Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007R1437

    Regulamentul (CE) nr. 1437/2007 al Consiliului din 26 noiembrie 2007 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1290/2005 privind finanțarea politicii agricole comune

    JO L 322, 7.12.2007, p. 1–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2013; abrogat prin 32013R1306

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2007/1437/oj

    7.12.2007   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 322/1


    REGULAMENTUL (CE) NR. 1437/2007 AL CONSILIULUI

    din 26 noiembrie 2007

    de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1290/2005 privind finanțarea politicii agricole comune

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 37 alineatul (2) paragraful al treilea,

    având în vedere propunerea Comisiei,

    având în vedere avizul Parlamentului European (1),

    întrucât:

    (1)

    În cazul măsurilor de intervenție pentru care nu s-a fixat o sumă per unitate în cadrul unei organizări comune a piețelor, este necesară stabilirea unor norme de punere în aplicare, în special în ceea ce privește modul în care se stabilesc sumele ce vor fi finanțate, finanțarea cheltuielilor care rezultă din imobilizarea fondurilor necesare pentru achiziționarea de produse și finanțarea cheltuielilor care rezultă din operațiuni de stocare și, dacă este cazul, din operațiuni de transformare.

    (2)

    Având în vedere natura măsurilor și a programelor reglementate prin Decizia 90/424/CEE a Consiliului din 26 iunie 1990 privind cheltuielile în domeniul veterinar (2), ar trebui să se prevadă că, în anumite cazuri excepționale, justificate corespunzător, Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) poate finanța costurile administrative și de personal care reies din executarea acestor măsuri și programe.

    (3)

    Regulamentul (CE) nr. 1290/2005 (3) stabilește procedura urmată de Comisie pentru a decide reducerea sau suspendarea plăților lunare, precum și procedura urmată pentru a decide suspendarea sau reducerea plăților intermediare.

    (4)

    În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1290/2005, Comisia stabilește sumele care vor fi excluse din finanțarea comunitară în cazul în care constată că aceste cheltuieli nu au fost efectuate în conformitate cu normele comunitare. În contextul procedurii care duce la excluderea de la finanțarea comunitară, Comisia, pentru a remedia situația, adresează recomandări statului membru în cauză referitoare la modul de aplicare a legislației comunitare. În cazul în care statul membru nu pune în aplicare aceste recomandări, Comisia adoptă alte decizii privind excluderea anumitor cheltuieli de la finanțarea comunitară. În plus, în unele cazuri se poate stabili că astfel de recomandări nu vor fi sau nu pot fi puse în aplicare în viitorul apropiat.

    (5)

    În aceste condiții, posibilitatea suspendării sau a reducerii plăților lunare sau intermediare, astfel cum se prevede în prezent în Regulamentul (CE) nr. 1290/2005, nu protejează suficient interesele financiare ale Comunității. În acest sens, se consideră că este necesară instituirea unei proceduri noi care să permită Comisiei să suspende sau să reducă plățile în cazuri specifice într-un mod mai eficient.

    (6)

    O suspendare sau reducere ex ante a plăților în domeniul agriculturii ar putea avea consecințe financiare de proporții pentru statul membru respectiv. În plus, în comparație cu procedura privind decizia de verificare a conformității, statul membru dispune doar de posibilități limitate de a-și apăra poziția în fața Comisiei. De aceea, noua procedură de suspendare sau reducere a plăților ar trebui să fie utilizată doar în cazul în care unul sau mai multe din elementele esențiale ale sistemului național de control în cauză nu există sau nu sunt operaționale ca urmare a gravității sau a caracterului persistent al neregularităților constatate.

    (7)

    Este necesară clarificarea condițiilor în care este inadmisibilă o declarație intermediară de cheltuieli către Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

    (8)

    Regulamentul (CEE) nr. 4045/89 al Consiliului din 21 decembrie 1989 privind controalele efectuate de către statele membre cu privire la operațiunile care fac parte din sistemul de finanțare prin Fondul European de Orientare și Garantare Agricolă, secțiunea Garantare (4), solicită statelor membre să efectueze controale ex post asupra unor cheltuieli efectuate în cadrul politicii agricole comune în exercițiul financiar „n”, în perioada cuprinsă între 1 iulie n + 1 și 30 iunie n + 2. Raportul privind activitățile de control pentru perioada respectivă este prezentat Comisiei doar la sfârșitul anului n + 2.

    (9)

    Termenul pentru deciziile de verificare a conformității stabilit în Regulamentul (CE) nr. 1290/2005 face practic imposibilă pentru Comisie adoptarea unei decizii cu privire la excluderea de la finanțarea comunitară în cazul în care un stat membru nu își respectă obligațiile de control în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 4045/89. Pentru a soluționa această problemă, termenul nu ar trebui să se aplice în cazul încălcării obligațiilor de control de către statele membre în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 4045/89, cu condiția acțiunii Comisiei pe baza unui raport al statului membru în termen de 12 luni de la primirea raportului respectiv.

    (10)

    Având în vedere că nu este nevoie ca statul membru să informeze Comisia asupra modului în care s-a luat decizia sau asupra modului în care intenționează să reutilizeze fondurile anulate și să modifice planul de finanțare pentru programul de dezvoltare rurală în cauză, dispoziția relevantă din Regulamentul (CE) nr. 1290/2005 ar trebui eliminată.

    (11)

    Pentru a alinia dispozițiile tranzitorii în ceea ce privește Fondul European de Orientare și Garantare Agricolă (FEOGA), secțiunea Orientare, la noile dispoziții aplicabile următoarei perioade de programare a fondurilor structurale, Regulamentul (CE) nr. 1290/2005 ar trebui modificat în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului din 11 iulie 2006 de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European și Fondul de coeziune (5).

    (12)

    Se impune clarificarea bazei juridice pentru adoptarea de norme detaliate privind aplicarea Regulamentului (CE) nr. 1290/2005. În special, Comisia ar trebui să poată adopta norme detaliate de punere în aplicare privind publicarea informațiilor referitoare la beneficiarii politicii agricole comune, măsurile de intervenție în cazul în care nu a fost stabilită o sumă fixă unitară în cadrul unei organizări comune a pieței și privind creditele reportate pentru finanțarea plăților directe către gospodării în cadrul politicii agricole comune.

    (13)

    În contextul revizuirii Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (6), dispozițiile privind publicarea anuală ex post de către statele membre a listei beneficiarilor fondurilor alocate de la buget au fost incluse în regulamentul respectiv pentru a pune în aplicare Inițiativa Europeană privind Transparența. Reglementările sectoriale vor furniza mijloacele necesare acestei publicări. Atât FEGA, cât și FEADR fac parte din bugetul general al Comunităților Europene și finanțează cheltuieli în contextul unei gestiuni comune exercitate de statele membre și de Comunitate. De aceea, ar trebui stabilite norme privind publicarea informațiilor referitoare la beneficiarii acestor fonduri. În acest scop, statele membre ar trebui să asigure publicarea anuală ex post a listei beneficiarilor acestor fonduri, precum și a sumelor primite de către fiecare beneficiar din fiecare dintre aceste fonduri.

    (14)

    Punerea acestor informații la dispoziția publicului îmbunătățește transparența în ceea ce privește utilizarea fondurilor comunitare în cadrul politicii agricole comune și promovează o mai bună gestionare financiară a acestor fonduri, în special prin consolidarea controlului public asupra sumelor utilizate. Având în vedere importanța primordială a obiectivelor urmărite, este justificat, ținând cont de principiul proporționalității și de necesitatea protecției datelor cu caracter personal, să se prevadă publicarea generală a informațiilor relevante, în măsura în care aceasta nu depășește ceea ce este necesar într-o societate democratică și în scopul prevenirii neregularităților. Luând în considerare avizul Autorității Europene pentru Protecția Datelor din 10 aprilie 2007 (7), este indicat să se prevadă informarea beneficiarilor fondurilor respective cu privire la faptul că datele în cauză pot fi făcute publice și pot fi prelucrate de organe de anchetă și de audit.

    (15)

    Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1290/2005 ar trebui modificat în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Regulamentul (CE) nr. 1290/2005 se modifică după cum urmează:

    1.

    La articolul 3, se adaugă următorul alineat:

    „(3)   În cazul în care, în cadrul organizării comune a piețelor, nu se stabilește o sumă unitară în ceea ce privește o măsură de intervenție, FEGA finanțează măsura în cauză pe baza sumelor standard uniforme la nivelul Comunității, în special pentru fondurile originare din statele membre utilizate pentru achiziționarea de produse, pentru operațiunile materiale legate de depozitare și, după caz, pentru transformarea produselor de intervenție.

    Cheltuielile și costurile respective se calculează în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 41 alineatul (3).”

    2.

    La articolul 13, se adaugă următorul paragraf:

    „În cazuri excepționale, justificate corespunzător, primul paragraf nu se aplică măsurilor și programelor reglementate de Decizia 90/424/CEE a Consiliului din 26 iunie 1990 privind cheltuielile în domeniul veterinar (8).

    3.

    Se introduce următorul articol:

    „Articolul 17a

    Reducerea și suspendarea plăților lunare în cazuri specifice

    (1)   Fără a aduce atingere articolului 17, Comisia poate lua o decizie, în conformitate cu alineatele (2) și (3) din prezentul articol, în vederea reducerii sau a suspendării plăților lunare prevăzute la articolul 14 pentru o perioadă care urmează a fi determinată în decizie care nu trebuie să depășească 12 luni, dar care poate fi prelungită cu perioade care nu depășesc 12 luni, în cazul în care condițiile prevăzute la alineatul (2) din acest articol sunt îndeplinite în continuare.

    (2)   Plățile lunare pot fi reduse sau suspendate în cazul în care toate condițiile menționate mai jos sunt întrunite:

    (a)

    unul sau mai multe dintre elementele esențiale ale sistemului național de control în cauză nu există sau nu sunt operaționale ca urmare a gravității sau a caracterului persistent al neregularităților constatate;

    (b)

    neregularitățile menționate la litera (a) au un caracter continuu și au constituit motivul pentru cel puțin două decizii luate în temeiul articolului 31 de excludere de la finanțarea comunitară a cheltuielilor statului membru vizat; și

    (c)

    Comisia conchide că statul membru în cauză nu a pus în aplicare recomandările sale privind remedierea situației și nu este în măsură să facă acest lucru în viitorul apropiat.

    (3)   Înainte de a adopta decizia vizată la alineatul (1), Comisia informează statul membru respectiv cu privire la intenția sa și solicită un răspuns din partea acestuia într-o perioadă determinată de către Comisie în funcție de gravitatea problemei și care, în general, este de cel puțin 30 de zile.

    Procentul cu care plățile lunare pot fi reduse sau suspendate este egal cu procentul decis de către Comisie în ultima sa decizie, după cum se prevede la alineatul (2) litera (b). Acesta se aplică cheltuielilor relevante efectuate de către agenția de plăți în care au fost constatate neregularitățile menționate la alineatul (2) litera (a).

    (4)   Reducerea sau suspendarea plăților încetează în cazul în care condițiile prevăzute la alineatul (2) nu mai sunt îndeplinite. Aceasta nu aduce atingere verificării conformității în temeiul articolului 31 din prezentul regulament.”

    4.

    La articolul 26, alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:

    „(4)   În cazul în care una dintre cerințele prevăzute la alineatul (3) nu este respectată, Comisia informează cu privire la aceasta agenția de plăți acreditată și organismul coordonator, în cazul în care acesta a fost desemnat. În cazul în care una dintre cerințele prevăzute la litera (a) sau (c) de la alineatul (3) nu este respectată, declarația de cheltuieli este inadmisibilă.”

    5.

    Se introduce următorul articol:

    „Articolul 27a

    Suspendarea și reducerea plăților intermediare în cazuri specifice

    Articolul 17a se aplică mutatis mutandis în cazul suspendării și al reducerii plăților intermediare prevăzute la articolul 26.”

    6.

    La articolul 31 alineatul (5) se adaugă următoarea literă:

    „(c)

    încălcarea de către statele membre a obligațiilor lor prevăzute în Regulamentul (CEE) nr. 4045/89 al Consiliului din 21 decembrie 1989 privind controalele efectuate de către statele membre cu privire la operațiunile care fac parte din sistemul de finanțare prin Fondul European de Orientare și Garantare Agricolă, secțiunea Garantare (9), cu condiția ca statului membru să i se notifice în scris de către Comisie concluziile anchetei acesteia în termen de 12 luni de la primirea de către Comisie a raportului statului membru privind rezultatele controlului cheltuielilor respective.

    7.

    La articolul 33 alineatul (4), se elimină paragraful al doilea.

    8.

    La articolul 40, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

    „(1)   Prin derogare de la articolul 31 alineatul (2), articolul 32 alineatul (4) și articolul 37 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1260/1999 al Consiliului din 21 iunie 1999 de stabilire a dispozițiilor generale referitoare la fondurile structurale (10), sumele parțiale destinate asistenței cofinanțate de secțiunea Orientare din cadrul FEOGA, aprobate de către Comisie în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2000 și 31 decembrie 2006, pentru care declarația certificată de cheltuieli efectiv plătite, raportul final privind punerea în aplicare și declarația prevăzută la articolul 38 alineatul (1) litera (f) din regulamentul respectiv nu au fost trimise Comisiei în termen de 15 luni de la data finală stabilită pentru eligibilitatea cheltuielilor, prevăzută în decizia de acordare a unei contribuții din fonduri, sunt dezangajate automat de către Comisie cel târziu în termen de 6 luni de la data-limită respectivă, ceea ce determină rambursarea sumelor plătite în mod necuvenit.

    9.

    Articolul 42 se modifică după cum urmează:

    (a)

    punctul 1 se înlocuiește cu următorul text:

    „1.

    condițiile aplicabile acreditării agențiilor de plăți, precum și acreditărilor specifice ale organismelor coordonatoare, funcțiile acestora, informațiile cerute și modalitățile prin care acestea sunt puse la dispoziția Comisiei sau transmise acesteia;”;

    (b)

    se introduc următoarele puncte:

    „8a.

    norme detaliate privind finanțarea și organizarea contabilă a măsurilor de intervenție sub forma stocării publice, precum și privind alte cheltuieli finanțate de către FEGA și FEADR;

    8b.

    norme detaliate privind publicarea informațiilor referitoare la beneficiari prevăzute la articolul 44a, precum și privind aspectele practice referitoare la protecția persoanelor în ceea ce privește prelucrarea datelor lor cu caracter personal, în conformitate cu principiile prevăzute în legislația comunitară cu privire la protecția datelor. Aceste norme garantează în special că beneficiarii fondurilor sunt informați cu privire la faptul că datele în cauză pot fi făcute publice și pot fi prelucrate de organe de anchetă și de audit în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităților, inclusiv cu privire la momentul în care are loc această informare;

    8c.

    condițiile și normele detaliate aplicabile creditelor reportate în conformitate cu articolul 149 alineatul (3) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 pentru finanțarea cheltuielilor prevăzute la articolul 3 alineatul (1) litera (c) din prezentul regulament.”

    10.

    Se introduce următorul articol:

    „Articolul 44a

    Publicarea beneficiarilor

    În conformitate cu articolul 53b alineatul (2) litera (d) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002, statele membre asigură publicarea anuală ex post a beneficiarilor FEGA și FEADR, precum și a sumelor primite de fiecare beneficiar din fiecare dintre aceste fonduri.

    Informațiile publicate includ cel puțin:

    (a)

    pentru FEGA, suma subdivizată în plăți directe în sensul articolului 2 litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 1782/2003 și în alte cheltuieli;

    (b)

    pentru FEADR, suma totală a finanțării publice pentru fiecare beneficiar.”

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Punctul 3 și punctul 5 din articolul 1 se aplică de la 1 iulie 2008.

    Punctul 6 din articolul 1 se aplică cu privire la rapoartele primite de către Comisie din partea statelor membre după 1 ianuarie 2008, cu excepția oricăror cheltuieli efectuate de către statele membre înainte de începerea exercițiului financiar 2006.

    Punctul 10 din articolul 1 se aplică cheltuielilor FEGA efectuate începând cu 16 octombrie 2007 și cheltuielilor FEADR efectuate începând cu 1 ianuarie 2007.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 26 noiembrie 2007.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    J. SILVA


    (1)  Avizul din 11 octombrie 2007 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

    (2)  JO L 224, 18.8.1990, p. 19. Decizie modificată ultima dată prin Decizia 2006/965/CE (JO L 397, 30.12.2006, p. 22).

    (3)  JO L 209, 11.8.2005, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 378/2007 (JO L 95, 5.4.2007, p. 1).

    (4)  JO L 388, 30.12.1989, p. 18. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2154/2002 (JO L 328, 5.12.2002, p. 4).

    (5)  JO L 210, 31.7.2006, p. 25. Regulament modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1989/2006 (JO L 411, 30.12.2006, p. 6).

    (6)  JO L 248, 16.9.2002, p. 1. Regulament modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1995/2006 (JO L 390, 30.12.2006, p. 1).

    (7)  JO C 134, 16.6.2007, p. 1.

    (8)  JO L 224, 18.8.1990, p. 19. Decizie modificată ultima dată prin Decizia 2006/965/CE (JO L 397, 30.12.2006, p. 22).”

    (9)  JO L 388, 30.12.1989, p. 18. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2154/2002 (JO L 328, 5.12.2002, p. 4).”

    (10)  JO L 161, 26.6.1999, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1198/2006 (JO L 223, 15.8.2006, p. 1).”


    Top