Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006D0427

    Decizia Comisiei din 20 iunie 2006 de stabilire a metodelor de control al performanțelor și de evaluare a valorii genetice a reproducătoarelor de rasă pură din specia bovină [notificată cu numărul C(2006) 2376]Text cu relevanță pentru SEE.

    JO L 169, 22.6.2006, p. 56–59 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    JO L 348M, 24.12.2008, p. 603–610 (MT)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 03/07/2020; abrogat prin 32020R0602

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2006/427/oj

    03/Volumul 72

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    228


    32006D0427


    L 169/56

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DECIZIA COMISIEI

    din 20 iunie 2006

    de stabilire a metodelor de control al performanțelor și de evaluare a valorii genetice a reproducătoarelor de rasă pură din specia bovină

    [notificată cu numărul C(2006) 2376]

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    (2006/427/CE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Directiva 77/504/CEE a Consiliului din 25 iulie 1977 privind reproducătoarele de rasă pură din specia bovină (1), în special articolul 6 alineatul (1) prima liniuță,

    întrucât:

    (1)

    Decizia 86/130/CEE a Comisiei din 11 martie 1986 de stabilire a metodelor de monitorizare a performanțelor și de evaluare a valorii genetice a reproducătoarelor de rasă pură din specia bovină (2) a fost modificată substanțial (3). Din motive de claritate și raționalitate, trebuie să se procedeze la codificarea deciziei respective.

    (2)

    Comisiei îi revine misiunea de a determina metodele de înregistrare a performanțelor și de evaluare genetică a animalelor din specia bovină.

    (3)

    Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului zootehnic permanent,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Metodele de control al performanțelor și de evaluare a valorii genetice a reproducătoarelor de rasă pură din specia bovină sunt cele care figurează în anexa I.

    Articolul 2

    Decizia 86/130/CEE se abrogă.

    Trimiterile la decizia abrogată se interpretează ca trimiteri la prezenta decizie și se citesc în conformitate cu tabelul de corespondență din anexa III.

    Articolul 3

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 20 iunie 2006.

    Pentru Comisie

    Markos KYPRIANOU

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 206, 12.8.1977, p. 8. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 807/2003 (JO L 122, 16.5.2003, p. 36).

    (2)  JO L 101, 17.4.1986, p. 37. Decizie astfel cum a fost modificată prin Decizia 94/515/CE (JO L 207, 10.8.1994, p. 30).

    (3)  A se vedea anexa II.


    ANEXA I

    I.   Autoritățile competente ale statelor membre desemnează organismele împuternicite cu elaborarea normelor care se aplică înregistrării performanțelor și evaluării genetice a reproducătoarelor de rasă pură din specia bovină, precum și publicarea rezultatelor acestei evaluări. Denumirile organismelor desemnate sunt notificate Comisiei și celorlalte state membre.

    Aceste organisme trebuie să prezinte, în special, metodele de înregistrare, modelul de descriere a performanțelor, metoda statistică de analiză și parametrii genetici utilizați pentru fiecare caracter evaluat.

    II.   Înregistrarea performanțelor

    Toate datele se înregistrează sub responsabilitatea organismului desemnat.

    1.   Caracteristicile producției de carne de vită

    (a)

    Controlul performanțelor individuale și/sau ale descendenților în stațiune

    (i)

    Trebuie să se precizeze metoda de control și numărul animalelor respective.

    (ii)

    Protocolul de control trebuie să cuprindă următoarele informații:

    condițiile de admitere în stațiune;

    după caz, performanțele animalelor la fermă înainte de intrarea acestora în stațiune;

    identitatea proprietarului animalelor controlate, pentru controalele individuale ale performanțelor;

    vârsta maximă a animalelor care intră în stațiune și limitele de vârstă ale animalelor care se află în stațiune;

    durata perioadei de adaptare și a perioadei de control în stațiune;

    tipul de regim nutrițional și modul de hrănire.

    (iii)

    Caracteristicile înregistrate: trebuie să se înregistreze cel puțin creșterea în greutate în viu și dezvoltarea musculară (conformația carcasei) și, eventual, alte caracteristici ca, de exemplu, eficiența furajării și caracteristicile carcasei.

    Unitățile specializate pot fi considerate stațiuni, sub responsabilitatea organismelor desemnate.

    (b)

    Controlul performanțelor în afara stațiunii (la fermă)

    Metoda de control, precum și metoda care permite validarea rezultatelor acestui control trebuie să fie furnizate de organismele desemnate. Caracteristicile minime înregistrate cuprind, în special, greutatea în viu și vârsta și eventual alte caracteristici precum conformația carcasei.

    (c)

    Controale sub forma unor anchete realizate în exploatații, spații pentru vânzare și pentru sacrificare

    După caz, trebuie să se înregistreze greutatea în viu și greutatea la sacrificare, prețul de vânzare, clasa carcasei conform clasificării comunitare, calitatea cărnii și alte caracteristici ale cărnii.

    2.   Caracteristici privind producția de lapte

    Datele privind producția de lapte trebuie să fie înregistrate în conformitate cu principiile recunoscute de organismele internaționale competente [de exemplu, Comitetul internațional pentru controlul performanțelor în creșterea animalelor (CICPE)].

    3.   Reproducere (caracteristici secundare)

    Evaluarea fertilității, a ușurinței la fătare și a longevității trebuie să se bazeze pe datele privind fecundarea (de exemplu, rata de nereturnări), rezultatele fătării și vârsta funcțională [de exemplu, „rata de prezență la o vârstă dată” (stayability), vârsta de reformare, durata de viață productivă].

    4.   Evaluarea (tipului) morfologic

    După caz, evaluarea morfologică trebuie să se efectueze după un sistem de notare recunoscut.

    III.   Evaluarea genetică

    1.   Principii

    Evaluarea genetică a reproducătoarelor trebuie să se efectueze sub responsabilitatea organismelor desemnate și trebuie să țină seama, în funcție de obiectivele selecției, de următoarele caracteristici:

    caracteristicile privind producția de lapte la rasele de lapte;

    caracteristicile privind producția de carne la rasele de carne;

    caracteristicile privind producția de lapte și carne la rasele mixte.

    Pe de altă parte, este de dorit ca această evaluare genetică să țină seama și de caracteristicile de reproducere și de caracterele morfologice pentru rasele la care se practică o asemenea evaluare.

    Valoarea de reproducere a unui animal se calculează după rezultatele controlului performanțelor animalului și/sau ale animalelor înrudite acestuia.

    Metodele statistice utilizate pentru evaluarea genetică trebuie să fie conforme cu principiile stabilite de instanțele internaționale competente (de exemplu, CICPE) și să garanteze o evaluare genetică neinfluențată de principalii factori de mediu și nici de structura datelor.

    Fiabilitatea evaluării genetice trebuie să fie măsurată prin coeficientul de determinare, în conformitate cu principiile stabilite de instanțele internaționale competente (de exemplu, CICPE). La publicarea rezultatelor evaluării, trebuie să se precizeze această fiabilitate, precum și data evaluării.

    Particularitățile și defectele genetice ale unui animal, definite de organismele desemnate oficial pentru determinarea acestor caractere, în acord cu organizațiile sau asociațiile de crescători, recunoscute oficial în conformitate cu Decizia 84/247/CEE a Comisiei (1) trebuie să fie publicate.

    2.   Evaluarea genetică a taurilor destinați inseminării artificiale

    Taurii trebuie să fie supuși unei evaluări genetice privind caracteristicile impuse, iar datele referitoare la reproducerea acestora trebuie să fie publicate. De asemenea, celelalte date disponibile privind reproducerea trebuie publicate.

    Aceste dispoziții nu se aplică raselor amenințate cu dispariția.

    (a)

    Evaluarea genetică, în ceea ce privește caracteristicile producției de lapte, a taurilor destinați inseminării artificiale

    Evaluarea genetică în ceea ce privește caracteristicile producției de lapte trebuie să se refere la randamentul și compoziția laptelui (conținutul de substanțe grase și de proteine), precum și la celelalte date relevante, în vederea stabilirii valorii genetice pentru caracteristicile laptelui.

    Fiabilitatea minimă a evaluării genetice a taurilor din rasa de lapte, destinați inseminării artificiale, trebuie să fie de cel puțin 0,5 pentru principalele caracteristici de producție, în conformitate cu principiile CICPE, luându-se în considerare toate informațiile referitoare la animalele înrudite acestora.

    (b)

    Evaluarea genetică, în ceea ce privește caracteristicile cărnii, a taurilor destinați inseminării artificiale

    Evaluarea genetică a acestor tauri se efectuează în conformitate cu una dintre următoarele metode de control al performanțelor:

    (i)

    controlul individual al performanțelor în stațiune;

    (ii)

    controlul performanțelor descendenților și/sau colateralilor în stațiune sau în unități specializate;

    (iii)

    controlul performanțelor descendenților și/sau colateralilor în exploatații; descendenții trebuie distribuiți în efective controlate pentru a permite o comparație valabilă a taurilor;

    (iv)

    controlul performanțelor descendenților și/sau colateralilor prin colectarea datelor în exploatații, spații pentru vânzare sau abatoare, astfel încât să permită o comparație valabilă a taurilor.

    Atunci când greutatea carcasei și, după caz, caracteristicile privind calitatea cărnii, creșterea și ușurința la fătare sunt înregistrate, aceste date, precum și orice altă caracteristică cu relevanță trebuie să facă parte din evaluarea genetică a taurului.


    (1)  JO L 125, 12.5.1984, p. 58.


    ANEXA II

    Decizia abrogată cu modificarea acesteia

    Decizia 86/130/CEE a Comisiei

    (JO L 101, 17.4.1986, p. 37)

    Decizia 94/515/CE a Comisiei

    (JO L 207, 10.8.1994, p. 30)


    ANEXA III

    Tabel de corespondență

    Decizia 86/130/CEE

    Prezenta decizie

    Articolul 1

    Articolul 1

    Articolul 2

    Articolul 2

    Articolul 3

    Anexă

    Anexa I

    Anexele II și III


    Top