EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006R0736

Regulamentul (CE) nr. 736/2006 al Comisiei din 16 mai 2006 privind metodele de lucru ale Agenției Europene pentru Siguranța Aeriană pentru efectuarea de inspecții de standardizareText cu relevanță pentru SEE.

JO L 129, 17.5.2006, p. 10–15 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
JO L 327M, 5.12.2008, p. 591–600 (MT)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO, HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2013; abrogat prin 32013R0628

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2006/736/oj

07/Volumul 15

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

217


32006R0736


L 129/10

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 736/2006 AL COMISIEI

din 16 mai 2006

privind metodele de lucru ale Agenției Europene pentru Siguranța Aeriană pentru efectuarea de inspecții de standardizare

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1592/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 iulie 2002 privind normele comune în domeniul aviației civile și de instituire a unei Agenții Europene pentru Siguranța Aeriană (1), în special articolul 16,

după consultarea comitetului menționat la articolul 54 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1592/2002,

întrucât:

(1)

În temeiul articolului 12 alineatul (2) litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 1592/2002, Agenția Europeană pentru Siguranța Aeriană, denumită în continuare „Agenția”, efectuează inspecțiile și anchetele necesare pentru îndeplinirea sarcinilor sale.

(2)

În temeiul articolului 16 alineatul (1) și articolului 45 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1592/2002, Agenția oferă asistență Comisiei în monitorizarea aplicării dispozițiilor regulamentului respectiv, precum și a normelor sale de aplicare, prin efectuarea unor inspecții de standardizare la autoritățile competente din statele membre.

(3)

Articolul 45 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 1592/2002 prevede că, atunci când o inspecție la o autoritate competentă dintr-un stat membru presupune și inspectarea unei întreprinderi sau a unei asocieri de întreprinderi, Agenția ar trebui să urmeze dispozițiile articolului 46 din regulamentul respectiv.

(4)

Este necesar ca Agenția să prezinte Comisiei un raport privind inspecțiile efectuate în aplicarea articolului 45 din Regulamentul (CE) nr. 1592/2002.

(5)

În temeiul articolului 16 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 1592/2002, Comisia stabilește metodele de lucru ale Agenției atunci când aceasta efectuează inspecții de standardizare.

(6)

Aceste metode de lucru ar trebui să ia în considerare dispozițiile legale ale statelor membre cu privire la autorizarea și împuternicirea personalului acestora care participă la inspecțiile efectuate de agenție.

(7)

Regulamentul (CE) nr. 1702/2003 al Comisiei din 24 septembrie 2003 de stabilire a normelor de punere în aplicare privind certificarea pentru navigabilitate și mediu a aeronavelor și a produselor, reperelor și dispozitivelor asociate, precum și certificarea întreprinderilor de proiectare și producție (2), prevede procedura care trebuie urmată de autoritățile aeronautice naționale atunci când aplică aceste norme.

(8)

Regulamentul (CE) nr. 2042/2003 al Comisiei din 20 noiembrie 2003 privind menținerea navigabilității aeronavelor și a produselor, reperelor și dispozitivelor aeronautice și autorizarea întreprinderilor și a personalului cu atribuții în domeniu (3) prevede procedura care trebuie urmată de autoritățile aeronautice naționale atunci când aplică aceste norme.

(9)

Metodele de lucru prevăzute de prezentul regulament nu aduc atingere competențelor de executare conferite Comisiei de către tratat,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiectul

Prezentul regulament stabilește metodele de lucru pentru efectuarea inspecțiilor de standardizare la autoritățile aeronautice naționale în domeniile prevăzute la articolul 1 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1592/2002.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

(a)

„inspecție” înseamnă inspecția de standardizare prevăzută la articolul 16 alineatul (1) și articolul 45 din Regulamentul (CE) nr. 1592/2002 efectuată de Agenție în scopul monitorizării aplicării regulamentului respectiv și a normelor de aplicare a acestuia de către autoritățile aeronautice naționale;

(b)

„autorități aeronautice naționale” înseamnă autoritățile competente ale statelor membre prevăzute la articolul 45 din Regulamentul (CE) nr. 1592/2002;

(c)

„personalul împuternicit al Agenției” înseamnă persoanele care sunt autorizate legal de către Agenție să efectueze inspecții la autoritățile competente ale statelor membre și inspecții la întreprinderi sau asociații de întreprinderi, în scopul verificării aplicării Regulamentului (CE) nr. 1592/2002 de către aceste autorități;

(d)

„personalul împuternicit al statelor membre” înseamnă persoanele autorizate legal de către autoritățile competente ale statelor membre să ofere asistență Agenției în efectuarea inspecțiilor.

Articolul 3

Principii de efectuare a inspecțiilor

(1)   Pentru evaluarea respectării cerințelor din Regulamentul (CE) nr. 1592/2002 și din normele de aplicare a acestuia, Agenția efectuează inspecții la autoritățile aeronautice naționale, prin care examinează în special respectarea de către aceste autorități a dispozițiilor din anexa (partea 21) la Regulamentul (CE) nr. 1702/2003 și anexa I (partea M), anexa II (partea 145), anexa III (partea 66) și anexa IV (partea 147) la Regulamentul (CE) nr. 2042/2003 și elaborează un raport cu privire la aceasta.

(2)   Inspecțiile de standardizare pot include, în sensul alineatului (1), inspecții la întreprinderi sau asociații de întreprinderi aflate sub controlul autorității aeronautice naționale inspectate.

(3)   Inspecțiile de standardizare se efectuează în mod transparent, eficient, armonizat și consecvent.

(4)   Inspecțiile de standardizare se efectuează de către Agenție cu regularitate și, dacă este cazul, ad-hoc.

(5)   Prezentul regulament nu aduce atingere articolelor 11 și 47 din Regulamentul (CE) nr. 1592/2002 și Deciziei 2001/844/CE, CECO, Euratom (4) a Comisiei.

Articolul 4

Schimb de informații

(1)   Autoritățile aeronautice naționale furnizează Agenției, la cerere, toate informațiile necesare în vederea efectuării inspecției.

(2)   Atunci când prezintă o astfel de solicitare de informații unei autorități aeronautice naționale a unui stat membru și/sau unei întreprinderi sau unei asociații de întreprinderi, Agenția menționează baza legală și scopul cererii respective, specificând informațiile care sunt solicitate și stabilind termenul limită până la care urmează să fie furnizate informațiile.

Articolul 5

Criterii de formare și calificare pentru echipele de inspecție și conducătorii echipelor

(1)   Agenția stabilește programe de formare pentru calificarea adecvată a personalului său, în calitate de posibil personal împuternicit al Agenției, precum și a personalului împuternicit al statelor membre în vederea participării la inspecții la autoritățile aeronautice naționale și, dacă este cazul, la inspecții la întreprinderi sau asociații de întreprinderi.

(2)   Agenția stabilește criterii de calificare pentru personalul său și pentru personalul statelor membre care participă la echipele de inspecție. Aceste criterii de calificare includ cunoștințe și experiență în domeniul tehnicilor de audit, precum și cunoștințe teoretice și experiență practică în problemele tehnice relevante reglementate de Regulamentul (CE) nr. 1592/2002 și normele de aplicare a acestuia.

(3)   Șefii de echipă trebuie să aibă experiență de lucru semnificativă în domeniile reglementate de Regulamentul (CE) nr. 1592/2002 și de normele de aplicare a acestuia și o experiență de cel puțin 5 ani în calitate de inspectori și/sau auditori în domeniul standardizării. Atât șefii de echipă, cât și membrii echipelor beneficiază de formare în domeniul cerințelor și procedurilor de standardizare aplicabile. Membrii echipei trebuie să aibă o experiență practică de cel puțin 5 ani în domeniul relevant la care se referă inspecția și să fie familiarizați cu conceptul de investigație privind sistemele de calitate.

Articolul 6

Constituirea echipelor pentru inspecții

(1)   Inspecțiile se efectuează de către echipe constituite de către Agenție. Fiecare echipă are un șef și cel puțin doi membri. În cazul inspecțiilor ad-hoc, Agenția poate modifica numărul de membri ai echipelor de inspecție. Șefii de echipă fac parte din personalul împuternicit al Agenției. Membrii echipei pot face parte din personalul împuternicit al Agenției și/sau al statelor membre.

(2)   Personalul statelor membre care a beneficiat de o formare corespunzătoare din partea Agenției, care îndeplinește criteriile de calificare stabilite la articolul 5 și care a participat la inspecții efectuate la autorități aeronautice naționale și/sau la întreprinderi sau asociații de întreprinderi aflate sub controlul acestora poate fi detașat de autoritățile naționale ale acestuia pentru a participa în calitate de personal împuternicit al statelor membre la echipele de inspecție conduse de Agenție. Personalul împuternicit al statelor membre nu participă la inspecțiile efectuate la autoritatea competentă din propriul stat membru.

(3)   Agenția se asigură că, la constituirea echipelor, nu există nici un conflict de interese, nici cu autoritățile naționale inspectate, nici cu întreprinderile sau asociațiile de întreprinderi inspectate. În cazul personalului împuternicit al statelor membre, autoritatea aeronautică națională care îl detașează pe funcționar emite o declarație de absență a conflictului de interese.

(4)   Statele membre desemnează un coordonator național pentru a oferi asistență Agenției în toate etapele procesului și se asigură că echipa (echipele) de inspecție este (sunt) însoțită (însoțite) pe întreaga durată a inspecției.

(5)   Agenția solicită în timp util, înainte de lansarea unei inspecții, informații de la autoritățile aeronautice naționale în privința disponibilității personalului împuternicit al statului membru pentru efectuarea respectivei inspecții. La planificarea inspecțiilor, Agenția se străduiește să păstreze un echilibru în privința participării personalului împuternicit din diferite state membre.

(6)   Cheltuielile determinate de participarea coordonatorilor naționali în conformitate cu articolul 9 alineatul (1) litera (a) și a personalului împuternicit al statelor membre la inspecțiile și investigațiile efectuate de Agenție se suportă de către Agenție, în conformitate cu normele comunitare și fără a aduce atingere procedurii bugetare comunitare anuale.

Articolul 7

Efectuarea inspecțiilor și elaborarea rapoartelor referitoare la inspecții

O inspecție de standardizare efectuată la o autoritate aeronautică națională și, dacă este necesar, la o întreprindere sau o asociere de întreprinderi include următoarele faze:

(a)

o fază pregătitoare cu durata minimă de 10 săptămâni înainte de inspecție;

(b)

o fază de vizitare;

(c)

o fază de raportare, cu durata maximă de 12 săptămâni de la inspecție;

(d)

o fază de monitorizare cu durata maximă de 16 săptămâni după faza de raportare;

(e)

o fază de încheiere care are loc la sfârșitul fazei de monitorizare.

Articolul 8

Faza pregătitoare

Pe parcursul fazei pregătitoare, Agenția:

(a)

transmite autorității aeronautice naționale un aviz de inspecție, cu cel puțin 10 săptămâni înainte de vizita de inspecție, apoi adună informațiile necesare pentru pregătirea vizitei de inspecție, definește programul vizitei și decide componența echipei de inspecție, precum și orice modificare prevăzută a acesteia și

(b)

comunică autorității aeronautice naționale, împreună cu avizul de inspecție, un chestionar de inspecție care trebuie completat cu cel puțin 6 săptămâni înainte de vizita de inspecție de către autoritatea aeronautică națională și, dacă este necesar, de către întreprinderea sau asocierea de întreprinderi care urmează să fie inspectată în cursul inspectării respectivei autorități aeronautice naționale.

Articolul 9

Faza de vizitare

(1)   Pe parcursul fazei de vizitare, Agenția:

(a)

organizează reuniuni pregătitoare și finale între echipa care efectuează inspecția și coordonatorul național al autorității aeronautice naționale care este inspectată, fie la sediul respectivei autorități aeronautice naționale, fie la propriul său sediu; scopul acestor reuniuni îl reprezintă mai ales aspectele organizatorice și desfășurarea generală a vizitei de inspecție;

(b)

efectuează vizite la fața locului, inclusiv o sesiune de deschidere și o sesiune de închidere, la sediul central și, dacă este necesar, la birourile regionale ale autorității aeronautice naționale; inspecțiile efectuate la autoritățile aeronautice naționale pot include și inspecții la întreprinderi și asocieri de întreprinderi aflate sub controlul acestora;

(c)

realizează interviuri cu personalul autorității aeronautice naționale inspectate și examinează înregistrări, date, proceduri și alte materiale relevante, utilizând mecanismele ce urmează să fie stabilite în temeiul articolului 18 din prezentul regulament, asigurând transparența și consecvența inspecției;

(d)

în cadrul sesiunii de închidere, prezintă autorității aeronautice naționale inspectate un raport preliminar privind inspecția; acest raport ar trebui să includă comentariile exprimate de autoritatea aeronautică națională inspectată în timpul vizitei de inspecție, dacă acestea există, precum și o solicitare adresată autorității aeronautice naționale de a întreprinde imediat măsuri corective eficiente pentru eliminarea unui pericol imediat pentru siguranță, în cazul în care un asemenea pericol este detectat în timpul unei inspecții;

(e)

solicită ca, la reuniunea finală prevăzută la litera (a), să se prezinte dovezi privind măsurile corective întreprinse de autoritatea aeronautică națională inspectată.

(2)   Pe parcursul efectuării sarcinilor sale din faza menționată la alineatul (1), Agenția poate intervieva orice persoană fizică sau juridică în scopul culegerii de informații legate de obiectul unei inspecții. În cazul în care un astfel de interviu este efectuat la sediul unei întreprinderi, Agenția, prin intermediul unui aviz, informează cu 2 săptămâni înainte autoritatea aeronautică națională a statului membru pe al cărei teritoriu are loc interviul, precum și autoritatea aeronautică care exercită controlul asupra întreprinderii respective. În cazul în care autoritatea aeronautică națională a statului membru respectiv solicită aceasta, personalul său poate oferi asistență personalului autorizat al Agenției în efectuarea interviului.

Articolul 10

Faza de raportare

Pe parcursul fazei de raportare, Agenția elaborează un raport de inspecție final, conținând detalii privind efectuarea inspecției și menționând în special constatările la care s-a ajuns în urma inspecției în conformitate cu articolul 13. Acest raport include, de asemenea, eventualele comentarii ale autorității aeronautice naționale inspectate. Raportul de inspecție final se transmite autorității aeronautice naționale inspectate, Comisiei și statului membru respectiv. Comisia poate transmite ulterior acest raport tuturor autorităților aeronautice naționale.

În cazul în care rapoartele de inspecție preliminare impun măsuri corective imediate prevăzute la articolul 9 alineatul (1) litera (d) și autoritatea aeronautică națională respectivă nu răspunde în mod satisfăcător unor astfel de solicitări, raportul de inspecție final trebuie să conțină dovada unei astfel de carențe.

Articolul 11

Faza de monitorizare

Pe parcursul fazei de monitorizare, Agenția:

(a)

convine împreună cu autoritatea aeronautică națională inspectată, în termen de 16 săptămâni de la începerea acestei faze, un plan de acțiune în care sunt definite măsurile corective și perioada de timp în care aceste măsuri trebuie puse în aplicare pentru a se rezolva eventualele probleme constatate în conformitate cu articolul 7;

(b)

începe monitorizarea progreselor înregistrate în punerea în aplicare a măsurilor corective convenite; autoritatea aeronautică națională inspectată furnizează Agenției informații privind punerea în aplicare a măsurilor corective.

Articolul 12

Faza de încheiere

Pe parcursul fazei de încheiere, Agenția:

(a)

verifică și validează punerea în aplicare în mod satisfăcător a planului de acțiune; în acest scop, autoritatea aeronautică națională inspectată furnizează Agenției informații privind punerea în aplicare a măsurilor corective;

(b)

elaborează un raport de constatări finale în cazul în care este satisfăcută de acțiunile întreprinse de către autoritatea aeronautică națională inspectată. Acest raport se adresează autorității aeronautice naționale inspectate, statului membru respectiv și Comisiei. Comisia poate transmite ulterior acest raport tuturor autorităților aeronautice naționale.

Articolul 13

Constatările inspecției

Atunci când se evaluează respectarea cerințelor Regulamentului (CE) nr. 1592/2002 și a normelor de aplicare a acestuia, constatările din raportul de inspecție final respectiv sunt clasificate drept:

(a)

pe deplin conforme;

(b)

conforme, dar se recomandă îmbunătățiri în anumite domenii (trimitere la normele de aplicare respective) pentru o eficiență superioară;

(c)

neconforme, cu dovezi obiective privind deficiențe minore, care demonstrează neconformitatea cu cerințele respective în domeniile (trimitere la normele de aplicare respective), ceea ce ar putea pune probleme în privința standardizării;

(d)

neconforme, cu dovezi obiective privind deficiențe considerabile, care demonstrează neconformitatea cu cerințele respective în domeniile (trimitere la normele de aplicare respective), ceea ce, pe lângă problemele referitoare la standardizare, pune probleme de siguranță în cazul în care nu se întreprind rapid măsuri corective;

(e)

neaplicabile;

(f)

neconfirmate, în cazul în care autoritatea aeronautică națională inspectată se angajează să prezinte, la scurt timp după vizită, dovezi materiale ale conformității pentru constatările care, altfel, ar trebui clasificate în conformitate cu indicațiile de la literele (c) sau (d), respectivele dovezi materiale nefiind disponibile în mod direct în momentul vizitei.

Articolul 14

Accesul la informațiile conținute în rapoartele de inspecție

În cazul în care informațiile conținute într-un raport de inspecție se referă la o întreprindere care se află sub controlul autorității de reglementare dintr-o țară terță și se încadrează în domeniul de aplicare al unui acord comunitar încheiat în temeiul articolului 9 din Regulamentul (CE) nr. 1592/2002, informațiile respective se pun la dispoziția țării terțe, ca parte la un astfel de acord, în conformitate cu dispozițiile relevante ale acestuia.

Articolul 15

Acțiuni întreprinse în urma unui raport de inspecție

(1)   Agenția poate, oricând sau la cererea Comisiei, să efectueze inspecții la autoritățile aeronautice naționale și, dacă este necesar, la întreprinderi sau asociații de întreprinderi, pentru a evalua dacă măsurile corective au fost îndeplinite în mod satisfăcător. Aceste inspecții trebuie anunțate autorității aeronautice naționale respective printr-un aviz transmis cu 2 săptămâni înainte, dar nu este necesar să fie respectate termenele limită și procedurile prevăzute la articolele 8-12, cu excepția condiției prezentării unui raport de inspecție final.

(2)   În cazul în care, pe parcursul fazei de raportare, rapoartele de inspecție finale conțin constatări de neconformitate efectuate în temeiul articolului 13 literele (c), (d) sau (f), Agenția transmite o solicitare de clarificare și/sau solicită măsuri corective autorității aeronautice naționale din statul membru inspectat, stabilind un termen limită care nu trebuie să depășească 2 săptămâni pentru constatările efectuate în temeiul articolului 13 literele (d) și (f) și 10 săptămâni pentru constatările efectuate în temeiul articolului 13 litera (c).

(3)   În cazul în care clarificările furnizate de autoritatea aeronautică națională din statul membru inspectat nu satisfac cerințele Agenției sau în cazul în care respectiva autoritate nu propune în timp util sau nu pune în aplicare în mod corespunzător măsuri corective satisfăcătoare, Agenția transmite un raport suplimentar, atât autorității aeronautice naționale respective, cât și Comisiei și statului membru respectiv. Comisia poate transmite ulterior acest raport tuturor autorităților aeronautice naționale.

(4)   În urma prezentării raportului prevăzut la alineatul (3) și fără a aduce atingere articolului 226 din tratat, în eventualitatea constărilor efectuate în temeiul articolului 13 literele (c) și (d) din prezentul regulament, Comisia poate lua oricare dintre următoarele măsuri:

(a)

transmite observații statului membru respectiv sau solicită explicații suplimentare pentru clarificarea tuturor constatărilor sau a unei părți din acestea;

(b)

solicită Agenției să efectueze toate inspecțiile necesare la autoritățile aeronautice naționale pentru a verifica punerea în aplicare a măsurilor corective, preavizul minim pentru un astfel de control a posteriori fiind de 2 săptămâni.

Articolul 16

Inspecții ad-hoc

Agenția efectuează inspecții ad-hoc la autoritățile aeronautice naționale, la cererea Comisiei, ori de câte ori se consideră necesar din motive de siguranță. Aceste inspecții trebuie anunțate autorității aeronautice naționale în cauză printr-un aviz transmis cu 2 săptămâni înainte, dar nu trebuie să respecte termenele limită și procedurile prevăzute la articolele 7-12, cu excepția obligației de a prezenta un raport de inspecție final.

Articolul 17

Programul inspecțiilor de standardizare și raportul anual

Agenția definește un program anual pentru inspecțiile din fiecare domeniu reglementat de normele de aplicare din Regulamentul (CE) nr. 1592/2002. Acest program anual este comunicat Comisiei și celorlalți membri ai consiliului de administrație al Agenției, ca parte a programului de activitate al Agenției în conformitate cu dispozițiile articolului 24 alineatul (2) litera (c) din Regulamentul (CE) nr. 1592/2002.

În fiecare an, până la 31 martie, Agenția transmite Comisiei un raport anual, prezentând o analiză a inspecțiilor de standardizare efectuate în anul precedent.

Articolul 18

Proceduri de lucru

Agenția stabilește procedurile de lucru corespunzătoare pentru punerea în aplicare a sarcinilor care îi sunt conferite în temeiul articolelor 5-16 din prezentul regulament, în termen de două luni de la intrarea în vigoare a acestuia.

Articolul 19

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în prima zi a lunii următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 16 mai 2006.

Pentru Comisie

Jacques BARROT

Vicepreședintele


(1)  JO L 240, 7.9.2002, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1701/2003 al Comisiei (JO L 243, 27.9.2003, p. 5).

(2)  JO L 243, 27.9.2003, p. 6. Regulament, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 706/2006 (JO L 122, 9.5.2006, p. 16).

(3)  JO L 315, 28.11.2003, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 707/2006 (JO L 122, 9.5.2006, p. 17).

(4)  JO L 317, 3.12.2001, p. 1.


Top