Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009L0077

Directiva 2009/77/CE a Comisiei din 1 iulie 2009 de modificare a Directivei 91/414/CEE în vederea includerii clorsulfuron, ciromazin, dimetaclor, etofenprox, lufenuron, penconazol, trialat și triflusulfuron ca substanțe active (Text cu relevanță pentru SEE)

JO L 172, 2.7.2009, p. 23–33 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 13/06/2011

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2009/77/oj

2.7.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 172/23


DIRECTIVA 2009/77/CE A COMISIEI

din 1 iulie 2009

de modificare a Directivei 91/414/CEE în vederea includerii clorsulfuron, ciromazin, dimetaclor, etofenprox, lufenuron, penconazol, trialat și triflusulfuron ca substanțe active

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 91/414/CEE a Consiliului din 15 iulie 1991 privind introducerea pe piață a produselor de uz fitosanitar (1), în special articolul 6 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Regulamentele (CE) nr. 451/2000 (2) și (CE) nr. 1490/2002 (3) ale Comisiei prevăd normele detaliate de punere în aplicare a etapei a treia a programului de lucru menționat la articolul 8 alineatul (2) din Directiva 91/414/CEE și stabilesc o listă de substanțe active care urmează să fie evaluate, în vederea eventualei lor includeri în anexa I la Directiva 91/414/CEE. Lista respectivă include substanțele clorsulfuron, ciromazin, dimetaclor, etofenprox, lufenuron, penconazol, trialat și triflusulfuron.

(2)

Efectele substanțelor active menționate anterior asupra sănătății umane și asupra mediului au fost evaluate, pentru o serie de utilizări propuse de notificatori, în conformitate cu dispozițiile prevăzute în Regulamentele (CE) nr. 451/2000 și (CE) nr. 1490/2002. În plus, regulamentele menționate anterior desemnează statele membre raportoare care trebuie să înainteze Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) rapoartele de evaluare și recomandările relevante, în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1490/2002. Pentru clorsulfuron și ciromazin, statul membru raportor a fost Grecia și toate informațiile relevante au fost prezentate la 27 iulie 2007 și la 31 august 2007. Pentru dimetaclor și penconazol, statul membru raportor a fost Germania și toate informațiile relevante au fost prezentate la 2 mai 2007, respectiv la 19 iunie 2007. Pentru etofenprox, statul membru raportor a fost Italia și toate informațiile relevante au fost prezentate la 15 iulie 2005. Pentru lufenuron, statul membru raportor a fost Portugalia și toate informațiile relevante au fost prezentate la 20 septembrie 2006. Pentru trialat, statul membru raportor a fost Regatul Unit și toate informațiile relevante au fost prezentate la 6 august 2007. Pentru triflusulfuron, statul membru raportor a fost Franța și toate informațiile relevante au fost prezentate la 26 iulie 2007.

(3)

Rapoartele de evaluare au făcut obiectul unei evaluări inter pares de către statele membre și EFSA și au fost prezentate Comisiei la 26 noiembrie 2008 pentru clorsulfuron, la 17 septembrie 2008 pentru ciromazin și dimetaclor, la 19 decembrie 2008 pentru etofenprox, la 30 septembrie 2008 pentru lufenuron și triflusulfuron, la 25 septembrie 2008 pentru penconazol și la 26 septembrie 2008 pentru trialat, sub formă de rapoarte științifice EFSA (4). Rapoartele respective au fost examinate de statele membre și de Comisie în cadrul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală și au fost finalizate sub forma rapoartelor de reexaminare ale Comisiei la 26 februarie 2009 pentru clorsulfuron, ciromazin, dimetaclor, lufenuron, penconazol, trialat și triflusulfuron și la 13 martie 2009 pentru etofenprox.

(4)

Din diferitele examinări efectuate reiese că produsele de protecție a plantelor care conțin clorsulfuron, ciromazin, dimetaclor, etofenprox, lufenuron, penconazol, trialat și triflusulfuron pot fi considerate, în general, conforme cerințelor prevăzute la articolul 5 alineatul (1) literele (a) și (b) din Directiva 91/414/CEE, în special în ceea ce privește utilizările examinate și detaliate în rapoartele de reexaminare ale Comisiei. Prin urmare, este oportun să se includă substanțele active menționate anterior în anexa I, pentru a se asigura că, în toate statele membre, autorizațiile privind produsele de protecție a plantelor care conțin aceste substanțe active pot fi acordate în conformitate cu dispozițiile directivei respective.

(5)

Fără a aduce atingere acestei concluzii, este oportun să se obțină informații suplimentare privind anumite aspecte specifice. Articolul 6 alineatul (1) din Directiva 91/414/CEE prevede că includerea unei substanțe în anexa I poate fi supusă anumitor condiții. Prin urmare, pentru lufenuron, dimetaclor și clorsulfuron, ar trebui să se solicite ca notificatorii să prezinte informații suplimentare privind specificațiile chimice ale substanțelor active așa cum sunt fabricate. De asemenea, pentru ciromazin și pencozanol, este oportun să se solicite ca notificatorii să prezinte informații suplimentare privind evoluția și comportamentul metaboliților NOA 435343 (pentru ciromazin) și U1 (pentru penconazol) prezenți în sol și privind riscurile pentru organismele acvatice. De asemenea, pentru trialat, este oportun să se solicite ca notificatorul să prezinte informații suplimentare privind metabolismul primar al plantelor, evoluția și comportamentul metabolitului diizopropilamină prezent în sol, potențialul de bioamplificare în lanțurile alimentare acvatice, riscurile pentru mamiferele care se hrănesc cu pești și riscurile pe termen lung pentru râme. De asemenea, pentru etofenprox, este oportun să se solicite ca notificatorul să prezinte informații suplimentare privind riscurile pentru organismele acvatice, inclusiv riscurile pentru organismele prezente în sedimente, precum și studii suplimentare privind potențialul de dereglări ale sistemului endocrin al organismelor acvatice (studiu asupra întregului ciclu de viață pentru pești) și bioamplificarea. În sfârșit, pentru dimetaclor, clorsulfuron și triflusulfuron, ar trebui să se solicite ca notificatorii să prezinte informații suplimentare privind implicațiile de ordin toxicologic ale metaboliților în cazul unei substanțe clasificate în categoria de substanțe cancerigene 3.

(6)

Înainte de includerea unei substanțe active în anexa I ar trebui acordat un termen rezonabil pentru a permite statelor membre și părților interesate să se pregătească pentru îndeplinirea noilor cerințe care decurg din această includere.

(7)

Fără a aduce atingere obligațiilor definite în Directiva 91/414/CEE, ca urmare a includerii unei substanțe active în anexa I, statele membre ar trebui să dispună de o perioadă de șase luni de la includere pentru a reexamina autorizațiile existente pentru produsele de protecție a plantelor care conțin clorsulfuron, ciromazin, dimetaclor, etofenprox, lufenuron, penconazol, trialat și triflusulfuron, pentru a se asigura că sunt îndeplinite cerințele prevăzute în Directiva 91/414/CEE, în special la articolul 13 din aceasta, precum și condițiile relevante din anexa I. După caz, statele membre ar trebui să modifice, să înlocuiască sau să retragă autorizațiile existente, în conformitate cu dispozițiile Directivei 91/414/CEE. Prin derogare de la termenul menționat anterior, ar trebui să se prevadă o perioadă mai lungă pentru prezentarea și evaluarea dosarului complet, prevăzut în anexa III, al fiecărui produs de protecție a plantelor, pentru fiecare utilizare preconizată, în conformitate cu principiile uniforme enunțate în Directiva 91/414/CEE.

(8)

Experiența dobândită din includerile precedente în anexa I la Directiva 91/414/CEE ale substanțelor active evaluate în cadrul Regulamentului (CEE) nr. 3600/92 al Comisiei (5) a arătat că pot interveni dificultăți în interpretarea obligațiilor care revin titularilor autorizațiilor existente în ceea ce privește accesul la date. Prin urmare, pentru a se evita noi dificultăți, pare necesară clarificarea obligațiilor statelor membre, în special a obligației de a verifica dacă titularul unei autorizații demonstrează că are acces la un dosar care respectă cerințele din anexa II la directiva menționată anterior. Totuși, această clarificare nu impune nicio altă obligație statelor membre sau titularilor autorizațiilor, în raport cu directivele de modificare a anexei I adoptate până în prezent.

(9)

Prin urmare, Directiva 91/414/CEE ar trebui modificată în consecință.

(10)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

Anexa I la Directiva 91/414/CEE se modifică în conformitate cu anexa la prezenta directivă.

Articolul 2

Statele membre adoptă și publică, până la 30 iunie 2010 cel târziu, actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive. Statele membre comunică de îndată Comisiei textele acestor acte, precum și un tabel de corespondență între respectivele acte și prezenta directivă.

Statele membre aplică aceste acte începând cu 1 iulie 2010.

Atunci când statele membre adoptă aceste acte, ele conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

Articolul 3

(1)   În conformitate cu Directiva 91/414/CEE, statele membre modifică sau retrag, după caz, până la 30 iunie 2010, autorizațiile existente pentru produsele de protecție a plantelor care conțin clorsulfuron, ciromazin, dimetaclor, etofenprox, lufenuron, penconazol, trialat și triflusulfuron ca substanțe active.

Până la data menționată anterior, acestea verifică, în special, dacă sunt respectate condițiile din anexa I la directiva menționată anterior privind clorsulfuron, ciromazin, dimetaclor, etofenprox, lufenuron, penconazol, trialat și triflusulfuron, cu excepția celor care figurează în partea B a rubricii privind substanța activă respectivă, precum și dacă titularul autorizației posedă sau are acces la un dosar care îndeplinește cerințele din anexa II la directiva menționată anterior, în conformitate cu prevederile articolului 13 din aceasta.

(2)   Prin derogare de la alineatul (1), fiecare produs de protecție a plantelor autorizat care conține clorsulfuron, ciromazin, dimetaclor, etofenprox, lufenuron, penconazol, trialat și triflusulfuron, fie ca substanță activă unică, fie ca substanță activă asociată cu alte substanțe active, toate acestea fiind incluse în anexa I la Directiva 91/414/CEE, până la 31 decembrie 2009 cel târziu, face obiectul unei reevaluări de către statele membre în conformitate cu principiile uniforme menționate în anexa VI la Directiva 91/414/CEE, pe baza unui dosar care respectă cerințele prevăzute în anexa III la directiva menționată anterior și ținând cont de partea B a rubricii din anexa I la directiva respectivă privind clorsulfuron, ciromazin, dimetaclor, etofenprox, lufenuron, penconazol, trialat și, respectiv, triflusulfuron. Pe baza evaluării, statele membre stabilesc dacă produsul îndeplinește condițiile menționate la articolul 4 alineatul (1) literele (b), (c), (d) și (e) din Directiva 91/414/CEE.

În urma acelei determinări, statele membre:

(a)

în cazul unui produs care conține clorsulfuron, ciromazin, dimetaclor, etofenprox, lufenuron, penconazol, trialat și triflusulfuron ca substanță activă unică, modifică sau retrag autorizația, după caz, până la 30 iunie 2014 cel târziu; sau

(b)

în cazul unui produs care conține clorsulfuron, ciromazin, dimetaclor, etofenprox, lufenuron, penconazol, trialat și triflusulfuron ca substanță activă asociată cu alte substanțe active, modifică sau retrag autorizația, după caz, până la 30 iunie 2014 sau până la data stabilită pentru o astfel de modificare sau retragere în directiva sau directivele respective care au adăugat substanța sau substanțele în cauză în anexa I la Directiva 91/414/CEE, fiind luată în considerare data cea mai recentă.

Articolul 4

Prezenta directivă intră în vigoare la 1 ianuarie 2010.

Articolul 5

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 1 iulie 2009.

Pentru Comisie

Androulla VASSILIOU

Membru al Comisiei


(1)  JO L 230, 19.8.1991, p. 1.

(2)  JO L 55, 29.2.2000, p. 25.

(3)  JO L 224, 21.8.2002, p. 23.

(4)  Raport științific EFSA (2008) 201, Conclusion regarding the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance chlorsulfuron (Concluzii privind evaluarea inter pares a riscului de pesticid determinat de substanța activă clorsulfuron), finalizat la 26 noiembrie 2008.

Raport științific EFSA (2008) 168, Conclusion regarding the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance cyromazine (Concluzii privind evaluarea inter pares a riscului de pesticid determinat de substanța activă ciromazin), finalizat la 17 septembrie 2008.

Raport științific EFSA (2008) 169, Conclusion regarding the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance dimethachlor (Concluzii privind evaluarea inter pares a riscului de pesticid determinat de substanța activă dimetaclor), finalizat la 17 septembrie 2008.

Raport științific EFSA (2008) 213, Conclusion regarding the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance etofenprox (Concluzii privind evaluarea inter pares a riscului de pesticid determinat de substanța activă etofenprox), finalizat la 19 decembrie 2008.

Raport științific EFSA (2008) 189, Conclusion regarding the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance lufenuron (Concluzii privind evaluarea inter pares a riscului de pesticid determinat de substanța activă lufenuron), finalizat la 30 septembrie 2008.

Raport științific EFSA (2008) 175, Conclusion regarding the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance penconazole (Concluzii privind evaluarea inter pares a riscului de pesticid determinat de substanța activă penconazol), finalizat la 25 septembrie 2008.

Raport științific EFSA (2008) 195, Conclusion regarding the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance triflusulfuron (Concluzii privind evaluarea inter pares a riscului de pesticid determinat de substanța activă triflusulfuron), finalizat la 30 septembrie 2008.

Raport științific EFSA (2008) 181, Conclusion regarding the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance tri-allate (Concluzii privind evaluarea inter pares a riscului de pesticid determinat de substanța activă trialat), finalizat la 26 septembrie 2008.

(5)  JO L 366, 15.12.1992, p. 10.


ANEXĂ

Următoarele rubrici se adaugă la sfârșitul tabelului din anexa I la Directiva 91/414/CEE:

Nr.

Denumire comună, numere de identificare

Denumire IUPAC

Puritate (1)

Data intrării în vigoare

Data expirării includerii

Dispoziții specifice

„287

Clorsulfuron

Nr. CAS 64902-72-3

Nr. CIPAC 391

1-(2-clorfenilsulfonil)-3-(4-metoxi-6-metil-1,3,5-triazin-2-il)uree

≥ 950 g/kg

Impurități:

2-clorbenzensulfonamidă (IN-A4097) maximum 5 g/kg și

4-metoxi-6metil-1,3,5-triazin-2-amină (IN-A4098) maximum 6 g/kg

1 ianuarie 2010

31 decembrie 2019

PARTEA A

Se pot autoriza numai utilizările ca erbicid.

PARTEA B

Pentru punerea în aplicare a principiilor unitare prevăzute în anexa VI, se iau în considerare concluziile raportului de reexaminare pentru clorsulfuron, în special apendicele I și II, în forma lor finalizată în cadrul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală, la 26 februarie 2009.

În cadrul acestei evaluări generale, statele membre trebuie să acorde o atenție deosebită:

protejării organismelor acvatice și a plantelor nevizate; în ceea ce privește aceste riscuri identificate, acolo unde este cazul, se aplică măsuri de reducere a riscului, cum ar fi zonele tampon;

protejării apelor subterane, dacă substanța activă este utilizată în regiuni vulnerabile din punct de vedere al solului și/sau al condițiilor climatice.

Statele membre în cauză

se asigură că notificatorul transmite Comisiei studii suplimentare privind specificațiile, până la 1 ianuarie 2010.

În cazul în care clorsulfuronul este clasificat în categoria de substanțe cancerigene 3, conform punctului 4.2.1 din anexa VI la Directiva 67/548/CEE, statele membre în cauză solicită prezentarea de informații suplimentare privind implicațiile metaboliților IN-A4097, IN-A4098, IN-JJ998, IN-B5528 și IN-V7160 în ceea ce privește cancerul și se asigură că notificatorul prezintă Comisiei informațiile respective în termen de șase luni de la notificarea deciziei de clasificare cu privire la substanța menționată.

288

Ciromazin

Nr. CAS 66215-27-8

Nr. CIPAC 420

N-ciclopropil-1,3,5-triazin-2,4,6-triamină

≥ 950 g/kg

1 ianuarie 2010

31 decembrie 2019

PARTEA A

Se pot autoriza numai utilizările ca insecticid în sere.

PARTEA B

În cursul evaluării cererilor de autorizare a produselor de protecție a plantelor care conțin ciromazin în vederea altor utilizări decât pentru roșii, în special în legătură cu expunerea consumatorilor, statele membre acordă o atenție deosebită criteriilor prevăzute la articolul 4 alineatul (1) litera (b) și se asigură că au fost furnizate toate datele și informațiile necesare înainte de acordarea unei astfel de autorizații.

Pentru punerea în aplicare a principiilor uniforme din anexa VI, se iau în considerare concluziile raportului de reexaminare pentru ciromazin, în special apendicele I și II, în forma lor finalizată în cadrul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală, la 26 februarie 2009.

În cadrul acestei evaluări generale, statele membre trebuie să acorde o atenție deosebită:

protejării apelor subterane, dacă substanța activă este utilizată în regiuni vulnerabile din punct de vedere al solului și/sau al condițiilor climatice;

protejării organismelor acvatice;

protejării polenizatorilor.

Condițiile de autorizare includ, după caz, măsuri de reducere a riscului.

Statele membre în cauză solicită prezentarea de informații suplimentare privind evoluția și comportamentul metabolitului NOA 435343 prezent în sol și privind riscurile pentru organismele acvatice. Statele membre se asigură că notificatorul la cererea căruia substanța ciromazin a fost inclusă în prezenta anexă transmite aceste informații Comisiei până la 31 decembrie 2011, cel târziu.

289

Dimetaclor

Nr. CAS 50563-36-5

Nr. CIPAC 688

2-clor-N-(2-metoxietil)acet-2',6'-xilididă

≥ 950 g/kg

Impuritate 2,6-dimetilanilină: maximum 0,5 g/kg

1 ianuarie 2010

31 decembrie 2019

PARTEA A

Se pot autoriza numai utilizările ca erbicid, în doze de aplicare de maximum 1,0 kg/ha, numai o dată la trei ani pe același teren.

PARTEA B

Pentru punerea în aplicare a principiilor uniforme din anexa VI, se iau în considerare concluziile raportului de reexaminare pentru dimetaclor, în special apendicele I și II, în forma lor finalizată în cadrul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală, la 26 februarie 2009.

În cadrul acestei evaluări generale, statele membre trebuie să acorde o atenție deosebită:

siguranței operatorului și să se asigure că în condițiile de utilizare este prevăzută folosirea echipamentelor de protecție individuală corespunzătoare;

protejării organismelor acvatice și a plantelor nevizate; în ceea ce privește aceste riscuri identificate, acolo unde este cazul, se aplică măsuri de reducere a riscului, cum ar fi zonele tampon;

protejării apelor subterane, dacă substanța activă este utilizată în regiuni vulnerabile din punct de vedere al solului și/sau al condițiilor climatice.

Condițiile de autorizare trebuie să cuprindă măsuri de reducere a riscului și trebuie inițiate programe de monitorizare pentru a verifica o potențială contaminare a apelor subterane cu metaboliți CGA 50266, CGA 354742, CGA 102935 și SYN 528702 în zonele vulnerabile, după caz.

Statele membre în cauză

se asigură că notificatorul transmite Comisiei studii suplimentare privind specificațiile, până la 1 ianuarie 2010.

Dacă dimetaclorul este clasificat în categoria de substanțe cancerigene 3, conform punctului 4.2.1 din anexa VI la Directiva 67/548/CEE, statele membre în cauză solicită prezentarea de informații suplimentare privind implicațiile metaboliților CGA 50266, CGA 354742, CGA 102935 și SYN 528702 în ceea ce privește cancerul și se asigură că notificatorul prezintă Comisiei informațiile respective în termen de șase luni de la notificarea deciziei de clasificare cu privire la substanța menționată.

290

Etofenprox

Nr. CAS 80844-07-1

Nr. CIPAC 471

2-(4-etoxifenil)-2-metilpropil 3-fenoxibenzil eter

≥ 980 g/kg

1 ianuarie 2010

31 decembrie 2019

PARTEA A

Se pot autoriza numai utilizările ca insecticid.

PARTEA B

Pentru punerea în aplicare a principiilor uniforme din anexa VI, se iau în considerare concluziile raportului de reexaminare pentru etofenprox, în special apendicele I și II, în forma lor finalizată în cadrul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală, la 26 februarie 2009.

În cadrul acestei evaluări generale, statele membre trebuie să acorde o atenție deosebită:

siguranței operatorilor și a lucrătorilor și să se asigure că în condițiile de utilizare este prevăzută folosirea echipamentelor de protecție individuală corespunzătoare;

protejării organismelor acvatice; în ceea ce privește aceste riscuri identificate, acolo unde este cazul, se aplică măsuri de reducere a riscului, cum ar fi zonele tampon;

protecției albinelor și artropodelor nevizate; în ceea ce privește aceste riscuri identificate, acolo unde este cazul, se aplică măsuri de reducere a riscului, cum ar fi zonele tampon.

Statele membre în cauză:

se asigură că notificatorul prezintă Comisiei informații suplimentare privind riscurile pentru organismele acvatice, inclusiv riscurile pentru organismele prezente în sedimente și riscurile de bioamplificare;

studii suplimentare privind potențialul de dereglări ale sistemului endocrin al organismelor acvatice (studiu asupra întregului ciclu de viață pentru pești).

Statele membre se asigură că notificatorii prezintă aceste studii Comisiei până la 31 decembrie 2011.

291

Lufenuron

Nr. CAS 103055-07-8

Nr. CIPAC 704

(RS)-1-[2,5-diclor-4-(1,1,2,3,3,3-hexafluor-propoxi)-fenil]-3-(2,6-difluorbenzoil)-uree

≥ 970 g/kg

1 ianuarie 2010

31 decembrie 2019

PARTEA A

Se pot autoriza numai utilizările ca insecticid în interior sau în momelile otrăvite în exterior.

PARTEA B

Pentru punerea în aplicare a principiilor uniforme din anexa VI, se iau în considerare concluziile raportului de reexaminare pentru lufenuron, în special apendicele I și II, în forma lor finalizată în cadrul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală, la 26 februarie 2009.

În cadrul acestei evaluări generale, statele membre trebuie să acorde o atenție deosebită:

persistenței îndelungate în mediu și riscului ridicat de bioacumulare și să se asigure că utilizarea lufenuronului nu are efecte adverse pe termen lung asupra organismelor nevizate;

protejării păsărilor, mamiferelor, organismelor nevizate din sol, albinelor, artropodelor nevizate, apelor de suprafață și organismelor acvatice în situații vulnerabile.

Statele membre în cauză

se asigură că notificatorul transmite Comisiei studii suplimentare privind specificațiile, până la 1 ianuarie 2010.

292

Penconazol

Nr. CAS 66246-88-6

Nr. CIPAC 446

(RS) 1-[2-(2,4-diclor-fenil)-pentil]-1H-[1,2,4] triazol

≥ 950 g/kg

1 ianuarie 2010

31 decembrie 2019

PARTEA A

Se pot autoriza numai utilizările ca fungicid în sere.

PARTEA B

Pentru punerea în aplicare a principiilor uniforme din anexa VI, se iau în considerare concluziile raportului de reexaminare pentru penconazol, în special apendicele I și II, în forma lor finalizată în cadrul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală, la 26 februarie 2009.

În cadrul acestei evaluări generale, statele membre trebuie să acorde o atenție deosebită

protejării apelor subterane, dacă substanța activă este utilizată în regiuni vulnerabile din punct de vedere al solului și/sau al condițiilor climatice.

Condițiile de autorizare includ, după caz, măsuri de reducere a riscului.

Statele membre în cauză solicită prezentarea de informații suplimentare cu privire la evoluția și comportamentul metabolitului U1, prezent în sol. Statele membre se asigură că notificatorul la cererea căruia substanța penconazol a fost inclusă în prezenta anexă transmite aceste informații Comisiei până la 31 decembrie 2011, cel târziu.

293

Trialat

Nr. CAS 2303-17-5

Nr. CIPAC 97

S-2,3,3-tricloralil di-izopropil

(tiocarbamat)

≥ 940 g/kg

NDIPA (nitrozo-diizopropilamină)

max. 0,02 mg/kg

1 ianuarie 2010

31 decembrie 2019

PARTEA A

Se pot autoriza numai utilizările ca erbicid.

PARTEA B

Pentru punerea în aplicare a principiilor uniforme din anexa VI, se iau în considerare concluziile raportului de reexaminare pentru trialat, în special apendicele I și II, în forma lor finalizată în cadrul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală, la 26 februarie 2009.

În cadrul acestei evaluări generale, statele membre trebuie să acorde o atenție deosebită:

siguranței operatorului și să se asigure că în condițiile de utilizare este prevăzută folosirea echipamentelor de protecție individuală corespunzătoare;

expunerii alimentare a consumatorilor la reziduurile de trialat din culturile tratate, precum și în culturile succesive pentru rotația culturilor și în produsele de origine animală;

protejării organismelor acvatice și a plantelor nevizate și să se asigure că, după caz, condițiile de autorizare includ măsuri de reducere a riscului, cum ar fi zonele tampon;

potențialului de contaminare a apelor subterane de către produsele de degradare TCPSA, dacă substanța activă este utilizată în regiuni vulnerabile din punct de vedere al solului și/sau condițiilor climatice. Condițiile de autorizare ar trebui să cuprindă, după caz, măsuri de reducere a riscului.

Statele membre vizate se asigură că notificatorul transmite Comisiei:

informații suplimentare pentru evaluarea metabolismului primar al plantelor;

informații suplimentare privind evoluția și comportamentul metabolitului diizopropilamină, prezent în sol;

informații suplimentare privind potențialul de bioamplificare în lanțurile alimentare acvatice;

informații care să aprofundeze evaluarea riscurilor pentru mamiferele care se hrănesc cu pești și a riscurilor pe termen lung pentru râme.

Statele membre se asigură că notificatorul transmite aceste informații Comisiei până la 31 decembrie 2011.

294

Triflusulfuron

Nr. CAS 126535-15-7

Nr. CIPAC 731

2-[4-dimetilamino-6-(2,2,2-trifluoretoxi)-1,3,5-triazin-2-ilcarbamoilsulfamoil]-acid m-toluic

≥ 960 g/kg

N,N-dimetil-6-(2,2,2-trifluoretoxi)-1,3,5-triazină-2,4-diamină

Maximum 6 g/kg

1 ianuarie 2010

31 decembrie 2019

PARTEA A

Se pot autoriza numai utilizările ca erbicid pentru sfecla de zahăr și sfecla furajeră, aplicat în doze maxime de 60 g/ha numai o dată la trei ani pe același teren. Frunzele culturilor tratate nu pot fi utilizate în hrana pentru animale.

PARTEA B

Pentru punerea în aplicare a principiilor uniforme din anexa VI, se iau în considerare concluziile raportului de reexaminare pentru triflusulfuron, în special apendicele I și II, în forma lor finalizată în cadrul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală, la 26 februarie 2009.

În cadrul acestei evaluări generale, statele membre trebuie să acorde o atenție deosebită:

expunerii alimentare a consumatorilor la reziduurile de metaboliți IN-M7222 și IN-E7710 din culturile succesive, în cazul rotației culturilor, și în produsele de origine animală;

protejării organismelor acvatice și a plantelor acvatice împotriva riscului determinat de triflusulfuron și de metabolitul IN-66036 și să se asigure că, după caz, condițiile de autorizare includ măsuri de reducere a riscului, cum ar fi zonele tampon;

potențialului de contaminare a apelor subterane de către produsele de degradare IN-M7222 și IN-W6725, dacă substanța activă este utilizată în regiuni vulnerabile din punct de vedere al solului și/sau condițiilor climatice. Condițiile de autorizare trebuie să cuprindă, după caz, măsuri de reducere a riscului.

Dacă trisulfuronul este clasificat în categoria de substanțe cancerigene 3, conform punctului 4.2.1 din anexa VI la Directiva 67/548/CEE, statele membre în cauză solicită prezentarea de informații suplimentare privind implicațiile metaboliților IN-M7222, IN-D8526 și IN-E7710 în ceea ce privește cancerul. Statele membre și se asigură că notificatorul prezintă Comisiei informațiile respective în termen de șase luni de la notificarea deciziei de clasificare cu privire la substanța menționată.”


(1)  Detalii suplimentare privind identitatea și specificațiile substanței active se găsesc în raportul de reexaminare.


Top