Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Combaterea rezistenței la antimicrobiene în cadrul unei abordări de tip O singură sănătate – Recomandarea Consiliului

Combaterea rezistenței la antimicrobiene în cadrul unei abordări de tip „O singură sănătate” – Recomandarea Consiliului

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Recomandarea Consiliului privind intensificarea acțiunilor UE de combatere a rezistenței la antimicrobiene în cadrul unei abordări de tip „O singură sănătate”

CARE ESTE ROLUL ACESTEI RECOMANDĂRI?

  • Recomandarea se adresează statelor membre ale Uniunii Europene (UE) și Comisiei Europene și vizează combaterea rezistenței antimicrobiene (RAM)* în cadrul unei abordări de tip „O singură sănătate”.
  • Recomandarea urmărește să încurajeze utilizarea prudentă a antimicrobienelor, cum ar fi antibioticele, în sănătatea umană și animală printr-o serie de măsuri, cu scopul de a reduce riscul ca microorganismele să devină rezistente la intervenția medicală.
  • Aceasta face parte dintr-un pachet destinat reformării legislației UE în domeniul farmaceutic.

ASPECTE-CHEIE

Un principiu-cheie al recomandării este acela că RAM este o chestiune de tip „O singură sănătate”, ceea ce înseamnă că include sănătatea umană, sănătatea animală, sănătatea plantelor și mediul. Fiind o amenințare transfrontalieră multifațetată la adresa sănătății, RAM nu poate fi abordată de un singur sector în mod independent sau de fiecare țară în parte.

Recomandarea încurajează statele membre:

  • să introducă planuri naționale de acțiune împotriva RAM până în iunie 2024, pe baza abordării de tip „O singură sănătate”;
  • să îmbunătățească supravegherea și monitorizarea RAM și a consumului de antimicrobiene;
  • să consolideze prevenirea și controlul infecțiilor;
  • să consolideze administrarea antimicrobiană și utilizarea prudentă a antimicrobienelor;
  • să ia măsurile naționale adecvate pentru a atinge obiectivele privind RAM și consumul de antimicrobiene în domeniul sănătății umane până în 2030, printre care:
    • o reducere cu 20 % a consumului total de antibiotice la oameni,
    • cel puțin 65 % din consumul total de antibiotice să provină din grupul de antibiotice de „acces”, astfel cum este definit în clasificarea AWaRe* a Organizației Mondiale a Sănătății;
    • o reducere a incidenței infecțiilor sangvine cu trei bacterii-cheie rezistente la antibiotice.

Aceasta salută rolul Comisiei în:

CONTEXT

Identificată ca fiind una dintre cele trei amenințări prioritare la adresa sănătății cu care se confruntă UE, RAM apare atunci când microorganisme potențial periculoase, cum ar fi bacteriile, evoluează și nu mai răspund la antibioticele care au avut succes în tratarea lor. Se estimează că mai mult de 35 000 de persoane mor în fiecare an în UE ca urmare directă a unei infecții cauzate de bacterii rezistente la antibiotice. RAM:

  • face infecțiile mai greu de tratat;
  • duce la un risc mai mare de îmbolnăvire, boli grave și deces;
  • afectează asistența medicală și producția alimentară; și
  • afectează oamenii, animalele și plantele, precum și mediul înconjurător.

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Rezistența antimicrobiană. Capacitatea unui microorganism de a supraviețui sau de a prolifera în prezența unei concentrații date dintr-un agent antimicrobian care este de obicei suficientă pentru a inhiba sau a distruge microorganismul respectiv.
Clasificarea AWaRe. Clasificarea AWaRe a Organizației Mondiale a Sănătății este un instrument de monitorizare a consumului de antibiotice, de definire a obiectivelor și de monitorizare a efectelor politicilor de gestionare care vizează optimizarea utilizării antibioticelor și limitarea rezistenței antimicrobiene.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Recomandare a Consiliului privind intensificarea acțiunilor UE de combatere a rezistenței la antimicrobiene în cadrul unei abordări de tip „O singură sănătate” (JO C 220, 22.6.2023, pp. 1-20).

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2022/2371 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 noiembrie 2022 privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate și de abrogare a Deciziei nr. 1082/2013/UE (JO L 314, 6.12.2022, pp. 26-63).

Regulamentul (UE) 2021/522 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 martie 2021 de instituire a unui program de acțiune a Uniunii în domeniul sănătății („programul UE pentru sănătate”) pentru perioada 2021-2027 și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 282/2014 (JO L 107, 26.3.2021, pp. 1-29).

Comunicare a Comisiei către Consiliu și Parlamentul European – Un plan de acțiune european „O singură sănătate” (One Health) împotriva rezistenței la antimicrobiene (RAM) [COM(2017) 339 final, 29.6.2017].

Comunicarea Comisiei – Orientările UE pentru utilizarea prudentă a antimicrobienelor în domeniul sănătății umane (JO L 212, 1.7.2017, pp. 1-12).

Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor („Legea privind sănătatea animală”) (JO L 84, 31.3.2016, pp. 1-208).

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) 2016/429 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European și către Consiliu – Plan de acțiune împotriva amenințărilor tot mai mari reprezentate de rezistența la antimicrobiene [COM(2011) 748 final, 15.11.2011].

Recomandarea Consiliului din 9 iunie 2009 privind siguranța pacienților, inclusiv prevenirea și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale (JO C 151, 3.7.2009, pp. 1-6).

Recomandarea 2002/77/CE a Consiliului din 15 noiembrie 2001 privind utilizarea prudentă a agenților antimicrobieni în medicina umană (JO L 34, 5.2.2002, pp. 13–16).

Data ultimei actualizări: 12.06.2024

Top