Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013D0041

2013/41/PESC: Decizia EUCAP NESTOR/1/2013 a Comitetului politic și de securitate din 11 ianuarie 2013 privind instituirea Comitetului contribuitorilor la misiunea Uniunii Europene referitoare la consolidarea capacităților maritime regionale în statele din Cornul Africii (EUCAP NESTOR)

JO L 20, 23.1.2013, p. 50–51 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2013/41(1)/oj

23.1.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 20/50


DECIZIA EUCAP NESTOR/1/2013 A COMITETULUI POLITIC ȘI DE SECURITATE

din 11 ianuarie 2013

privind instituirea Comitetului contribuitorilor la misiunea Uniunii Europene referitoare la consolidarea capacităților maritime regionale în statele din Cornul Africii (EUCAP NESTOR)

(2013/41/PESC)

COMITETUL POLITIC ȘI DE SECURITATE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 38 al treilea paragraf,

având în vedere Decizia 2012/389/PESC a Consiliului din 16 iulie 2012 privind misiunea Uniunii Europene referitoare la consolidarea capacităților maritime regionale în statele din Cornul Africii (EUCAP NESTOR) (1), în special articolul 10 alineatul (3),

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 10 alineatul (3) din Decizia 2012/389/PESC, Consiliul autorizează Comitetul politic și de securitate (COPS) să adopte deciziile relevante privind acceptarea contribuțiilor din partea statelor terțe la EUCAP NESTOR și să instituie un comitet al contribuitorilor (CoC).

(2)

Concluziile Consiliului European de la Göteborg din 15 și 16 iunie 2001 au instituit principiile orientative și modalitățile pentru contribuțiile statelor terțe la misiunile de poliție. La 10 decembrie 2002, Consiliul a aprobat documentul intitulat „Consultări și modalități referitoare la contribuția statelor nemembre UE la operațiile UE de gestionare civilă a crizelor”, care dezvoltă în continuare cadrul în care statele terțe pot participa la operațiile de gestionare civilă a crizelor, inclusiv instituirea unui CoC.

(3)

CoC ar trebui să reprezinte un for de dezbatere a tuturor problemelor legate de gestionarea EUCAP NESTOR cu statele terțe contribuabile. COPS, care exercită controlul politic și conducerea strategică a EUCAP NESTOR, ar trebui să țină seama de punctele de vedere exprimate de CoC,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Instituire

(1)   Prin prezenta se instituie un Comitet al contribuitorilor (CoC) pentru misiunea Uniunii Europene referitoare la consolidarea capacităților maritime regionale în statele din Cornul Africii (EUCAP NESTOR).

(2)   Mandatul CoC este stabilit în documentul intitulat „Consultări și modalități referitoare la contribuția statelor nemembre UE la operațiile UE de gestionare civilă a crizelor”.

Articolul 2

Componență

(1)   CoC este format din următorii membri:

reprezentanți ai tuturor statelor membre;

reprezentanți ai statelor terțe care participă la misiune oferind contribuții.

(2)   La reuniunile CoC poate, de asemenea, să participe un reprezentant al Comisiei Europene.

Articolul 3

Informații din partea șefului misiunii

CoC primește periodic informații de la șeful misiunii.

Articolul 4

Președinția

CoC este prezidat de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate sau de reprezentantul acestuia.

Articolul 5

Reuniuni

(1)   CoC este convocat periodic de către președinte. Atunci când împrejurările o impun, pot fi convocate reuniuni de urgență la inițiativa președintelui sau la cererea unui membru.

(2)   Președintele distribuie, în prealabil, o ordine de zi provizorie și documente referitoare la reuniune. Președintele este responsabil de comunicarea rezultatelor dezbaterilor din cadrul CoC către COPS.

Articolul 6

Confidențialitate

(1)   În conformitate cu Decizia 2011/292/UE a Consiliului din 31 martie 2011 privind normele de securitate pentru protecția informațiilor UE clasificate (2), normele de securitate ale Consiliului se aplică în cazul reuniunilor și procedurilor din cadrul CoC. În special, reprezentanții din cadrul CoC trebuie să dețină autorizații de securitate adecvate.

(2)   Deliberările CoC intră sub incidența obligației de păstrare a secretului profesional, cu excepția cazurilor în care CoC decide în unanimitate contrariul.

Articolul 7

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles, 11 ianuarie 2013.

Pentru Comitetul politic și de securitate

Președintele

O. SKOOG


(1)  JO L 187, 17.7.2012, p. 40.

(2)  JO L 141, 27.5.2011, p. 17.


Top