Välj vilka experimentfunktioner du vill testa

Det här dokumentet är ett utdrag från EUR-Lex webbplats

Dokument 32017R0394

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/394 al Comisiei din 11 noiembrie 2016 de stabilire a standardelor tehnice de punere în aplicare în ceea ce privește formulare, modele și proceduri standard pentru autorizarea, examinarea și evaluarea depozitarilor centrali de titluri de valoare, pentru cooperarea dintre autoritățile din statul membru de origine și statul membru gazdă, pentru consultarea autorităților implicate în procesul de autorizare pentru furnizarea de servicii auxiliare de tip bancar, pentru accesul care implică depozitarii centrali de titluri de valoare, precum și în ceea ce privește formatul evidențelor care trebuie păstrate de către depozitarii centrali de titluri de valoare în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (Text cu relevanță pentru SEE. )

C/2016/7160

JO L 65, 10.3.2017, s. 145–206 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Dokumentets rättsliga status Gällande

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/394/oj

10.3.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 65/145


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/394 AL COMISIEI

din 11 noiembrie 2016

de stabilire a standardelor tehnice de punere în aplicare în ceea ce privește formulare, modele și proceduri standard pentru autorizarea, examinarea și evaluarea depozitarilor centrali de titluri de valoare, pentru cooperarea dintre autoritățile din statul membru de origine și statul membru gazdă, pentru consultarea autorităților implicate în procesul de autorizare pentru furnizarea de servicii auxiliare de tip bancar, pentru accesul care implică depozitarii centrali de titluri de valoare, precum și în ceea ce privește formatul evidențelor care trebuie păstrate de către depozitarii centrali de titluri de valoare în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European și al Consiliului

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind îmbunătățirea decontării titlurilor de valoare în Uniunea Europeană și privind depozitarii centrali de titluri de valoare și de modificare a Directivelor 98/26/CE și 2014/65/UE și a Regulamentului (UE) nr. 236/2012 (1), în special articolul 17 alineatul (10), articolul 22 alineatul (11), articolul 24 alineatul (8), articolul 29 alineatul (4), articolul 33 alineatul (6), articolul 49 alineatul (6), articolul 52 alineatul (4), articolul 53 alineatul (5) și articolul 55 alineatul (8),

întrucât:

(1)

Dispozițiile prezentului regulament sunt strâns legate între ele, deoarece toate se referă la cerințe de supraveghere care implică depozitari centrali de titluri de valoare (CSD). Pentru a asigura convergența acestor dispoziții și a facilita obținerea unei imagini cuprinzătoare și accesul la dispozițiile menționate de către persoanele care fac obiectul lor, este de dorit ca toate standardele tehnice de punere în aplicare prevăzute la articolul 17 alineatul (10), la articolul 22 alineatul (11), la articolul 24 alineatul (8), la articolul 29 alineatul (4), la articolul 33 alineatul (6), la articolul 49 alineatul (6), la articolul 52 alineatul (4), la articolul 53 alineatul (5) și la articolul 55 alineatul (8) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 să fie incluse într-un regulament unic.

(2)

Toate informațiile înaintate autorității competente în cadrul cererii de autorizare formulate de un CSD, precum și cele înaintate în vederea examinării și evaluării ar trebui să fie transmise pe un suport durabil.

(3)

Pentru a facilita identificarea rapidă a informațiilor înaintate de un CSD, toate documentele furnizate autorității competente, inclusiv cele care însoțesc o cerere de autorizare, ar trebui să fie identificate printr-un număr de referință unic. Informațiile transmise ca parte a procesului de examinare și evaluare a activităților CSD-urilor ar trebui să cuprindă indicații precise cu privire la modificările aduse documentelor care au fost prezentate în cadrul procesului menționat.

(4)

Pentru a facilita cooperarea dintre autorități în cazul în care CSD-urile realizează activități transfrontaliere sau înființează sucursale, este necesar să se prevadă standarde, formulare și proceduri armonizate pentru o astfel de cooperare.

(5)

Pentru a-și îndeplini atribuțiile cu eficacitate și consecvență, autoritățile autorizate să aibă acces la evidențele CSD-urilor în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 909/2014 ar trebui să dispună de date care să permită comparațiile între CSD-uri. Mai mult, utilizarea de formate comune pentru diverse infrastructuri ale piețelor financiare ar trebui să faciliteze răspândirea utilizării acestor formate de către o mai mare varietate de participanți la piață, promovând astfel standardizarea. Standardizarea procedurilor și a formatelor datelor pentru toate CSD-urile ar trebui să reducă, de asemenea, costurile participanților la piață și să faciliteze exercitarea atribuțiilor autorităților de supraveghere și de reglementare.

(6)

Pentru a asigura consecvența ținerii evidențelor, toate entitățile juridice care utilizează serviciile unui CSD ar trebui să fie identificate printr-un cod unic, prin utilizarea identificatorilor entităților juridice (LEI). Utilizarea unui LEI este deja obligatorie în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1247/2012 al Comisiei (2) și ar trebui să devină obligatorie și în ceea ce privește ținerea evidențelor de către CSD-uri. Utilizarea de către CSD-uri a unor formate protejate prin drepturi exclusive ar trebui să se limiteze la procesele interne, iar pentru raportare și pentru furnizarea de informații autorităților competente, eventualele coduri interne ar trebui să fie convertite în mod corespunzător într-un standard acceptat la nivel mondial, precum LEI. Titularii de cont care nu sunt participanți la sistemele de decontare a titlurilor de valoare gestionate de CSD-uri, de exemplu în cazul sistemelor de deținere directă a titlurilor de valoare, precum și clienții participanților la sistemele de decontare a titlurilor de valoare gestionate de CSD-uri ar trebui să poată fi identificați în continuare prin identificatori naționali, dacă sunt disponibili.

(7)

Pentru a asigura o abordare armonizată în ceea ce privește prelucrarea reclamațiilor referitoare la accesul participanților la CSD-uri, la accesul emitenților la CSD-uri, la accesul reciproc între CSD-uri, precum și la accesul reciproc între un CSD și o altă infrastructură a pieței, ar trebui să se utilizeze formulare și modele standard, specificând riscurile identificate și evaluarea riscurilor identificate care justifică refuzarea accesului.

(8)

În scopul facilitării consultării, de către autoritatea competentă a unui CSD, a altor autorități implicate menționate în Regulamentul (UE) nr. 909/2014, înainte de acordarea sau de refuzarea autorizației pentru furnizarea de servicii auxiliare de tip bancar, este necesar să se prevadă un proces de consultare eficace și bine structurat. Pentru a facilita cooperarea în timp util între autoritățile vizate și a permite fiecăreia dintre acestea să furnizeze un aviz motivat privind cererea, ar trebui ca documentele și datele care însoțesc o cerere să fie organizate conform unor modele comune.

(9)

Pentru a asigura securitatea juridică și o aplicare consecventă a legislației, anumite cerințe prevăzute în prezentul regulament în ceea ce privește măsurile de disciplină în materie de decontare ar trebui să înceapă să se aplice de la data intrării în vigoare a măsurilor respective.

(10)

Prezentul regulament se bazează pe proiectul de standarde tehnice de punere în aplicare transmis Comisiei de către Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA).

(11)

În conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 909/2014, în procesul de elaborare a proiectului de standarde tehnice de punere în aplicare pe care se bazează prezentul regulament, ESMA a lucrat în strânsă cooperare cu membrii Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC). În conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (3), ESMA a efectuat consultări publice deschise înainte de a transmite proiectul de standarde tehnice de punere în aplicare pe care se bazează prezentul regulament, a analizat costurile și beneficiile potențiale aferente și a solicitat avizul Grupului părților interesate din domeniul valorilor mobiliare și piețelor înființat în conformitate cu articolul 37 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

CAPITOLUL I

AUTORIZAREA CSD-URILOR

[Articolul 17 alineatul (10) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014]

Articolul 1

Formularele, modelele și procedurile standard pentru cerere

(1)   Un depozitar central de titluri de valoare care solicită autorizarea în conformitate cu articolul 17 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 („CSD-ul solicitant”) înaintează cererea sa pe un suport durabil, astfel cum este definit la articolul 1 litera (g) din Regulamentul delegat (UE) 2017/392 al Comisiei (4), completând formularul și modelele standard prevăzute în anexa I.

(2)   CSD-ul solicitant furnizează autorității competente o listă cu toate documentele transmise în cadrul cererii sale de autorizare, identificând următoarele informații:

(a)

numărul de referință unic al fiecărui document;

(b)

titlul fiecărui document;

(c)

capitolul, secțiunea sau pagina din fiecare document unde sunt furnizate informațiile relevante.

(3)   Toate informațiile sunt prezentate în limba indicată de autoritatea competentă. Autoritatea competentă poate solicita CSD-ului să prezinte aceleași informații într-o limbă uzuală în domeniul finanțelor internaționale.

(4)   Un CSD solicitant care menține una dintre relațiile menționate la articolul 17 alineatul (6) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 furnizează autorității competente lista autorităților competente care trebuie consultate, precizând inclusiv persoanele de contact din cadrul autorităților respective.

CAPITOLUL II

EXAMINARE ȘI EVALUARE

[Articolul 22 alineatul (11) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014]

Articolul 2

Formulare și modele standard pentru prezentarea informațiilor

(1)   CSD-ul furnizează informațiile menționate la articolul 40 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392 pe un suport durabil.

(2)   Informațiile transmise de un CSD sunt prezentate utilizând formularul și modelele standard prevăzute în anexa II și, dacă este cazul, modelul din tabelul 2 din anexa I. În cazul în care se utilizează modelul prevăzut în tabelul 2 din anexa I, acesta are o coloană suplimentară în care se precizează capitolul, secțiunea ori pagina documentului unde au fost introduse modificări în perioada de reexaminare și încă o coloană suplimentară în care se introduc eventualele explicații în legătură cu modificările introduse în perioada de reexaminare.

Articolul 3

Procedura de furnizare a informațiilor

(1)   Autoritatea competentă transmite CSD-ului următoarele informații:

(a)

frecvența și intensitatea examinării și a evaluării menționate la articolul 22 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014;

(b)

data de începere și data de încheiere a perioadei examinate menționate la articolul 40 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392;

(c)

limba în care sunt prezentate toate informațiile. Autoritatea competentă poate solicita CSD-ului să prezinte aceleași informații într-o limbă uzuală în domeniul finanțelor internaționale.

Autoritatea competentă comunică CSD-ului fără întârzieri nejustificate orice modificare a informațiilor menționate la primul paragraf, inclusiv solicitarea de a prezenta mai frecvent anumite informații.

(2)   CSD-ul furnizează informațiile menționate la articolul 40 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2017/392 în termen de două luni de la sfârșitul perioadei examinate.

Articolul 4

Furnizarea de informații către autoritățile menționate la articolul 22 alineatul (7) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

(1)   La finalizarea examinării și a evaluării, autoritatea competentă comunică rezultatele acestora, în termen de trei zile lucrătoare, autorităților menționate la articolul 22 alineatul (7) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, astfel cum se prevede la articolul 44 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392.

(2)   În cazul în care examinarea și evaluarea conduc la aplicarea unei măsuri de remediere sau a unei sancțiuni, autoritatea competentă informează autoritățile menționate la alineatul (1) în termen de trei zile lucrătoare de la aplicarea măsurii menționate.

(3)   Autoritățile menționate la alineatul (1) stabilesc de comun acord limba de lucru în care se realizează schimbul de informații; în cazul în care nu se ajunge la un acord, aceasta este o limbă uzuală în domeniul finanțelor internaționale.

Articolul 5

Schimbul de informații dintre autoritățile competente

(1)   Înainte de fiecare examinare și evaluare, atunci când supraveghează un CSD care menține relațiile menționate la articolul 17 alineatul (6) literele (a), (b) și (c) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, autoritatea competentă actualizează lista menționată la articolul 1 alineatul (4) din prezentul regulament în ceea ce privește alte autorități competente care trebuie să fie implicate în procesul de examinare și evaluare, inclusiv persoanele de contact din cadrul autorităților respective, și comunică această listă tuturor autorităților în cauză.

(2)   Autoritatea competentă furnizează informațiile menționate la articolul 45 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2017/392 autorităților competente incluse în lista menționată la alineatul (1) în termen de 30 de zile lucrătoare de la data punerii la dispoziție a informațiilor respective.

(3)   În termen de 30 de zile lucrătoare de la termenul menționat la alineatul (2), autoritățile competente incluse în lista menționată la alineatul (1) trimit autorității competente care a furnizat informațiile evaluarea lor cu privire la informațiile respective.

(4)   În termen de 3 zile de la finalizarea examinării și a evaluării menționate la articolul 22 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, astfel cum au fost notificate de către autoritatea competentă autorităților competente incluse în lista menționată la alineatul (1), autoritatea competentă comunică autorităților competente incluse în lista menționată la alineatul (1) rezultatele sale, conform articolului 45 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2017/392.

(5)   Autoritățile menționate la alineatele (1)-(4) stabilesc de comun acord limba de lucru în care se realizează schimbul de informații; în cazul în care nu se ajunge la un acord, aceasta este o limbă uzuală în domeniul finanțelor internaționale.

CAPITOLUL III

ACORDURI DE COOPERARE

[Articolul 24 alineatul (8) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014]

Articolul 6

Cerințe generale pentru acordurile de cooperare

(1)   Autoritatea competentă a statului membru de origine și autoritatea competentă a statului membru gazdă stabilesc de comun acord cu limba de lucru în care se desfășoară activitățile lor de cooperare; în cazul în care nu se ajunge la niciun acord, limba de lucru este o limbă uzuală în domeniul finanțelor internaționale.

(2)   Fiecare autoritate competentă desemnează o persoană de contact principală și o persoană de contact secundară și comunică celorlalte autorități competente datele de contact ale persoanelor respective și eventualele modificări ale acestora.

Articolul 7

Supravegherea unei sucursale

(1)   În cazul în care un CSD autorizat într-un stat membru a înființat o sucursală într-un alt stat membru, autoritatea competentă a statului membru de origine și autoritatea competentă a statului membru gazdă utilizează pentru schimbul de informații formularul și modelul prevăzute în tabelul 1 din anexa III.

(2)   În cazul în care o autoritate competentă solicită informații suplimentare de la o altă autoritate competentă, aceasta indică celeilalte autorități competente activitățile CSD-ului care justifică respectiva solicitare.

Articolul 8

Inspecții la fața locului în sucursală

(1)   Înainte de a efectua inspecțiile la fața locului menționate la articolul 24 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, autoritățile competente ale statului membru de origine și ale statului membru gazdă ajung la o înțelegere comună privind termenii și sfera de cuprindere ale inspecției la fața locului, inclusiv cu privire la următoarele:

(a)

rolurile și responsabilitățile fiecărui participant;

(b)

motivele care justifică inspecția la fața locului.

(2)   Autoritățile competente ale statului membru de origine și ale statului membru gazdă se informează reciproc cu privire la o inspecție la fața locului având ca obiect sucursala unui CSD dintr-un stat membru gazdă în conformitate cu alineatul (1), folosind modelul prevăzut în tabelul 2 din anexa III.

Articolul 9

Schimbul de informații privind activitățile CSD-ului în statul membru gazdă

(1)   Cererea de informații menționată la articolul 24 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 se transmite prin scrisoare sau prin e-mail către autoritatea competentă a statului membru de origine și include o explicație privind relevanța acestor informații pentru activitățile desfășurate de CSD-ul respectiv în statul membru gazdă.

(2)   Autoritatea competentă a statului membru de origine comunică, fără întârzieri nejustificate, informațiile menționate la articolul 24 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, prin scrisoare sau prin e-mail, utilizând formularul din tabelul 3 din anexa III.

Articolul 10

Încălcarea obligațiilor pe care le au CSD-urile

(1)   În sensul articolului 24 alineatul (5) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, autoritatea competentă a statului membru gazdă transmite constatările sale privind încălcările săvârșite de un CSD autorității competente a statului membru de origine și ESMA, utilizând modelul prevăzut în tabelul 4 din anexa III.

(2)   Autoritatea competentă a statului membru de origine examinează constatările transmise de către autoritatea competentă a statului membru gazdă și informează autoritatea respectivă cu privire la măsurile pe care intenționează să le ia pentru a remedia încălcările identificate.

(3)   În cazul în care ESMA este sesizată în conformitate cu articolul 24 alineatul (5) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, autoritatea competentă care sesizează ESMA îi furnizează acesteia toate informațiile relevante.

CAPITOLUL IV

ȚINEREA EVIDENȚELOR

[Articolul 29 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014]

Articolul 11

Formatul evidențelor

(1)   Un CSD păstrează evidențele menționate la articolul 54 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392 pentru toate tranzacțiile, instrucțiunile de decontare și ordinele privind restricțiile cu privire la decontare pe care le procesează, în formatul stabilit în tabelul 1 din anexa IV la prezentul regulament.

(2)   Un CSD păstrează evidențele menționate la articolul 55 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392 pentru pozițiile care corespund tuturor conturilor de titluri de valoare pe care le menține în formatul stabilit în tabelul 2 din anexa IV.

(3)   Un CSD păstrează evidențele menționate la articolul 56 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2017/392 pentru serviciile auxiliare pe care le furnizează în formatul stabilit în tabelul 3 din anexa IV.

(4)   Un CSD păstrează evidențele menționate la articolul 57 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392 pentru activitățile legate de organizarea sa comercială și la nivel intern în formatul stabilit în tabelul 4 din anexa IV.

(5)   În scopul raportării către autorități, un CSD utilizează un identificator al entității juridice (LEI) pentru a identifica în evidențele sale:

(a)

un CSD;

(b)

participanții CSD-ului;

(c)

băncile de decontare;

(d)

emitenții cărora CSD-ul le furnizează serviciile de bază menționate la punctul 1 sau 2 din secțiunea A a anexei la Regulamentul (UE) nr. 909/2014.

(6)   Un CSD utilizează un identificator al entității juridice (LEI), un cod de identificare bancară (BIC) sau altă formă de identificare a persoanelor juridice disponibilă pentru a identifica în evidențele sale clienții participanților, în cazul în care aceștia sunt cunoscuți de către CSD.

(7)   Un CSD poate utiliza orice identificator disponibil care permite identificarea unică a persoanelor fizice la nivel național, pentru a identifica în evidențele sale clienții unui participant care sunt cunoscuți de către CSD.

(8)   Un CSD utilizează în evidențele pe care le păstrează codurile ISO menționate în anexa IV.

(9)   Un CSD poate utiliza un format protejat prin drepturi exclusive numai dacă acest format poate fi transformat, fără întârziere nejustificată, într-un format deschis, bazat pe proceduri și standarde internaționale de comunicare deschisă pentru transmiterea de mesaje și date de referință, în scopul de a pune evidențele sale la dispoziția autorităților competente în conformitate cu articolul 29 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014.

(10)   La cerere, un CSD furnizează autorității competente informațiile menționate la articolele 54 și 55 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392 prin intermediul unui flux de date direct. Un CSD trebuie să aibă la dispoziție suficient timp pentru a pune în aplicare măsurile necesare pentru a răspunde la o astfel de solicitare.

CAPITOLUL V

ACCESUL

[Articolul 33 alineatul (6), articolul 49 alineatul (6), articolul 52 alineatul (4) și articolul 53 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014]

Articolul 12

Formulare și modele standard pentru procedura de acces

(1)   Un CSD solicitant și orice altă parte solicitantă utilizează modelul prevăzut în tabelul 1 din anexa V la prezentul regulament atunci când prezintă o cerere de acces în temeiul articolului 52 alineatul (1) sau al articolului 53 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014.

(2)   Un CSD și orice altă parte care primește cererea utilizează modelul prevăzut în tabelul 2 din anexa V la prezentul regulament atunci când acordă accesul pe baza unei cereri de acces în temeiul articolului 52 alineatul (1) sau al articolului 53 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014.

(3)   Un CSD utilizează modelul prevăzut în tabelul 3 din anexa V la prezentul regulament atunci când refuză accesul în conformitate cu articolul 33 alineatul (3), cu articolul 49 alineatul (4), cu articolul 52 alineatul (2) sau cu articolul 53 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014.

(4)   O CPC sau un loc de tranzacționare utilizează formularul din tabelul 4 din anexa V la prezentul regulament atunci când refuză accesul în conformitate cu articolul 53 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014.

(5)   O parte solicitantă utilizează formularul din tabelul 5 din anexa V la prezentul regulament atunci când transmite o reclamație către autoritatea competentă a CSD-ului care i-a refuzat accesul în conformitate cu articolul 33 alineatul (3), cu articolul 49 alineatul (4), cu articolul 52 alineatul (2) sau cu articolul 53 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014.

(6)   Un CSD utilizează formularul din tabelul 6 din anexa V la prezentul regulament atunci când transmite o reclamație către autoritatea competentă a CPC sau a locului de tranzacționare care i-a refuzat accesul la CPC sau la locul de tranzacționare în conformitate cu articolul 53 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014.

(7)   Autoritățile competente menționate la alineatele (5) și (6) utilizează modelul din tabelul 7 din anexa V atunci când consultă următoarele autorități cu privire la evaluarea lor asupra reclamației, după caz:

(a)

autoritatea competentă a locului de stabilire al participantului solicitant în conformitate cu articolul 33 alineatul (3) al patrulea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 909/2014;

(b)

autoritatea competentă a locului de stabilire al emitentului solicitant în conformitate cu articolul 49 alineatul (4) al patrulea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 909/2014;

(c)

autoritatea competentă a CSD-ului solicitant și autoritatea relevantă a CSD-ului solicitant menționată la articolul 12 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, în conformitate cu articolul 52 alineatul (2) al cincilea paragraf din regulamentul respectiv;

(d)

autoritatea competentă a CPC sau a locului de tranzacționare în conformitate cu articolul 53 alineatul (3) al patrulea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 909/2014.

Autoritățile menționate la literele (a)-(d) utilizează formularul din tabelul 8 din anexa V atunci când răspund la consultarea menționată la prezentul alineat.

(8)   Autoritățile menționate la alineatul (7) literele (a)-(d) utilizează modelul prevăzut în tabelul 8 din anexa V la prezentul regulament în cazul în care una dintre acestea decide să sesizeze ESMA în conformitate cu articolul 33 alineatul (3) al patrulea paragraf, cu articolul 49 alineatul (4) al patrulea paragraf, cu articolul 52 alineatul (2) al cincilea paragraf sau cu articolul 53 alineatul (3) al patrulea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 909/2014.

(9)   Autoritățile competente menționate la alineatele (5) și (6) oferă părții solicitante un răspuns motivat în formatul stabilit în tabelul 9 din anexa V.

(10)   Autoritățile menționate la alineatele (7) și (8), precum și ESMA în sensul alineatului (9), se pun de acord cu privire la limba de lucru pentru comunicarea menționată la alineatele (7), (8) și (9). În cazul în care nu se ajunge la un acord, limba de lucru este o limbă uzuală în domeniul finanțelor internaționale.

CAPITOLUL VI

PROCEDURA DE AUTORIZARE ÎN VEDEREA FURNIZĂRII DE SERVICII AUXILIARE DE TIP BANCAR ȘI DISPOZIȚIE FINALĂ

Articolul 13

Lista autorităților

La primirea unei cereri pentru autorizațiile menționate la articolul 54 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, autoritatea competentă identifică autoritățile menționate la articolul 55 alineatul (4) din respectivul regulament și întocmește o listă a acestora.

Articolul 14

Transmiterea informațiilor și cererea de aviz motivat

(1)   Autoritatea competentă solicită avizul motivat, menționat la articolul 55 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, autorităților menționate la articolul 55 alineatul (4) literele (a)-(e) din regulamentul respectiv, folosind modelul din secțiunea 1 din anexa VI la prezentul regulament.

(2)   Pentru fiecare transmitere de informații menționată la articolul 55 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 și fiecare solicitare menționată la alineatul (1) din prezentul articol, fiecare dintre autoritățile menționate la articolul 55 alineatul (4) literele (a)-(e) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, transmite, imediat după primire, o confirmare prin e-mail autorității competente de la care a primit informațiile respective.

(3)   În cazul în care nu se primește o confirmare de primire în conformitate cu prezentul articol alineatul (2), autoritatea competentă ia legătura ea însăși cu autoritățile menționate la articolul 55 alineatul (4) literele (a)-(e) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, pentru a se asigura că acestea din urmă au primit informațiile menționate la alineatul (1) din prezentul articol.

Articolul 15

Aviz motivat și decizie motivată

(1)   Autoritățile menționate la articolul 55 alineatul (4) literele (a)-(e) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 transmit avizul motivat autorității competente utilizând modelul prevăzut în secțiunea 2 din anexa VI la prezentul regulament.

(2)   În cazul în care cel puțin una dintre autoritățile menționate la articolul 55 alineatul (4) literele (a)-(e) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 emite un aviz motivat negativ, iar autoritatea competentă care dorește să acorde autorizația transmite autorităților respective decizia motivată menționată la articolul 55 alineatul (5) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, autoritatea competentă utilizează modelul prevăzut în secțiunea 3 din anexa VI la prezentul regulament.

Articolul 16

Acordarea autorizației în pofida unui aviz motivat negativ

(1)   În cazul în care una dintre autoritățile menționate la articolul 55 alineatul (4) literele (a)-(e) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 decide să sesizeze ESMA cu privire la decizia motivată a autorității competente care dorește să acorde autorizația în conformitate cu articolul 55 alineatul (5) al treilea paragraf din regulamentul menționat, autoritatea care face sesizarea utilizează modelul prezentat în secțiunea 4 din anexa VI la prezentul regulament.

(2)   Autoritatea care face sesizarea transmite ESMA toate informațiile furnizate de autoritatea competentă în conformitate cu articolul 55 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, avizele motivate furnizate de autorități în conformitate cu articolul 55 alineatul (5) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 și decizia motivată emisă de autoritatea competentă în conformitate cu articolul 55 alineatul (5) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 909/2014.

(3)   Autoritatea care face sesizarea transmite, fără întârziere, o copie a tuturor informațiilor menționate la alineatul (2) din prezentul articol autorităților menționate la articolul 55 alineatul (4) literele (a)-(e) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014.

Articolul 17

Intrarea în vigoare și aplicarea

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 11 alineatul (1) se aplică de la data intrării în vigoare a actelor delegate adoptate de Comisie în conformitate cu articolul 6 alineatul (5) și cu articolul 7 alineatul (15) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, oricare dintre aceste date este ulterioară.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 11 noiembrie 2016.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 257, 28.8.2014, p. 1.

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1247/2012 al Comisiei din 19 decembrie 2012 de stabilire a unor standarde tehnice de punere în aplicare în ceea ce privește formatul și frecvența rapoartelor de tranzacție transmise către registrele centrale de tranzacții în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (JO L 352, 21.12.2012, p. 20).

(3)  Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 84).

(4)  Regulamentul delegat (UE) 2017/392 al Comisiei din 11 noiembrie 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European și al Consiliului cu privire la standarde tehnice de reglementare în materie de autorizare, supraveghere și cerințe operaționale pentru depozitarii centrali de titluri de valoare (a se vedea pagina 48 din prezentul Jurnal Oficial).


ANEXA I

Formulare și modele pentru cererile de autorizare a CSD-urilor

[Articolul 17 alineatul (10) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014]

Tabelul 1

Informații generale

Tipul de informații

Format

Data cererii

Data ISO 8601 în formatul AAAA-LL-ZZ

Denumirea comercială a CSD-ului solicitant

Text liber

Identificarea CSD-ului solicitant

Identificatorul ISO 17442 al entității juridice (LEI), 20 de caractere alfanumerice

Sediul social al CSD-ului solicitant

Text liber

Sistemul (sistemele) de decontare a titlurilor de valoare pe care CSD-ul solicitant le gestionează sau intenționează să le gestioneze

Text liber

Datele de contact ale persoanei responsabile pentru cerere (numele, funcția, numărul de telefon, adresa de e-mail)

Text liber

Datele de contact ale persoanei (persoanelor) responsabile pentru funcția de control intern și de conformitate a CSD-ului (numele, funcția, numărul de telefon, adresa de e-mail)

Text liber

Lista tuturor documentelor furnizate de CSD-ul solicitant cu numere de referință unice

Text liber


Tabelul 2

Referințele documentelor

Domeniul de aplicare al informațiilor care trebuie transmise în conformitate cu cerințele specifice din actul delegat referitor la standardele tehnice de reglementare în care se precizează detaliile cererii de autorizare a CSD-urilor, adoptat în temeiul articolului 17 alineatul (9) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

Numărul de referință unic al documentului

Titlul documentului

Capitolul, secțiunea sau pagina documentului unde sunt furnizate informațiile sau motivul pentru care nu sunt furnizate informațiile

A.   Informații generale privind CSD-ul solicitant [articolele 4-7 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Identificarea și statutul juridic al CSD-ului [articolul 4 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

O cerere de autorizare depusă în conformitate cu articolul 17 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 identifică în mod clar entitatea solicitantă a autorizației pentru activitățile și serviciile pe care intenționează să le efectueze

Denumirea comercială a CSD-ului solicitant, LEI și sediul social din Uniune ale acestuia

 

 

 

Actul constitutiv și statutul, precum și alte documente constitutive și statutare

 

 

 

Un extras din registrul comerțului sau din registrul juridic relevant sau o altă formă de atestare a sediului social și a obiectului de activitate al CSD-ului solicitant, care să fie valabile la data depunerii cererii

 

 

 

Identificarea sistemelor de decontare a titlurilor de valoare pe care CSD-ul solicitant le gestionează sau intenționează să le gestioneze

 

 

 

O copie a deciziei organului de conducere cu privire la cerere și procesul-verbal al ședinței în care organul de conducere a aprobat dosarul de autorizare și depunerea acestuia

 

 

 

Datele de contact ale persoanei responsabile pentru cerere

 

 

 

O diagramă care ilustrează legăturile de proprietate dintre societatea-mamă, filiale și alte entități asociate sau sucursale; entitățile prezentate în diagramă sunt identificate prin denumirea comercială completă, forma juridică, sediul social, codul de identificare fiscală sau numărul de înregistrare a societății

 

 

 

O descriere a activităților economice ale filialelor CSD-ului solicitant și ale altor persoane juridice în care CSD-ul solicitant deține o participație, inclusiv informații privind nivelul de participare

 

 

 

O listă care să conțină:

(i)

numele fiecărei persoane sau entități care deține, direct sau indirect, 5 % sau mai mult din capitalul sau drepturile de vot ale CSD-ului solicitant;

(ii)

numele fiecărei persoane sau entități care ar putea exercita o influență semnificativă asupra conducerii CSD-ului solicitant ca urmare a participației sale la capitalul CSD-ului solicitant

 

 

 

O listă care să conțină:

(i)

numele fiecărei entități în care CSD-ul solicitant deține 5 % sau mai mult din capital și din drepturile de vot;

(ii)

denumirea fiecărei entități asupra conducerii căreia CSD-ul solicitant exercită o influență semnificativă, având în vedere participația CSD-ului solicitant la capitalul entității respective

 

 

 

O listă cu serviciile de bază enumerate în secțiunea A din anexa la Regulamentul (UE) nr. 909/2014 pe care CSD-ul solicitant le prestează sau intenționează să le presteze

 

 

 

O listă cu serviciile auxiliare enumerate explicit în secțiunea B din anexa la Regulamentul (UE) nr. 909/2014 pe care CSD-ul solicitant le prestează sau intenționează să le presteze

 

 

 

O listă cu alte servicii auxiliare care sunt permise, dar nu sunt enumerate explicit în secțiunea B din anexa la Regulamentul (UE) nr. 909/2014, pe care CSD-ul solicitant le prestează sau intenționează să le presteze

 

 

 

O listă a serviciilor și a activităților de investiții care intră sub incidența Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului (1), dar nu sunt enumerate explicit în secțiunea B din anexa la Regulamentul (UE) nr. 909/2014, pe care CSD-ul solicitant le prestează sau intenționează să le presteze

 

 

 

O listă a serviciilor pe care CSD-ul solicitant le externalizează sau intenționează să le externalizeze unei părți terțe în conformitate cu articolul 30 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

 

 

 

Moneda sau monedele pe care CSD-ul solicitant le procesează sau intenționează să le proceseze în legătură cu serviciile pe care le prestează, indiferent dacă fondurile bănești sunt decontate într-un cont deschis la o bancă centrală, într-un cont deschis la un CSD sau într-un cont deschis la o instituție de credit desemnată

 

 

 

Informații privind procedurile judiciare sau civile, administrative, de arbitraj sau de alt tip, în curs sau definitive, la care CSD-ul solicitant este parte și care pot genera costuri financiare sau de altă natură pentru acesta.

 

 

 

În cazul în care CSD-ul solicitant intenționează să presteze servicii de bază sau să înființeze o sucursală în conformitate cu articolul 23 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, trebuie furnizate următoarele informații:

Statul (statele) membru (membre) în care CSD-ul intenționează să își desfășoare activitatea

 

 

 

Un program al activităților, precizând în special serviciile pe care CSD-ul solicitant le prestează sau intenționează să le presteze în statul membru gazdă

 

 

 

Moneda sau monedele pe care CSD-ul solicitant le procesează sau intenționează să le proceseze în (statele) membru (membre) în cauză

 

 

 

În cazul în care serviciile vor fi furnizate prin intermediul unei sucursale, structura organizatorică a sucursalei și numele persoanelor care răspund de administrarea acesteia

 

 

 

Dacă este cazul, o evaluare a măsurilor pe care CSD-ul solicitant intenționează să le adopte pentru a le permite utilizatorilor să respecte legislația națională menționată la articolul 49 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

 

 

 

Dacă este cazul, o descriere a serviciilor sau activităților pe care CSD-ul solicitant le externalizează unei părți terțe în conformitate cu articolul 30 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

 

 

 

Politicile și procedurile de asigurare a conformității cu reglementările [articolul 5 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Denumirile posturilor persoanelor responsabile cu aprobarea și actualizarea politicilor și a procedurilor

 

 

 

O descriere a măsurilor de aplicare a politicilor și procedurilor și de monitorizare a respectării acestora

 

 

 

O descriere a procedurilor stabilite de CSD-ul solicitant pentru respectarea mecanismelor instituite în conformitate cu articolul 65 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

 

 

 

Serviciile și activitățile CSD-ului [articolul 6 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

O descriere detaliată a serviciilor și a activităților, precum și a procedurilor pe care CSD-ul le aplică atunci când furnizează serviciile și activitățile respective:

Servicii de bază specificate în secțiunea A din anexa la Regulamentul (UE) nr. 909/2014

 

 

 

Servicii auxiliare enumerate explicit în secțiunea B din anexa la Regulamentul (UE) nr. 909/2014

 

 

 

Alte servicii auxiliare care sunt permise, dar nu sunt enumerate explicit în secțiunea B din anexa la Regulamentul (UE) nr. 909/2014

 

 

 

Serviciile și activitățile de investiții care intră sub incidența Directivei 2014/65/UE, menționate la punctul de mai sus

 

 

 

Informații pentru grupuri [articolul 7 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Politicile și procedurile menționate la articolul 26 alineatul (7) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

 

 

 

Informațiile referitoare la conducerea superioară, la structura organului de conducere și la structura acționariatului societății-mamă și ale celorlalte societăți din grup

 

 

 

Serviciile, precum și persoanele-cheie care nu fac parte din conducerea superioară, dar dețin funcții pentru CSD-ul solicitant și pentru alte societăți din grup

 

 

 

În cazul în care CSD-ul are o societate-mamă, furnizează următoarele informații:

Identificarea sediului social al societății-mamă

 

 

 

Precizarea dacă societatea-mamă este o entitate autorizată sau înregistrată care face obiectul supravegherii în temeiul legislației Uniunii sau al legislației țărilor terțe

 

 

 

Dacă este cazul, numărul de înregistrare relevant și numele autorității sau autorităților de supraveghere competente pentru societatea-mamă

 

 

 

În cazul în care CSD-ul solicitant încheie un acord cu o societate din cadrul grupului, care prestează servicii legate de serviciile prestate de un CSD, o descriere și o copie a acestui acord

 

 

 

B.   Resurse financiare pentru prestarea de servicii de către CSD-ul solicitant [articolul 8 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Rapoartele financiare, planul de afaceri și planul de redresare [articolul 8 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Rapoartele financiare, inclusiv un set complet de situații financiare pentru ultimii trei ani, și raportul de audit statutar privind situațiile financiare anuale și consolidate în sensul Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului (2) pentru ultimii trei ani

 

 

 

Denumirea și numărul de înregistrare național al auditorului extern

 

 

 

Un plan de afaceri care să includă un plan financiar și un buget estimativ, care prevede diverse scenarii de afaceri pentru serviciile CSD-ului, pe o perioadă de referință de cel puțin trei ani

 

 

 

Planul pentru înființarea de filiale și sucursale și localizarea acestora

 

 

 

O descriere a activităților comerciale pe care CSD-ul solicitant intenționează să le desfășoare, inclusiv a activităților eventualelor filiale sau sucursale ale CSD-ului solicitant

 

 

 

Dacă informațiile financiare istorice menționate mai sus nu sunt disponibile, o cerere de autorizare trebuie să conțină următoarele informații despre CSD-ul solicitant:

Elemente de probă care să demonstreze că acesta dispune de resurse financiare suficiente pentru o perioadă de șase luni de la acordarea autorizației

 

 

 

Un raport financiar interimar, dacă situațiile financiare pentru perioada solicitată nu sunt încă disponibile

 

 

 

O declarație privind situația financiară a CSD-ului solicitant, cum ar fi bilanțul, contul de profit și pierdere, modificările capitalurilor proprii și ale fluxurilor de trezorerie, un rezumat al politicilor contabile și alte note explicative relevante

 

 

 

Dacă este cazul, situațiile financiare anuale auditate ale societății-mamă pentru cele trei exerciții financiare care precedă data depunerii cererii

 

 

 

O descriere a unui plan de redresare adecvat care să includă:

Un rezumat care să ofere o imagine de ansamblu asupra planului și a punerii în aplicare a acestuia

 

 

 

Identificarea operațiunilor critice ale CSD-ului solicitant, a scenariilor de simulare de criză și a evenimentelor care declanșează redresarea, precum și o descriere de fond a instrumentelor de redresare pe care urmează să le utilizeze CSD-ul solicitant

 

 

 

Informații privind evaluarea efectelor planului de redresare asupra diverselor părți interesate care vor fi probabil afectate de punerea în aplicare a acestuia

 

 

 

O evaluare realizată de CSD-ul solicitant cu privire la caracterul executoriu al planului de redresare care să țină seama de constrângerile juridice impuse de legislația Uniunii, de legislația națională sau de cea a țărilor terțe

 

 

 

C.   Cerințe organizatorice [articolele 9-17 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Organigrama [articolul 9 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Identitatea și atribuțiile persoanelor care ocupă posturi:

(i)

în conducerea superioară;

(ii)

de administratori responsabili pentru rolurile operaționale;

(iii)

de administratori responsabili pentru activitățile sucursalelor CSD-ului solicitant;

(iv)

cu alte roluri semnificative în activitățile desfășurate de CSD-ul solicitant.

 

 

 

Numărul de membri ai personalului din fiecare divizie și unitate operațională

 

 

 

Politici și proceduri în materie de personal [articolul 10 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

O descriere a politicii de remunerare care să includă informații despre elementele fixe și variabile ale remunerației membrilor conducerii superioare, membrilor organului de conducere și personalului angajat cu atribuții ale funcțiilor de administrare a riscurilor, de conformitate și de control intern, de tehnologie și de audit intern ale CSD-ului solicitant

 

 

 

Măsurile instituite de CSD-ul solicitant pentru a minimiza riscul de dependență excesivă de responsabilitățile încredințate unei singure persoane

 

 

 

Instrumente de monitorizare a riscurilor și sistemul de guvernanță [articolul 11 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

O descriere a componentelor sistemului de guvernanță ale CSD-ului solicitant

 

 

 

Politicile, procedurile și sistemele care identifică, evaluează, monitorizează, gestionează și permit raportarea cu privire la riscurile la care poate fi expus CSD-ul și la riscurile pe care acesta le prezintă pentru alte entități

 

 

 

O descriere a structurii, rolului și responsabilităților membrilor organului de conducere, ai conducerii superioare și ai comitetelor instituite în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2017/392

 

 

 

O descriere a proceselor care vizează selectarea, numirea, evaluarea performanțelor și eliberarea din funcție a membrilor conducerii superioare și a membrilor organului de conducere

 

 

 

O descriere a procedurii utilizate de CSD-ul solicitant pentru a pune la dispoziția publicului sistemul de guvernanță și regulile aplicabile activității

 

 

 

În cazul în care CSD-ul solicitant aderă la un cod de guvernanță corporativă recunoscut:

Identificarea codului de conduită (o copie a codului)

 

 

 

O explicație a situațiilor în care CSD-ul solicitant se abate de la cod

 

 

 

Funcțiile de conformitate, de control intern și de audit intern [articolul 12 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

O descriere a procedurilor pentru raportarea internă a situațiilor de nerespectare menționate la articolul 26 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

 

 

 

Informații privind politicile și procedurile de audit intern care să includă:

O descriere a instrumentelor pentru monitorizarea și evaluarea adecvării și a aplicării efective a sistemului de control intern al CSD-ului solicitant

 

 

 

O descriere a instrumentelor de control și de protecție pentru sistemele de procesare a informațiilor ale CSD-ului solicitant

 

 

 

O explicație privind elaborarea și aplicarea metodologiei de audit intern

 

 

 

Un plan de activități pe trei ani de la data depunerii cererii

 

 

 

O descriere a rolurilor și a calificărilor fiecărei persoane responsabile cu auditul intern

 

 

 

O cerere de autorizare cuprinde următoarele informații referitoare la funcția de conformitate și de control intern a CSD-ului solicitant:

O descriere a rolurilor și a calificărilor persoanelor care sunt responsabile pentru funcția de conformitate și de control intern și ale altor membri ai personalului implicați în evaluarea conformității, inclusiv o descriere a mijloacelor de asigurare a independenței funcției de conformitate și de control intern față de restul unităților operaționale

 

 

 

Politicile și procedurile funcției de conformitate și de control intern, inclusiv o descriere a rolului pe care îl îndeplinesc organul de conducere și conducerea superioară în materie de conformitate

 

 

 

Dacă există, cel mai recent raport intern elaborat de persoanele responsabile pentru funcția de conformitate și de control intern sau de alți membri ai personalului implicați în evaluarea conformității în cadrul CSD-ului solicitant

 

 

 

Conducerea superioară, organul de conducere și acționarii [articolul 13 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Pentru fiecare membru al conducerii superioare și al organului de conducere, următoarele informații:

Un exemplar al unui curriculum vitae al fiecărui membru, care prezintă experiența și cunoștințele acestuia

 

 

 

Detalii cu privire la eventualele sancțiuni penale și administrative impuse unui membru în legătură cu furnizarea de servicii financiare sau de gestionare a datelor sau în legătură cu acte de fraudă sau de deturnare de fonduri, sub forma unui certificat oficial corespunzător, dacă este disponibil în statul membru relevant

 

 

 

O declarație pe propria răspundere privind buna reputație în legătură cu furnizarea de servicii financiare sau de gestionare a datelor, care să includă toate declarațiile menționate la articolul 13 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul delegat (UE) 2017/392

 

 

 

Informații privind organul de conducere al CSD-ului solicitant:

Elemente de probă care să demonstreze respectarea articolului 27 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

 

 

 

O descriere a rolurilor și a responsabilităților organului de conducere

 

 

 

Informații privind structura de proprietate și acționarii CSD-ului solicitant:

O descriere a structurii de proprietate a CSD-ului solicitant care să includă o descriere a identității și amplorii intereselor deținute de toate entitățile în măsură să exercite control asupra funcționării CSD-ului solicitant

 

 

 

O listă a acționarilor și persoanelor care sunt în măsură să exercite, direct sau indirect, control asupra conducerii CSD-ului solicitant

 

 

 

Gestionarea conflictelor de interese [articolul 14 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Politicile și procedurile instituite pentru identificarea și gestionarea potențialelor conflicte de interese de către CSD-ul solicitant:

O descriere a politicilor și procedurilor privind identificarea, gestionarea și comunicarea către autoritatea competentă a potențialelor conflicte de interese și a procesului prin care se asigură faptul că personalul CSD-ului solicitant este informat cu privire la aceste politici și proceduri

 

 

 

O descriere a mecanismelor de control și a altor măsuri instituite pentru a se asigura faptul că sunt îndeplinite cerințele menționate la articolul 14 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul delegat (UE) 2017/392 privind gestionarea conflictelor de interese

 

 

 

O descriere a:

(i)

rolurilor și responsabilităților personalului-cheie, în special în cazul în care persoanele respective exercită responsabilități și în cadrul altor entități;

(ii)

mecanismelor care garantează că persoanele care sunt în conflict de interese permanent sunt excluse din procesul decizional și de la primirea informațiilor relevante privind aspectele afectate de conflictul de interese permanent;

(iii)

registrului actualizat al conflictelor de interese existente la momentul depunerii cererii și o descriere a modului în care sunt gestionate conflictele de interese respective

 

 

 

În cazul în care CSD-ul solicitant face parte dintr-un grup, registrul menționat la articolul 14 alineatul (1) litera (c) punctul (iii) din Regulamentul delegat (UE) 2017/392 include o descriere a:

(a)

conflictelor de interese care provin de la alte societăți din cadrul grupului în legătură cu un serviciu oferit de CSD-ul solicitant; și

(b)

mecanismelor puse în aplicare pentru gestionarea conflictelor de interese respective.

 

 

 

Confidențialitate [articolul 15 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Politicile și procedurile care previn utilizarea sau transmiterea neautorizată a informațiilor confidențiale, astfel cum sunt definite la articolul 15 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392

 

 

 

Informații privind accesul personalului la informațiile deținute de CSD-ul solicitant:

Procedurile interne referitoare la autorizarea personalului de a avea acces la informații care asigură accesul securizat la date

 

 

 

O descriere a tuturor restricțiilor impuse cu privire la utilizarea datelor din motive de confidențialitate

 

 

 

Comitetul de utilizatori [articolul 16 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Documente sau informații privind fiecare comitet de utilizatori:

Mandatul comitetului de utilizatori

 

 

 

Sistemul de guvernanță al comitetului de utilizatori

 

 

 

Procedurile de operare ale comitetului de utilizatori

 

 

 

Criteriile de admitere și mecanismul de alegere a membrilor comitetului de utilizatori

 

 

 

O listă a membrilor propuși ai comitetului de utilizatori și indicarea intereselor pe care le reprezintă

 

 

 

Păstrarea evidențelor [articolul 17 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Descrierea sistemelor, politicilor și procedurilor utilizate de CSD-ul solicitant pentru păstrarea evidențelor

 

 

 

Informațiile menționate la articolul 17 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2017/392 înainte de data aplicării articolului 54 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392

O analiză a gradului în care sistemele, politicile și procedurile de păstrare a evidențelor existente ale CSD-ului solicitant respectă cerințele prevăzute la articolul 54 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392

 

 

 

Un plan de punere în aplicare care detaliază modul în care CSD-ul solicitant intenționează să asigure conformitatea cu cerințele prevăzute la articolul 54 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392 până la termenul stabilit

 

 

 

D.   Reguli de conduită [articolele 18-22 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Scopuri și obiective [articolul 18 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

O descriere a scopurilor și a obiectivelor CSD-ului solicitant

 

 

 

Gestionarea reclamațiilor [articolul 19 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Procedurile stabilite de CSD-ul solicitant pentru gestionarea reclamațiilor

 

 

 

Cerințe pentru participare [articolul 20 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Informații privind participarea la sistemul (sistemele) de decontare a titlurilor de valoare gestionat(e) de CSD-ul solicitant:

Criteriile de participare care asigură accesul echitabil și deschis al tuturor persoanelor juridice care intenționează să devină participanți la sistemul (sistemele) de decontare a titlurilor de valoare gestionat(e) de CSD-ul solicitant

 

 

 

Procedurile de aplicare a măsurilor disciplinare împotriva participanților existenți care nu îndeplinesc criteriile de participare

 

 

 

Transparență [articolul 21 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Informațiile privind politicile de tarifare ale CSD-ului solicitant, care să cuprindă, în special, tarifele și comisioanele aferente fiecărui serviciu de bază furnizat de CSD-ul solicitant și eventualele reduceri și rabaturi existente, precum și condițiile în care se acordă acestea

 

 

 

O descriere a metodelor utilizate pentru a comunica informații relevante clienților actuali și potențiali în conformitate cu articolul 34 alineatele (1)-(5) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

 

 

 

Informații care să îi permită autorității competente să evalueze modul în care CSD-ul solicitant intenționează să respecte cerințele de contabilizare separată a costurilor și a veniturilor în conformitate cu articolul 34 alineatul (7) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

 

 

 

Proceduri de comunicare cu participanții și alte infrastructuri ale pieței [articolul 22 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Informații relevante cu privire la utilizarea de către CSD-ul solicitant a unor proceduri și standarde internaționale de comunicare deschisă pentru transmiterea de mesaje și pentru datele de referință în procedurile de comunicare cu participanții și alte infrastructuri ale pieței

 

 

 

E.   Cerințe aplicabile serviciilor furnizate de CSD-uri [articolele 23-30 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Înscrierea în cont [articolul 23 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Informații privind procesele care asigură conformitatea CSD-ului solicitant cu articolul 3 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

 

 

 

Datele preconizate pentru decontare și măsurile de prevenire și de soluționare a cazurilor de neexecutare a decontării [articolul 24 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Regulile și procedurile care vizează măsurile de prevenire a cazurilor de neexecutare a decontării

 

 

 

Detalii privind măsurile de soluționare a cazurilor de neexecutare a decontării

 

 

 

În cazul în care cererea este depusă înainte de intrarea în vigoare a actelor delegate adoptate de Comisie pe baza standardelor tehnice de reglementare menționate la articolul 6 alineatul (5) și la articolul 7 alineatul (15) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

O analiză a măsurii în care regulile, procedurile, mecanismele și măsurile existente ale CSD-ului respectă cerințele prevăzute în actele delegate adoptate de Comisie pe baza standardelor tehnice de reglementare menționate la articolul 6 alineatul (5) și la articolul 7 alineatul (15) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

 

 

 

Un plan de punere în aplicare care detaliază modul în care CSD-ul solicitant intenționează să asigure conformitatea cu cerințele prevăzute în actele delegate adoptate de Comisie pe baza standardelor tehnice de reglementare menționate la articolul 6 alineatul (5) și la articolul 7 alineatul (15) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 până la data intrării în vigoare a acestora

 

 

 

Integritatea emisiunii [articolul 25 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Informații privind regulile și procedurile utilizate de CSD pentru asigurarea integrității emisiunilor de titluri de valoare

 

 

 

Protecția titlurilor de valoare ale participanților și ale clienților acestora [articolul 26 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Informații privind măsurile instituite pentru a asigura protecția titlurilor de valoare ale participanților CSD-ului solicitant și ale clienților acestora, care să includă:

Regulile și procedurile pentru administrarea riscului de custodie a titlurilor de valoare și minimizarea acestuia

 

 

 

O descriere detaliată a diferitelor niveluri de segregare oferite de CSD-ul solicitant, care să includă o descriere a costurilor asociate fiecărui nivel, condițiile comerciale în care sunt oferite, principalele implicații juridice ale acestora și legislația în materie de insolvență aplicabilă

 

 

 

Regulile și procedurile pentru obținerea acordului menționat la articolul 38 alineatul (7) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

 

 

 

Caracterul definitiv al decontării [articolul 27 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Informații referitoare la regulile privind caracterul definitiv al decontării

 

 

 

Decontarea fondurilor bănești [articolul 28 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Procedurile de decontare a plăților în fonduri bănești pentru fiecare sistem de decontare a titlurilor de valoare administrat de CSD-ul solicitant

 

 

 

Informații din care să reiasă dacă decontarea plăților în fonduri bănești este realizată în conformitate cu articolul 40 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

 

 

 

Dacă este cazul, explicarea motivului pentru care decontarea în conformitate cu articolul 40 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 nu este practică și disponibilă

 

 

 

Reguli și proceduri în cazul insolvenței unui participant [articolul 29 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Regulile și procedurile instituite pentru gestionarea situației de insolvență a unui participant

 

 

 

Transferul activelor participanților și ale clienților în cazul retragerii unei autorizații [articolul 30 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Informații privind procedurile instituite de CSD-ul solicitant pentru a asigura decontarea și transferarea rapide și ordonate ale activelor clienților și participanților către un alt CSD în cazul retragerii autorizației

 

 

 

F.   Cerințe prudențiale [articolele 31-35 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Riscuri juridice [articolul 31 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Informații care să permită autorității competente să stabilească dacă regulile, procedurile și contractele CSD-ului solicitant sunt clare, ușor de înțeles și au caracter executoriu în toate jurisdicțiile relevante în conformitate cu articolul 43 alineatele (1) și (2) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

 

 

 

În cazul în care CSD-ul solicitant intenționează să își desfășoare activitatea în jurisdicții diferite, informații privind măsurile instituite pentru a identifica și minimiza riscurile care decurg din potențialele conflicte de legi între jurisdicții, în conformitate cu articolul 43 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, inclusiv eventualele evaluări juridice pe care se întemeiază aceste măsuri

 

 

 

Riscuri comerciale generale [articolul 32 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

O descriere a sistemelor de administrare a riscului și de control, precum și a instrumentelor informatice instituite de CSD-ul solicitant pentru administrarea riscului comercial

 

 

 

Dacă este cazul, ratingul de risc obținut din partea unui terț, împreună cu informațiile relevante care stau la baza ratingului respectiv

 

 

 

Riscuri operaționale [articolul 33 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Elemente de probă care să demonstreze că CSD-ul solicitant respectă cerințele privind administrarea riscului operațional în conformitate cu articolul 45 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 și capitolul X din Regulamentul delegat (UE) 2017/392

 

 

 

Informații privind externalizarea de către CSD-ul solicitant a unor servicii sau activități către părți terțe în conformitate cu articolul 30 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, care să includă:

(a)

copii ale contractelor care reglementează acordurile de externalizare ale CSD-ului solicitant;

(b)

metodele utilizate pentru a monitoriza nivelul serviciului asociat serviciilor și activităților externalizate

 

 

 

Politica de investiții [articolul 34 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Elemente de probă care să demonstreze că:

(a)

CSD-ul solicitant deține activele financiare în conformitate cu articolul 46 alineatele (1), (2) și (5) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 și capitolul XI din Regulamentul delegat (UE) 2017/392;

(b)

investițiile CSD-ului solicitant respectă articolul 46 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 și capitolul XI din Regulamentul delegat (UE) 2017/ 392

 

 

 

Cerințe de capital [articolul 35 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Informații care să demonstreze că capitalul CSD-ului solicitant, inclusiv rezultatul reportat și rezervele acestuia, îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 47 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 și în Regulamentul (UE) 2017/392

 

 

 

Planul menționat la articolul 47 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 și actualizările acestuia, precum și dovada aprobării acestuia de către organul de conducere sau de către un comitet adecvat al organului de conducere al CSD-ului solicitant

 

 

 

Conexiunile între CSD-uri [articolul 36 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

O descriere a conexiunilor între CSD-uri însoțită de evaluări ale acordurilor de conexiune efectuate de CSD-ul solicitant

 

 

 

Volumele actuale sau estimate ale decontărilor și valorile decontărilor executate în cadrul conexiunilor între CSD-uri

 

 

 

Procedurile privind identificarea, evaluarea, monitorizarea și gestionarea tuturor surselor potențiale de risc pentru CSD-ul solicitant și pentru participanți, care decurg din acordul de conexiune, precum și măsurile adecvate instituite pentru minimizarea acestora

 

 

 

O evaluare a fezabilității aplicării legilor în materie de insolvență cu prevederi referitoare la gestionarea unei conexiuni între CSD-uri și implicațiile acestora pentru CSD-ul solicitant

 

 

 

Alte informații relevante necesare pentru evaluarea conformității conexiunilor între CSD-uri cu cerințele stabilite la articolul 48 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 și la capitolul XII din Regulamentul delegat (UE) 2017/ 392

 

 

 

G.   Accesul la CSD-uri [articolul 37 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Reguli interne privind accesul [articolul 37 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

O descriere a procedurilor privind tratamentul solicitărilor de acces din partea:

Persoanelor juridice care intenționează să devină participanți în conformitate cu articolul 33 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 și capitolul XIII din Regulamentul delegat (UE) 2017/392

 

 

 

Emitenților în conformitate cu articolul 49 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 și capitolul XIII din Regulamentul delegat (UE) 2017/392

 

 

 

Altor CSD-uri în conformitate cu articolul 52 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 și capitolul XIII din Regulamentul delegat (UE) 2017/392

 

 

 

Altor CSD-uri în conformitate cu articolul 53 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 și capitolul XIII din Regulamentul delegat (UE) 2017/392

 

 

 

H.   Informații suplimentare [articolul 38 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Informații suplimentare [articolul 38 din Regulamentul delegat (UE) 2017/392]

Informații suplimentare necesare pentru a evalua dacă, la momentul autorizării, CSD-ul solicitant respectă cerințele prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 909/2014 și în actele delegate și de punere în aplicare relevante adoptate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 909/2014

 

 

 


(1)  Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (JO L 173, 12.6.2014, p. 349).

(2)  Directiva 2006/43/CE a Parlamentului European a Consiliului din 17 mai 2006 privind auditul legal al conturilor anuale și al conturilor consolidate, de modificare a Directivelor 78/660/CEE și 83/349/CEE ale Consiliului și de abrogare a Directivei 84/253/CEE a Consiliului (JO L 157, 9.6.2006, p. 87).


ANEXA II

Modele de transmitere a informațiilor pentru examinare și evaluare

[Articolul 22 alineatul (11) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014]

Tabelul 1

Informațiile generale care trebuie furnizate de un CSD

Tipul de informații

Formatul

Data transmiterii informațiilor

Data ISO 8601 în formatul AAAA-LL-ZZ

Data ultimei examinări și evaluări

Data ISO 8601 în formatul AAAA-LL-ZZ

Denumirea comercială a CSD-ului

Text liber

Identificarea CSD-ului

Identificatorul ISO 17442 al entității juridice (LEI), 20 de caractere alfanumerice

Sediul social al CSD-ului

Text liber

Sistemul (sistemele) de decontare a titlurilor de valoare gestionat(e) de CSD

Text liber

Datele de contact ale persoanei responsabile pentru procesul de examinare și evaluare (numele, funcția, numărul de telefon, adresa de e-mail)

Text liber

Datele de contact ale persoanei (persoanelor) responsabile pentru funcția de control intern și de conformitate a CSD-ului (numele, funcția, numărul de telefon, adresa de e-mail)

Text liber

Lista tuturor documentelor furnizate de CSD cu numere de referință unice

Text liber

Raportul privind activitățile CSD-ului și modificările semnificative aduse în perioada examinată, care să includă descrierea modului de conformare generală cu dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 909/2014 și cu standardele tehnice de reglementare relevante în temeiul Regulamentului (UE) nr. 909/2014, inclusiv în ceea ce privește fiecare modificare semnificativă

Document separat


Tabelul 2

Informații referitoare la evenimente periodice

Nr.

Tipul de informații

Numărul de referință unic al documentului în care este inclusă informația

1

Un set complet care conține cele mai recente situații financiare auditate ale CSD-ului, inclusiv cele consolidate la nivel de grup

 

2

Un rezumat al celor mai recente situații financiare interimare ale CSD-ului

 

3

Toate deciziile organului de conducere care urmează recomandările comitetului de utilizatori, precum și deciziile în cazul cărora organul de conducere a decis să nu urmeze recomandările comitetului de utilizatori

 

4

Informații privind procedurile în curs judiciare, administrative, de arbitraj sau de alt tip în care este implicat CSD-ul, în special în legătură cu probleme de impozitare și insolvență, sau cu probleme care pot genera costuri financiare sau reputaționale pentru CSD, precum și hotărârile definitive care rezultă în urma acestor proceduri

 

5

Informații privind procedurile în curs, judiciare, administrative, de arbitraj sau de alt tip în care este implicat un membru al organului de conducere sau al conducerii superioare, care ar putea avea un impact negativ asupra CSD-ului, precum și hotărârile definitive care rezultă în urma acestor proceduri

 

6

Un document cu rezultatele simulărilor de criză privind continuitatea activității sau a altor exerciții similare realizate în perioada examinată

 

7

Un raport privind incidentele operaționale care au avut loc în perioada examinată și au afectat furnizarea în bune condiții a serviciilor de bază, măsurile luate pentru contracararea acestora și rezultatele măsurilor respective

 

8

Un raport privind performanțele sistemului, inclusiv o evaluare a disponibilității sistemului în perioada examinată; disponibilitatea sistemului este evaluată zilnic sub forma procentajului de timp în care sistemul este disponibil pentru decontare

 

9

O prezentare succintă a tipurilor de intervenție manuală efectuată de CSD

 

10

Informații privind identificarea operațiunilor critice ale CSD-ului, eventualele modificări semnificative aduse planului de redresare, rezultatele scenariilor de criză, factorii de declanșare a redresării și instrumentele de redresare ale CSD-ului

 

11

Informații privind eventualele reclamații oficiale primite de CSD în perioada examinată, inclusiv informații despre:

(i)

natura reclamației;

(ii)

modul în care a fost tratată reclamația, inclusiv rezultatul reclamației și

(iii)

data la care s-a încheiat tratarea reclamației.

 

12

Informații privind cazurile în care CSD-ul a refuzat să acorde acces la serviciile sale unui participant existent sau potențial, unui emitent, unui alt CSD sau unei alte infrastructuri a pieței

 

13

Un raport privind modificările care afectează eventualele conexiuni stabilite de CSD, inclusiv modificările mecanismelor și procedurilor utilizate pentru decontare în cadrul respectivelor conexiuni între CSD-uri

 

14

Informații privind toate cazurile de conflicte de interese identificate în perioada examinată, inclusiv o descriere a modului în care au fost tratate

 

15

Informații privind mecanismele de control intern și auditurile interne efectuate de CSD în perioada examinată

 

16

Informații privind nerespectările identificate ale Regulamentului (UE) nr. 909/2014, inclusiv cele identificate prin intermediul canalului de raportare menționat la articolul 26 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

 

17

Informații detaliate cu privire la măsurile disciplinare luate de CSD, inclusiv cu privire la cazurile de suspendare a participanților în conformitate cu articolul 7 alineatul (9) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, cu precizarea perioadei de suspendare și a motivului care a stat la baza suspendării

 

18

Strategia de afaceri generală a CSD-ului pe o perioadă de cel puțin trei ani de la ultima examinare și evaluare și un plan de afaceri detaliat pentru serviciile furnizate de CSD pe o perioadă de cel puțin un an de la ultima examinare și evaluare

 


Tabelul 3

Date statistice

Nr.

Tipul de date

Formatul

1

Lista participanților fiecărui sistem de decontare a titlurilor de valoare gestionat de CSD, care să includă informații cu privire la țara de înregistrare a acestora

Identificatorul ISO 17442 al entității juridice (LEI), 20 de caractere alfanumerice (pentru fiecare participant)

+ codul de țară ISO 3166, două caractere

2

Lista emitenților și lista emisiunilor de titluri de valoare menținute de CSD, care să includă informații privind țara de înregistrare a emitenților și identificarea emitenților, evidențiind emitenții cărora CSD-ul le furnizează serviciile menționate la punctele 1 și 2 din secțiunea A din anexa la Regulamentul (UE) nr. 909/2014

Identificatorul ISO 17442 al entității juridice (LEI), 20 de caractere alfanumerice (pentru fiecare emitent)

Codul de țară ISO 3166, două caractere

Codul ISIN ISO 6166, 12 caractere alfanumerice (pentru fiecare emisiune de titluri de valoare)

+ notar: Da/Nu

+ administrare centralizată: Da/Nu

3

Valoarea totală de piață și valoarea nominală a titlurilor de valoare înregistrate în conturile de titluri de valoare administrate la nivel central și la alte niveluri în fiecare sistem de decontare a titlurilor de valoare gestionat de CSD

Valoarea nominală a titlurilor de valoare:

Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele. Se completează cel puțin un caracter înainte și un caracter după separatorul zecimal. Separatorul zecimal nu este considerat caracter numeric. Semnul negativ, dacă este utilizat, nu este considerat caracter numeric.

Valoarea de piață a titlurilor de valoare:

Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele. Se completează cel puțin un caracter înainte și un caracter după separatorul zecimal. Separatorul zecimal nu este considerat caracter numeric. Semnul negativ, dacă este utilizat, nu este considerat caracter numeric.

4

Valoarea nominală și valoarea de piață a titlurilor de valoare menționate la punctul 3, defalcate după cum urmează:

(i)

pe tipurile de instrumente financiare, după cum urmează:

(a)

valori mobiliare menționate la articolul 4 alineatul (1) punctul 44 litera (a) din Directiva 2014/65/UE;

(b)

datorie suverană menționată la articolul 4 alineatul (1) punctul 61 din Directiva 2014/65/UE;

(c)

valori mobiliare menționate la articolul 4 alineatul (1) punctul 44 litera (b) din Directiva 2014/65/UE, altele decât cele menționate la punctul b;

(d)

valori mobiliare menționate la articolul 4 alineatul (1) punctul 44 litera (c) din Directiva 2014/65/UE;

(e)

fonduri tranzacționate la bursă (ETF) menționate la articolul 4 alineatul (1) punctul 46 din Directiva 2014/65/UE;

(f)

unități ale organismelor de plasament colectiv, altele decât fondurile tranzacționate la bursă;

(g)

instrumente ale pieței monetare, altele decât cele menționate la punctul b);

(h)

certificate de emisii;

(i)

alte instrumente financiare.

(ii)

pe țara de înregistrare a participantului; și

(iii)

pe țara de înregistrare a emitentului.

Pentru fiecare tip de instrumente financiare:

(a)

SHRS (sau coduri mai detaliate furnizate de CSD) – valori mobiliare menționate la articolul 4 alineatul (1) punctul 44 litera (a) din Directiva 2014/65/UE

(b)

SOVR (sau coduri mai detaliate furnizate de CSD) – datorie suverană menționată la articolul 4 alineatul (1) punctul 61 din Directiva 2014/65/UE;

(c)

DEBT (sau coduri mai detaliate furnizate de CSD) – valori mobiliare menționate la articolul 4 alineatul (1) punctul 44 litera (b) din Directiva 2014/65/UE, altele decât cele menționate la punctul b;

(d)

SECU (sau coduri mai detaliate furnizate de CSD) – valori mobiliare menționate la articolul 4 alineatul (1) punctul 44 litera (c) din Directiva 2014/65/UE;

(e)

ETFS (sau coduri mai detaliate furnizate de CSD) – fonduri tranzacționate la bursă (ETF);

(f)

UCIT (sau coduri mai detaliate furnizate de CSD) – unități ale organismelor de plasament colectiv, altele decât fondurile tranzacționate la bursă;

(g)

MMKT (sau coduri mai detaliate furnizate de CSD) – instrumente ale pieței monetare, altele decât cele menționate la punctul b;

(h)

EMAL (sau coduri mai detaliate furnizate de CSD) – certificate de emisii;

(i)

OTHR (sau coduri mai detaliate furnizate de CSD) – altele

pe țara de înregistrare a participantului (codul de țară ISO 3166, două caractere)/țara de înregistrare a emitentului (codul de țară ISO 3166, două caractere):

Valoarea nominală a titlurilor de valoare:

Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele. Se completează cel puțin un caracter înainte și un caracter după separatorul zecimal. Separatorul zecimal nu este considerat caracter numeric. Semnul negativ, dacă este utilizat, nu este considerat caracter numeric.

Valoarea de piață a titlurilor de valoare:

Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele. Se completează cel puțin un caracter înainte și un caracter după separatorul zecimal. Separatorul zecimal nu este considerat caracter numeric. Semnul negativ, dacă este utilizat, nu este considerat caracter numeric.

5

Valoarea nominală și valoarea de piață a titlurilor de valoare înregistrate inițial în fiecare sistem de decontare a titlurilor de valoare gestionat de CSD

Valoarea nominală a titlurilor de valoare:

Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele. Se completează cel puțin un caracter înainte și un caracter după separatorul zecimal. Separatorul zecimal nu este considerat caracter numeric. Semnul negativ, dacă este utilizat, nu este considerat caracter numeric.

Valoarea de piață a titlurilor de valoare:

Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele. Se completează cel puțin un caracter înainte și un caracter după separatorul zecimal. Separatorul zecimal nu este considerat caracter numeric. Semnul negativ, dacă este utilizat, nu este considerat caracter numeric.

6

Valoarea nominală și valoarea de piață a titlurilor de valoare menționate la punctul 5, defalcate după cum urmează:

(i)

pe tipuri de instrumente financiare;

(ii)

pe țara de înregistrare a participantului;

(iii)

pe țara de înregistrare a emitentului.

Pentru fiecare tip de instrumente financiare (menționate la punctul 4) – țara de înregistrare a participantului (codul de țară ISO 3166, două caractere)/țara de înregistrare a emitentului (codul de țară ISO 3166, două caractere):

Valoarea nominală a titlurilor de valoare:

Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele. Se completează cel puțin un caracter înainte și un caracter după separatorul zecimal. Separatorul zecimal nu este considerat caracter numeric. Semnul negativ, dacă este utilizat, nu este considerat caracter numeric.

Valoarea de piață a titlurilor de valoare:

Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele. Se completează cel puțin un caracter înainte și un caracter după separatorul zecimal. Separatorul zecimal nu este considerat caracter numeric. Semnul negativ, dacă este utilizat, nu este considerat caracter numeric.

7

Numărul total și valoarea instrucțiunilor de decontare contra plată plus numărul total și valoarea de piață a instrucțiunilor de decontare fără plată sau, dacă nu este disponibilă, valoarea nominală a instrucțiunilor de decontare fără plată executate în fiecare sistem de decontare a titlurilor de valoare gestionat de CSD

Numărul de instrucțiuni de decontare executate în fiecare sistem de decontare a titlurilor de valoare gestionat de CSD:

Până la 20 de caractere numerice raportate ca număr întreg, fără zecimale.

Valoarea instrucțiunilor de decontare executate în fiecare sistem de decontare a titlurilor de valoare gestionat de CSD:

Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele. Se completează cel puțin un caracter înainte și un caracter după separatorul zecimal. Separatorul zecimal nu este considerat caracter numeric. Semnul negativ, dacă este utilizat, nu este considerat caracter numeric.

8

Numărul total și valoarea instrucțiunilor de decontare menționate la punctul 7, defalcate după cum urmează:

(i)

pe tipurile de instrumente financiare menționate la punctul 4;

(ii)

pe țara de înregistrare a participantului;

(iii)

pe țara de înregistrare a emitentului;

(iv)

pe monede de decontare;

(v)

pe tipurile de instrucțiuni de decontare, după cum urmează:

(a)

instrucțiuni de decontare fără plată (free of payment – FOP) care constau în instrucțiuni de livrare fără plată (deliver free of payment – DFP) și în instrucțiuni de primire fără plată (receive free of payment – RFP);

(b)

instrucțiuni de decontare de livrare contra plată (delivery versus payment – DVP) și de primire contra plată (receive versus payment – RVP);

(c)

instrucțiuni de decontare de livrare cu plată (delivery with payment – DWP) și de primire cu plată (receive with payment – RWP);

(d)

instrucțiuni de decontare de plată fără livrare (payment free of delivery – PFOD).

(vi)

pentru instrucțiunile de decontare care au o operațiune aferentă transferurilor fondurilor bănești, pe modalitatea de decontare a fondurilor bănești, realizată fie în conformitate cu articolul 40 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, fie în conformitate cu articolul 40 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

Pentru fiecare tip de instrumente financiare (menționate la punctul 4)/țara de înregistrare a participantului (codul de țară ISO 3166, două caractere)/țara de înregistrare a emitentului (codul de țară ISO 3166, două caractere)/moneda de decontare (codul ISO 4217 al monedei, trei caractere alfabetice)/tip de instrucțiuni de decontare (DVP/RVP/DFP/RFP/DWP/RWP/PFOD)/decontare în banii băncii centrale (CBM)/banii băncii comerciale (COM):

Numărul de instrucțiuni de decontare executate în fiecare sistem de decontare a titlurilor de valoare gestionat de CSD:

Până la 20 de caractere numerice raportate ca număr întreg, fără zecimale.

Valoarea instrucțiunilor de decontare executate în fiecare sistem de decontare a titlurilor de valoare gestionat de CSD:

Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele. Se completează cel puțin un caracter înainte și un caracter după separatorul zecimal. Separatorul zecimal nu este considerat caracter numeric. Semnul negativ, dacă este utilizat, nu este considerat caracter numeric.

9

Numărul și valoarea tranzacțiilor de cumpărare impusă menționate la articolul 7 alineatele (3) și (4) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

Numărul de tranzacții de cumpărare impusă:

Până la 20 de caractere numerice raportate ca număr întreg, fără zecimale.

Valoarea tranzacțiilor de cumpărare impusă:

Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele. Se completează cel puțin un caracter înainte și un caracter după separatorul zecimal. Separatorul zecimal nu este considerat caracter numeric. Semnul negativ, dacă este utilizat, nu este considerat caracter numeric.

10

Numărul și valoarea sancțiunilor menționate la articolul 7 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 pe participant al CSD-ului

Pentru fiecare participant al CSD-ului:

Numărul de sancțiuni:

Până la 20 de caractere numerice raportate ca număr întreg, fără zecimale.

Valoarea sancțiunilor:

Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele. Se completează cel puțin un caracter înainte și un caracter după separatorul zecimal. Separatorul zecimal nu este considerat caracter numeric. Semnul negativ, dacă este utilizat, nu este considerat caracter numeric.

11

Valoarea totală a operațiunilor de luare cu împrumut și de dare cu împrumut de titluri de valoare procesate de CSD-ul care acționează, după caz, în calitate de agent sau în calitate de principal obligat, defalcată pe tipurile de instrumente financiare menționate la punctul 4.

Pentru fiecare tip de instrumente financiare (menționate la punctul 4), valoarea operațiunilor de luare cu împrumut și de dare cu împrumut de titluri de valoare procesate de:

(a)

CSD-ul care acționează în calitate de agent:

Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele. Se completează cel puțin un caracter înainte și un caracter după separatorul zecimal. Separatorul zecimal nu este considerat caracter numeric. Semnul negativ, dacă este utilizat, nu este considerat caracter numeric.

(b)

CSD-ul care acționează în calitate de principal obligat:

Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele. Se completează cel puțin un caracter înainte și un caracter după separatorul zecimal. Separatorul zecimal nu este considerat caracter numeric. Semnul negativ, dacă este utilizat, nu este considerat caracter numeric.

12

Valoarea totală a instrucțiunilor de decontare executate prin fiecare conexiune între CSD-uri din perspectiva CSD-ului ca:

(a)

CSD-ul solicitant;

(b)

CSD-ul care primește cererea

Pentru fiecare conexiune identificată:

(a)

Din perspectiva CSD-ului solicitant:

Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele. Se completează cel puțin un caracter înainte și un caracter după separatorul zecimal. Separatorul zecimal nu este considerat caracter numeric. Semnul negativ, dacă este utilizat, nu este considerat caracter numeric.

(b)

Din perspectiva CSD-ului care primește cererea:

Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele. Se completează cel puțin un caracter înainte și un caracter după separatorul zecimal. Separatorul zecimal nu este considerat caracter numeric. Semnul negativ, dacă este utilizat, nu este considerat caracter numeric.

13

Valoarea garanțiilor și angajamentelor legate de operațiunile de dare și luare cu împrumut de titluri de valoare

Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele. Se completează cel puțin un caracter înainte și un caracter după separatorul zecimal. Separatorul zecimal nu este considerat caracter numeric. Semnul negativ, dacă este utilizat, nu este considerat caracter numeric.

14

Valoarea activităților de trezorerie care implică monedă străină și valori mobiliare legate de gestionarea soldurilor aferente pozițiilor de cumpărare (long balances) ale participanților, inclusiv categoriile de instituții ale căror poziții de cumpărare sunt gestionate de CSD

Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele. Se completează cel puțin un caracter înainte și un caracter după separatorul zecimal. Separatorul zecimal nu este considerat caracter numeric. Semnul negativ, dacă este utilizat, nu este considerat caracter numeric.

15

Numărul de procese de reconciliere aferente creării sau eliminării nejustificate de titluri de valoare în emisiunea menținută de CSD care îndeplinesc cerințele prevăzute la articolul 65 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2017/392

Până la 20 de caractere numerice raportate ca număr întreg, fără zecimale.

16

Media, mediana și valoarea modală a perioadei de timp necesare pentru a corecta eroarea identificată în conformitate cu articolul 65 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2017/392

Medie: Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele (specificând dacă timpul se referă la minute/ore/zile).

Mediană: Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele (specificând dacă timpul se referă la minute/ore/zile).

Valoarea modală: Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele (specificând dacă timpul se referă la minute/ore/zile).


ANEXA III

Formulare și modele pentru cooperarea între autoritățile din statul membru de origine și din statul membru gazdă

[Articolul 24 alineatul (8) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014]

Tabelul 1

Model pentru schimbul de informații între autoritatea competentă din statul membru de origine și autoritatea competentă din statul membru gazdă în care CSD-ul a înființat o sucursală

Câmp

Conținut

Frecvență

Detalii privind examinarea și evaluarea CSD-ului, astfel cum sunt menționate la articolul 22 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

Informații care trebuie furnizate de autoritatea competentă a statului membru de origine

Denumirea comercială a CSD-ului

denumire

atunci când apar modificări

Sediul social al CSD-ului

adresă

atunci când apar modificări

Lista serviciilor prestate de CSD în conformitate cu anexa la Regulamentul (UE) nr. 909/2014

listă

atunci când apar modificări

Structura și structura de proprietate a grupului căruia îi aparține CSD-ul

schemă

atunci când apar modificări semnificative

Nivelul de capital al CSD-ului (dacă este cazul, capitalul de rangul 1 și capitalul total)

tabel

atunci când apar modificări semnificative

Organizarea, organul de conducere și conducerea superioară ale CSD-ului (inclusiv CV-uri)

descriere

atunci când apar modificări

Procesele și sistemul de guvernanță

descriere

atunci când modificările au un impact semnificativ asupra guvernanței CSD-ului

Detalii privind autoritățile implicate în supravegherea/controlul CSD-ului

nume/funcție

notificare prealabilă, dacă este posibil, cât mai repede posibil

Informații privind restricționările semnificative ale capacității CSD-ului de a respecta Regulamentul (UE) nr. 909/2014 și regulamentele delegate și de punere în aplicare relevante

descriere

notificare prealabilă, dacă este posibil, sau fără întârzieri nejustificate

Sancțiuni și măsuri de supraveghere excepționale care ar putea avea un impact asupra activităților sucursalei CSD-ului

descriere

notificare prealabilă, dacă este posibil, sau fără întârzieri nejustificate

Raportarea problemelor legate de performanță sau a incidentelor majore care au avut loc și a acțiunilor de remediere întreprinse care ar putea avea un impact asupra activităților sucursalei

descriere

atunci când apar

Dificultăți în cadrul operațiunilor CSD-urilor care pot avea efect de contagiune semnificativ asupra sucursalei

descriere

cât mai repede posibil

Factori care indică un potențial risc de contagiune ridicat de la operațiunile CSD-ului către sucursală

descriere

cât mai repede posibil

Extinderea serviciilor sau retragerea autorizației

descriere

notificare prealabilă, dacă este posibil, cât mai repede posibil

Statistici privind numărul de angajați

tabel

anual

Date financiare, cum ar fi bilanțul, contul de profit și pierdere

tabel

anual

Volumul operațiunilor (active în custodie, venituri)

tabel

anual

Politica de administrare a riscului

descriere

atunci când modificările au un impact semnificativ asupra guvernanței sau a administrării riscului CSD-ului

Dacă este relevant pentru sucursală, acordurile de externalizare a serviciilor furnizate de sucursală

schemă

atunci când modificările au un impact semnificativ asupra guvernanței sau a administrării riscului CSD-ului

Alte informații în scopul îndeplinirii mandatului

 

la cererea autorității competente a statului membru gazdă

Informații care trebuie furnizate de autoritatea competentă a statului membru gazdă

Denumirea comercială a sucursalei

denumire

atunci când apar modificări

Sediul social al sucursalei

adresă

atunci când apar modificări

Lista serviciilor prestate prin intermediul sucursalei în conformitate cu anexa la Regulamentul (UE) nr. 909/2014

listă

atunci când apar modificări

Organizarea și conducerea superioară a sucursalei

descriere

atunci când apar modificări

Procesele și sistemul de guvernanță specifice pentru sucursală

descriere

atunci când modificările au un impact semnificativ asupra guvernanței sau a administrării riscului CSD-ului

Detalii privind autoritățile implicate în supravegherea/controlul sucursalei

nume/funcție

notificare prealabilă, dacă este posibil, cât mai repede posibil

Informații privind restricționările semnificative ale capacității sucursalei CSD-ului de a respecta Regulamentul (UE) nr. 909/2014 și regulamentele delegate și de punere în aplicare relevante

descriere

notificare prealabilă, dacă este posibil, sau cât mai repede posibil

Sancțiuni și măsuri de supraveghere excepționale aplicate sucursalei

descriere

notificare prealabilă, dacă este posibil, cât mai repede posibil

Raportarea problemelor legate de performanță sau a incidentelor majore și a acțiunilor de remediere întreprinse

descriere

atunci când apar

Dificultăți în cadrul operațiunilor sucursalei care pot avea efect de contagiune semnificativ asupra CSD-ului

descriere

cât mai repede posibil

Factori care indică un potențial risc de contagiune ridicat de la operațiunile sucursalei către operațiunile CSD-ului

descriere

cât mai repede posibil

Statistici privind numărul de angajați ai sucursalei

tabel

anual

Date financiare referitoare la sucursală, cum ar fi bilanțul, contul de profit și pierdere

tabel

anual

Alte informații în scopul îndeplinirii mandatului

 

La cererea autorității competente a statului membru de origine


Tabelul 2

Model care se completează de autoritatea competentă care efectuează inspecțiile la fața locului PENTRU o sucursală a CSD-ului

Câmp

Conținut

Denumirea autorității competente care solicită inspecția la fața locului

denumire

Persoana de contact principală și persoana de contact secundară a autorității competente care solicită inspecția la fața locului

nume, număr de telefon, adresă de e-mail, rol

Denumirea sucursalei de CSD-ului unde se efectuează inspecția la fața locului

denumire și adresă

Denumirea CSD-ului care a înființat sucursala

denumire

Dacă este disponibilă, persoana de contact a CSD-ului sau a sucursalei care este responsabilă cu inspecția la fața locului

nume, număr de telefon, adresă de e-mail, rol

Denumirea celeilalte autorități competente

denumire

Persoana de contact principală și persoana de contact secundară a celeilalte autorități competente

nume, număr de telefon, adresă de e-mail, rol

Data prevăzută pentru inspecția la fața locului

AAAA/LL/ZZ-AAAA/LL/ZZ

Motivele care stau la baza inspecției la fața locului

text

Documentele justificative care sunt prevăzute a fi utilizate în contextul inspecției la fața locului

lista documentelor


Tabelul 3

Model care se completează de autoritatea competentă din statul membru de origine în urma solicitării de informații formulate de autoritatea competentă din statul membru gazdă

Câmp

Conținut

Denumirea comercială a CSD-ului

denumire

Sediul social al CSD-ului

adresă

Lista serviciilor prestate de CSD în conformitate cu anexa la Regulamentul (UE) nr. 909/2014

listă

Denumirea comercială a participanților CSD-ului ca entități juridice

listă

Țara de origine a participanților CSD-ului (codul de țară în formatul ISO de două cifre)

listă

LEI al emitenților ale căror emisiuni de titluri de valoare sunt înregistrate în conturile de titluri de valoare menținute la nivel central sau la un alt nivel de către CSD

listă

Țara de origine a emitenților (codul de țară în formatul ISO de două cifre)

listă

Codul ISIN al titlurilor de valoare emise în temeiul legislației din statul membru gazdă care sunt înregistrate inițial în evidența CSD-ului din statul membru de origine

listă

Valoarea de piață sau, dacă nu este disponibilă, valoarea nominală a titlurilor de valoare emise de către emitenții din statul membru gazdă pentru care CSD-ul din statul membru de origine furnizează serviciile de bază menționate la punctul 1 sau 2 din secțiunea A din anexa la Regulamentul (UE) nr. 909/2014

număr

Valoarea de piață sau, dacă nu este disponibilă, valoarea nominală a titlurilor de valoare înregistrate în conturile de titluri de valoare menținute la un alt nivel decât nivelul central de CSD-ul din statul membru de origine pentru participanți și alți deținători de conturi de titluri de valoare din statul membru gazdă

număr

Valoarea instrucțiunilor de decontare contra plată plus valoarea de piață a instrucțiunilor de decontare fără plată sau, dacă nu este disponibilă, valoarea nominală a instrucțiunilor de decontare fără plată executate de CSD-ul din statul membru de origine în raport cu tranzacțiile cu titluri de valoare emise de un emitent din statul membru gazdă

număr

Valoarea instrucțiunilor de decontare contra plată plus valoarea de piață a instrucțiunilor de decontare fără plată sau, dacă nu este disponibilă, valoarea nominală a instrucțiunilor de decontare fără plată executate de CSD-ul din statul membru de origine pentru participanți și alți deținători de conturi de titluri de valoare din statul membru gazdă

număr

Alte informații în scopul îndeplinirii mandatului

 


Tabelul 4

Model care se completează de către autoritatea competentă din statul membru gazdă care are motive clare și demonstrabile să considere că un CSD care prestează servicii pe teritoriul său în conformitate cu articolul 23 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 încalcă obligațiile care decurg din dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 909/2014

Câmp

Conținut

Denumirea autorității competente din statul membru gazdă

denumire

Persoana de contact principală și persoana de contact secundară a autorității competente din statul membru gazdă

nume, număr de telefon, adresă de e-mail, rol

Denumirea CSD-ului care prestează servicii în statul membru gazdă despre care se consideră că își încalcă obligațiile

denumire și adresă

Persoana de contact a CSD-ului care prestează servicii în statul membru gazdă despre care se consideră că își încalcă obligațiile

nume, număr de telefon, adresă de e-mail, rol

Denumirea autorității competente din statul membru de origine

denumire

Persoana de contact principală și persoana de contact secundară a autorității competente din statul membru de origine

nume, număr de telefon, adresă de e-mail, rol

Dacă este cazul, persoana de contact principală și persoana de contact secundară a ESMA

nume, număr de telefon, adresă de e-mail, rol

Descrierea motivelor pentru care se consideră că CSD-ul stabilit în statul membru de origine care prestează servicii pe teritoriul statului membru gazdă în conformitate cu articolul 23 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 încalcă obligațiile care decurg din dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 909/2014

text


ANEXA IV

Formatul evidențelor CSD-ului

[Articolul 29 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014]

Tabelul 1

Evidențe ale (fluxului) tranzacțiilor/instrucțiunilor de decontare

Nr.

Câmp

Format

1

Tipul instrucțiunii de decontare

(a)

DFP – instrucțiuni de decontare de livrare fără plată;

(b)

RFP – instrucțiuni de decontare de primire fără plată;

(c)

DVP – instrucțiuni de decontare de livrare contra plată;

(d)

RVP – instrucțiuni de decontare de primire contra plată;

(e)

DWP – instrucțiuni de decontare de livrare cu plată;

(f)

RWP – instrucțiuni de decontare de primire cu plată;

(g)

PFOD – instrucțiuni de decontare de plată fără livrare.

2

Tipul tranzacției

(a)

TRAD – cumpărare sau vânzare de titluri de valoare;

(b)

COLI/COLO/CNCB – operațiuni de gestionare a garanțiilor;

(c)

SECL/SECB – operațiuni de luare cu împrumut/dare cu împrumut de titluri de valoare;

(d)

REPU/RVPO/TRPO/TRVO/BSBK/SBBK – tranzacții de răscumpărare;

(e)

OTHR (sau coduri mai detaliate furnizate de CSD) – altele.

3

Numărul de referință unic al instrucțiunii atribuit de participant

Numărul de referință unic al instrucțiunii atribuit de participant în conformitate cu regulile CSD-ului

4

Data tranzacției

Data ISO 8601 în formatul AAAA-LL-ZZ

5

Data preconizată a decontării

Data ISO 8601 în formatul AAAA-LL-ZZ

6

Marca temporală a decontării

Data și ora în conformitate cu standardul UTC, în formatul ISO 8601, după cum urmează: AAAA-LL-ZZThh:mm:ssZ

7

Marca temporală a momentului în care instrucțiunea de decontare a intrat în sistemul de decontare a titlurilor de valoare

Data și ora în conformitate cu standardul UTC, în formatul ISO 8601, după cum urmează: AAAA-LL-ZZThh:mm:ssZ

8

Marca temporală a momentului în care instrucțiunea de decontare a devenit irevocabilă

Data și ora în conformitate cu standardul UTC, în formatul ISO 8601, după cum urmează: AAAA-LL-ZZThh:mm:ssZ

9

Marca temporală a punerii în corespondență, dacă este cazul

Data și ora în conformitate cu standardul UTC, în formatul ISO 8601, după cum urmează: AAAA-LL-ZZThh:mm:ssZ

10

Identificatorul contului de titluri de valoare

Identificatorul unic al contului de titluri de valoare furnizat de CSD

11

Identificatorul contului de fonduri bănești

Identificatorul unic al contului de fonduri bănești furnizat de banca centrală, de CSD-ul autorizat în conformitate cu articolul 54 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 sau de o instituție de credit desemnată menționată la articolul 54 alineatul (2) la litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

12

Identificatorul băncii de decontare

Identificatorul ISO 17442 al entității juridice (LEI), 20 de caractere alfanumerice, sau codul de identificare bancară (BIC), cu obligația de a fi transformat în LEI pentru raportarea către autorități

13

Identificatorul participantului care transmite instrucțiunea

Identificatorul ISO 17442 al entității juridice (LEI), 20 de caractere alfanumerice, sau codul de identificare bancară (BIC), cu obligația de a fi transformat în LEI pentru raportarea către autorități

14

Identificatorul contrapărții participantului care transmite instrucțiunea

Identificatorul ISO 17442 al entității juridice (LEI), 20 de caractere alfanumerice, sau codul de identificare bancară (BIC) (cu obligația de a fi transformat în LEI pentru raportarea către autorități)

15

Identificatorul clientului participantului care transmite instrucțiunea, dacă este cunoscut de CSD

Identificatorul ISO 17442 al entității juridice (LEI), 20 de caractere alfanumerice, codul de identificare bancară (BIC) sau altă formă de identificare disponibilă pentru persoanele juridice

Dacă este disponibil, identificatorul național pentru persoane fizice (50 de caractere alfanumerice), care permite identificarea unică a persoanei fizice la nivel național

16

Identificatorul clientului contrapărții participantului care transmite instrucțiunea, dacă este cunoscut de CSD

Identificatorul ISO 17442 al entității juridice (LEI), 20 de caractere alfanumerice, codul de identificare bancară (BIC) sau altă formă de identificare disponibilă pentru persoanele juridice

Dacă este disponibil, identificatorul național pentru persoane fizice (50 de caractere alfanumerice), care permite identificarea unică a persoanei fizice la nivel național

17

Identificatorul titlurilor de valoare

Codul ISIN ISO 6166, 12 caractere alfanumerice

18

Moneda de decontare:

Codul ISO 4217 al monedei, trei caractere alfabetice.

19

Valoarea fondurilor bănești de decontare

Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele. Se completează cel puțin un caracter înainte și un caracter după separatorul zecimal. Separatorul zecimal nu este considerat caracter numeric. Semnul negativ, dacă este utilizat, nu este considerat caracter numeric.

20

Cantitatea sau valoarea nominală a titlurilor de valoare

Până la 20 de caractere numerice raportate ca număr întreg, fără zecimale

21

Stadiul instrucțiunilor de decontare

PEND – instrucțiuni în curs (încă pot fi executate la data preconizată a decontării)

PENF – instrucțiuni neexecutate (nu mai pot fi executate la data preconizată a decontării)

SETT – decontare integrală

PAIN – decontare parțială

CANS – instrucțiuni anulate de sistem

CANI – instrucțiuni anulate de participant

Partea rămasă a titlurilor de valoare care urmează să fie decontată (dacă stadiul instruc țiunii este PAIN)

Informații privind valoarea XXX rămasă din titlurile de valoare în raport cu suma YYY în fonduri bănești care trebuie livrată

Stadiul punerii în corespondență

MACH dacă este pusă în corespondență

NMAT dacă instrucțiunea nu este pusă în corespondență

Stadiul suspendării instrucțiunii

Valori posibile:

 

PREA [Your InstructionOnHold] – instrucțiunea dumneavoastră este suspendată

 

CSDH [CSD Hold] – suspendare de către CSD

 

CVAL [CSDValidation] – validare de către CSD

 

CDLR [ConditionalDeliveryAwaitingRelease] – livrare condiționată în așteptarea deblocării

 

BLANK dacă instrucțiunea nu este suspendată

Opțiunea de a nu utiliza decontarea parțială

Valori posibile:

 

NPAR dacă opțiunea de a nu utiliza decontarea parțială este activată

 

BLANK dacă se acceptă decontarea parțială

Codurile care motivează nedecontarea instrucțiunilor (dacă stadiul instruc țiunii este PEND sau PENF)

BLOC (AccountBlocked) – cont blocat

CDLR (ConditionalDeliveryAwaitingRelease) – livrare condiționată în așteptarea deblocării

CLAC (CounterpartyInsufficientSecurities) – contrapartea nu dispune de suficiente titluri de valoare

CMON (CounterpartyInsufficientMoney) – contrapartea nu dispune de suficienți bani

CSDH (CSDHold) – suspendarea de către CSD

CVAL (CSDValidation) – validarea de către CSD

FUTU (AwaitingSettlementDate) – în așteptarea datei de decontare

INBC (IncompleteNumberCount) – număr de instrucțiuni incomplet

LACK (LackOfSecurities) – lipsesc titluri de valoare

LATE (MarketDeadlineMissed) – s-a depășit termenul de piață

LINK (PendingLinkedInstruction) – în așteptarea de instrucțiuni conexe

MONY (InsufficientMoney) – bani insuficienți

OTHR (Other) – altele

PART (TradeSettlesInPartials) – tranzacția este decontată în tranșe

PRCY (CounterpartyInstructionOnHold) – instrucțiunea contrapărții este suspendată

PREA (YourInstructionOnHold) – instrucțiunea dumneavoastră este suspendată

SBLO (SecuritiesBlocked) – titluri de valoare blocate

CONF (AwaitingConfirmation) – se așteaptă confirmarea

CDAC (ConditionalDeliveryAwaitingCancellation) – livrare condiționată în așteptarea anulării

22

Locul de tranzacționare

Se completează codul pentru identificarea piețelor (MIC) (ISO 10383) dacă instrucțiunea rezultă în urma unei tranzacții încheiate într-un loc de tranzacționare sau se lasă necompletat pentru tranzacțiile extrabursiere

23

Dacă este cazul, locul de compensare

Identificatorul ISO 17442 al entității juridice (LEI), 20 de caractere alfanumerice, al CPC-ului care compensează tranzacția sau codul de identificare bancară (BIC) al CPC-ului, cu obligația de a fi transformat în LEI pentru raportarea către autorități

24

În cazul în care se inițiază o procedură de cumpărare impusă pentru o tranzacție, următoarele detalii privind:

(a)

rezultatele finale ale procedurii de cumpărare impusă (inclusiv numărul și valoarea instrumentelor financiare cumpărate în cazul în care cumpărarea impusă este executată);

(b)

dacă este cazul, plata unei compensații în fonduri bănești (inclusiv valoarea compensației în fonduri bănești);

(c)

dacă este cazul, anularea instrucțiunii de decontare inițiale.

Cumpărarea impusă este inițiată: Da/Nu

Cumpărarea impusă este executată: Da/Nu/Parțial

Numărul de instrumente financiare cumpărate:

Până la 20 de caractere numerice raportate ca număr întreg, fără zecimale.

Valoarea instrumentelor financiare cumpărate:

Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele. Se completează cel puțin un caracter înainte și un caracter după separatorul zecimal. Separatorul zecimal nu este considerat caracter numeric. Semnul negativ, dacă este utilizat, nu este considerat caracter numeric.

Plata unei compensații în fonduri bănești: Da/Nu

Valoarea compensației în fonduri bănești: Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele. Se completează cel puțin un caracter înainte și un caracter după separatorul zecimal. Separatorul zecimal nu este considerat caracter numeric. Semnul negativ, dacă este utilizat, nu este considerat caracter numeric.

Anularea instrucțiunii de decontare inițiale: Da/Nu

25

Pentru fiecare instrucțiune de decontare pentru care nu se execută decontarea la data preconizată a decontării, valoarea sancțiunilor menționate la articolul 7 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

Valoarea sancțiunilor: Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele. Se completează cel puțin un caracter înainte și un caracter după separatorul zecimal. Separatorul zecimal nu este considerat caracter numeric. Semnul negativ, dacă este utilizat, nu este considerat caracter numeric.


Tabelul 2

Evidența (contabilitatea) pozițiilor

Nr.

Câmp

Format

1

Identificatorul emitenților cărora CSD-ul le furnizează serviciul de bază menționat la punctul 1 sau 2 din secțiunea A a anexei la Regulamentul (UE) nr. 909/2014

Identificatorul ISO 17442 al entității juridice (LEI), 20 de caractere alfanumeric, sau codul de identificare bancară (BIC) pentru persoane juridice, cu obligația de a fi transformat în LEI pentru raportarea către autorități

2

Identificatorul fiecărei emisiuni de titluri de valoare pentru care CSD-ul prestează serviciul de bază menționat la punctul 1 sau 2 din secțiunea A a anexei la Regulamentul (UE) nr. 909/2014

Codul ISIN ISO 6166, 12 caractere alfanumerice

3

Identificatorul fiecărei emisiuni de titluri de valoare înregistrate în conturile de titluri de valoare menținute la un alt nivel decât nivelul central de către CSD

Codul ISIN ISO 6166, 12 caractere alfanumerice

4

Identificatorul CSD-ului emitent sau al entității relevante din țara terță care îndeplinește funcții similare cu CSD-ul emitent pentru fiecare emisiune de titluri de valoare menționată la punctul 3

Identificatorul ISO 17442 al entității juridice (LEI), 20 de caractere alfanumeric, sau codul de identificare bancară (BIC), cu obligația de a fi transformat în LEI pentru raportarea către autorități

5

Pentru fiecare emisiune de titluri de valoare menționată la punctele 2 și 3, legislația în temeiul căreia sunt emise titlurile de valoare înregistrate în evidență de CSD

Codul de țară ISO 3166, două caractere

6

Țara de înregistrare a emitenților fiecărei emisiuni de titluri de valoare menționate la punctele 2 și 3

Codul de țară ISO 3166, două caractere

7

Identificatorii conturilor de titluri de valoare ale emitenților, în cazul CSD-urilor emitente

Identificatorul unic al contului de titluri de valoare furnizat de CSD-ul emitent

8

Identificatorii conturilor de fonduri bănești ale emitenților, în cazul CSD-urilor emitente

Numărul internațional al contului bancar (IBAN)

9

Identificatorii băncilor de decontare folosite de fiecare emitent, în cazul CSD-urilor emitente

Identificatorul ISO 17442 al entității juridice (LEI), 20 de caractere alfanumeric, sau codul de identificare bancară (BIC), cu obligația de a fi transformat în LEI pentru raportarea către autorități

10

Identificatorii participanților

Identificatorul ISO 17442 al entității juridice (LEI), 20 de caractere alfanumerice, sau codul de identificare bancară (BIC), cu obligația de a fi transformat în LEI pentru raportarea către autorități

11

Țara de înregistrare a participanților

Codul de țară ISO 3166, două caractere

12

Identificatorii conturilor de titluri de valoare ale participanților

Identificatorul unic al contului de titluri de valoare furnizat de CSD

13

Identificatorii conturilor de fonduri bănești ale participanților

Identificatorul unic al contului de fonduri bănești furnizat de banca centrală

14

Identificatorii băncilor de decontare folosite de fiecare participant

Identificatorul ISO 17442 al entității juridice (LEI), 20 de caractere alfanumerice, sau codul de identificare bancară (BIC), cu obligația de a fi transformat în LEI pentru raportarea către autorități

15

Țara de înregistrare a băncilor de decontare folosite de fiecare participant

Codul de țară ISO 3166, două caractere

16

Tipul de conturi de titluri de valoare:

(i)

Contul propriu al participantului CSD-ului;

(ii)

Contul individual al clienților participantului CSD

(iii)

Contul colectiv al clienților participantului CSD.

OW = cont individual

IS = cont segregat în mod individual

OM = cont colectiv

17

Soldurile de la sfârșitul zilei ale conturilor de titluri de valoare pentru fiecare ISIN

Fișiere, documente

18

Pentru fiecare cont de titluri de valoare și pentru fiecare ISIN, numărul de titluri de valoare care fac obiectul restricționărilor de decontare, tipul de restricționare și, dacă este cazul, identitatea beneficiarului restricționărilor la sfârșitul zilei

Fișiere, documente

19

Evidența cazurilor de neexecutare a decontării, precum și a măsurilor adoptate de CSD și de participanții acestuia pentru a îmbunătăți eficiența decontării, în conformitate cu actele delegate adoptate de Comisie pe baza standardelor tehnice de reglementare menționate la articolul 6 alineatul (5) și la articolul 7 alineatul (15) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

Fișiere, documente


Tabelul 3

Evidența serviciilor auxiliare

Nr.

Servicii auxiliare în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 909/2014

Tipuri de evidențe

Format

1

Organizarea, în calitate de agent, a unui mecanism de împrumut de titluri de valoare între participanții la un sistem de decontare a titlurilor de valoare

(a)

Identificarea părților furnizoare/părților destinatare;

(b)

Detalii privind fiecare operațiune de luare cu împrumut sau de dare cu împrumut de titluri de valoare, inclusiv volumul și valoarea titlurilor luate sau date cu împrumut și codurile ISIN;

(c)

Scopul fiecărei operațiuni de luare cu împrumut sau de dare cu împrumut de titluri de valoare;

(d)

Tipuri de garanții;

(e)

Evaluarea garanțiilor.

Fișiere, documente

2

Furnizarea, în calitate de agent, de servicii de gestionare a garanțiilor pentru participanții la un sistem de decontare a titlurilor de valoare

(a)

Identificarea părților furnizoare/părților destinatare;

(b)

Detalii privind fiecare operațiune, inclusiv volumul și valoarea titlurilor, codurile ISIN;

(c)

Tipurile de garanții utilizate;

(d)

Scopul în care sunt utilizate garanțiile;

(e)

Evaluarea garanțiilor.

Fișiere, documente

3

Punerea în corespondență a decontărilor, urmărirea instrucțiunilor, confirmarea tranzacțiilor, verificarea tranzacțiilor

(a)

Identificarea entităților cărora CSD-ul le furnizează serviciile;

(b)

Tipuri de operațiuni;

(c)

Detalii privind fiecare operațiune, inclusiv volumul și valoarea titlurilor vizate de serviciul furnizat și codurile ISIN.

Fișiere, documente

4

Servicii legate de registrele de acționari

(a)

Identificarea entităților cărora CSD-ul le furnizează serviciile;

(b)

Tipuri de servicii;

(c)

Detalii privind fiecare operațiune, inclusiv volumul și valoarea titlurilor vizate de serviciul furnizat și codurile ISIN.

Fișiere, documente

5

Susținerea procesului aferent evenimentelor corporative (corporate actions), inclusiv cele referitoare la impozit, adunările generale și serviciile de informare

(a)

Identificarea entităților cărora CSD-ul le furnizează serviciile;

(b)

Tipuri de servicii;

(c)

Detalii privind fiecare operațiune, inclusiv volumul și valoarea titlurilor/fondurilor bănești vizate de serviciul furnizat, beneficiarii operațiunii și codurile ISIN.

Fișiere, documente

6

Servicii legate de o emisiune nouă, inclusiv alocarea și gestionarea codurilor ISIN și a altor coduri similare

(a)

Identificarea entităților cărora CSD-ul le furnizează serviciile;

(b)

Tipuri de servicii;

(c)

Detalii privind fiecare operațiune, inclusiv codurile ISIN.

Fișiere, documente

7

Urmărirea și procesarea instrucțiunilor, perceperea și procesarea comisioanelor și raportările aferente

(a)

Identificarea entităților cărora CSD-ul le furnizează serviciile;

(b)

Tipuri de servicii;

(c)

Detalii privind fiecare operațiune, inclusiv volumul și valoarea titlurilor/fondurilor bănești vizate de serviciul furnizat, beneficiarii operațiunii, codurile ISIN și scopul operațiunii.

Fișiere, documente

8

Stabilirea de conexiuni între CSD-uri, deschiderea, menținerea sau gestionarea conturilor de titluri de valoare în cadrul unui serviciu de decontare, al unui serviciu de gestionare a garanțiilor și al altor servicii auxiliare

(a)

Detalii privind conexiunile între CSD-uri, inclusiv identificarea CSD-urilor;

(b)

Tipuri de servicii.

Fișiere, documente

9

Furnizarea, în calitate de agent, a unor servicii generale de gestionare a garanțiilor

(a)

Identificarea părților furnizoare/părților destinatare;

(b)

Detalii privind fiecare operațiune, inclusiv volumul și valoarea titlurilor vizate de serviciul furnizat și codurile ISIN;

(c)

Tipuri de garanții;

(d)

Scopul în care sunt utilizate garanțiile;

(e)

Evaluarea garanțiilor.

Fișiere, documente

10

Furnizarea de raportări conform reglementărilor

(a)

Identificarea entităților cărora CSD-ul le furnizează serviciile de raportare;

(b)

Tipuri de servicii;

(c)

Detalii privind datele furnizate, inclusiv temeiul legal și scopul.

Fișiere, documente

11

Furnizarea de informații, date și statistici către piață și către serviciile de statistică sau către alte entități guvernamentale ori interguvernamentale

(a)

Identificarea entităților cărora CSD-ul le furnizează serviciile;

(b)

Tipuri de servicii;

(c)

Detalii privind datele furnizate, inclusiv temeiul legal și scopul.

Fișiere, documente

12

Furnizarea de servicii IT

(a)

Identificarea entităților cărora CSD-ul le furnizează serviciile;

(b)

Tipuri de servicii;

(c)

Detalii privind serviciile IT.

Fișiere, documente

13

Deschiderea de conturi de fonduri bănești pentru participanții la un sistem de decontare a titlurilor de valoare și pentru deținătorii de conturi de titluri de valoare și acceptarea de depozite de la aceștia, în sensul punctului 1 din anexa I la Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului (1)

(a)

Identificarea entităților cărora CSD-ul le furnizează serviciile;

(b)

Detalii privind conturile de fonduri bănești;

(c)

Monedă;

(d)

Valorile depozitelor;

(e)

Soldurile de la sfârșitul zilei ale conturilor de fonduri bănești deschise de CSD sau de instituția de credit desemnată (pentru fiecare monedă)

Fișiere, documente

14

Deschiderea de linii de credit de fonduri bănești care trebuie rambursate cel târziu în următoarea zi lucrătoare, acordarea de împrumuturi de fonduri bănești pentru prefinanțarea evenimentelor corporative (corporate actions) și acordarea de împrumuturi de titluri de valoare deținătorilor de conturi de titluri de valoare, în sensul punctului 2 din anexa I la Directiva 2013/36/UE

(a)

Identificarea entităților cărora CSD-ul le furnizează serviciile;

(b)

Tipuri de servicii;

(c)

Detalii privind fiecare operațiune, inclusiv volumul și valoarea titlurilor/fondurilor bănești vizate de serviciul furnizat și codurile ISIN;

(d)

Tipurile de garanții utilizate;

(e)

Evaluarea garanțiilor;

(f)

Scopul operațiunilor;

(g)

Informații cu privire la eventualele incidente în legătură cu astfel de servicii și măsurile de remediere, inclusiv măsurile luate ca reacție la acestea.

Fișiere, documente

15

Servicii de plată care implică procesarea tranzacțiilor cu fonduri bănești și cu monedă străină, în sensul punctului 4 din anexa I la Directiva 2013/36/UE

(a)

Identificarea entităților cărora CSD-ul le furnizează serviciile;

(b)

Tipuri de servicii;

(c)

Detalii privind fiecare operațiune, inclusiv volumul fondurilor bănești și scopul operațiunii.

Fișiere, documente

16

Garanții și angajamente legate de darea și luarea cu împrumut de titluri de valoare, în sensul punctului 6 din anexa I la Directiva 2013/36/UE

(a)

Identificarea entităților cărora CSD-ul le furnizează serviciile;

(b)

Tipuri de servicii;

(c)

Detalii privind fiecare operațiune, inclusiv volumul și valoarea titlurilor/fondurilor bănești și scopul operațiunii.

Fișiere, documente

17

Activități de trezorerie care implică monedă străină și valori mobiliare legate de gestionarea soldurilor aferente pozițiilor de cumpărare (long balances) ale participanților, în sensul punctului 7 literele (b) și (e) din anexa I la Directiva 2013/36/UE.

(a)

Identificarea entităților cărora CSD-ul le furnizează serviciile;

(b)

Tipuri de servicii;

(c)

Detalii privind fiecare operațiune, inclusiv volumul și valoarea titlurilor/fondurilor bănești și scopul operațiunii.

Fișiere, documente


Tabelul 4

Evidența comercială

Nr.

Element

Format

Descriere

1

Organigrame

Grafice

Organul de conducere, conducerea superioară, comitetele relevante, unitățile operaționale și toate celelalte unități sau divizii ale CSD-ului

2

Identitatea acționarilor sau a persoanelor (fizice sau juridice) care exercită un control direct sau indirect asupra conducerii CSD-ului sau care dețin participații la capitalul CSD-ului, precum și valoarea respectivelor participații

S = acționar/M = membru

D = direct/I = indirect

N = persoană fizică/L = persoană juridică

Valoarea participației = Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele. Se completează cel puțin un caracter înainte și un caracter după separatorul zecimal. Separatorul zecimal nu este considerat caracter numeric. Semnul negativ, dacă este utilizat, nu este considerat caracter numeric.

Acționarii sau persoanele care exercită un control direct sau indirect asupra conducerii CSD-ului sau care dețin participații la capitalul CSD-ului (se adaugă câmpuri pentru fiecare acționar/persoană)

3

Participațiile CSD-ului la capitalul altor entități juridice

Text liber

Valoarea participației = Până la 20 de caractere numerice, inclusiv zecimalele. Se completează cel puțin un caracter înainte și un caracter după separatorul zecimal. Separatorul zecimal nu este considerat caracter numeric. Semnul negativ, dacă este utilizat, nu este considerat caracter numeric.

Identificarea fiecărei entități juridice (se adaugă câmpuri pentru fiecare entitate juridică)

4

Documentele care atestă politicile, procedurile și procesele obligatorii în conformitate cu cerințele organizatorice și în legătură cu serviciile furnizate de CSD

Fișiere, documente

 

5

Procesele-verbale ale reuniunilor organului de conducere, ale reuniunilor comitetelor conducerii superioare și ale altor comitete ale CSD-ului

Fișiere, documente

 

6

Procesele-verbale ale reuniunilor comitetului (comitetelor) de utilizatori

Fișiere, documente

 

7

Procesele-verbale ale reuniunilor grupurilor de consultare formate din participanți și clienți, dacă există astfel de grupuri

Fișiere, documente

 

8

Rapoartele de audit intern și extern, rapoartele privind administrarea riscului, rapoartele de conformitate și de control intern, inclusiv reacția conducerii superioare la aceste rapoarte

Fișiere, documente

 

9

Toate contractele de externalizare

Fișiere, documente

 

10

Politica de continuitate a activității și planul de recuperare în caz de dezastru

Fișiere, documente

 

11

Evidențe care reflectă toate activele și datoriile și conturile de capital ale CSD-ului

Fișiere, documente

 

12

Evidențe care reflectă toate costurile și veniturile, inclusiv costurile și veniturile care sunt contabilizate separat în conformitate cu articolul 34 alineatul (6) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

Fișiere, documente

 

13

Reclamațiile oficiale primite

Text liber

Pentru fiecare reclamație oficială: informații cu privire la: numele și adresa solicitantului; data primirii reclamației; numele tuturor persoanelor identificate în reclamație; o descriere a naturii reclamației; conținutul și rezultatul reclamației; data la care a fost soluționată reclamația.

14

Informații privind întreruperea sau disfuncționalitatea serviciilor

Text liber

Evidențe privind întreruperile sau disfuncționalitățile serviciilor, inclusiv un raport detaliat privind perioada de timp, efectele acestora și acțiunile de remediere întreprinse

15

Evidențe privind rezultatele testărilor ex-post și ale simulărilor de criză efectuate de CSD-urile care furnizează servicii auxiliare de tip bancar

Fișiere, documente

 

16

Comunicările scrise cu autoritatea competentă, ESMA și autoritățile relevante

Fișiere, documente

 

17

Avizele juridice primite în conformitate cu dispozițiile relevante privind cerințele organizatorice în conformitate capitolul VII din Regulamentul delegat (UE) 2017/392

Fișiere, documente

 

18

Documentația privind acordurile de conexiune cu alte CSD-uri, în conformitate capitolul XII din Regulamentul delegat (UE) 2017/392

Fișiere, documente

 

19

Tarifele și comisioanele aplicate pentru diferite servicii, inclusiv eventualele reduceri sau rabaturi

Text liber

 


(1)  Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 cu privire la accesul la activitatea instituțiilor de credit și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit și a firmelor de investiții, de modificare a Directivei 2002/87/CE și de abrogare a Directivelor 2006/48/CE și 2006/49/CE (JO L 176, 27.6.2013, p. 338).


ANEXA V

Formulare și modele pentru procedurile de acces

[Articolul 33 alineatul (6), articolul 49 alineatul (6), articolul 52 alineatul (4) și articolul 53 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014]

Tabelul 1

Model pentru cererea de stabilire a unei conexiuni cu un CSD sau pentru cererea de acces între un CSD și o contraparte centrală sau un loc de tranzacționare

I.   Informații generale

Expeditor: partea solicitantă

 

Destinatar: partea care primește cererea

 

Data cererii de acces

 

Numărul de referință atribuit de partea solicitantă

 

II.   Identificarea părții solicitante

Denumirea comercială a părții solicitante

 

Țara de origine

 

Sediul social

 

LEI

 

Numele și datele de contact ale persoanei responsabile pentru cerere (numele, funcția, numărul de telefon, adresa de e-mail)

Nume

Funcție

Telefon

E-mail

III.   Serviciile care fac obiectul cererii

Tipuri de servicii

 

Descrierea serviciilor

 

IV.   Identificarea autorităților

Denumirea și datele de contact ale autorității competente a părții solicitante

Nume

Funcție

Telefon

E-mail

Denumirea și datele de contact ale autorității relevante menționate la articolul 12 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

Nume

Funcție

Telefon

E-mail

V.

Alte informații și/sau documente relevante


Tabelul 2

Model pentru răspunsul prin care se acordă accesul în urma unei cereri de stabilire a unei conexiuni cu un CSD sau a unei cereri de acces între un CSD și o contraparte centrală sau un loc de tranzacționare

I.   Informații generale

Expeditor: partea care primește cererea

 

Destinatar: partea solicitantă

 

Data cererii de acces

 

Numărul de referință atribuit de partea solicitantă

 

Data primirii cererii de acces

 

Numărul de referință atribuit de partea care primește cererea

 

II.   Identificarea CSD-ului care primește cererea

Denumirea comercială a părții care primește cererea

 

Țara de origine

 

Sediul social

 

LEI

 

Numele și datele de contact ale persoanei responsabile pentru evaluarea cererii (numele, funcția, numărul de telefon, adresa de e-mail)

Nume

Funcție

Telefon

E-mail

III.   Identificarea părții solicitante

Denumirea comercială a părții solicitante

 

Țara de origine

 

Sediul social

 

LEI

 

Numele și datele de contact ale persoanei responsabile pentru cerere (numele, funcția, numărul de telefon, adresa de e-mail)

Nume

Funcție

Telefon

E-mail

Acces acordat

DA

IV.   Identificarea autorităților

Denumirea și datele de contact ale autorității competente a părții care primește cererea (persoana de contact principală, numele, funcția, numărul de telefon, adresa de e-mail)

Nume

Funcție

Telefon

E-mail

Denumirea și datele de contact ale autorității relevante menționate la articolul 12 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 (persoana de contact principală, numele, funcția, numărul de telefon, adresa de e-mail)

Nume

Funcție

Telefon

E-mail

V.

Alte informații și/sau documente relevante


Tabelul 3

Model pentru refuzarea accesului la un CSD

I.   Informații generale

Expeditor: CSD-ul care primește cererea

 

Destinatar: partea solicitantă

 

Data cererii de acces

 

Numărul de referință atribuit de partea solicitantă

 

Data primirii cererii de acces

 

Numărul de referință atribuit de CSD-ul care primește cererea

 

II.   Identificarea CSD-ului care primește cererea

Denumirea comercială a CSD-ului care primește cererea

 

Țara de origine

 

Sediul social

 

LEI

 

Numele și datele de contact ale persoanei responsabile pentru evaluarea cererii de acces

Nume

Funcție

Telefon

E-mail

III.   Identificarea părții solicitante

Denumirea comercială a părții solicitante

 

Țara de origine

 

Sediul social

 

LEI

 

Numele și datele de contact ale persoanei responsabile pentru cererea de acces

Nume

Funcție

Telefon

E-mail

IV.   Analiza de risc a cererii de acces

Riscurile juridice care rezultă din prestarea serviciilor

 

Riscurile financiare care rezultă din prestarea serviciilor

 

Riscurile operaționale care rezultă din prestarea serviciilor

 

V.   Rezultatul analizei de risc

Accesul ar afecta profilul de risc al CSD-ului

DA

NU

Accesul ar afecta funcționarea echilibrată și ordonată a piețelor financiare

DA

NU

Accesul ar provoca risc sistemic

DA

NU

În cazul refuzării accesului, un rezumat al motivelor care stau la baza refuzului

 

Termenul-limită pentru depunerea reclamației de către partea solicitantă către autoritatea competentă a CSD-ului care primește cererea

 

Acces acordat

NU

VI.   Identificarea autorităților

Denumirea și datele de contact ale autorității competente a CSD-ului care primește cererea

Nume

Funcție

Telefon

E-mail

Denumirea și datele de contact ale autorității relevante menționate la articolul 12 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

Nume

Funcție

Telefon

E-mail

VII.

Alte informații și/sau documente relevante


Tabelul 4

Model pentru refuzarea accesului la fluxurile de tranzacții ale unei contrapărți centrale sau ale unui loc de tranzacționare

I.   Informații generale

Expeditor: partea care primește cererea

 

Destinatar: CSD-ul solicitant

 

Data cererii de acces

 

Numărul de referință atribuit de CSD-ul solicitant

 

Data primirii cererii de acces

 

Numărul de referință atribuit de partea care primește cererea

 

II.   Identificarea părții care primește cererea

Denumirea comercială a părții care primește cererea

 

Țara de origine

 

Sediul social

 

LEI

 

Numele și datele de contact ale persoanei responsabile pentru evaluarea cererii de acces (numele, funcția, numărul de telefon, adresa de e-mail)

 

 

 

 

III.   Identificarea CSD-ului solicitant

Denumirea comercială a CSD-ului solicitant

 

Țara de origine

 

Sediul social

 

LEI

 

Numele și datele de contact ale persoanei responsabile pentru cererea de acces (numele, funcția, numărul de telefon, adresa de e-mail)

 

 

 

 

IV.   Analiza de risc a cererii de acces

Riscurile care rezultă din prestarea serviciilor

 

V.   Rezultatul analizei de risc

Accesul ar afecta funcționarea echilibrată și ordonată a piețelor financiare

DA

NU

Accesul ar provoca risc sistemic

DA

NU

Un rezumat al motivelor care stau la baza refuzului

 

Termenul-limită pentru depunerea reclamației de către CSD-ul solicitant către autoritatea competentă a părții care primește cererea

 

Acces acordat

NU

VI.   Identificarea autorităților

Denumirea și datele de contact ale autorității competente a părții care primește cererea (persoana de contact principală, numele, funcția, numărul de telefon, adresa de e-mail)

Nume

Funcție

Telefon

E-mail

Denumirea și datele de contact ale autorității relevante menționate la articolul 12 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 (persoana de contact principală, numele, funcția, numărul de telefon, adresa de e-mail)

Nume

Funcție

Telefon

E-mail

VII.

Alte informații și/sau documente relevante


Tabelul 5

Model pentru reclamația privind refuzarea accesului la un CSD

I.   Informații generale

Expeditor: partea solicitantă

 

Destinatar: autoritatea competentă a CSD-ului care primește cererea

 

Data cererii de acces

 

Numărul de referință atribuit de partea solicitantă

 

Data primirii cererii de acces

 

Numărul de referință atribuit de CSD-ul care primește cererea

 

II.   Identificarea părții solicitante

Denumirea comercială a părții solicitante

 

Țara de origine

 

Sediul social

 

LEI

 

Numele și datele de contact ale persoanei responsabile pentru cererea de acces (numele, funcția, numărul de telefon, adresa de e-mail)

 

III.   Identificarea CSD-ului care primește cererea

Denumirea comercială a CSD-ului care primește cererea

 

Țara de origine

 

Sediul social

 

Numele și datele de contact ale persoanei responsabile pentru evaluarea cererii de acces

Nume

Funcție

Telefon

E-mail

IV.   Observațiile părții solicitante în ceea ce privește evaluarea riscului aferent cererii de acces efectuată de CSD-ul care primește cererea și motivele de refuzare a accesului

Observațiile părții solicitante în legătură cu riscurile juridice care rezultă din prestarea serviciilor

 

Observațiile părții solicitante în legătură cu riscurile financiare care rezultă din prestarea serviciilor

 

Observațiile părții solicitante în legătură cu riscurile operaționale care rezultă din prestarea serviciilor

 

Observațiile părții solicitante în legătură cu refuzul de a furniza serviciile menționate la punctul 1 din secțiunea A din anexa la Regulamentul (UE) nr. 909/2014, care se aplică emisiunii specifice de titluri de valoare.

 

Observațiile părții solicitante în legătură cu motivele pentru care partea care a primit cererea a refuzat accesul

 

Informații suplimentare relevante

 

V.   Anexe

O copie a cererii inițiale de acces transmisă de către partea solicitantă CSD-ului care primește cererea

O copie a răspunsului CSD-ului care a primit cererea inițială de acces

VI.

Alte informații și/sau documente relevante


Tabelul 6

Model pentru reclamația privind refuzarea accesului la fluxurile de tranzacții ale unei contrapărți centrale sau ale unui loc de tranzacționare

I.   Informații generale

Expeditor: CSD-ul solicitant

 

Destinatar: autoritatea competentă a părții care primește cererea

 

Data cererii de acces

 

Numărul de referință atribuit de CSD-ul solicitant

 

Data primirii cererii de acces

 

Numărul de referință atribuit de partea care primește cererea

 

II.   Identificarea CSD-ului solicitant

Denumirea comercială a CSD-ului solicitant

 

Țara de origine

 

Sediul social

 

LEI

 

Numele și datele de contact ale persoanei responsabile pentru cererea de acces (numele, funcția, numărul de telefon, adresa de e-mail)

 

III.   Identificarea părții care primește cererea

Denumirea comercială a părții care primește cererea

 

Țara de origine

 

Sediul social

 

Numele și datele de contact ale persoanei responsabile pentru evaluarea cererii de acces

Nume

Funcție

Telefon

E-mail

IV.   Observațiile CSD-ului solicitant în ceea ce privește evaluarea riscului aferent cererii de acces efectuată de partea care primește cererea și motivele de refuzare a accesului

Observațiile CSD-ului solicitant în legătură cu riscurile care rezultă din prestarea serviciilor

 

Observațiile CSD-ului solicitant în legătură cu motivele pentru care partea care a primit cererea a refuzat accesul

 

Informații suplimentare relevante

 

V.   Anexe

O copie a cererii inițiale de acces transmisă de către CSD-ul solicitant părții care primește cererea

O copie a răspunsului părții care a primit cererea inițială de acces

VI.

Alte informații și/sau documente relevante


Tabelul 7

Model pentru consultarea altor autorități cu privire la evaluarea refuzării accesului sau pentru a sesiza ESMA

I.   Informații generale

Expeditor: autoritatea competentă a părții care primește cererea

 

Destinatar:

(a)

autoritatea competentă a locului de stabilire al participantului solicitant; sau

(b)

autoritatea competentă a locului de stabilire al emitentului solicitant; sau

(c)

autoritatea competentă a CSD-ului solicitant și autoritatea relevantă a CSD-ului solicitant menționată la articolul 12 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014; sau

(d)

autoritatea competentă a CPC-ului sau a locului de tranzacționare solicitant și autoritatea relevantă menționată la articolul 12 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014; sau

(e)

ESMA (în cazul sesizării ESMA)

 

Data cererii de acces

 

Numărul de referință atribuit de partea solicitantă

 

Data primirii cererii de acces

 

Numărul de referință atribuit de partea care primește cererea

 

Data primirii reclamației privind refuzarea accesului

 

Numărul de referință atribuit de autoritatea competentă a părții care primește cererea

 

II.   Identificarea autorităților

Denumirea și datele de contact ale autorității competente a părții care primește cererea

Nume

Funcție

Telefon

E-mail

Dacă este cazul, denumirea și datele de contact ale autorității relevante a părții care primește cererea, menționată la articolul 12 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

Nume

Funcție

Telefon

E-mail

III.   Identificarea părții solicitante

Denumirea comercială a părții solicitante

 

Țara de origine

 

Sediul social

 

LEI

 

Numele și datele de contact ale persoanei care își asumă răspunderea pentru cererea de acces (numele, funcția, numărul de telefon, adresa de e-mail)

 

IV.   Identificarea părții care primește cererea

Denumirea comercială a părții care primește cererea

 

Țara de origine

 

Sediul social

 

LEI

 

Numele și datele de contact ale persoanei responsabile pentru evaluarea cererii de acces

Nume

Funcție

Telefon

E-mail

V.   Evaluarea efectuată de autoritatea competentă a părții care primește cererea

Observațiile autorității competente în ceea ce privește:

(a)

motivele pentru care partea care a primit cererea a refuzat accesul;

(b)

argumentele părții solicitante

 

Dacă este cazul, observațiile autorității relevante a părții care primește cererea, menționată la articolul 12 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

 

Refuzul de acordare a accesului este considerat nejustificat

DA

NU

Motivele prezentate de autoritatea competentă a părții care primește cererea pentru susținerea evaluării sale

 

VI.   Anexe

O copie a cererii inițiale de acces transmisă de către partea solicitantă părții care primește cererea

O copie a răspunsului părții care a primit cererea inițială de acces

O copie a reclamației părții solicitante privind refuzarea accesului

VII.

Alte informații și/sau documente relevante


Tabelul 8

Model pentru răspunsul la consultarea de către autoritatea competentă a altor autorități cu privire la evaluarea refuzării accesului și pentru sesizarea ESMA

I.   Informații generale

Expeditor:

(a)

autoritatea competentă a locului de stabilire al participantului solicitant; sau

(b)

autoritatea competentă a locului de stabilire al emitentului solicitant; sau

(c)

autoritatea competentă a CSD-ului solicitant și autoritatea relevantă menționată la articolul 12 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014; sau

(d)

autoritatea competentă a CPC sau a locului de tranzacționare solicitant și autoritatea relevantă menționată la articolul 12 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

 

Destinatar:

(a)

autoritatea competentă a părții care primește cererea; sau

(b)

ESMA

 

Data cererii de acces

 

Numărul de referință atribuit de partea solicitantă

 

Data primirii cererii de acces

 

Numărul de referință atribuit de partea care primește cererea

 

Data primirii reclamației privind refuzarea accesului

 

Numărul de referință atribuit de autoritatea competentă a părții care primește cererea

 

Data primirii evaluării furnizate de autoritatea competentă părții care primește cererea

 

Numărul de referință atribuit de autoritatea competentă a părții solicitante

 

II.   Identificarea autorității care prezintă răspunsul la evaluarea de către autoritatea competentă a părții care primește cererea

Denumirea și datele de contact ale:

(a)

autorității competente a locului de stabilire al participantului solicitant; sau

(b)

autorității competente a locului de stabilire al emitentului solicitant; sau

(c)

autorității competente a CSD-ului solicitant și autorității relevante a CSD-ului solicitant menționate la articolul 12 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014; sau

(d)

autorității competente a CPC-ului sau a locului de tranzacționare solicitant și autorității relevante menționate la articolul 12 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

Nume

Funcție

Telefon

E-mail

III.   Identificarea părții solicitante

Denumirea comercială a părții solicitante

 

Țara de origine

 

Sediul social

 

LEI

 

Numele și datele de contact ale persoanei responsabile pentru cererea de acces (numele, funcția, numărul de telefon, adresa de e-mail)

 

IV.   Identificarea părții care primește cererea

Denumirea comercială a părții care primește cererea

 

Țara de origine

 

Sediul social

 

LEI

 

Numele și datele de contact ale persoanei responsabile pentru evaluarea cererii de acces

Nume

Funcție

Telefon

E-mail

V.   Evaluarea efectuată de autoritatea competentă a părții care primește cererea

Observații legate de:

(a)

motivele pentru care partea care a primit cererea a refuzat accesul;

(b)

argumentele furnizate de partea solicitantă;

(c)

motivele prezentate de autoritatea competentă a părții care primește cererea pentru susținerea evaluării sale.

 

Refuzul de acordare a accesului este considerat nejustificat

DA

NU

Motivele prezentate de autoritate pentru susținerea evaluării sale

 

VI.   Dacă este relevant, evaluarea de către autoritatea relevantă a părții solicitante, menționată la articolul 12 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

Observații legate de:

(a)

motivele pentru care partea care a primit cererea a refuzat accesul;

(b)

argumentele furnizate de partea solicitantă;

(c)

motivele prezentate de autoritatea competentă a părții care primește cererea pentru susținerea evaluării sale.

 

Refuzul de acordare a accesului este considerat nejustificat

DA

NU

Motivele prezentate de autoritate pentru susținerea evaluării sale

 

VII.   Anexe

O copie a reclamației părții solicitante privind refuzarea accesului, inclusiv o copie a informațiilor furnizate conform anexei I

O copie a evaluării efectuate de autoritatea competentă a părții care primește cererea în ceea ce privește reclamația formulată de partea solicitantă privind refuzarea accesului, inclusiv o copie a informațiilor furnizate conform anexei II

VIII.

Alte informații și/sau documente relevante


Tabelul 9

Model de răspuns la reclamația privind refuzarea accesului

I.   Informații generale

Expeditor: autoritatea competentă a părții care primește cererea

 

Destinatari:

(a)

partea solicitantă;

(b)

partea care primește cererea;

(c)

autoritatea competentă a locului de stabilire al participantului solicitant; sau

(d)

autoritatea competentă a locului de stabilire al emitentului solicitant; sau

(e)

în cazul conexiunilor între CSD-uri, autoritatea competentă a CSD-ului solicitant și autoritatea relevantă menționată la articolul 12 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014; sau

(f)

în cazul accesului unui loc de tranzacționare sau al unei CPC, autoritatea competentă a CPC sau a locului de tranzacționare solicitant și autoritatea relevantă menționată la articolul 12 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

 

Data cererii de acces

 

Numărul de referință atribuit de partea solicitantă

 

Data primirii cererii de acces

 

Numărul de referință atribuit de partea care primește cererea

 

Data primirii reclamației privind refuzarea accesului

 

Numărul de referință atribuit de autoritatea competentă a părții care primește cererea

 

Data primirii evaluării efectuate de autoritatea competentă a părții solicitante și, dacă este cazul, de autoritatea relevantă a părții solicitante menționate la articolul 12 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

 

Numărul de referință atribuit de autoritatea competentă a părții solicitante sau, dacă este cazul, de autoritatea relevantă a părții solicitante, menționată la articolul 12 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014

 

II.   Identificarea autorității care prezintă răspunsul la reclamația privind refuzarea accesului

Denumirea și datele de contact ale autorității competente a părții care primește cererea

Nume

Funcție

Telefon

E-mail

III.   Identificarea părții solicitante

Denumirea comercială a părții solicitante

 

Țara de origine

 

Sediul social

 

LEI

 

Numele și datele de contact ale persoanei responsabile pentru cererea de acces (numele, funcția, numărul de telefon, adresa de e-mail)

 

IV.   Identificarea părții care primește cererea

Denumirea comercială a părții care primește cererea

 

Țara de origine

 

Sediul social

 

LEI

 

Numele și datele de contact ale persoanei responsabile pentru evaluarea cererii de acces

Nume

Funcție

Telefon

E-mail

V.   Evaluarea efectuată de autoritatea competentă a părții care primește cererea

Observații legate de:

(a)

motivele pentru care partea care a primit cererea a refuzat accesul;

(b)

argumentele furnizate de partea solicitantă;

(c)

motivele prezentate de autoritatea părții solicitante pentru susținerea evaluării sale.

 

Dacă este cazul, observațiile autorității relevante a părții care primește cererea, menționată la articolul 12 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, în legătură cu:

(a)

motivele pentru care partea care a primit cererea a refuzat accesul;

(b)

argumentele furnizate de partea solicitantă;

(c)

motivele prezentate de autoritatea părții solicitante pentru susținerea evaluării sale.

 

Refuzul de acordare a accesului este considerat nejustificat

DA

NU

Motivele prezentate de autoritatea competentă a părții care primește cererea pentru susținerea evaluării sale

 

VI.   Decizia prin care partea care primește cererea este obligată să acorde acces părții solicitante

În cazul în care refuzul de a acorda acces este considerat nejustificat, o copie a deciziei prin care partea care primește cererea este obligată să acorde acces părții solicitante, inclusiv termenul-limită pentru punerea în conformitate.

VII.

Alte informații și/sau documente relevante

ANEXA VI

Formulare și modele pentru consultarea autorităților înainte de a acorda o autorizație pentru prestarea de servicii auxiliare de tip bancar

[Articolul 55 alineatul (8) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014]

SECȚIUNEA 1

Model pentru transmiterea de informații relevante și solicitarea emiterii unui aviz motivat

[Denumirea autorității competente responsabile cu evaluare cererii de autorizare]

Datele de contact ale autorității competente responsabile cu evaluarea cererii de autorizare

Numele persoanei (persoanelor) responsabile pentru contact ulterior:

Funcție:

Număr de telefon:

E-mail:

(1)

La [data depunerii cererii de autorizare], [denumirea CSD-ului solicitant] a prezentat o cerere de autorizare pentru [a desemna o instituție de credit să presteze/a presta] (1) servicii auxiliare de tip bancar către [denumirea autorității competente responsabile cu evaluarea cererii de autorizare] în conformitate cu articolul 55 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014.

(2)

[Denumirea autorității competente responsabile cu evaluarea cererii de autorizare] a examinat caracterul complet al cererii și consideră că aceasta este completă.

(3)

[Denumirea autorității competente responsabile cu evaluarea cererii de autorizare] transmite toate informațiile incluse în cerere, atașate ca anexă [autoritatea competentă se asigură că aceste informații sunt transmise ca anexă la prezenta scrisoare], tuturor autorităților menționate la articolul 55 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 și solicită un aviz motivat din partea autorităților menționate la articolul 55 alineatul (4) literele (a)-(e) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, în termen de 30 de zile de la data primirii prezentei scrisori. Se solicită fiecărei autorități să confirme primirea prezentei cereri și a informațiilor conexe din anexă la data primirii acestora. În cazul în care o autoritate nu transmite un aviz în termen de 30 de zile, se consideră că avizul autorității respective este pozitiv.

Întocmit la …la data de [se introduce data] …

În numele [Denumirea autorității competente responsabile cu evaluarea cererii de autorizare].

[semnătura]

Lista destinatarilor, inclusiv autoritățile competente să emită un aviz motivat:

1.

[Autoritatea competentă enumeră autoritățile menționate la articolul 55 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014]

SECȚIUNEA 2

Model pentru avizul motivat

[Denumirea autorității care emite avizul motivat]

Datele de contact ale autorității care emite avizul motivat

Numele persoanei (persoanelor) responsabile pentru contact ulterior:

Funcție:

Număr de telefon:

E-mail:

1.

La [data depunerii cererii de autorizare], [denumirea CSD-ului solicitant] a prezentat o cerere de autorizare pentru [a desemna o instituție de credit/a presta] (2) servicii auxiliare de tip bancar către [denumirea autorității competente responsabile cu evaluarea cererii de autorizare] în conformitate cu articolul 55 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014.

2.

[Denumirea autorității competente] a examinat caracterul complet al cererii, a transmis informațiile incluse în cerere către [se prezintă lista autorităților, inclusiv ABE și ESMA] și a solicitat un aviz motivat din partea [autorității în cauză] în conformitate cu articolul 55 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014. Cererea a fost primită la [data …].

3.

Având în vedere articolul 55 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, [Denumirea autorității în cauză care emite avizul motivat] emite prezentul aviz motivat cu privire la cerere.

Aviz motivat: [se alege o opțiune: pozitiv sau negativ]

[Justificare integrală și detaliată în cazul unui aviz motivat negativ …]

Întocmit la …la data de [se introduce data] …

În numele [Denumirea autorității care emite avizul motivat],

[semnătura]

SECȚIUNEA 3

Model de decizie motivată ca răspuns la un aviz motivat negativ

[Denumirea autorității competente din țara de origine responsabilă cu evaluarea cererii de autorizare]

Datele de contact ale autorității competente responsabile cu evaluarea cererii de autorizare

Numele persoanei (persoanelor) responsabile pentru contact ulterior:

Funcție:

Număr de telefon:

E-mail:

1.

La [data depunerii cererii de autorizare], [denumirea CSD-ului solicitant] a prezentat o cerere de autorizare pentru [a desemna o instituție de credit/a presta] (2) servicii auxiliare de tip bancar către [denumirea autorității competente responsabile cu evaluarea cererii de autorizare] în conformitate cu articolul 55 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014.

2.

[Denumirea autorității competente responsabile cu evaluarea cererii de autorizare] a examinat caracterul complet al cererii, a transmis toate informațiile incluse în cerere [tuturor autorităților menționate la articolul 55 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014] și a solicitat un aviz motivat din partea [tuturor autorităților competente identificate de autoritatea competentă în conformitate cu articolul 55 alineatul (4) literele (a)-(e) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014].

3.

Având în vedere avizul (avizele) motivat(e) negativ(e) emis(e) în conformitate cu articolul 55 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 în ceea ce privește cererea de către:

[Denumirea autorității în cauză care a emis un aviz] la [data avizului motivat];

[Denumirea autorității în cauză care a emis un aviz] la [data avizului motivat];

4.

[Denumirea autorității competente responsabile cu evaluarea cererii de autorizare] a analizat cu atenție avizul (avizele) motivat(e) și emite prezenta decizie motivată în conformitate cu articolul 55 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014.

Decizie motivată ca răspuns la avizul (avizele) negativ(e):

[Se alege o opțiune] se acordă/nu se acordă autorizația

[Motivele și justificarea care stau la baza deciziei motivate …]

Întocmit la …la data de [se introduce data] …

În numele [Denumirea autorității competente responsabile cu evaluarea cererii de autorizare]

[semnătura]

[anexă: o copie a deciziei]

SECȚIUNEA 4

Model de cerere de asistență din partea ESMA

[Denumirea autorității care sesizează ESMA]

Datele de contact ale autorității care sesizează ESMA

Numele persoanei (persoanelor) responsabile pentru contact ulterior:

Funcție:

Număr de telefon:

E-mail:

1.

La [data depunerii cererii de autorizare], [denumirea CSD-ului solicitant] a prezentat o cerere de autorizare pentru [a desemna o instituție de credit/a presta] (3) servicii auxiliare de tip bancar către [denumirea autorității competente responsabile cu evaluarea cererii de autorizare] în conformitate cu articolul 55 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014.

2.

[Denumirea autorității competente responsabile cu evaluarea cererii de autorizare] a examinat caracterul complet al cererii, a transmis toate informațiile incluse în cerere [tuturor autorităților menționate la articolul 55 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014] și a solicitat un aviz motivat din partea [autorităților enumerate la articolul 55 alineatul (4) literele (a)-(e) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014] în conformitate cu articolul 55 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014.

3.

Având în vedere avizul (avizele) motivat(e) negativ(e) emis(e) în conformitate cu articolul 55 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 în ceea ce privește cererea de către:

[Denumirea autorității în cauză care a emis un aviz motivat negativ] la [data avizului motivat],

[Denumirea autorității în cauză care a emis un aviz motivat negativ] la [data avizului motivat],

4.

Având în vedere decizia motivată de a acorda autorizația emisă de [Denumirea autorității competente responsabile cu evaluarea cererii de autorizare] la [data emiterii deciziei motivate ca răspuns la aviz] în urma avizului (avizelor) motivat(e) negativ(e) menționat(e) anterior în conformitate cu articolul 55 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014,

5.

Având în vedere că nu s-a ajuns la un acord în ceea ce privește evaluarea cererii de autorizare de către autoritatea competentă și autoritățile menționate la articolul 55 alineatul (4) literele (a)-(e) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, cu toate că au existat tentative ulterioare de a se ajunge la un astfel de acord,

6.

În conformitate cu articolul 55 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, [denumirea autorității care solicită asistență din partea ESMA], sesizează ESMA solicitând asistență, furnizează ESMA o copie a cererii, a avizului (avizelor) motivat(e) și a deciziei menționate anterior și solicită ESMA să acționeze în conformitate cu articolul 31 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 în termen de 30 de zile de la primirea de către ESMA a prezentei sesizări.

Motivele cererii:

[Motivele pentru care a fost sesizată ESMA]

Întocmit la …la data de [se introduce data] …

În numele [Denumirea autorității care sesizează ESMA]

[semnătura]

Întocmit la …la data de [se introduce data] …

În numele [Denumirea autorității care sesizează ESMA]

[semnătura]


(1)  Se utilizează referința corespunzătoare, după caz, și se identifică entitatea specifică.

(2)  A se vedea nota de subsol 1.

(3)  A se vedea nota de subsol 1.


Upp