This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 31991R1184
Commission Regulation (EEC) No 1184/91 of 6 May 1991 laying down detailed rules for the application of the aid scheme for Portuguese cereal producers
Regulamentul (CEE) nr. 1184/91 al Comisiei din 6 mai 1991 de stabilire a normelor de punere în aplicare a programului de ajutoare pentru producătorii portughezi de cereale
Regulamentul (CEE) nr. 1184/91 al Comisiei din 6 mai 1991 de stabilire a normelor de punere în aplicare a programului de ajutoare pentru producătorii portughezi de cereale
JO L 115, 8.5.1991, p. 15–16
(ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT) Acest document a fost publicat într-o ediţie specială
(FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)
No longer in force, Date of end of validity: 11/12/2010
03/Volumul 09 |
RO |
Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene |
240 |
31991R1184
L 115/15 |
JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE |
REGULAMENTUL (CEE) NR. 1184/91 AL COMISIEI
din 6 mai 1991
de stabilire a normelor de punere în aplicare a programului de ajutoare pentru producătorii portughezi de cereale
COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,
având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene,
având în vedere Regulamentul (CEE) nr. 3653/90 al Consiliului din 11 decembrie 1990 privind dispozițiile tranzitorii privind organizarea comună a piețelor în sectorul cerealelor și al orezului în Portugalia (1), în special articolul 10,
întrucât Regulamentul (CEE) nr. 3653/90 a instituit un ajutor pentru producătorii anumitor cereale introduse pe piață sau vândute direct agenției de intervenție; întrucât este necesar să se definească noțiunea de vânzare pe piață;
întrucât buna funcționare a programului de ajutoare necesită un control din partea statelor membre, care să garanteze că ajutorul se acordă cu respectarea normelor prevăzute; întrucât cererea de acordare a ajutorului trebuie să cuprindă indicații minime, în vederea controalelor care trebuie efectuate;
întrucât, din considerente legate de eficacitate, este oportun să se prevadă un control, prin sondaj și la fața locului, cu privire la exactitatea datelor din cererile prezentate; întrucât acest control trebuie efectuat asupra unui număr reprezentativ de cereri de acordare a ajutorului;
întrucât este oportun să se prevadă dispoziții care să permită recuperarea ajutorului în cazul unei plăți necuvenite, precum și sancțiuni corespunzătoare pentru declarațiile false;
întrucât, pentru a permite o bună gestionare a programului de ajutoare este necesar să se prevadă informatizarea datelor din cererile de acordare a ajutorului;
întrucât măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de gestionare a cerealelor,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
Articolul 1
Ajutorul menționat în articolul 3 din Regulamentul (CEE) nr. 3653/90 se acordă producătorilor portughezi de cereale în conformitate cu normele prevăzute în prezentul regulament.
Articolul 2
(1) Ajutorul se acordă producătorului sau mandatarului său pentru cantitățile de cereale menționate în articolul 1 litera (a) din Regulamentul (CEE) nr. 2727/75 (2) al Consiliului, recoltate în unitatea de producție a producătorului și pentru care se face dovada vânzării pe piață.
(2) În sensul prezentului regulament, prin vânzare pe piață se înțelege vânzarea de către producători a cerealelor sub formă de grăunțe către unitățile de colectare, de comerț și de prelucrare ulterioară, alți producători, precum și către agenția de intervenție.
Articolul 3
(1) Autoritățile portugheze acordă ajutorul producătorilor sau mandatarilor lor menționați în articolul 2, la cererea acestora.
(2) Cererea de acordare a ajutorului trebuie trimisă la INGA și însoțită de o listă cronologică a vânzărilor, stabilită pe cereale, care să indice cantitatea vândută.
Pentru vânzările unor cantități mai mici de 40 de tone, producătorii prezintă o singură solicitare pe an de comercializare.
(3) Cererile pentru un an de comercializare pot fi prezentate cel târziu la data de 31 iulie a anului de comercializare următor.
(4) Autoritățile portugheze plătesc ajutorul cel târziu la sfârșitul lunii următoare lunii în care a fost primită cererea.
Articolul 4
(1) Pentru a beneficia de programul de ajutoare prevăzut în prezentul regulament, producătorul de cereale, altele decât porumbul și sorgul, trebuie să prezinte autorității competente în fiecare an, cel târziu la 30 aprilie, o declarație de recoltă în care să figureze toate suprafețele însămânțate cu cereale, localizarea acestora în registrul cadastral sau pe baza unei documentații a cărei echivalență este recunoscută de către organismul însărcinat cu controlul suprafețelor, o hartă, o fotografie aeriană sau spațială care să permită autorităților de control o identificare precisă a suprafețelor în cauză.
Totuși, pentru cerealele altele decât porumbul și sorgul, declarațiile privind recolta de cereale pentru 1991 sunt depuse cel târziu la 31 mai 1991. În ceea ce privește porumbul și sorgul, data limită de prezentare a declarației de cultură este 30 iunie.
(2) Autoritatea competentă înregistrează declarația producătorului și îi atribuie un număr de înregistrare.
Articolul 5
Dovada vânzării cerealelor menționată în articolul 2 are loc prin prezentarea, pentru fiecare vânzare, a unei facturi datate din care să reiasă numele cumpărătorului, numele producătorului și numărul de înregistrare al declarației menționate în articolul 4, precum și cantitatea vândută pe tipuri de cereale și data livrării cerealelor.
Articolul 6
Cumpărătorii menționați în articolul 5 păstrează la dispoziția autorității naționale competente situații statistice care să indice cu precădere
(a) |
numele și adresele producătorilor sau operatorilor care le-au livrat cereale boabe; |
(b) |
cantitățile pe tipuri de cereale care fac obiectul livrării menționate anterior, precum și data livrărilor respective. |
Articolul 7
(1) Autoritățile portugheze instituie un sistem de control administrativ și la fața locului care să garanteze îndeplinirea normelor privind acordarea ajutorului.
Acestea efectuează în special controale, prin sondaj, la fața locului, privind exactitatea datelor din cererile prezentate, precum și din declarațiile de recoltă menționate în articolul 4.
(2) Controlul la fața locului privind declarațiile de cultură se efectuează asupra a cel puțin:
— |
5 % din declarațiile de recoltă pentru mai puțin de 25 hectare; |
— |
20 % din declarațiile de recoltă pentru mai mult de 25 hectare și mai puțin de 250 hectare |
și asupra a 100 % din declarațiile de recoltă pentru mai mult de 250 hectare.
Articolul 8
(1) Autoritățile portugheze efectuează controale la fața locului la cumpărătorii indicați în cererile de acordare a ajutorului. Aceste controale au ca obiect situațiile statistice menționate în articolul 6 și se efectuează asupra a cel puțin 20 % din cantitatea de cereale pentru care a fost solicitat ajutorul și pentru 10 % din cumpărătorii în cauză.
Fiecare control la fața locului se consemnează într-un proces verbal.
(2) Autoritățile portugheze efectuează la sfârșitul anului de comercializare o verificare a tuturor cererilor de acordare a ajutorului și a declarațiilor de recoltă aferente. În cazul în care verificarea indică diferențe între cererea de acordare a ajutorului prezentat de un producător și posibilitățile de producție ale acestuia, statul membru efectuează o verificare aprofundată a tuturor cererilor prezentate de producătorul respectiv.
Articolul 9
(1) În cazul în care controlul cererilor de acordare a ajutorului indică un excedent, producătorul este exclus de la programul de ajutoare pentru campania în cauză.
(2) În cazul plății necuvenite a ajutorului, sumele respective sunt recuperate și majorate cu o dobândă de 15 %, calculată în funcție de timpul cuprins între plata ajutorului și rambursarea acesteia de către beneficiar. Sumele recuperate se plătesc la organismul care a efectuat plata și se deduc din cheltuielile finanțate de către Fondul European de Orientare și Garantare Agricolă (FEOGA), secțiunea garantare.
(3) În ceea ce privește declarațiile de recoltă, Portugalia adoptă măsurile corespunzătoare privind sancționarea declarațiilor false. Aceasta informează Comisia cu privire la măsurile adoptate.
Articolul 10
În cazul în care cererile de acordare a ajutorului conțin date eronate care apar fie în mod deliberat, fie ca urmare a unei neglijențe grave, solicitantul nu poate beneficia de ajutor în anul de comercializare următor.
Articolul 11
Portugalia adoptă măsurile suplimentare necesare aducerii la îndeplinire a prezentului regulament, în special cele destinate să asigure fiabilitatea măsurilor de control. În acest scop, Portugalia procedează la informatizarea datelor din cererile de acordare a ajutorului.
Articolul 12
Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
Adoptat la Bruxelles, 6 mai 1991.
Pentru Comisie
Ray MAC SHARRY
Membru al Comisiei
(1) JO L 362, 27.12.1990, p. 28.
(2) JO L 281, 1.11.1975, p. 1.