Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31995R2494

    Regulamentul (CE) nr. 2494/95 al Consiliului din 23 octombrie 1995 privind indicii armonizați ai prețurilor de consum

    JO L 257, 27.10.1995, p. 1–4 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2016; abrogat şi înlocuit prin 32016R0792

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1995/2494/oj

    10/Volumul 01

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    39


    31995R2494


    L 257/1

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    REGULAMENTUL (CE) NR. 2494/95 AL CONSILIULUI

    din 23 octombrie 1995

    privind indicii armonizați ai prețurilor de consum

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 213,

    având în vedere propunerea Comisiei (1),

    având în vedere avizul Parlamentului European (2),

    având în vedere avizul Institutului Monetar European (3),

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social (4),

    întrucât articolul 109j din tratat impune Comisiei și IME să raporteze Consiliului cu privire la progresul înregistrat de statele membre în îndeplinirea obligațiilor lor legate de realizarea Uniunii Economice și Monetare în ceea ce privește un grad înalt de stabilitate a prețurilor;

    întrucât articolul 1 din Protocolul privind criteriile de convergență menționate în articolul 109j din tratat arată că stabilitatea durabilă a prețurilor pe care statele membre trebuie s-o realizeze se raportează la inflație măsurată pe o bază comparabilă cu ajutorul indicelui prețurilor de consum, ținându-se cont de diferențele dintre definițiile naționale; întrucât indicii prețurilor de consum existenți nu au fost elaborați pe o bază direct comparabilă;

    întrucât Comunitatea și în special autoritățile sale fiscale și monetare trebuie să dispună la timp și în mod regulat de indici ai prețurilor de consum, deosebiți de indicii folosiți pentru scopuri naționale și microeconomice, pentru a asigura compararea inflației în contextul macroeconomic și internațional;

    întrucât se știe că inflația este un fenomen care se manifestă în toate formele de tranzacții comerciale, inclusiv achizițiile de mijloace fixe, achizițiile publice, plata forței de muncă, precum și achizițiile efectuate de către consumatori; întrucât se știe că o gamă de statistici, în cadrul căreia indicele prețurilor de consum ocupă un loc esențial, este relevantă pentru înțelegerea procesului inflaționist la nivel național și între statele membre;

    întrucât se pot elabora indici comparabili ai prețurilor de consum în locul sau în plus față de indici similari ai prețurilor de consum deja elaborați sau care vor fi elaborați în viitor în statele membre;

    întrucât elaborarea indicilor comparabili antrenează costuri ce se vor împărți între Comunitate și statele membre;

    întrucât, potrivit principiului subsidiarității, stabilirea unor standarde statistice comune pentru indicii prețurilor de consum este o sarcină care poate fi abordată efectiv numai la nivelul Comunității și întrucât culegerea datelor și elaborarea unor indici comparabili ai prețurilor de consum vor fi realizate de către fiecare stat membru sub egida organizațiilor și instituțiilor răspunzătoare de elaborarea statisticilor oficiale la nivel național;

    întrucât, în vederea realizării Uniunii Economice și Monetare, întreaga Comunitate are nevoie de un indice al prețurilor de consum;

    întrucât Comitetul pentru programul statistic (CPS), constituit în baza Deciziei 89/382/CEE, Euratom (5) a Consiliului, a emis un aviz favorabil cu privire la proiectul de regulament,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Obiectivul

    Obiectivul prezentului regulament este de a stabili bazele statistice necesare pentru a se ajunge la calcularea indicilor comparabili ai prețurilor de consum la nivelul Comunității.

    Articolul 2

    Definiții

    În sensul prezentului regulament, sunt valabile următoarele definiții:

    (a)

    Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC): indicele comparabil al prețurilor de consum elaborat de fiecare stat membru;

    (b)

    Indicele european al prețurilor de consum (IEPC): indicele prețurilor de consum elaborat pentru Comunitate de către Comisie (Eurostat), pe baza IAPC ai statelor membre;

    (c)

    Indicele prețurilor de consum al Uniunii Monetare (indice UM): indicele prețurilor de consum elaborat în cadrul Uniunii Economice și Monetare de către Comisie (Eurostat) pe baza IAPC ai statelor membre, fără derogare conform articolului 109k din tratat, atât timp cât există derogări.

    Articolul 3

    Domeniul de aplicare

    IAPC se bazează pe prețurile bunurilor și serviciilor oferite spre cumpărare pe teritoriul economic al statelor membre cu scopul de a satisface în mod direct necesitățile consumatorilor. Problemele legate de ponderare sunt rezolvate de către Comisie conform procedurii stabilite la articolul 14.

    Articolul 4

    Comparabilitatea

    IAPC sunt considerați comparabili dacă reflectă numai diferențele dintre țări legate de modificarea prețurilor sau a modelelor de consum.

    IAPC care diferă din cauza diferențelor de concepte, metode sau practici folosite pentru definirea și elaborarea lor nu sunt considerați comparabili.

    Comisia (Eurostat) adoptă reglementări ce trebuie respectate pentru a se asigura comparabilitatea IAPC conform procedurii stabilite la articolul 14.

    Articolul 5

    Program și derogări de la program

    (1)   Măsurile necesare pentru realizarea unor indici comparabili ai prețurilor de consum se aplică pe etape, după cum urmează:

    (a)

    Etapa I:

    Cel mai târziu până în martie 1996, Comisia (Eurostat), în colaborare cu statele membre, elaborează, în vederea raportului menționat la articolul 109j din tratat („criterii de convergență”), un set provizoriu de indici ai prețurilor de consum pentru fiecare stat membru. Acești indici se bazează în întregime pe datele cu ajutorul cărora s-au calculat indicii naționali existenți ai prețurilor de consum, ajustate în special după cum urmează:

    (i)

    pentru a exclude locuințele ocupate de proprietari;

    (ii)

    pentru a exclude serviciile de sănătate și învățământ;

    (iii)

    pentru a exclude anumite alte elemente neluate în considerare sau tratate diferit de un număr de state membre.

    (b)

    Etapa II:

    IAPC începe cu indicele pentru luna ianuarie 1997. Perioada de referință comună pentru indici este anul 1996. Estimările cu privire la modificările prețurilor în cele douăsprezece luni de dinaintea lunii ianuarie 1997 și în lunile de după ea se stabilesc pe baza indicilor pentru 1996.

    (2)   Când acest lucru este necesar, la cererea unui stat membru și după ce se consultă cu IME, Comisia (Eurostat) poate acorda derogări de la dispozițiile alineatului (1), care nu depășesc o perioadă de un an, în care statul membru respectiv trebuie să opereze ajustări semnificative ale sistemului său de statistică cu scopul de a-și îndeplini obligațiile ce decurg din prezentul regulament.

    (3)   Măsurile de aplicare a prezentului regulament, necesare pentru a se asigura comparabilitatea IAPC și pentru a se menține și îmbunătăți fiabilitatea și relevanța lor, sunt adoptate, după consultarea IME, în conformitate cu procedura stabilită la articolul 14.

    Articolul 6

    Informații de bază

    Informațiile de bază sunt reprezentate de acele prețuri și ponderi ale bunurilor și serviciilor care trebuie să fie luate în calcul pentru realizarea comparabilității indicilor, după cum se arată la articolul 4.

    Aceste informații se obțin de la unitățile statistice definite în Regulamentul (CEE) nr. 696/93 al Consiliului din 15 martie 1993 privind unitățile statistice pentru observarea și analiza sistemului de producție din Comunitate (6) sau din alte surse, cu condiția să fie îndeplinite cerințele de comparabilitate a indicilor, menționate la articolul 4 din prezentul regulament.

    Articolul 7

    Surse

    Unitățile statistice desemnate de statele membre să coopereze în procesul de culegere sau furnizare a datelor despre prețuri sunt obligate să permită observarea prețurilor practicate efectiv și să dea informații oneste și complete atunci când li se cere.

    Articolul 8

    Frecvența

    (1)   IAPC, IEPC și indicele UM al prețurilor de consum sunt calculați în fiecare lună.

    (2)   Frecvența necesară pentru colectarea prețurilor este o dată pe lună. Atunci când colectarea la intervale mai mari nu împiedică elaborarea unui IAPC care întrunește condițiile de comparabilitate menționate la articolul 4, Comisia (Eurostat) poate permite excepții de la colectarea lunară. Prezentul alineat nu împiedică colectarea mai frecventă a prețurilor.

    (3)   Ponderile IAPC sunt actualizate cu o frecvență suficientă pentru a se îndeplini cerințele de comparabilitate stabilite la articolul 4. Prezentul alineat nu impune realizarea unor anchete asupra bugetelor de familie mai des decât o dată la fiecare cinci ani, cu excepția statelor membre în cazul cărora, potrivit procedurii din articolul 14, se recunoaște că au loc schimbări în modelele de consum care fac necesare anchete mai frecvente.

    Articolul 9

    Elaborarea rezultatelor

    Statele membre prelucrează datele culese pentru a elabora IAPC, care este un indice de tip Laspeyres, acoperind categoriile clasificării internaționale COICOP (clasificarea consumului individual după scop) (7), care va fi adaptat conform procedurii din articolul 14 pentru a stabili IAPC comparabili. Metodele, procedurile și formulele folosite pentru a se asigura îndeplinirea condițiilor de comparabilitate sunt stabilite prin aceeași procedură.

    Articolul 10

    Transmiterea rezultatelor

    Statele membre transmit IAPC Comisiei (Eurostat) în termen de maximum treizeci de zile de la sfârșitul lunii calendaristice la care se referă indicii.

    Articolul 11

    Publicarea

    IAPC, IEPC și indicele UM al prețurilor de consum, precum și subindicii corespunzători pentru un număr de categorii în cadrul celor menționate la articolul 9, selectați conform procedurii stabilite la articolul 14, se publică de către Comisie (Eurostat) în termen de maximum cinci zile lucrătoare de la sfârșitul perioadei menționate la articolul 10.

    Articolul 12

    Comparabilitatea datelor

    Statele membre furnizează Comisiei (Eurostat), la cererea acesteia, informații printre care și cele colectate în baza articolului 6, cu suficiente amănunte pentru a se evalua respectarea cerințelor de comparabilitate și calitatea IAPC.

    Articolul 13

    Finanțarea

    Măsurile pentru aplicarea prezentului regulament se adoptă ținând cont îndeosebi de rentabilitatea costurilor și cu condiția să nu fie nevoie de resurse suplimentare considerabile într-un stat membru, exceptând cazul în care Comisia (Eurostat) suportă două treimi din costurile suplimentare până la sfârșitul celui de-al doilea an al aplicării măsurilor respective.

    Articolul 14

    Procedura

    (1)   Comisia este sprijinită de Comitetul pentru programul statistic (denumit în continuare „Comitetul”).

    (2)   Reprezentantul Comisiei prezintă Comitetului un proiect de măsuri ce urmează a fi aplicate. Comitetul își dă avizul cu privire la proiect într-un termen pe care președintele îl poate stabili în funcție de cât de urgentă este problema respectivă. Avizul este emis pe baza majorității prevăzute la articolul 148 alineatul (2) din tratat în cazul deciziilor pe care Consiliul trebuie să le adopte ca urmare a unei propuneri a Comisiei. Voturile reprezentanților statelor membre din Comitet sunt ponderate în modul stabilit în articolul menționat. Președintele nu are drept de vot.

    Comisia adoptă măsurile prevăzute dacă acestea sunt în conformitate cu avizul Comitetului.

    Dacă măsurile prevăzute nu sunt în conformitate cu avizul Comitetului sau dacă nu a fost emis un aviz, Comisia prezintă imediat Consiliului o propunere cu privire la măsurile ce trebuie luate. Consiliul decide cu majoritate calificată.

    Dacă, la expirarea unei perioade de trei luni de la data sesizării Consiliului, Consiliul nu a acționat, Comisia adoptă măsurile propuse.

    Articolul 15

    Revizuirea

    După consultarea Comitetului, în termen de doi ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament și apoi din nou după alți doi ani, Comisia (Eurostat) prezintă Consiliului un raport cu privire la IAPC stabiliți în temeiul prezentului regulament, în special cu privire la fiabilitatea lor și la respectarea cerințelor de comparabilitate.

    În aceste rapoarte, Comisia își exprimă părerile asupra funcționării procedurii descrise la articolul 14 și propune modificările pe care le consideră potrivite.

    Articolul 16

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Luxemburg, 23 octombrie 1995.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    P. SOLBES MIRA


    (1)  JO C 84, 6.4.1995, p. 7.

    (2)  JO C 249, 25.9.1995.

    (3)  Aviz emis la 31 martie 1995 (JO C 236, 11.9.1995, p. 11).

    (4)  JO C 236, 11.9.1995, p. 11).

    (5)  JO L 181, 28.6.1989, p. 47.

    (6)  JO L 76, 30.3.1993, p. 1.

    (7)  Publicată de Națiunile Unite, seria F nr. 2, revizia 3, tabel 6.1., modificat și completat de OCDE (DES/N1/86.9), Paris, 1986.


    Top