Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2008/014/09

    Termeni de referință/Mandat/Atribuții — Grupul de experți privind traficul de persoane

    JO C 14, 19.1.2008, p. 23–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    19.1.2008   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 14/23


    Termeni de referință/Mandat/Atribuții — Grupul de experți privind traficul de persoane

    (2008/C 14/09)

    Comisia invită prin prezenta depunerea de candidaturi din partea persoanelor fizice în vederea alcătuirii unei liste de experți care ar putea fi invitați să participe la activitatea grupului de experți care abordează probleme legate de politica europeană privind prevenirea și lupta împotriva traficului de persoane.

    1.   Context

    Pentru a consolida lupta împotriva traficului de persoane la nivel european și în conformitate cu Declarația de la Bruxelles (2002) (1) care a subliniat necesitatea înființării de către Comisie a unui grup de experți privind traficul de persoane, grupul a fost înființat prin Decizia 2003/209/CE a Comisiei. Grupul consultativ este cunoscut sub denumirea de „grupul de experți privind traficul de persoane” (2).

    Ținând seama de activitatea pertinentă a grupului de experți privind traficul de persoane începând din 2003, care a permis Comisiei să își amplifice și mai mult politica în domeniu, și având în vedere importanța din ce în ce mai mare la nivel global a domeniului traficului de persoane, grupul de experți ar trebui să își continue activitatea. A fost necesară adoptarea unei noi decizii a Comisiei (3) pentru a ține cont de extinderea Uniunii Europene. În plus, ar trebui, de asemenea, extinsă aria de activitate a grupului de experți și ar trebui ca acesta să beneficieze de expertiza mai amplă cerută de fenomenul traficului de persoane, aflat în permanentă schimbare.

    2.   Grupul de experți

    Comisia poate consulta grupul asupra oricărui aspect referitor la traficul de persoane.

    Sarcinile grupului de experți sunt:

    (a)

    să stabilească o bună cooperare între statele membre, alte părți astfel cum sunt enumerate la articolul 3 alineatul (2) litera (b) și Comisie cu privire la gama de probleme legate de traficul de persoane;

    (b)

    să sprijine Comisia prin emiterea de avize privind traficul de persoane și prin asigurarea unei abordări coerente a acestui subiect;

    (c)

    să sprijine evaluarea de către Comisie a evoluției politicilor din domeniul luptei împotriva traficului de persoane la nivel național, european și internațional;

    (d)

    să asiste Comisia în identificarea și definirea posibilelor măsuri și acțiuni relevante la nivel european și național în cadrul gamei de politici de combatere a traficului de persoane;

    (e)

    grupul de experți prezintă Comisiei avize sau rapoarte, la cererea acesteia din urmă sau din proprie inițiativă, acordând atenția cuvenită procesului de punere în aplicare și dezvoltare ulterioară la nivel UE a Planului UE privind bunele practici, normele și procedurile pentru combaterea și prevenirea traficului de persoane (4) și a formelor de exploatare conexe. Grupul va avea în vedere și aspectele legate de diferențele între sexe în acest context.

    3.   Alcătuire

    Grupul va fi alcătuit din 21 de membri. Membrii sunt numiți de către Comisie. Grupul de experți este înființat pentru o perioadă de 3 ani, care poate fi prelungită de către Comisie.

    4.   Eligibilitate

    Cererile pot fi depuse de către persoane fizice care sunt resortisanți ai unei țări UE sau, dacă este cazul, ai unei țări aderente sau ai unei țări membre a Spațiului Economic European.

    Membrii grupului de experți sunt numiți din rândul specialiștilor cu expertiză și experiență în lupta împotriva traficului de persoane, inclusiv în dimensiunea muncii a traficului de persoane, selectați din cadrul:

    (a)

    administrațiilor statelor membre (până la 11 membri);

    (b)

    organizațiilor interguvernamentale, internaționale și neguvernamentale active la nivel european (până la 5 membri);

    (c)

    partenerilor sociali și al asociațiilor angajatorilor care își desfășoară activitatea la nivel european (până la 4 membri);

    (d)

    Europol (1 membru);

    (e)

    persoanelor fizice cu experiență dobândită în cercetare la nivel academic în cadrul universităților și al instituțiilor de stat sau private din statele membre (până la 2 membri).

    Potențialilor experți li se solicită să dețină în prezent sau să fi deținut o poziție în cadrul uneia dintre părțile interesate menționate anterior. Aceștia trebuie să dispună de:

    competențe și cunoștințe adecvate în domeniile de activitate în care ar putea fi solicitați să ofere consultanță,

    un nivel ridicat de realizări profesionale în domeniul combaterii traficului de persoane și cel puțin 5 ani de experiență relevantă în domeniu,

    competențe lingvistice adecvate, inclusiv cunoștințe, care pot fi dovedite, de limba engleză.

    Cele menționate mai sus vor fi evaluate pe baza completării unui CV și a unui formular de înscriere.

    5.   Invitația de depunere a candidaturilor

    Cererile pot fi depuse numai prin completarea unui model de formular de înscriere (anexa 1) și a unui model de CV (anexa 2) anexate invitației de depunere a candidaturilor. Candidații sunt rugați să precizeze, în mod clar, în cererea lor, domeniul traficului de persoane în care dețin o expertiză semnificativă, iar cererea trebuie însoțită de documente care să dovedească faptul că membrii propuși îndeplinesc condițiile menționate anterior.

    Cererile semnate în mod corespunzător trebuie trimise până la 15 februarie 2008 cel târziu fie prin email, fie prin poștă la următoarea adresă:

    European Commission

    Directorate-general Justice, Freedom and Security

    Unit D2 Secretariat

    LX 46 3/131

    B-1049 Brussels

    JLS-ANTITRAFFICKING@ec.europa.eu

    Fiecare cerere va fi examinată pe baza criteriilor prevăzute în invitația de depunere a candidaturilor. Comisia va informa candidații cu privire la rezultatul invitației de depunere a candidaturilor și, în special, dacă aceștia au fost incluși sau nu pe lista experților.

    Având în vedere politica de transparență a instituțiilor europene și necesitatea de a informa publicul cu privire la identitatea și calificările experților care oferă consultanță instituției, datele cu caracter personal generale vor fi puse la dispoziția publicului (5), în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 45/2001 (6), în Registrul grupului de experți, atât timp cât apartenența este confirmată și/sau până în momentul solicitării scoaterii acestora de pe site-ul public.

    6.   Stabilirea definitivă a alcătuirii grupului

    Comisia hotărăște cu privire la alcătuirea grupului de experți pe baza propunerilor prezentate în urma invitației de depunere a candidaturilor.

    În momentul evaluării, Comisia va lua în considerare următoarele criterii:

    competențele și experiența, inclusiv la nivel european și/sau internațional, în domenii relevante pentru lupta împotriva traficului de persoane,

    necesitatea de a realiza un echilibru în cadrul grupului de experți în ceea ce privește reprezentativitatea candidaților, sexul și proveniența geografică a acestora,

    necesitatea de a realiza un echilibru al expertizei privind diferitele tipuri de trafic, inclusiv exploatarea prin muncă și exploatarea sexuală, privind diferite aspecte precum prevenirea, urmărirea penală și asistența acordată victimelor, precum și în domeniile drepturilor omului, drepturilor copiilor, dreptului penal, al muncii și al migrației,

    necesitatea de a acorda prioritate continuării activității grupului anterior de experți pentru traficul de persoane (înființat prin Decizia Comisiei din 25 martie 2003),

    membrii grupului de experți trebuie să fie resortisanți ai statelor membre ale Uniunii Europene sau, dacă este cazul, ai unei țări aderente sau ai unei țări membre a Spațiului Economic European.

    Membrii informează Comisia la timp cu privire la orice conflict de interese care le-ar putea submina obiectivitatea.

    Lista membrilor grupului de experți va fi publicată pe site-ul DG JLS și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C. Numele membrilor sunt colectate, prelucrate și publicate în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 45/2001.

    Membrii sunt numiți pentru un mandat de 3 ani, care poate fi reînnoit, și rămân în funcție până la eventuala lor înlocuire sau până la expirarea mandatului acestora.

    Membrii pot fi înlocuiți pe perioada rămasă până la expirarea mandatului lor în cazul în care aceștia:

    (a)

    demisionează;

    (b)

    nu mai sunt capabili să contribuie efectiv la deliberările grupului;

    (c)

    nu îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 287 din Tratat;

    (d)

    nu au informat Comisia la timp cu privire la un conflict de interese.

    7.   Confidențialitatea

    Pentru a sigura securitatea necesară a informațiilor sensibile, experții invitați să participe la grupul de experți va trebui să semneze un acord privind nedivulgarea datelor (NDA). În timpul desfășurării activității lor, experții respectă confidențialitatea deplină a informațiilor și a documentelor de care iau cunoștință.

    8.   Funcționarea

    Grupul alege prin vot cu majoritate simplă un președinte și doi vicepreședinți din rândul membrilor săi.

    De comun acord cu Comisia, se pot înființa subgrupuri în cadrul grupului în vederea examinării unor probleme specifice în conformitate cu mandatul prevăzut de către grup. Subgrupurile cuprind maximum 9 membri și sunt dizolvate imediat după îndeplinirea mandatelor acestora.

    Grupul și subgrupurile acestuia se reunesc în mod normal la sediul Comisiei în conformitate cu procedurile și programul stabilite de aceasta. Comisia furnizează servicii de secretariat pentru reuniunile grupului și ale subgrupurilor. Reprezentanții serviciilor interesate ale Comisiei pot lua parte la reuniunile grupului și ale subgrupurilor.

    Grupul adoptă propriul regulament de procedură pe baza regulamentului de procedură standard adoptat de Comisie.

    Comisia poate publica, în limba de origine a documentului în cauză, orice rezumat, concluzie ori concluzie parțială sau document de lucru elaborate de către grup.

    9.   Rambursarea cheltuielilor

    Cheltuielile de călătorie suportate de experții invitați să participe la grupul de experți vor fi rambursate de către Comisie.

    Cheltuielile de organizare a reuniunilor sunt decontate în limita bugetului anual alocat grupului de către serviciile responsabile ale Comisiei.


    (1)  Declarația de la Bruxelles a fost adoptată în cadrul Conferinței europene privind prevenirea și combaterea traficului de persoane — provocările globale ale secolului 21, care a avut loc în perioada 18-20 septembrie 2002 (JO C 137, 12.6.2003, p. 1).

    (2)  JO L 79, 26.3.2003, p. 25.

    (3)  Decizia 2007/675/CE a Comisiei din 17 octombrie 2007 de înființare a Grupului de experți privind traficul de persoane (JO L 277, 20.10.2007, p. 29).

    (4)  JO C 311, 9.12.2005, p. 1.

    (5)  Datele vor fi publicate în Registrul grupului de experți: http://ec.europa.eu/secretariat_general/regexp/

    (6)  Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind protecția persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile și organele comunitare și privind libera circulație a acestor date (JO L 8, 12.1.2001, p. 1).


    Top