Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Schimbul de informații privind cazierele judiciare între statele membre ale UE

Schimbul de informații privind cazierele judiciare între statele membre ale UE

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Decizia-cadru 2009/315/JAI privind schimbul de informații extrase din cazierele judiciare între statele membre ale UE

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DECIZII-CADRU?

  • Decizia stabilește un sistem descentralizat de tehnologie a informației pentru schimbul de informații privind condamnările, pe baza bazelor de date privind cazierele judiciare din fiecare stat membru al Uniunii Europene (UE), Sistemul european de informații cu privire la cazierele judiciare (ECRIS).
  • Aceasta stabilește principiile generale pentru schimbul de informații privind condamnările* între statele membre ale UE.
  • Aceasta definește obligațiile statului membru de condamnare și ale statului membru al cărui cetățean este persoana condamnată și specifică procedurile care trebuie aplicate de pentru a răspunde cererilor de informații privind condamnările.
  • Decizia se aplică în toate statele membre. Irlanda și Danemarca nu au obligații în ceea ce privește modificările aduse de Directiva de modificare (UE) 2019/884. În plus, Decizia ECRIS 2009/316/JAI se aplică în continuare (a se vedea sinteza) în aceste două state membre.
  • Modificările introduse prin Directiva de modificare (UE) 2019/884 urmăresc să asigure schimbul eficient de informații prin intermediul ECRIS privind condamnările resortisanților din afara UE (inclusiv și apatrizii și persoanele a căror cetățenie este necunoscută) pronunțat în statele membre. Prin urmare, directiva permite ca informațiile privind astfel de persoane să fie solicitate statelor membre de condamnare, astfel cum au fost identificate printr-un rezultat pozitiv în ECRIS-TCN (a se vedea sinteza).
  • Aceasta are obiectivul de a nu le permite infractorilor să își ascundă trecutul mutându-se într-un alt stat membru decât cel în care au fost condamnați. În acest scop, directiva asigură că informațiile privind toate condamnările acestora sunt disponibile ori de câte ori este nevoie, indiferent de statul membru în care au fost condamnați.

ASPECTE-CHEIE

Obiective

Obiectivele deciziei-cadru sunt de:

  • a stabili o obligație a unui stat membru care condamnă un resortisant al unui alt stat membru de a transmite informații referitoare la condamnare statului membru al cărui cetățean este persoana respectivă;
  • a defini obligațiile statului membru de cetățenie în ceea ce privește stocarea informațiilor primite referitoare la condamnări, precum și procedurile pe care trebuie să le aplice un stat membru pentru a răspunde cererilor de informații cu privire la cetățenii săi;
  • a stabili un set de norme pentru dezvoltarea unui sistem informatizat destinat schimbului de informații privind condamnările.

Desemnarea autorităților

Statele membre trebuie să desemneze autorități centrale care să îndeplinească sarcinile privind schimbul de informații.

Înregistrarea condamnărilor și stocarea informațiilor

Un stat membru de condamnare trebuie să înregistreze naționalitatea sau naționalitățile persoanei condamnate și, în cazul resortisanților UE, să notifice statul membru al cărui (statele membre al căror) cetățean este cu privire la detaliile condamnării, inclusiv informații privind:

  • persoana condamnată;
  • natura și conținutul condamnării;
  • infracțiunile care au determinat condamnarea.

Statul membru al cărui cetățean este persoana condamnată trebuie să stocheze informațiile care i-au fost transmise pentru a răspunde cererilor de informații privind condamnările cetățenilor săi. Răspunsul trebuie:

  • să includă informații despre condamnări pe teritoriul său și în orice alte țări; și
  • să fie finalizat în termen de 10 zile lucrătoare sau în termen de 20 de zile lucrătoare, dacă cererea a venit din partea unei persoane cu privire la propriul cazier judiciar.

Toate datele din cazierele judiciare trebuie stocate exclusiv în baze de date gestionate de statele membre. Autoritatea centrală a unui stat membru nu va avea acces direct la bazele de date privind cazierele judiciare ale celorlalte state membre.

Schimbul de informații

  • Se poate face schimb de informații în scopul unui proces penal sau în orice alt scop legitim, cum ar fi preselecția în vederea angajării. Răspunsul la cereri în scopul unui proces penal este obligatoriu, dar răspunsul în alte scopuri este oferit în conformitate cu legislația națională.
  • Statele membre trebuie să se asigure că condamnările sunt însoțite de informații cu privire la cetățenia sau cetățeniile persoanei condamnate, acolo unde aceste informații sunt disponibile;
  • Atunci când o autoritate centrală a unui stat membru primește o cerere de informații din partea unei autorități naționale relevante, aceasta poate, la rândul său, să solicite informații de la un alt stat membru, în special de la statul membru de cetățenie a persoanei în cauză.
  • Atunci când o autoritate centrală dintr-un stat membru primește o solicitare din partea unui cetățean al unui alt stat membru cu privire la propriul cazier judiciar, aceasta trebuie să solicite informații din partea statului membru de cetățenie a persoanei respective și să le includă în certificatul eliberat.
  • În cazul în care un cetățean din afara UE solicită autorității centrale a unui stat membru informații cu privire la propriul cazier judiciar, autoritatea centrală respectivă trebuie să prezinte o cerere numai acelor autorități centrale ale statelor membre care dețin informații privind cazierul judiciar al persoanei respective pentru ca informațiile și datele aferente care să fie extrase din cazierele judiciare; cererea trebuie să includă astfel de informații și date conexe în extrasul care va fi furnizat persoanei în cauză.
  • ECRIS permite schimbul de informații din cazierele judiciare în format electronic; fiecare stat membru trebuie să efectueze modificările tehnice necesare pentru utilizarea formatului standardizat pentru transmiterea pe cale electronică a tuturor informațiilor solicitate către alte state membre prin intermediul ECRIS.
  • Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție (a se vedea sinteza) este responsabilă pentru menținerea și dezvoltarea în continuare a software-ului aplicației de referință a ECRIS.

Punerea în aplicare

În 2020, Comisia Europeană a publicat un raport privind schimbul de informații, prin intermediul ECRIS, de informații extrase din cazierele judiciare între statele membre.

DE CÂND SE APLICĂ DECIZIA-CADRU?

  • Decizia-cadru se aplică de la 27 aprilie 2009. Statele membre au avut obligația de a o transpune în legislația națională până la 27 aprilie 2012.
  • Modificările introduse prin Directiva de modificare (UE) 2019/884 se aplică în statele membre (cu excepția Irlandei și a Danemarcei) de la 28 iunie 2022.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Condamnare. Orice hotărâre definitivă a unei instanțe penale împotriva unei persoane fizice pronunțate pentru comiterea unei infracțiuni, în măsura în care aceste hotărâri sunt introduse în cazierele judiciare ale statului de condamnare.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Decizia-cadru 2009/315/JAI a Consiliului din 26 februarie 2009 privind organizarea și conținutul schimbului de informații extrase din cazierele judiciare între statele membre (JO L 93, 7.4.2009, pp. 23-32).

Modificările succesive aduse Deciziei-cadru 2009/315/JAI au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind schimburile de informații extrase din cazierele judiciare efectuate între statele membre prin intermediul Sistemului european de informații cu privire la cazierele judiciare (ECRIS) [COM(2020) 778 final, 21.12.2020].

Directiva (UE) 2019/884 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 de modificare a Deciziei-cadru 2009/315/JAI a Consiliului în ceea ce privește schimbul de informații privind resortisanții țărilor terțe și în ceea ce privește sistemul european de informații cu privire la cazierele judiciare (ECRIS) și de înlocuire a Deciziei 2009/316/JAI a Consiliului (JO L 151, 7.6.2019, pp. 143-150).

Regulamentul (UE) 2019/816 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2019 de stabilire a unui sistem centralizat pentru determinarea statelor membre care dețin informații privind condamnările resortisanților țărilor terțe și ale apatrizilor (ECRIS-TCN), destinat să completeze sistemul european de informații cu privire la cazierele judiciare, și de modificare a Regulamentului (UE) 2018/1726 (JO L 135, 22.5.2019, pp. 1-26).

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (UE) 2018/1726 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 noiembrie 2018 privind Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție (eu-LISA) și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1987/2006 și a Deciziei 2007/533/JAI a Consiliului, precum și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1077/2011 (JO L 295, 21.11.2018, pp. 99-137).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 20.10.2022

Top