Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R0782

    Regulamentul (UE) nr. 782/2013 al Comisiei din 14 august 2013 de modificare a anexei III la Regulamentul (UE) nr. 66/2010 al Parlamentului European și al Consiliului privind eticheta UE ecologică Text cu relevanță pentru SEE

    JO L 219, 15.8.2013, p. 26–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/782/oj

    15.8.2013   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 219/26


    REGULAMENTUL (UE) NR. 782/2013 AL COMISIEI

    din 14 august 2013

    de modificare a anexei III la Regulamentul (UE) nr. 66/2010 al Parlamentului European și al Consiliului privind eticheta UE ecologică

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 66/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind eticheta UE ecologică (1), în special articolul 15,

    întrucât:

    (1)

    Pentru a promova utilizarea etichetei UE ecologice și a-i încuraja pe operatorii ale căror produse îndeplinesc criteriile pentru eticheta respectivă, costurile utilizării acesteia trebuie să fie cât mai scăzute posibil, dar suficiente pentru a acoperi costurile de funcționare a sistemului UE de etichetare ecologică.

    (2)

    Regulamentul (CE) nr. 66/2010 prevede posibilitatea de a majora nivelul maxim al taxelor atunci când este necesar și oportun.

    (3)

    Organismele competente au efectuat o evaluare internă pentru a evalua dacă nivelul actual al taxelor este suficient pentru a acoperi toate sarcinile care le revin în legătură cu funcționarea sistemului UE de etichetare ecologică.

    (4)

    Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul comitetului instituit în temeiul articolului 16 din Regulamentul (CE) nr. 66/2010,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Anexa III la Regulamentul (CE) nr. 66/2010 se înlocuiește cu textul din anexa la prezentul regulament.

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 14 august 2013.

    Pentru Comisie

    Președintele

    José Manuel BARROSO


    (1)  JO L 27, 30.1.2010, p. 1.


    ANEXĂ

    „ANEXA III

    1.   Taxa de cerere

    Organismul competent căruia i se adresează o cerere percepe o taxă de prelucrare a acesteia. Taxa respectivă nu poate fi mai mică de 200 EUR și nu poate depăși 2 000 EUR.

    În cazul întreprinderilor mici și mijlocii (1) și al operatorilor din țările în curs de dezvoltare, nivelul maxim al taxei de cerere nu poate depăși 600 EUR.

    În cazul microîntreprinderilor (2), nivelul maxim al taxei de cerere este de 350 EUR.

    Taxa de cerere se reduce cu 30 % pentru solicitanții înregistrați în cadrul sistemului comunitar de management de mediu și audit (EMAS) sau cu 15 % pentru cei certificați în baza standardului ISO 14001. Reducerile nu sunt cumulative. În cazul în care sunt îndeplinite ambele condiții, se aplică numai reducerea cea mai mare.

    Reducerea se acordă cu condiția ca solicitantul să se angajeze în mod expres să asigure deplina conformitate a produselor sale etichetate ecologic cu criteriile pertinente privind eticheta UE ecologică pe întreaga durată de valabilitate a contractului și înscrierea corespunzătoare a angajamentului respectiv în politica sa de mediu și în obiectivele sale ecologice detaliate.

    Organismele competente pot percepe o taxă pentru modificarea sau prelungirea unei licențe. Această taxă nu poate depăși taxa de cerere, iar reducerile menționate mai sus sunt de asemenea aplicabile.

    Taxa de cerere nu acoperă costurile testărilor și verificărilor efectuate de către terți și nici ale inspecțiilor la fața locului care pot fi solicitate de un terț sau de un organism competent. Solicitanții vor acoperi ei înșiși costurile acestor testări, verificări și inspecții.

    2.   Taxa anuală

    Organismul competent poate cere fiecărui solicitant care a obținut eticheta UE ecologică să achite o taxă anuală. Aceasta poate fi o sumă forfetară sau o taxă bazată pe valoarea anuală a vânzărilor în Uniune ale produsului pentru care s-a acordat eticheta UE ecologică.

    Perioada acoperită de taxă începe de la data la care solicitantului i-a fost acordată eticheta UE ecologică.

    În cazul în care taxa se calculează ca procent din valoarea vânzărilor anuale, acesta nu poate depăși 0,15 % din valoarea respectivă. Atunci când produsul care a primit eticheta ecologică a UE se înscrie în categoria bunurilor, taxa se calculează pe baza prețurilor franco fabrică. Când este vorba de un serviciu, taxa se calculează pe baza prețului de livrare.

    Taxa anuală maximă se fixează la 25 000 EUR pe grupă de produse și pe solicitant.

    În cazul IMM-urilor, al microîntreprinderilor sau al solicitanților din țările în curs de dezvoltare, taxa anuală se reduce cu cel puțin 25 %.

    Taxa anuală nu acoperă costurile testărilor, ale verificărilor și ale eventualelor inspecții la fața locului care ar putea fi necesare. Solicitanții vor acoperi ei înșiși costurile acestor testări, verificări și inspecții.

    3.   Taxa de inspecție

    Organismul competent poate percepe o taxă de inspecție.


    (1)  Întreprinderile mici și mijlocii, conform definiției din Recomandarea 2003/361/CE a Comisiei (JO L 124, 20.5.2003, p. 36).

    (2)  Microîntreprinderile, conform definiției din Recomandarea 2003/361/CE.”


    Top