Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009R0019

    Regulamentul (CE) nr. 19/2009 al Comisiei din 13 ianuarie 2009 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 453/2008 al Parlamentului European și al Consiliului referitor la statisticile trimestriale privind locurile de muncă vacante în Comunitate, în ceea ce privește definiția unui loc de muncă vacant, datele calendaristice de referință pentru colectarea datelor, specificațiile privind transmiterea datelor și studiile de fezabilitate (Text cu relevanță pentru SEE)

    JO L 9, 14.1.2009, p. 3–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/19/oj

    14.1.2009   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 9/3


    REGULAMENTUL (CE) NR. 19/2009 AL COMISIEI

    din 13 ianuarie 2009

    de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 453/2008 al Parlamentului European și al Consiliului referitor la statisticile trimestriale privind locurile de muncă vacante în Comunitate, în ceea ce privește definiția unui loc de muncă vacant, datele calendaristice de referință pentru colectarea datelor, specificațiile privind transmiterea datelor și studiile de fezabilitate

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 453/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 aprilie 2008 referitor la statisticile trimestriale privind locurile de muncă vacante în Comunitate (1), în special articolul 2 punctul 1 al doilea paragraf și articolul 3 alineatul (1), articolul 5 alineatul (1) și articolul 7 alineatul (1),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (CE) nr. 453/2008 a stabilit un cadru comun pentru producerea sistematică a statisticilor comunitare privind locurile de muncă vacante în Comunitate.

    (2)

    Măsurile de punere în aplicare sunt necesare în ceea ce privește definiția informațiilor care trebuie furnizate și datele calendaristice de referință pentru care informațiile vor fi colectate.

    (3)

    De asemenea, este necesară specificarea formatului, a termenelor pentru transmiterea datelor solicitate, precum și a datei primului trimestru de referință prevăzut pentru transmitere.

    (4)

    În conformitate cu articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 453/2008, este necesară stabilirea cadrului corespunzător pentru o serie de studii de fezabilitate care să fie efectuate de către acele state membre care au dificultăți în furnizarea de date pentru unități comerciale mici și pentru anumite activități.

    (5)

    Banca Centrală Europeana a fost consultată.

    (6)

    Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru programul statistic,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Definiții relative la „locul de muncă vacant”

    În sensul articolului 2 punctul 1 din Regulamentul (CE) nr. 453/2008:

    (a)

    noțiunea „măsuri active pentru găsirea candidatului potrivit” include:

    (i)

    notificarea locului de muncă vacant serviciilor publice de ocupare a forței de muncă;

    (ii)

    contactarea unei agenții private de ocupare a forței de muncă/a „vânătorilor de capete”;

    (iii)

    publicarea locului de muncă vacant în mass-media (de exemplu pe internet, în ziare sau reviste);

    (iv)

    publicarea postului pe un panou de afișaj accesibil publicului;

    (v)

    contactarea, intervievarea sau selectarea directe ale posibililor candidați/potențialelor persoane recrutate;

    (vi)

    contactele cu salariații și/sau contactele personale;

    (vii)

    utilizarea stagiilor;

    (b)

    noțiunea de „interval de timp determinat” se referă la perioada de timp maximă pentru care locul de muncă vacant este disponibil și până la sfârșitul căreia se intenționează recrutarea. Intervalul respectiv este nelimitat; toate locurile de muncă vacante pentru care se fac demersuri active la data de referință trebuie declarate.

    Articolul 2

    Date de referință

    Statele membre furnizează date privind numărul de locuri de muncă vacante și numărul de posturi ocupate, astfel cum sunt definite la articolul 2 punctele 1 și 2 din Regulamentul (CE) nr. 453/2008, care pot fi considerate reprezentative pentru trimestrul de referință. Metodele preferate pentru aceasta sunt colectarea datelor în mod continuu sau calcularea unei medii reprezentative folosind datele colectate pentru date de referință specifice.

    Articolul 3

    Transmiterea datelor

    (1)   În termen de 70 de zile de la sfârșitul trimestrului de referință, statele membre transmit datele defalcate, astfel cum se precizează la articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 453/2008, împreună cu metadatele corespunzătoare.

    Statele membre în care numărul de angajați reprezintă peste 3 % din totalul Comunității Europene transmit numărul total de locuri de muncă vacante și de posturi ocupate, precum și metadatele corespunzătoare în termen de 45 de zile de la sfârșitul trimestrului de referință.

    Procentul din numărul total de angajați din CE care corespunde fiecărui stat membru este calculat o dată la cinci ani pe baza mediei celor patru trimestre ale anului calendaristic anterior. În cazul aderării a noi state membre, se efectuează calcule ad hoc. Primul calcul se referă la anul calendaristic anterior anului în care s-a adoptat prezentul regulament. Sursa datelor privind angajații este ancheta privind forța de muncă din Uniunea Europeană prevăzută de Regulamentul (CE) nr. 577/98 al Consiliului (2). Datele se referă la unitățile comerciale menționate la articolul 1 din Regulamentul (CE) nr. 453/2008.

    Orice schimbări ale termenului de transmitere pentru țările care depășesc pentru prima oară pragul de 3 % se aplică începând cu primul trimestru de referință al anului care urmează datei calculului.

    (2)   Metadatele corespunzătoare se referă în mod specific la informații privind aspectele metodologice sau tehnice de pe parcursul trimestrului, relevante pentru interpretarea rezultatelor, precum și la informații privind celulele de date a căror fiabilitate este considerată insuficientă sau care nu pot fi făcute publice.

    (3)   Statele membre trimit Comisiei (Eurostat), în format electronic, datele trimestriale și metadatele corespunzătoare. Transmiterea trebuie să respecte standardele de schimb corespunzătoare aprobate de Comitetul pentru programul statistic. Comisia (Eurostat) pune la dispoziție o documentație detaliată referitoare la standardele aprobate și comunică orientări privind modalitățile de punere în aplicare a acestor standarde.

    (4)   Prima transmitere a datelor se referă la primul trimestru al anului următor celui în care intră în vigoare prezentul regulament.

    Seria de date este transmisă în următoarele formate:

    (a)

    neajustate;

    (b)

    ajustate în funcție de variațiile sezoniere, în conformitate cu Regulamentul Comisiei de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 453/2008 în privința ajustării în funcție de variațiile sezoniere și a rapoartelor de calitate; și

    (c)

    pe bază de voluntariat, sub formă de serii de cicluri de tendință.

    Articolul 4

    Studii de fezabilitate

    Cadrul pentru studiile de fezabilitate prevăzute la articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 453/2008 este stabilit în anexă.

    Articolul 5

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 13 ianuarie 2009.

    Pentru Comisie

    Joaquín ALMUNIA

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 145, 4.6.2008, p. 234.

    (2)  JO L 77, 14.3.1998, p. 3.


    ANEXĂ

    Studiu de fezabilitate destinat determinării modalităților de obținere a statisticilor privind locurile de muncă vacante pentru secțiunile O, P, Q, R și/sau S ale NACE Rev. 2

    Studiul de fezabilitate realizat de un stat membru acoperă în special:

    1.

    contribuția pe care o aduce fiecare dintre aceste activități economice la economia națională, determinată pe baza numărului de societăți și a procentului din forța de muncă sau pe baza unei măsuri alternative adecvate;

    2.

    o descriere a asemănărilor și a diferențelor între structurile și evoluția locurilor de muncă vacante pentru aceste activități economice în comparație cu structurile și evoluția locurilor de muncă vacante în cadrul secțiunilor B-N ale NACE Rev. 2.

    Opțiuni

    Trebuie evaluate diferitele opțiuni destinate determinării numărului de locuri de muncă vacante și a numărului de posturi ocupate pentru secțiunile O, P, Q, R și/sau S ale NACE Rev. 2. Trebuie luate în considerare următoarele surse potențiale de date:

    (a)

    colecții de date existente;

    (b)

    surse administrative;

    (c)

    proceduri de estimare statistică;

    (d)

    noi colecții de date.

    Pentru fiecare opțiune preconizată, evaluarea include detalii ale chestiunilor tehnice și juridice implicate, inclusiv: calendarul punerii în aplicare, calitatea statistică așteptată a rezultatelor, costurile de lansare și de funcționare prevăzute pentru culegerea datelor, exprimate în euro și în număr de persoane ocupate în echivalent normă întreagă, costul pe unitate observată, estimări privind orice alt cost suplimentar impus societăților, eventualele riscuri sau incertitudini, precum și avantajele sau dezavantajele specifice. Costurile și calitatea sunt comparate cu cele ale colecțiilor de date existente, utilizate pentru secțiunile B-N.

    Recomandare

    În baza evaluării diferitelor opțiuni, este propusă o recomandare privind abordarea cea mai adecvată.

    Punerea în aplicare

    Se furnizează detalii ale planului de punere în aplicare propus, inclusiv data lansării și data finalizării etapelor specifice.

    State membre care realizează studii de fezabilitate

    Următoarele state membre realizează studii de fezabilitate pentru a determina modul în care datele trimestriale privind locurile de muncă vacante, definite la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 453/2008, pot fi obținute pentru secțiunile O, P, Q, R și/sau S ale NACE Rev. 2:

    Danemarca

    Germania

    Spania

    Franța

    Italia

    Malta

    Austria.

    Studiu de fezabilitate destinat determinării modalităților de obținere a statisticilor privind locurile de muncă vacante pentru unități comerciale cu mai puțin de 10 angajați

    Studiul de fezabilitate realizat de un stat membru acoperă în special:

    1.

    contribuția pe care o aduce la economia națională fiecare clasă de mărime a întreprinderilor, determinată pe baza numărului de societăți și a procentului din forța de muncă sau pe baza unei măsuri alternative adecvate;

    2.

    o descriere a asemănărilor și a diferențelor între structurile și evoluția locurilor de muncă vacante pentru această clasă de mărime a întreprinderilor în comparație cu structurile și evoluția locurilor de muncă vacante în întreprinderi cu cel puțin 10 angajați.

    Opțiuni

    Trebuie evaluate diferitele opțiuni posibile destinate determinării numărului de locuri de muncă vacante și a numărului de posturi ocupate pentru întreprinderi cu mai puțin de 10 angajați. Trebuie luate în considerare următoarele surse potențiale de date:

    (a)

    colecții de date existente;

    (b)

    surse administrative;

    (c)

    proceduri de estimare statistică;

    (d)

    noi colecții de date.

    Pentru fiecare opțiune preconizată, evaluarea include detalii ale chestiunilor tehnice și juridice implicate, inclusiv calendarul punerii în aplicare, calitatea statistică așteptată a rezultatelor, costurile de lansare și de funcționare prevăzute pentru culegerea datelor, exprimate în euro și în număr de persoane ocupate în echivalent normă întreagă, costul pe unitate observată, estimări privind orice alt cost suplimentar impus societăților, eventualele riscuri sau incertitudini, precum și avantajele sau dezavantajele specifice. Costurile și calitatea sunt comparate cu cele ale colecțiilor de date existente utilizate pentru societăți cu cel puțin 10 angajați.

    Recomandare

    În baza evaluării diferitelor opțiuni, este propusă o recomandare privind abordarea cea mai adecvată.

    Punerea în aplicare

    Se furnizează detalii ale planului de punere în aplicare propus, inclusiv data lansării și data finalizării etapelor specifice.

    State membre care realizează studii de fezabilitate

    Următoarele state membre realizează studii de fezabilitate pentru a determina modul în care datele trimestriale privind locurile de muncă vacante, definite la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 453/2008, pot fi obținute pentru unități comerciale cu mai puțin de 10 angajați:

    Danemarca

    Franța

    Italia

    Malta.


    Top