Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32001D0546

Decizia Comisiei din 11 iulie 2001 privind crearea comitetului consultativ denumit „Forumul european pentru energie și transporturi” [notificată cu numărul C(2001) 1843]

JO L 195, 19.7.2001, p. 58–60 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2001/546/oj

01/Volumul 03

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

85


32001D0546


L 195/58

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 11 iulie 2001

privind crearea comitetului consultativ denumit „Forumul european pentru energie și transporturi”

[notificată cu numărul C(2001) 1843]

(2001/546/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

întrucât:

(1)

În concluziile Consiliului pentru Transport din 20 septembrie 2000 (1), Comisia a fost invitată să prezinte, fără întârziere, o propunere de creare a unui forum european care să reunească, pe lângă Comisie, reprezentanți ai sectorului în cauză, pentru a examina toți factorii care influențează concurența în domeniul transporturilor și pentru a reflecta asupra ajustărilor structurale în acest sector. Propunerea trebuie să țină seama de obiectivele sociale, de mediu și de securitate.

(2)

Mandatul Comitetului consultativ pentru energie, creat prin Decizia 96/642/CEE (2) a Comisiei din 8 noiembrie 1996, a expirat în februarie 2001.

(3)

Având în vedere necesitatea unui organism de reflecție, dezbatere și avizare, format din persoane calificate pentru examinarea unui domeniu larg de probleme care afectează politica în domeniul energiei și transporturilor, Comisia propune crearea unui Forum european pentru energie și transporturi.

(4)

Luând în considerare interdependența politicilor referitoare la energie și transporturi, precum și necesitatea de a le apropia, este util și oportun să se reunească într-un singur forum de dialog reprezentanți ai sectoarelor energiei și transporturilor.

(5)

Acest dialog trebuie să permită Comisiei solicitarea de avize cu privire la orice inițiativă a Comisiei în domeniul politicii energetice și de transporturi și să beneficieze de expertiza unui centru de monitorizare.

(6)

Este oportun să se creeze acest forum, să se definească mandatul său și să se organizeze modul său de funcționare,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Se instituie, pe lângă Comisie, comitetul consultativ denumit „Forumul European pentru Energie și Transporturi”, desemnat în continuare „forumul”.

(2)   Forumul se constituie din persoane calificate, competente în examinarea chestiunilor referitoare atât la energie și transporturi, cât și la interacțiunea dintre cele două politici. Forumul cuprinde reprezentanți ai agenților economici, ai producătorilor și ai gestionarilor de rețele și infrastructuri, ai utilizatorilor serviciilor de transport și ai consumatorilor de energie, ai sindicatelor, ai asociațiilor de protecție a mediului și de siguranță, precum și ai mediului universitar.

Articolul 2

Misiunea

(1)   Comisia poate consulta forumul în orice chestiune referitoare la politica Comunității în sectoarele energiei și transporturilor.

(2)   Forumul acționează ca un centru de monitorizare a politicii energetice și de transporturi, în special în privința competitivității și ajustărilor structurale în aceste sectoare, ținând cont de aspectele sociale, de siguranță și de mediu. De asemenea, îi va reveni, dacă este necesar, examinarea oricăror subiecte de actualitate care se pot ivi în domeniile energiei și transporturilor.

(3)   Forumul emite avize sau prezintă rapoarte Comisiei, la cererea acesteia sau din proprie inițiativă; deliberările forumului nu se supun la vot. Atunci când solicită forumului un aviz sau un raport, Comisia poate stabili termenul până la care acest aviz sau raport trebuie prezentat.

Articolul 3

Compunerea și desemnarea membrilor

(1)   Forumul cuprinde 34 de membri titulari.

(2)   Distribuirea membrilor este următoarea:

nouă membri reprezentând agenți economici (producători de energie și transportatori tereștri, aerieni și navali, industria producătoare);

cinci membri reprezentând rețele și infrastructuri (gaz, electricitate, căi ferate, căi rutiere, porturi, aeroporturi, controlul traficului aerian);

șapte membri reprezentând utilizatorii și consumatorii (beneficiari ai serviciilor de transporturi, consumatori de energie, gestiunea cererii);

șase membri reprezentând sindicatele;

cinci membri reprezentând organizațiile de mediu și organizațiile responsabile de securitate, în special în domeniul transportului;

doi membri din mediul universitar sau din grupurile de reflecție.

(3)   Se desemnează câte un membru supleant pentru fiecare membru titular. Membrul supleant participă la ședințele forumului sau ale grupului de lucru doar dacă membrul titular este absent sau în imposibilitatea de a participa.

(4)   Membrii titulari și membrii supleanți ai forumului se numesc individual de către Comisie pe baza unor criterii obiective de competență și experiență. Aceștia consiliază Comisia fără nici un fel de influență din exterior. Ei au un mandat de doi ani care poate fi reînnoit.

(5)   La expirarea mandatului, membrii titulari ai forumului și membrii supleanți corespunzători rămân în funcție până când sunt înlocuiți sau mandatul lor este reînnoit.

(6)   Mandatul unui membru se încheie înainte de termen în cazul demisiei sau decesului. În astfel de cazuri, membrul respectiv este înlocuit pentru perioada de mandat rămasă.

(7)   Nu se acordă nici o remunerație pentru funcțiile exercitate.

(8)   În Jurnalul Oficial al Comunităților Europene se publică o invitație la depunerea candidaturii pentru poziția de membru definită în articolul 3 alineatul (2), cu excepția membrilor de la liniuța a patra, în cazul cărora Comisia invită Confederația Europeană a Sindicatelor să-și desemneze reprezentanții în sectoarele energiei și al transporturilor. Comisia își selectează membrii pe baza candidaturilor depuse în urma acestei invitații. Criteriile de selecție țin cont de competențele și experiența candidaților, de reprezentativitatea și de capacitatea lor de a contribui la discuțiile strategice și încurajează o compoziție echilibrată între specialiști din diverse domenii de activitate, între bărbați și femei și ca origine geografică.

(9)   Comisia publică lista membrilor titulari și supleanți în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Articolul 4

Grupuri de lucru

(1)   Pentru îndeplinirea misiunii sale în conformitate cu articolul 2, forumul poate constitui grupuri de lucru ad-hoc.

(2)   Grupurile de lucru cuprind cel mult 11 membri.

Articolul 5

Experți

Forumul poate invita la lucrările sale, în calitate de expert, orice persoană cu o competență specială pentru a participa la dezbaterea unui punct din agenda de lucru. Experții participă doar la discuțiile privind punctul din agendă pentru care au fost invitați.

Articolul 6

Președinția și biroul forumului

(1)   Pentru un mandat de doi ani, forumul alege dintre membrii săi un președinte și patru vicepreședinți reprezentând agenți economici, utilizatori sau consumatori, sindicate și organizații de protecția mediului sau de securitate. Alegerile se desfășoară cu o majoritate de două treimi din membrii prezenți.

(2)   Președintele și vicepreședinții ale căror mandate au expirat rămân în funcție până când sunt înlocuiți sau mandatul lor reînnoit.

(3)   Dacă mandatul președintelui sau al unuia dintre vicepreședinți încetează, se prevede înlocuirea lor pentru perioada de mandat rămasă, în conformitate cu procedura prevăzută în alineatul (1).

(4)   Biroul este constituit din președinte și vicepreședinți.

(5)   Biroul pregătește și organizează activitatea forumului.

(6)   Biroul poate invita raportorii din orice grup de lucru să participe la reuniunile sale.

Articolul 7

Secretariatul

Comisia asigură secretariatul forumului, al biroului și al grupurilor de lucru.

Reprezentanții serviciilor interesate ale Comisiei participă la reuniunile forumului, ale biroului și ale grupurilor de lucru.

Articolul 8

Avize și rapoarte

Forumul transmite avizele și rapoartele sale Comisiei. Dacă avizul sau rapoartele solicitate întrunesc acordul unanim al forumului, acesta elaborează concluzii comune, care sunt adăugate la procesele verbale ale ședințelor. Dacă avizul sau raportul solicitat nu întrunește acordul unanim al forumului, acesta transmite Comisiei opiniile divergente ale membrilor săi. Comisia poate publica pe internet orice rapoarte, avize și lucrări ale forumului care nu sunt confidențiale prin natura lor.

Articolul 9

Reuniuni

(1)   Forumul se reunește la sediul Comisiei, la convocarea Comisiei.

(2)   Biroul se reunește la convocarea președintelui, cu acordul Comisiei.

(3)   Membrilor forumului și, dacă este cazul, experților invitați în sensul articolului 5 li se rambursează costul călătoriei și diurna, în conformitate cu dispozițiile în vigoare în cadrul Comisiei.

(4)   Organizarea reuniunilor forumului și, dacă este cazul, a grupurilor de lucru, sunt supuse în prealabil autorizării bugetare de către serviciile Comisiei.

Articolul 10

Fără a aduce atingere dispozițiilor articolul 287 din tratat, membrii forumului nu divulgă nici o informație de care au luat cunoștință în cadrul lucrărilor forumului sau al grupurilor de lucru, atunci când Comisia îi informează pe aceștia că avizul solicitat sau o anumită chestiune sunt confidențiale. În acest caz, numai membrii forumului și reprezentanții serviciilor Comisiei pot participa la ședințe.

Articolul 11

Revizuirea

Comisia își rezervă dreptul de a revizui prezenta decizie în funcție de experiența dobândită.

Articolul 12

Decizia 96/642/CE și, în consecință, Decizia 98/134/CE se abrogă.

Articolul 13

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Adoptată la Bruxelles, 11 iulie 2001.

Pentru Comisie

Loyola DE PALACIO

Vicepreședinte


(1)  SI (2000) 816, 21.9.2000.

(2)  JO L 292, 15.11.1996, pp. 34-36 și Decizia 98/134/CE din 3 februarie 1998 referitoare la numirea membrilor acestui organism, JO L 36, 10.2.1998, p. 14.


Top