EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R1368

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/1368 al Comisiei din 11 august 2016 de stabilire a listei de indici de referință critici utilizați de piețele financiare în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/1011 al Parlamentului European și al Consiliului (Text cu relevanță pentru SEE)

C/2016/5150

JO L 217, 12.8.2016, p. 1–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 10/07/2021

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2016/1368/oj

12.8.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 217/1


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/1368 AL COMISIEI

din 11 august 2016

de stabilire a listei de indici de referință critici utilizați de piețele financiare în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/1011 al Parlamentului European și al Consiliului

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2016/1011 al Parlamentului European și al Consiliului din 8 iunie 2016 privind indicii utilizați ca indici de referință în cadrul instrumentelor financiare și al contractelor financiare sau pentru a măsura performanțele fondurilor de investiții și de modificare a Directivelor 2008/48/CE și 2014/17/UE și a Regulamentului (UE) nr. 596/2014 (1), în special articolul 20 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Indicii de referință au un rol important în stabilirea prețului multor instrumente și contracte financiare și în evaluarea randamentului pentru multe fonduri de investiții. Contribuția la indicii de referință și administrarea acestora sunt, în numeroase cazuri, expuse unor influențe, iar persoanele implicate se află adesea în conflict de interese.

(2)

Pentru ca indicii de referință să aibă un rol economic, este necesar ca aceștia să fie reprezentativi pentru piața sau realitatea economică pe care o reflectă. În cazul în care un indice de referință nu mai este reprezentativ pentru piața pe care o reflectă, cum ar fi ratele de dobândă interbancară oferite, există riscul unor efecte negative, inter alia, asupra integrității pieței, a finanțării personale (împrumuturi și credite ipotecare) și a societăților comerciale din Uniune.

(3)

Riscurile pentru utilizatori, piețe și economia Uniunii se accentuează în general, în cazul în care valoarea totală a instrumentelor financiare, a contractelor financiare și a fondurilor de investiții care se raportează la un anumit indice de referință este mare. Prin urmare, Regulamentul (UE) 2016/1011 stabilește mai multe categorii de indici de referință și prevede cerințe suplimentare care să asigure integritatea și fiabilitatea indicilor de referință considerați critici, inclusiv competența autorităților competente ca în anumite condiții să impună contribuirea la un indice de referință critic sau administrarea acestuia.

(4)

Obligațiile suplimentare și competența autorităților competente ale administratorilor indicilor de referință critici necesită un proces oficializat de determinare a indicilor de referință critici. În conformitate cu articolul 20 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/1011, un indice de referință este considerat critic, după caz, dacă este utilizat, direct sau indirect, în cadrul unei combinații de indici ca referință pentru instrumente sau contracte financiare ori pentru evaluarea randamentului fondurilor de investiții care au o valoare totală de cel puțin 500 miliarde EUR, având în vedere toate datele de maturitate ale indicelui respectiv.

(5)

Rata dobânzii interbancare oferite la operațiunile în euro (EURIBOR) măsoară ratele interbancare negarantate din zona euro și este unul dintre cei mai importanți indici de referință pentru rata dobânzii la nivel mondial. Se estimează că acest indice de referință acoperă o valoare a contractelor mai mare de 180 000 de miliarde EUR. Deși aceste contracte sunt, în marea lor majoritate, contracte swap pe rata dobânzii, indicele de referință acoperă, de asemenea, contracte ipotecare de peste 1 000 de miliarde EUR.

(6)

Prin urmare, valoarea instrumentelor și contractelor financiare care utilizează acest indice de referință în Uniune depășește cu mult pragul de 500 miliarde EUR.

(7)

Având în vedere importanța majoră a EURIBOR pentru împrumuturile și creditele ipotecare din Uniune, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în regim de urgență.

(8)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul consultativ al Comitetului european pentru valori mobiliare,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Indicele de referință prevăzut în anexă este considerat indice de referință critic.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 11 august 2016.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 171, 29.6.2016, p. 1.


ANEXĂ

LISTA INDICILOR DE REFERINȚĂ CRITICI PREVĂZUȚI LA ARTICOLUL 20 ALINEATUL (1) DIN REGULAMENTUL (UE) 2016/1011

Rata dobânzii interbancare oferite la operațiunile în euro (EURIBOR®), administrată de Institutul European pentru Piețele Monetare (EMMI), Bruxelles, Belgia


Top