Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D1196

    Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/1196 a Comisiei din 3 iulie 2017 de modificare a Deciziei de punere în aplicare 2014/709/UE privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite state membre [notificată cu numărul C(2017) 4432] (Text cu relevanță pentru SEE. )

    C/2017/4432

    JO L 172, 5.7.2017, p. 16–29 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 21/04/2021

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2017/1196/oj

    5.7.2017   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 172/16


    DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/1196 A COMISIEI

    din 3 iulie 2017

    de modificare a Deciziei de punere în aplicare 2014/709/UE privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite state membre

    [notificată cu numărul C(2017) 4432]

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Directiva 89/662/CEE a Consiliului din 11 decembrie 1989 privind controlul veterinar în cadrul schimburilor intracomunitare în vederea realizării pieței interne (1), în special articolul 9 alineatul (4),

    având în vedere Directiva 90/425/CEE a Consiliului din 26 iunie 1990 privind controalele veterinare și zootehnice aplicabile în schimburile intracomunitare cu anumite animale vii și produse în vederea realizării pieței interne (2), în special articolul 10 alineatul (4),

    având în vedere Directiva 2002/99/CE a Consiliului din 16 decembrie 2002 de stabilire a normelor de sănătate animală care reglementează producția, transformarea, distribuția și introducerea produselor de origine animală destinate consumului uman (3), în special articolul 4 alineatul (3),

    întrucât:

    (1)

    Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE a Comisiei (4) stabilește măsuri zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite state membre. Măsurile menționate includ interdicții privind expedierea de porci vii, de preparate din carne de porc, de produse din carne de porc și de oricare alte produse care constau în carne de porc sau conțin carne de porc din anumite zone ale statelor membre în cauză.

    (2)

    Articolul 6 din Directiva 2002/60/CE a Consiliului (5) recunoaște existența unor exploatații alcătuite din unități de producție diferite și permite aplicarea unor derogări în funcție de diferite niveluri de risc ce pot fi recunoscute de autoritatea competentă. Acest aspect ar trebui să se reflecte în derogările prevăzute la articolul 3 din Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE.

    (3)

    Transportarea porcilor vii în scopul sacrificării imediate implică un risc mai scăzut decât alte tipuri de deplasări ale porcilor vii, cu condiția să fie puse în aplicare măsuri de reducere a riscului. Printre măsurile de reducere a riscului poate fi inclusă și sacrificarea porcilor din zonele enumerate în partea III din anexa la Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE numai la sfârșitul unei zile de lucru pentru sacrificare în care nu sunt sacrificați ulterior alți porci. Acest lucru ar trebui să se reflecte în derogările de la interdicțiile privind expedierea transporturilor de porci vii în scopul sacrificării imediate, prevăzute la articolul 4 din respectiva decizie de punere în aplicare.

    (4)

    Articolul 3 din Directiva 2002/99/CE prevede că produsele de origine animală trebuie să fie obținute de la animale care nu provin dintr-o exploatație, dintr-o unitate, dintr-un teritoriu sau dintr-o parte a unui teritoriu care face obiectul unor restricții de sănătate a animalelor, în temeiul dispozițiilor enunțate în anexa I la directiva respectivă, inclusiv măsurile de combatere a pestei porcine africane prevăzute în Directiva 2002/60/CE. Drept consecință, abatoarele, unitățile de tranșare și unitățile de prelucrare a cărnii situate în zone de protecție și de supraveghere definite în conformitate cu Directiva 2002/60/CE sunt restricționate în ceea ce privește producția, prelucrarea și distribuirea cărnii de porc, a preparatelor din carne de porc și a produselor din carne de porc, precum și a oricăror alte produse care constau în carne de porc sau conțin carne de porc. Dat fiind riscul neglijabil pe care îl reprezintă, ar trebui prevăzută o derogare pentru abatoarele, unitățile de tranșare și unitățile de prelucrare a cărnii situate în zone de protecție și de supraveghere, cu condiția ca produsele să fi fost produse, depozitate și prelucrate în unități situate în zone enumerate în partea I, II sau III din anexa la Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE, în condiții specifice.

    (5)

    Măsurile în vigoare referitoare la expedierea către alte state membre și către țări terțe de porci vii din zonele enumerate în anexa la Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE trebuie revizuite pentru a se ține seama de absența bolii în zonele enumerate în partea I din anexa respectivă. În scopul de a se asigura sustenabilitatea măsurilor, ar trebui prevăzută o relaxare proporțională doar în cazul porcilor care sunt deplasați dintr-o zonă menționată în partea I din anexa respectivă către alte exploatații situate într-o zonă menționată în partea I a aceleiași anexe, cu condiția ca celelalte măsuri de reducere a riscului să rămână în vigoare.

    (6)

    Trebuie abordată necesitatea de a se reduce riscurile prezentate de transportul porcilor sălbatici vii din statele membre enumerate în anexa la Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE. Această practică implică o marfă care prezintă un risc deosebit de ridicat și ar trebui împiedicată prin consolidarea și prelungirea măsurilor deja în vigoare pentru porcii sălbatici.

    (7)

    Pentru a se asigura că informațiile despre cerințele referitoare la restricțiile aflate în vigoare în temeiul Deciziei de punere în aplicare 2014/709/UE pentru produsele de origine porcină, inclusiv produsele provenite de la porci sălbatici, sunt transmise călătorilor într-un mod eficace, operatorii de transport de călători și serviciile poștale ar trebui să aducă cerințele respective în atenția călătorilor care circulă părăsind zonele enumerate în anexa la decizia de punere în aplicare menționată.

    (8)

    În mai 2017, au fost depistate câteva cazuri de pestă porcină africană la porci mistreți în Tukuma novads și în unele zone din Ventspils novads din Letonia, într-o zonă enumerată în prezent în partea II din anexa la Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE și în apropierea zonelor care sunt enumerate în prezent în partea I din anexa respectivă. Apariția acestor cazuri constituie o creștere a nivelului de risc de care trebuie să se țină seama. În consecință, zonele vizate din Letonia ar trebui să fie enumerate în prezent în partea II, și nu în partea I din anexa respectivă.

    (9)

    Riscul de răspândire a pestei porcine africane în rândul faunei este legat de răspândirea lentă naturală în rândul efectivelor de porci mistreți, precum și de acțiunile umane documentate de rapoartele științifice elaborate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (6). În scopul de a se ține evidența evenimentelor epidemiologice din Uniune, care au apărut încă din 2014 în legătură cu această boală, și în scopul de a se aborda riscurile pe care le implică pesta porcină africană, precum și necesitatea de a acționa proactiv în momentul definirii zonelor care trebuie incluse în anexa la Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE, ar trebui incluse în partea I din anexa respectivă pentru rubricile referitoare la Letonia, Lituania și Polonia zone care prezintă un risc mai ridicat, cu o suprafață suficientă, aflate în jurul zonelor enumerate în părțile II și III ale acelei anexe. Aceste zone nou incluse ar trebui să țină seama de caracterul sezonier al bolii în regiune și ar trebui revizuite de Comisie în octombrie 2017, atunci când riscul răspândirii va fi reevaluat în funcție de evoluția situației epidemiologice.

    (10)

    La evaluarea riscului reprezentat de situația sănătății animalelor în ceea ce privește pesta porcină africană în Letonia, Lituania și Polonia ar trebui să se ia în considerare evoluția situației epidemiologice actuale din Uniune în ceea ce privește boala respectivă. Pentru a se aplica măsuri zoosanitare cât mai specifice și pentru a se preveni răspândirea în continuare a pestei porcine africane, precum și pentru a se împiedica orice perturbare inutilă a comerțului în Uniune și pentru a se evita impunerea de către țări terțe a unor bariere nejustificate în calea comerțului, lista Uniunii cu zonele care fac obiectul unor măsuri zoosanitare prevăzute în partea I din anexa la Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE ar trebui modificată pentru a se ține seama de situația actuală a sănătății animalelor în ceea ce privește boala respectivă în cele trei state membre.

    (11)

    Prin urmare, Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE ar trebui modificată în consecință.

    (12)

    Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE se modifică după cum urmează:

    1.

    La articolul 3, punctul 1 se înlocuiește cu următorul text:

    „1.

    porcii să fi fost prezenți în exploatație timp de cel puțin 30 de zile sau de la naștere și, pe o perioadă de cel puțin 30 de zile înainte de data transportului, să nu fi fost introduși porci vii din zonele enumerate în părțile II, III și IV ale anexei în:

    (a)

    exploatație; sau

    (b)

    unitatea de producție în care sunt ținuți porcii care urmează a fi expediați în temeiul prezentului articol; unitatea de producție poate fi definită numai de către autoritatea competentă, cu condiția ca medicul veterinar oficial să confirme că structura, dimensiunea și distanța dintre unitățile de producție și operațiunile desfășurate în acestea sunt de așa natură, încât unitățile de producție asigură structuri complet separate pentru adăpostire, întreținere și hrănire, astfel încât virusul să nu se poată transmite de la o unitate de producție la alta și”.

    2.

    La articolul 4, punctul 5 se înlocuiește cu următorul text:

    „5.

    în momentul sosirii la abator, acești porci să fie ținuți și să fie sacrificați separat de alți porci și să fie sacrificați într-o anumită zi în care sunt sacrificați numai acești porci din zonele enumerate în partea III din anexă sau la sfârșitul unei zile de lucru pentru sacrificare în care nu sunt sacrificați ulterior alți porci;”.

    3.

    La articolul 8 alineatul (2), litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

    „(a)

    porcii să fi fost prezenți neîntrerupt în exploatație timp de cel puțin 30 de zile înainte de data expedierii sau de la naștere și să nu fi fost introduși în exploatația respectivă porci vii din zonele enumerate în părțile II, III și IV ale anexei în decursul unei perioade de cel puțin 30 de zile înainte de data expedierii;”.

    4.

    Se introduce următorul articol 12a:

    „Articolul 12a

    Derogare pentru abatoare, unități de tranșare și unități de prelucrare a cărnii situate în zone de protecție și de supraveghere

    Fără a se aduce atingere articolelor 4, 5 și 6 și articolelor 11, 12 și 13 din prezenta decizie și prin derogare de la interdicția prevăzută la articolul 3 alineatul (3) litera (a) din Directiva 2002/99/CE, statele membre în cauză pot autoriza expedierea de carne de porc, de preparate din carne de porc, de produse din carne de porc și de oricare alte produse care constau în carne de porc sau conțin carne de porc de la abatoare, unități de tranșare și unități de prelucrare a cărnii situate în zonele de protecție și de supraveghere stabilite de Directiva 2002/60/CE, cu condiția ca aceste produse:

    (a)

    să fi fost produse, depozitate și prelucrate în unități situate în zonele enumerate în partea I, II sau III din anexă și autorizate în conformitate cu articolul 12; și

    (b)

    să provină de la porci care sunt originari și care provin din exploatații care nu sunt situate în zonele enumerate în partea II, III sau IV din anexă sau de la porci care sunt originari și care provin din exploatații situate în zonele enumerate în partea II din anexă, cu condiția să corespundă cerințelor prevăzute la articolul 3 punctul 1 și la articolul 3 punctul 2 sau punctul 3; și

    (c)

    să fie marcate în conformitate cu articolul 16.”

    5.

    Articolul 15 se modifică după cum urmează:

    (a)

    la alineatul (1), litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

    „(a)

    niciun porc sălbatic viu nu este expediat din statele membre enumerate în anexă, cu excepția cazului zonelor indemne de pesta porcină africană separate prin bariere geografice eficace de zonele incluse în anexă, către alte state membre sau din zonele enumerate în anexă către oricare alte zone, enumerate sau nu în anexă, de pe teritoriul aceluiași stat membru;”;

    (b)

    se adaugă următoarele alineate (3) și (4):

    „(3)   Prin derogare de la alineatul (1) litera (a), statele membre în cauză pot autoriza expedierea de porci sălbatici vii din zonele neenumerate în anexă către alte zone de pe teritoriul aceluiași stat membru neenumerate în anexă și către alte state membre, cu condiția ca:

    (a)

    foștii porci sălbatici să fi fost prezenți timp de cel puțin 30 de zile în exploatație și să nu fi fost introduși porci vii în exploatația în cauză în cursul unei perioade de cel puțin 30 de zile înainte de data transportului;

    (b)

    exploatația să pună în aplicare măsuri de biosecuritate;

    (c)

    porcii sălbatici respectivi să corespundă cerințelor prevăzute la articolul 3 alineatul (1) și alineatul (2) sau alineatul (3).

    (4)   În cazul transporturilor de porci sălbatici vii care respectă condițiile derogării prevăzute la alineatul (3), se adaugă următoarea mențiune suplimentară în documentele veterinare și/sau certificatele de sănătate corespunzătoare, prevăzute la articolul 5 alineatul (1) din Directiva 64/432/CEE și la articolul 3 alineatul (1) din Decizia 93/444/CEE: «Porci în conformitate cu articolul 15 alineatul (3) din Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE a Comisiei».”

    6.

    Se introduce următorul articol 15 a:

    „Articolul 15a

    Informații pe care trebuie să le furnizeze operatorii de transport de călători și serviciile poștale

    Operatorii de transport de călători, inclusiv operatorii aeroportuari sau portuari, agențiile de voiaj și serviciile poștale, atrag atenția clienților lor asupra normelor prevăzute în prezenta decizie, în special furnizând informații despre normele prevăzute la articolele 2 și 15 călătorilor care se deplasează de pe teritoriul oricăruia dintre statele membre în cauză, precum și clienților serviciilor poștale într-un mod corespunzător.”

    7.

    Anexa se înlocuiește cu textul anexei la prezenta decizie.

    Articolul 2

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 3 iulie 2017.

    Pentru Comisie

    Vytenis ANDRIUKAITIS

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 395, 30.12.1989, p. 13.

    (2)  JO L 224, 18.8.1990, p. 29.

    (3)  JO L 18, 23.1.2003, p. 11.

    (4)  Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE a Comisiei din 9 octombrie 2014 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite state membre și de abrogare a Deciziei de punere în aplicare 2014/178/UE (JO L 295, 11.10.2014, p. 63).

    (5)  Directiva 2002/60/CE a Consiliului din 27 iunie 2002 de stabilire a dispozițiilor specifice de combatere a pestei porcine africane și de modificare a Directivei 92/119/CEE în ceea ce privește boala Teschen și pesta porcină africană (JO L 192, 20.7.2002, p. 27).

    (6)  EFSA Journal 2015;13(7):4163 [p. 92]; și EFSA Journal 2017;15(3):4732 [p. 73].


    ANEXĂ

    ANEXĂ

    PARTEA I

    1.   Estonia

    Următoarele zone din Estonia:

    Hiiu maakond.

    2.   Letonia

    Următoarele zone din Letonia:

    Aizputes novads,

    Alsungas novads,

    Auces novads,

    Bauskas novada Īslīces, Gailīšu, Brunavas un Ceraukstes pagasts,

    Bauskas pilsēta,

    Brocēnu novads,

    Dobeles novada Zebrenes, Naudītes, Penkules, Auru, Krimūnu un Bērzes pagasti, Jaunbērzes pagasta daļa, kas atrodas uz rietumiem no autoceļa P98, un Dobeles pilsēta,

    Jelgavas novada Glūdas, Svētes, Platones, Vircavas, Jaunsvirlaukas, Zaļenieku, Vilces, Lielplatones, Elejas un Sesavas pagasts,

    Kandavas novada Vānes un Matkules pagast,

    Kuldīgas novads,

    Pāvilostas novada Sakas pagasts un Pāvilostas pilsēta,

    republikas pilsēta Jelgava,

    Rundāles novads,

    Saldus novada Ezeres, Jaunauces, Jaunlutriņu, Kursīšu, Lutriņu, Novadnieku, Pampāļu, Rubas, Saldus, Vadakstes, Zaņas, Zirņu, Zvārdes un Šķēdes pagastis, Saldus pilsēta.,

    Skrundas novads,

    Stopiņu novada daļa, kas atrodas uz rietumiem no autoceļa V36, P4 un P5, Acones ielas, Dauguļupes ielas un Dauguļupītes,

    Talsu novada Ģibuļu pagasts,

    Talsu pilsēta,

    Tērvetes novads,

    Ventspils novada Jūrkalnes, Ziru, Ugāles, Usmas un Zlēku pagasts.

    3.   Lituania

    Următoarele zone din Lituania:

    Joniškio rajono savivaldybė,

    Jurbarko rajono savivaldybė,

    Kalvarijos savivaldybė,

    Kazlų Rūdos savivaldybė,

    Kelmės rajono savivaldybė,

    Marijampolės savivaldybė,

    Pakruojo rajono savivaldybė,

    Panevėžio rajono savivaldybė: Krekenavos seniūnijos dalis į vakarus nuo Nevėžio upės,

    Pasvalio rajono savivaldybė: Joniškelio apylinkių, Joniškelio miesto, Namišių, Pasvalio apylinkių, Pumpėnų, Pušaloto, Saločių ir Vaškų seniūnijos,

    Radviliškio rajono savivaldybė,

    Raseinių rajono savivaldybė,

    Šakių rajono savivaldybė,

    Šiaulių miesto savivaldybė,

    Šiaulių rajono savivaldybė,

    Vilkaviškio rajono savivaldybė.

    4.   Polonia

    Următoarele zone din Polonia:

     

    w województwie warmińsko-mazurskim:

    gminy Kalinowo, i Prostki, Stare Juchy i gmina wiejska Ełk w powiecie ełckim,

    gmina gminy Biała Piska, Orzysz, Pisz i Ruciane Nida w powiecie piskim,

    gminy Miłki i Wydminy w powiecie giżyckim,

    gminy Olecko, Świętajno i Wieliczki w powiecie oleckim.

     

    w województwie podlaskim:

    gmina Brańsk z miastem Brańsk, gminy Boćki, Rudka, Wyszki, część gminy Bielsk Podlaski położona na zachód od linii wyznaczonej przez drogę nr. 19 (w kierunku północnym od miasta Bielsk Podlaski) i przedłużonej przez wschodnią granicę miasta Bielsk Podlaski i drogę nr. 66 (w kierunku południowym od miasta Bielsk Podlaski), miasto Bielsk Podlaski, część gminy Orla położona na zachód od drogi nr. 66 w powiecie bielskim,

    gminy Dąbrowa Białostocka, Kuźnica, Janów, Nowy Dwór, Sidra, Sokółka, Suchowola i Korycin w powiecie sokólskim,

    gminy Drohiczyn, Dziadkowice, Grodzisk i Perlejewo w powiecie siemiatyckim,

    powiat kolneński,

    gminy Juchnowiec Kościelny, Suraż, Turośń Kościelna, Łapy i Poświętne w powiecie białostockim,

    powiat zambrowski,

    gminy Bakałarzewo, Raczki, Rutka-Tartak, Suwałki i Szypliszki w powiecie suwalskim,

    gminy Sokoły, Kulesze Kościelne, Nowe Piekuty, Szepietowo, Klukowo, Ciechanowiec, Wysokie Mazowieckie z miastem Wysokie Mazowieckie, Czyżew w powiecie wysokomazowieckim,

    powiat augustowski,

    powiat łomżyński,

    powiat miejski Białystok,

    powiat miejski Łomża,

    powiat miejski Suwałki,

    powiat sejneński.

     

    w województwie mazowieckim:

    gminy Bielany, Ceranów, Jabłonna Lacka, Sabnie, Sterdyń, Repki i gmina wiejska Sokołów Podlaski w powiecie sokołowskim,

    gminy Domanice, Korczew, Kotuń, Mokobody, Przesmyki, Paprotnia, Skórzec, Suchożebry, Mordy, Siedlce, Wiśniew i Zbuczyn w powiecie siedleckim,

    powiat miejski Siedlce,

    gminy Rzekuń, Troszyn, Czerwin i Goworowo w powiecie ostrołęckim,

    gminy Olszanka i Łosice w powiecie łosickim,

    powiat ostrowski,

     

    w województwie lubelskim:

    gminy Hanna, Wyryki i gmina wiejska Włodawa w powiecie włodawskim,

    gminy Kąkolewnica Wschodnia, Komarówka Podlaska, Radzyń Podlaski, Ulat-Majorat i Wohyń w powiecie radzyńskim,

    gmina Międzyrzec Podlaski z miastem Międzyrzec Podlaski, gminy Drelów, Rossosz, Sławatycze, Wisznica, Sosnówka, Łomazy i Tuczna w powiecie bialskim,

    gmina Trzebieszów i gmina wiejska Łuków w powiecie łukowskim,

    gminy Dębowa Kłoda, Jabłoń, Milanów, Parczew, Podedwórze i Siemień w powiecie parczewskim.

    PARTEA II

    1.   Estonia

    Următoarele zone din Estonia:

    Abja vald,

    Alatskivi vald,

    Elva linn,

    Haaslava vald,

    Haljala vald,

    Halliste vald,

    Harju maakond (välja arvatud osa Kuusalu vallast, mis asub lõuna pool maanteest nr. 1 (E20), Aegviidu vald ja Anija vald),

    Ida-Viru maakond,

    Kambja vald,

    Karksi vald,

    Kihelkonna vald,

    Konguta vald,

    Kõpu vald,

    Kuressaare linn,

    Lääne maakond,

    Lääne-Saare vald,

    Laekvere vald,

    Leisi vald,

    Luunja vald,

    Mäksa vald,

    Meeksi vald,

    Muhu vald,

    Mustjala vald,

    Nõo vald,

    Orissaare vald,

    osa Tamsalu vallast, mis asub kirde pool Tallinna-Tartu raudteest,

    Pärnu maakond,

    Peipsiääre vald,

    Piirissaare vald,

    Pöide vald,

    Põlva maakond,

    Puhja vald,

    Rägavere vald,

    Rakvere linn,

    Rakvere vald,

    Rannu vald,

    Rapla maakond,

    Rõngu vald,

    Ruhnu vald,

    Salme vald,

    Sõmeru vald,

    Suure-Jaani vald,

    Tähtvere vald,

    Tartu linn,

    Tartu vald,

    Tarvastu vald,

    Torgu vald,

    Ülenurme vald,

    Valga maakond,

    Vara vald,

    Vihula vald,

    Viljandi linn,

    Viljandi vald,

    Vinni vald,

    Viru-Nigula vald,

    Võhma linn,

    Võnnu vald,

    Võru maakond.

    2.   Letonia

    Următoarele zone din Letonia:

    Ādažu novads,

    Aglonas novads,

    Aizkraukles novads,

    Aknīstes novads,

    Alojas novads,

    Alūksnes novads,

    Amatas novads,

    Apes novada Trapenes, Gaujienas un Apes pagasts, Apes pilsēta,

    Babītes novads,

    Baldones novads,

    Baltinavas novads,

    Balvu novada Vīksnas, Bērzkalnes, Vectilžas, Lazdulejas, Briežuciema, Tilžas, Bērzpils un Krišjāņu pagasts,

    Bauskas novada Mežotnes, Codes, Dāviņu un Vecsaules pagasts,

    Beverīnas novads,

    Burtnieku novads,

    Carnikavas novads,

    Cēsu novads,

    Cesvaines novads,

    Ciblas novads,

    Dagdas novads,

    Daugavpils novada Vaboles, Līksnas, Sventes, Medumu, Demenas, Kalkūnes, Laucesas, Tabores, Maļinovas, Ambeļu, Biķernieku, Naujenes, Vecsalienas, Salienas un Skrudalienas pagasts,

    Dobeles novada Dobeles, Annenieku, Bikstu pagasti un Jaunbērzes pagasta daļa, kas atrodas uz austrumiem no autoceļa P98,

    Dundagas novads,

    Engures novads,

    Ērgļu novads,

    Garkalnes novada daļa, kas atrodas uz ziemeļrietumiem no autoceļa A2,

    Gulbenes novada Līgo pagasts,

    Iecavas novads,

    Ikšķiles novada Tīnūžu pagasta daļa, kas atrodas uz dienvidaustrumiem no autoceļa P10, Ikšķiles pilsēta,

    Ilūkstes novads,

    Jaunjelgavas novads,

    Jaunpils novads,

    Jēkabpils novads,

    Jelgavas novada Kalnciema, Līvbērzes un Valgundes pagasts,

    Kandavas novada Cēres, Kandavas, Zemītes un Zantes pagasts, Kandavas pilsēta,

    Kārsavas novads,

    Ķeguma novads,

    Ķekavas novads,

    Kocēnu novads,

    Kokneses novads,

    Krāslavas novads,

    Krimuldas novada Krimuldas pagasta daļa, kas atrodas uz ziemeļaustrumiem no autoceļa V89 un V81, un Lēdurgas pagasta daļa, kas atrodas uz ziemeļaustrumiem no autoceļa V81 un V128,

    Krustpils novads,

    Lielvārdes novads,

    Līgatnes novads,

    Limbažu novada Skultes, Limbažu, Umurgas, Katvaru, Pāles un Viļķenes pagasts, Limbažu pilsēta,

    Līvānu novads,

    Lubānas novads,

    Ludzas novads,

    Madonas novads,

    Mālpils novads,

    Mārupes novads,

    Mazsalacas novads,

    Mērsraga novads,

    Naukšēnu novads,

    Neretas novads,

    Ogres novads,

    Olaines novads,

    Ozolnieku novads,

    Pārgaujas novads,

    Pļaviņu novads,

    Preiļu novada Saunas pagasts,

    Priekuļu novads,

    Raunas novada Raunas pagasts,

    republikas pilsēta Daugavpils,

    republikas pilsēta Jēkabpils,

    republikas pilsēta Jūrmala,

    republikas pilsēta Rēzekne,

    republikas pilsēta Valmiera,

    Rēzeknes novads,

    Riebiņu novada Sīļukalna, Stabulnieku, Galēnu un Silajāņu pagasts,

    Rojas novads,

    Ropažu novada daļa, kas atrodas uz austrumiem no autoceļa P10,

    Rugāju novada Lazdukalna pagasts,

    Rūjienas novads,

    Salacgrīvas novads,

    Salas novads,

    Saulkrastu novads,

    Siguldas novada Mores pagasts un Allažu pagasta daļa, kas atrodas uz dienvidiem no autoceļa P3,

    Skrīveru novads,

    Smiltenes novada Brantu, Blomes, Smiltenes, Bilskas un Grundzāles pagasts un Smiltenes pilsēta,

    Strenču novads,

    Talsu novada Ķūļciema, Balgales, Vandzenes, Laucienes, Virbu, Strazdes, Lubes, Īves, Valdgales, Laidzes, Ārlavas, Lībagu un Abavas pagasts, Sabiles, Stendes un Valdemārpils pilsēta,

    Tukuma novads,

    Valkas novads,

    Varakļānu novads,

    Vecpiebalgas novads,

    Vecumnieku novads,

    Ventspils novada Ances, Tārgales, Popes, Vārves, Užavas, Piltenes un Puzes pagastis, Piltenes pilsēta,

    Viesītes novads,

    Viļakas novads,

    Viļānu novads,

    Zilupes novads.

    3.   Lituania

    Următoarele zone din Lituania:

    Alytaus miesto savivaldybė,

    Alytaus rajono savivaldybė,

    Anykščių rajono savivaldybė,

    Birštono savivaldybė,

    Biržų miesto savivaldybė,

    Biržų rajono savivaldybė: Nemunėlio Radviliškio, Pabiržės, Pačeriaukštės ir Parovėjos seniūnijos,

    Druskininkų savivaldybė,

    Elektrėnų savivaldybė,

    Ignalinos rajono savivaldybė,

    Jonavos miesto savivaldybė,

    Jonavos rajono savivaldybė,

    Kaišiadorių miesto savivaldybė,

    Kaišiadorių rajono savivaldybė,

    Kauno miesto savivaldybė,

    Kauno rajono savivaldybė,

    Kėdainių rajono savivaldybė,

    Kupiškio rajono savivaldybė: Noriūnų, Skapiškio, Subačiaus ir Šimonių seniūnijos,

    Lazdijų rajono savivaldybė,

    Molėtų rajono savivaldybė,

    Prienų miesto savivaldybė,

    Prienų rajono savivaldybė,

    Rokiškio rajono savivaldybė,

    Šalčininkų rajono savivaldybė,

    Širvintų rajono savivaldybė,

    Švenčionių rajono savivaldybė,

    Trakų rajono savivaldybė,

    Ukmergės rajono savivaldybė,

    Utenos rajono savivaldybė,

    Varėnos rajono savivaldybė,

    Vilniaus miesto savivaldybė,

    Vilniaus rajono savivaldybė,

    Visagino savivaldybė,

    Zarasų rajono savivaldybė.

    4.   Polonia

    Următoarele zone din Polonia:

     

    w województwie podlaskim:

    gmina Dubicze Cerkiewne, części gmin Kleszczele i Czeremcha położone na wschód od drogi nr. 66 w powiecie hajnowskim,

    gmina Kobylin-Borzymy w powiecie wysokomazowieckim,

    gminy Czarna Białostocka, Dobrzyniewo Duże, Gródek, Michałowo, Supraśl, Tykocin, Wasilków, Zabłudów, Zawady i Choroszcz w powiecie białostockim,

    część gminy Bielsk Podlaski położona na wschód od linii wyznaczonej przez drogę nr. 19 (w kierunku północnym od miasta Bielsk Podlaski) i przedłużonej przez wschodnią granicę miasta Bielsk Podlaski i drogę nr. 66 (w kierunku południowym od miasta Bielsk Podlaski), część gminy Orla położona na wschód od drogi nr. 66 w powiecie bielskim,

    gminy Szudziałowo i Krynki w powiecie sokólskim,

     

    w województwie mazowieckim:

    gmina Platerów w powiecie łosickim,

     

    w województwie lubelskim:

    gminy Piszczac i Kodeń w powiecie bialskim.

    PARTEA III

    1.   Estonia

    Următoarele zone din Estonia:

    Aegviidu vald,

    Anija vald,

    Järva maakond,

    Jõgeva maakond,

    Kadrina vald,

    Kolga-Jaani vald,

    Kõo vald,

    Laeva vald,

    Laimjala vald,

    osa Kuusalu vallast, mis asub lõuna pool maanteest nr. 1 (E20),

    osa Tamsalu vallast, mis asub edela pool Tallinna-Tartu raudteest,

    Pihtla vald,

    Rakke vald,

    Tapa vald,

    Väike-Maarja vald,

    Valjala vald.

    2.   Letonia

    Următoarele zone din Letonia:

    Apes novada Virešu pagasts,

    Balvu novada Kubuļu un Balvu pagasts un Balvu pilsēta,

    Daugavpils novada Nīcgales, Kalupes, Dubnas un Višķu pagasts,

    Garkalnes novada daļa, kas atrodas uz dienvidaustrumiem no autoceļa A2,

    Gulbenes novada Beļavas, Galgauskas, Jaungulbenes, Daukstu, Stradu, Litenes, Stāmerienas, Tirzas, Druvienas, Rankas, Lizuma un Lejasciema pagasts un Gulbenes pilsēta,

    Ikšķiles novada Tīnūžu pagasta daļa, kas atrodas uz ziemeļrietumiem no autoceļa P10,

    Inčukalna novads,

    Jaunpiebalgas novads,

    Krimuldas novada Krimuldas pagasta daļa, kas atrodas uz dienvidrietumiem no autoceļa V89 un V81, un Lēdurgas pagasta daļa, kas atrodas uz dienvidrietumiem no autoceļa V81 un V128,

    Limbažu novada Vidrižu pagasts,

    Preiļu novada Preiļu, Aizkalnes un Pelēču pagasts un Preiļu pilsēta,

    Raunas novada Drustu pagasts,

    Riebiņu novada Riebiņu un Rušonas pagasts,

    Ropažu novada daļa, kas atrodas uz rietumiem no autoceļa P10,

    Rugāju novada Rugāju pagasts,

    Salaspils novads,

    Sējas novads,

    Siguldas novada Siguldas pagasts un Allažu pagasta daļa, kas atrodas uz ziemeļiem no autoceļa P3, un Siguldas pilsēta,

    Smiltenes novada Launkalnes, Variņu un Palsmanes pagasts,

    Stopiņu novada daļa, kas atrodas uz austrumiem no autoceļa V36, P4 un P5, Acones ielas, Dauguļupes ielas un Dauguļupītes,

    Vārkavas novads.

    3.   Lituania

    Următoarele zone din Lituania:

    Biržų rajono savivaldybė: Vabalninko, Papilio ir Širvenos seniūnijos,

    Kupiškio rajono savivaldybė: Alizavos ir Kupiškio seniūnijos,

    Panevėžio miesto savivaldybė,

    Panevėžio rajono savivaldybė: Karsakiškio, Miežiškių, Naujamiesčio, Paįstrio, Raguvos, Ramygalos, Smilgių, Upytės, Vadoklių, Velžio seniūnijos ir Krekenavos seniūnijos dalis į rytus nuo Nevėžio upės,

    Pasvalio rajono savivaldybė: Daujėnų ir Krinčino seniūnijos.

    4.   Polonia

    Următoarele zone din Polonia:

     

    w województwie podlaskim:

    powiat grajewski,

    powiat moniecki,

    gminy Czyże, Białowieża, Hajnówka z miastem Hajnówka, Narew, Narewka i części gminy Czeremcha i Kleszczele położone na zachód od drogi nr. 66 w powiecie hajnowskim,

    gminy Mielnik, Milejczyce, Nurzec-Stacja, Siemiatycze z miastem Siemiatycze w powiecie siemiatyckim,

     

    w województwie mazowieckim:

    gminy Sarnaki, Stara Kornica i Huszlew w powiecie łosickim,

     

    w województwie lubelskim:

    gminy Konstantynów, Janów Podlaski, Leśna Podlaska, Rokitno, Biała Podlaska, Zalesie i Terespol z miastem Terespol w powiecie bialskim,

    powiat miejski Biała Podlaska.

    PARTEA IV

    Italia

    Următoarele zone din Italia:

    tutto il territorio della Sardegna.


    Top