Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D1297

Decizia nr. 1297/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2008 privind un program pentru modernizarea statisticilor europene referitoare la întreprinderi și comerț (MEETS) (Text cu relevanță pentru SEE)

JO L 340, 19.12.2008, p. 76–82 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/1297/oj

19.12.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 340/76


DECIZIA NR. 1297/2008/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

din 16 decembrie 2008

privind un program pentru modernizarea statisticilor europene referitoare la întreprinderi și comerț (MEETS)

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 285,

având în vedere propunerea Comisiei,

hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat (1),

întrucât:

(1)

În comunicările sale din 16 martie 2005 privind o mai bună reglementare pentru creștere și crearea de locuri de muncă în Uniunea Europeană și din 24 ianuarie 2007 privind programul de acțiune privind reducerea sarcinilor administrative în Uniunea Europeană, Comisia s-a angajat să elaboreze politici îmbunătățite în domeniul reglementării și să reducă birocrația inutilă și să combată reglementarea excesivă.

(2)

La 14 noiembrie 2006 Comisia a publicat o comunicare privind reducerea sarcinii de răspuns, simplificarea și stabilirea priorităților în domeniul statisticilor comunitare, care definește o abordare strategică pentru continuarea reducerii sarcinii statistice care incumbă întreprinderilor.

(3)

În decursul ultimilor 15 ani au apărut numeroase reglementări în domeniul statistic care vizează descrierea activităților întreprinderilor și care impun acestora obligații în ceea ce privește comunicarea datelor, pentru a răspunde nevoilor de date statistice ale Comunității. Este necesară o revizuire pentru a asigura printre altele uniformitatea domeniului de aplicare, a conceptelor și definițiilor din reglementările respective din domeniul statistic. Pe cât posibil, simplificarea și stabilirea de priorități ar trebui să caracterizeze toate aceste reglementări.

(4)

Statisticile referitoare la întreprinderi și comerț se confruntă cu o provocare majoră în anii care urmează. Pentru a sprijini inițiativele de politici comunitare, acestea ar trebui să poată reflecta fenomenele ce se produc în economia comunitară aflată în schimbare, precum globalizarea, noile tendințe în materie de spirit antreprenorial, societatea informațională, comerțul cu servicii, inovația, modelele de comerț în evoluție și competitivitatea în lumina strategiei reînnoite de la Lisabona.

(5)

Un element esențial ce determină nevoia de statistici referitoare la întreprinderi și comerț îl reprezintă strategia reînnoită de la Lisabona, ale cărei obiective sunt promovarea competitivității economiei europene și realizarea unei creșteri puternice și durabile.

(6)

Aprofundarea integrării europene în numeroase domenii economice, inclusiv uniunea monetară europeană și sistemul vamal european, creează noi nevoi statistice referitoare la rolul monedei euro în tranzacțiile internaționale, ceea ce implică adaptarea sistemului statistic. Statisticile referitoare la întreprinderi și comerț ar trebui să răspundă acestor nevoi în mod corespunzător și să furnizeze la timp informații statistice de înaltă calitate privind modificările structurale ale economiei europene și întreprinderilor acesteia.

(7)

Statisticile referitoare la întreprinderi și comerț conțin mai multe domenii care ar trebui îmbunătățite, cum ar fi statisticile structurale de întreprindere, statisticile pe termen scurt, statisticile Prodcom, statisticile privind tehnologiile de informare și de comunicare și statisticile privind comerțul cu mărfuri între statele membre (Intrastat).

(8)

Autoritățile care răspund de statisticile referitoare la întreprinderi și comerț ar trebui să reproiecteze metodele de producere a statisticilor astfel încât sarcinile ce incumbă întreprinderilor să poată fi reduse, iar toate sursele disponibile și tehnologiile noi să poată fi folosite în mod eficient.

(9)

Nevoia de noi tipuri de indicatori poate rezulta din eforturile de modernizare a sistemului de producere de date statistice. Noi tipuri de indicatori care să furnizeze informațiile necesare ar putea fi obținute combinând statisticile existente referitoare la întreprinderi fără necesitatea de a mări sarcina de raportare ce incumbă întreprinderilor. Este probabil ca utilizarea de noi surse și accesul prin mijloace electronice să permită simplificarea procesului de colectare a datelor și, în același timp, să furnizeze mai multe informații. Potențialul statisticilor referitoare la întreprinderi trebuie să fie exploatat într-un mod mai eficient, iar calitatea informațiilor statistice trebuie să crească.

(10)

Institutele naționale de statistică ar trebui să se implice îndeaproape în modernizarea sistemelor de realizare a statisticilor, pentru evitarea costurilor duble și a birocrației.

(11)

Simplificarea sistemului Intrastat se înscrie în rândul eforturilor de reducere a exigențelor statistice și a sarcinii asupra întreprinderilor. Recenta decizie de reducere a ratei de acoperire va contribui la realizarea acestui obiectiv pe termen scurt. Pe termen lung vor fi luate în considerare alte posibilități de simplificare, inclusiv sistemul cu flux unic. Posibilitatea punerii în aplicare a respectivelor opțiuni de simplificare pe termen lung depinde de studii de fezabilitate și de alte acțiuni care vor fi realizate în conformitate cu prezenta decizie. Cu toate acestea, ar trebui avute în vedere considerațiile privind calitatea statisticilor, precum și costurile ridicate ale tranziției.

(12)

S-a efectuat o evaluare ex-ante, în conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare, pentru a axa programul stabilit prin prezenta decizie pe imperativul de eficacitate în atingerea obiectivelor și pentru a integra constrângerile bugetare începând cu etapa de proiect a programului.

(13)

Prezenta decizie stabilește, pentru întreaga durată a programului, un pachet financiar care constituie referința principală pentru autoritatea bugetară, în cursul procedurii bugetare anuale, în sensul punctului 37 din Acordul interinstituțional din 17 mai 2006 dintre Parlamentul European, Consiliu și Comisie privind disciplina bugetară și buna gestiune financiară (2).

(14)

Deoarece obiectivul prezentei decizii, și anume stabilirea unui program pentru modernizarea statisticilor europene referitoare la întreprinderi și comerț, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre deoarece modernizarea necoordonată ar duce la dublarea eforturilor, repetarea greșelilor și creșterea costurilor, și prin urmare, având în vedere amploarea statisticilor implicate, poate fi mai bine realizat la nivel comunitar, Comunitatea poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratat. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este enunțat la respectivul articol, prezenta decizie nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea acestui obiectiv.

(15)

Comitetul pentru programul statistic, instituit prin Decizia 89/382/CEE a Consiliului, Euratom (3), a fost consultat în conformitate cu articolul 3 din decizia menționată.

(16)

Regulamentul (CE) nr. 322/97 al Consiliului din 17 februarie 1997 privind statisticile comunitare (4) furnizează un cadru de referință pentru dispozițiile prezentei decizii.

(17)

Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentei decizii ar trebui să fie adoptate în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competențelor de executare conferite Comisiei, (5)

DECID:

Articolul 1

Instituirea programului

(1)   Prin prezenta decizie se instituie un program pentru modernizarea statisticilor europene referitoare la întreprinderi și comerț (denumit în continuare „Programul MEETS”).

(2)   Programul MEETS începe la 1 ianuarie 2009 și se încheie la 31 decembrie 2013.

Articolul 2

Domeniul de aplicare și obiective generale

(1)   Măsurile stabilite de Programul MEETS se referă la producerea și difuzarea de statistici referitoare la întreprinderi și comerț în cadrul Comunității.

(2)   Obiectivele generale ale Programului MEETS sunt următoarele:

(a)

revizuirea priorităților și elaborarea unor seturi țintă de indicatori pentru domenii noi (obiectivul 1);

(b)

asigurarea unui cadru simplificat pentru statisticile referitoare la întreprinderi (obiectivul 2);

(c)

sprijinirea aplicării unei metode mai eficiente de realizare a statisticilor referitoare la întreprinderi și comerț (obiectivul 3);

(d)

modernizarea sistemului de colectare a datelor referitoare la comerțul cu mărfuri între statele membre (denumit în continuare Intrastat) (obiectivul 4).

Articolul 3

Acțiuni

Pentru a atinge obiectivele menționate la articolul 2 alineatul (2), trebuie pus în aplicare un set de acțiuni, după cum urmează:

(a)

revizuirea priorităților și elaborarea unor seturi țintă de indicatori pentru domenii noi (obiectivul 1):

Acțiunea 1.1: identificarea domeniilor de o importanță mai redusă;

Acțiunea 1.2: dezvoltarea unor domenii noi;

(b)

asigurarea unui cadru simplificat pentru statisticile referitoare la întreprinderi (obiectivul 2):

Acțiunea 2.1: integrarea conceptelor și metodelor în cadrul juridic;

Acțiunea 2.2: elaborarea statisticilor referitoare la grupurile de întreprinderi;

Acțiunea 2.3: realizarea de anchete ale Comunității pentru a reduce sarcina asupra întreprinderilor;

(c)

sprijinirea aplicării unei metode mai eficiente de realizare a statisticilor referitoare la întreprinderi și comerț (obiectivul 3):

Acțiunea 3.1: îmbunătățirea utilizării datelor deja existente în sistemul statistic și a posibilității de realizare a estimărilor;

Acțiunea 3.2: îmbunătățirea utilizării datelor deja existente în economie;

Acțiunea 3.3: elaborarea de instrumente vizând creșterea eficienței extragerii, transmiterii și prelucrării datelor;

(d)

modernizarea Intrastat (obiectivul 4):

Acțiunea 4.1: armonizarea metodelor de îmbunătățire a calității în cadrul unui sistem Intrastat simplificat;

Acțiunea 4.2: îmbunătățirea utilizării datelor administrative;

Acțiunea 4.3: îmbunătățirea și facilitarea schimbului de date în cadrul Intrastat.

Respectivele acțiuni menționate în prezentul articol sunt precizate în anexă și vor face obiectul unei descrieri detaliate în cadrul programelor de lucru anuale prevăzute la articolul 4.

Articolul 4

Programe de lucru anuale

Programe de lucru anuale care să prevadă prioritățile acțiunilor aferente fiecărui obiectiv menționat la articolul 2 alineatul (2) precum și alocările bugetare acordate în temeiul prezentei decizii se adoptă în conformitate cu procedura menționată la articolul 5 alineatul (2).

Articolul 5

Comitetul

(1)   Comisia este asistată de către Comitetul pentru programul statistic.

(2)   Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolele 4 și 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispozițiile articolului 8.

Perioada stabilită la articolul 4 alineatul (3) din Decizia 1999/468/CE este de trei luni.

Articolul 6

Evaluarea

(1)   Comisia, în cooperare cu statele membre, evaluează în mod regulat activitățile efectuate în cadrul programului MEETS, pentru a evalua dacă au fost atinse obiectivele menționate la articolul 2 alineatul (2) și pentru a oferi instrucțiuni în vederea îmbunătățirii eficacității acțiunilor viitoare.

(2)   Până la 31 decembrie 2010, iar ulterior în fiecare an până în 2013, Comisia înaintează Parlamentului European și Consiliului un raport privind punerea în aplicare a programului MEETS.

Până la 31 iulie 2014, Comisia înaintează Parlamentului European și Consiliului un raport final privind punerea în aplicare a programului MEETS. Respectivul raport vizează evaluarea, ținând cont de cheltuielile suportate de Comunitate, a avantajelor obținute de Comunitate, statele membre și furnizorii și utilizatorii de date statistice prin acțiunile efectuate, în vederea identificării sectoarelor ce pot fi îmbunătățite.

Articolul 7

Finanțarea

(1)   Pachetul financiar pentru punerea în aplicare a programului MEETS pentru perioada 2009-2013 se stabilește la 42 500 000 EUR.

(2)   Creditele anuale sunt aprobate de autoritatea bugetară în limitele cadrului financiar.

Articolul 8

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Strasbourg, 16 decembrie 2008.

Pentru Parlamentul European

Președintele

H.-G. PÖTTERING

Pentru Consiliu

Președintele

B. LE MAIRE


(1)  Avizul Parlamentului European din 9 iulie 2008 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 18 noiembrie 2008.

(2)  JO C 139, 14.6.2006, p. 1.

(3)  JO L 181, 28.6.1989, p. 47.

(4)  JO L 52, 22.2.1997, p. 1.

(5)  JO L 184, 17.7.1999, p. 23.


ANEXĂ

DETALIEREA ACȚIUNILOR ENUMERATE LA ARTICOLUL 3

Obiectivul 1

:

Revizuirea priorităților și elaborarea unor seturi țintă de indicatori pentru domenii noi

Acțiunea 1.1: Identificarea domeniilor de o importanță mai redusă

Într-o lume aflată în schimbare, nevoile statistice trebuie reexaminate periodic, întrucât apar nu numai nevoi statistice noi, dar alte nevoi devin mai puțin importante sau chiar depășite. Prin urmare, se vor efectua revizuiri periodice ale priorităților, în strânsă cooperare cu statele membre, pentru a identifica domeniile și caracteristicile care nu mai sunt prioritare și care pot astfel să fie eliminate dintre cerințele juridice. Astfel de revizuiri vor urmări simplificarea cerințelor statistice și reducerea sarcinii de răspuns. Comisia poate lua măsuri pentru realizarea de studii externe în acest sector.

Acțiunea 1.2: Dezvoltarea unor domenii noi

Într-un mediu economic aflat în schimbare este important să se definească domeniile prioritare pentru statistică, precum comerțul cu servicii, globalizarea și spiritul antreprenorial și să se ajungă la un acord la nivel comunitar asupra unei serii țintă de indicatori pentru fiecare domeniu prioritar. În măsura în care este posibil, acești indicatori trebuie armonizați cu statisticile internaționale.

Statisticile trebuie elaborate în mod eficient și să fie comparabile. Din acest motiv, statisticile europene vor fi modernizate, respectându-se cu strictețe principiul coerenței și al posibilității de comparare a datelor pentru perioadele vizate. Prin urmare, trebuie întreprinse acțiuni în cadrul sistemului statistic european pentru a elabora definiții armonizate ale caracteristicilor și indicatorilor recent identificați.

După ce s-a ajuns la un acord asupra seriilor țintă de indicatori și a definițiilor armonizate ale acestora, vor fi necesare acțiuni suplimentare în vederea elaborării și testării procedeelor de producere a statisticilor în domeniile prioritare.

Pentru a contribui la dezvoltarea de noi domenii și serii țintă de indicatori, Comisia va iniția studii, va organiza seminarii și va susține din punct de vedere financiar elaborarea unor metode și procedee de colectare a noilor date statistice.

Obiectivul 2

:

Asigurarea unui cadru simplificat pentru statisticile referitoare la întreprinderi

Acțiunea 2.1: Integrarea conceptelor și metodelor în cadrul juridic

Statisticile europene sunt elaborate în conformitate cu legislația comunitară, dezvoltată pe parcursul mai multor ani. Pentru a garanta coerența, este necesară o reexaminare a legislației respective. Prin urmare, Comisia poate lua măsuri pentru realizarea de studii externe care să vizeze revizuirea actelor juridice existente în scopul de a furniza un cadru juridic armonizat pentru diferitele domenii ale statisticilor referitoare la întreprinderi și comerț.

Statisticile implică o serie de probleme transversale. De exemplu există mai multe domenii statistice privind ocuparea forței de muncă și pot descrie același fenomen din perspective diferite. Comisia, prin urmare, va lua măsuri pentru realizarea de studii externe pentru a asigura o armonizare a metodologiilor utilizate între domeniile statistice relevante. Va fi acordat sprijin financiar pentru proiectele statelor membre în acest sector.

Este important să se garanteze coerența între diferitele domenii ale statisticilor referitoare la întreprinderi și comerț. Coerența se poate referi la relația dintre statisticile privind comerțul cu mărfuri și cele privind balanța de plăți, dar și la aceea dintre statisticile structurale de întreprindere și cele referitoare la comerț. Comisia va lua măsuri pentru realizarea unor studii externe și va fi acordat sprijin financiar pentru proiectele statelor membre în acest sector.

Acțiunea 2.2: Elaborarea statisticilor referitoare la grupurile de întreprinderi

Comisia a lansat o inițiativă de stabilire a unui registru comunitar al grupurilor de întreprinderi multinaționale. Un astfel de registru reprezintă o bază esențială pentru producerea de statistici armonizate privind globalizarea economiei. Activitățile din cadrul acestei acțiuni vor avea ca scop finalizarea registrului. Comisia va lua măsuri pentru realizarea unor studii externe în acest sector.

Crearea unui astfel de registru nu este suficientă, prin urmare acțiunile efectuate în statele membre vor fi sprijinite financiar pentru a elabora metode mai eficiente de colectare a datelor pentru grupuri de întreprinderi și a ilustra importanța acestora pentru comerțul internațional.

În ceea ce privește utilizarea registrului comunitar al grupurilor de întreprinderi multinaționale, statisticile europene vor trebui să adopte o nouă abordare, astfel încât va deveni important să se instituie anchete comunitare specifice privind grupurile de întreprinderi. Comisia va lua măsuri pentru realizarea unor studii externe și va fi acordat sprijin financiar pentru proiectele statelor membre în acest sector.

Acțiunea 2.3: Realizarea de anchete ale Comunității pentru a reduce sarcina asupra întreprinderilor

Pentru a evidenția noile nevoi și pe cele care apar în materie de statistici comunitare, pot fi realizate anchete comunitare specifice ad-hoc. Aceste anchete vor fi instituite prin studii externe pentru care au fost luate măsuri de către Comisie și prin sprijin financiar față de statele membre.

Pentru a valorifica economiile posibile legate de introducerea planurilor comunitare de eșantionare în statisticile periodice, Comisia va lua măsuri pentru realizarea de studii externe pentru a identifica domeniile în care agregatele comunitare ar fi suficiente și pentru a elabora metode noi de colectare a datelor în aceste domenii. Va fi acordat de asemenea sprijin financiar pentru a permite statelor membre să își ajusteze sistemele de colectare a datelor. Cu toate acestea, nu există un tip standard de planuri comunitare de eșantionare și, drept urmare, planurile comunitare de eșantionare vor fi adaptate în funcție de împrejurări.

Obiectivul 3

:

Sprijinirea aplicării unei metode mai eficiente de realizare a statisticilor referitoare la întreprinderi și comerț

Acțiunea 3.1: Îmbunătățirea utilizării datelor deja existente în sistemul statistic și a posibilității de realizare a estimărilor

Scopul final al acestei acțiuni este crearea unor seturi de date complet integrate pentru statistici referitoare la întreprinderi și comerț la nivel de microdate – o abordare statistică de tip „depozit de date”. Pentru a obține acest lucru, statele membre vor fi sprijinite financiar pentru a pune în legătură seturile de date sau de microdate din diferite domenii ale statisticilor referitoare la întreprinderi și comerț, precum registrele întreprinderilor și registrele de comerț și pentru a corela statisticile structurale de întreprindere cu statisticile referitoare la cercetare și dezvoltare și statisticile privind societatea informațională.

Se vor efectua studii metodologice privind procese noi de lucru pentru a îmbunătăți utilizarea culegerilor de date în curs, de exemplu, în vederea evaluării impactului tehnologiei informației și comunicării (TIC) asupra rezultatelor întreprinderilor corelând date din diferite surse.

Îmbunătățirea metodei de colectare a datelor are drept scop reducerea sarcinii asupra întreprinderilor. Trebuie să se asigure faptul că institutele de statistică folosesc cât mai eficient informațiile culese. Prin urmare, va fi acordat un sprijin financiar pentru realizarea de studii metodologice vizând optimizarea dimensiunii eșantioanelor și combinarea utilizării acestora cu alte surse și metode de estimare conexe. Acest sprijin financiar poate fi de asemenea acordat pentru studii de calitate în cazurile în care unele întreprinderi (de exemplu, întreprinderile mici și mijlocii) sunt excluse din anchetele statistice și pentru elaborarea unor metode adecvate și armonizate de evaluare.

Acțiunea 3.2: Îmbunătățirea utilizării datelor deja existente în economie

Câteodată, informațiile statistice sunt colectate de două ori. O dată în scop administrativ, precum impozitarea, iar apoi în scop statistic în cadrul anchetelor. Această dublă sarcină va fi evitată pe cât posibil. Prin urmare, programul MEETS va sprijini financiar proiectele privind utilizarea datelor administrative în scop statistic, inclusiv conturile întreprinderilor, ajutând statele membre să treacă de la anchete statistice la utilizarea datelor administrative, asigurând în același timp date de înaltă calitate.

În cadrul întreprinderilor, este justificat să se promoveze integrarea sistemelor contabile și a raportării statistice, simplificând astfel furnizarea datelor în scop statistic. Comisia va lua măsuri pentru realizarea de studii externe și va fi acordat sprijin financiar pentru proiectele statelor membre în acest sector.

Acțiunea 3.3: Elaborarea de instrumente vizând creșterea eficienței extragerii, transmiterii și prelucrării datelor

Noua TIC oferă posibilități de raportare simplificată. Acest lucru poate fi efectuat prin folosirea conturilor întreprinderilor și a altor rapoarte financiare întocmite în conformitate cu standardele internaționale de contabilitate, și a unor standarde tehnice adecvate pentru astfel de rapoarte, inclusiv eXtensible Business Reporting Language (XBRL). Se vor lua măsuri pentru a sprijini financiar acțiunile care facilitează transferul de date între întreprinderi și autoritățile naționale de statistică.

Va fi susținută o utilizare mai eficientă a instrumentelor TIC pentru a facilita schimbul de informații între Comisie și statele membre. Mai mult, este necesar să se continue elaborarea de instrumente de validare, de detectare a erorilor, de corectare, de analizare și de editare. Va fi acordat sprijin financiar pentru proiectele statelor membre în acest sector.

Luând în considerare tendința actuală de simplificare a formalităților vamale pentru export și import, va fi acordat sprijin financiar acțiunilor menite să faciliteze schimbul, prelucrarea și difuzarea de statistici detaliate și de calitate referitoare la comerț.

Obiectivul 4

:

Modernizarea Intrastat

Acțiunea 4.1: Armonizarea metodelor de îmbunătățire a calității în cadrul unui sistem Intrastat simplificat

Va fi acordat sprijin financiar acțiunilor efectuate în statele membre menite să elaboreze instrumente și metode vizând îmbunătățirea calității datelor și a sistemului de colectare a datelor.

Va fi acordat sprijin financiar acțiunilor efectuate în statele membre menite să reducă asimetriile prin evitarea clasificărilor eronate, prin armonizarea estimărilor, a sistemelor de colectare și de prelucrare, a regulilor de manipulare a datelor confidențiale, a pragurilor și a metodelor de adaptare.

Acțiunea 4.2: Îmbunătățirea utilizării datelor administrative

Se va încuraja reutilizarea datelor administrative raportate de către întreprinderi în alte scopuri (în special declarații de TVA și contabilitate). Va fi acordat sprijin financiar acțiunilor din acest sector, inclusiv pentru elaborarea de instrumente și proceduri TIC.

Acțiunea 4.3: Îmbunătățirea și facilitarea schimbului de date în cadrul Intrastat

Este vital să se continue elaborarea de instrumente și metode destinate schimbului de date în cadrul unui sistem centralizat. Este necesar să se elaboreze instrumente de validare, de detectare a erorilor, de corectare, de analizare și de editare în domeniul statisticilor privind comerțul intracomunitar. Va fi acordat sprijin financiar acțiunilor care se concentrează asupra aspectelor juridice și tehnice ale schimbului de date între statele membre.


Top