Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31991R3924

    Regulamentul (CEE) nr. 3924/91 al Consiliului din 19 decembrie 1991 privind organizarea unei anchete comunitare asupra producției industriale

    JO L 374, 31.12.1991, p. 1–3 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2020; abrogat prin 32019R2152

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1991/3924/oj

    13/Volumul 11

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    3


    31991R3924


    L 374/1

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    REGULAMENTUL (CEE) NR. 3924/91 AL CONSILIULUI

    din 19 decembrie 1991

    privind organizarea unei anchete comunitare asupra producției industriale

    CONSILIUL COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene, în special articolul 213,

    având în vedere proiectul de regulament adoptat de Comisie,

    întrucât, pentru a-și putea îndeplini îndatoririle care îi revin prin tratate, în special în perspectiva unei piețe interne, așa cum este prevăzut la articolul 8a din Tratatul CEE, Comisia trebuie să dispună de informații complete, recente și sigure asupra producției industriilor comunitare;

    întrucât asemenea informații sunt necesare societăților pentru a-și cunoaște piețele; întrucât dimensiunea internațională a acestora din urmă favorizează apropierea datelor referitoare la producție și la comerțul exterior;

    întrucât, pentru a fi utilă și pentru a putea utiliza această apropiere, statistica producției trebuie să aibă un nivel de detaliere apropiat de primele șase cifre ale nomenclatorului combinat și, mai mult, corespunzător codului sistemului armonizat;

    întrucât nomenclatorul combinat este un nomenclator de produse deja cunoscut de societăți și este interesul acestora din urmă să se raporteze la acesta mai degrabă decât să creeze un nomenclator specific de producție;

    întrucât numai utilizarea de către statele membre a nomenclatoarelor de anchete derivate din aceeași listă de produse permite furnizarea de informații complete în conformitate cu condițiile de fiabilitate, rapiditate, flexibilitate și nivel de detaliere cerute de administrarea pieței interne;

    întrucât statele membre, pentru a răspunde nevoilor naționale, pot păstra sau insera, în mod legitim, în nomenclatoarele lor naționale, detalii suplimentare care nu sunt conținute în lista comunitară de produse,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Dispoziții generale

    Statele membre efectuează o anchetă statistică comunitară asupra producției industriale.

    Articolul 2

    Domeniul și caracteristicile anchetei

    (1)   Domeniul acoperit de anchetă este cel al activităților enumerate la secțiunile C, D și E din nomenclatorul activităților economice ale Comunității Europene, în continuare denumit „NACE (Rev. 1)”, prevăzut de Regulamentul (CEE) nr. 3037/90 (1).

    (2)   Producția urmărită în acest domeniu este definită de lista produselor, în continuare numită „lista PRODCOM”, ale cărei rubrici sunt constituite, în principiu, din articole sau grupaje de articole din nomenclatorul combinat, având legătură cu alte nomenclatoare comunitare de produse.

    (3)   Ancheta urmărește, pentru fiecare rubrică, următoarele informații:

    (a)

    producția fizică comercializată în perioada acoperită de anchetă;

    (b)

    producția valorică comercializată în perioada acoperită de anchetă.

    (4)   În anumite cazuri, informația prevăzută este înlocuită cu una din următoarele două informații:

    (a)

    producția fizică realizată în perioada acoperită de anchetă, inclusiv producția inclusă în fabricarea altor produse ale aceleiași întreprinderi;

    (b)

    producția valorică și/sau fizică realizată în perioada acoperită de anchetă, în vederea comercializării.

    (5)   Pentru fiecare stat membru, producția urmărită este producția efectiv realizată pe teritoriul acestuia; nu se include producția realizată în afara teritoriului acestuia, în contul anumitor întreprinderi ale sale.

    (6)   Lista PRODCOM, informațiile care trebuie evidențiate pentru fiecare rubrică și alte norme de aplicare a prezentului regulament sunt determinate în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 10. Lista PRODCOM este actualizată în conformitate cu aceleiași proceduri.

    Articolul 3

    Reprezentativitatea

    (1)   Producția ansamblului întreprinderilor comunitare trebuie urmărită cu o precizie suficientă pe clasă NACE Rev.1.

    (2)   Statele membre adoptă metode de urmărire care permit colectarea de date de la întreprinderi reprezentând cel puțin 90 % din producția națională pe clasă NACE Rev. 1. Cu toate acestea, în cazuri excepționale, poate fi fixat un prag diferit, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 10.

    (3)   Pentru evaluarea producției sunt luate în considerație toate întreprinderile care au cel puțin 20 de angajați. Acest prag este revizuit în funcție de cerința de reprezentativitate menționată la alineatul (2).

    (4)   În cazul în care producția întreprinderilor aparținând unei clase NACE Rev. 1 dintr-un stat membru reprezintă mai puțin de 1 % din totalul comunitar, informațiile aferente rubricilor corespunzătoare acestei clase pot să fie omise.

    (5)   Modul de aplicare a prezentului articol este stabilit, în funcție de necesități, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 10.

    Articolul 4

    Periodicitatea

    Ancheta se efectuează pe o perioadă de un an, în sensul de an calendaristic.

    Cu toate acestea, pentru anumite rubrici din lista PRODCOM, se poate adopta o periodicitate lunară sau trimestrială, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 10.

    Articolul 5

    Colectarea datelor

    (1)   Informațiile necesare sunt strânse de statele membre prin intermediul chestionarelor de anchetă ale căror conținut este în conformitate cu normele adoptate potrivit procedurii prevăzute la articolul 10.

    (2)   Întreprinderile solicitate de statele membre au obligația de a furniza informațiile cerute în conformitate cu realitatea și complete, precum și în termenele prescrise.

    (3)   Ancheta nu poate fi efectuată dacă statele membre dispun deja de informații provenind din alte surse, cel puțin echivalente ca precizie și calitate.

    (4)   Statele membre transmit Biroului de Statistică a Comunităților Europene, la cererea acestuia, toate informațiile, în special în materie de metodologie, care sunt necesare aplicării prezentului regulament.

    Articolul 6

    Elaborarea rezultatelor

    Statele membre exploatează chestionarele complete menționate la articolul 5 alineatul (1) sau informațiile provenind din alte surse amintite la articolul 5 alineatul (3), în conformitate cu normele adoptate potrivit procedurii prevăzute la articolul 10.

    Articolul 7

    Transmiterea rezultatelor

    (1)   Statele membre transmit Biroului de Statistică a Comunităților Europene, în termen de șase luni de la sfârșitul anului acoperit de anchetă, rezultatele colectării datelor pe o perioadă de un an. Aceste rezultate cuprind datele care sunt confidențiale din punct de vedere a legislației naționale; caracterul lor confidențial trebuie menționat explicit.

    (2)   Rezultatele referitoare la rubricile pentru care este prevăzută o periodicitate mai mică de an sunt transmise în conformitate cu normele adoptate potrivit procedurii prevăzute la articolul 10.

    (3)   Rezultatele transmise Biroului de Statistică a Comunităților Europene sunt tratate în mod confidențial în conformitate cu Regulamentul (Euratom, CEE) nr. 1588/90 (2).

    (4)   Prima anchetă este efectuată pentru anul 1993. Statele membre trimit, împreună cu rezultatele anului 1993, și o retrospectivă a anului 1992, utilizând statisticile naționale cele mai apropiate cu putință de lista PRODCOM.

    Articolul 8

    Perioada tranzitorie

    Articolele 1-7 sunt supuse unor măsuri de aplicare progresivă, în ceea ce privește anchetele efectuate asupra anilor 1993 și 1994.

    Articolul 9

    Comitetul

    Normele de aplicare a prezentului regulament, inclusiv măsurile de adaptare la evoluția tehnicilor de colectare a datelor și de elaborare a rezultatelor, sunt stabilite de Comisie, în urma consultării Comitetului de elaborare a programului statistic constituit prin Decizia 89/382/CEE, Euratom (3), în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 10.

    Articolul 10

    Procedura

    (1)   Reprezentantul Comisiei prezintă Comitetului un proiect de măsuri de punere în aplicare. Comitetul emite avizul asupra acestui proiect într-un termen pe care președintele îl stabilește în funcție de urgența subiectului în cauză. Avizul este emis cu majoritatea prevăzută la articolul 148 alineatul (2) din tratat privind adoptarea deciziilor pe care Consiliul trebuie să le ia la propunerea Comisiei. În momentul votării în cadrul Comitetului, voturile reprezentanților statelor membre sunt ponderate în conformitate cu articolului menționat anterior. Președintele nu votează.

    (2)

    (a)

    Comisia stabilește măsurile cu aplicabilitate imediată.

    (b)

    Cu toate acestea, în cazul în care măsurile preconizate nu sunt în conformitate cu avizul Comitetului, Comisia le comunică imediat Consiliului. În acest caz, Comisia amână aplicarea acestora cu trei luni, de la data prezentei comunicări.

    Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate adopta o decizie diferită, în termenul prevăzut la primul paragraf.

    Articolul 11

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 19 decembrie 1991.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    P. DANKERT


    (1)  JO L 293, 24.10.1990, p. 1.

    (2)  JO L 151, 15.6.1990, p. 1.

    (3)  JO L 181, 28.6.1989, p. 47.


    Top