Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011D0834

    2011/834/UE: Decizia Comisiei din 13 decembrie 2011 de încheiere a procedurii antisubvenție privind importurile de anumite tipuri de polietilen tereftalat originare din Oman și Arabia Saudită

    JO L 330, 14.12.2011, p. 43–44 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2011/834/oj

    14.12.2011   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 330/43


    DECIZIA COMISIEI

    din 13 decembrie 2011

    de încheiere a procedurii antisubvenție privind importurile de anumite tipuri de polietilen tereftalat originare din Oman și Arabia Saudită

    (2011/834/UE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 597/2009 al Consiliului din 11 iunie 2009 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unor subvenții din partea țărilor care nu sunt membre ale Comunității Europene (1) (denumit în continuare „regulamentul de bază”), în special articolul 14,

    după consultarea Comitetului consultativ,

    întrucât:

    A.   PROCEDURA

    (1)

    La 3 ianuarie 2011, Comisia Europeană (denumită în continuare „Comisia”) a primit o reclamație privind presupusele subvenții aplicate anumitor tipuri de polietilen tereftalat (denumit în continuare „PET”) originare din Oman și Arabia Saudită (denumite în continuare „țările în cauză”), cauzând astfel prejudicii industriei din Uniune.

    (2)

    Reclamația a fost depusă de Comitetul producătorilor de polietilen tereftalat (PET) din Europa (CPME) (denumit în continuare „reclamantul”), în numele producătorilor care reprezintă o proporție majoră, în acest caz peste 50 %, din producția totală a Uniunii de anumite tipuri de PET, în temeiul articolului 10 din regulamentul de bază.

    (3)

    Reclamația conținea elemente de probă prima facie privind existența unor subvenții și a prejudiciului material rezultat din acestea, care au fost considerate suficiente pentru a justifica inițierea unei proceduri antisubvenție.

    (4)

    Înainte de a deschide procedura și în conformitate cu articolul 10 alineatul (7) din regulamentul de bază, Comisia a notificat guvernele din Oman și Arabia Saudită cu privire la faptul că primise o reclamație documentată corespunzător, conform căreia importurile de anumite tipuri de PET originare din Oman și Arabia Saudită, care fac obiectul unor subvenții, ar cauza un prejudiciu material industriei din Uniune. Guvernele din Oman și Arabia Saudită au fost invitate separat pentru consultări în scopul de a clarifica situația cu privire la conținutul reclamației și de a ajunge la o soluție de comun acord. În decursul consultărilor, nu s-a ajuns la nicio soluție de comun acord.

    (5)

    Comisia, după consultarea comitetului consultativ, printr-un aviz publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene  (2) la 16 februarie 2011, a deschis o procedură antisubvenție privind importurile în Uniunea Europeană de anumite tipuri de PET originare din Oman și Arabia Saudită.

    (6)

    În aceeași zi, Comisia a inițiat o procedură antidumping privind importurile în Uniune de anumite tipuri de PET originare din țările în cauză (3).

    (7)

    Comisia a trimis chestionare industriei din Uniune, producătorilor-exportatori din țările în cauză, importatorilor, oricărei asociații cunoscute a fi interesată, precum și autorităților din țările în cauză. Părților interesate li s-a oferit posibilitatea de a-și face cunoscute punctele de vedere în scris și de a solicita o audiere până la termenul stabilit în avizul de deschidere.

    (8)

    S-a acordat o audiere tuturor părților interesate care au solicitat acest lucru și au arătat că există motive speciale pentru care ar trebui să fie audiate.

    B.   RETRAGEREA RECLAMAȚIEI ȘI ÎNCHEIEREA PROCEDURII

    (9)

    Printr-o scrisoare din data de 12 octombrie 2011, adresată Comisiei, CPME și-a retras în mod oficial reclamația.

    (10)

    În conformitate cu articolul 14 alineatul (1) din regulamentul de bază, procedura poate fi încheiată în cazul în care reclamația este retrasă, cu excepția cazului în care încheierea nu este în interesul Uniunii.

    (11)

    În această privință, se menționează faptul că Comisia nu a identificat niciun motiv care să indice că încheierea nu ar fi în interesul Uniunii și că niciun astfel de motiv nu a fost invocat de către părțile interesate. Prin urmare, Comisia a considerat că prezenta procedură ar trebui încheiată. Părțile interesate au fost informate în consecință și li s-a acordat posibilitatea de a prezenta observații.

    (12)

    Unele părți interesate s-au exprimat în favoarea încheierii procedurii. Alte părți interesate, deși erau în favoarea încheierii procedurii, au solicitat o comunicare a constatărilor anchetei.

    (13)

    Se observă în această privință că Comisia nu a ajuns la o concluzie cu privire la constatările sale și, prin urmare, nu este în măsură să comunice datele colectate înaintea retragerii reclamației.

    (14)

    Având în vedere cele de mai sus, se concluzionează că nu există motive întemeiate pentru a nu încheia prezenta procedură.

    (15)

    Prin urmare, Comisia concluzionează că procedura antisubvenție privind importurile în Uniune de anumite tipuri de polietilen tereftalat (PET) originare din Oman și Arabia Saudită ar trebui încheiată,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Se încheie procedura antisubvenție privind importurile de polietilen tereftalat cu un indice de viscozitate de 78 ml/g sau mai mult, conform standardului ISO 1628-5, originar din Oman și Arabia Saudită și clasificat în prezent la codul NC 3907 60 20.

    Articolul 2

    Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles, 13 decembrie 2011.

    Pentru Comisie

    Președintele

    José Manuel BARROSO


    (1)  JO L 188, 18.7.2009, p. 93.

    (2)  JO C 49, 16.2.2011, p. 21.

    (3)  JO C 49, 16.2.2011, p. 16.


    Top