Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012R0203

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 203/2012 al Comisiei din 8 martie 2012 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 889/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului, în ceea ce privește normele pentru vin ecologic

JO L 71, 9.3.2012, p. 42–47 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2021; abrogare implicită prin 32021R1165

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2012/203/oj

9.3.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 71/42


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) NR. 203/2012 AL COMISIEI

din 8 martie 2012

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 889/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului, în ceea ce privește normele pentru vin ecologic

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, precum și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91 (1), în special articolul 19 alineatul (3) al doilea paragraf, articolul 21 alineatul (2), articolul 22 alineatul (1), articolul 38 litera (a) și articolul 40,

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 834/2007, în special titlul III capitolul 4, prevede cerințele de bază pentru producția ecologică de alimente procesate. Normele de aplicare a acestor cerințe de bază au fost stabilite de Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei din 5 septembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în ceea ce privește producția ecologică, etichetarea și controlul (2).

(2)

Este necesar ca Regulamentul (CE) nr. 889/2008 să prevadă dispoziții specifice pentru producția de vin ecologic. Aceste dispoziții trebuie să se aplice produselor din sectorul vitivinicol, astfel cum se menționează în Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP”) (3).

(3)

Pentru procesarea vinului ecologic este necesar să se utilizeze, în condiții bine definite, anumite produse și substanțe ca aditivi sau adjuvanți tehnologici. În acest scop și pe baza recomandărilor studiului efectuat la nivelul Uniunii și intitulat „Organic viticulture and wine-making: development of environment and consumer friendly technologies for organic wine quality improvement and scientifically based legislative framework” (Viticultura și vinificația ecologice: elaborarea tehnologiilor, care protejează mediul și consumatorii, de îmbunătățire a calității vinului ecologic și a unui cadru legislativ fundamentat științific), cunoscut și sub denumirea de „ORWINE” (4), utilizarea unor astfel de produse și substanțe trebuie autorizată în conformitate cu articolul 21 din Regulamentul (CE) nr. 834/2007.

(4)

Anumite produse și substanțe, utilizate ca aditivi și adjuvanți tehnologici în practicile oenologice în temeiul Regulamentului (CE) nr. 606/2009 al Comisiei din 10 iulie 2009 de stabilire a anumitor norme de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al Consiliului în privința categoriilor de produse viticole, a practicilor oenologice și a restricțiilor care se aplică acestora (5), sunt derivate din materii prime de origine agricolă. În acest caz, materiile prime pot fi disponibile pe piață în formă ecologică. Cu scopul de a încuraja creșterea cererii de astfel de materii prime pe piață, trebuie să se favorizeze utilizarea aditivilor și a adjuvanților tehnologici derivați din materii prime obținute prin metode ale agriculturii ecologice.

(5)

Practicile și tehnicile de vinificație sunt stabilite la nivelul Uniunii de Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 și de normele de punere în aplicare a acestuia stabilite de Regulamentul (CE) nr. 606/2009 și de Regulamentul (CE) nr. 607/2009 al Comisiei din 14 iulie 2009 de stabilire a unor norme de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al Consiliului în ceea ce privește denumirile de origine protejate și indicațiile geografice protejate, mențiunile tradiționale, etichetarea și prezentarea anumitor produse vitivinicole (6). Utilizarea acestor practici și tehnici de vinificație la producerea vinurilor ecologice ar putea să nu fie conformă cu obiectivele și principiile stabilite de Regulamentul (CE) nr. 834/2007 și, în special, cu principiile specifice aplicabile procesării alimentelor ecologice, menționate la articolul 6 din Regulamentul (CE) nr. 834/2007. Prin urmare, pentru anumite practici și procese oenologice trebuie stabilite restricții și limitări specifice.

(6)

Alte practici care sunt folosite pe scară largă la procesarea alimentelor pot fi utilizate și la producerea vinurilor și pot produce, de asemenea, unele efecte asupra anumitor caracteristici esențiale ale produselor ecologice și, în consecință, asupra adevăratei naturi a acestora, dar în prezent nu sunt disponibile tehnici alternative pentru a le înlocui. Acest lucru este valabil în cazul tratamentelor termice, al filtrării, al osmozei inverse și al utilizării rășinilor schimbătoare de ioni. În consecință, aceste practici trebuie să poată fi folosite de producătorii de vin ecologic, dar utilizarea lor trebuie restricționată. Este necesar să se prevadă la momentul oportun posibilitatea de a reexamina utilizarea tratamentelor termice, a rășinilor schimbătoare de ioni și a osmozei inverse.

(7)

La producerea vinului ecologic, trebuie excluse practicile și procesele oenologice care pot induce în eroare în privința adevăratei naturi a produselor ecologice. Este vorba despre concentrarea prin răcire, dezalcoolizare, eliminarea anhidridei sulfuroase prin procedee fizice, electrodializă și utilizarea schimbătorilor de cationi, deoarece aceste practici oenologice modifică în mod semnificativ compoziția produsului, până la punctul în care pot induce în eroare în privința adevăratei naturi a vinului ecologic. În mod similar, utilizarea sau adăugarea anumitor substanțe ar putea induce, de asemenea, în eroare în privința adevăratei naturi a vinului ecologic. Prin urmare, este necesar să se prevadă faptul că astfel de substanțe nu trebuie să fie utilizate sau adăugate în cadrul practicilor și al tratamentelor oenologice ecologice.

(8)

În ceea ce privește în mod specific sulfiții, rezultatele studiului ORWINE au arătat că producătorii de vin ecologic din Uniune au reușit deja să reducă nivelul de anhidridă sulfuroasă în vinurile obținute din struguri ecologici în comparație cu conținutul maxim de anhidridă sulfuroasă autorizat pentru vinurile non-ecologice. Prin urmare, este necesar să se stabilească un conținut maxim de sulf, specific vinurilor ecologice, care trebuie să fie mai mic decât nivelul autorizat pentru vinurile non-ecologice. Cantitățile de anhidridă sulfuroasă necesare variază în funcție de diferitele categorii de vinuri și depind de anumite caracteristici intrinseci ale vinului, în special de conținutul de zahăr, care trebuie luate în considerare la stabilirea nivelurilor maxime ale conținutului de anhidridă sulfuroasă specific vinurilor ecologice. Condițiile climatice extreme pot provoca însă dificultăți în anumite zone vitivinicole, din cauza cărora devine necesară utilizarea unor cantități suplimentare de sulfiți la prepararea vinului, pentru a se obține stabilitatea produsului final din anul respectiv. Prin urmare, atunci când sunt întrunite astfel de condiții, trebuie să se autorizeze creșterea conținutului maxim de anhidridă sulfuroasă.

(9)

Vinul este un produs cu durată lungă de conservare, iar unele vinuri sunt păstrate în mod tradițional timp de mai mulți ani în butoaie sau în rezervoare înainte de a fi comercializate. În conformitate cu condițiile prevăzute de Regulamentul (CEE) nr. 2092/91 al Consiliului din 24 iunie 1991 privind metoda de producție agricolă ecologică și indicarea acesteia pe produsele agricole și alimentare (7) și pentru o perioadă limitată, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 889/2008, comercializarea acestor vinuri în condițiile menținerii cerințelor de etichetare prevăzute de regulamentul respectiv trebuie autorizată până la epuizarea stocurilor.

(10)

Unele dintre vinurile depozitate au fost deja produse printr-un proces de vinificație conform cu normele de producție pentru vin ecologic stabilite de prezentul regulament. În cazurile în care acest fapt poate fi dovedit, trebuie să se autorizeze utilizarea siglei comunitare pentru producție ecologică menționată la articolul 25 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007, denumită de la 1 iulie 2010„sigla ecologică a UE”, pentru a permite comparația și competiția loiale între vinurile ecologice produse înainte și după intrarea în vigoare a prezentului regulament. În caz contrar, vinul trebuie etichetat exclusiv ca „vin obținut din struguri ecologici”, fără a se utiliza sigla ecologică a UE, cu condiția ca vinul să fi fost produs în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 2092/91 și cu Regulamentul (CE) nr. 889/2008 înainte de modificarea sa prin prezentul regulament.

(11)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 889/2008 trebuie modificat în consecință.

(12)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de reglementare pentru producția ecologică,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CE) nr. 889/2008 se modifică după cum urmează:

1.

Titlul II se modifică după cum urmează:

(a)

la articolul 27 alineatul (1), teza introductivă se înlocuiește cu următorul text:

„În sensul articolului 19 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007, numai următoarele substanțe pot fi utilizate la procesarea alimentelor ecologice, cu excepția produselor din sectorul vitivinicol, în cazul cărora se aplică dispozițiile de la capitolul 3a:”

(b)

se inserează următorul capitol 3a:

CAPITOLUL 3a

Reguli specifice privind vinificația

Articolul 29b

Domeniu de aplicare

(1)   Prezentul capitol stabilește reguli specifice pentru producția ecologică a produselor din sectorul vitivinicol, menționate la articolul 1 alineatul (1) litera (l) din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului (8).

(2)   Se aplică Regulamentele (CE) nr. 606/2009 (9) și (CE) nr. 607/2009 (10) ale Comisiei, cu excepția cazului în care există dispoziții contrare explicite în prezentul capitol.

Articolul 29c

Utilizarea anumitor produse și substanțe

(1)   În sensul articolului 19 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007, produsele din sectorul vitivinicol se obțin din materii prime ecologice.

(2)   În sensul articolului 19 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007, numai produsele și substanțele enumerate în anexa VIIIa la prezentul regulament pot fi utilizate la fabricarea produselor din sectorul vitivinicol, inclusiv în cursul proceselor și al practicilor oenologice, cu respectarea condițiilor și a restricțiilor stabilite de Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 și de Regulamentul (CE) nr. 606/2009 și, în special, în anexa I A la acest din urmă regulament.

(3)   Se utilizează, dacă sunt disponibile, produsele și substanțele enumerate în anexa VIIIa la prezentul regulament și marcate cu un asterisc, derivate din materii prime ecologice.

Articolul 29d

Practici oenologice și restricții

(1)   Fără a aduce atingere articolului 29c și interdicțiilor și restricțiilor specifice prevăzute la alineatele (2)-(5) din prezentul articol, sunt autorizate numai practicile, procesele și tratamentele oenologice, ținându-se seama inclusiv de restricțiile prevăzute la articolele 120c și 120d din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 și la articolul 3, la articolele 5-9 și la articolele 11-14 din Regulamentul (CE) nr. 606/2009, precum și în anexele la aceste regulamente, utilizate înainte de 1 august 2010.

(2)   Se interzice utilizarea următoarelor practici, procese și tratamente oenologice:

(a)

concentrarea parțială prin răcire, menționată în secțiunea B punctul 1 litera (c) din anexa XVa la Regulamentul (CE) nr. 1234/2007;

(b)

eliminarea anhidridei sulfuroase prin procedee fizice, prevăzută la punctul 8 din anexa I A la Regulamentul (CE) nr. 606/2009;

(c)

tratarea prin electrodializă pentru a asigura stabilizarea tartrică a vinului, prevăzută la punctul 36 din anexa I A la Regulamentul (CE) nr. 606/2009;

(d)

dezalcoolizarea parțială a vinului prevăzută la punctul 40 din anexa I A la Regulamentul (CE) nr. 606/2009;

(e)

tratamentul cu schimbători de cationi pentru a asigura stabilizarea tartrică a vinului, prevăzut la punctul 43 din anexa I A la Regulamentul (CE) nr. 606/2009.

(3)   Utilizarea următoarelor practici, procese și tratamente oenologice se autorizează în următoarele condiții:

(a)

în cazul tratamentelor termice prevăzute la punctul 2 din anexa I A la Regulamentul (CE) nr. 606/2009, temperatura nu trebuie să depășească 70 °C;

(b)

în cazul centrifugării și filtrării cu sau fără agent de filtrare inert, prevăzute la punctul 3 din anexa I A la Regulamentul (CE) nr. 606/2009, mărimea porilor nu trebuie să fie mai mică de 0,2 micrometri.

(4)   Înainte de 1 august 2015, Comisia reexaminează utilizarea următoarelor practici, procese și tratamente oenologice în vederea eliminării lor treptate sau a impunerii unor restricții suplimentare cu privire la acestea:

(a)

tratamentele termice prevăzute la punctul 2 din anexa I A la Regulamentul (CE) nr. 606/2009;

(b)

utilizarea rășinilor schimbătoare de ioni prevăzută la punctul 20 din anexa I A la Regulamentul (CE) nr. 606/2009;

(c)

osmoza inversă prevăzută la secțiunea B punctul 1 litera (b) din anexa XVa la Regulamentul (CE) nr. 1234/2007.

(5)   Orice modificare adusă după 1 august 2010 practicilor, proceselor și tratamentelor oenologice prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 sau de Regulamentul (CE) nr. 606/2009 poate fi aplicată în producția ecologică de vin numai după adoptarea măsurilor necesare pentru implementarea normelor de producție prevăzute la articolul 19 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007 și, dacă este necesar, după efectuarea unei evaluări în conformitate cu articolul 21 din regulamentul respectiv.

(c)

articolul 47 se modifică după cum urmează:

(i)

la primul paragraf se adaugă următoarea literă (e):

„(e)

utilizarea de anhidridă sulfuroasă până la conținutul maxim care trebuie stabilit în conformitate cu anexa I B la Regulamentul (CE) nr. 606/2009, dacă, în urma condițiilor meteorologice excepționale dintr-un anumit an de recoltă, starea sanitară a strugurilor ecologici dintr-o zonă geografică specifică se deteriorează din cauza atacurilor bacteriene sau fungice grave, fapt care îl obligă pe producătorul de vin să utilizeze mai multă anhidridă sulfuroasă decât în anii precedenți pentru a obține un produs final comparabil.”;

(ii)

al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„După aprobarea de către autoritatea competentă, operatorii individuali păstrează documente justificative privind utilizarea excepțiilor menționate mai sus. Statele membre se informează reciproc și informează Comisia în legătură cu excepțiile pe care le-au acordat în temeiul primului paragraf literele (c) și (e).”

2.

Titlul V se modifică după cum urmează:

(a)

la articolul 94 alineatul (1) se adaugă următoarea literă (d):

„(d)

în termen de 1 lună de la aprobarea lor, excepțiile acordate de statele membre în temeiul articolului 47 primul paragraf literele (c) și (e).”

(b)

la articolul 95, alineatul (10a) se înlocuiește cu următorul text:

„(10a)   În ceea ce privește produsele din sectorul vitivinicol, perioada tranzitorie menționată la alineatul (8) expiră la 31 iulie 2012.

Stocurile de vinuri produse până la 31 iulie 2012 în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 2092/91 sau cu Regulamentul (CE) nr. 834/2007 pot fi comercializate în continuare până la epuizarea lor, cu condiția respectării următoarelor cerințe de etichetare:

(a)

sigla comunitară pentru producție ecologică menționată la articolul 25 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007, denumită de la 1 iulie 2010«sigla ecologică a UE», poate fi utilizată cu condiția ca procesul de vinificație să respecte dispozițiile de la titlul II capitolul 3a din prezentul regulament;

(b)

operatorii care utilizează «sigla ecologică a UE» păstrează documente doveditoare pentru o perioadă de cel puțin 5 ani de la punerea pe piață a vinului obținut din struguri ecologici, inclusiv cu privire la cantitățile respective de vin în litri, pe categorii de vin și pe an;

(c)

în cazul în care documentele doveditoare menționate la litera (b) din prezentul alineat nu sunt disponibile, vinul respectiv poate fi etichetat ca «vin obținut din struguri ecologici», cu condiția ca acesta să respecte cerințele prezentului regulament, cu excepția celor prevăzute la titlul II capitolul 3a;

(d)

vinul etichetat ca «vin obținut din struguri ecologici» nu poate purta «sigla ecologică a UE».”

3.

Se inserează următoarea anexă VIIIa, al cărei text este prevăzut în anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 august 2012.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 8 martie 2012.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 189, 20.7.2007, p. 1.

(2)  JO L 250, 18.9.2008, p. 1.

(3)  JO L 299, 16.11.2007, p. 1.

(4)  http://www.orwine.org/default.asp?scheda=263.

(5)  JO L 193, 24.7.2009, p. 1.

(6)  JO L 193, 24.7.2009, p. 60.

(7)  JO L 198, 22.7.1991, p. 1. Regulamentul (CEE) nr. 2092/91 a fost abrogat și înlocuit cu Regulamentul (CE) nr. 834/2007 de la 1 ianuarie 2009.

(8)  JO L 299, 16.11.2007, p. 1.

(9)  JO L 193, 24.7.2009, p. 1.

(10)  JO L 193, 24.7.2009, p. 60.”


ANEXĂ

„ANEXA VIIIa

Produse și substanțe autorizate pentru utilizarea sau adăugarea în produsele ecologice din sectorul vitivinicol, menționate la articolul 29c

Tipul tratamentului în conformitate cu anexa I A la Regulamentul (CE) nr. 606/2009

Denumirea produselor sau substanțelor

Condiții și restricții specifice în cadrul limitelor și al condițiilor stabilite de Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 și de Regulamentul (CE) nr. 606/2009

Punctul 1:

utilizare pentru aerare sau oxigenare

Aer

Oxigen gazos

 

Punctul 3:

centrifugare și filtrare

Perlit

Celuloză

Diatomit

Utilizare numai ca agent de filtrare inert

Punctul 4:

utilizare pentru crearea unei atmosfere inerte și pentru manipularea produsului fără contact cu aerul

Azot

Dioxid de carbon

Argon

 

Punctele 5, 15 și 21:

utilizare

Drojdii (1)

 

Punctul 6:

utilizare

Fosfat diamoniu

Clorhidrat de tiamină

 

Punctul 7:

utilizare

Anhidridă sulfuroasă

Bisulfit de potasiu sau metabisulfit de potasiu

(a)

Conținutul maxim de anhidridă sulfuroasă nu depășește 100 miligrame pe litru pentru vinurile roșii menționate în partea A punctul 1 litera (a) din anexa I B la Regulamentul (CE) nr. 606/2009 și care au un conținut de zahăr rezidual mai mic de 2 grame pe litru

(b)

Conținutul maxim de anhidridă sulfuroasă nu depășește 150 miligrame pe litru pentru vinurile albe și roz menționate în partea A punctul 1 litera (b) din anexa I B la Regulamentul (CE) nr. 606/2009 și care au un conținut de zahăr rezidual mai mic de 2 grame pe litru

(c)

Pentru toate celelalte vinuri, conținutul maxim de anhidridă sulfuroasă aplicat la 1 august 2010 în conformitate cu anexa I B la Regulamentul (CE) nr. 606/2009 se reduce cu 30 miligrame pe litru.

Punctul 9:

utilizare

Cărbune pentru uz oenologic

 

Punctul 10:

clarificare

Gelatină comestibilă (2)

Proteine de origine vegetală din grâu sau mazăre (2)

Ihtiocol (2)

Ovalbumină (2)

Taninuri (2)

 

Cazeină

Cazeinat de potasiu

Dioxid de siliciu

Bentonită

Enzime pectolitice

 

Punctul 12:

utilizare pentru acidificare

Acid lactic

Acid L(+) tartric

 

Punctul 13:

utilizare pentru dezacidificare

Acid L(+) tartric

Carbonat de calciu

Tartrat de potasiu neutru

Bicarbonat de potasiu

 

Punctul 14:

adăugare

Rășină de pin de Alep

 

Punctul 17:

utilizare

Bacterii lactice

 

Punctul 19:

adăugare

Acid L-ascorbic

 

Punctul 22:

utilizare pentru barbotaj

Azot

 

Punctul 23:

adăugare

Dioxid de carbon

 

Punctul 24:

adăugare pentru stabilizarea vinului

Acid citric

 

Punctul 25:

adăugare

Taninuri (2)

 

Punctul 27:

adăugare

Acid metatartric

 

Punctul 28:

utilizare

Gumă de acacia (2) (gumă arabică)

 

Punctul 30:

utilizare

Bitartrat de potasiu

 

Punctul 31:

utilizare

Citrat cupric

 

Punctul 31:

utilizare

Sulfat de cupru

Autorizat până la 31 iulie 2015

Punctul 38:

utilizare

Așchii din lemn de stejar

 

Punctul 39:

utilizare

Alginat de potasiu

 

Tipul tratamentului în conformitate cu partea A punctul 2 litera (b) din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 606/2009

Sulfat de calciu

Numai pentru „vino generoso” sau „vino generoso de licor”


(1)  Pentru diferitele sușe de drojdii: obținute din materii prime organice, dacă sunt disponibile.

(2)  Obținute din materii prime organice, dacă sunt disponibile.”


Top