria 1 din anexa III la regulamentul respectiv;

(b)

la lichiorurile și „crème de” definite în categoriile 32 și, respectiv, 33 din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 110/2008, produse din fructe sau plante regionale;

2.

în Insulele Azore:

(a)

la lichiorurile și „crème de” definite în categoriile 32 și, respectiv, 33 din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 110/2008, produse din fructe sau materii prime regionale;

(b)

la rachiul de vin sau de tescovină, având caracteristicile și calitățile definite la categoriile 4 și 6 din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 110/2008.

Articolul 3

Rata redusă a accizei aplicabilă produselor menționate la articolul 1 poate fi inferioară ratei minime a accizei la alcool prevăzute în Directiva 92/84/CEE, dar nu poate scădea cu mai mult de 75 % sub nivelul național standard al accizei la alcool.

Articolul 4

Până la 30 septembrie 2017, Portugalia transmite Comisiei un raport care să-i permită acesteia să evalueze dacă motivele care au justificat acordarea ratei reduse mai există sau nu.

Articolul 5

Prezenta decizie se aplică de la 1 iulie 2014 până la 31 decembrie 2020.

Articolul 6

Prezenta decizie se adresează Republicii Portugheze.

Adoptată la Luxemburg, 12 iunie 2014.

Pentru Consiliu

Președintele

Y. MANIATIS


(1)  Decizia 2009/831/CE a Consiliului din 10 noiembrie 2009 de autorizare a Portugaliei în vederea aplicării unei rate reduse a accizei pentru romul și lichiorurile produse și consumate pe plan local în regiunea autonomă Madeira și pentru lichiorurile și rachiul produse și consumate pe plan local în regiunea autonomă Azore (JO L 297, 13.11.2009, p. 9).

(2)  Directiva 92/84/CEE a Consiliului din 19 octombrie 1992 privind apropierea ratelor accizelor la alcool și băuturi alcoolice (JO L 316, 31.10.1992, p. 29).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2008 privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea și protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1576/89 al Consiliului (JO L 39, 13.2.2008, p. 16).


Top