Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Traficul cu specii sălbatice de faună și floră – Planul de acțiune al UE

Traficul cu specii sălbatice de faună și floră – Planul de acțiune al UE

SINTEZĂ PRIVIND:

Comunicare a Comisiei [COM(2016) 87 final] – Planul de acțiune al UE în materie de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună și floră

SINTEZĂ

CARE ESTE ROLUL ACESTEI COMUNICĂRI?

  • Comunicarea stabilește un plan de detaliu pentru combaterea traficului cu specii sălbatice de faună și floră (adică strângerea, transportul și distribuirea ilegală a animalelor și a produselor derivate) atât în Uniunea Europeană (UE), cât și la nivel global.
  • Obiectivul acesteia este mobilizarea tuturor canalelor de cooperare ale UE la nivel diplomatic, comercial și de dezvoltare pentru a stopa ceea ce în prezent a devenit una dintre formele cele mai profitabile ale criminalității organizate.

ASPECTE-CHEIE

Planul de acțiune cuprinde 32 de măsuri care se vor pune în aplicare între 2016 și 2020 de către UE și de către fiecare din cele 28 de țări ale UE (1). Planul se concentrează pe trei elemente-cheie:

  • 1.

    Prevenirea traficului și reducerea ofertei și a cererii de produse ilegale derivate din specii sălbatice de faună și floră. De exemplu:

    • Comisia Europeană va emite orientări cu scopul de a suspenda exportul obiectelor vechi din fildeș din UE. În schimb, țările UE vor elibera certificate numai pentru schimburile intracomunitare de obiecte vechi din fildeș pe baza criteriilor definite în orientări;
    • Comisia și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate se vor asigura că politicile UE și instrumentele anticorupție ale UE vor include referințe privind traficul cu speciile sălbatice de faună și floră (în special în cadrul dialogului cu principalele țări din afara UE care beneficiază de sprijin bugetar din partea UE).
  • 2.

    Punerea în aplicare mai bună a normelor existente și combaterea de o manieră mai eficace a criminalității organizate. De exemplu:

    • Comisia, Europol și Eurojust vor face demersuri pentru a îmbunătăți cooperarea între țările UE în cazurile transfrontaliere de trafic cu specii sălbatice de faună și floră;
    • Comisia, Înaltul Reprezentant și țările UE vor sprijini consolidarea capacităților în materie de asigurare a respectării legii în principalele țări de origine și de comercializare, inclusiv asigurarea respectării legii în zonele protejate.
  • 3.

    Consolidarea cooperării între țările de origine, țările consumatoare și țările de tranzit. De exemplu:

    • Comisia și Înaltul Reprezentant vor face demersuri pentru a asigura un sprijin mai mare, mai eficace și mai bine orientat din punct de vedere strategic pentru țările în curs de dezvoltare;
    • împreună cu țările UE, Comisia și Înaltul Reprezentant vor intensifica dialogul cu principalele țări de origine, de tranzit și de comercializare, inclusiv dialogul cu comunitățile locale rurale, societatea civilă și sectorul privat.

CONTEXT

Traficul cu specii sălbatice de faună și floră este una dintre formele cele mai profitabile ale criminalității organizate. Acesta are un impact devastator asupra biodiversității și un impact negativ asupra statului de drept datorită legăturilor strânse cu corupția. De asemenea, acest trafic joacă un rol din ce în ce mai proeminent în finanțarea milițiilor și a grupurilor teroriste.

UE este o regiune de destinație, de origine și de tranzit pentru traficul cu specii sălbatice de faună și floră. În toate aceste cazuri, UE are un rol central în eradicarea acestui comerț ilegal.

Pentru informații suplimentare, consultați pagina referitoare la Abordarea UE privind combaterea traficului cu specii sălbatice de faună și floră pe site-ul internet al Comisiei Europene.

ACT

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Planul de acțiune al UE în materie de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună și floră [COM(2016) 87 final din 26.2.2016]

ACTE CONEXE

Document de lucru al serviciilor Comisiei: Analize și dovezi în sprijinul planului de acțiune al UE în materie de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună și floră care însoțește Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Planul de acțiune al UE în materie de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună și floră [SWD(2016) 38 final din 26.2.2016]

Consolidarea cooperării cu sectoarele economice în vederea combaterii comerțului ilegal cu specii sălbatice de faună și floră – Raportul Final. Raport pentru DG Mediu a CE, 13.11.2015.

Data ultimei actualizări: 02.05.2016



(1) Regatul Unit se retrage din Uniunea Europeană și, începând cu 1 februarie 2020, are statut de țară terță (țară din afara UE).

Top