EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022AP0248

Amendamentele adoptate de Parlamentul European la 22 iunie 2022 referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea unui mecanism de ajustare la frontieră în funcție de carbon (COM(2021)0564 – C9-0328/2021 – 2021/0214(COD))

JO C 32, 27.1.2023, p. 320–398 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
JO C 32, 27.1.2023, p. 301–379 (GA)

27.1.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 32/320


P9_TA(2022)0248

Mecanismul de ajustare la frontieră în funcție de carbon ***I

Amendamentele adoptate de Parlamentul European la 22 iunie 2022 referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea unui mecanism de ajustare la frontieră în funcție de carbon (COM(2021)0564 – C9-0328/2021 – 2021/0214(COD)) (1)

(Procedura legislativă ordinară: prima lectură)

(2023/C 32/13)

Amendamentul 1

Propunere de regulament

Considerentul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1)

În comunicarea sa privind Pactul verde european (31), Comisia a prezentat o nouă strategie de creștere care are drept scop transformarea Uniunii într-o societate echitabilă și prosperă, cu o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, în care să nu existe emisii nete (emisii după deducerea absorbțiilor) de gaze cu efect de seră („emisii de GES”) în 2050 și în care creșterea economică să fie decuplată de utilizarea resurselor. Pactul verde european urmărește, de asemenea, să protejeze, să conserve și să consolideze capitalul natural al UE și să protejeze sănătatea și bunăstarea cetățenilor împotriva riscurilor legate de mediu și a impacturilor aferente. În același timp, această transformare trebuie să fie justă și incluzivă, fără a lăsa pe nimeni în urmă. Comisia a anunțat, de asemenea, în planul de acțiune al UE: „Către reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului” (32), promovarea instrumentelor și a stimulentelor relevante pentru o mai bună punere în aplicare a principiului „poluatorul plătește”, astfel cum se prevede la articolul 191 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”) și, prin urmare, finalizarea eliminării treptate a „poluării gratuite”, în vederea maximizării sinergiilor dintre decarbonizare și obiectivul de reducere la zero a poluării.

(1)

În comunicarea sa privind Pactul verde european (31), Comisia a prezentat o nouă strategie de creștere care are drept scop transformarea Uniunii într-o societate echitabilă și prosperă, cu o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, în care să nu existe emisii nete (emisii după deducerea absorbțiilor) de gaze cu efect de seră („emisii de GES”) cel târziu în 2050 și în care creșterea economică să fie decuplată de utilizarea resurselor. Pactul verde european urmărește, de asemenea, să protejeze, să conserve și să consolideze capitalul natural al UE și să protejeze sănătatea și bunăstarea cetățenilor împotriva riscurilor legate de mediu și a impacturilor aferente. În același timp, această transformare trebuie să fie justă și incluzivă, fără a lăsa pe nimeni în urmă. Comisia a anunțat, de asemenea, în planul de acțiune al UE: „Către reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului” (32), promovarea instrumentelor și a stimulentelor relevante pentru o mai bună punere în aplicare a principiului „poluatorul plătește”, astfel cum se prevede la articolul 191 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”) și, prin urmare, finalizarea eliminării treptate a „poluării gratuite”, în vederea maximizării sinergiilor dintre decarbonizare și obiectivul de reducere la zero a poluării.

Amendamentul 2

Propunere de regulament

Considerentul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2)

Acordul de la Paris (33), adoptat în decembrie 2015 în temeiul Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC), a intrat în vigoare în noiembrie 2016. Părțile la Acordul de la Paris au convenit, la articolul 2, menținerea creșterii temperaturii medii globale cu mult sub 2 oC peste nivelurile preindustriale și continuarea eforturilor de limitare a creșterii temperaturii la 1,5  oC peste nivelurile preindustriale.

(2)

Acordul de la Paris (33), adoptat în decembrie 2015 în temeiul Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC), a intrat în vigoare în noiembrie 2016. Părțile la Acordul de la Paris au convenit, la articolul 2, menținerea creșterii temperaturii medii globale cu mult sub 2 oC peste nivelurile preindustriale și continuarea eforturilor de limitare a creșterii temperaturii la 1,5  oC peste nivelurile preindustriale. În temeiul Pactului climatic de la Glasgow, adoptat la 13 noiembrie 2021, părțile au recunoscut și că limitarea creșterii temperaturii medii globale la 1,5  oC peste nivelurile preindustriale ar reduce semnificativ riscurile și impactul schimbărilor climatice și s-au angajat să își consolideze obiectivele pentru 2030 până la sfârșitul anului 2022 pentru a elimina decalajul față de această ambiție.

Amendamentul 3

Propunere de regulament

Considerentul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(5)

Regulamentul (UE) 2021/1119 al Parlamentului European și al Consiliului (35) a consacrat în legislație obiectivul de realizare a neutralității climatice la nivelul întregii economii până în 2050. Regulamentul respectiv stabilește, de asemenea, un angajament obligatoriu al Uniunii de reducere a emisiilor de GES cu cel puțin 55 % față de nivelurile din 1990 până în 2030.

(5)

Regulamentul (UE) 2021/1119 al Parlamentului European și al Consiliului (35) a consacrat în legislație obiectivul de realizare a neutralității climatice la nivelul întregii economii până cel târziu în 2050. Regulamentul respectiv stabilește, de asemenea, un angajament obligatoriu al Uniunii de reducere a emisiilor de GES cu cel puțin 55 % față de nivelurile din 1990 până în 2030.

Amendamentul 4

Propunere de regulament

Considerentul 6

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(6)

Raportul special al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) referitor la impactul creșterii temperaturilor cu 1,5  oC peste nivelurile preindustriale și direcțiile conexe de evoluție a emisiilor de GES la nivel mondial (36) oferă o bază științifică solidă pentru combaterea schimbărilor climatice și ilustrează necesitatea intensificării acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice. Raportul respectiv confirmă faptul că, pentru a reduce probabilitatea unor fenomene meteorologice extreme, emisiile de GES trebuie reduse de urgență și că schimbările climatice trebuie limitate la o creștere a temperaturii globale cu 1,5  oC.

(6)

Raportul special al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) referitor la impactul creșterii temperaturilor cu 1,5  oC peste nivelurile preindustriale și direcțiile conexe de evoluție a emisiilor de GES la nivel mondial (36) oferă o bază științifică solidă pentru combaterea schimbărilor climatice și ilustrează necesitatea intensificării acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice. Raportul respectiv confirmă faptul că impactul negativ al schimbărilor climatice și necesitatea de a institui măsuri de adaptare vor fi semnificativ mai mari dacă temperatura la nivel mondial crește cu mai mult de 1,5  oC și că , pentru a reduce probabilitatea unor fenomene meteorologice extreme, emisiile de GES trebuie reduse de urgență.

Amendamentul 5

Propunere de regulament

Considerentul 7 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(7a)

Aproximativ 27 % din emisiile globale de CO2 provenite din arderea combustibililor au legătură în prezent cu mărfurile comercializate la nivel internațional și, deși Uniunea și-a redus substanțial emisiile interne de GES, emisiile de GES încorporate în importurile către Uniune au crescut constant, subminând astfel eforturile Uniunii de a-și reduce amprenta globală de GES. Uniunea are responsabilitatea de a continua să joace un rol de lider în acțiunile de combatere a schimbărilor climatice la nivel mondial, în cooperare cu toate celelalte economii din lume, întrucât doar prin acțiunile tuturor părților se vor putea atinge obiectivele stabilite în Acordul de la Paris.

Amendamentul 6

Propunere de regulament

Considerentul 8

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(8)

Atât timp cât un număr semnificativ de parteneri internaționali ai Uniunii au abordări politice care nu au ca rezultat același nivel de ambiție în materie de climă, există riscul relocării emisiilor de dioxid de carbon. Are loc relocarea emisiilor de dioxid de carbon dacă, din motive legate de costurile aferente politicilor climatice, întreprinderile din anumite sectoare sau subsectoare industriale ar transfera producția către alte țări sau dacă importurile din aceste țări ar înlocui produse echivalente, dar cu emisii mai mici de GES. Acest lucru ar putea conduce la o creștere a emisiilor totale la nivel mondial, punând astfel în pericol reducerea emisiilor de GES care este imperios necesară pentru ca temperatura medie globală să se mențină cu mult sub 2 oC peste nivelurile preindustriale.

(8)

Atât timp cât un număr semnificativ de parteneri internaționali ai Uniunii nu ating același nivel de ambiție în materie de climă și, pe măsură ce Uniunea își crește nivelul de ambiție în materie de climă, ar putea exista riscul relocării emisiilor de dioxid de carbon. Are loc relocarea emisiilor de dioxid de carbon dacă, din motive legate de costurile aferente politicilor climatice, întreprinderile din anumite sectoare sau subsectoare industriale ar transfera producția către alte țări sau dacă importurile din aceste țări ar înlocui produse echivalente, dar cu emisii mai mici de GES. Acest lucru ar putea conduce la o creștere a emisiilor totale la nivel mondial , concomitent cu subminarea eficacității politicilor de reducere a emisiilor ale Uniunii , punând astfel în pericol reducerea emisiilor de GES care este imperios necesară pentru ca temperatura medie globală să se mențină cu mult sub 2 oC peste nivelurile preindustriale.

Amendamentul 7

Propunere de regulament

Considerentul 9

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(9)

Inițiativa privind un mecanism de ajustare la frontieră în funcție de carbon („CBAM”) face parte din pachetul „Pregătiți pentru 55”. Acest mecanism trebuie să servească drept element esențial al setului de instrumente al UE pentru a îndeplini obiectivul UE de realizare a neutralității climatice până în 2050, în conformitate cu Acordul de la Paris, prin abordarea riscurilor de relocare a emisiilor de dioxid de carbon generate de creșterea nivelului de ambiție al Uniunii în materie de climă.

(9)

Inițiativa privind un mecanism de ajustare la frontieră în funcție de carbon („CBAM”) face parte din pachetul „Pregătiți pentru 55”. Acest mecanism trebuie să servească drept element esențial al setului de instrumente al UE pentru a îndeplini obiectivul UE de realizare a neutralității climatice până cel târziu în 2050, în conformitate cu Acordul de la Paris, prin prevenirea relocării emisiilor de dioxid de carbon generate de creșterea nivelului de ambiție al Uniunii în materie de climă. Mecanismul poate contribui și la stabilirea unor condiții de concurență echitabile în ceea ce privește costurile de decarbonizare, la creșterea cererii de produse și procese cu emisii scăzute de dioxid de carbon, precum și la evitarea denaturării concurenței și la promovarea comerțului echitabil.

Amendamentul 8

Propunere de regulament

Considerentul 10

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(10)

Mecanismele existente de abordare a riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon în sectoarele sau subsectoarele expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon sunt alocarea tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor EU ETS și măsurile financiare menite să compenseze costurile emisiilor indirecte generate de costurile emisiilor de GES transferate în prețul energiei electrice, prevăzute la articolul 10a alineatul (6) și la articolul 10b din Directiva 2003/87/CE. Cu toate acestea, alocarea cu titlu gratuit în cadrul EU ETS slăbește semnalul de preț pe care sistemul îl oferă instalațiilor care îl primesc în comparație cu licitarea integrală și, prin urmare, afectează stimulentele pentru investiții în reducerea suplimentară a emisiilor.

(10)

Mecanismele existente de abordare a riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon în sectoarele sau subsectoarele expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon sunt alocarea tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor EU ETS și măsurile financiare menite să compenseze costurile emisiilor indirecte generate de costurile emisiilor de GES transferate în prețul energiei electrice, prevăzute la articolul 10a alineatul (6) și la articolul 10b din Directiva 2003/87/CE. Alocarea cu titlu gratuit la nivelul sectoarelor cu cele mai bune performanțe a fost un instrument de politică pentru anumite sectoare industriale pentru a răspunde riscului relocării emisiilor de dioxid de carbon în absența unor condiții de concurență echitabile. Cu toate acestea, atât alocarea cu titlu gratuit în cadrul EU ETS , cât și compensațiile pentru costurile emisiilor indirecte slăbesc semnalul de preț pe care sistemul îl oferă instalațiilor care le primesc, în comparație cu licitarea integrală și, prin urmare, reduc stimulentele pentru investiții în reducerea suplimentară a emisiilor.

Amendamentul 9

Propunere de regulament

Considerentul 11 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(11a)

Instalațiile din cadrul EU ETS se confruntă cu o creștere a prețului carbonului și întreprinderile au nevoie de vizibilitate, predictibilitate și securitate juridică pe termen lung pentru a lua decizii legate de investiții. Așadar, ar trebui stabilită o traiectorie clară pentru includerea treptată a sectoarelor și a subsectoarelor rămase expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon. Acest lucru va consolida noul cadru juridic de combatere a relocării emisiilor de dioxid de carbon, va oferi timpul necesar pentru a asigura o punere în aplicare fără probleme a CBAM și va permite instalațiilor și întreprinderilor să facă investițiile necesare în decarbonizarea proceselor industriale într-un context juridic stabil și previzibil.

Amendamentul 10

Propunere de regulament

Considerentul 12

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(12)

Deși obiectivul CBAM este de a preveni riscul relocării emisiilor de dioxid de carbon, prezentul regulament ar urma să încurajeze, de asemenea, utilizarea unor tehnologii mai eficiente din punctul de vedere al emisiilor de GES de către producătorii din țări terțe, astfel încât să se genereze mai puține emisii pe unitate de producție.

(12)

Deși obiectivul CBAM este de a preveni riscul relocării emisiilor de dioxid de carbon, prezentul regulament ar urma să încurajeze, de asemenea, utilizarea unor tehnologii mai eficiente din punctul de vedere al emisiilor de GES de către producătorii din țări terțe, astfel încât să se genereze mai puține emisii pe unitate de producție. Din acest motiv, CBAM ar putea fi o măsură eficace pentru reducerea emisiilor în țările terțe, asigurând în același timp condiții de concurență echitabile pentru industria Uniunii.

Amendamentul 11

Propunere de regulament

Considerentul 13

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(13)

Ca instrument de prevenire a relocării emisiilor de dioxid de carbon și de reducere a emisiilor de GES, CBAM trebuie să asigure faptul că produsele importate fac obiectul unui sistem de reglementare care aplică costuri ale carbonului echivalente cu cele care altfel ar fi fost suportate în cadrul EU ETS. CBAM este o măsură climatică care trebuie să prevină riscul relocării emisiilor de dioxid de carbon și să sprijine ambiția sporită a Uniunii în ceea ce privește atenuarea schimbărilor climatice , asigurând în același timp compatibilitatea cu normele OMC.

(13)

Ca instrument de prevenire a relocării emisiilor de dioxid de carbon și de reducere a emisiilor de GES, CBAM ar trebui să asigure faptul că produsele importate fac obiectul unui sistem de reglementare care aplică costuri ale carbonului echivalente cu cele care altfel ar fi fost suportate în cadrul EU ETS , având drept rezultat prețuri echivalente ale carbonului pentru importuri și pentru produsele interne și condiții de concurență echitabile . CBAM este o măsură climatică care ar trebui să sprijine reducerea emisiilor în Uniune în concordanță cu Pactul verde european și cu Regulamentul (UE) 2021/1119 și să prevină riscul relocării emisiilor de dioxid de carbon, asigurând în același timp compatibilitatea cu normele OMC.

Amendamentul 12

Propunere de regulament

Considerentul 13 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(13a)

Comisia ar trebui să analizeze costurile administrative aferente CBAM, asigurându-se, în același timp, că personalul beneficiază de o formare adecvată pentru a-și îndeplini sarcinile.

Amendamentul 13

Propunere de regulament

Considerentul 15

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(15)

Pentru a exclude din CBAM țările terțe sau teritoriile complet integrate sau legate de EU ETS în cazul unor acorduri viitoare, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din TFUE trebuie delegată Comisiei în ceea ce privește modificarea listei țărilor din anexa II. În schimb, țările sau teritoriile terțe respective trebuie să fie excluse de pe lista din anexa II și să facă obiectul CBAM, prin care nu percep efectiv prețul ETS pentru mărfurile exportate către Uniune.

(15)

Pentru a exclude din CBAM țările terțe sau teritoriile complet integrate sau legate de EU ETS în cazul unor acorduri viitoare, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din TFUE ar trebui delegată Comisiei în ceea ce privește modificarea listei țărilor din anexa II. În schimb, țările sau teritoriile terțe respective ar trebui să fie excluse de pe lista din anexa II și să facă obiectul CBAM, prin care nu percep efectiv prețul ETS pentru mărfurile exportate către Uniune. Comisia va monitoriza și va aborda posibilele practici de eludare din țările terțe.

Amendamentul 14

Propunere de regulament

Considerentul 15 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(15a)

Pentru a se asigura faptul că tranziția verde în regiunile ultraperiferice este însoțită de coeziune economică și socială, înainte de încheierea perioadei de tranziție ar trebui să se realizeze o evaluare a impactului cu privire la potențialele efecte economice și sociale specifice acestor regiuni. Comisia ar trebui să asigure respectarea articolului 349 din TFUE și să propună măsuri adecvate pentru regiunile ultraperiferice în ceea ce privește punerea în aplicare a CBAM, în special din cauza existenței unor regimuri vamale și fiscale specifice regiunilor ultraperiferice.

Amendamentul 15

Propunere de regulament

Considerentul 17

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(17)

Emisiile de GES care urmează să fie reglementate prin CBAM trebuie să corespundă emisiilor de GES reglementate de anexa I la EU ETS din Directiva 2003/87/CE, și anume dioxidul de carbon („CO2”), precum și, după caz, protoxidul de azot („N2O”) și perfluorocarburile („PFC”). CBAM trebuie să se aplice inițial emisiilor directe de GES provenite din producția de mărfuri până în momentul importului pe teritoriul vamal al Uniunii și , după încheierea unei perioade de tranziție și în urma unei evaluări suplimentare, și emisiilor indirecte, reflectând domeniul de aplicare al EU ETS.

(17)

Emisiile de GES care urmează să fie reglementate prin CBAM ar trebui să corespundă emisiilor de GES reglementate de anexa I la EU ETS din Directiva 2003/87/CE, și anume dioxidul de carbon („CO2”), precum și, după caz, protoxidul de azot („N2O”) și perfluorocarburile („PFC”). CBAM ar trebui să reflecte revizuirile viitoare ale EU ETS în ceea ce privește emisiile de GES reglementate. CBAM ar trebui să se aplice emisiilor directe de GES provenite din producția de mărfuri până în momentul importului pe teritoriul vamal al Uniunii , precum și emisiilor indirecte, reflectând domeniul de aplicare al EU ETS. Coerența dintre CBAM și EU ETS este esențială pentru respectarea principiilor OMC.

Amendamentul 16

Propunere de regulament

Considerentul 19

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(19)

Cu toate acestea, deși EU ETS stabilește un plafon absolut pentru emisiile de GES generate de activitățile care intră în domeniul său de aplicare și permite comercializarea certificatelor (așa-numitul „sistem de limitare și tranzacționare”), CBAM nu trebuie să stabilească limite cantitative pentru import, astfel încât să se asigure că fluxurile comerciale nu sunt restricționate. În plus, în timp ce EU ETS se aplică instalațiilor cu sediul în Uniune, CBAM trebuie să se aplice anumitor mărfuri importate pe teritoriul vamal al Uniunii.

(19)

Cu toate acestea, deși EU ETS stabilește un plafon absolut pentru emisiile de GES generate de activitățile care intră în domeniul său de aplicare și permite comercializarea certificatelor (așa-numitul „sistem de limitare și tranzacționare”), CBAM nu ar trebui să stabilească limite cantitative pentru import, astfel încât să se asigure că fluxurile comerciale nu sunt restricționate sau perturbate . În plus, în timp ce EU ETS se aplică instalațiilor cu sediul în Uniune, CBAM ar trebui să se aplice anumitor mărfuri importate pe teritoriul vamal al Uniunii , pentru a asigura condiții de concurență echitabile și pentru a preveni riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, asigurând în același timp compatibilitatea cu normele OMC .

Amendamentul 17

Propunere de regulament

Considerentul 20

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(20)

Sistemul CBAM prezintă unele caracteristici specifice în comparație cu EU ETS, inclusiv în ceea ce privește calcularea prețului certificatelor CBAM, posibilitățile de comercializare a certificatelor și valabilitatea lor în timp. Acestea se datorează necesității de a menține eficacitatea CBAM ca măsură de prevenire a relocării emisiilor de dioxid de carbon în timp și de a se asigura că gestionarea sistemului nu este excesiv de împovărătoare în ceea ce privește obligațiile impuse operatorilor și resursele pentru administrație, menținând în același timp un nivel echivalent de flexibilitate disponibil operatorilor în cadrul EU ETS.

(20)

Sistemul CBAM prezintă unele caracteristici specifice în comparație cu EU ETS, inclusiv în ceea ce privește calcularea prețului certificatelor CBAM, posibilitățile de comercializare a certificatelor și valabilitatea lor în timp. Acestea se datorează necesității de a menține eficacitatea CBAM ca măsură de prevenire a relocării emisiilor de dioxid de carbon în timp și de a se asigura că gestionarea sistemului nu este excesiv de împovărătoare în ceea ce privește obligațiile impuse operatorilor , în special întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), și resursele pentru administrație, menținând în același timp un nivel echivalent de flexibilitate disponibil operatorilor în cadrul EU ETS.

Amendamentul 18

Propunere de regulament

Considerentul 21

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(21)

Pentru a-și menține eficacitatea ca măsură de prevenire a relocării emisiilor de dioxid de carbon, CBAM trebuie să reflecte îndeaproape prețul EU ETS. În timp ce pe piața EU ETS prețul certificatelor de emisii este stabilit prin licitații, prețul certificatelor CBAM trebuie să reflecte în mod rezonabil prețul unor astfel de licitații prin intermediul unor medii calculate săptămânal. Aceste prețuri medii săptămânale reflectă îndeaproape fluctuațiile de preț ale EU ETS și permit importatorilor să beneficieze de o marjă rezonabilă pentru a profita de variațiile de preț ale EU ETS, asigurându-se în același timp că sistemul rămâne ușor de gestionat de către autoritățile administrative.

(21)

Pentru a-și menține eficacitatea ca măsură de prevenire a relocării emisiilor de dioxid de carbon și a asigura compatibilitatea cu normele OMC , CBAM ar trebui să reflecte îndeaproape prețul EU ETS. În timp ce pe piața EU ETS prețul certificatelor de emisii este stabilit prin licitații, prețul certificatelor CBAM ar trebui să reflecte în mod rezonabil prețul unor astfel de licitații prin intermediul unor medii calculate săptămânal. Aceste prețuri medii săptămânale reflectă îndeaproape fluctuațiile de preț ale EU ETS și permit importatorilor să beneficieze de o marjă rezonabilă pentru a profita de variațiile de preț ale EU ETS, asigurându-se în același timp că sistemul rămâne ușor de gestionat de către autoritățile administrative.

Amendamentul 19

Propunere de regulament

Considerentul 23

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(23)

Având în vedere că CBAM se aplică importurilor de mărfuri pe teritoriul vamal al Uniunii, mai degrabă decât instalațiilor, anumite adaptări și simplificări trebuie să se aplice, de asemenea, în regimul CBAM. Una dintre aceste simplificări trebuie să constea într-un sistem declarativ în care importatorii trebuie să raporteze emisiile totale verificate de GES încorporate în mărfurile importate într-un anumit an calendaristic. De asemenea, trebuie să se aplice un calendar diferit față de ciclul de conformitate al EU ETS, pentru a se evita orice blocaj potențial rezultat din obligațiile verificatorilor acreditați în temeiul prezentului regulament și al EU ETS.

(23)

Având în vedere că CBAM se aplică importurilor de mărfuri pe teritoriul vamal al Uniunii, mai degrabă decât instalațiilor, anumite adaptări și simplificări ar trebui să se aplice, de asemenea, în regimul CBAM. Una dintre aceste simplificări ar trebui să constea într-un sistem declarativ simplu și accesibil, în care importatorii ar trebui să raporteze emisiile totale verificate de GES încorporate în mărfurile importate într-un anumit an calendaristic. De asemenea, ar trebui să se aplice un calendar diferit față de ciclul de conformitate al EU ETS, pentru a se evita orice blocaj potențial rezultat din obligațiile verificatorilor acreditați în temeiul prezentului regulament și al EU ETS.

Amendamentul 20

Propunere de regulament

Considerentul 23 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(23a)

Având în vedere natura unică a CBAM și necesitatea unei coordonări strânse la nivelul Uniunii, ar trebui înființată o autoritate CBAM pentru a pune în aplicare și a monitoriza în mod corespunzător prezentul regulament.

Amendamentul 21

Propunere de regulament

Considerentul 24

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(24)

În ceea ce privește sancțiunile , statele membre trebuie să aplice sancțiuni în cazul încălcării prezentului regulament și să se asigure că acestea sunt puse în aplicare. Cuantumul acestor sancțiuni trebuie să fie identic cu sancțiunile aplicate în prezent în Uniune în cazul încălcării EU ETS în conformitate cu articolul  16 alineatele (3) și (4) din Directiva 2003/87/CE .

(24)

CBAM ar trebui să fie atent conceput și supravegheat de către autoritatea CBAM și autoritățile vamale, printre altele, pentru a preveni, a identifica și a sancționa orice tip de practică de eludare, inclusiv abuzul sau frauda. Autoritatea CBAM și statele membre , în conformitate cu dreptul lor național, ar trebui să aplice sancțiuni administrative sau penale în cazul încălcării prezentului regulament și să se asigure că acestea sunt puse în aplicare. Cuantumul sancțiunilor pentru declaranții autorizați care nu restituie, până la data de 31 mai a fiecărui an, un număr de certificate CBAM corespunzător emisiilor încorporate în mărfurile importate în cursul anului precedent sau care transmit autorității CBAM informații false referitoare la emisiile încorporate, în scopul obținerii unui tratament individual favorabil, ar trebui să fie echivalent cu prețul mediu al certificatelor CBAM din anul precedent înmulțit cu trei pentru fiecare certificat CBAM pe care declarantul autorizat nu l-a restituit în conformitate cu articolul  22. Plata sancțiunii nu ar trebui să-l exonereze pe declarantul autorizat de obligația de a restitui autorității CBAM numărul de certificate CBAM rămase .

Amendamentul 22

Propunere de regulament

Considerentul 26

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(26)

Produsele vizate de CBAM trebuie să reflecte activitățile acoperite de EU ETS, întrucât sistemul respectiv se bazează pe criterii cantitative și calitative legate de obiectivul de mediu din Directiva 2003/87/CE și este cel mai cuprinzător sistem de reglementare a emisiilor de GES din Uniune.

(26)

Produsele vizate de CBAM ar trebui să reflecte activitățile acoperite de EU ETS, întrucât sistemul respectiv se bazează pe criterii cantitative și calitative legate de obiectivul de mediu din Directiva 2003/87/CE și este cel mai cuprinzător sistem de reglementare a emisiilor de GES din Uniune. Comisia ar trebui să stabilească un calendar pentru includerea treptată a tuturor mărfurilor în sectoarele reglementate de Directiva 2003/87/CE până la 1 ianuarie 2030. Ar trebui să se acorde prioritate mărfurilor care sunt cel mai expuse relocării emisiilor de dioxid de carbon și care generează cele mai multe emisii de dioxid de carbon.

Amendamentul 23

Propunere de regulament

Considerentul 29

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(29)

Mărfurile care intră sub incidența prezentului regulament trebuie selectate după o analiză atentă a relevanței lor în ceea ce privește emisiile cumulate de GES și riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon în sectoarele corespunzătoare ale EU ETS, limitând în același timp complexitatea și sarcina administrativă. În special, selecția efectivă trebuie să țină seama de materialele de bază și de produsele de bază care fac obiectul EU ETS, cu obiectivul de a asigura faptul că importurile de produse mari consumatoare de energie în Uniune sunt pe picior de egalitate cu produsele UE în ceea ce privește tarifarea emisiilor de dioxid de carbon în cadrul EU ETS și de a atenua riscurile de relocare a emisiilor de dioxid de carbon. Alte criterii relevante pentru a restrânge selecția trebuie să fie: În primul rând, relevanța sectoarelor în ceea ce privește emisiile, și anume dacă sectorul reprezintă una dintre cele mai mari surse de emisii agregate de GES; în al doilea rând, expunerea sectorului la un risc semnificativ de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, astfel cum este definit în temeiul Directivei 2003/87/CE; în al treilea rând, necesitatea de a echilibra acoperirea largă în ceea ce privește emisiile de GES, limitând în același timp complexitatea și efortul administrativ.

(29)

Mărfurile care intră sub incidența prezentului regulament ar trebui selectate după o analiză atentă a relevanței lor în ceea ce privește emisiile cumulate de GES și riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon în sectoarele corespunzătoare ale EU ETS, limitând în același timp complexitatea și sarcina administrativă pentru industria, întreprinderile și IMM-urile din Uniune . În special, selecția efectivă ar trebui să țină seama de materialele de bază și de produsele de bază care fac obiectul EU ETS, cu obiectivul de a asigura faptul că importurile de produse mari consumatoare de energie în Uniune sunt pe picior de egalitate cu produsele UE în ceea ce privește tarifarea emisiilor de dioxid de carbon în cadrul EU ETS și de a atenua riscurile de relocare a emisiilor de dioxid de carbon. Alte criterii relevante pentru a restrânge selecția ar trebui să fie: în primul rând, relevanța sectoarelor în ceea ce privește emisiile, și anume dacă sectorul reprezintă una dintre cele mai mari surse de emisii agregate de GES; în al doilea rând, expunerea sectorului la un risc semnificativ de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, astfel cum este definit în temeiul Directivei 2003/87/CE; în al treilea rând, necesitatea de a echilibra acoperirea largă în ceea ce privește emisiile de GES, limitând în același timp complexitatea și efortul administrativ. De asemenea, ar trebui să se acorde o atenție deosebită evitării oricărui risc de denaturare a pieței între diferitele sectoare acoperite de CBAM.

Amendamentul 24

Propunere de regulament

Considerentul 30

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(30)

Utilizarea primului criteriu permite enumerarea următoarelor sectoare industriale în ceea ce privește emisiile cumulate: fontă, fier și oțel, rafinării, ciment, substanțe chimice organice de bază și îngrășăminte.

(30)

Utilizarea primului criteriu permite enumerarea următoarelor sectoare industriale în ceea ce privește emisiile cumulate: fontă, fier și oțel, rafinării, ciment, aluminiu, substanțe chimice organice de bază , hidrogen, polimeri și îngrășăminte.

Amendamentul 25

Propunere de regulament

Considerentul 32

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(32)

În special, substanțele chimice organice nu sunt incluse în domeniul de aplicare al prezentului regulament din cauza limitărilor tehnice care nu permit definirea clară a emisiilor încorporate ale mărfurilor importate. Pentru aceste mărfuri, valoarea de referință aplicabilă în cadrul EU ETS este un parametru de bază, care nu permite o alocare lipsită de ambiguitate a emisiilor încorporate în mărfurile individuale importate. O alocare mai specifică către substanțele chimice organice va necesita mai multe date și analize.

eliminat

Amendamentul 26

Propunere de regulament

Considerentul 33

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(33)

Constrângeri tehnice similare se aplică produselor de rafinărie, pentru care nu este posibilă atribuirea fără echivoc a emisiilor de GES produselor individuale. În același timp, valoarea de referință relevantă din cadrul EU ETS nu se referă în mod direct la produse specifice, cum ar fi benzina, motorina sau kerosenul, ci la întreaga producție de rafinărie.

(33)

Unele constrângeri tehnice se aplică produselor de rafinărie, pentru care nu este posibilă atribuirea fără echivoc a emisiilor de GES produselor individuale. În același timp, valoarea de referință relevantă din cadrul EU ETS nu se referă în mod direct la produse specifice, cum ar fi benzina, motorina sau kerosenul, ci la întreaga producție de rafinărie. Pentru a extinde domeniul de aplicare al prezentului regulament în timp util, Comisia ar trebui să elaboreze, înainte de încheierea etapei de tranziție, o metodologie echitabilă pentru a calcula emisiile încorporate aferente produselor de rafinărie.

Amendamentul 27

Propunere de regulament

Considerentul 34

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(34)

Cu toate acestea, produsele din aluminiu trebuie incluse în CBAM, deoarece sunt foarte expuse relocării emisiilor de dioxid de carbon. În plus, în mai multe aplicații industriale, acestea se află în concurență directă cu produsele siderurgice din cauza unor caracteristici foarte apropiate de cele ale produselor siderurgice. Includerea aluminiului este, de asemenea, relevantă, întrucât domeniul de aplicare al CBAM poate fi extins pentru a acoperi și emisiile indirecte în viitor .

(34)

Produsele din aluminiu ar trebui incluse în CBAM, deoarece sunt foarte expuse relocării emisiilor de dioxid de carbon. În plus, în mai multe aplicații industriale, acestea se află în concurență directă cu produsele siderurgice din cauza unor caracteristici foarte apropiate de cele ale produselor siderurgice. Includerea aluminiului este, de asemenea, relevantă, întrucât domeniul de aplicare al CBAM acoperă și emisiile indirecte.

Amendamentul 28

Propunere de regulament

Considerentul 36

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(36)

În schimb, prezentul regulament nu trebuie să se aplice anumitor produse a căror producție nu implică emisii semnificative, cum ar fi deșeurile feroase (de la codul NC 7204), feroaliajele (cod NC 7202) și anumite îngrășăminte (de la codul NC 3105 60 00).

(36)

În schimb, prezentul regulament nu ar trebui să se aplice într-o primă etapă anumitor produse a căror producție nu implică emisii semnificative, cum ar fi deșeurile feroase (de la codul NC 7204), feroaliajele (cod NC 7202) și anumite îngrășăminte (de la codul NC 3105 60 00).

Amendamentul 29

Propunere de regulament

Considerentul 40

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(40)

Declarantului autorizat trebuie să i se permită să solicite o reducere a numărului de certificate CBAM care urmează să fie restituite, corespunzătoare prețului carbonului deja plătit pentru emisiile respective în alte jurisdicții.

(40)

Declarantului autorizat ar trebui să i se permită să solicite o reducere a numărului de certificate CBAM care urmează să fie restituite, corespunzătoare prețului explicit al carbonului deja plătit pentru emisiile respective în alte jurisdicții.

Amendamentul 30

Propunere de regulament

Considerentul 45

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(45)

Caracteristicile fizice ale energiei electrice ca produs, în special imposibilitatea de a urmări fluxul real de electroni, justifică un concept ușor diferit pentru CBAM. Valorile implicite trebuie utilizate ca abordare standard, iar declaranții autorizați trebuie să aibă posibilitatea de a solicita calcularea obligațiilor lor CBAM pe baza emisiilor reale. Comerțul cu energie electrică este diferit de comerțul cu alte mărfuri, în special deoarece este comercializată prin intermediul rețelelor de energie electrică interconectate, utilizând burse de energie electrică și forme specifice de tranzacționare. Cuplarea piețelor este o formă foarte reglementată de tranzacționare a energiei electrice, care permite agregarea licitațiilor și a ofertelor în întreaga Uniune.

(45)

Caracteristicile fizice ale energiei electrice ca produs, în special imposibilitatea de a urmări fluxul real de electroni, justifică un concept ușor diferit pentru CBAM. Declaranții autorizați ar trebui să aibă posibilitatea de a solicita calcularea obligațiilor lor CBAM pe baza emisiilor reale verificate . Ar trebui utilizate valori implicite numai dacă nu sunt disponibile date privind emisiile reale. Comerțul cu energie electrică este diferit de comerțul cu alte mărfuri, în special deoarece este comercializată prin intermediul rețelelor de energie electrică interconectate, utilizând burse de energie electrică și forme specifice de tranzacționare. Cuplarea piețelor este o formă foarte reglementată de tranzacționare a energiei electrice, care permite agregarea licitațiilor și a ofertelor în întreaga Uniune.

Amendamentul 31

Propunere de regulament

Considerentul 46 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(46a)

Pentru a reduce riscul de relocare a emisiilor de dioxid carbon, precum și pentru a asigura condiții de concurență echitabile pentru industria Uniunii, ar trebui interzise toate practicile de eludare. Comisia ar trebui să evalueze riscul practicilor de eludare în toate sectoarele incluse în anexa I, în special probabilitatea transbordării, modelele comerciale modificate către produse din aval, precum și redistribuirea resurselor, absorbția costurilor, manipularea datelor privind emisiile, etichetarea incorectă a mărfurilor și ușoare modificări ale produsului astfel încât să se importe un produs sub un alt cod din Nomenclatura combinată (CN). Comisia ar trebui să fie împuternicită să adopte, atunci când este cazul, acte delegate pentru a consolida măsurile de combatere a eludării.

Amendamentul 32

Propunere de regulament

Considerentul 49

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(49)

Odată ce țările terțe vor fi integrate îndeaproape pe piața de energie electrică a Uniunii prin cuplarea piețelor, trebuie găsite soluții tehnice pentru a asigura aplicarea CBAM la energia electrică exportată din aceste țări pe teritoriul vamal al Uniunii. În cazul în care nu pot fi găsite soluții tehnice, țările terțe care sunt cuplate pe piață trebuie să beneficieze de o scutire limitată de la CBAM până cel târziu în 2030 în ceea ce privește exclusiv exportul de energie electrică, cu condiția îndeplinirii anumitor condiții. Cu toate acestea, țările terțe respective trebuie să elaboreze o foaie de parcurs și să se angajeze să pună în aplicare un mecanism de stabilire a prețului carbonului care să prevadă un preț echivalent cu cel al EU ETS și trebuie să se angajeze să realizeze neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050 [precum și?] să se alinieze la legislația Uniunii în domeniile mediului, climei, concurenței și energiei. Această scutire trebuie retrasă în orice moment în cazul în care există motive să se creadă că țara în cauză nu își îndeplinește angajamentele sau nu a adoptat până în 2030 un ETS echivalent cu EU ETS.

(49)

Odată ce țările terțe vor fi integrate îndeaproape pe piața de energie electrică a Uniunii prin cuplarea piețelor, ar trebui găsite soluții tehnice pentru a asigura aplicarea CBAM la energia electrică exportată din aceste țări pe teritoriul vamal al Uniunii. În cazul în care nu pot fi găsite soluții tehnice, țările terțe care sunt cuplate pe piață ar trebui să beneficieze de o scutire limitată de la CBAM până cel târziu în 2030 în ceea ce privește exclusiv exportul de energie electrică, cu condiția îndeplinirii anumitor condiții. Cu toate acestea, țările terțe respective ar trebui să elaboreze o foaie de parcurs și să se angajeze să pună în aplicare un mecanism explicit de stabilire a prețului carbonului care să prevadă un preț echivalent cu cel al EU ETS și ar trebui să se angajeze să realizeze neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până cel târziu în 2050 pentru a se alinia la legislația Uniunii în domeniile mediului, climei, concurenței și energiei. Această scutire ar trebui retrasă în orice moment în cazul în care există motive să se creadă că țara în cauză nu își îndeplinește angajamentele sau nu a adoptat până în 2030 un ETS echivalent cu EU ETS.

Amendamentul 34

Propunere de regulament

Considerentul 51

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(51)

Pentru a facilita și a asigura buna funcționare a CBAM, Comisia trebuie să ofere sprijin autorităților competente responsabile cu aplicarea prezentului regulament în îndeplinirea obligațiilor care le revin.

eliminat

Amendamentul 35

Propunere de regulament

Considerentul 51 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(51a)

Este necesar să se asigure faptul că părțile afectate de deciziile autorității CBAM au acces la măsurile corective necesare. Prin urmare, ar trebui instituit un mecanism de recurs corespunzător, astfel încât deciziile autorității CBAM să poată fi contestate în fața unei camere de recurs, ale cărei decizii să poată face obiectul unei acțiuni în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene în conformitate cu TFUE.

Amendamentul 36

Propunere de regulament

Considerentul 52

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(52)

Comisia trebuie să evalueze aplicarea prezentului regulament înainte de sfârșitul perioadei de tranziție și să prezinte un raport Parlamentului European și Consiliului. Raportul Comisiei trebuie să se axeze în special pe posibilitățile de intensificare a acțiunilor climatice în vederea atingerii obiectivului unei Uniuni neutre din punct de vedere climatic până în 2050. Ca parte a  evaluării respective , Comisia trebuie să inițieze colectarea informațiilor necesare pentru posibila extindere a domeniului de aplicare la emisiile indirecte, precum și la alte mărfuri și servicii expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, și să elaboreze metode de calculare a emisiilor încorporate pe baza metodelor privind amprenta de mediu (47).

(52)

Comisia ar trebui să evalueze periodic aplicarea prezentului regulament și să prezinte rapoarte Parlamentului European și Consiliului. Rapoartele Comisiei ar trebui să se axeze în special pe posibilitățile de intensificare a acțiunilor climatice în vederea atingerii obiectivului unei Uniuni neutre din punct de vedere climatic până în 2050. Ca parte a  primei evaluări , Comisia ar trebui să inițieze colectarea informațiilor necesare pentru posibila extindere suplimentară a domeniului de aplicare al anexei I la alte mărfuri și servicii expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, cum ar fi produsele din aval, și să elaboreze metode de calculare a emisiilor încorporate pe baza metodelor privind amprenta de mediu (47). Comisia ar trebui să își concentreze evaluările ulterioare pe impactul asupra competitivității industriei Uniunii și a industriei din aval, pe impactul asupra IMM-urilor, pe posibila sarcină administrativă disproporționată, pe posibilele practici de eludare, pe denaturarea modelelor comerciale și pe posibilitățile de intensificare a acțiunilor climatice către o Uniune neutră din punct de vedere climatic până în 2050 și să însoțească evaluările respective, atunci când este cazul, cu propuneri legislative.

Amendamentul 37

Propunere de regulament

Considerentul 52 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(52a)

Pentru a permite un răspuns rapid și eficace la circumstanțe imprevizibile, excepționale și neprovocate care au consecințe distructive asupra infrastructurii economice și industriale a uneia sau mai multor țări terțe ce fac obiectul CBAM, Comisia ar trebui să prezinte o propunere legislativă, după caz, de modificare a prezentului regulament. Propunerea legislativă respectivă ar trebui să stabilească măsurile cele mai adecvate în funcție de circumstanțele cu care se confruntă țara sau țările terțe, respectând totodată obiectivele prezentului regulament. Măsurile respective ar trebui să fie limitate în timp.

Amendamentul 38

Propunere de regulament

Considerentul 53 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(53a)

Pe lângă dialogul cu țările terțe, Comisia ar trebui, în fiecare etapă ulterioară intrării în vigoare a prezentului regulament, să colaboreze cu toate părțile interesate din sectoarele reglementate de prezentul regulament, inclusiv cu reprezentanții industriei, cu sindicatele și cu societatea civilă.

Amendamentul 39

Propunere de regulament

Considerentul 54 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(54a)

Comisia ar trebui să urmărească în mod activ instituirea unui „club internațional al carbonului” pentru a asigura un schimb continuu și de bună-credință cu partenerii comerciali ai Uniunii. Acesta ar trebui să fie un forum internațional deschis, neexclusiv, care ar putea fi plasat în cadrul unei organizații multilaterale adecvate, cum ar fi OMC sau organismul relevant și deschis al OCDE, de exemplu. Obiectivul său ar trebui să fie acela de a permite compararea și coordonarea măsurilor de stabilire a prețului carbonului, precum și a măsurilor de altă natură care au un impact asupra reducerii emisiilor. Clubul carbonului ar trebui, de asemenea, să sprijine comparabilitatea măsurilor climatice prin asigurarea calității monitorizării, raportării și verificării climatice în rândul membrilor săi. Calitatea de membru al clubului ar trebui să fie informală, deschisă și voluntară pentru țările care urmăresc un nivel ridicat de ambiție în materie de climă în conformitate cu Acordul de la Paris. Având în vedere că CBAM este prima măsură de acest tip, menită să fie un instrument de cooperare conceput pentru a combate relocarea emisiilor de dioxid de carbon, un astfel de club al carbonului va oferi mijloacele de implicare și de asigurare a transparenței între Uniune și partenerii săi comerciali.

Amendamentul 40

Propunere de regulament

Considerentul 55

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(55)

Întrucât CBAM urmărește să încurajeze procese de producție mai curate, UE este pregătită să colaboreze cu țările cu venituri mici și medii în vederea decarbonizării industriilor lor de producție. În plus, Uniunea trebuie să sprijine țările mai puțin dezvoltate cu asistența tehnică necesară pentru a facilita adaptarea acestora la noile obligații stabilite de prezentul regulament.

(55)

Întrucât CBAM urmărește să încurajeze procese de producție mai curate, UE este pregătită să colaboreze cu țările cu venituri mici și medii în vederea decarbonizării industriilor lor de producție. În plus, Uniunea ar trebui să sprijine țările mai puțin dezvoltate cu asistența tehnică necesară pentru a facilita adaptarea acestora la noile obligații stabilite de prezentul regulament. În timp ce veniturile obținute din vânzarea certificatelor CBAM vor intra în bugetul UE ca venit general și nu ar trebui să fie alocate pentru o anumită cheltuială din bugetul Uniunii, în lumina principiului universalității care reglementează bugetul Uniunii, Uniunea ar trebui să finanțeze eforturile țărilor cel mai puțin dezvoltate de decarbonizare a industriilor lor prelucrătoare cu o sumă anuală corespunzătoare cel puțin nivelului veniturilor obținute din vânzarea certificatelor CBAM. O astfel de finanțare ar trebui furnizată prin sprijinul financiar acordat de Uniune finanțării combaterii schimbărilor climatice la nivel internațional, prin programele geografice relevante și prin programul tematic Provocările mondiale pentru Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională instituit prin Regulamentul (UE) 2021/947 al Parlamentului European și a Consiliului  (1a) . Ajustările necesare ale creditelor bugetare aferente instrumentului respectiv ar trebui efectuate prin procedura bugetară anuală a UE până în 2027 și apoi incluse în următorul cadru financiar multianual al UE.

Amendamentul 41

Propunere de regulament

Considerentul 57 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(57a)

Comisia ar trebui să monitorizeze periodic orice modificare a fluxurilor comerciale din țările cel mai puțin dezvoltate care poate fi atribuită CBAM, pentru a evalua eficiența prezentului regulament, inclusiv contribuția acestuia la prevenirea relocării emisiilor de dioxid de carbon și impactul său asupra fluxurilor comerciale dintre Uniune și țările cel mai puțin dezvoltate. De asemenea, Comisia ar trebui să monitorizeze periodic asistența tehnică acordată țărilor cel mai puțin dezvoltate pentru a evalua eficacitatea acesteia în ceea ce privește contribuția la procesul de decarbonizare în țările respective.

Amendamentul 42

Propunere de regulament

Considerentul 59

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(59)

Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți, iar respectivele consultări să se desfășoare în conformitate cu principiile stabilite în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare (51). În special, pentru a asigura participarea egală la pregătirea actelor delegate, Parlamentul European și Consiliul primesc toate documentele în același timp cu experții din statele membre, iar experții acestor instituții au acces sistematic la reuniunile grupurilor de experți ale Comisiei însărcinate cu pregătirea actelor delegate.

(59)

Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți și de sectoare industriale relevante , iar respectivele consultări să se desfășoare în conformitate cu principiile stabilite în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare (51). În special, pentru a asigura participarea egală la pregătirea actelor delegate, Parlamentul European și Consiliul primesc toate documentele în același timp cu experții din statele membre, iar experții acestor instituții au acces sistematic la reuniunile grupurilor de experți ale Comisiei însărcinate cu pregătirea actelor delegate.

Amendamentul 43

Propunere de regulament

Considerentul 61

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(61)

Interesele financiare ale Uniunii trebuie să fie protejate prin măsuri proporționale pe tot parcursul ciclului de cheltuieli, inclusiv prin prevenirea, depistarea și investigarea neregulilor, recuperarea fondurilor pierdute, plătite în mod necuvenit sau incorect utilizate și, dacă este cazul, prin sancțiuni administrative și financiare.

(61)

Interesele financiare ale Uniunii ar trebui să fie protejate prin măsuri proporționale pe tot parcursul ciclului de cheltuieli, inclusiv prin prevenirea, depistarea și investigarea neregulilor, recuperarea fondurilor pierdute, plătite în mod necuvenit sau incorect utilizate și, dacă este cazul, prin sancțiuni administrative și financiare. Potrivit Europol, frauda cu credite de carbon a dus la pierderi de venituri publice în valoare de peste 5 miliarde de euro. Prin urmare, CBAM ar trebui să instituie mecanisme adecvate și eficace pentru a evita pierderea de venituri publice.

Amendamentul 44

Propunere de regulament

Considerentul 61 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(61a)

Autoritatea CBAM ar trebui să fie finanțată astfel încât să i se garanteze funcționarea viabilă și să se permită o bună gestiune financiară. Orice cost legat de înființarea și funcționarea autorității ar trebui să fie suportat din veniturile generale la bugetul Uniunii.

Amendamentul 45

Propunere de regulament

Articolul 1 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1.   Prezentul regulament instituie un mecanism de ajustare la frontieră în funcție de carbon („CBAM”) pentru abordarea emisiilor de gaze cu efect de seră încorporate în mărfurile menționate în anexa I, la importul acestora pe teritoriul vamal al Uniunii, pentru a  preveni riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon.

1.   Prezentul regulament instituie un mecanism de ajustare la frontieră în funcție de carbon („CBAM”) pentru abordarea emisiilor de gaze cu efect de seră încorporate în mărfurile menționate în anexa I, la importul acestora pe teritoriul vamal al Uniunii, pentru a  reduce emisiile globale de dioxid de carbon și pentru a sprijini îndeplinirea obiectivelor Acordului de la Paris prin prevenirea oricărui potențial risc de relocare a emisiilor de dioxid de carbon din Uniune, precum și pentru a stimula reducerea emisiilor de dioxid de carbon în țările terțe. În acest scop, CBAM urmărește să egalizeze prețurile carbonului pentru produsele importate și interne care intră în domeniul de aplicare al prezentului regulament.

Amendamentul 46

Propunere de regulament

Articolul 1 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

3.   Mecanismul va deveni treptat o alternativă la mecanismele instituite în temeiul Directivei 2003/87/CE pentru a preveni riscul relocării emisiilor de dioxid de carbon, în special alocarea de certificate cu titlu gratuit, în conformitate cu articolul 10a din directiva respectivă.

3.   Mecanismul urmează să înlocuiască treptat mecanismele instituite în temeiul Directivei 2003/87/CE pentru a preveni riscul relocării emisiilor de dioxid de carbon, în special alocarea de certificate cu titlu gratuit, în conformitate cu articolul 10a din directiva respectivă.

Amendamentul 47

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 1 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

1a.     Până la 1 ianuarie 2030, prezentul regulament trebuie să se aplice tuturor sectoarelor reglementate de Directiva 2003/87/CE.

 

Comisia este împuternicită să adopte, în conformitate cu articolul 28, un act delegat de completare a prezentului regulament prin stabilirea unui calendar pentru includerea treptată a tuturor mărfurilor în sectoarele reglementate de Directiva 2003/87/CE. În actul delegat respectiv, Comisia acordă prioritate mărfurilor expuse cel mai mult riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon și care generează cele mai multe emisii de dioxid de carbon. Acest act delegat se adoptă până la 30 iunie 2025.

 

Comisia este împuternicită să adopte, în conformitate cu articolul 28, un act delegat de completare a anexei I prin adăugarea tuturor mărfurilor în sectoarele reglementate de EU ETS.

 

Până la … [trei ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament], Comisia adoptă, în conformitate cu articolul 28, un act delegat de completare a anexei I prin adăugarea produselor din aval din mărfurile enumerate în anexa I. Aceste produse din aval conțin o cotă semnificativă din cel puțin una dintre mărfurile enumerate în anexa I.

Amendamentul 48

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 6

Textul propus de Comisie

Amendamentul

6.   Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare pentru a  stabili condițiile de aplicare a CBAM pentru mărfurile menționate la alineatul (2). Actele de punere în aplicare respective sunt adoptate în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 29 alineatul (2).

6.   Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 28 pentru a  completa prezentul regulament prin stabilirea condițiilor de aplicare a CBAM pentru mărfurile menționate la alineatul (2).

Amendamentul 49

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 7 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b)

legislația națională din țara terță sau teritoriul terț respectiv pune în aplicare principalele dispoziții ale legislației Uniunii privind piața energiei electrice, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea surselor regenerabile de energie și cuplarea piețelor de energie electrică;

(b)

legislația națională din țara terță sau teritoriul terț respectiv pune în aplicare principalele dispoziții ale legislației Uniunii privind piața energiei electrice, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea surselor regenerabile de energie, cuplarea piețelor de energie electrică și pune în aplicare acquis-ul Uniunii în materie de climă, mediu și concurență, respectând pe deplin termenele convenite ;

Amendamentul 50

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 7 – litera e

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(e)

țara terță sau teritoriul terț, atunci când a pus în aplicare foaia de parcurs în temeiul literei (c), a demonstrat progrese substanțiale în direcția alinierii legislației interne la legislația Uniunii în domeniul acțiunilor climatice pe baza foii de parcurs respective, inclusiv în ceea ce privește stabilirea prețului carbonului la un nivel echivalent cu cel al Uniunii, cel puțin în ceea ce privește producerea de energie electrică. Punerea în aplicare a unui sistem de comercializare a certificatelor de emisii pentru energia electrică, cu un preț echivalent cu EU ETS, se finalizează până la 1 ianuarie 2030 ;

(e)

țara terță sau teritoriul terț, atunci când a pus în aplicare foaia de parcurs în temeiul literei (c), a demonstrat progrese substanțiale în direcția alinierii legislației interne la legislația Uniunii în domeniul acțiunilor climatice pe baza foii de parcurs respective, inclusiv în ceea ce privește stabilirea prețului carbonului la un nivel echivalent cu cel al Uniunii, cel puțin în ceea ce privește producerea de energie electrică. Punerea în aplicare a unui sistem de comercializare a certificatelor de emisii pentru energia electrică, cu un preț echivalent cu EU ETS, se finalizează până la 1 ianuarie 2028 ;

Amendamentul 51

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 8

Textul propus de Comisie

Amendamentul

8.   O țară terță sau un teritoriu care îndeplinește condițiile prevăzute la alineatul (7) literele (a)-(f) este inclus(ă) în anexa II secțiunea B la prezentul regulament și prezintă două rapoarte privind îndeplinirea condițiilor în conformitate cu alineatul (7) literele (a)-(f), unul înainte de 1 iulie 2025 și altul înainte de 1 iulie 2029. Până la 31 decembrie 2025 și până la 31 decembrie 2029, Comisia evaluează, în special pe baza foii de parcurs în temeiul alineatului (7) litera (c) și a rapoartelor primite din partea țării terțe sau a teritoriului terț, dacă țara terță sau teritoriul terț respectiv continuă să respecte condițiile prevăzute la alineatul (7).

8.   O țară terță sau un teritoriu care îndeplinește condițiile prevăzute la alineatul (7) literele (a)-(f) este inclus(ă) în anexa II secțiunea B la prezentul regulament și prezintă trei rapoarte cuprinzătoare privind îndeplinirea condițiilor în conformitate cu alineatul (7) literele (a)-(f), unul înainte de 1 iulie 2024 , unul înainte de 1 iulie 2027 și altul înainte de 1 iulie 2029. Până la 31 decembrie 2024 , până la 31 decembrie 2027 și până la 31 decembrie 2029, Comisia evaluează, în special pe baza foii de parcurs în temeiul alineatului (7) litera (c) și a rapoartelor primite din partea țării terțe sau a teritoriului terț, dacă țara terță sau teritoriul terț respectiv continuă să respecte condițiile prevăzute la alineatul (7).

Amendamentul 52

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 9 – litera ba (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(ba)

în cazul în care Comisia are dovezi că, în urma creșterii exporturilor de energie electrică către Uniune, emisiile provenite din producția de energie electrică din țara sau teritoriul respectiv au crescut.

Amendamentul 53

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 12

Textul propus de Comisie

Amendamentul

12.   Uniunea poate încheia acorduri cu țări terțe pentru a ține seama de mecanismele de stabilire a prețului carbonului din aceste țări în aplicarea articolul  9.

12.   Uniunea poate încheia acorduri cu țări terțe pentru a ține seama de mecanismele de stabilire a prețului carbonului din aceste țări în aplicarea articolului  9. Asemenea acorduri nu conduc la un tratament preferențial necuvenit pentru importurile din țările terțe în ceea ce privește certificatele CBAM care trebuie restituite și țin seama de orice mecanism de stabilire a prețului carbonului care este considerat o practică de eludare în sensul articolului 27 alineatul (2).

Amendamentul 54

Propunere de regulament

Articolul 3 – paragraful 1 – punctul 11

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(11)

„autoritate competentă ” înseamnă o autoritate desemnată de un stat membru în conformitate cu articolul 11 din prezentul regulament;

(11)

„autoritate CBAM ” înseamnă o autoritate instituită în conformitate cu articolul 11 din prezentul regulament;

Amendamentul 55

Propunere de regulament

Articolul 3 – paragraful 1 – punctul 15

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(15)

„emisii directe” înseamnă emisiile provenite din procesele de producție a mărfurilor asupra cărora producătorul deține un control direct;

(15)

„emisii directe” înseamnă emisiile provenite din procesele de producție a mărfurilor asupra cărora producătorul deține un control direct , inclusiv emisiile generate prin producerea de încălzire și răcire folosite în timpul proceselor de producție ;

Amendamentul 56

Propunere de regulament

Articolul 3 – paragraful 1 – punctul 16

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(16)

„emisii încorporate” înseamnă emisii directe eliberate în timpul producerii de mărfuri, calculate în conformitate cu metodele prevăzute în anexa III;

(16)

„emisii încorporate” înseamnă emisii directe și indirecte eliberate în timpul producerii de mărfuri și de energie electrică consumată în timpul proceselor de producție a mărfurilor , calculate în conformitate cu metodele prevăzute în anexa III;

Amendamentul 57

Propunere de regulament

Articolul 3 – paragraful 1 – punctul 18

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(18)

„Certificat CBAM” înseamnă un certificat în format electronic care corespunde unei tone de emisii încorporate în mărfuri;

(18)

„Certificat CBAM” înseamnă un certificat , comun tuturor statelor membre, în format electronic care corespunde unei tone de emisii încorporate în mărfuri;

Amendamentul 58

Propunere de regulament

Articolul 3 – paragraful 1 – punctul 22

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(22)

„emisii reale” înseamnă emisiile calculate pe baza datelor primare din procesele de producție a mărfurilor;

(22)

„emisii reale” înseamnă emisiile calculate și verificate pe baza datelor primare din procesele de producție a mărfurilor și din producerea energiei electrice consumate în timpul proceselor de producție a mărfurilor ;

Amendamentul 59

Propunere de regulament

Articolul 3 – paragraful 1 – punctul 23

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(23)

„prețul carbonului” înseamnă suma plătită într-o țară terță sub forma unei taxe sau a unor certificate de emisii în cadrul unui sistem de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, calculată pentru gazele cu efect de seră care fac obiectul unei astfel de măsuri și care sunt eliberate în timpul producerii de mărfuri;

(23)

„prețul carbonului” înseamnă suma plătită într-o țară terță sub forma unei taxe , a unui tarif sau a unor certificate de emisii în cadrul unui sistem de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, calculată pentru gazele cu efect de seră care fac obiectul unei astfel de măsuri și care sunt eliberate în timpul producerii de mărfuri;

Amendamentul 60

Propunere de regulament

Articolul 3 – paragraful 1 – punctul 28

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(28)

„emisii indirecte” înseamnă emisii provenite din producția de energie electrică, încălzire și răcire, care sunt consumate în timpul proceselor de producție a mărfurilor.

(28)

„emisii indirecte” înseamnă emisii de gaze cu efect de seră provenite din procesele de producție a energiei electrice care este consumată în timpul proceselor de producție a mărfurilor;

Amendamentul 61

Propunere de regulament

Articolul 3 – paragraful 1 – punctul 28 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(28a)

„țară cel mai puțin dezvoltată” înseamnă o țară inclusă pe lista cu astfel de țări stabilită de Consiliul Economic și Social al Organizației Națiunilor Unite;

Amendamentul 62

Propunere de regulament

Articolul 3 – paragraful 1 – punctul 28 b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(28b)

„factor CBAM” înseamnă un factor de reducere a alocării cu titlu gratuit a certificatelor pentru instalațiile care produc mărfurile incluse în anexa I;

Amendamentul 63

Propunere de regulament

Articolul 3 – paragraful 1 – punctul 28 c (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(28c)

„produse din aval” înseamnă produse fabricate utilizând mărfurile enumerate în anexa I.

Amendamentul 64

Propunere de regulament

Articolul 4 – paragraful 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Mărfurile se importă pe teritoriul vamal al Uniunii numai de către un declarant autorizat de autoritatea competentă în conformitate cu articolul 17 („declarant autorizat”).

Mărfurile se importă pe teritoriul vamal al Uniunii numai de către un declarant autorizat de autoritatea CBAM în conformitate cu articolul 17 („declarant autorizat”).

 

(Denumirea de „autoritate CBAM” se aplică pe tot cuprinsul textului. Adoptarea sa impune modificări corespunzătoare în întregul text).

Amendamentul 65

Propunere de regulament

Articolul 5 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1.   Înainte de a importa mărfuri, astfel cum se menționează la articolul 2, orice declarant solicită autorității competente din locul în care este stabilit o autorizație de import al mărfurilor respective pe teritoriul vamal al Uniunii.

1.   Înainte de a importa mărfuri, astfel cum se menționează la articolul 2, orice declarant solicită autorității CBAM din locul în care este stabilit o autorizație de import al mărfurilor respective pe teritoriul vamal al Uniunii.

Amendamentul 66

Propunere de regulament

Articolul 5 – alineatul 3 – litera e

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(e)

declarație pe propria răspundere conform căreia declarantul nu a fost implicat în încălcări grave sau încălcări repetate ale legislației vamale, ale normelor fiscale și ale normelor privind abuzul de piață în cursul celor cinci ani anteriori anului în care a fost depusă cererea, inclusiv faptul că nu are cazier conținând infracțiuni grave legate de activitatea sa economică;

(e)

declarație pe propria răspundere conform căreia declarantul sau, dacă este cazul, un membru al consiliului de administrație al declarantului nu a fost implicat în încălcări grave sau încălcări repetate ale legislației vamale, ale normelor fiscale și ale normelor privind abuzul de piață în cursul celor cinci ani anteriori anului în care a fost depusă cererea, inclusiv faptul că nu are cazier conținând infracțiuni legate de activitatea economică a declarantului ;

Amendamentul 67

Propunere de regulament

Articolul 5 – alineatul 3 – litera f

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(f)

informațiile necesare pentru a demonstra capacitatea financiară și operațională a declarantului de a-și îndeplini obligațiile în temeiul prezentului regulament și, în cazul în care autoritatea competentă decide acest lucru pe baza unei evaluări a riscurilor, documente justificative care să confirme respectivele informații, cum ar fi contul de profit și pierderi și bilanțul pentru cel mult ultimele trei exerciții financiare pentru care conturile au fost închise;

(f)

informațiile necesare pentru a demonstra capacitatea financiară și operațională a declarantului de a-și îndeplini obligațiile în temeiul prezentului regulament și, în cazul în care autoritatea CBAM decide acest lucru pe baza unei evaluări a riscurilor, documente justificative care să confirme respectivele informații, cum ar fi contul de profit și pierderi și bilanțul pentru cel mult ultimele trei exerciții financiare pentru care conturile au fost închise;

Amendamentul 68

Propunere de regulament

Articolul 5 – alineatul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

4.   Solicitantul își poate retrage cererea în orice moment.

4.   Solicitantul își poate modifica sau retrage cererea în orice moment.

Amendamentul 69

Propunere de regulament

Articolul 5 – alineatul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

5.   Declarantul autorizat informează fără întârziere autoritatea competentă cu privire la orice modificare a informațiilor furnizate în temeiul alineatului (3), intervenită după luarea deciziei, care ar putea influența decizia luată în temeiul articolului 17 sau conținutul autorizației în conformitate cu articolul 17.

5.   Declarantul autorizat informează fără întârziere autoritatea CBAM cu privire la orice modificare a informațiilor furnizate în temeiul alineatului (3), intervenită după luarea deciziei, care ar putea influența decizia luată în temeiul articolului 17 sau conținutul autorizației în conformitate cu articolul 17.

Amendamentul 70

Propunere de regulament

Articolul 5 – alineatul 6

Textul propus de Comisie

Amendamentul

6.   Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare privind formatul standard al cererii și termenele și procedura care trebuie urmată de autoritatea competentă atunci când prelucrează cererile de autorizare în conformitate cu alineatul (1) și normele de identificare de către autoritatea competentă a declaranților pentru importul de energie electrică. Actele de punere în aplicare respective sunt adoptate în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 29 alineatul (2).

6.   Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare privind formatul standard al cererii și termenele și procedura care trebuie urmată de autoritatea CBAM atunci când prelucrează cererile de autorizare în conformitate cu alineatul (1) și normele de identificare de către autoritatea CBAM a declaranților pentru importul de energie electrică. Actele de punere în aplicare respective sunt adoptate în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 29 alineatul (2).

Amendamentul 71

Propunere de regulament

Articolul 6 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1.   Până la data de 31 mai a fiecărui an, fiecare declarant autorizat prezintă autorității competente o declarație („declarația CBAM”) pentru anul calendaristic anterior declarației.

1.   Până la data de 31 mai a fiecărui an, fiecare declarant autorizat prezintă autorității CBAM o declarație („declarația CBAM”) pentru anul calendaristic anterior declarației.

Amendamentul 72

Propunere de regulament

Articolul 6 – alineatul 2 – litera ca (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(ca)

o copie a raportului de verificare emis de verificatorul acreditat în temeiul articolului 8 și al anexei V.

Amendamentul 73

Propunere de regulament

Articolul 7 – alineatul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

5.   Declarantul autorizat păstrează evidențele informațiilor menționate la alineatul (4), inclusiv raportul verificatorului, până la sfârșitul celui de-al patrulea an după anul în care a fost sau ar fi trebuit să fie depusă declarația CBAM.

5.   Declarantul autorizat păstrează evidențele informațiilor menționate la alineatul (4), inclusiv raportul verificatorului, până la sfârșitul celui de-al patrulea an după anul în care a fost sau ar fi trebuit să fie depusă declarația CBAM. Aceste evidențe trebuie să fie suficient de detaliate pentru a le permite verificatorilor acreditați să verifice emisiile încorporate în conformitate cu articolul 8 și pentru a permite autorității CBAM să examineze declarația CBAM în conformitate cu articolul 19 alineatul (1). Declarantul autorizat păstrează aceste evidențe pe perioada menționată la articolul 19 alineatul (1) în care autoritatea CBAM poate examina declarația CBAM.

Amendamentul 74

Propunere de regulament

Articolul 7 – alineatul 6

Textul propus de Comisie

Amendamentul

6.   Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare în ceea ce privește stabilirea normelor detaliate privind elementele metodelor de calcul prevăzute în anexa III, inclusiv stabilirea limitelor sistemelor proceselor de producție, a factorilor de emisie, a valorilor emisiilor reale specifice instalației și a valorilor implicite și a aplicării acestora la mărfuri individuale, precum și stabilirea metodelor de asigurare a fiabilității datelor pe baza cărora se determină valorile implicite, inclusiv nivelul de detaliere și verificarea datelor. Dacă este necesar, actele respective prevăd că valorile implicite pot fi adaptate anumitor zone, regiuni sau țări pentru a ține seama de factori obiectivi specifici, cum ar fi geografia, resursele naturale, condițiile de piață, sursele de energie predominante sau procesele industriale. Actele de punere în aplicare se bazează pe legislația existentă privind verificarea emisiilor și a datelor de activitate pentru instalațiile care intră sub incidența Directivei 2003/87/CE, în special pe Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/2067.

6.   Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare în ceea ce privește elementele metodelor de calcul prevăzute în anexa III, inclusiv stabilirea limitelor sistemelor proceselor de producție, a factorilor de emisie, a valorilor emisiilor reale specifice instalației și a valorilor implicite și a aplicării acestora la mărfuri individuale, precum și stabilirea metodelor de asigurare a fiabilității datelor pe baza cărora se determină valorile implicite, inclusiv nivelul de detaliere și verificarea datelor. Dacă este necesar, actele respective prevăd că valorile implicite pot fi adaptate anumitor zone, regiuni sau țări pentru a ține seama de factori obiectivi specifici, cum ar fi geografia, resursele naturale, condițiile de piață, sursele de energie predominante sau procesele industriale. Actele de punere în aplicare se bazează pe legislația existentă privind verificarea emisiilor și a datelor de activitate pentru instalațiile care intră sub incidența Directivei 2003/87/CE, în special pe Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/2067.

Amendamentul 75

Propunere de regulament

Articolul 7 – alineatul 7 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

7a.     Comisia este împuternicită să adopte, în conformitate cu articolul 28, acte delegate de completare a prezentului regulament cu privire la definirea unei metode de calcul a emisiilor indirecte încorporate pentru produsele simple și complexe și a valorilor implicite relevante, precum și cu privire la definirea unei metode de stabilire a prețului CBAM pentru emisiile indirecte încorporate.

Amendamentul 76

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1.   Declarantul autorizat se asigură că emisiile totale încorporate declarate în declarația CBAM depusă în temeiul articolului  6 sunt verificate de un verificator acreditat în temeiul articolului 18, pe baza principiilor de verificare stabilite în anexa V.

1.   Declarantul CBAM autorizat se asigură că emisiile totale încorporate declarate în declarația CBAM depusă în temeiul articolelor  6 și 35, precum și metodologia și datele și documentele justificative sunt verificate de un verificator acreditat în temeiul articolului 18, pe baza principiilor de verificare stabilite în anexa V.

Amendamentul 77

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 1 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

1a.     Autoritatea CBAM este autorizată să verifice exactitatea informațiilor furnizate în declarația CBAM în temeiul prezentului articol.

Amendamentul 78

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 3 – paragraful 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare privind principiile de verificare menționate la alineatul (1) în ceea ce privește posibilitatea de a exonera verificatorul de obligația de a vizita instalația în care sunt produse mărfurile relevante și obligația de a stabili praguri pentru a decide dacă inexactitățile sau neconformitățile sunt materiale și privind documentele justificative necesare pentru raportul de verificare.

Comisia este împuternicită să adopte , în conformitate cu articolul 28, acte delegate de completare a prezentului regulament privind principiile de verificare menționate la alineatul (1) în ceea ce privește posibilitatea de a exonera verificatorul de obligația de a vizita instalația în care sunt produse mărfurile relevante și obligația de a stabili praguri pentru a decide dacă inexactitățile sau neconformitățile sunt materiale și privind documentele justificative necesare pentru raportul de verificare. Posibilitatea de a exonera verificatorul acreditat de obligația de a vizita instalația în care sunt produse mărfurile relevante poate fi folosită numai în circumstanțe justificate în mod corespunzător, când instalația are un profil standard bine cunoscut în ceea ce privește producția și tehnologia, care permite estimarea fiabilă a emisiilor încorporate. În orice caz, autoritatea CBAM este autorizată în continuare să verifice exactitatea informațiilor furnizate în declarația CBAM. Dispozițiile prevăzute în aceste acte delegate sunt echivalente cu cele stabilite în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/2067.

Amendamentul 79

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 3 – paragraful 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Actele de punere în aplicare menționate la primul paragraf se adoptă în conformitate cu procedura de examinare prevăzută la articolul 29 alineatul (2).

eliminat

Amendamentul 80

Propunere de regulament

Articolul 9 – titlu

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Prețul carbonului plătit într-o țară de origine

Prețul explicit al carbonului plătit într-o țară de origine

Amendamentul 81

Propunere de regulament

Articolul 9 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1.   Un declarant autorizat poate solicita în declarația sa CBAM o reducere a numărului de certificate CBAM care trebuie restituite pentru a fi luat în considerare prețul carbonului plătit în țara de origine pentru emisiile încorporate declarate.

1.   Un declarant autorizat poate solicita în declarația sa CBAM o reducere a numărului de certificate CBAM care trebuie restituite pentru a fi luat în considerare prețul explicit al carbonului plătit în țara de origine pentru emisiile încorporate declarate. Această reducere poate fi și de 100 % dacă prețul carbonului plătit în țara de origine este echivalent cu prețul carbonului din Uniune sau mai mare decât acesta.

Amendamentul 82

Propunere de regulament

Articolul 9 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2.   Declarantul autorizat ține o evidență a documentației, certificată de o persoană independentă , necesară pentru a demonstra că emisiile încorporate declarate au făcut obiectul unui preț al carbonului în țara de origine a mărfurilor și păstrează dovada plății efective a prețului carbonului care nu ar fi trebuit să facă obiectul unei subvenții a exporturilor sau al oricărei alte forme de compensare la export.

2.   Declarantul autorizat ține o evidență a documentației, certificată de un verificator acreditat , necesară pentru a demonstra că emisiile încorporate declarate au făcut obiectul unui preț explicit al carbonului în țara de origine a mărfurilor și păstrează dovada plății efective a prețului carbonului care nu ar fi trebuit să facă obiectul unei subvenții a exporturilor sau al oricărei alte forme de compensare directă sau indirectă la export. Numele și datele de contact ale verificatorului acreditat trebuie să apară în documentație. Declarantul autorizat transmite această documentație autorității CBAM.

Amendamentul 83

Propunere de regulament

Articolul 9 – alineatul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

4.   Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare prin care se stabilește metodologia de calculare a reducerii numărului de certificate CBAM care urmează să fie restituite, în ceea ce privește conversia prețului carbonului plătit în monedă străină în euro la cursul de schimb mediu anual în conformitate cu alineatul (1) și în ceea ce privește calificările persoanei independente care certifică informațiile, precum și elementele de probă privind prețul carbonului plătit și absența subvențiilor pentru export sau a altor forme de compensare la export, astfel cum se menționează la alineatul (2). Actele de punere în aplicare respective sunt adoptate în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 29 alineatul (2).

4.   Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare prin care se stabilește metodologia de calculare a reducerii numărului de certificate CBAM care urmează să fie restituite, în ceea ce privește conversia prețului carbonului plătit în monedă străină în euro la cursul de schimb mediu anual în conformitate cu alineatul (1) și în ceea ce privește calificările verificatorului acreditat care certifică informațiile, precum și elementele de probă privind prețul carbonului plătit și absența subvențiilor pentru export sau a altor forme de compensare directă sau indirectă la export, astfel cum se menționează la alineatul (2). Actele de punere în aplicare respective sunt adoptate în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 29 alineatul (2).

Amendamentul 84

Propunere de regulament

Articolul 10 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1.   La cererea unui operator al unei instalații situate într-o țară terță, Comisia înregistrează informațiile referitoare la operatorul respectiv și la instalația acestuia într-o bază de date centrală menționată la articolul 14 alineatul (4) .

1.   La cererea unui operator al unei instalații situate într-o țară terță, Comisia înregistrează informațiile referitoare la operatorul respectiv și la instalația acestuia într-un registru CBAM menționat la articolul 14.

Amendamentul 85

Propunere de regulament

Articolul 10 – alineatul 6

Textul propus de Comisie

Amendamentul

6.   Evidențele menționate la alineatul (5) litera (c) sunt suficient de detaliate pentru a permite verificarea în conformitate cu alineatul (5) litera (b) și pentru a permite oricărei autorități competente să examineze, în conformitate cu articolul 19 alineatul (1), declarația CBAM întocmită de un declarant autorizat căruia i-au fost prezentate informațiile relevante în conformitate cu alineatul (8).

6.   Evidențele menționate la alineatul (5) litera (c) sunt suficient de detaliate pentru a permite verificarea în conformitate cu alineatul (5) litera (b) și pentru a permite autorității CBAM să examineze și să verifice , în conformitate cu articolul 19 alineatul (1), declarația CBAM întocmită de un declarant autorizat căruia i-au fost prezentate informațiile relevante în conformitate cu alineatul (8).

Amendamentul 86

Propunere de regulament

Articolul 10 – alineatul 7

Textul propus de Comisie

Amendamentul

7.    Un operator poate comunica unui declarant autorizat informațiile privind verificarea emisiilor încorporate menționate la alineatul (5). Declarantul autorizat are dreptul să se prevaleze de aceste informații prezentate pentru a îndeplini obligația menționată la articolul 8.

7.   Informațiile privind emisiile încorporate verificate menționate la alineatul (5) sunt accesibile publicului prin registrul CBAM . Declarantul autorizat are dreptul să se prevaleze de aceste informații pentru a îndeplini obligația menționată la articolul 8.

Amendamentul 87

Propunere de regulament

Capitolul III – titlu

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Autoritățile competente

Autoritatea CBAM

Amendamentul 88

Propunere de regulament

Articolul 11 – titlu

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Autoritățile competente

Autoritatea CBAM

Amendamentul 89

Propunere de regulament

Articolul 11 – alineatul 1 – paragraful 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Fiecare stat membru desemnează autoritatea competentă pentru îndeplinirea obligațiilor care îi revin în temeiul prezentului regulament și informează Comisia cu privire la aceasta .

Comisia înființează autoritatea CBAM pentru îndeplinirea obligațiilor care îi revin în temeiul prezentului regulament.

Amendamentul 90

Propunere de regulament

Articolul 11 – alineatul 1 – paragraful 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Comisia pune la dispoziția statelor membre o listă a tuturor autorităților competente și publică aceste informații în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

eliminat

Amendamentul 91

Propunere de regulament

Articolul 11 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2.     Statele membre solicită autorităților competente să facă schimb de orice informații esențiale sau utile pentru exercitarea funcțiilor și sarcinilor lor.

eliminat

Amendamentul 92

Propunere de regulament

Articolul 12

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Articolul 12

eliminat

Comisia

 

Comisia asistă autoritățile competente în îndeplinirea obligațiilor care le revin în temeiul prezentului regulament și coordonează activitățile acestora.

 

Amendamentul 93

Propunere de regulament

Articolul 12 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 12a

 

Deciziile autorității CBAM

 

1.     Autoritatea CBAM ia, fără întârziere, deciziile necesare pentru punerea în aplicare a prezentului regulament.

 

2.     O decizie a autorității CBAM produce efecte de la data notificării deciziei respective destinatarului.

 

3.     Dacă autoritatea CBAM consideră că nu dispune de toate informațiile necesare pentru a lua o decizie, contactează destinatarul deciziei și precizează ce informații suplimentare sunt necesare. În acest caz, destinatarul deciziei transmite fără întârziere autorității CBAM informațiile suplimentare solicitate.

 

4.     Destinatarul deciziei informează fără întârziere autoritatea CBAM cu privire la orice modificări ale informațiilor furnizate care apar după luarea deciziei. Într-un astfel de caz, autoritatea CBAM își reevaluează decizia în lumina informațiilor respective și confirmă sau modifică decizia.

 

5.     Atunci când propune luarea unei decizii care afectează negativ destinatarul deciziei, autoritatea CBAM prezintă motivele pe care se întemeiază decizia propusă și include în decizie o trimitere la dreptul la o cale de atac prevăzut la articolul 27a. Înainte de luarea unei astfel de decizii, autoritatea CBAM acordă destinatarului deciziei propuse posibilitatea de a aduce la cunoștința autorității CBAM punctul său de vedere într-un termen stabilit. După expirarea acestui termen, autoritatea CBAM notifică decizia destinatarului.

 

6.     Autoritatea CBAM poate, în orice moment, să își anuleze, să își revoce sau să își modifice decizia în urma unei cereri motivate din partea destinatarului deciziei sau din proprie inițiativă, dacă este cazul.

 

7.     Comisia este împuternicită să adopte acte delegate de completare a prezentului regulament prin specificarea unor dispoziții detaliate suplimentare și a unor norme procedurale referitoare la prezentul articol. Aceste acte delegate se adoptă în conformitate cu articolul 28.

Amendamentul 94

Propunere de regulament

Articolul 13 – paragraful 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Toate informațiile de natură confidențială sau furnizate cu titlu confidențial, obținute de autoritatea competentă în cadrul îndeplinirii sarcinilor sale, intră sub incidența obligației de păstrare a secretului profesional. Aceste informații nu vor fi divulgate de către autoritatea competentă fără permisiunea expresă a persoanei în cauză sau a autorității care le-a furnizat. Informațiile pot fi partajate cu autoritățile vamale, cu Comisia și cu Parchetul European și sunt tratate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 515/97 al Consiliului.

Toate informațiile de natură confidențială sau furnizate cu titlu confidențial, obținute de autoritatea CBAM în cadrul îndeplinirii sarcinilor sale, intră sub incidența obligației de păstrare a secretului profesional. Aceste informații nu vor fi divulgate de către autoritatea CBAM fără permisiunea expresă a persoanei în cauză sau a autorității care le-a furnizat. Informațiile pot fi partajate cu autoritățile vamale, cu Comisia și cu Parchetul European și sunt tratate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 515/97 al Consiliului.

Amendamentul 95

Propunere de regulament

Articolul 14

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Articolul 14

eliminat

Registre naționale și baza de date centrală

 

1.     Autoritatea competentă a fiecărui stat membru instituie un registru național al declaranților autorizați în statul membru respectiv sub forma unei baze de date electronice standardizate care conține datele privind certificatele CBAM ale declaranților respectivi și asigură confidențialitatea în conformitate cu condițiile prevăzute la articolul 13.

 

2.     Baza de date menționată la alineatul (1) conține conturi cu informații despre fiecare declarant autorizat, în special:

 

(a)

numele și datele de contact ale declarantului autorizat;

 

(b)

numărul EORI al declarantului autorizat;

 

(c)

numărul contului CBAM;

 

(d)

numărul, prețul de vânzare, data cumpărării, data restituirii sau data răscumpărării sau data anulării de către autoritatea competentă a certificatelor CBAM pentru fiecare declarant autorizat.

 

3.     Informațiile din baza de date menționată la alineatul (2) sunt confidențiale.

 

4.     Comisia creează o bază de date centrală accesibilă publicului, care conține numele, adresele și datele de contact ale operatorilor și amplasarea instalațiilor din țări terțe, în conformitate cu articolul 10 alineatul (2). Un operator poate alege ca numele, adresa și datele sale de contact să nu fie puse la dispoziția publicului.

 

Amendamentul 96

Propunere de regulament

Articolul 14 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 14a

 

Registrul CBAM

 

1.     Autoritatea CBAM înființează un registru CBAM pentru executarea proceselor legate de certificatele CBAM, în conformitate cu articolele 20, 21 și 22.

 

2.     Registrul CBAM conține o bază de date electronică cu informații despre fiecare declarant autorizat, în special:

 

(a)

denumirea și datele de contact;

 

(b)

numărul EORI;

 

(c)

numărul contului CBAM;

 

(d)

numărul, prețul și data cumpărării certificatelor CBAM deținute.

 

3.     Registrul CBAM conține, de asemenea, într-o secțiune separată a bazei de date, numele și detaliile suplimentare ale operatorilor și ale instalațiilor din țările terțe, înregistrate în conformitate cu articolul 10. Această secțiune a bazei de date conține în special, după caz, emisiile verificate ale instalațiilor.

 

4.     Informațiile din baza de date sunt confidențiale, cu excepția numelor declaranților autorizați și ale operatorilor, a amplasării și, după caz, a denumirii instalațiilor din țări terțe și a emisiilor verificate ale acestora, care trebuie să fie accesibile publicului într-un format interoperabil.

 

5.     Comisia adoptă acte de punere în aplicare în ceea ce privește infrastructura și procesele specifice ale registrului CBAM și ale bazelor de date electronice care conțin informațiile menționate la alineatele (2) și (3). Actele de punere în aplicare respective sunt adoptate în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 29 alineatul (2).

Amendamentul 97

Propunere de regulament

Articolul 15

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Articolul 15

eliminat

Administratorul central

 

1.     Comisia acționează în calitate de administrator central pentru a ține un registru independent al tranzacțiilor în care se înregistrează achiziționarea de certificate CBAM, deținerea, restituirea, răscumpărarea și anularea acestora și asigură coordonarea registrelor naționale.

 

2.     Administratorul central efectuează controale bazate pe riscuri asupra tranzacțiilor înregistrate în registrele naționale prin intermediul unui registru independent al tranzacțiilor, pentru a se asigura că nu există nereguli în achiziționarea, deținerea, restituirea, răscumpărarea și anularea certificatelor CBAM.

 

3.     În cazul în care se constată nereguli în urma controalelor efectuate în temeiul alineatului (2), Comisia informează statul membru sau statele membre în cauză pentru investigații suplimentare în vederea corectării neregulilor identificate.

 

Amendamentul 98

Propunere de regulament

Articolul 16 – titlu

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Conturi în registrele naționale

Conturi în registrul CBAM

Amendamentul 99

Propunere de regulament

Articolul 16 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1.   Autoritatea competentă atribuie fiecărui declarant autorizat un număr unic de cont CBAM.

1.   Autoritatea CBAM atribuie fiecărui declarant autorizat un număr unic de cont CBAM.

Amendamentul 100

Propunere de regulament

Articolul 16 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2.   Fiecărui declarant autorizat i se acordă acces la contul său din registru .

2.   Fiecărui declarant autorizat i se acordă acces la contul său din registrul CBAM .

Amendamentul 101

Propunere de regulament

Articolul 16 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

3.   Autoritatea competentă deschide contul imediat după acordarea autorizației menționate la articolul 17 alineatul (1) și informează declarantul autorizat în acest sens.

3.   Autoritatea CBAM deschide contul imediat după acordarea autorizației menționate la articolul 17 alineatul (1) și informează declarantul autorizat în acest sens.

Amendamentul 102

Propunere de regulament

Articolul 16 – alineatul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

4.   În cazul în care declarantul autorizat și-a încetat activitatea economică sau autorizația sa a fost revocată, autoritatea competentă închide contul declarantului respectiv.

4.   În cazul în care declarantul autorizat și-a încetat activitatea economică sau autorizația sa a fost revocată, autoritatea CBAM închide contul declarantului respectiv.

Amendamentul 103

Propunere de regulament

Articolul 17 – alineatul 1 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1.   Autoritatea competentă autorizează un declarant care depune o cerere de autorizare în conformitate cu articolul 5 alineatul (1), dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

1.   Autoritatea CBAM autorizează un declarant care depune o cerere de autorizare în conformitate cu articolul 5 alineatul (1), dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

Amendamentul 104

Propunere de regulament

Articolul 17 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2.   În cazul în care autoritatea competentă constată că nu sunt îndeplinite condițiile enumerate la alineatul (1) sau în cazul în care solicitantul nu a furnizat informațiile enumerate la articolul 5 alineatul (3), autorizarea declarantului este refuzată.

2.   În cazul în care autoritatea CBAM constată că nu sunt îndeplinite condițiile enumerate la alineatul (1) sau în cazul în care solicitantul nu a furnizat informațiile enumerate la articolul 5 alineatul (3), autorizarea declarantului este refuzată.

Amendamentul 105

Propunere de regulament

Articolul 17 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

3.     Dacă autoritatea competentă refuză autorizarea unui declarant, declarantul care solicită autorizația poate contesta, înaintea unui apel, refuzul înaintea autorității competente în temeiul legislației naționale, care solicită administratorului național fie să deschidă contul, fie să își susțină refuzul printr-o decizie motivată, sub rezerva cerințelor prevăzute de legislația națională care urmăresc un obiectiv legitim compatibil cu prezentul regulament și sunt proporționate.

eliminat

Amendamentul 106

Propunere de regulament

Articolul 17 – alineatul 4 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

4.   O decizie a autorității competente de autorizare a declarantului conține următoarele informații:

4.   O decizie a autorității CBAM de autorizare a declarantului conține următoarele informații:

Amendamentul 107

Propunere de regulament

Articolul 17 – alineatul 6 – paragraful 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Autoritatea competentă solicită constituirea unei garanții pentru a autoriza un declarant în conformitate cu alineatul (1), în cazul în care declarantul nu a fost stabilit pe parcursul celor două exerciții financiare anterioare anului în care a fost depusă cererea în conformitate cu articolul 5 alineatul (1).

Autoritatea CBAM solicită constituirea unei garanții pentru a autoriza un declarant în conformitate cu alineatul (1), în cazul în care declarantul nu a fost stabilit pe parcursul celor două exerciții financiare anterioare anului în care a fost depusă cererea în conformitate cu articolul 5 alineatul (1).

Amendamentul 108

Propunere de regulament

Articolul 17 – alineatul 6 – paragraful 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Autoritatea competentă stabilește cuantumul unei astfel de garanții la valoarea maximă, estimată de autoritatea competentă , a certificatelor CBAM pe care declarantul autorizat trebuie să le restituie, în conformitate cu articolul 22.

Autoritatea CBAM stabilește cuantumul unei astfel de garanții la valoarea maximă, estimată de autoritatea CBAM , a certificatelor CBAM pe care declarantul autorizat trebuie să le restituie, în conformitate cu articolul 22.

Amendamentul 109

Propunere de regulament

Articolul 17 – alineatul 7

Textul propus de Comisie

Amendamentul

7.   Garanția este constituită sub forma unei garanții bancare, plătibilă la prima cerere, de către o instituție financiară care își desfășoară activitatea în Uniune sau printr-o altă formă de garanție care oferă o asigurare echivalentă. În cazul în care autoritatea competentă constată că garanția furnizată nu asigură sau nu mai este sigură sau suficientă pentru a asigura valoarea obligațiilor CBAM, aceasta solicită declarantului autorizat fie să furnizeze o garanție suplimentară, fie să înlocuiască garanția inițială cu o nouă garanție, la alegerea sa.

7.   Garanția este constituită sub forma unei garanții bancare, plătibilă la prima cerere, de către o instituție financiară care își desfășoară activitatea în Uniune sau printr-o altă formă de garanție care oferă o asigurare echivalentă. În cazul în care autoritatea CBAM constată că garanția furnizată nu asigură sau nu mai este sigură sau suficientă pentru a asigura valoarea obligațiilor CBAM, aceasta solicită declarantului autorizat fie să furnizeze o garanție suplimentară, fie să înlocuiască garanția inițială cu o nouă garanție, la alegerea sa.

Amendamentul 110

Propunere de regulament

Articolul 17 – alineatul 8

Textul propus de Comisie

Amendamentul

8.   Autoritatea competentă eliberează garanția imediat după data de 31 mai a celui de-al doilea an în care declarantul autorizat a restituit certificatele CBAM în conformitate cu articolul 22.

8.   Autoritatea CBAM eliberează garanția imediat după data de 31 mai a celui de-al doilea an în care declarantul autorizat a restituit certificatele CBAM în conformitate cu articolul 22.

Amendamentul 111

Propunere de regulament

Articolul 17 – alineatul 8 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

8a.     Autoritatea CBAM poate verifica acuratețea și caracterul complet al informațiilor furnizate de solicitant în conformitate cu articolul 5 alineatul (3) și existența, autenticitatea, acuratețea și validitatea oricărui document justificativ. Autoritatea CBAM poate efectua aceste controale la sediul solicitantului.

Amendamentul 112

Propunere de regulament

Articolul 17 – alineatul 9

Textul propus de Comisie

Amendamentul

9.   Autoritatea competentă revocă autorizația unui declarant care nu mai îndeplinește condițiile prevăzute la alineatul (1) sau care nu cooperează cu autoritatea respectivă.

9.   Autoritatea CBAM revocă autorizația unui declarant care nu mai îndeplinește condițiile prevăzute la alineatul (1) sau care nu cooperează cu autoritatea respectivă ori în cazul căruia s-a constatat că a încălcat în mod repetat sau grav prezentul regulament .

Amendamentul 113

Propunere de regulament

Articolul 17 – alineatul 9 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

9a.     Comisia adoptă, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, modalitățile practice de aplicare a criteriilor menționate la alineatul (1) și a garanțiilor menționate la alineatul (6). Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 29 alineatul (2).

Amendamentul 114

Propunere de regulament

Articolul 18 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1.   Orice persoană acreditată în temeiul Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2018/2067 este considerată verificator acreditat în temeiul prezentului regulament.

1.   Orice persoană juridică acreditată în temeiul Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2018/2067 este considerată verificator acreditat în temeiul prezentului regulament.

Amendamentul 115

Propunere de regulament

Articolul 18 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2.     În plus față de alineatul (1), un organism național de acreditare poate, la cerere, acredita o persoană în calitate de verificator în temeiul prezentului regulament după verificarea documentației care atestă capacitatea sa de a aplica principiile de verificare menționate în anexa V pentru a îndeplini obligațiile de control al emisiilor încorporate prevăzute la articolele 8, 10 și 38.

eliminat

Amendamentul 116

Propunere de regulament

Articolul 18 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

3.   Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 28 pentru acreditarea menționată la alineatul  (2) , care să precizeze condițiile pentru controlul și supravegherea verificatorilor acreditați, pentru retragerea acreditării și pentru recunoașterea reciprocă și evaluarea colegială a organismelor de acreditare.

3.   Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 28 pentru acreditarea menționată la alineatul  (1) , care să precizeze condițiile pentru controlul și supravegherea verificatorilor acreditați, pentru retragerea acreditării și pentru recunoașterea reciprocă și evaluarea colegială a organismelor de acreditare.

Amendamentul 117

Propunere de regulament

Articolul 19 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1.   Autoritatea competentă poate examina declarația CBAM în perioada care se încheie cu al patrulea an după anul în care declarația ar fi trebuit depusă. Examinarea poate consta în verificarea informațiilor furnizate în declarația CBAM pe baza informațiilor comunicate de autoritățile vamale în conformitate cu articolul 25 alineatul (2) și a oricăror alte dovezi relevante, precum și pe baza oricărui audit considerat necesar, inclusiv la sediul declarantului autorizat.

1.   Autoritatea CBAM poate examina declarația CBAM în perioada care se încheie cu al patrulea an după anul în care declarația ar fi trebuit depusă. Examinarea poate consta în verificarea informațiilor furnizate în declarația CBAM pe baza informațiilor comunicate de autoritățile vamale în conformitate cu articolul 25 alineatul (2) și a oricăror alte dovezi relevante, precum și pe baza oricărui audit considerat necesar, inclusiv la sediul declarantului autorizat.

Amendamentul 118

Propunere de regulament

Articolul 19 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

3.   În cazul în care autoritatea competentă a stabilit că numărul declarat de certificate CBAM care urmează să fie restituite este incorect sau că nu a fost depusă nicio declarație CBAM în conformitate cu alineatul (2), aceasta ajustează numărul de certificate CBAM datorate de declarantul autorizat. Autoritatea competentă notifică declarantului autorizat ajustarea și solicită ca declarantul autorizat să restituie certificatele CBAM suplimentare în termen de o lună.

3.   În cazul în care autoritatea CBAM a stabilit că numărul declarat de certificate CBAM care urmează să fie restituite este incorect sau că nu a fost depusă nicio declarație CBAM în conformitate cu alineatul (2), aceasta ajustează numărul de certificate CBAM datorate de declarantul autorizat. Autoritatea CBAM notifică declarantului autorizat ajustarea și solicită ca declarantul autorizat să restituie certificatele CBAM suplimentare în termen de o lună.

Amendamentul 119

Propunere de regulament

Articolul 19 – alineatul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

4.     Destinatarul notificării menționate la alineatul (3) poate introduce o cale de atac împotriva notificării. Destinatarului notificării i se furnizează informații cu privire la procedura care trebuie urmată în cazul exercitării unei căi de atac.

eliminat

Amendamentul 120

Propunere de regulament

Articolul 19 – alineatul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

5.   În cazul în care certificatele CBAM au fost restituite în plus față de numărul datorat, autoritatea competentă rambursează fără întârziere declarantului autorizat valoarea certificatelor CBAM restituite în exces, calculată la prețul mediu plătit pentru certificatele CBAM de către declarantul autorizat în cursul anului de import.

5.   În cazul în care au fost restituite certificate CBAM în plus față de numărul datorat, autoritatea CBAM rambursează fără întârziere declarantului autorizat valoarea certificatelor CBAM restituite în exces, calculată la prețul mediu plătit pentru certificatele CBAM respective de către declarantul autorizat la momentul cumpărării.

Amendamentul 121

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1.   Autoritatea competentă din fiecare stat membru vinde certificatele CBAM declaranților autorizați în statul membru respectiv la prețul calculat în conformitate cu articolul 21.

1.   Autoritatea CBAM vinde certificatele CBAM declaranților autorizați la prețul calculat în conformitate cu articolul 21.

Amendamentul 122

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2.   Autoritatea competentă se asigură că fiecărui certificat CBAM i se atribuie un cod unic de identificare a unității la momentul creării sale și înregistrează numărul unic de identificare a unității, prețul și data vânzării certificatului în registrul național în contul declarantului autorizat care îl cumpără.

2.   Autoritatea CBAM se asigură că fiecărui certificat CBAM i se atribuie un cod unic de identificare a unității la momentul creării sale și înregistrează numărul unic de identificare a unității, prețul și data vânzării certificatului în registrul CBAM în contul declarantului autorizat care îl cumpără.

Amendamentul 123

Propunere de regulament

Articolul 21 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

3.   Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare pentru a  defini mai în detaliu metodologia de calculare a prețului mediu al certificatelor CBAM și modalitățile practice de publicare a prețului. Actele de punere în aplicare respective sunt adoptate în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 29 alineatul (2).

3.   Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare pentru a  pune în aplicare metodologia de calculare a prețului mediu al certificatelor CBAM prevăzută la alineatul (1) și modalitățile practice de publicare a prețului. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 29 alineatul (2).

Amendamentul 124

Propunere de regulament

Articolul 22 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1.   Până la data de 31 mai a fiecărui an, declarantul autorizat restituie autorității competente un număr de certificate CBAM care corespunde emisiilor încorporate declarate în conformitate cu articolul 6 alineatul (2) litera (c) și verificate în conformitate cu articolul 8 pentru anul calendaristic anterior restituirii.

1.   Până la data de 31 mai a fiecărui an, declarantul autorizat restituie autorității CBAM un număr de certificate CBAM care corespunde emisiilor încorporate calculate în conformitate cu anexa IIIa și declarate în conformitate cu articolul 6 alineatul (2) litera (c) și verificate în conformitate cu articolul 8 pentru anul calendaristic anterior restituirii.

Amendamentul 125

Propunere de regulament

Articolul 22 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2.   În sensul alineatului (1), declarantul autorizat se asigură că numărul necesar de certificate CBAM este disponibil în contul său în registrul național . În plus, declarantul autorizat se asigură că numărul de certificate CBAM din contul său în registrul național la sfârșitul fiecărui trimestru corespunde unui procent de cel puțin 80 % din emisiile încorporate, determinate prin trimitere la valorile implicite în conformitate cu metodele prevăzute în anexa III, pentru toate mărfurile pe care le-a importat de la începutul anului calendaristic.

2.   În sensul alineatului (1), declarantul autorizat se asigură că numărul necesar de certificate CBAM este disponibil în contul său în registrul CBAM . În plus, declarantul autorizat se asigură că numărul de certificate CBAM din contul său în registrul CBAM la sfârșitul fiecărui trimestru corespunde unui procent de cel puțin 80 % din emisiile încorporate, determinate prin trimitere la valorile implicite în conformitate cu metodele prevăzute în anexa III, pentru toate mărfurile pe care le-a importat de la începutul anului calendaristic.

Amendamentul 126

Propunere de regulament

Articolul 22 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

3.   În cazul în care autoritatea competentă constată că numărul de certificate CBAM din contul unui declarant autorizat nu respectă obligațiile prevăzute la alineatul (2) a doua teză, autoritatea respectivă notifică ajustarea și solicită ca declarantul autorizat să restituie certificatele CBAM suplimentare în termen de o lună.

3.   În cazul în care autoritatea CBAM constată că numărul de certificate CBAM din contul unui declarant autorizat nu respectă obligațiile prevăzute la alineatul (2) a doua teză, autoritatea respectivă notifică ajustarea și solicită ca declarantul autorizat să restituie certificatele CBAM suplimentare în termen de o lună.

Amendamentul 127

Propunere de regulament

Articolul 22 – alineatul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

4.     Destinatarul notificării menționate la alineatul (3) poate introduce o cale de atac împotriva notificării. Destinatarului notificării i se furnizează informații cu privire la procedura care trebuie urmată în cazul exercitării unei căi de atac.

eliminat

Amendamentul 128

Propunere de regulament

Articolul 23 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1.   La cererea unui declarant autorizat în statul membru respectiv , autoritatea competentă din fiecare stat membru răscumpără excedentul de certificate CBAM rămase în contul declarantului în registrul național după restituirea certificatelor în conformitate cu articolul 22. Cererea de răscumpărare se depune până la data de 30 iunie a fiecărui an în care au fost restituite certificate CBAM.

1.   La cererea unui declarant autorizat, autoritatea CBAM răscumpără excedentul de certificate CBAM rămase în contul declarantului în registrul CBAM după restituirea certificatelor în conformitate cu articolul 22. Cererea de răscumpărare se depune până la data de 30 iunie a fiecărui an în care au fost restituite certificate CBAM.

Amendamentul 129

Propunere de regulament

Articolul 24 – paragraful 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Până la data de 30 iunie a fiecărui an, autoritatea competentă a fiecărui stat membru anulează toate certificatele CBAM care au fost achiziționate în cursul anului anterior anului calendaristic precedent și care au rămas în conturile din registrul național al declaranților autorizați în statul membru respectiv .

Până la data de 30 iunie a fiecărui an, autoritatea CBAM anulează toate certificatele CBAM care au fost achiziționate în cursul anului anterior anului calendaristic precedent și care au rămas în conturile din registrul CBAM al declaranților autorizați și informează declaranții autorizați în cauză cu privire la acest lucru fără întârzieri nejustificate .

Amendamentul 130

Propunere de regulament

Articolul 24 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 24a

 

Veniturile obținute din vânzarea certificatelor CBAM

 

1.     Veniturile obținute din vânzarea certificatelor CBAM nu constituie venituri alocate. Prezentul regulament nu împiedică definirea veniturilor obținute din vânzarea certificatelor CBAM ca resurse proprii în conformitate cu articolul 311 din TFUE și nici includerea lor în bugetul Uniunii ca venit general.

 

2.     Pentru a se asigura că CBAM își atinge scopul urmărit de a reduce emisiile globale de dioxid de carbon și de a contribui la îndeplinirea obiectivelor Uniunii în materie de climă și a angajamentelor internaționale, printre care și Acordul de la Paris, Uniunea acordă sprijin financiar pentru a susține atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea în țările cel mai puțin dezvoltate, inclusiv eforturile acestora în direcția decarbonizării și transformarea industriilor lor prelucrătoare, fără a aduce atingere alineatului (1). O astfel de finanțare este pusă la dispoziție prin bugetul Uniunii pentru a contribui la finanțarea combaterii schimbărilor climatice la nivel internațional prin facilitarea adaptării industriilor vizate la noile obligații stabilite prin prezentul regulament și este completată cu asistență tehnică, cu condiția ca drepturile lucrătorilor și drepturile sociale recunoscute la nivel internațional, cum ar fi standardele fundamentale de muncă ale OIM în țara beneficiară, să fie aplicate și respectate pe deplin.

 

Noul sprijin financiar din bugetul Uniunii ar trebui furnizat în cadrul programului geografic și tematic relevant al Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională instituit prin Regulamentul (UE) 2021/947, iar cuantumul acestuia, care ar trebui să corespundă cel puțin nivelului veniturilor obținute din vânzarea certificatelor CBAM, se stabilește anual.

 

3.     Pentru a garanta că veniturile obținute din vânzarea certificatelor CBAM sunt folosite în mod transparent, Comisia prezintă anual Parlamentului European și Consiliului un raport despre cum s-a folosit valoarea financiară echivalentă veniturilor respective din anul precedent și cum a contribuit acest lucru la decarbonizarea industriei prelucrătoare în țările cel mai puțin dezvoltate.

Amendamentul 131

Propunere de regulament

Articolul 25

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Articolul 25

eliminat

Proceduri la frontieră atunci când mărfurile sunt importate

 

1.     Autoritățile vamale nu permit importul de mărfuri decât în cazul în care declarantul este autorizat de o autoritate competentă cel târziu la punerea în liberă circulație a mărfurilor.

 

2.     Autoritățile vamale comunică periodic autorității competente din statul membru în care a fost autorizat declarantul informații privind mărfurile declarate la import, care includ numărul EORI și numărul contului CBAM al declarantului, codul NC format din 8 cifre al mărfurilor, cantitatea, țara de origine, data declarației și regimul vamal.

 

3.     Autoritățile vamale efectuează controale ale mărfurilor în conformitate cu articolul 46 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013, inclusiv cu privire la codul NC format din 8 cifre, cantitatea și țara de origine a mărfurilor importate. Comisia include riscurile legate de CBAM în elaborarea criteriilor și standardelor comune de risc în temeiul articolului 50 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013.

 

4.     În conformitate cu articolul 12 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 952/2013, autoritățile vamale pot comunica autorității competente din statul membru în care a fost autorizat declarantul informațiile confidențiale obținute de autoritățile vamale în cursul exercitării atribuțiilor lor sau furnizate cu titlu confidențial. Autoritățile competente ale statelor membre prelucrează și fac schimb de astfel de informații în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 515/97 al Consiliului.

 

5.     Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare care să definească informațiile, calendarul și mijloacele de comunicare a informațiilor în temeiul alineatului (2). Actele de punere în aplicare respective sunt adoptate în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 29 alineatul (2).

 

Amendamentul 132

Propunere de regulament

Articolul 25 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 25a

 

Proceduri la frontieră atunci când mărfurile sunt importate

 

1.     Autoritățile vamale se asigură că declarantul mărfurilor este înregistrat la autoritatea CBAM în momentul în care mărfurile sunt declarate la import și cel târziu la punerea în liberă circulație a mărfurilor.

 

2.     Autoritățile vamale transmit periodic autorității CBAM informații punctuale privind mărfurile enumerate în anexa I care sunt declarate la import. Printre aceste informații se numără cel puțin cantitatea, țara de origine și declarantul mărfurilor. Autoritățile vamale pot comunica autorității CBAM, în sensul prezentului regulament, informații confidențiale, astfel cum se menționează la articolul 12 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 952/2013.

 

3.     Produsele importate sunt considerate ca fiind originare din țări terțe, potrivit normelor privind originea nepreferențială a mărfurilor menționate la articolul 59 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013.

 

4.     Comisia prevede prin acte de punere în aplicare periodicitatea și informațiile menționate la alineatul (2). Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 29 alineatul (2).

 

5.     De la data inițierii unei acțiuni în temeiul articolului 26a sau al articolului 27 și după ce informează statele membre în timp util, Comisia poate să ceară autorităților vamale să facă demersurile corespunzătoare pentru a înregistra importurile, astfel încât să poată fi aplicate ulterior măsuri împotriva acestor importuri de la data înregistrării. La cererea sectorului corespunzător din Uniune sau din proprie inițiativă, Comisia poate supune importurile înregistrării, cererea trebuind să conțină suficiente dovezi pentru a justifica această măsură. Înregistrarea se introduce printr-o decizie a Comisiei care precizează scopul măsurii și, după caz, valoarea estimată a viitoarelor obligații de plată. Perioada în care importurile trebuie înregistrate nu poate să depășească nouă luni.

Amendamentul 133

Propunere de regulament

Articolul 26

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Articolul 26

eliminat

Sancțiuni

 

1.     Un declarant autorizat care nu restituie, până la data de 31 mai a fiecărui an, un număr de certificate CBAM corespunzătoare emisiilor încorporate în mărfurile importate în cursul anului precedent este pasibil de o sancțiune identică cu penalitatea pentru exces de emisii prevăzută la articolul 16 alineatul (3) din Directiva 2003/87/CE, majorată în temeiul articolului 16 alineatul (4) din directiva respectivă, în anul importului mărfurilor, pentru fiecare certificat CBAM pe care declarantul autorizat ar fi trebuit să îl restituie.

 

2.     Orice persoană, alta decât declarantul autorizat, care introduce mărfuri pe teritoriul vamal al Uniunii fără a restitui certificatele CBAM în conformitate cu prezentul regulament este pasibilă de sancțiunea menționată la alineatul (1) în anul introducerii mărfurilor, pentru fiecare certificat CBAM pe care persoana în cauză ar fi trebuit să îl restituie.

 

3.     Plata penalității nu exonerează în niciun caz declarantul autorizat de obligația de a restitui numărul neachitat de certificate CBAM într-un anumit an autorității competente din statul membru în care a fost autorizat declarantul.

 

4.     În cazul în care autoritatea competentă stabilește că un declarant autorizat nu a respectat obligația de restituire a certificatelor CBAM, astfel cum se prevede la alineatul (1), sau că o persoană a introdus mărfuri pe teritoriul vamal al Uniunii, astfel cum se specifică la alineatul (2), autoritatea competentă impune sancțiunea și notifică declarantului autorizat sau, în situația prevăzută la alineatul (2), persoanei:

 

(a)

faptul că autoritatea competentă a concluzionat că declarantul autorizat sau persoana nu respectă obligația de a restitui certificatele CBAM pentru un anumit an;

 

(b)

motivele care au stat la baza concluziei sale;

 

(c)

cuantumul penalității impuse declarantului autorizat sau persoanei în cauză;

 

(d)

data de la care se datorează sancțiunea;

 

(e)

acțiunea pe care autoritatea competentă consideră că declarantul autorizat sau persoana trebuie să o întreprindă pentru a-și îndeplini obligația prevăzută la litera (a), în funcție de faptele și circumstanțele cazului; and

 

(f)

dreptul declarantului autorizat sau al persoanei de a introduce o cale de atac în temeiul normelor naționale.

 

5.     Statele membre pot aplica sancțiuni administrative sau penale pentru nerespectarea legislației CBAM în conformitate cu normele lor naționale, în plus față de sancțiunile menționate la alineatul (2). Sancțiunile respective sunt eficace, proporționale și disuasive.

 

Amendamentul 134

Propunere de regulament

Articolul 26 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 26a

 

Sancțiuni

 

1.     Un declarant autorizat care nu restituie, până la data de 31 mai a fiecărui an, un număr de certificate CBAM care să corespundă emisiilor încorporate în mărfurile importate în cursul anului precedent sau care transmite autorității informații false privind emisiile reale în vederea obținerii unui tratament individual favorabil este pasibil de plata unei amenzi.

 

2.     Valoarea amenzii este egală cu prețul mediu al certificatelor CBAM din anul precedent înmulțit cu trei pentru fiecare certificat CBAM pe care declarantul autorizat nu l-a restituit în conformitate cu articolul 22. Plata amenzii nu îl exonerează pe declarantul autorizat de obligația de a restitui numărul neachitat de certificate CBAM autorității CBAM.

 

3.     În cazul unor încălcări repetate, autoritatea CBAM poate decide să suspende contul CBAM al declarantului autorizat.

 

4.     Pe lângă amenda menționată la alineatul (2), statele membre aplică sancțiuni administrative sau penale pentru nerespectarea CBAM, în conformitate cu dreptul lor național. Sancțiunile respective trebuie să fie efective, proporționale și cu efect de descurajare.

 

5.     În cazul în care autoritatea CBAM constată că un declarant autorizat nu a respectat obligația de a restitui certificatele CBAM sau a prezentat informații false autorității, autoritatea CBAM impune sancțiunea menționată la alineatul (2) și notifică declarantului autorizat:

 

(a)

faptul că autoritatea CBAM a concluzionat că declarantul autorizat nu respectă obligația de a restitui certificatele CBAM pentru un anumit an, în conformitate cu articolul 22, sau că a prezentat informații false autorității;

 

(b)

motivele care au stat la baza concluziei sale;

 

(c)

cuantumul amenzii impuse declarantului autorizat;

 

(d)

data de la care se datorează amenda;

 

(e)

acțiunea pe care autoritatea competentă consideră că declarantul autorizat trebuie să o întreprindă pentru a-și îndeplini obligațiile prevăzute la litera (a), în funcție de faptele și circumstanțele cazului; și

 

(f)

dreptul declarantului autorizat de a introduce o cale de atac în temeiul dreptului național.

Amendamentul 135

Propunere de regulament

Articolul 27 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2.   Practicile de circumvenție includ situațiile în care o modificare a configurației schimburilor comerciale în ceea ce privește mărfurile incluse în domeniul de aplicare al prezentului regulament nu are altă motivație suficientă sau justificare economică decât evitarea obligațiilor prevăzute în prezentul regulament și constă în înlocuirea acestor mărfuri cu produse ușor modificate , care nu sunt incluse în lista mărfurilor din anexa I , dar care aparțin unui sector inclus în domeniul de aplicare al prezentului regulament.

2.   Practicile de eludare sunt orice măsuri care au scopul de a evita oricare dintre obligațiile prevăzute în prezentul regulament. Acestea sunt situații ce provin dintr-o practică, dintr-un proces sau dintr-o activitate care nu are altă motivație suficientă sau justificare economică decât evitarea sau atenuarea obligațiilor prevăzute în prezentul regulament și pot consta în următoarele elemente, fără a se limita însă la acestea:

Amendamentul 136

Propunere de regulament

Articolul 27 – alineatul 2 – litera a (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(a)

subvenții directe și indirecte, precum regimuri fiscale favorabile, stabilirea prețului la energie, subvenționarea taxelor la export sau alte forme de compensare la export pentru mărfurile vizate de prezentul regulament, pentru a absorbi parțial sau integral costurile asociate unui preț pentru CO2 plătit în țara terță;

Amendamentul 137

Propunere de regulament

Articolul 27 – alineatul 2 – litera b (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(b)

un anumit preț al CO2 plătit într-o țară terță numai pentru mărfurile care urmează să fie exportate în Uniune;

Amendamentul 138

Propunere de regulament

Articolul 27 – alineatul 2 – litera c (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(c)

înlocuirea respectivelor mărfuri cu produse ușor modificate, care nu sunt incluse în lista mărfurilor din anexa I, dar care aparțin unui sector ce intră în domeniul de aplicare al prezentului regulament;

Amendamentul 139

Propunere de regulament

Articolul 27 – alineatul 2 – litera d (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(d)

externalizarea producției de produse din aval care conțin una sau mai multe dintre mărfurile enumerate în anexa I cu scopul de a evita plata prețului CO2 în Uniune;

Amendamentul 140

Propunere de regulament

Articolul 27 – alineatul 2 – litera e (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(e)

expedierea produsului în cauză prin țări terțe cărora nu li se aplică obligații sau li se aplică obligații mai favorabile; sau

Amendamentul 141

Propunere de regulament

Articolul 27 – alineatul 2 – litera f (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(f)

reorganizarea de către exportatori sau producători a modelelor și canalelor proprii de vânzare și producție sau orice alte tipuri de practici duble de vânzare și producție.

Amendamentul 142

Propunere de regulament

Articolul 27 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

3.   Un stat membru sau orice parte afectată sau favorizată de situațiile descrise la alineatul (2) poate notifica Comisia în cazul în care se confruntă , într-o perioadă de două luni în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, cu o scădere semnificativă volumului de mărfuri importate incluse în domeniul de aplicare al prezentului regulament și cu o creștere a volumului importurilor de produse ușor modificate , care nu sunt incluse în lista de mărfuri din anexa I. Comisia monitorizează permanent orice modificare semnificativă a configurației schimburilor comerciale cu mărfuri și produse ușor modificate la nivelul Uniunii .

3.   Un stat membru sau orice parte afectată sau favorizată de oricare dintre situațiile descrise la alineatul (2) poate notifica Comisia în cazul în care se confruntă cu practici de eludare. Părțile interesate, altele decât părțile direct afectate, cum ar fi organizațiile de protecție mediului și organizațiile neguvernamentale, care găsesc dovezi concrete ale eludării prezentului regulament pot, și ele, să notifice Comisia. Comisia monitorizează permanent cu scopul de a identifica practicile de eludare, inclusiv prin supravegherea pieței sau pe baza oricărei surse de informații relevante, precum observațiile și relatările organizațiilor societății civile .

Amendamentul 143

Propunere de regulament

Articolul 27 – alineatul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

4.   Notificarea menționată la alineatul (3) precizează motivele pe care se bazează și include date și statistici relevante privind mărfurile și produsele menționate la alineatul (2) .

4.   Notificarea menționată la alineatul (3) precizează motivele pe care se bazează și include date și statistici relevante în sprijinul declarației că a avut loc o eludare a prezentului regulament. Comisia inițiază o anchetă cu privire la o astfel de declarație prezentată de un stat membru, o parte afectată sau o parte interesată printr-o notificare, cu condiția ca notificarea să îndeplinească cerințele menționate în prezentul alineat sau atunci când Comisia însăși stabilește că ancheta este necesară. La desfășurarea anchetei Comisia poate fi asistată de autoritățile competente și autoritățile vamale. Comisia încheie ancheta în termen de nouă luni de la data notificării. În cazul în care se inițiază o anchetă, Comisia notifică toate autoritățile competente.

Amendamentul 144

Propunere de regulament

Articolul 27 – alineatul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

5.   În cazul în care Comisia, ținând seama de datele, rapoartele și statisticile relevante, inclusiv atunci când sunt furnizate de autoritățile vamale ale statelor membre, are suficiente motive să creadă că circumstanțele menționate la alineatul ( 3 ) se produc într-unul sau mai multe state membre, aceasta este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 28 pentru a completa domeniul de aplicare al prezentului regulament în vederea includerii produselor ușor modificate în scopul combaterii circumvenției .

5.   În cazul în care Comisia, ținând seama de datele, rapoartele și statisticile relevante, inclusiv atunci când sunt furnizate de autoritățile vamale ale statelor membre, are suficiente motive să creadă că circumstanțele menționate la alineatul ( 2 ) se produc într-unul sau mai multe state membre, aceasta este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 28 pentru a completa domeniul de aplicare al prezentului regulament în vederea includerii produselor ușor modificate sau a produselor din aval care conțin una sau mai multe dintre mărfurile enumerate la anexa I ce depășesc un prag minim în scopul combaterii eludării .

Amendamentul 145

Propunere de regulament

Articolul 27 – alineatul 5 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

5a.     Comisia publică într-un raport anual toate anchetele privind eludările și rezultatele acestora. Raportul conține și informații privind situația căilor de atac în curs inițiate împotriva sancțiunilor și informații agregate privind intensitatea emisiilor pe țară de origine pentru diferitele produse enumerate în anexa I.

Amendamentul 146

Propunere de regulament

Capitolul VI a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Capitolul VIa

 

Căi de atac

Amendamentul 147

Propunere de regulament

Articolul 27 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 27a

 

Căi de atac împotriva deciziilor luate de autoritatea CBAM

 

1.     Împotriva deciziilor luate de autoritatea CBAM se poate introduce o cale de atac. Deciziile autorității CBAM care afectează orice persoană interesată, printre care și deciziile privind sancțiunile, eludarea și valorile emisiilor reale, pot face obiectul unei căi de atac. Respectivele decizii produc efecte numai de la data expirării termenului de două luni în care poate fi introdusă calea de atac.

 

2.     O cale de atac introdusă în temeiul alineatului (1) are efect suspensiv.

 

3.     Produsele care fac obiectul unei căi de atac trebuie înregistrate în conformitate cu articolul 25a alineatul (5).

 

4.     Orice parte decizie la o procedură afectată de o poate introduce o cale de atac. Celelalte părți la procedură sunt de drept părți la procedura căii de atac.

 

5.     Se înființează o cameră de recurs, care este alcătuită din trei membri titulari, un președinte și doi membri supleanți. Parlamentul European, Consiliul și Comisia își numesc fiecare câte un membru în cameră. Consiliul numește președintele. Parlamentul European și Consiliul numesc fiecare câte un membru supleant suplimentar.

 

6.     Comisia adoptă, în conformitate cu articolul 28, acte delegate în completarea prezentului regulament, cu scopul de a stabili componența, modul de numire și regulamentul de procedură al camerei de recurs, astfel încât membrii acesteia să fie independenți, inclusiv pe parcursul perioadei de tranziție. În perioada de tranziție, Comisia deține funcțiile camerei de recurs.

Amendamentul 148

Propunere de regulament

Articolul 27 b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 27b

 

Examinarea căilor de atac

 

1.     Camera de recurs analizează dacă o cale de atac este admisibilă.

 

2.     La examinarea unei căi de atac, camera de recurs invită părțile menționate la articolul 27a alineatul (4), ori de câte ori este necesar, să prezinte, într-un termen care urmează să fie stabilit de camera de recurs, observații referitoare la declarațiile celorlalte părți la calea de atac sau la comunicările transmise de camera de recurs.

 

3.     După examinarea admisibilității unei căi de atac, camera de recurs se pronunță asupra acesteia. Camera de recurs poate fie să exercite orice atribuție de competența autorității CBAM, fie să înainteze cazul acesteia din urmă pentru alte măsuri.

 

4.     În cazul în care camera de recurs înaintează cauza autorității CBAM pentru alte măsuri, aceasta din urmă este obligată să respecte concluziile camerei de recurs, în măsura în care faptele sunt aceleași.

 

5.     O decizie a camerei de recurs produce efecte numai de la data expirării termenului de două luni de la comunicarea deciziei sau, dacă în acest termen a fost inițiată o acțiune în fața Tribunalului, de la data respingerii acțiunii în cauză sau a introducerii oricărei căi de atac în fața Curții de Justiție împotriva hotărârii Tribunalului.

Amendamentul 149

Propunere de regulament

Articolul 27 c (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 27c

 

Acțiuni în fața Curții de Justiție

 

1.     Se poate sesiza Tribunalul sau Curtea de Justiție, în conformitate cu articolul 263 din TFUE, împotriva unei decizii a camerei de recurs.

 

2.     În cazul în care camera de recurs nu reușește să adopte o decizie, pot fi introduse acțiuni în constatarea abținerii de a hotărî în fața Tribunalului sau a Curții de Justiție, în conformitate cu articolul 265 din TFUE.

 

3.     Autoritatea CBAM trebuie să ia măsurile necesare pentru a se conforma hotărârii Tribunalului sau, dacă a fost introdusă o cale de atac împotriva acestei hotărâri, a Curții de Justiție.

Amendamentul 150

Propunere de regulament

Articolul 28 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2.   Competența de a adopta acte delegate menționată la articolul 2 alineatele (10) și (11), la articolul 18 alineatul (3) și la articolul 27 alineatul (5) este conferită Comisiei pentru o perioadă de timp nedeterminată.

2.   Competența de a adopta acte delegate menționată la articolul 2 alineatele ( 1a), (6), (10) și (11), la articolul 7 alineatul (7a), la articolul 8 alineatul (3), la articolul 12a alineatul (7), la articolul 18 alineatul (3), la articolul 27 alineatul (5) , la articolul 27a alineatul (6), la articolul 31 alineatul (2) și la articolul 35 alineatul (6 ) este conferită Comisiei pentru o perioadă nedeterminată.

Amendamentul 151

Propunere de regulament

Articolul 28 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

3.   Delegarea de competențe menționată la articolul 2 alineatele (10) și (11), la articolul 18 alineatul (3) și la articolul 27 alineatul (5) poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu.

3.   Delegarea de competențe menționată la articolul 2 alineatele ( 1a), (6), (10) și (11), la articolul 7 alineatul (7a), la articolul 8 alineatul (3), la articolul 12a alineatul (7), la articolul 18 alineatul (3), la articolul 27 alineatul (5 ), la articolul 27a alineatul (6), la articolul 31 alineatul (2) și la articolul 35 alineatul (6 ) poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu.

Amendamentul 152

Propunere de regulament

Articolul 28 – alineatul 7

Textul propus de Comisie

Amendamentul

7.   Un act delegat adoptat în temeiul articolului 2 alineatele (10) și (11), al articolului 18 alineatul (3) și al articolului  27 alineatul ( 5 ) intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European, nici Consiliul nu au formulat obiecțiuni în termen de două luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu, sau în cazul în care, înainte de expirarea termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia cu privire la faptul că nu vor formula obiecțiuni. Respectivul termen se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

7.   Un act delegat adoptat în temeiul articolului 2 alineatele ( 1a), (6), ( 10) și (11), al articolului 7 alineatul (7a), al articolului 8 alineatul (3), al articolului 12a alineatul (7), al articolului 18 alineatul (3) , al articolului 27 alineatul (5), al articolului 27a alineatul (6), al articolului 31 alineatul (2) și al articolului  35 alineatul ( 6 ) intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European, nici Consiliul nu au formulat obiecțiuni în termen de două luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu, sau în cazul în care, înainte de expirarea termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia cu privire la faptul că nu vor formula obiecțiuni. Respectivul termen se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Amendamentul 153

Propunere de regulament

Articolul 30 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1.   Comisia colectează informațiile necesare în vederea extinderii domeniului de aplicare al prezentului regulament la emisiile indirecte și la alte mărfuri decât cele enumerate în anexa I și elaborează metode de calculare a emisiilor încorporate pe baza metodelor privind amprenta de mediu.

1.    În consultare cu părțile interesate relevante, Comisia colectează informațiile necesare pentru extinderea domeniului de aplicare la alte sectoare și produse din aval prevăzute la articolul 2 alineatul (1a) din prezentul regulament și pentru elaborarea metodelor de calculare a emisiilor încorporate pe baza metodelor privind amprenta de mediu.

Amendamentul 260

Propunere de regulament

Articolul 30 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2.   Înainte de încheierea perioadei de tranziție, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind aplicarea prezentului regulament. Raportul conține , în special, o evaluare a posibilităților de a  extinde domeniul de aplicare al emisiilor încorporate la emisiile indirecte și la alte mărfuri expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon decât cele care fac deja obiectul prezentului regulament, precum și o evaluare a sistemului de guvernanță. Acesta conține, de asemenea, evaluarea posibilității de a extinde domeniul de aplicare la emisiile încorporate ale serviciilor de transport , precum și la mărfurile situate în avalul lanțului valoric și la serviciile care pot fi supuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon în viitor .

2.   Înainte de încheierea perioadei de tranziție, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind aplicarea prezentului regulament. Primul raport se concentrează , în special, pe posibilități de îmbunătățire prezentului regulament în vederea atingerii obiectivului unei Uniuni neutre din punct de vedere climatic până cel târziu în 2050 și evaluează posibilitatea de a extinde domeniul de aplicare la emisiile încorporate ale serviciilor de transport. În plus, acesta evaluează particularitățile tehnice ale calculării emisiilor încorporate pentru substanțele chimice organice și polimeri, lanțurile valorice ale acestora și capacitatea mecanismului de a aborda în mod suficient riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon pentru sectoarele respective. Pe baza raportului, Comisia poate , dacă este cazul, să prezinte o propunere legislativă de ajustare a factorului CBAM menționat la articolul 31 sau de amânare intrării în vigoare a articolului 36 alineatul (3) litera (d) în ceea ce privește mărfurile respective .

Amendamentul 157

Propunere de regulament

Articolul 30 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

3.    Raportul Comisiei este însoțit , dacă este cazul , de o propunere legislativă .

3.    După 2028, Comisia monitorizează funcționarea CBAM și prezintă Parlamentului European și Consiliului, o dată la doi ani , un raport cu privire la funcționarea CBAM , pe baza elementelor prevăzute la alineatul (2a) .

Amendamentul 158

Propunere de regulament

Articolul 30 – alineatul 3 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

3a.     Atunci când se produce un eveniment imprevizibil, excepțional și neprovocat, care nu poate fi controlat de una sau mai multe țări terțe cărora li se aplică CBAM, iar evenimentul respectiv are consecințe distructive asupra infrastructurii economice și industriale a țărilor în cauză, Comisia evaluează situația și prezintă Parlamentului European și Consiliului, dacă este cazul, o propunere legislativă de modificare a prezentului regulament, menită să stabilească măsurile provizorii necesare pentru a gestiona aceste circumstanțe excepționale.

Amendamentul 261

Propunere de regulament

Articolul 31 – alineatul 1 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

1a.     Nu se acordă alocări cu titlu gratuit pentru producția în Uniune a produselor enumerate la anexa I începând de la data aplicării CBAM, astfel cum se prevede la articolul 36 alineatul (3).

 

Prin derogare de la primul paragraf de la prezentul alineat, până în 2032, producția acestor produse beneficiază de alocări cu titlu gratuit în cantități reduse. Se aplică un factor CBAM de reducere a alocării cu titlu gratuit pentru producția acestor produse. Factorul CBAM este egal cu 100 % pentru perioada 1 ianuarie 2023-31 decembrie 2026, și, în funcție de aplicarea articolului 36 alineatul (3) litera (d) din prezentul regulament, cu 93 % în 2027, cu 84 % în 2028, cu 69 % în 2029, cu 50 % în 2030, cu 25 % în 2031, ajungând la 0 % în 2032.

 

Factorul CBAM pentru produsele incluse în prezentul regulament după …[data intrării în vigoare a acestuia], în conformitate cu termenul stabilit la articolul 2 alineatul (1a), este egal cu 100 % în primul an, cu 93 % în al doilea an, cu 84 % în al treilea an, cu 69 % în al patrulea an, cu 50 % în al cincilea an, cu 25 % în al șaselea an și ajunge la 0 % după 6 ani.

 

Reducerea alocării cu titlu gratuit se calculează anual ca pondere medie a cererii de alocare cu titlu gratuit pentru producția produselor enumerate în anexa I în raport cu cererea totală de alocare cu titlu gratuit calculată pentru toate instalațiile, pentru perioada relevantă menționată la articolul 11 alineatul (1) din Directiva 2003/87/CE și se aplică factorul CBAM.

Amendamentul 262

Propunere de regulament

Articolul 31 – alineatul 1 b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

1b.     Pentru a asigura condiții de concurență echitabile și prin derogare de la alineatul (1) litera (a) primul și al doilea subparagraf, pentru producția în Uniune a produselor enumerate în anexa I la prezentul regulament continuă să se primească alocări cu titlu gratuit cu condiția ca aceste produse să fie fabricate pentru exportul către țări terțe fără mecanisme de stabilire a prețului carbonului similare cu EU ETS.

 

Până la 31 decembrie 2025, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport în care oferă o evaluare detaliată a efectelor EU ETS și CBAM asupra producției în Uniune a produselor enumerate în anexa I la prezentul regulament care sunt fabricate pentru exportul către țări terțe și asupra evoluției emisiilor globale, precum și o evaluare a compatibilității derogării de la primul paragraf cu normele OMC.

 

După caz, Comisia anexează la raportul respectiv o propunere legislativă care să prevadă o protecție împotriva riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, care să egalizeze prețurile carbonului pentru producția în Uniune de produse enumerate în anexa I la prezentul regulament care sunt fabricate pentru export către țări terțe fără mecanisme de stabilire a prețului carbonului similare cu EU ETS, într-un mod compatibil cu normele OMC până la 31 decembrie 2026, evaluând în special mecanismele potențiale de ajustare la export pentru instalațiile care aparțin celor 10 % dintre cele mai eficiente instalații, astfel cum se prevede la articolul 10a din Directiva 2003/87/CE, având în vedere compatibilitatea cu normele OMC sau orice alte propuneri pe care Comisia le consideră adecvate.

Amendamentul 160

Propunere de regulament

Articolul 31 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2.   Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare care stabilesc o metodologie de calcul pentru reducerea menționată la alineatul (1). Actele de punere în aplicare respective sunt adoptate în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 29 alineatul (2).

2.   Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 28 de completare a prezentului regulament, prin stabilirea unei metodologii de calcul pentru reducerea menționată la alineatul ( 1 ).

Amendamentul 161

Propunere de regulament

Articolul 31 – alineatul 2 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

2a.     Începând din 2025, ca parte a raportului său anual către Parlamentul European și către Consiliu, în conformitate cu articolul 10 alineatul (5) din Directiva 2003/87/CE, Comisia evaluează anual eficacitatea CBAM în combaterea riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon pentru mărfuri produse în Uniune și destinate exportului către țări terțe care nu aplică EU ETS sau un mecanism similar de stabilire a prețului carbonului. Raportul evaluează, în special, evoluția exporturilor Uniunii în sectoarele care fac obiectul CBAM și evoluțiile fluxurilor comerciale și ale emisiilor încorporate ale acestor mărfuri pe piața mondială. În cazul în care raportul concluzionează că există un risc de relocare a emisiilor de dioxid de carbon pentru mărfuri produse în Uniune și destinate exportului către astfel de țări terțe care nu aplică EU ETS sau un mecanism similar de stabilire a prețului carbonului, Comisia prezintă, dacă este cazul, o propunere legislativă de combatere a acestui risc de relocare a emisiilor de dioxid de carbon într-un mod care este în conformitate cu normele OMC și care ține cont de decarbonizarea instalațiilor din Uniune.

Amendamentul 162

Propunere de regulament

Articolul 33 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

3.   Autoritățile vamale comunică autorității competente din statul membru de import , prin intermediul mecanismului de supraveghere instituit în temeiul articolului 56 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 952/2013, informații privind mărfurile importate, inclusiv produsele transformate care rezultă din regimul de perfecționare pasivă. Aceste informații includ numărul EORI al declarantului, codul NC format din 8 cifre, cantitatea, țara de origine și declarantul mărfurilor, data declarației și regimul vamal.

3.   Autoritățile vamale comunică autorității CBAM , prin intermediul mecanismului de supraveghere instituit în temeiul articolului 56 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 952/2013, informații privind mărfurile importate, inclusiv produsele transformate care rezultă din regimul de perfecționare pasivă. Aceste informații includ numărul EORI al declarantului, codul NC format din 8 cifre, cantitatea, țara de origine și declarantul mărfurilor, data declarației și regimul vamal.

Amendamentul 163

Propunere de regulament

Articolul 35 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1.   Fiecare declarant prezintă, pentru fiecare trimestru al unui an calendaristic, un raport („raportul CBAM”) care conține informații privind mărfurile importate în cursul trimestrului respectiv, autorității competente din statul membru de import sau, în cazul în care mărfurile au fost importate în mai multe state membre, autorității competente a statului membru, la alegerea declarantului , în termen de cel mult o lună de la încheierea fiecărui trimestru.

1.   Fiecare declarant prezintă, pentru fiecare trimestru al unui an calendaristic, un raport („raportul CBAM”) care conține informații privind mărfurile importate în cursul trimestrului respectiv, autorității CBAM , în termen de cel mult o lună de la încheierea fiecărui trimestru.

Amendamentul 164

Propunere de regulament

Articolul 35 – alineatul 2 – litera c

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c)

emisiile indirecte totale încorporate reale, exprimate în tone de emisii de CO2e pe tonă pentru fiecare tip de alte mărfuri decât energia electrică, calculate în conformitate cu o metodă prevăzută într-un act de punere în aplicare menționat la alineatul (6);

(c)

emisiile indirecte totale încorporate reale, exprimate în tone de emisii de CO2e pe tonă pentru fiecare tip de alte mărfuri decât energia electrică, calculate în conformitate cu o metodă prevăzută într-un act delegat menționat la alineatul (6);

Amendamentul 165

Propunere de regulament

Articolul 35 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

3.   Autoritatea competentă comunică Comisiei informațiile menționate la alineatul (2) în termen de cel mult două luni de la sfârșitul trimestrului care face obiectul unui raport.

3.   Autoritatea CBAM comunică Comisiei informațiile menționate la alineatul (2) în termen de cel mult două luni de la sfârșitul trimestrului care face obiectul unui raport.

Amendamentul 166

Propunere de regulament

Articolul 35 – alineatul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

4.   Autoritatea competentă impune o sancțiune proporțională și disuasivă declaranților care nu prezintă un raport CBAM.

4.   Autoritatea CBAM impune o sancțiune proporțională și disuasivă declaranților care nu prezintă un raport CBAM.

Amendamentul 167

Propunere de regulament

Articolul 35 – alineatul 5 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

5.   În cazul în care autoritatea competentă stabilește că un declarant nu a respectat obligația de a prezenta un raport CBAM, astfel cum se prevede la alineatul (1), autoritatea competentă impune sancțiunea și notifică declarantului:

5.   În cazul în care autoritatea CBAM stabilește că un declarant nu a respectat obligația de a prezenta un raport CBAM, astfel cum se prevede la alineatul (1), autoritatea CBAM impune sancțiunea și notifică declarantului:

Amendamentul 168

Propunere de regulament

Articolul 35 – alineatul 5 – litera a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a)

faptul că autoritatea competentă a concluzionat că declarantul nu respectă obligația de a prezenta un raport pentru un anumit trimestru;

(a)

faptul că autoritatea CBAM a concluzionat că declarantul nu respectă obligația de a prezenta un raport pentru un anumit trimestru;

Amendamentul 169

Propunere de regulament

Articolul 35 – alineatul 5 – litera e

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(e)

acțiunea pe care autoritatea competentă consideră că declarantul trebuie să o întreprindă pentru a-și îndeplini obligația prevăzută la litera (a), în funcție de faptele și circumstanțele cazului; și

(e)

acțiunea pe care autoritatea CBAM consideră că declarantul trebuie să o întreprindă pentru a-și îndeplini obligația prevăzută la litera (a), în funcție de faptele și circumstanțele cazului; și

Amendamentul 170

Propunere de regulament

Articolul 35 – alineatul 6

Textul propus de Comisie

Amendamentul

6.   Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare privind informațiile care trebuie raportate, procedurile de comunicare a informațiilor menționate la alineatul (3) și conversia prețului carbonului plătit în monedă străină în euro la cursul de schimb mediu anual. De asemenea, Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare pentru definirea suplimentară a elementelor necesare metodei de calcul prevăzute în anexa III, inclusiv stabilirea limitelor sistemelor proceselor de producție, a factorilor de emisie, a valorilor emisiilor reale specifice instalației și a aplicării acestora la mărfuri individuale, precum și stabilirea metodelor de asigurare a fiabilității datelor, inclusiv nivelul de detaliere și verificarea datelor respective. De asemenea, Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare pentru a elabora o metodă de calcul pentru emisiile indirecte încorporate în mărfurile importate.

6.   Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare privind informațiile care trebuie raportate, procedurile de comunicare a informațiilor menționate la alineatul (3) și conversia prețului carbonului plătit în monedă străină în euro la cursul de schimb mediu anual. De asemenea, Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare pentru definirea suplimentară a elementelor necesare metodei de calcul prevăzute în anexa III, inclusiv stabilirea limitelor sistemelor proceselor de producție, a factorilor de emisie, a valorilor emisiilor reale specifice instalației și a aplicării acestora la mărfuri individuale, precum și stabilirea metodelor de asigurare a fiabilității datelor, inclusiv nivelul de detaliere și verificarea datelor respective. De asemenea, Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 28 de completare a prezentului regulament, pentru a elabora o metodă de calcul pentru emisiile indirecte încorporate în mărfurile importate.

Amendamentele 198, 216 și 263

Propunere de regulament

Articolul 36 – alineatul 3 – litera a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a)

Articolele 32-34 se aplică până la 31 decembrie 2025 .

(a)

Articolele 32-34 se aplică până la 31 decembrie 2026 .

Amendamentele 199 și 217

Propunere de regulament

Articolul 36 – alineatul 3 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b)

Articolul 35 se aplică până la 28 februarie 2026 .

(b)

Articolul 35 se aplică până la 28 februarie 2027 .

Amendamentul 264

Propunere de regulament

Articolul 36 – alineatul 3 – litera c

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c)

Articolele 5 și 17 se aplică de la 1 septembrie 2025 .

(c)

Articolele 5 și 17 se aplică de la 1 septembrie 2026 .

Amendamentele 200, 218 și 265

Propunere de regulament

Articolul 36 – alineatul 3 – litera d

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(d)

Articolele 4, 6, 7, 8, 9, 14, 15, 16, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 și 31 se aplică de la 1 ianuarie 2026 .

(d)

Articolele 4, 6, 7, 8, 9, 14, 15, 16, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 și 31 se aplică de la 1 ianuarie 2027 .

Amendamentul 175

Propunere de regulament

Anexa I

Textul propus de Comisie

Lista mărfurilor și a gazelor cu efect de seră

1.

În scopul identificării mărfurilor, prezentul regulament se aplică mărfurilor enumerate în următoarele sectoare care se încadrează în prezent la codurile din Nomenclatura Combinată („NC”) enumerate mai jos și sunt cele din Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului (1).

2.

În sensul prezentului regulament, gazele cu efect de seră aferente mărfurilor care se încadrează în sectoarele enumerate mai jos sunt cele enumerate mai jos pentru fiecare tip de mărfuri.

Ciment

Codul NC

Gaz cu efect de seră

2523 10 00  – Cimenturi nepulverizate numite „clinkers”

Dioxid de carbon

2523 21 00  – Cimenturi Portland albe, chiar colorate artificial

Dioxid de carbon

2523 29 00  – Alte cimenturi Portland

Dioxid de carbon

2523 90 00  – Alte cimenturi hidraulice

Dioxid de carbon

Energie electrică

Codul NC

Gaz cu efect de seră

2716 00 00  – Energie electrică

Dioxid de carbon

Îngrășăminte

Codul NC

Gaz cu efect de seră

2808 00 00  – Acid nitric (azotic); acizi sulfonitrici

Dioxid de carbon și protoxid de azot

2814  – Amoniac, anhidru sau în soluție apoasă

Dioxid de carbon

2834 21 00  – Nitrați (azotați) de potasiu

Dioxid de carbon și protoxid de azot

3102  – Îngrășăminte minerale sau chimice azotate

Dioxid de carbon și protoxid de azot

3105  – Îngrășăminte minerale sau chimice care conțin două sau trei dintre elemente fertilizante azot, fosfor și potasiu; alte îngrășăminte; produse de la acest capitol prezentate fie în tablete sau forme similare, fie în ambalaje cu o greutate brută de maximum 10 kg

Cu excepția următoarelor: 3105 60 00  – Îngrășăminte minerale sau chimice care conțin două elemente fertilizante fosfor și potasiu

Dioxid de carbon și protoxid de azot

Fontă, fier și oțel

Codul NC

Gaz cu efect de seră

72 – Fontă, fier și oțel

Cu excepția următoarelor:

7202  – Feroaliaje

7204  – Deșeuri și resturi de fontă, de fier sau de oțel (fier vechi); deșeuri lingotate din fier sau oțel

Dioxid de carbon

7301 – Palplanșe din fier sau din oțel, chiar perforate sau confecționate din elemente asamblate; profile obținute prin sudare, din fier sau din oțel

Dioxid de carbon

7302  – Materiale de construcție pentru liniile ferate, din fontă, din fier sau din oțel: șine, contrașine și cremaliere, ace și inimi de macaz, macazuri și alte elemente de încrucișare sau de schimbare de cale, traverse, eclise de îmbinare, cuzineți, pene de fixare, plăci de bază, plăci de așezare, plăci de strângere, plăci și bare de ecartament și alte piese special concepute pentru așezarea, îmbinarea sau fixarea șinelor

Dioxid de carbon

7303 00  – Tuburi, țevi și profile tubulare, din fontă

Dioxid de carbon

7304  – Tuburi, țevi și profile tubulare, fără sudură, din fier (cu excepția fontei) sau din oțel:

Dioxid de carbon

7305  – Alte tuburi și țevi (de exemplu, sudate sau nituite), cu secțiunea circulară, cu diametrul exterior peste 406,4  mm, din fier sau din oțel

Dioxid de carbon

7306  – Alte tuburi, țevi și profile tubulare (de exemplu, sudate, nituite, fălțuite sau cu margini simplu apropiate), din fier sau din oțel

Dioxid de carbon

7307  – Accesorii de țevărie (de exemplu, racorduri, coturi, manșoane), din fontă, din fier sau din oțel

Dioxid de carbon

7308  – Construcții și părți de construcții (de exemplu, poduri și elemente de poduri, porți de ecluze, turnuri, piloni, stâlpi, coloane, șarpante, acoperișuri, uși și ferestre și tocurile lor, pervazuri și praguri, obloane, balustrade), din fontă, din fier sau din oțel, cu excepția construcțiilor prefabricate de la poziția 9406 ; table, tole, tije, bare, profile , țevi și produse similare din fontă, din fier sau din oțel, pregătite în vederea utilizării lor în construcții

Dioxid de carbon

7309  – Rezervoare, cisterne, cuve și recipiente similare pentru orice fel de substanțe (cu excepția gazelor comprimate sau lichefiate), din fontă, din fier sau din oțel, cu o capacitate peste 300 l, fără dispozitive mecanice sau termice, chiar căptușite sau izolate termic

Dioxid de carbon

7310  – Rezervoare, butoaie, bidoane, cutii și recipiente similare, pentru orice fel de substanțe (cu excepția gazelor comprimate sau lichefiate), din fontă, din fier sau din oțel, cu o capacitate de maximum 300 l, fără dispozitive mecanice sau termice, chiar căptușite sau izolate termic

Dioxid de carbon

7311  – Recipiente pentru gaze comprimate sau lichefiate, din fontă, din fier sau din oțel

Dioxid de carbon

Aluminiu

Codul NC

Gaz cu efect de seră

7601  – Aluminiu sub formă brută

Dioxid de carbon și perfluorocarburi

7603  – Pulberi și fulgi (paiete) din aluminiu

Dioxid de carbon și perfluorocarburi

7604  – Bare, tije și profile din aluminiu

Dioxid de carbon și perfluorocarburi

7605  – Sârmă din aluminiu

Dioxid de carbon și perfluorocarburi

7606  – Table și benzi de aluminiu, cu o grosime peste 0,2  mm

Dioxid de carbon și perfluorocarburi

7607  – Folii și benzi subțiri din aluminiu (chiar imprimate sau fixate pe hârtie, pe carton, pe materiale plastice sau pe alte suporturi similare), cu o grosime de maximum 0,2  mm (fără suport)

Dioxid de carbon și perfluorocarburi

7608  – Tuburi și țevi din aluminiu

Dioxid de carbon și perfluorocarburi

7609 00 00  – Accesorii de țevărie (de exemplu, racorduri, coturi, manșoane) din aluminiu

Dioxid de carbon și perfluorocarburi

Amendamentul

Lista mărfurilor și a gazelor cu efect de seră

1.

În scopul identificării mărfurilor, prezentul regulament se aplică mărfurilor enumerate în următoarele sectoare care se încadrează în prezent la codurile din Nomenclatura Combinată („NC”) enumerate mai jos și sunt cele din Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului (1).

2.

În sensul prezentului regulament, gazele cu efect de seră aferente mărfurilor care se încadrează în sectoarele enumerate mai jos sunt cele enumerate mai jos pentru fiecare tip de mărfuri.

Ciment

Codul NC

Gaz cu efect de seră

2523 30 00  – Cimenturi aluminoase

Dioxid de carbon

2523 10 00  – Cimenturi nepulverizate numite „clinkers”

Dioxid de carbon

2523 21 00  – Cimenturi Portland albe, chiar colorate artificial

Dioxid de carbon

2523 29 00  – Alte cimenturi Portland

Dioxid de carbon

2523 90 00  – Alte cimenturi hidraulice

Dioxid de carbon

Energie electrică

Codul NC

Gaz cu efect de seră

2716 00 00  – Energie electrică

Dioxid de carbon

Îngrășăminte

Codul NC

Gaz cu efect de seră

2808 00 00  – Acid nitric (azotic); acizi sulfonitrici

Dioxid de carbon și protoxid de azot

2814  – Amoniac, anhidru sau în soluție apoasă

Dioxid de carbon

2834 21 00  – Nitrați (azotați) de potasiu

Dioxid de carbon și protoxid de azot

3102  – Îngrășăminte minerale sau chimice azotate

Dioxid de carbon și protoxid de azot

3105  – Îngrășăminte minerale sau chimice care conțin două sau trei dintre elemente fertilizante azot, fosfor și potasiu; alte îngrășăminte; produse de la acest capitol prezentate fie în tablete sau forme similare, fie în ambalaje cu o greutate brută de maximum 10 kg

Cu excepția următoarelor: 3105 60 00  – Îngrășăminte minerale sau chimice care conțin două elemente fertilizante fosfor și potasiu

Dioxid de carbon și protoxid de azot

Fontă, fier și oțel

Codul NC

Gaz cu efect de seră

72 – Fontă, fier și oțel

Cu excepția următoarelor:

7202  – Feroaliaje

7204  – Deșeuri și resturi de fontă, de fier sau de oțel (fier vechi); deșeuri lingotate din fier sau oțel

Dioxid de carbon

7301 – Palplanșe din fier sau din oțel, chiar perforate sau confecționate din elemente asamblate; profiluri , obținute prin sudare, din fier sau din oțel

Dioxid de carbon

7302  – Materiale de construcție pentru liniile ferate, din fontă, din fier sau din oțel: șine, contrașine și cremaliere, ace și inimi de macaz, macazuri și alte elemente de încrucișare sau de schimbare de cale, traverse, eclise de îmbinare, cuzineți, pene de fixare, plăci de bază, plăci de așezare, plăci de strângere, plăci și bare de ecartament și alte piese special concepute pentru așezarea, îmbinarea sau fixarea șinelor

Dioxid de carbon

7303 00  – Tuburi, țevi și profiluri tubulare, din fontă

Dioxid de carbon

7304  – Tuburi, țevi și profiluri tubulare, fără sudură, din fier sau din oțel:

Dioxid de carbon

7305  – Alte tuburi și țevi (de exemplu, sudate sau nituite), cu secțiunea circulară, cu diametrul exterior peste 406,4  mm, din fier sau din oțel

Dioxid de carbon

7306  – Alte tuburi, țevi și profiluri tubulare (de exemplu sudate, nituite, fălțuite sau cu margini simplu apropiate), din fier sau din oțel

Dioxid de carbon

7307  – Accesorii de țevărie (de exemplu racorduri, coturi, manșoane) din fontă, din fier sau din oțel

Dioxid de carbon

7308  – Construcții și părți de construcții (de exemplu, poduri și elemente de poduri, porți de ecluze, turnuri, piloni, stâlpi, coloane, șarpante, acoperișuri, uși și ferestre și tocurile lor, pervazuri și praguri, obloane, balustrade) din fontă, din fier sau din oțel, cu excepția construcțiilor prefabricate de la poziția 9406 ; table, tole, tije, bare, profiluri , țevi și produse similare, din fontă, din fier sau din oțel, pregătite în vederea utilizării lor în construcții

Dioxid de carbon

7309  – Rezervoare, cisterne, cuve și recipiente similare pentru orice fel de substanțe (cu excepția gazelor comprimate sau lichefiate) din fontă, din fier sau din oțel, cu o capacitate peste 300 l, fără dispozitive mecanice sau termice, chiar căptușite sau izolate termic

Dioxid de carbon

7310  – Rezervoare, butoaie, bidoane, cutii și recipiente similare, pentru orice fel de substanțe (cu excepția gazelor comprimate sau lichefiate), din fontă, din fier sau din oțel, cu o capacitate de maximum 300 l, fără dispozitive mecanice sau termice, chiar căptușite sau izolate termic

Dioxid de carbon

7311  – Recipiente pentru gaze comprimate sau lichefiate, din fontă, din fier sau din oțel

Dioxid de carbon

Aluminiu

Codul NC

Gaz cu efect de seră

7601  – Aluminiu sub formă brută

Dioxid de carbon și perfluorocarburi

7603  – Pulberi și fulgi (paiete) din aluminiu

Dioxid de carbon și perfluorocarburi

7604  – Bare, tije și profiluri din aluminiu

Dioxid de carbon și perfluorocarburi

7605  – Sârmă din aluminiu

Dioxid de carbon și perfluorocarburi

7606  – Table și benzi de aluminiu, cu o grosime peste 0,2  mm

Dioxid de carbon și perfluorocarburi

7607  – Folii și benzi subțiri din aluminiu (chiar imprimate sau fixate pe hârtie, pe carton, pe materiale plastice sau pe alte suporturi similare), cu o grosime de maximum 0,2  mm (fără suport)

Dioxid de carbon și perfluorocarburi

7608  – Tuburi și țevi din aluminiu

Dioxid de carbon și perfluorocarburi

7609 00 00  – Accesorii de țevărie (de exemplu, racorduri, coturi, manșoane) din aluminiu

Dioxid de carbon și perfluorocarburi

Substanțe chimice

Codul NC

Gaz cu efect de seră

29 – Substanțe chimice organice

Dioxid de carbon

280410000  – Hidrogen

Dioxid de carbon

281410000  – Amoniac anhidru

Dioxid de carbon

2814 20 00  – Amoniac în soluție apoasă

Dioxid de carbon

Polimeri

Codul NC

Gaz cu efect de seră

39 – Materiale plastice și articole din materiale plastice

Dioxid de carbon și protoxid de azot

Amendamentul 176

Propunere de regulament

Anexa III – punctul 2 – titlu

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2.

Determinarea emisiilor directe reale încorporate pentru mărfurile simple

2.

Determinarea emisiilor reale încorporate pentru mărfurile simple

Amendamentul 177

Propunere de regulament

Anexa III – punctul 2 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Pentru determinarea emisiilor reale specifice încorporate ale mărfurilor simple produse într-o instalație dată, se iau în considerare numai emisiile directe. În acest scop, se aplică următoarea ecuație:

Pentru determinarea emisiilor reale specifice încorporate ale mărfurilor simple produse într-o instalație dată, se iau în considerare atât emisiile directe , cât și cele indirecte . În acest scop, se aplică următoarea ecuație:

Amendamentul 178

Propunere de regulament

Anexa III – punctul 2 – paragraful 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

„Emisii atribuite” înseamnă acea parte a emisiilor directe ale instalației din perioada de raportare care sunt cauzate de procesul de producție care generează mărfurile g atunci când se aplică limitele de sistem ale procesului definit în actele de punere în aplicare adoptate în temeiul articolului 7 alineatul (6). Emisiile atribuite se calculează folosind următoarea ecuație:

AttrEmg = DirEm

„Emisii atribuite” înseamnă acea parte a emisiilor instalației din perioada de raportare care sunt cauzate de procesul de producție care generează mărfurile g atunci când se aplică limitele de sistem ale procesului definit în actele de punere în aplicare adoptate în temeiul articolului 7 alineatul (6). Emisiile atribuite se calculează folosind următoarea ecuație:

Attrg = DirEm + Emel–Emel, exp

Amendamentul 179

Propunere de regulament

Anexa III – punctul 3 – titlu

Textul propus de Comisie

Amendamentul

3.

Determinarea emisiilor directe reale încorporate pentru mărfuri complexe

3.

Determinarea emisiilor reale încorporate pentru mărfuri complexe

Amendamentul 180

Propunere de regulament

Anexa III – punctul 4 – paragraful 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

În scopul determinării valorilor implicite, se utilizează numai valorile reale pentru determinarea emisiilor încorporate. În absența datelor reale, pot fi utilizate valori din literatura de specialitate. Comisia publică orientări privind abordarea adoptată pentru corectarea gazelor reziduale sau a gazelor cu efect de seră utilizate drept contribuție la proces, înainte de colectarea datelor necesare pentru a determina valorile implicite relevante pentru fiecare tip de mărfuri enumerate în anexa I. Valorile implicite se determină pe baza celor mai bune date disponibile. Acestea sunt revizuite periodic prin acte de punere în aplicare pe baza celor mai recente și fiabile informații, inclusiv pe baza informațiilor furnizate de o țară terță sau de un grup de țări terțe.

În scopul determinării valorilor implicite, se utilizează numai valorile reale din țara în care au avut loc emisiile reale pentru determinarea emisiilor încorporate. În absența datelor reale sau atunci când utilizarea datelor reale ar conduce la valori implicite mici, care favorizează comportamentul de parazitism , pot fi utilizate valori din literatura de specialitate. Comisia publică orientări privind abordarea adoptată pentru corectarea gazelor reziduale sau a gazelor cu efect de seră utilizate drept contribuție la proces, înainte de colectarea datelor necesare pentru a determina valorile implicite relevante pentru fiecare tip de mărfuri enumerate în anexa I. Valorile implicite se determină pe baza celor mai bune date disponibile. Cele mai bune date disponibile se bazează, în măsura posibilului, pe informații fiabile și disponibile public cu privire la tipul de tehnologie și de procese folosite, proiectarea instalațiilor, originea materiilor prime și a mărfurilor simple folosite în procesul de producție, sursa de energie și alte date. Valorile implicite sunt revizuite periodic prin actele de punere în aplicare menționate la articolul 7 alineatul (6) pe baza celor mai recente și fiabile informații, inclusiv pe baza informațiilor furnizate de o țară terță sau de un grup de țări terțe.

Amendamentul 181

Propunere de regulament

Anexa III – punctul 4 – punctul 4.1 – paragraful 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

În cazul în care emisiile reale nu pot fi determinate în mod adecvat de către declarantul autorizat, se utilizează valori implicite. Aceste valori se stabilesc la intensitatea medie a emisiilor pentru fiecare țară exportatoare și pentru fiecare dintre mărfurile enumerate în anexa I, în afară de energia electrică, la care se adaugă o majorare, care urmează să fie stabilită în actele de punere în aplicare a prezentului regulament. În cazul în care nu se pot aplica date fiabile pentru țara exportatoare pentru un tip de mărfuri, valorile implicite se bazează pe intensitatea medie a emisiilor a  10  % din instalațiile UE cu cele mai slabe performanțe pentru tipul respectiv de mărfuri.

În cazul în care emisiile reale nu pot fi determinate în mod adecvat de către declarantul autorizat, se utilizează valori implicite. Aceste valori se stabilesc la intensitatea medie a emisiilor pentru 10 % din instalațiile cu cele mai slabe performanțe din fiecare țară exportatoare și pentru fiecare dintre mărfurile enumerate în anexa I, în afară de energia electrică, la care se adaugă o majorare, care urmează să fie stabilită în actele de punere în aplicare a prezentului regulament. În cazul în care nu se pot aplica date fiabile pentru țara exportatoare pentru un tip de mărfuri, valorile implicite se bazează pe intensitatea medie a emisiilor a  5  % din instalațiile UE cu cele mai slabe performanțe pentru tipul respectiv de mărfuri. Valorile implicite nu trebuie să fie în niciun caz mai mici decât emisiile încorporate probabile, iar exportatorul nu trebuie să aibă avantaje rezultând din nefurnizarea de date fiabile privind emisiile reale, astfel încât să se folosească valori implicite.

Amendamentul 182

Propunere de regulament

Anexa III – punctul 4 – punctul 4.2 – punctul 4.2.1 – paragraful 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Valorile implicite specifice se bazează pe cele mai bune date aflate la dispoziția Comisiei care determină factorul de emisie mediu de CO2 în tone de CO2 per megawatt-oră de surse de stabilire a prețurilor din țara terță, grupul de țări terțe sau regiunea dintr-o țară terță.

Valorile implicite specifice se bazează pe 10 % din instalațiile cu cele mai slabe performanțe care produc energie electrică în țara terță, grupul de țări terțe sau regiunea dintr-o țară terță.

Amendamentul 183

Propunere de regulament

Anexa III a (nouă)

Textul propus de Comisie

 

Amendamentul

Anexa IIIa

Metodologia de calcul al reducerii numărului de certificate CBAM datorită alocării cu titlu gratuit în cadrul EU ETS

Image 1C0322023RO39910120220623RO0015.000139923991P9_TC1-COD(2022)0166Poziția Parlamentului European adoptată în primă lectură la 23 iunie 2022 în vederea adoptării Regulamentului (UE) 2022/… al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 în ceea ce privește o măsură specifică de acordare a unui sprijin temporar cu caracter excepțional în cadrul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia(Întrucât s-a ajuns la un acord între Parlament şi Consiliu, poziţia Parlamentului corespunde cu actul legislativ final, Regulamentul (UE) 2022/1033.)C0322023RO40010120220623RO0016.000140024001P9_TC1-COD(2022)0090Poziția Parlamentului European adoptată în primă lectură la 23 iunie 2022 în vederea adoptării Regulamentului (UE) 2022/… al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentelor (UE) 2017/1938 și (CE) nr. 715/2009 în ceea ce privește înmagazinarea gazelor(Întrucât s-a ajuns la un acord între Parlament şi Consiliu, poziţia Parlamentului corespunde cu actul legislativ final, Regulamentul (UE) 2022/1032.)C0322023RO40110120220623RO0017.000140124011P9_TC1-COD(2022)0031Poziția Parlamentului European adoptată în primă lectură la 23 iunie 2022 în vederea adoptării Regulamentului (UE) 2022/… al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2021/953 privind cadrul pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19 (certificatul digital al UE privind COVID) pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19(Întrucât s-a ajuns la un acord între Parlament şi Consiliu, poziţia Parlamentului corespunde cu actul legislativ final, Regulamentul (UE) 2022/1034.)C0322023RO40210120220623RO0018.000140224021P9_TC1-COD(2022)0030Poziția Parlamentului European adoptată în primă lectură la 23 iunie 2022 în vederea adoptării Regulamentului (UE) 2022/… al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2021/954 privind cadrul pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19 (certificatul digital al UE privind COVID) referitor la resortisanții țărilor terțe aflați în situație de ședere legală sau care au reședință legală pe teritoriul statelor membre, pe durata pandemiei de COVID-19(Întrucât s-a ajuns la un acord între Parlament şi Consiliu, poziţia Parlamentului corespunde cu actul legislativ final, Regulamentul (UE) 2022/1035.)

Amendamentul 184

Propunere de regulament

Anexa V – partea 1 – paragraful 1 – litera c

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c)

vizitele la instalații ale verificatorului sunt obligatorii, cu excepția cazului în care sunt îndeplinite criterii specifice pentru renunțarea la vizita la instalație;

(c)

vizitele la instalații ale verificatorului sunt obligatorii, cu excepția cazului în care sunt îndeplinite criterii specifice pentru renunțarea la vizita la instalație prevăzută la articolul 8 alineatul (3) ;


(1)  Chestiunea a fost retrimisă pentru negocieri interinstituționale comisiei competente în temeiul articolului 59 alineatul (4) al patrulea paragraf din Regulamentul de procedură (A9-0160/2022).

(31)  Comunicarea Comisiei din 11 decembrie 2019 Pactul verde european, [COM(2019)0640].

(32)  Comunicarea Comisiei din 12 mai 2021 intitulată „Calea către o planetă sănătoasă pentru toți” [COM(2021)0400].

(31)  Comunicarea Comisiei din 11 decembrie 2019 – Pactul verde european, [COM(2019)0640].

(32)  Comunicarea Comisiei din 12 mai 2021 intitulată „Calea către o planetă sănătoasă pentru toți” [COM(2021)0400].

(33)  JO L 282, 19.10.2016, p. 4.

(33)  JO L 282, 19.10.2016, p. 4.

(35)  Regulamentul (UE) 2021/1119 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 iunie 2021 de instituire a cadrului pentru realizarea neutralității climatice și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 401/2009 și (UE) 2018/1999 („Legea europeană a climei”) (JO L 243, 9.7.2021, p. 1).

(35)  Regulamentul (UE) 2021/1119 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 iunie 2021 de instituire a cadrului pentru realizarea neutralității climatice și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 401/2009 și (UE) 2018/1999 („Legea europeană a climei”) (JO L 243, 9.7.2021, p. 1).

(36)  IPCC, 2018: Încălzirea globală cu 1,5 oC. Un raport special al IPCC privind impactul încălzirii globale cu 1,5 oC peste nivelurile preindustriale și direcțiile conexe de evoluție a emisiilor globale de gaze cu efect de seră, în contextul consolidării răspunsului mondial la amenințarea reprezentată de schimbările climatice, al dezvoltării durabile și al eforturilor de eradicare a sărăciei [Masson-Delmotte, V., P. Zhai, H.-O. Pörtner, D. Roberts, J. Skea, P.R. Shukla, A. Pirani, W. Moufouma-Okia, C. Péan, R. Pidcock, S. Connors, J.B.R. Matthews, Y. Chen, X. Zhou, M.I. Gomis, E. Lonnoy, T. Maycock, M. Tignor , and T. Waterfield (eds.)].

(36)  IPCC, 2018: Încălzirea globală cu 1,5 oC. Un raport special al IPCC privind impactul încălzirii globale cu 1,5 oC peste nivelurile preindustriale și direcțiile conexe de evoluție a emisiilor globale de gaze cu efect de seră, în contextul consolidării răspunsului mondial la amenințarea reprezentată de schimbările climatice, al dezvoltării durabile și al eforturilor de eradicare a sărăciei [Masson-Delmotte, V., P. Zhai, H.-O. Pörtner, D. Roberts, J. Skea, P.R. Shukla, A. Pirani, W. Moufouma-Okia, C. Péan, R. Pidcock, S. Connors, J.B.R. Matthews, Y. Chen, X. Zhou, M.I. Gomis, E. Lonnoy, T. Maycock, M. Tignor și T. Waterfield (eds.)].

(47)  Recomandarea 2013/179/UE a Comisiei din 9 aprilie 2013 privind utilizarea unor metode comune pentru măsurarea și comunicarea performanței de mediu pe durata ciclului de viață a produselor și organizațiilor (JO L 124, 4.5.2013, p. 1).

(47)  Recomandarea 2013/179/UE a Comisiei din 9 aprilie 2013 privind utilizarea unor metode comune pentru măsurarea și comunicarea performanței de mediu pe durata ciclului de viață a produselor și organizațiilor (JO L 124, 4.5.2013, p. 1).

(1a)   Regulamentul (UE) 2021/947 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iunie 2021 de instituire a Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională – „Europa globală”, de modificare și abrogare a Deciziei nr. 466/2014/UE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Regulamentului (UE) 2017/1601 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 480/2009 al Consiliului (JO L 209, 14.6.2021, p. 1).

(51)  Acord interinstituțional între Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană privind o mai bună legiferare (JO L 123, 12.5.2016, p. 1).

(51)  Acord interinstituțional între Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană privind o mai bună legiferare (JO L 123, 12.5.2016, p. 1).

(1)  Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun (JO L 256, 7.9.1987, p. 1).

(1)  Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun (JO L 256, 7.9.1987, p. 1).


Top