Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005L0086

    Directiva 2005/86/CE a Comisiei din 5 decembrie 2005 de modificare a anexei I la Directiva 2002/32/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind substanțele nedorite din furaje în ceea ce privește camfeclorulText cu relevanță pentru SEE.

    JO L 318, 6.12.2005, p. 16–18 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    JO L 321M, 21.11.2006, p. 318–320 (MT)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO, HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2005/86/oj

    03/Volumul 67

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    185


    32005L0086


    L 318/16

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DIRECTIVA 2005/86/CE A COMISIEI

    din 5 decembrie 2005

    de modificare a anexei I la Directiva 2002/32/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind substanțele nedorite din furaje în ceea ce privește camfeclorul

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Directiva 2002/32/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 mai 2002 privind substanțele nedorite din furaje (1), în special articolul 8 alineatul (1),

    întrucât:

    (1)

    Directiva 2002/32/CE interzice utilizarea produselor destinate furajelor al căror conținut de substanțe nedorite depășește conținutul maxim stabilit în anexa I.

    (2)

    Odată cu adoptarea Directivei 2002/32/CE, Comisia a anunțat că dispozițiile anexei I la respectiva decizie vor fi reexaminate pe baza evaluărilor științifice ale riscurilor actualizate și ținând seama de interzicerea oricărei diluții a produselor contaminate neconforme destinate ca hrană pentru animale.

    (3)

    La 2 februarie 2005, grupul științific privind substanțele contaminante din lanțul alimentar al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (AESA) adoptă un aviz în urma unei cereri a Comisiei privind camfeclorul ca substanță nedorită în furaje.

    (4)

    Camfeclorul este un insecticid nesistemic, la a cărui utilizare se renunță în mod progresiv în cea mai mare parte a lumii. Amestecurile pe bază de camfeclor au o compoziție complexă, conținând cel puțin două sute doi congeneri diferiți identificați. Datorită persistenței și a proprietăților sale chimice, produsul în cauză este încă prezent în mediu.

    (5)

    Unii congeneri, precum CHB 32, care reprezintă principalii constituenți ai amestecurilor tehnice, fac obiectul unei biotransformări relativ rapide, în timp ce alții, precum CHB 26, 50 și 62 sunt mai persistenți și se acumulează în mod semnificativ în lanțul alimentar. Congenerii CHB 26, 50 și 62 pot funcționa ca indicatori ai contaminării cu camfeclor. Prezența CHB 32 este un indicator al unei contaminări recente care ar putea fi inclus în cadrul programelor de supraveghere pentru a repera eventuale practici frauduloase.

    (6)

    Principalele surse de expunere a animalelor la camfeclorul din alimentație sunt uleiul și făina de pește. Hrana pentru pești (în special pentru speciile carnivore) poate conține cantități importante de făină și ulei de pește. Făina de pește este utilizată mai puțin la celelalte animale, prin urmare, se înregistrează o expunere mai scăzută prin alimentație.

    (7)

    Peștii sunt cei mai sensibili la toxicitatea camfeclorului. Transferul de camfeclor în țesuturile comestibile este mare la peștii grași și mai mic la celelalte animale de fermă. Peștii, în special speciile bogate în lipide, reprezintă sursa principală de expunere umană, celelalte surse fiind mai puțin importante.

    (8)

    Trebuie înlocuit conținutul maxim general actual de camfeclor din toate alimentele cu un conținut maxim de camfeclor din uleiul de pește, din făina de pește și din hrana pentru pești, astfel încât respectivele produse să nu prezinte nici un pericol pentru sănătatea umană și sănătatea animalelor. Siguranța alimentației animalelor a fost îmbunătățită prin reducerea semnificativă a conținutului aplicabil hranei pentru pești dată direct peștilor, iar o supraveghere bazată pe un control orientat pe produsele destinate consumului animal identificate ca fiind principalele surse de expunere la camfeclor ar trebui să îmbunătățească siguranța alimentației animalelor.

    (9)

    Nivelul maxim general actual aplicabil camfeclorului nu corespunde nivelurilor de contaminare de bază normală observate în prezent în uleiul de pește. Ar trebui fixat un nivelul maxim în uleiul de pește, având în vedere nivelurile de contaminare de bază, fără a pune în pericol sănătatea animalelor și sănătatea umană. Respectivul nivel maxim trebuie analizat din nou, ținând seama de aplicarea necesară a procedurilor de decontaminare la o scară mai largă.

    (10)

    Prin urmare, Directiva 2002/32/CE ar trebui modificată în consecință.

    (11)

    Măsurile prevăzute de prezenta directivă sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

    ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

    Articolul 1

    Anexa I la Directiva 2002/32/CE se modifică în conformitate cu anexa la prezenta decizie.

    Articolul 2

    (1)   Statele membre asigură intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive în termen de douăsprezece luni de la intrarea în vigoare. Comisiei îi sunt comunicate de îndată de către statele membre textele acestor acte și un tabel de corespondență între aceste acte și prezenta directivă.

    Atunci când statele membre adoptă aceste acte, ele conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

    (2)   Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre textele dispozițiilor de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

    Articolul 3

    Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Articolul 4

    Prezenta directivă se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 5 decembrie 2005.

    Pentru Comisie

    Markos KYPRIANOU

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 140, 30.5.2002, p. 10. Directivă, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2005/8/CE (JO L 27, 29.1.2005, p. 44).


    ANEXĂ

    Anexa I la Directiva 2002/32/CE se modifică prin înlocuirea punctului 19, camfeclor (toxafen) cu următorul text:

    Substanțe nedorite

    Produse pentru furaje

    Conținut maxim în mg/kg (ppm) de furaje cu un conținut de umiditate de 12 %

    (1)

    (2)

    (3)

    „19.

    Camfeclor (toxafen) – suma congenerilor indicatori CHB 26, 50 și 62 (*)

    Pești, alte animale acvatice, produsele și subprodusele acestora, cu excepția uleiului de pește

    0,02

    Ulei de pește (**)

    0,2

    Hrană pentru pești (**)

    0,05


    (*)  Sistemul de numerotare în conformitate cu Parlar, cu prefixul «CHB» sau «Parlar nr.»:

    :

    CHB 26

    :

    2-endo, 3-exo, 5-endo, 6-exo, 8,8,10,10-octaclorobornan

    :

    CHB 50

    :

    2-endo, 3-exo, 5-endo, 6-exo, 8,8,9,10,10-nonaclorobornan

    :

    CHB 62

    :

    2,2,5,5,8,9,9,10,10-nonaclorobornan.

    (**)  Conținuturile sunt reexaminate până la 31 decembrie 2007 pentru a reduce conținuturile maxime.”


    Top