Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004D0613

    Decizia Comisiei din 6 august 2004 privind crearea grupului consultativ pentru lanțul alimentar, sănătatea animală și sănătatea plantelor

    JO L 267M, 12.10.2005, p. 89–91 (MT)
    JO L 275, 25.8.2004, p. 17–19 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 14/07/2022; abrogat prin 32022D0119

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2004/613/oj

    01/Volumul 05

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    135


    32004D0613


    L 275/17

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DECIZIA COMISIEI

    din 6 august 2004

    privind crearea grupului consultativ pentru lanțul alimentar, sănătatea animală și sănătatea plantelor

    (2004/613/CE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    întrucât:

    (1)

    În Cartea albă privind guvernarea europeană, adoptată la 25 iulie 2001 (1), Comisia s-a angajat în sensul deschiderii procesului de elaborare a politicilor în Uniunea Europeană, astfel încât tot mai multe persoane și organizații să fie implicate în definirea și punerea în aplicare a politicilor.

    (2)

    La 11 decembrie 2002, Comisia a adoptat o comunicare cu privire la „Principiile generale și standardele minime pentru consultarea părților interesate de către Comisie” (2), pentru a asigura o abordare consecventă a consultărilor de către toate departamentele Comisiei și a asigura o mai mare transparență procesului de consultare.

    (3)

    Comisia trebuie să se consulte și să informeze consumatorii și cercurile socio-profesionale preocupate de aspecte referitoare la etichetarea și prezentarea alimentelor și a hranei pentru animale, siguranța alimentelor și a hranei pentru animale, nutriția umană în contextul legislației privind alimentele, sănătatea animală și bunăstarea animalelor, precum și sănătatea plantelor.

    (4)

    Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și cerințelor generale ale legislației în domeniul produselor alimentare, de înființare a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței alimentelor (3) prevede consultări publice deschise și transparente, direct sau prin organisme reprezentative, în cursul pregătirii, evaluării și revizuirii legislației privind produsele alimentare, cu excepția cazului în care din motive de urgență acest lucru nu este posibil.

    (5)

    Cartea albă cu privire la siguranța alimentară adoptată de Comisie la 12 ianuarie 2000 (4) prevede costituirea unui grup consultativ pentru siguranța alimentară prin reorganizarea comitetelor consultative existente (Acțiunea 81).

    (6)

    Comitetul consultativ pentru alimente a fost instituit prin Decizia 80/1073/CEE a Comisiei (5).

    (7)

    Alte comitete consultative pentru probleme reglementate de politica agricolă comună au fost instituite prin Decizia 98/235/CEE a Comisiei (6).

    (8)

    Experiența acumulată indică necesitatea regrupării și reorganizării diferitelor comitete consultative pentru probleme privind lanțul alimentar, sănătatea animală și sănătatea plantelor, precum și a îmbunătățirii funcționării acestora.

    (9)

    Este esențial să se instituie sisteme permanente de consultare a cetățenilor la nivel european pe parcursul pregătirii, evaluării și revizuirii legislației comunitare privind alimentele.

    (10)

    Ținând seama de necesitatea unei abordări integrate a lanțului alimentar, a sănătății animale și a sănătății plantelor în vederea protecției consumatorilor, este important ca toate aspectele legislației privind alimentele să fie cuprinse în sistemele de consultări, inclusiv aspectele legate de etichetarea și prezentarea alimentelor și a hranei pentru animale, siguranța alimentelor și a hranei pentru animale, nutriția umană în contextul legislației privind alimentele, sănătatea animală, inclusiv măsurile referitoare la bunăstarea animalelor și diferitele aspecte ale sănătății plantelor, cum ar fi protecția plantelor, produsele fitosanitare și reziduurile acestora, precum și condițiile pentru comercializarea semințelor și materialului reproductiv, inclusiv biodiversitatea, precum și aspectele legate de proprietatea industrială.

    (11)

    Ținând seama de domeniul amplu al consultărilor în cauză și în consecință numărul mare de părți interesate, un sistem permanent eficace de consultări va include consultarea cetățenilor prin organismele care reprezintă interese legate de lanțul alimentar, sănătatea animală și sănătatea plantelor la nivel european, deși consultarea directă a cetățenilor trebuie să fie posibilă în continuare.

    (12)

    Mediile socioeconomice implicate, inclusiv asociațiile consumatorilor din statele membre, au creat organizații la nivelul Uniunii Europene menite să reprezinte interese legate de lanțul alimentar, sănătatea animală și sănătatea plantelor la nivel european.

    (13)

    Calitatea sistemelor de consultări depinde de un dialog direct între Comisie și organismele europene reprezentative, în cadrul unor întâlniri structurate în contextul unui grup consultativ, mai ales cu privire la programul de lucru al Comisiei în domeniul aspectelor alimentare.

    (14)

    Din rațiuni practice cu privire la organizarea întâlnirilor, componența grupului consultativ nu ar trebui să fie foarte largă; cu toate acestea, ar trebui asigurată reprezentarea adecvată a intereselor privind lanțul alimentar, sănătatea animală și sănătatea plantelor. Deoarece grupul va fi consultat în special cu privire la programul de lucru al Comisiei, în practică va fi esențial ca acesta să cuprindă organismele reprezentative cele mai capabile să protejeze, la nivel european, interesele generale privitoare la lanțul alimentar, sănătatea animală și sănătatea plantelor.

    (15)

    Pentru a se asigura eficiența și transparența activității grupului, procedurile sale de funcționare ar trebui să includă posibilitatea de a se organiza întâlniri ale grupului de lucru deschise și altor părți sau organisme interesate, după caz.

    (16)

    Din rațiuni de claritate, Decizia 80/1073/CEE ar trebui abrogată,

    DECIDE:

    Articolul 1

    Se înființează, pe lângă Comisie, grupul consultativ pentru lanțul alimentar, sănătatea animală și sănătatea plantelor, denumit în continuare „grupul”.

    Articolul 2

    Atribuții

    (1)   Comisia se consultă cu grupul cu privire la programul său de lucru în următoarele domenii:

    siguranța alimentelor și a hranei pentru animale;

    etichetarea și prezentarea alimentelor și a hranei pentru animale;

    nutriția umană în contextul legislației privind alimentele;

    sănătatea animală și bunăstarea animalelor;

    aspecte referitoare la protecția plantelor, produsele fitosanitare și reziduurile acestora, precum și condițiile pentru comercializarea semințelor și materialului reproductiv, inclusiv biodiversitatea și probleme legate de proprietatea industrială.

    (2)   De asemenea, Comisia poate să consulte grupul asupra oricăror măsuri pe care Comisia trebuie să le ia sau pe care le propune în aceste domenii.

    Articolul 3

    Componența grupului

    (1)   Grupul se compune din cel mult 45 de reprezentanți ai organismelor europene reprezentative. Aceste organisme trebuie să aibă ca obiectiv protecția intereselor în domeniile menționate la articolul 2 alineatul (1) și trebuie să îndeplinească următoarele criterii: caracterul general al intereselor apărate, reprezentare care să cuprindă toate statele membre sau majoritatea acestora și existența permanentă la nivel comunitar cu acces direct la cunoștințele tehnice ale membrilor, care să permită reacții rapide și coordonate.

    (2)   În termen de o lună de la data adoptării prezentei decizii, Comisia invită organismele care doresc să facă parte din grup să-și exprime interesul în termen de o lună și să-și motiveze interesul și modul în care îndeplinesc criteriile de mai sus.

    (3)   Comisia selectează organismele care îndeplinesc cel mai bine criteriile de mai sus și întocmește o listă a acestora, care urmează a se publica în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    (4)   Fiecare organism selectat asigură coordonarea activităților de consultare și informare în propriul cadru organizatoric, astfel încât să prezinte opiniile cele mai reprezentative cu privire la interesele pe care le reprezintă.

    Articolul 4

    Metode de lucru

    (1)   În principiu, grupul se întrunește de două ori pe an la sediul Comisiei și ori de câte ori Comisia consideră necesară o întrunire.

    (2)   Pot fi create grupuri de lucru pentru a examina probleme specifice pe baza termenilor de referință stabiliți de grup sau ori de câte ori este necesar.

    (3)   Comisia poate invita experți sau observatori, inclusiv organisme reprezentative din state nemembre, după caz, pentru a participa la activitățile grupului sau ale grupurilor de lucru.

    (4)   Grupul și oricare grup de lucru se întrunesc în conformitate cu aranjamentele și calendarul stabilit de Comisie, fiind prezidate de Comisie.

    (5)   Grupul își stabilește regulamentul de procedură pe baza propunerii Comisiei. Departamentele Comisiei asigură serviciile de secretariat pentru întrunirile și activitățile grupului și ale oricărui grup de lucru.

    (6)   Comisia asigură publicitatea pentru activitatea grupului.

    Articolul 5

    Confidențialitatea

    Membrii grupului, experții ad hoc și orice alte persoane invitate să participe ca observatori la întrunirile grupului sunt obligați să nu dezvăluie informațiile aduse la cunoștința lor prin activitatea grupului sau a grupurilor sale de lucru și clasificate de Comisie ca fiind confidențiale. În astfel de cazuri, Comisia poate decide ca numai membrii grupului să primească astfel de informații și să participe la întruniri.

    Articolul 6

    Dispoziție finală

    Decizia 80/1073/CEE a Comisiei de înființare a Comitetului consultativ pentru produsele alimentare se abrogă.

    Articolul 7

    Intrarea în vigoare

    Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles, 6 august 2004.

    Pentru Comisie

    David BYRNE

    Membru al Comisiei


    (1)  COM(2001) 428 final.

    (2)  COM(2002) 704 final.

    (3)  JO L 31, 1.2.2002, p. 1, regulament astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1642/2003 (JO L 245, 29.9.2003, p. 4).

    (4)  COM(1999) 719 final.

    (5)  JO L 318, 26.11.1980, p. 28.

    (6)  JO L 88, 24.3.1998, p. 59.


    Top