Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0353

    Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind instituirea unui cadru de facilitare a investițiilor durabile

    COM/2018/353 final

    Bruxelles, 24.5.2018

    COM(2018) 353 final

    2018/0178(COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    privind instituirea unui cadru de facilitare a investițiilor durabile

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    {SEC(2018) 257 final}
    {SWD(2018) 264 final}
    {SWD(2018) 265 final}


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

       Motivele și obiectivele propunerii

    Prezenta propunere se înscrie în contextul mai larg al unei inițiative a Comisiei privind dezvoltarea durabilă. Aceasta pune bazele unui cadru al UE ce așază considerațiile de mediu, sociale și de guvernanță în centrul sistemului financiar, pentru a sprijini procesul de transformare a economiei Europei într-un sistem circular, mai verde și mai rezilient. Pentru a crește gradul de durabilitate al investițiilor, factorii de mediu, sociali și de guvernanță ar trebui avuți în vedere în procesul de luare a deciziilor de investiții, atunci când se iau în considerare factori cum ar fi emisiile de gaze cu efect de seră, epuizarea resurselor sau condițiile de muncă. Prezenta propunere, precum și actele legislative propuse în paralel cu ea, au drept obiectiv integrarea aspectelor de mediu, sociale și de guvernanță în procesul investițional și consultativ, în mod coerent, în toate sectoarele. Propunerea ar trebui să garanteze că participanții la piața financiară (societățile de administrare a OPCVM, AFIA, societățile de asigurare, IORP, administratorii EuVECA și administratorii EuSEF), distribuitorii de asigurări sau consilierii în materie de investiții care primesc un mandat din partea clienților sau beneficiarilor lor de a lua decizii de investiții în numele acestora integrează considerațiile ESG în procesele lor interne și își informează clienții în această privință. În plus, pentru a ajuta investitorii să compare amprenta de carbon a investițiilor, propunerile introduc noi categorii de indici de referință pentru impact scăzut de carbon și impact pozitiv de carbon. Aceste propuneri, care se susțin reciproc, ar trebui să faciliteze în întreaga UE investițiile în proiecte și active durabile.

    În particular, prezenta propunere stabilește criterii uniforme pentru a stabili dacă o activitate economică este durabilă din punctul de vedere al mediului. De asemenea, aceasta instituie un proces care implică o platformă multipartită în vederea instituirii unui sistem uniform de clasificare al UE pe baza unui set de criterii specifice, pentru a stabili care activități economice sunt considerate durabile.

    Astfel, actorilor economici și investitorilor le-ar fi mai clar care activități sunt considerate durabile și acest lucru i-ar ajuta în luarea deciziilor lor cu privire la investiții. Aceasta ar contribui la asigurarea faptului că strategiile de investiții sunt orientate către activități economice care contribuie cu adevărat la îndeplinirea obiectivelor de mediu, respectând totodată standarde minime sociale și de guvernanță. O mai mare claritate cu privire la ceea ce poate fi considerat drept o investiție durabilă din punctul de vedere al mediului va facilita accesul la piața de capital transfrontalieră pentru investițiile durabile din punctul de vedere al mediului.

    Pachetul Comisiei se înscrie în direcția eforturilor globale către o economie mai durabilă. Guvernele din întreaga lume au ales o cale mai durabilă pentru planeta noastră și pentru economie, prin adoptarea Acordului de la Paris din 2016 privind schimbările climatice și a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă a Organizației Națiunilor Unite (ONU).

    UE este angajată în direcția unei dezvoltări care să satisfacă nevoile prezentului fără a compromite posibilitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi. Durabilitatea ocupă de multă vreme o poziție centrală în cadrul proiectului european. Tratatele UE recunosc dimensiunile sale sociale și de mediu, care ar trebui să fie abordate împreună.

    Comunicarea din 2016 a Comisiei privind următorii pași către un viitor european durabil stabilește o legătură între obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) 1 ale Agendei 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă și cadrul de politici european, pentru a garanta că toate acțiunile și inițiativele de politică ale UE, în cadrul UE și la nivel mondial, țin cont de ODD de la bun început. De asemenea, UE este pe deplin angajată în atingerea obiectivelor UE 2030 în materie de climă și energie și în integrarea dezvoltării durabile în politicile UE, astfel cum a anunțat Jean-Claude Juncker în orientările politice pentru Comisia Europeană 2  din 2014. Prin urmare, multe dintre prioritățile de politică ale Comisiei Europene pentru perioada 2014­2020 contribuie la obiectivele UE în domeniul climei și la punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Printre acestea se numără Planul de investiții pentru Europa 3 , Pachetul privind economia circulară 4 , Pachetul privind uniunea energetică 5 , versiunea actualizată a Strategiei UE în domeniul bioeconomiei 6 , uniunea piețelor de capital 7 și bugetul UE pentru perioada 2014-2020, inclusiv Fondul de coeziune și proiectele de cercetare. În plus, Comisia a lansat o platformă multipartită care să monitorizeze și să facă schimb de bune practici cu privire la punerea în aplicare a ODD.

    Realizarea obiectivelor de durabilitate ale UE necesită investiții importante. Numai în domeniul climei și al energiei, se estimează că este necesară o investiție anuală suplimentară de 180 de miliarde EUR pentru a îndeplini obiectivele climatice și energetice până în 2030 8 . O parte semnificativă a acestor fluxuri financiare va trebui să provină din sectorul privat. Eliminarea acestui decalaj în materie de investiții înseamnă o reorientare semnificativă a fluxurilor de capital privat către investiții mai durabile și necesită o regândire globală a cadrului financiar european.

    În acest context, Comisia a înființat în decembrie 2016 un grup de experți la nivel înalt (HLEG) în vederea elaborării unei strategii a UE privind finanțarea durabilă. Grupul de experți la nivel înalt și-a publicat raportul final 9 la 31 ianuarie 2018. Acest raport a oferit o viziune cuprinzătoare asupra finanțării durabile pentru Europa și a identificat două imperative pentru sistemul financiar din Europa. Primul este îmbunătățirea contribuției finanțării la creșterea durabilă și favorabilă incluziunii. Al doilea este consolidarea stabilității financiare prin includerea factorilor de mediu, sociali și de guvernanță în procesul de luare a deciziilor de investiții. HLEG a emis opt recomandări-cheie care, în opinia sa, sunt elemente esențiale pentru construirea unui sistem financiar durabil în Europa. Printre aceste recomandări, HLEG solicită instituirea unui sistem de clasificare solid din punct de vedere tehnic la nivelul UE care să ofere claritate cu privire la ceea ce este „verde” sau „durabil” — o așa-numită taxonomie a durabilității. Sfatul grupului de experți a fost să se înceapă, ca prim pas, cu stabilirea momentului în care o activitate economică poate fi considerată durabilă din punctul de vedere al mediului.

    În continuarea lucrărilor HLEG, Comisia a publicat la 8 martie 2018 un Plan de acțiune privind finanțarea creșterii durabile 10 . În acest plan Comisia s-a angajat să prezinte o propunere legislativă în al doilea trimestru al anului 2018, asigurând elaborarea treptată a unei taxonomii a UE pentru activitățile în materie de schimbări climatice, precum și pentru cele durabile din punct de vedere social și din punctul de vedere al mediului, valorificând lucrările existente, după caz. Scopul este de a integra taxonomia viitoare a UE în dreptul UE și de a furniza bazele pentru utilizarea unui astfel de sistem de clasificare în diferite domenii (de exemplu, standarde, etichete, indici de referință în materie de durabilitate).

       Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

    Propunerea stabilește criteriile și procesul de identificare a investițiilor durabile din punctul de vedere al mediului, pentru a garanta că piața unică nu este denaturată prin interpretări diferite ale acestui concept în diferitele state membre. Prezenta propunere este coerentă cu alte dispoziții de politică din domeniul pieței unice și al piețelor financiare, întrucât nu aduce atingere niciunei dispoziții existente, ci permite ca dispozițiile legale existente și viitoare să utilizeze și să se bazeze în viitor pe conceptul comun de investiție durabilă din punctul de vedere al mediului. Nu există diferențe sau neconcordanțe în raport cu alte dispoziții de politică referitoare la piața unică.

       Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Propunerea vine în completarea politicilor actuale ale UE în materie de mediu și climă. O înțelegere comună a ceea ce constituie investiții durabile din punctul de vedere al mediului va completa politicile actuale de mediu ale UE, oferind un punct de referință pe care acestea să îl poată utiliza în viitor, astfel încât politicile respective să se dezvolte mai sistematic în întreaga Uniune. Propunerea se bazează pe politicile existente și utilizează conceptele elaborate în cadrul acestora, în vederea asigurării coerenței. Propunerea valorifică conceptele elaborate în cadrul celui de Al 7-lea program de acțiune pentru mediu, 11 al Directivei-cadru privind apa 12 , al planului de acțiune pentru economia circulară 13 , al Directivei privind emisiile industriale 14 , de exemplu când se fac trimiteri la Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, al Regulamentului privind eticheta ecologică 15 , al Nomenclatorului statistic al activităților economice în Comunitatea Europeană (NACE) 16 , al clasificării activităților și al cheltuielilor în materie de protecție a mediului (CEPA) și al clasificării activităților de gestionare a resurselor (CReMA) 17 .

    2.    TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

       Temei juridic

    Articolul 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) conferă Parlamentului European și Consiliului competența de a adopta măsurile privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre care au ca obiect instituirea și funcționarea pieței interne. Articolul 114 din TFUE permite UE să ia măsuri pentru a elimina actualele obstacole din calea exercitării libertăților fundamentale și să prevină apariția unor astfel de obstacole, inclusiv a celor care diminuează posibilitățile operatorilor economici, inclusiv ale investitorilor, de a profita pe deplin de avantajele pieței interne.

    În prezent, statele membre prezintă diferențe în ceea ce privește interpretările lor cu privire la ceea ce poate fi numit investiție durabilă. Unele state membre au instituit sisteme de etichetare sau inițiative conduse de piață pentru a determina ce se califică drept „verde” în contextul investițiilor; altele nu au nicio normă în vigoare, însă este probabil să legifereze în acest domeniu pe baza propriei definiții a investițiilor durabile. Etichetele naționale bazate pe criterii diferite de stabilire a activităților economice care se califică drept durabile din punctul de vedere al mediului îngreunează, pentru investitori, compararea investițiilor verzi și, prin urmare, descurajează investițiile transfrontaliere.

    Divergențele existente sunt, de asemenea, o povară pentru operatorii economici care trebuie să se conformeze unor norme diferite în state membre diferite. Pentru a aborda divergențele existente și a preveni apariția unor noi obstacole în calea pieței interne, prezenta propunere stabilește o definiție standard la nivelul UE a ceea ce se califică drept activitate economică durabilă din punctul de vedere al mediului în scopuri investiționale. Scopul acestei propuneri este de a standardiza în întreaga Uniune conceptul de investiție durabilă din punctul de vedere al mediului, facilitând astfel investițiile în activități economice durabile din punctul de vedere al mediului, atât la nivel național, cât și în mai multe țări din UE. Conceptul standardizat va permite, de asemenea, agenților economici să atragă mai ușor investiții din străinătate.

    Articolul 114 din TFUE oferă temeiul juridic pe baza căruia UE poate adopta prezenta propunere, întrucât obiectivul ei este de a facilita investițiile pe întreg teritoriul UE în activități economice durabile, indiferent de granițele naționale.

       Subsidiaritate (pentru competență neexclusivă)

    Prezenta propunere respectă principiul subsidiarității, prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE). Acest principiu prevede că se pot lua măsuri la nivelul UE numai dacă obiectivele avute în vedere nu pot fi atinse la un nivel inferior.

    Actuala lipsă de claritate cu privire la ceea ce constituie o activitate economică durabilă din punctul de vedere al mediului ar putea fi exacerbată dacă statele membre încearcă să ia măsuri în paralel în acest domeniu, fără să se coordoneze. Având în vedere angajamentele față de obiectivele politicii în domeniul mediului și al climei, atât la nivel internațional (de exemplu, Acordul de la Paris), cât și la nivelul UE, din ce în ce mai multe state membre sunt susceptibile de a analiza posibilitatea de a introduce etichete pentru produse financiare durabile, utilizând propriile taxonomii personalizate. Aceasta nu ar face decât să înmulțească obstacolele naționale care împiedică funcționarea piețelor de capital pentru strângerea de fonduri pentru proiecte durabile. Diversificarea sistemelor de clasificare ar spori fragmentarea pieței și ar duce la probleme de concurență, consecința fiind că investitorilor le-ar fi mai dificil și mai costisitor să înțeleagă ce este și ce nu este durabil.

    Criteriile pentru determinarea a ceea ce constituie o activitate durabilă în scopuri investiționale ar trebui, prin urmare, să fie standardizate la nivel european. În consecință, ar trebui stabilit, prin intermediul unui proces care să implice toate părțile interesate relevante, un sistem uniform de clasificare la nivelul UE. Acest lucru le va permite operatorilor economici să atragă cu mai mare ușurință capital pentru investiții durabile din întreaga UE. Va fi un prim pas spre combaterea marketingului de dezinformare în privința aspectelor ecologice („greenwashing”) și va permite investitorilor să identifice cu mai mare ușurință criteriile aplicate pentru clasificarea unui produs financiar ca fiind „verde” sau durabil. Propunerea este concepută astfel încât să remedieze deficiențele cadrului juridic existent prin stabilirea de criterii-standard pentru evaluarea a ceea ce înseamnă investiții durabile din punctul de vedere al mediului. Acțiunea la nivelul UE este mai eficientă pentru garantarea uniformității și a certitudinii juridice în ceea ce privește exercitarea libertăților garantate de tratat.

       Proporționalitate

    Prezenta propunere respectă principiul proporționalității, prevăzut la articolul 5 din TUE. Măsurile propuse vor crea stimulente pentru investiții în activități „verzi”, fără a penaliza alte investiții. Măsurile sunt necesare pentru a le aduce investitorilor clarificări prin standardizarea, la nivelul UE, a criteriilor utilizate pentru a evalua gradul de durabilitate din punctul de vedere al mediului al unei investiții. Existența unor criterii-standard le va permite investitorilor să identifice cu mai mare ușurință durabilitatea relativă, din punctul de vedere al mediului, a unei investiții și să compare investițiile, atât la nivel național, cât și între statele membre.

    Propunerea este menită să abordeze divergențele de la nivelul taxonomiilor naționale existente și al inițiativelor bazate pe piață de la nivel național, cu scopul de a combate riscul de „greenwashing” și de a permite operatorilor economici să strângă mai ușor fonduri la nivel transfrontalier pentru activități durabile din punctul de vedere al mediului, precum și de a încerca să instituie condiții de concurență echitabile pentru toți participanții la piață.

    În ceea ce privește costurile unei astfel de armonizări pentru participanții la piața financiară, propunerea introduce o obligație de divulgare numai pentru cei care oferă produse financiare despre care pretind că sunt durabile din punctul de vedere al mediului. Acest lucru va deveni aplicabil numai după ce sistemul de clasificare al UE va fi fost elaborat. În plus, abordarea adoptată în prezenta propunere oferă un grad suficient de flexibilitate pentru ca statele membre să decidă cu privire la detaliile specifice ale etichetelor naționale, cum ar fi flexibilitatea pentru participanții la piața financiară în ceea ce privește gradul în care produsul financiar oferit conține active considerate durabile din punctul de vedere al mediului în conformitate cu sistemul de clasificare al UE.

    În consecință, propunerea nu depășește ceea ce este necesar pentru a soluționa problemele la nivelul UE.

       Alegerea instrumentului

    Prezenta propunere este concepută pentru a standardiza modul în care se determină gradul de durabilitate din punctul de vedere al mediului al unei investiții, prin stabilirea criteriilor pe care trebuie să le îndeplinească respectiva investiție, astfel încât să se evite abordările naționale divergente. Alegerea unui alt tip de instrument, cum ar fi o măsură fără caracter legislativ sau o directivă care să prevadă o armonizare minimă, ar lăsa statelor membre libertatea de a defini ce înseamnă o investiție durabilă din punctul de vedere al mediului pe baza unor clasificări divergente ale activităților economice. O astfel de marjă de apreciere ar putea crește gradul de fragmentare al pieței unice și ar însemna că produse financiare cu o slabă performanță de mediu vor continua să fie etichetate drept „durabile din punctul de vedere al mediului”. Prezenta propunere garantează că participanții la piața financiară care oferă produse financiare drept investiții durabile din punctul de vedere al mediului sau drept investiții cu caracteristici similare indică în mod clar investitorilor motivul pentru care aceste produse pot fi considerate durabile din punctul de vedere al mediului, pe baza criteriilor uniforme instituite la nivelul UE. Pentru a atinge aceste obiective de politică este nevoie de un regulament cu aplicabilitate directă, care să asigure o armonizare totală. Un regulament este, prin urmare, cea mai bună modalitate de a realiza o armonizare deplină, de a evita divergențele și de a asigura astfel o mai mare claritate pentru participanții la piață.

    3.    REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRII PĂRȚILOR INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

       Consultarea părților interesate

    Opiniile părților interesate au fost colectate prin intermediul unei consultări publice cu privire la raportul intermediar al Grupului de experți la nivel înalt privind finanțarea durabilă, precum și prin interviuri specifice efectuate de Comisie în cadrul instituțiilor financiare. Părțile interesate au fost întrebate ce ar trebui să acopere taxonomia UE, dacă consideră că este nevoie de o intervenție la nivelul reglementării și ce domeniu de aplicare ar trebui să aibă inițial o taxonomie la nivelul UE. Opiniile strânse cu privire la aceste trei teme pot fi rezumate după cum urmează:

    ·Intervenția prin reglementare a UE: majoritatea respondenților s-au pronunțat în favoarea elaborării unei taxonomii (și anume, a unei clasificări a activităților economice durabile) la nivelul UE. Mulți dintre ei au afirmat că o taxonomie la nivelul UE ar trebui să se bazeze pe, sau, cel puțin, să țină seama de cadrele și clasificările internaționale existente (de exemplu ODD ale ONU și, respectiv, lucrările efectuate de Climate Bonds Initiative, Eurosif, Grupul operativ privind informațiile financiare legate de climă etc.).

    ·Domeniul de aplicare: majoritatea respondenților au indicat că o taxonomie la nivelul UE ar trebui în cele din urmă să acopere toate obiectivele de durabilitate (de mediu și sociale). Unii respondenți au fost în favoarea unei abordări pas cu pas, începând cu mediul.

    ·Nivelul de detaliu: opiniile au fost diferite în ceea ce privește nivelul de detaliu pe care ar trebui să îl aibă o taxonomie la nivelul UE. În timp ce sectorul financiar s-a pronunțat în general în favoarea unei taxonomii neprescriptive, alte părți interesate (persoane fizice și societatea civilă) și-au exprimat preferința pentru o clasificare mai detaliată, cu definiții clare și criterii (măsurabile).

    Propunerea Comisiei este, în linii mari, în concordanță cu opiniile părților interesate, în măsura în care: i) stabilește criterii uniforme și un proces clar de instituire a unei taxonomii a activităților durabile din punctul de vedere al mediului într-un act obligatoriu din punct de vedere juridic, pe baza obiectivelor de mediu; ii) garantează că taxonomia UE se bazează pe cadrele internaționale existente și că are un grad de precizie și de detaliere suficient pentru a oferi baza unui limbaj comun și unic în materie de durabilitate; iii) prevede o clauză de revizuire pentru a acoperi, eventual, și obiective sociale. Aceste elemente ar trebui să abordeze fragmentarea actuală și să aducă investitorilor claritatea necesară în ceea ce privește definirea activităților economice durabile din punctul de vedere al mediului.

       Obținerea și utilizarea expertizei

    Propunerea se bazează pe raportul final al grupului de experți la nivel înalt privind finanțarea durabilă, în care se recomandă să se instituie și să se mențină o taxonomie comună a durabilității la nivelul UE. Potrivit raportului menționat, această clasificare comună la nivelul UE a activităților durabile ar trebui:

    ·să fie în concordanță cu obiectivele declarate ale UE de politică publică, inclusiv cu punerea în aplicare a Acordului de la Paris și cu obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD);

    ·să ofere participanților la piața de capital orientări cu privire la relevanța anumitor activități sau a contribuției acestora;

    ·parametrii taxonomiei și datele care stau la baza acestora ar trebui să fie în liber acces, iar elaborarea lor ar trebui să aibă loc prin intermediul unui proces multipartit, astfel încât să se asigure adeziunea pieței;

    ·să fie un instrument evolutiv. Datele științifice cu privire la durabilitate sunt dinamice și evolutive, cum sunt și necesitățile sociale, precum și nevoile investitorilor și ale pieței. Prin urmare, taxonomia ar trebui privită ca reflectând cele mai bune cunoștințe ale noastre disponibile în prezent și va necesita o revizuire continuă.

    De asemenea, propunerea se bazează pe «Definirea conceptului de „verde” în contextul finanțării verzi», studiu comandat de Comisie în 2017, care prezintă:

    ·o prezentare generală și o analiză a eforturilor depuse la nivel mondial pentru a defini conceptul de „verde” în contextul obligațiunilor verzi, împrumuturilor verzi și titlurilor de capital cotate verzi;

    ·mijloacele și posibilitatea de a identifica activele și activitățile „verzi” prin definiții conceptuale, taxonomii, metodologii de rating și alte mecanisme;

    ·o listă a definițiilor disponibile pentru conceptul de „verde”, descrieri și evaluări ale anumitor definiții, precum și o comparație a taxonomiilor sectoriale „verzi” disponibile.

    Prezenta propunere lansează un proces treptat de instituire a unui sistem de clasificare la nivelul UE, implicând un spectru larg de părți interesate care dețin informațiile și cunoștințele de specialitate relevante. Ca prim pas, prezenta propunere stabilește cadrul pentru instituirea unor criterii uniforme pe baza cărora să se demonstreze dacă o activitate economică poate fi considerată durabilă din punctul de vedere al mediului. Ulterior, Comisia va identifica activitățile care se vor califica drept durabile, valorificând consultanța tehnică oferită de o platformă privind finanțarea durabilă, compusă din experți.

    Această abordare reflectă faptul că cunoștințele legate de impactul asupra mediului și expertiza în domeniu se dezvoltă rapid. Cadrul juridic trebuie prin urmare să rămână flexibil, astfel încât să poată fi actualizat, dacă este necesar, în lumina viitoarelor evoluții științifice, tehnologice și ale pieței. În al doilea rând, prezenta propunere ține cont de nivelul ridicat de complexitate, detaliere și precizie și, prin urmare, de nivelul înalt de resurse necesare; acesta este de așa natură încât sistemul de clasificare al UE va trebui să fie dezvoltat treptat, începând cu acele domenii legate de mediu în care nevoia de intervenție este cea mai urgentă și în care cunoștințele sunt mai avansate.

       Evaluarea impactului

    Propunerea ia în considerare avizele (avizul pozitiv cu rezerve emis la 14 mai 2018 și cele două avize negative anterioare) emise de către Comitetul de analiză a reglementării. Propunerea și evaluarea impactului revizuită abordează observațiile Comitetului de analiză a reglementării, care a concluzionat în avizele sale că este nevoie de ajustări înainte de a da curs mai departe acestei inițiative.

    Observațiile primite în cadrul celui de al treilea aviz, cel pozitiv, s-au axat pe:

    ·asigurarea clarității în ceea ce privește operaționalizarea noțiunilor de „a nu dăuna” și „a contribui substanțial la durabilitate”;

    ·asigurarea faptului că cadrul de monitorizare și evaluare include probleme și riscuri care trebuie să fie luate în considerare la elaborarea criteriilor tehnice de examinare;

    ·o mai mare transparență a compromisului costuri-beneficii atunci când se compară opțiunile.

    Aceste preocupări au fost abordate în versiunea finală și revizuită a evaluării impactului.

    Observațiile primite anterior din partea Comitetului de analiză a reglementării au fost pe deplin abordate, atât în propunere, cât și în evaluarea impactului revizuită aferentă și pot fi grupate în trei domenii de interes mai larg:

    În primul rând, și de o manieră generală, Comitetul de analiză a reglementării a sugerat că evaluarea impactului ar trebui să explice mai bine domeniul de aplicare, succesiunea și coerența diverselor măsuri, inclusiv în ceea ce privește taxonomia și modul în care aceasta se raportează la alte propuneri. Astfel, versiunea finală a evaluării impactului a beneficiat de următoarele îmbunătățiri:

    ·utilizările imediate și viitoarele utilizări potențiale ale taxonomiei, precum și modul de operaționalizare, au fost descrise mai bine;

    ·s-a clarificat faptul că natura și amploarea costurilor asupra părților interesate vor fi evaluate din punctul de vedere al impactului înainte de adoptarea fiecărui act delegat de stabilire a criteriilor tehnice de examinare;

    ·au fost explicate coerența și complementaritatea cu legislația și politicile UE existente în alte domenii (de exemplu, mediu și climă, energie, transport);

    ·au fost explicate succesiunea și interacțiunile dintre „o taxonomie în materie de mediu” și „o taxonomie socială”;

    ·s-a clarificat modul în care taxonomia va fi extinsă și actualizată în timp și au fost estimate costurile administrative aferente;

    ·s-a clarificat modul în care colegiuitorii vor fi informați/implicați în întregul proces de elaborare a criteriilor tehnice de examinare.

    În al doilea rând, în mod mai concret, Comitetul de analiză a reglementării a exprimat preocupări cu privire la utilizarea imediată a taxonomiei și la riscurile asociate cu obligativitatea utilizării respective de către participanții la piața financiară înainte ca taxonomia să fi ajuns la un grad suficient de stabilitate și de maturitate. Propunerea de text juridic, pe baza versiunii finale și revizuite a evaluării impactului, abordează această chestiune după cum urmează:

    ·O serie de dispoziții din prezenta propunere garantează că taxonomia va fi utilizată doar după ce va fi stabilă și matură, pentru a evita costurile disproporționate pentru participanții la piețele financiare. Scopul acestor garanții este ca utilizarea taxonomiei să apară doar la sfârșitul unui proces de consultare cu părțile interesate, care să fi fost convingător și să fi dus la o bună înțelegere a conceptului:

    Articolul 18 stabilește că partea operațională a acestui regulament (articolele 3-12) se va aplica la șase luni după intrarea în vigoare a actelor delegate. Aceasta înseamnă că participanții la piețele financiare nu vor fi obligați să aplice criteriile pentru activități economice durabile din punctul de vedere al mediului decât după ce vor fi avut suficient timp pentru a se pregăti și a se familiariza cu normele și cu aplicarea acestora.

    Participanților la piețele financiare care comercializează produse financiare ca fiind durabile din punctul de vedere al mediului li se va impune să divulge informațiile corespunzătoare. Cu toate acestea, prezenta propunere asigură faptul că obligațiile de divulgare relevante sunt de așa natură încât nu atrag după sine o sarcină disproporționată pentru participanții la piețele financiare relevanți. Articolul 4 impune divulgarea modului și a măsurii în care, în procesele de luare a deciziilor de investiții, au fost luate în considerare criteriile care determină durabilitatea din punctul de vedere al mediului a unei investiții, astfel cum se prevede în taxonomie. Actele delegate vor specifica domeniul de aplicare exact al acestei obligații de divulgare, pe baza unei evaluări aprofundate a impactului.

    Administratorii indicilor de referință pentru impact scăzut de carbon și impact pozitiv de carbon vor fi în măsură să își elaboreze metodologiile și obligații de divulgare aferente fără să fie obligați să utilizeze taxonomia, care va constitui doar un punct de referință pentru selectarea activelor-suport ale indicelui de referință.

    În al treilea rând, Comitetul de analiză a reglementării a exprimat preocupări cu privire la modul în care vor deveni operaționale cele șase obiective de mediu ale taxonomiei, astfel cum sunt prevăzute la articolul 5, în special în ceea ce privește noțiunea de „a nu dăuna” și interacțiunea acesteia cu legislația existentă a Uniunii, precum și noțiunea de „a contribui în mod substanțial la durabilitate”. O preocupare conexă a avut drept obiect eventualele probleme de denaturare a concurenței atunci când sunt stipulate criterii eterogene pentru diferite subsectoare. Aceste preocupări s-au reflectat în evaluarea impactului, iar textul legislativ le abordează după cum urmează:

    ·Considerentele subliniază că actele delegate prin care se stabilesc criteriile tehnice de examinare pentru fiecare dintre cele șase obiective de mediu vor fi supuse unei evaluări riguroase a impactului. Împuternicirea Comisiei stabilește că ambele seturi de criterii – atât cele care îndeplinesc cerința de „a nu dăuna”, cât și cele care determină o „contribuție substanțială la durabilitate” a unei activități – vor fi abordate împreună în acte delegate individuale pentru fiecare dintre cele șase obiective.

    ·Articolul 14 alineatul (1) litera (d) prevede că elaborarea criteriilor tehnice de examinare ține cont de toate actele legislative relevante ale UE.

    ·Articolul 14 alineatul (1) litera (h) prevede că criteriile tehnice de examinare țin seama de riscul ca unele active să se deprecieze și de impactul potențial al măsurilor propuse asupra lichidității de pe piață. Aceste riscuri, precum și toate eventualele riscuri de a oferi stimulente inconsecvente, vor fi analizate cu rigurozitate atunci când se elaborează criteriile tehnice de examinare în cadrul actelor delegate, astfel cum se descrie la articolul 14.

    ·Articolul 14 alineatul (1) litera (i) prevede că actele delegate vor fi elaborate obiectiv cu obiectiv, pentru toate sectoarele relevante, pentru a nu denatura concurența. Considerentul 27 sprijină această dispoziție.

    ·Articolul 18 prevede garanții suplimentare pentru utilizarea taxonomiei de către participanții la piețele financiare atunci când se amână aplicarea dispozițiilor operaționale din prezentul regulament. Acest lucru asigură faptul că nu se impun participanților la piețele financiare obligații suplimentare până când nu există suficientă claritate cu privire la conținutul taxonomiei și la respectarea acesteia.

    Propunerea este în concordanță cu concluziile evaluării impactului privind opțiunea preferată.

    Alternativele generale de politică analizate în evaluarea impactului corespund următoarelor opțiuni:

    ·nicio acțiune la nivelul UE (opțiunea 1)

    ·o taxonomie la nivelul UE în materie de mediu cu un grad mediu de detaliere (opțiunea 2)

    ·o taxonomie la nivelul UE în materie de mediu cu un grad ridicat de detaliere (opțiunea 3)

    În cadrul primei opțiuni, diferite inițiative conduse de piață sau bazate pe piață, cu domenii de aplicare diferite, sunt susceptibile de a fi dezvoltate în continuare și de a intra în concurență cu clasificări elaborate de către organismele publice în viitor (de exemplu, BEI) și, prin urmare, nu va apărea niciun sistem coerent și univoc de clasificare a activităților durabile pe termen mediu și lung. Este probabil că această situație va limita posibilitatea reorientării fluxurilor de capital către obiectivele de durabilitate. Opțiunea 2 prevede, pe de altă parte, identificarea a șase obiective de mediu ale UE și identificarea și clasificarea activităților economice (grupate pe macrosectoare, sectoare și subsectoare) care contribuie fără echivoc la fiecare dintre ele. Cu toate acestea, lipsa unor criterii tehnice de examinare mai detaliate ridică îndoieli cu privire la (i) cât de „verde” este de fapt taxonomia în cadrul opțiunii 2 (întrucât ar putea favoriza activități economice într-un subsector definit ca „verde” chiar dacă au o slabă performanță de mediu) și (ii) care este contribuția la un anumit obiectiv de mediu al UE (de exemplu, lipsa de efecte măsurabile îngreunează, de asemenea, culegerea și monitorizarea datelor).

    Opțiunea 3 – care prevede, în schimb, elaborarea de criterii tehnice de examinare specifice pentru subsectoare și pentru obiectivele de mediu ale UE la care contribuie subsectoarele –– este opțiunea preferată, deoarece oferă claritate deplină în privința activităților care sunt durabile din punctul de vedere al mediului, depășind totodată principalele deficiențe identificate în cazul unei taxonomii mai puțin detaliate (opțiunea 2). În ceea ce privește impactul economic, o clasificare uniformă la nivelul UE ar contribui la determinarea activităților care pot fi considerate ca fiind durabile și la emiterea de semnale adecvate pentru actorii economici, întrucât ar „traduce” obiectivele de politică ale UE în orientări palpabile pentru identificarea proiectelor sau investițiilor relevante. Aceasta ar putea să contribuie, prin urmare, la orientarea mai multor fluxuri de capital către investiții durabile. Prezentul regulament reprezintă un prim pas important spre a oferi claritate cu privire la ceea ce constituie o investiție durabilă, dar taxonomia în sine va fi elaborată prin intermediul actelor delegate. Impactul asupra părților interesate depinde de utilizările finale ale taxonomiei și de detaliile taxonomiei. În ceea ce privește costurile, elaborarea unei astfel de taxonomii va consuma timp și resurse, ceea ce va avea, de asemenea, un impact asupra bugetului UE (a se vedea mai jos secțiunea privind implicațiile bugetare).

    În ceea ce privește efectele asupra mediului, se preconizează că, de îndată ce va deveni operațională, taxonomia la nivelul UE va avea un impact indirect pozitiv asupra mediului în UE. Prin oferirea de claritate cu privire la ceea ce este „verde”, aceasta ar facilita investițiile în proiecte și active durabile în întreaga UE. Acest lucru ar contribui la îndeplinirea obiectivelor UE în materie de mediu, de exemplu prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în conformitate cu Acordul de la Paris și trecerea la o economie eficientă din punctul de vedere al resurselor și circulară. Investițiile suplimentare care ar rezulta din creșterea transparenței și a armonizării pieței ar putea contribui la garantarea transformării durabile extinse vizate de politicile de mediu deja existente la nivelul UE și la nivelul statelor membre. Investițiile în sectoarele verzi (de exemplu, energia din surse regenerabile, eficiența energetică, gestionarea deșeurilor, restaurarea mediului) s-ar traduce astfel în beneficii de mediu imediate și pe termen mai lung, precum reducerea nivelurilor de poluare (de exemplu, în aer, apă și sol), cu beneficiile aferente pentru sănătate, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, atenuând astfel schimbările climatice periculoase, sau conservarea și ameliorarea capitalului natural și ale serviciilor ecosistemice.

    În ceea ce privește impactul social, întrucât propunerea conține garanții minime, inclusiv în ceea ce privește aspectele sociale, se preconizează, de asemenea, unele impacturi minime pozitive la nivel social. Impacturi sociale de o mai mare amploare ar fi de așteptat după ce inițiativa propusă va fi revizuită astfel încât să acopere în cele din urmă obiective sociale și activități durabile din punct de vedere social, în conformitate cu clauza de revizuire.

       Drepturile fundamentale

    Propunerea respectă drepturile fundamentale și este conformă cu principiile recunoscute de Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, având în vedere obligația ca activitatea economică identificată ca fiind durabilă din punctul de vedere al mediului să fie efectuată cu respectarea unor garanții minime sociale și de guvernanță.

    4.    IMPLICAȚII BUGETARE

    Propunerea include un articol referitor la crearea unei platforme privind finanțarea durabilă. Această platformă va asista Comisia în elaborarea treptată și actualizarea sistemului de clasificare de la nivelul UE. Platforma va efectua alte sarcini necesare pentru atingerea obiectivelor planului de acțiune privind finanțarea durabilă și, în special, va oferi consiliere Comisiei cu privire la necesitatea de a modifica cadrul stabilit prin prezenta propunere. De asemenea, platforma va avea sarcina de a monitoriza și raporta periodic Comisiei cu privire la fluxurile de capital pentru investiții durabile.

    Autoritățile europene de supraveghere (AES) vor juca un rol esențial în elaborarea taxonomiei UE în materie de durabilitate, pentru a se asigura că aceasta este utilizabilă de către instituțiile financiare, aplicabilă produselor financiare și compatibilă cu legislația UE în domeniul financiar. AES vor juca un rol important în garantarea faptului că taxonomia UE în materie de durabilitate este elaborată în așa fel încât să fie utilă pentru analiza scenariilor referitoare la schimbările climatice și, într-o etapă ulterioară, pentru efectuarea unor simulări de criză în domeniul climatic. În vederea îndeplinirii acestor sarcini și a altora, fiecare autoritate ar avea nevoie de 1 angajat suplimentar cu normă întreagă începând din 2020, când se preconizează că diferitele dispoziții ale propunerii vor intra în vigoare.

    Ar trebui remarcat faptul că toate solicitările bugetare din partea AES vor continua să facă obiectul tuturor mecanismelor de audit și de asigurare a răspunderii prevăzute în regulamentele privind AES, în ceea ce privește pregătirea, adoptarea și executarea bugetelor anuale ale autorităților. În plus, decizia anuală privind contribuția de echilibrare a UE pentru AES și schemele de personal ale acestora (de exemplu, decizia privind efectivele de personal) ar fi în continuare autorizată de Parlamentul European și de Consiliu și ar face obiectul descărcării de gestiune din partea Parlamentului European, la recomandarea Consiliului.

    Agenția Europeană de Mediu (AEM) va fi, de asemenea, implicată îndeaproape în activitatea de finanțare durabilă, în special prin furnizarea de cunoștințe tehnice în diverse domenii legate de mediu pentru elaborarea și menținerea taxonomiei UE a durabilității pentru toate aspectele legate de mediu și de climă. De asemenea, AEM va culege și furniza date cu privire la necesitățile și fluxurile de investiții în statele membre ale UE ca parte a Observatorului pentru finanțarea durabilă și va oferi consiliere statelor membre ale UE pentru ca acestea să-și dezvolte strategiile de investiții durabile și cu emisii reduse de dioxid de carbon. În vederea îndeplinirii acestor sarcini și a altora, AEM ar avea nevoie de 2 angajați suplimentari cu normă întreagă începând din 2020.

    Comisia Europeană va fi responsabilă de gestionarea platformei (de exemplu organizarea ședințelor acesteia și a reuniunilor tuturor subgrupurilor, raportarea privind rezultatele, pregătirea de propuneri legislative, asigurarea legăturii cu AES și cu AEM, întreținerea unui instrument IT de colaborare, rambursarea cheltuielilor experților, efectuarea altor sarcini de secretariat etc.). În vederea îndeplinirii acestor sarcini și a altora, Comisia Europeană ar avea nevoie de 10 angajați cu normă întreagă începând din 2020 (8 AD și 2 AST).

    Impactul financiar și bugetar al prezentei propuneri este explicat în detaliu în fișa financiară legislativă anexată la prezenta propunere.

    Trebuie remarcat faptul că informațiile furnizate în fișa financiară legislativă sunt compatibile cu propunerea privind CFM post-2020.

    5.    ALTE ELEMENTE

       Planuri de punere în aplicare și măsuri de monitorizare, evaluare și raportare

    Criteriile uniforme pentru determinarea activităților economice durabile din punctul de vedere al mediului vor fi elaborate și operaționalizate prin acte delegate ulterioare, care vor defini criteriile tehnice de examinare. Actele delegate respective vor face obiectul unor evaluări corespunzătoare ale impactului. Elaborarea criteriilor tehnice de examinare va ține seama, în special, de impactul acestora asupra concurenței în interiorul sectorului și între sectoare, asupra produselor și piețelor financiare verzi existente și asupra lichidității de pe piețele financiare, precum și de eventualele riscuri de a oferi stimulente inconsecvente.

    Evaluarea și raportarea sunt prevăzute a avea loc o dată la trei ani după aplicarea prezentului regulament. Comisia are sarcina de a publica un raport privind aplicarea prezentului regulament, în care să evalueze progresele privind punerea sa în aplicare în vederea elaborării criteriilor tehnice de examinare pentru activitățile economice durabile din punctul de vedere al mediului și posibila necesitate de a revizui criteriile stabilite în prezentul regulament pentru considerarea unei activități economice ca fiind durabilă din punctul de vedere al mediului.

    De asemenea, Comisia ar trebui să evalueze dacă este oportun să se instituie un mecanism de verificare a respectării aplicării criteriilor de determinare a durabilității din punctul de vedere al mediului a unei activități economice.

    În cele din urmă, Comisia ar trebui să evalueze dacă este oportun să se extindă domeniul de aplicare al prezentului regulament astfel încât să acopere alte obiective în materie de durabilitate, în special obiective sociale, precum și utilizarea noțiunii comune de investiție durabilă din punctul de vedere al mediului, atât în dreptul Uniunii, cât și la nivelul statelor membre.

    Orice viitoare propunere legislativă a Comisiei care prevede utilizarea obligatorie a clasificării UE a activităților durabile din punctul de vedere al mediului în alte domenii va face obiectul unei evaluări a impactului, în conformitate cu principiile unei mai bune legiferări.

    Comisia trebuie să transmită un raport Parlamentului European și Consiliului. Comisia trebuie să facă propuneri de modificare a prezentului regulament, după caz.

       Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

    Articolul 1 stabilește obiectul și domeniul de aplicare al regulamentului.

    Prezenta propunere instituie cadrul pentru stabilirea unor criterii uniforme de determinare a durabilității din punctul de vedere al mediului a unei activități economice, exclusiv în scopul de a determina gradul de durabilitate al unei investiții.

    Prezenta propunere oferă baza pentru stabilirea durabilității din punctul de vedere al mediului a activităților economice, mai degrabă decât a societăților sau a activelor. Prin urmare, nu armonizează metodologia de determinare a durabilității din punctul de vedere al mediului a unei investiții în anumite societăți sau active. Cu toate acestea, criteriile uniforme pentru activitățile durabile din punctul de vedere al mediului vor permite să se stabilească gradul de durabilitate din punctul de vedere al mediului pentru o anumită societate, în scopuri investiționale. În cazul în care o societate desfășoară numai activități durabile din punctul de vedere al mediului, investițiile în această societate sunt considerate durabile din punctul de vedere al mediului. Astfel, o cotă din această societate va fi un activ durabil din punctul de vedere al mediului. Societățile care efectuează mai multe activități dintre care doar unele sunt durabile din punctul de vedere al mediului pot avea grade diferite de durabilitate din punctul de vedere al mediului, care pot fi stabilite, de exemplu, pe baza proporției cifrei de afaceri care provine din activități durabile în comparație cu alte activități. Activele care sunt folosite pentru a finanța numai acele activități ale societății care sunt durabile din punctul de vedere al mediului (de exemplu, anumite tipuri de obligațiuni) vor fi considerate investiții durabile din punctul de vedere al mediului, în timp ce alte active pot avea un grad diferit de durabilitate din punctul de vedere al mediului. Gradul de durabilitate din punctul de vedere al mediului poate fi determinat, în mod similar, pentru portofolii de investiții compuse din mai multe societăți, ceea ce va stimula investițiile în activități economice durabile din punctul de vedere al mediului, fără a penaliza sau a descuraja investițiile în alte activități economice.

    Prezentul regulament se aplică statelor membre și Uniunii în contextul cerințelor privind comercializarea pentru actorii de pe piață și al oferirii de produse financiare sau de obligațiuni corporative care urmăresc obiective de mediu, în special în contextul etichetării.

    Prezentul regulament nu instituie o etichetă pentru produsele financiare durabile. În schimb, acesta oferă cadrul pentru stabilirea criteriilor care trebuie să fie luate în considerare atunci când se instituie astfel de etichete la nivel național sau la nivelul UE. Prin urmare, prezentul regulament nu împiedică statele membre să păstreze în vigoare sau să dezvolte în continuare sisteme de etichetare, cu condiția ca acestea să fie conforme cu criteriile stabilite aici pentru activitățile economice durabile din punctul de vedere al mediului.

    În viitor, în cazul în care se elaborează, în temeiul Regulamentului privind etichetarea ecologică, o etichetă pentru produsele financiare, sistemele naționale de etichetare care există deja pot coexista cu eticheta ecologică respectivă, cu condiția să respecte condițiile prevăzute la articolul 11 din Regulamentul privind etichetarea ecologică.

    Prezenta propunere este conectată cu propunerea de regulament privind îmbunătățirea divulgării informațiilor referitoare la durabilitate [propunerea Comisiei de regulament privind divulgările de informații referitoare la investițiile durabile și la riscurile în materie de durabilitate și de modificare a Directivei (UE) 2016/2341].

    Prezentul regulament prevede ca participanții la piețele financiare care fac obiectul obligațiilor de divulgare stabilite în propunerea de regulament privind îmbunătățirea divulgării informațiilor referitoare la durabilitate menționată mai sus (de exemplu, managerii de fonduri) să divulge gradul de durabilitate din punctul de vedere al mediului al produselor financiare despre care pretind că urmăresc obiective de mediu.

    Dacă un administrator de fonduri oferă un fond pretinzând că este vorba de un „fond verde”, atunci, pentru acel fond, managerul va trebui să indice în documentul de divulgare precontractuală al fondului modul și măsura în care au fost utilizate criteriile pentru activități economice durabile din punctul de vedere al mediului la stabilirea durabilității din punctul de vedere al mediului a investiției respective.

    Domeniul de aplicare al acestei obligații va fi stabilit prin acte delegate după ce vor fi elaborate criteriile de tehnice de examinare pentru activitățile durabile din punctul de vedere al mediului.

    Această obligație de divulgare îi va ajuta pe investitori să înțeleagă mai bine gradul de durabilitate din punctul de vedere al mediului al produselor financiare și va facilita compararea acestora înainte de luarea unor decizii investiționale.

    Prezentul regulament stabilește dispoziții ce constituie un cadru pentru procesul de elaborare a criteriilor tehnice de examinare care stau la baza instituirii clasificării UE a activităților economice durabile din punctul de vedere al mediului.

    Acesta prevede o intrare în vigoare treptată a regulamentului, numai după ce criteriile de clasificare pentru fiecare obiectiv de mediu vor fi suficient de mature și de stabile, permițând ca procesul consultativ cu părțile interesate să fie convingător și să ducă la o bună înțelegere a conceptului în rândul participanților la piețele financiare relevanți.

    Articolul 2 cuprinde definițiile termenilor utilizați în regulament.

    Definiția participanților la piețele financiare și cea a produselor financiare sunt cele prevăzute în propunerea de regulament privind îmbunătățirea divulgării informațiilor referitoare la durabilitate.

    Articolul 3 stabilește criteriile de determinare a durabilității din punctul de vedere al mediului a unei activități economice, în scopul stabilirii gradului de durabilitate din punctul de vedere al mediului al unei investiții. Aceste criterii impun ca activitatea economică să contribuie în mod substanțial la unul sau mai multe obiective de mediu și nu dăuneze semnificativ niciunuia dintre celelalte. Recunoscând principiile consacrate în Pilonul european al drepturilor sociale, criteriile impun, de asemenea, ca activitatea economică să fie efectuată în conformitate cu standardele internaționale minime în domeniul social și al muncii.

    După ce Comisia va specifica, prin intermediul actelor delegate, criteriile tehnice de examinare pentru determinarea a ceea ce constituie o contribuție substanțială la un obiectiv de mediu și a ceea ce constituie o daună substanțială la adresa altor obiective, se aplică și respectivele criterii.

    Articolul 4 stabilește obligațiile statelor membre și ale participanților la piața financiară de a utiliza criteriile stabilite la articolul 3 în cazuri specifice.

    Acesta prevede ca atât statele membre, cât și Uniunea să utilizeze criterii uniforme pentru activitățile economice durabile din punctul de vedere al mediului atunci când stabilesc cerințele pentru comercializarea produselor financiare sau a obligațiunilor corporative drept produse durabile din punctul de vedere al mediului, în special în contextul sistemelor de etichetare (de exemplu pentru obligațiunile verzi). Aceasta stabilește o obligație de divulgare pentru administratorii de active și investitorii instituționali care propun produse financiare care sunt comercializate drept produse durabile din punctul de vedere al mediului sau drept investiții cu caracteristici similare, al cărei domeniu de aplicare va fi precizat mai în detaliu în actele delegate ale Comisiei.

    În conformitate cu articolul 18, aceste obligații vor deveni aplicabile numai după ce Comisia va fi specificat criteriile tehnice care urmează să fie utilizate pentru a stabili când o activitate contribuie în mod substanțial la un anumit obiectiv de mediu și nu dăunează în mod semnificativ celorlalte obiective.

    Articolul 5 stabilește că, în scopul prezentului regulament, obiectivele de mediu sunt următoarele: 1) atenuarea schimbărilor climatice; 2) adaptarea la schimbările climatice; 3) folosirea durabilă și protecția apei și a resurselor marine; 4) trecerea la o economie circulară, prevenirea generării de deșeuri și reciclarea acestora; 5) prevenirea și controlul poluării; 6) protecția ecosistemelor sănătoase.

    Articolele 6 și 11 specifică mai în detaliu criteriile pentru stabilirea existenței unei contribuții substanțiale în raport cu fiecare obiectiv de mediu.

    Comisia este împuternicită să adopte acte delegate pentru a preciza criteriile tehnice de examinare pentru ceea ce poate fi considerat drept o contribuție substanțială la un anumit obiectiv de mediu pentru o anumită activitate economică și pentru ceea ce este considerat a dăuna în mod semnificativ altor obiective.

    Fiecare articol indică data adoptării actului delegat relevant, pentru a prevedea astfel elaborarea treptată a clasificării UE pe baza criteriilor tehnice de examinare. Cele legate de atenuarea schimbărilor climatice și de adaptarea la acestea vor fi adoptate primele (înainte de decembrie 2019). Cele referitoare la celelalte obiective vor fi stabilite și aplicate treptat înainte de decembrie 2021 (tranziția către o economie circulară, prevenirea generării de deșeuri și reciclarea acestora, precum și prevenirea și controlul poluării) și înainte de decembrie 2022 (folosirea durabilă și protecția apei și a resurselor marine și protecția ecosistemelor sănătoase).

    Articolul 12 stabilește detaliile pentru criteriile pe baza cărora se stabilește când o activitate economică dăunează în mod semnificativ unui obiectiv de mediu.

    Articolul 13 stabilește garanții minime în raport cu principiile și drepturile stabilite în cele opt convenții fundamentale identificate în Declarația Organizației Internaționale a Muncii cu privire la principiile și drepturile fundamentale la locul de muncă.

    Articolul 14 rafinează cadrul pentru împuternicirea Comisiei precizând cerințele pentru criteriile tehnice de examinare care urmează să fie stabilite prin acte delegate.

    În special, acesta impune ca respectivele criterii să se bazeze pe standarde și etichete care există deja la nivelul Uniunii și care stabilesc criterii de durabilitate din punctul de vedere al mediului în alte contexte (cum ar fi etichetarea produselor, protecția mediului etc.). Cum aceste standarde nu se traduc automat în active investibile, criteriile tehnice ar trebui să le operaționalizeze în scopuri investiționale.

    Criteriile respective ar trebui să ia în considerare, de asemenea, cerințele prevăzute în legislația UE în vigoare, în special pentru a stabili cerințele minime care trebuie îndeplinite astfel încât să nu fie aduse daune semnificative unui obiectiv de mediu. Aceasta presupune o evaluare care să stabilească dacă cerințele existente sunt sau nu suficiente în acest scop.

    Criteriile tehnice de examinare ar trebui să fie practice, ușor de aplicat și verificabile în cadrul unor limite rezonabile ale costurilor de asigurare a conformității, precum și să asigure suficientă claritate juridică.

    Atunci când stabilește criteriile tehnice de examinare, Comisia ar trebui să evalueze utilizarea unor eventuale criterii de eligibilitate diferite pentru fiecare sector și subsector economic și ar trebui să depună eforturi pentru a garanta că ușurința cu care un operator economic ar putea să se angajeze într-o activitate care ar fi considerată durabilă este în mare parte aceeași pentru fiecare sector.

    Comisia ar trebui, de asemenea, să ia în considerare potențialul impact al acestor criterii asupra evaluării activelor care, până la adoptarea criteriilor tehnice de examinare, erau considerate ca fiind active verzi în temeiul practicilor existente pe piață. Comisia ar trebui să evalueze, pe de o parte, dacă aceste criterii pentru activități durabile ar conduce la acumularea de active depreciate și, pe de altă parte, riscul ca anumite active să își piardă din valoare ca urmare a trecerii la o economie mai durabilă, precum și riscul de a oferi stimulente inconsecvente.

    Criteriile tehnice de examinare ar trebui, de asemenea, să ia în considerare efectele asupra lichidității de pe piață și asupra concurenței.

    Articolul 15 prevede obligația Comisiei de a institui o platformă privind finanțarea durabilă, compusă din experți, care oferă consultanță Comisiei cu privire la criteriile tehnice de examinare. Platforma va lua forma unui grup de experți al Comisiei, instituit în conformitate cu regulile orizontale aplicabile grupurilor de experți, și va înlocui grupul de experți cu sarcini similare instituit anterior.

    Articolul 16 reglementează exercitarea competențelor delegate.

    Articolul 17 conține o clauză de revizuire, prin care se solicită Comisiei să publice un raport de evaluare a punerii în aplicare a prezentului regulament, precum și a eventualei necesități de modificare a acestuia, până la 31 decembrie 2021 și, ulterior, la fiecare trei ani.

    Articolul 18 stabilește data intrării în vigoare și a aplicabilității directe a prezentului regulament.

    Acesta amână aplicabilitatea regulamentului până la o dată ulterioară datei adoptării actelor delegate de stabilire a criteriilor tehnice de examinare, pentru fiecare obiectiv de mediu. Astfel, în ceea ce privește fiecare dintre obiectivele de mediu, dispozițiile referitoare la fiecare obiectiv de mediu vor deveni aplicabile doar la șase luni după stabilirea criteriilor tehnice de examinare, pentru a da actorilor implicați de pe piață suficient timp să se pregătească.

    2018/0178 (COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    privind instituirea unui cadru de facilitare a investițiilor durabile

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 114,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    având în vedere avizul Băncii Centrale Europene 18 ,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 19 ,

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

    întrucât:

    (1)Articolul 3 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană are drept obiectiv instituirea unei piețe interne care să acționeze pentru dezvoltarea durabilă a Europei și să fie întemeiată, printre altele, pe o creștere economică echilibrată și pe un nivel înalt de protecție și de îmbunătățire a calității mediului.

    (2)La 25 septembrie 2015, Adunarea Generală a ONU a adoptat un nou cadru global de dezvoltare durabilă: Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă 20 , având ca element central obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD), care acoperă cei trei piloni ai durabilității: pilonul de mediu, pilonul social și pilonul economic/de guvernanță. Comunicarea Comisiei din 2016 privind următorii pași către un viitor european durabil 21 face legătura între ODD și cadrul de politici al Uniunii pentru a garanta că toate acțiunile și inițiativele politice ale Uniunii, în cadrul acesteia, dar și la nivel mondial, iau încă de la început în considerare ODD. Concluziile Consiliului European din 20 iunie 2017 22 au confirmat angajamentul Uniunii și al statelor membre față de punerea în aplicare a Agendei 2030 în mod complet, coerent, cuprinzător, integrat și eficient și în strânsă cooperare cu partenerii și cu alte părți interesate.

    (3)În 2016, Consiliul a încheiat, în numele Uniunii, Acordul de la Paris privind schimbările climatice 23 . Articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Acordul de la Paris privind schimbările climatice stabilește obiectivul de a consolida răspunsul la schimbările climatice, printre altele prin corelarea fluxurilor financiare cu evoluția către o dezvoltare cu un nivel scăzut de emisii de gaze cu efect de seră și rezistentă la schimbările climatice.

    (4)Durabilitatea și tranziția către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon și rezilientă la schimbările climatice, mai eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor și circulară sunt esențiale pentru asigurarea competitivității pe termen lung a economiei Uniunii. Durabilitatea constituie de multă vreme nucleul proiectului Uniunii Europene, iar tratatele recunosc dimensiunea socială și cea de mediu a acesteia.

    (5)În decembrie 2016, Comisia a însărcinat un grup de experți la nivel înalt să elaboreze o strategie globală și cuprinzătoare a Uniunii cu privire la finanțele durabile. Raportul Grupului de experți la nivel înalt, publicat la 31 ianuarie 2018 24 , solicită crearea, la nivelul Uniunii, a unui sistem de clasificare solid din punct de vedere tehnic pentru a se stabili cu claritate ce activități sunt „verzi” sau „durabile”, începând cu atenuarea schimbărilor climatice.

    (6)În martie 2018, Comisia și-a publicat planul de acțiune „Finanțarea creșterii durabile” 25 , care stabilește o strategie ambițioasă și cuprinzătoare privind finanțarea durabilă. Unul dintre obiectivele stabilite în acest plan de acțiune este reorientarea fluxurilor de capital către investiții durabile pentru a realiza o creștere durabilă și favorabilă incluziunii. Instituirea unui sistem de clasificare unificat pentru activitățile durabile este cea mai importantă și urgentă acțiune prevăzută în planul de acțiune. Planul de acțiune recunoaște că canalizarea fluxurilor de capital către activitățile mai durabile trebuie să se bazeze pe o înțelegere comună a semnificației calificativului „durabil”. Ca un prim pas, elaborarea unor orientări clare cu privire la activitățile despre care se consideră că ar contribui la obiectivele de mediu ar trebui să favorizeze informarea investitorilor în ceea ce privește investițiile care finanțează activitățile economice durabile din punctul de vedere al mediului. Orientări suplimentare privind activitățile care contribuie la alte obiective în materie de durabilitate, inclusiv la obiective sociale, pot fi elaborate într-o etapă ulterioară.

    (7)Decizia nr. 1386/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului 26 a solicitat creșterea finanțării sectorului privat pentru cheltuielile legate de mediu și de climă, în special prin instituirea unor stimulente și metodologii de stimulare a întreprinderilor să măsoare costurile de mediu ale întreprinderilor lor și profiturile generate de utilizarea serviciilor de mediu.

    (8)Realizarea ODD în cadrul Uniunii presupune orientarea fluxurilor de capital către investiții durabile. Este important să se exploateze pe deplin potențialul pieței interne pentru realizarea acestor obiective. De asemenea, este important să se asigure că fluxurile de capital orientate către investiții durabile nu sunt perturbate în cadrul pieței interne.

    (9)Oferirea de produse financiare care urmăresc obiective durabile din punctul de vedere al mediului reprezintă o modalitate eficientă de a orienta investițiile private înspre activități durabile. Cerințele naționale pentru comercializarea produselor financiare și a obligațiunilor corporative ca fiind investiții durabile, în special cerințele prevăzute pentru a permite actorilor relevanți de pe piață să utilizeze o etichetă națională, urmăresc să consolideze încrederea investitorilor, să creeze vizibilitate și să abordeze preocupările legate „greenwashing”. Fenomenul de „greenwashing” se referă la practica de a obține un avantaj concurențial neloial prin prezentarea unui produs financiar, prin intermediul marketingului, ca produs ecologic, deși, de fapt, acesta nu îndeplinește standardele de mediu de bază. În prezent, puține state membre au instituit sisteme de etichetare. Acestea se bazează pe diferite taxonomii care clasifică activitățile economice durabile din punctul de vedere al mediului. Având în vedere angajamentele politice asumate în cadrul Acordului de la Paris și la nivelul Uniunii, este posibil ca din ce în ce mai multe state membre să instituie sisteme de etichetare sau alte cerințe pentru actorii de pe piață în ceea ce privește produsele financiare sau obligațiunile corporative comercializate ca fiind durabile din punctul de vedere al mediului. În acest sens, statele membre ar utiliza propriile taxonomii naționale pentru a stabili ce investiții se califică drept durabile. În cazul în care astfel de cerințe naționale se bazează pe criterii diferite pentru a identifica activitățile economice care pot fi calificate drept durabile din punctul de vedere al mediului, investitorii vor fi descurajați să investească în afara granițelor, din cauza dificultăților legate de compararea diferitelor oportunități de investiții. În plus, operatorii economici care doresc să atragă investiții din întreaga Uniune ar trebui să îndeplinească criterii diferite, în diversele state membre, pentru ca activitățile lor să se califice drept durabile din punctul de vedere al mediului în scopul diferitelor etichete. Lipsa unor criterii uniforme va contribui astfel la creșterea costurilor și va crea un factor puternic de descurajare pentru operatorii economici, reprezentând un obstacol în calea accesului investițiilor durabile la piețele de capital transfrontaliere. Se preconizează că vor crește în continuare obstacolele în calea accesului la piețele de capital transfrontaliere în scopul strângerii de fonduri pentru proiecte durabile. Ar trebui, prin urmare, ca criteriile aplicate pentru a stabili dacă o activitate economică este durabilă din punctul de vedere al mediului să fie armonizate la nivelul Uniunii, pentru a elimina obstacolele din calea funcționării pieței interne și a preveni apariția viitoare a acestora. În contextul unui astfel de armonizări, operatorilor economici le va fi mai ușor să colecteze fonduri la nivel transfrontalier pentru activități lor verzi, întrucât activitățile economice ale acestora pot fi comparate prin raportarea la criterii uniforme în vederea selectării ca active-suport pentru investițiile durabile din punctul de vedere al mediului. Această situație va facilita, prin urmare, atragerea de investiții la nivel transfrontalier în cadrul Uniunii.

    (10)În plus, dacă participanții la piață nu oferă investitorilor o explicație cu privire la modul în care activitățile în care investesc contribuie la obiectivele de mediu sau dacă aceștia utilizează concepte diferite atunci când explică ce înseamnă o activitate economică „durabilă”, investitorii vor considera că este disproporționat de greu să verifice și să compare aceste produse financiare diferite. S-a constatat că acest lucru descurajează investitorii să investească în produse financiare verzi. În plus, lipsa de încredere din partea investitorilor are efecte nocive majore pe piața pentru investițiile durabile. S-a demonstrat de asemenea că normele naționale sau inițiativele bazate pe piață adoptate pentru a aborda această problemă în cadrul frontierelor naționale vor conduce la fragmentarea pieței interne. Dacă participanții la piețele financiare vor divulga modul în care produsele financiare prezentate de ei ca fiind ecologice îndeplinesc obiectivele de mediu și dacă vor utiliza, pentru astfel de divulgări, criterii comune în întreaga Uniune referitoare la caracteristicile unei activități economice durabile din punctul de vedere al mediului, acest lucru va ajuta investitorii să compare oportunitățile de investiții ecologice la nivel transfrontalier. În întreaga Uniune, investitorii vor investi în produsele financiare verzi cu o încredere mai mare, ceea ce va îmbunătăți funcționarea pieței interne.

    (11)Pentru a aborda obstacolele existente în calea funcționării pieței interne și pentru a preveni apariția unor astfel de obstacole în viitor, ar trebui să li se solicite statelor membre să utilizeze un concept comun pentru investițiile durabile din punctul de vedere al mediului atunci când instituie cerințe pentru actorii de pe piață în vederea etichetării produselor financiare sau a obligațiunilor corporative comercializate ca fiind durabile din punctul de vedere al mediului la nivel național. Din aceleași motive, administratorii de fonduri și investitorii instituționali care susțin că urmăresc obiective de mediu ar trebui să utilizeze același concept pentru investițiile durabile din punctul de vedere al mediului atunci când divulgă modul în care urmăresc obiectivele respective.

    (12)Stabilirea unor criterii pentru activitățile economice durabile din punctul de vedere al mediului poate încuraja întreprinderile să divulge pe site-urile lor, în mod voluntar, informații privind activitățile economice durabile din punctul de vedere al mediului pe care le desfășoară. Aceste informații nu numai că vor ajuta actorii relevanți de pe piețele financiare să identifice cu ușurință întreprinderile care desfășoară activități economice durabile din punctul de vedere al mediului, ci vor și facilita obținerea de finanțare pentru activitățile verzi ale acestor întreprinderi.

    (13)O clasificare la nivelul Uniunii a activităților economice durabile din punctul de vedere al mediului ar trebui să permită elaborarea unor viitoare politici ale Uniunii, inclusiv a unor standarde în întreaga Uniune, pentru produsele financiare durabile din punctul de vedere al mediului și, în cele din urmă, crearea unor etichete care să recunoască în mod oficial respectarea standardelor respective în ansamblul Uniunii. Existența unor cerințe juridice uniforme pentru calificarea investițiilor drept durabile din punctul de vedere al mediului, pe baza unor criterii uniforme pentru activitățile economice durabile din punctul de vedere al mediului, este necesară ca punct de referință pentru viitoare acte legislative ale Uniunii având drept scop să permită investițiile respective.

    (14)În contextul realizării ODD în Uniune, opțiuni de politică precum crearea unui Fond european pentru investiții strategice și-au dovedit eficacitatea în contribuția la canalizarea investițiilor private, alături de cheltuielile publice, către investiții durabile. Regulamentul (UE) 2015/1017 al Parlamentului European și al Consiliului 27 precizează un obiectiv al investițiilor în materie de climă de 40 % pentru proiectele de infrastructură și de inovare în temeiul Fondului european pentru investiții strategice. Criterii comune pentru durabilitatea activităților economice ar putea sta la baza unor viitoare inițiative similare ale Uniunii, care să sprijine investițiile ce urmăresc obiective de mediu sau obiective legate de climă.

    (15)Pentru a evita fragmentarea pieței, precum și prejudicierea intereselor consumatorilor ca urmare a unor noțiuni divergente privind activitățile economice durabile din punctul de vedere al mediului, cerințele naționale pe care ar trebui să le respecte actorii de pe piață atunci când doresc să comercializeze produse financiare sau obligațiuni corporative ca fiind durabile din punctul de vedere al mediului ar trebui să se bazeze pe criterii uniforme pentru activitățile economice durabile din punctul de vedere al mediului. Printre actorii de pe piață respectivi se numără participanții la piețele financiare care oferă produse financiare „verzi” și întreprinderile nefinanciare care emit obligațiuni corporative „verzi”.

    (16)Pentru a evita prejudicierea intereselor consumatorilor, administratorii de fonduri și investitorii instituționali care oferă produse financiare ca fiind durabile din punctul de vedere al mediului ar trebui să divulge cum și în ce măsură criteriile pentru activitățile economice durabile din punctul de vedere al mediului sunt utilizate pentru determinarea durabilității de mediu a investițiilor. Informațiile divulgate ar trebui să le permită investitorilor să înțeleagă cota de investiții care finanțează activitățile economice durabile din punctul de vedere al mediului ca procent din toate activitățile economice și, astfel, gradul durabilității de mediu a investițiilor. Comisia ar trebui să specifice informațiile care trebuie divulgate în acest scop. Aceste informații ar trebui să permită autorităților naționale competente să verifice cu ușurință conformitatea în raport cu obligația de divulgare și să asigure respectarea obligației respective în conformitate cu legislația națională aplicabilă.

    (17)Pentru a se evita eludarea obligației de divulgare, această obligație ar trebui să se aplice și atunci când produsele financiare sunt oferite ca având caracteristici similare cu investițiile durabile din punctul de vedere al mediului, inclusiv cu cele care au ca obiectiv protecția mediului în sens larg. Participanții la piețele financiare nu ar trebui să fie obligați să investească numai în activitățile economice durabile din punctul de vedere al mediului stabilite în conformitate cu criteriile tehnice de examinare prevăzute în prezentul regulament. Aceștia ar trebui să fie încurajați să informeze Comisia în cazul în care consideră că o activitate economică care nu îndeplinește criteriile tehnice de examinare sau pentru care nu au fost încă stabilite astfel de criterii ar trebui să fie considerată durabilă din punctul de vedere al mediului, pentru a ajuta Comisia să evalueze dacă se impune completarea sau actualizarea criteriilor tehnice de examinare.

    (18)Pentru a stabili dacă o activitate economică este durabilă punctul de vedere al mediului, ar trebui elaborată o listă exhaustivă a obiectivelor de mediu.

    (19)Obiectivul de mediu constând în protejarea unor ecosisteme sănătoase ar trebui interpretat ținându-se seama de instrumentele cu caracter legislativ și fără caracter legislativ relevante ale Uniunii, inclusiv de Directiva 2009/147/CE a Parlamentului European și a Consiliului 28 , Directiva 92/43/CEE a Consiliului 29 , Regulamentul (UE) nr. 1143/2014 al Parlamentului European și al Consiliului 30 , Strategia UE în domeniul biodiversității pentru 2020 31 , Strategia UE pentru infrastructura verde, Directiva 91/676 a Consiliului 32 , Regulamentul (UE) nr. 511/2014 al Parlamentului European și al Consiliului 33 , Regulamentul (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului 34 , Planul de acțiune referitor la aplicarea reglementărilor forestiere, la guvernare și la schimburile comerciale 35 , precum și Planul de acțiune în materie de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună și floră 36 .

    (20)Pentru fiecare obiectiv de mediu, ar trebui stabilite criterii uniforme pe baza cărora să se considere că unele activități economice contribuie în mod substanțial la obiectivul respectiv. Un element al criteriilor uniforme ar trebui să fie evitarea unei daune semnificative la adresa oricăruia dintre obiectivele de mediu prevăzute în prezentul regulament. Acest lucru este necesar pentru a se evita ca unele investiții să fie considerate durabile din punctul de vedere al mediului deși activitățile economice care beneficiază de pe urma investițiilor respective sunt dăunătoare mediului într-o măsură care depășește contribuția acestora la un obiectiv de mediu. Condițiile referitoare la o contribuție substanțială și la a nu produce daune semnificative ar trebui să permită investițiilor în activități economice durabile din punctul de vedere al mediului să își aducă o contribuție reală la obiectivele de mediu.

    (21)Reamintind angajamentul comun al Parlamentului European, al Consiliului și al Comisiei de a urmări principiile consacrate în Pilonul european al drepturilor sociale în sprijinul creșterii durabile și favorabile incluziunii și recunoscând importanța unor drepturi și standarde internaționale minime ale omului și ale lucrătorilor, respectarea unor garanții minime ar trebui să fie o condiție pentru ca activitățile economice să se califice drept durabile din punctul de vedere al mediului. Din acest motiv, activitățile economice ar trebui să se califice drept durabile din punctul de vedere al mediului doar în cazul în care sunt efectuate prin respectarea Declarației cu privire la principiile și drepturile fundamentale la locul de muncă și a celor opt convenții de bază ale Organizației Internaționale a Muncii („OIM”). Convențiile de bază ale OIM definesc drepturile omului și drepturile lucrătorilor pe care trebuie să le respecte întreprinderile. Mai multe dintre aceste standarde internaționale sunt consacrate și în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, în special interzicerea sclaviei și a muncii forțate, precum și principiul nediscriminării. Garanțiile minime respective nu aduc atingere aplicării unor cerințe mai stricte privind mediul, sănătatea, siguranța și durabilitatea socială, prevăzute în dreptul Uniunii, după caz.

    (22)Având în vedere detaliile tehnice specifice necesare pentru a evalua impactul asupra mediului al unei activități economice, precum și natura în rapidă schimbare a științei și tehnologiei, criteriile pentru activitățile economice durabile din punctul de vedere al mediului ar trebui să fie adaptate în mod periodic la schimbările respective. În vederea menținerii la zi a criteriilor, în temeiul dovezilor științifice și al contribuțiilor din partea experților, precum și a părților interesate relevante, condițiile referitoare la o contribuție substanțială și la lipsa unor daune semnificative ar trebui specificate mai detaliat pentru diferitele activități economice și ar trebui să fie actualizate în mod regulat. În acest scop, Comisia ar trebui să stabilească criterii tehnice de examinare detaliate și calibrate pentru diferitele activități economice, pe baza contribuției tehnice a unei platforme multipartite privind finanțarea durabilă.

    (23)Unele activități economice au un impact negativ asupra mediului, iar prin reducerea acelui impact negativ se poate realiza o contribuție substanțială la unul sau mai multe obiective de mediu. Pentru activitățile economice respective, este adecvat să se stabilească criterii tehnice de examinare care necesită o îmbunătățire substanțială a performanței de mediu în comparație, printre altele, cu media sectorului. Aceste criterii ar trebui să ia de asemenea în considerare impactul pe termen lung al unei anumite activități economice.

    (24)O activitate economică nu ar trebui considerată durabilă din punctul de vedere al mediului dacă daunele pe care le aduce mediului depășesc beneficiile pe care le generează. Criteriile tehnice de examinare ar trebui să identifice cerințele minime necesare pentru a se evita producerea unui prejudiciu semnificativ în ceea ce privește alte obiective. Atunci când stabilește și actualizează criteriile tehnice de examinare, Comisia ar trebui să garanteze că respectivele criterii sunt întemeiate pe dovezi științifice disponibile și sunt actualizate periodic. În cazul în care evaluarea științifică nu permite determinarea riscului cu suficientă certitudine, ar trebui să se aplice principiul precauției, în conformitate cu articolul 191 din TFUE.

    (25)Atunci când stabilește și actualizează criteriile tehnice de examinare, Comisia ar trebui să țină seama de legislația relevantă a Uniunii, precum și de instrumentele fără caracter legislativ ale Uniunii aflate deja în vigoare, inclusiv de Regulamentul (CE) nr. 66/2010 al Parlamentului European și al Consiliului 37 , de sistemul UE de management de mediu și audit, 38 de criteriile UE privind achizițiile publice verzi 39 și de lucrările în desfășurare cu privire la normele referitoare la amprenta de mediu a produselor și a organizațiilor. 40 Pentru a evita neconcordanțe inutile cu clasificările activităților economice care există deja în alte scopuri, Comisia ar trebui să ia în considerare, de asemenea, clasificările statistice referitoare la sectorul bunurilor și serviciilor de mediu, și anume clasificarea activităților și a cheltuielilor de protecție a mediului (CEPA) și clasificarea activităților de gestionare a resurselor (CReMA) 41 .

    (26)Atunci când stabilește și actualizează criteriile tehnice de examinare, Comisia ar trebui să ia de asemenea în considerare particularitățile din sectorul infrastructurilor și externalitățile sociale, economice și de mediu în cadrul unei analize cost-beneficiu. În această privință, Comisia ar trebui să țină seama de activitatea organizațiilor internaționale, cum ar fi OCDE, de legislația și de standardele relevante ale Uniunii, inclusiv de Directiva 2001/42/CE a Parlamentului European și a Consiliului 42 , Directiva 2011/92/UE a Parlamentului European și a Consiliului 43 , Directiva 2014/23/UE a Parlamentului European și a Consiliului 44 , Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului 45 și Directiva 2014/25/UE a Parlamentului European și a Consiliului 46 , precum și de metodologia actuală. În acest context, criteriile tehnice de examinare ar trebui să promoveze cadre de guvernanță corespunzătoare, care să integreze factori de mediu, sociali și de guvernanță, astfel cum se menționează în principiile pentru investiții responsabile susținute de Organizației Națiunilor Unite 47 , în toate etapele ciclului de viață al unui proiect.

    (27)Pentru a se evita denaturarea concurenței odată cu creșterea finanțării pentru activitățile economice durabile din punctul de vedere al mediului, criteriile tehnice de examinare ar trebui să garanteze că toate activitățile economice relevante din cadrul unui anumit sector pot să se califice drept durabile din punctul de vedere al mediului și sunt tratate în mod egal în cazul în care contribuie în mod egal la unul sau mai multe dintre obiectivele de mediu prevăzute în prezentul regulament. Totuși, capacitatea potențială de a contribui la obiectivele de mediu respective poate varia de la un sector la altul, ceea ce ar trebui să se reflecte în criterii. Cu toate acestea, în cadrul fiecărui sector, criteriile respective nu ar trebui să fie dezavantajoase, în mod injust, pentru anumite activități economice în raport cu altele în cazul în care cele două tipuri de activități contribuie în aceeași măsură la obiectivele de mediu.

    (28)Atunci când stabilește criteriile tehnice de examinare, Comisia ar trebui să evalueze dacă adoptarea respectivelor criterii pentru activitățile durabile din punctul de vedere al mediului ar conduce la active depreciate sau ar furniza stimulente inconsecvente și dacă acest lucru ar avea vreun impact negativ asupra lichidităților de pe piețele financiare.

    (29)Pentru a evita costuri de asigurare a conformității prea împovărătoare pentru operatorii economici, Comisia ar trebui să stabilească criterii tehnice de examinare care să asigure o claritate juridică suficientă, care să fie practice, ușor de aplicat și în privința cărora conformitatea să poată fi verificată în cadrul unor limite rezonabile ale costurilor de asigurare a conformității.

    (30)Pentru a se asigura că investițiile sunt canalizate spre activități economice care au un impact pozitiv maxim asupra obiectivelor de mediu, Comisia ar trebui să acorde prioritate stabilirii de criterii tehnice de examinare pentru activitățile economice care ar putea contribui cel mai mult la obiectivele de mediu.

    (31)Ar trebui stabilite criterii tehnice de examinare adecvate pentru sectorul transporturilor, inclusiv pentru activele mobile, care ar trebui să țină seama de faptul că contribuția sectorului transporturilor, inclusiv transportul maritim internațional, se ridică la aproape 26 % din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din Uniune. După cum se evidențiază în Planul de acțiune privind finanțarea creșterii durabile 48 , sectorul transporturilor reprezintă aproximativ 30 % din nevoile anuale suplimentare de investiții pentru o dezvoltare durabilă în Uniune, inclusiv prin creșterea electrificării sau prin tranziția către moduri mai ecologice de transport datorită promovării transferului modal și a gestionării traficului.

    (32)Este deosebit de important ca, în procesul de pregătire a elaborării criteriilor tehnice de examinare, Comisia să realizeze consultări adecvate în conformitate cu cerințele privind o mai bună legiferare. Procesul de stabilire și actualizare a criteriilor tehnice de examinare ar trebui să implice, de asemenea, părțile interesate relevante și să se bazeze pe consilierea oferită de experți cu cunoștințe și experiență dovedite în domenii relevante. În acest scop, Comisia ar trebui să creeze o platformă privind finanțarea durabilă. Această platformă ar trebui să fie alcătuită din experți reprezentând atât sectorul public, cât și sectorul privat. Reprezentanții sectorului public ar trebui să includă experți din partea Agenției Europene de Mediu, a autoritățile europene de supraveghere și a Băncii Europene de Investiții. Printre experții din sectorul privat ar trebui să se numere reprezentanți ai părților interesate relevante, inclusiv actori de pe piața financiară, universități, institute de cercetare, asociații și organizații. Platforma ar trebui să ofere consultanță Comisiei cu privire la dezvoltarea, analiza și revizuirea criteriilor tehnice de examinare, inclusiv cu privire la impactul potențial al acestora asupra evaluării activelor care, până la adoptarea criteriilor tehnice de examinare, erau considerate ca fiind active verzi în temeiul practicilor existente pe piață. De asemenea, platforma ar trebui să ofere consultanță Comisiei cu privire la gradul de adecvare a criteriilor tehnice de examinare pentru alte utilizări în cadrul viitoarelor inițiative politice la nivelul Uniunii menite să faciliteze investițiile durabile.

    (33)În vederea specificării cerințelor stabilite în prezentul regulament și, în special, a stabilirii și a actualizării unor criterii tehnice de examinare detaliate și calibrate pentru diferite activități economice cu privire la ce constituie o contribuție substanțială și ce constituie prejudicii semnificative la adresa obiectivelor de mediu, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ar trebui să fie delegată Comisiei în ceea ce privește informațiile necesare pentru a respecta obligația de divulgare prevăzută la articolul 4 alineatul (3) și criteriile tehnice de examinare menționate la articolul 6 alineatul (2), la articolul 7 alineatul (2), la articolul 8 alineatul (2), la articolul 9 alineatul (2), la articolul 10 alineatul (2) și la articolul 11 alineatul (2). Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți, și ca respectivele consultări să se desfășoare în conformitate cu principiile stabilite în Acordul interinstituțional privind o mai bună legiferare din 13 aprilie 2016. Mai precis, pentru a asigura o participare egală la elaborarea actelor delegate, Parlamentul European și Consiliul ar trebui să primească toate documentele în același timp cu experții din statele membre, iar experții Parlamentului European și ai Consiliului ar trebui să aibă în mod sistematic acces la reuniunile grupurilor de experți ale Comisiei însărcinate cu elaborarea actelor delegate.

    (34)Pentru a acorda timp suficient pentru familiarizarea actorilor relevanți cu criteriile pentru activitățile economice durabile din punctul de vedere al mediului prevăzute în prezentul regulament și pentru pregătirea în vederea punerii lor în aplicare, obligațiile stabilite în prezentul regulament ar trebui să devină aplicabile, pentru fiecare obiectiv de mediu, la șase luni de la adoptarea criteriilor tehnice de examinare relevante.

    (35)Aplicarea prezentului regulament ar trebui să fie revizuită periodic pentru a se evalua progresele înregistrate cu privire la elaborarea criteriilor tehnice de examinare pentru activitățile durabile din punctul de vedere al mediului și utilizarea definiției pentru investițiile durabile din punctul de vedere al mediului, precum și se evalua dacă respectarea obligațiilor impune stabilirea unui mecanism de verificare. Revizuirea ar trebui să includă de asemenea o evaluare a necesității de a extinde domeniul de aplicare al prezentului regulament pentru a include obiectivele de durabilitate socială.

    (36)Întrucât obiectivele prezentului regulament nu pot fi realizate în mod suficient de către statele membre, ci, având în vederea necesitatea de a introduce la nivelul Uniunii criterii uniforme pentru activitățile economice durabile din punctul de vedere al mediului, pot fi realizate mai bine la nivelul Uniunii, aceasta din urmă poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este enunțat la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea acestor obiective.

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Capitolul I

    Obiect, domeniu de aplicare și definiții

    Articolul 1
    Obiect și domeniu de aplicare

    1.Prezentul regulament instituie criterii pentru a determina dacă o activitate economică este durabilă din punctul de vedere al mediului în scopul stabilirii gradului durabilității de mediu a unei investiții.

    2.Prezentul regulament se aplică:

    (a)măsurilor adoptate de statele membre sau de Uniune care stabilesc orice cerință aplicabilă actorilor de pe piață în ceea ce privește produsele financiare sau obligațiunile corporative care sunt comercializate ca fiind durabile din punctul de vedere al mediului.

    (b)participanților la piața financiară care oferă produse financiare drept investiții durabile din punctul de vedere al mediului sau drept investiții având caracteristici similare.

    Articolul 2
    Definiții

    1.În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    (a)„investiție durabilă din punctul de vedere al mediului” înseamnă o investiție care finanțează una sau mai multe activități economice care, în temeiul prezentului regulament, se califică drept durabile din punctul de vedere al mediului;

    (b)„participanți la piețele financiare” înseamnă participanții la piețele financiare astfel cum sunt definiți la articolul 2 litera (a) din [propunerea Comisiei de regulament privind informările referitoare la investițiile durabile și riscurile legate de durabilitate și de modificare a Directivei (UE) 2016/2341];

    (c)„produse financiare” înseamnă produsele financiare astfel cum sunt definite la articolul 2 litera (j) din [propunerea de regulament al Comisiei privind divulgările de informații referitoare la investițiile durabile și riscurile în materie de durabilitate și de modificare a Directivei (UE) 2016/2341];

    (d)„atenuare a schimbărilor climatice” înseamnă procesul de a menține creșterea temperaturii medii globale cu mult sub 2 °C peste nivelurile preindustriale și limitarea creșterii temperaturii la 1,5 °C peste nivelurile preindustriale;

    (e)„adaptare la schimbările climatice” înseamnă procesul de ajustare la schimbările climatice reale și preconizate, precum și la efectele acestora;

    (f)„gaz cu efect de seră” înseamnă un gaz cu efect de seră enumerat în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 525/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 49 ;

    (g)„economie circulară” înseamnă menținerea valorii produselor, a materialelor și a resurselor în economie cât mai mult timp posibil și reducerea la minimum a deșeurilor, inclusiv prin aplicarea ierarhiei deșeurilor, astfel cum este prevăzută la articolul 4 din Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului 50 ;

    (h)„poluare” înseamnă:

    (i)introducerea directă sau indirectă, ca rezultat al activității umane, de substanțe, vibrații, căldură, zgomot sau alți poluanți în aer, apă sau sol, care pot avea efect nociv asupra sănătății umane sau asupra calității mediului, care pot conduce la efecte dăunătoare asupra proprietății materiale sau pot altera sau afecta mediul ambiant și alte utilizări legitime ale mediului;

    (ii)în contextul mediului marin, poluarea, astfel cum este definită la articolul 3 alineatul (8) din Directiva 2008/56/CE a Parlamentului European și a Consiliului 51 ;

    (i)„ecosistem sănătos” înseamnă un ecosistem care se află într-o stare fizică, chimică și biologică bună sau de bună calitate fizică, chimică și biologică;

    (j)„eficiență energetică” înseamnă utilizarea energiei într-un mod mai eficient în toate etapele lanțului energetic, de la producție la consumul final;

    (k)„stare ecologică bună” înseamnă starea ecologică bună astfel cum este definită la articolul 3 alineatul (5) din Directiva 2008/56/CE.

    (l)„ape marine” înseamnă apele marine astfel cum sunt definite la articolul 3 alineatul (1) din Directiva 2008/56/CE;

    (m)„ape de suprafață”, „ape interioare”, „ape de tranziție” și „ape de coastă” au același înțeles ca la articolul 2 punctele 1, 3, 6 și 7 din Directiva 2000/60/CE 52 ;

    (n)„gestionare durabilă a pădurilor” înseamnă folosirea pădurilor și a terenurilor forestiere într-un mod și într-un ritm care să le mențină biodiversitatea, productivitatea, capacitatea de regenerare, vitalitatea și potențialul de a îndeplini, acum și în viitor, funcții ecologice, economice și sociale relevante la nivel local, național și global și care să nu producă daune altor ecosisteme.

    Capitolul II

    Activități economice durabile din punctul de vedere al mediului

    Articolul 3
    Criterii pentru activitățile economice durabile din punctul de vedere al mediului

    În scopul stabilirii gradului de durabilitate de mediu a unei investiții, o activitate economică este durabilă din punctul de vedere al mediului în cazul în care activitatea respectivă îndeplinește toate criteriile următoare:

    (a)activitatea economică contribuie în mod substanțial la unul sau mai multe dintre obiectivele de mediu prevăzute la articolul 5, în conformitate cu articolele 6 și 11;

    (b)activitatea economică nu prejudiciază semnificativ niciunul dintre obiectivele de mediu prevăzute la articolul 5, în conformitate cu articolul 12;

    (c)activitatea economică este efectuată în conformitate cu garanțiile minime prevăzute la articolul 13;

    (d)activitatea economică este conformă cu criteriile tehnice de examinare în cazul în care Comisia a specificat aceste criterii în conformitate cu articolul 6 alineatul (2), articolul 7 alineatul (2), articolul 8 alineatul (2), articolul 9 alineatul (2), articolul 10 alineatul (2) și articolul 11 alineatul (2).

    Articolul 4
    Utilizarea criteriilor pentru activitățile economice durabile din punctul de vedere al mediului

    1.Statele membre aplică criteriile de determinare a activităților economice durabile din punctul de vedere al mediului prevăzute la articolul 3 în scopul oricăror măsuri care stabilesc cerințe pentru actorii de pe piață în ceea ce privește produsele financiare sau obligațiunile corporative care sunt comercializate ca fiind „durabile din punctul de vedere al mediului”.

    2.Participanții la piețele financiare care oferă produse financiare drept investiții durabile din punctul de vedere al mediului sau drept investiții având caracteristici similare divulgă informații cu privire la modul și măsura în care sunt utilizate criteriile pentru activitățile economice durabile din punctul de vedere al mediului prevăzute la articolul 3 pentru a determina durabilitatea de mediu a investițiilor. În cazul în care participanții la piețele financiare consideră că o activitate economică ce nu respectă criteriile tehnice de examinare stabilite în conformitate cu prezentul regulament sau pentru care criteriile tehnice de examinare respective nu au fost încă stabilite ar trebui să fie considerată durabilă din punctul de vedere al mediului, aceștia pot informa Comisia.

    3.Comisia adoptă acte delegate în conformitate cu articolul 16 în vederea completării alineatului (2) pentru a specifica informațiile necesare respectării prezentului alineat, ținând seama de criteriile tehnice de examinare stabilite în conformitate cu prezentul regulament. Aceste informații permit investitorilor să identifice:

    (a)procentul de holdinguri legate de societăți care desfășoară activități economice durabile din punctul de vedere al mediului;

    (b)proporția investițiilor care finanțează activități economice durabile din punctul de vedere al mediului ca procent din toate activitățile economice.

    4.Comisia adoptă actul delegat în conformitate cu alineatul (3) până la 31 decembrie 2019 în vederea aplicării acestuia la 1 iulie 2020. Comisia poate modifica actul delegat respectiv, în special având în vedere modificările aduse actelor delegate adoptate în conformitate cu articolul 6 alineatul (2), articolul 7 alineatul (2), articolul 8 alineatul (2), articolul 9 alineatul (2), articolul 10 alineatul (2) și articolul 11 alineatul (2).

    Articolul 5
    Protecția mediului

    În sensul prezentului regulament, elementele enumerate mai jos reprezintă obiective de mediu:

    (1)atenuarea schimbărilor climatice;

    (2)adaptarea la schimbările climatice;

    (3)folosirea durabilă și protecția resurselor de apă și a celor marine;

    (4)tranziția către o economie circulară, prevenirea generării de deșeuri și reciclarea acestora;

    (5)prevenirea și controlul poluării;

    (6)protecția ecosistemelor sănătoase.

    Articolul 6
    Contribuția substanțială la atenuarea schimbărilor climatice

    1.Se consideră că o activitate economică contribuie în mod substanțial la atenuarea schimbărilor climatice în cazul în care activitatea respectivă contribuie în mod substanțial la stabilizarea concentrațiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă la un nivel care împiedică interferențele antropice periculoase cu sistemul climatic prin evitarea sau reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră sau intensificarea absorbțiilor de gaze cu efect de seră prin oricare dintre următoarele mijloace, inclusiv prin inovarea în materie de procese sau a produse:

    (a)generarea, stocarea sau utilizarea energiei din surse regenerabile sau a energiei neutre din punctul de vedere al climei (inclusiv a energiei neutre din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon), inclusiv prin utilizarea de tehnologii inovatoare cu un potențial de economii viitoare semnificative sau prin consolidarea necesară a rețelei;

    (b)îmbunătățirea eficienței energetice;

    (c)creșterea mobilității curate sau neutre din punct de vedere climatic;

    (d)trecerea la utilizarea de materiale regenerabile;

    (e)creșterea utilizării captării și stocării dioxidului de carbon;

    (f)eliminarea treptată a emisiilor antropice de gaze cu efect de seră, inclusiv a celor provenite din combustibili fosili;

    (g)instituirea infrastructurii energetice necesare pentru facilitarea decarbonizării sistemelor energetice;

    (h)producerea de combustibili nepoluanți și eficienți din surse regenerabile sau neutre din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon.

    2.Comisia adoptă acte delegate în conformitate cu articolul 16 în vederea:

    (a)    completării alineatului (1) pentru a se stabili criteriile tehnice de examinare cu scopul de a determina în ce condiții se consideră că, în sensul prezentului regulament, o anumită activitate economică contribuie în mod substanțial la atenuarea schimbărilor climatice;

    (b)    completării articolului 12 pentru a se stabili criteriile tehnice de examinare pentru fiecare obiectiv de mediu relevant cu scopul de a determina dacă se consideră că, în sensul prezentului regulament, o activitate economică în privința căreia criteriile de examinare sunt stabilite în temeiul literei (a) din prezentul alineat, aduce daune semnificativ unuia sau mai multora dintre aceste obiective.

    3.Comisia stabilește criteriile tehnice de examinare menționate la alineatul (2) într-un act delegat, luând în considerare cerințele prevăzute la articolul 14.

    4.Comisia adoptă actul delegat menționat la alineatul (2) până la 31 decembrie 2019, cu scopul de a asigura aplicarea acestuia la 1 iulie 2020.

    Articolul 7
    Contribuția substanțială la adaptarea la schimbările climatice

    1.Se consideră că o activitate economică contribuie în mod substanțial la adaptarea la schimbările climatice în cazul în care activitatea respectivă contribuie în mod substanțial la reducerea efectelor negative ale schimbărilor climatice actuale și a celor preconizate pe viitor sau la prevenirea unei creșteri sau a unei redirecționări a efectelor negative ale schimbărilor climatice, prin următoarele mijloace:

    (a)prevenirea sau reducerea, în materie de schimbări climatice, a efectelor negative specifice în funcție de zonă și de context – care sunt evaluate și abordate în mod prioritar prin utilizarea proiecțiilor climatice disponibile – asupra activității economice;

    (b)prevenirea sau reducerea efectelor negative pe care schimbările climatice le pot genera în ceea ce privește mediul natural și cel construit în care se desfășoară activitatea economică, care sunt evaluate și abordate în mod prioritar prin utilizarea proiecțiilor climatice disponibile.

    2.Comisia adoptă un act delegat în conformitate cu articolul 16 în vederea:

    (a)completării alineatului (1) pentru a se stabili criteriile tehnice de examinare cu scopul de a determina în ce condiții se consideră că, în sensul prezentului regulament, o anumită activitate economică contribuie în mod substanțial la adaptarea la schimbările climatice;

    (b)completării articolului 12 pentru a se stabili criteriile tehnice de examinare pentru fiecare obiectiv de mediu relevant cu scopul de a determina dacă se consideră că, în sensul prezentului regulament, o activitate economică în privința căreia criteriile de examinare sunt stabilite în temeiul literei (a) din prezentul alineat, aduce daune semnificativ unuia sau mai multora dintre aceste obiective.

    3.Comisia stabilește criteriile tehnice de examinare menționate la alineatul (2) reunindu-le într-un singur act delegat, luând în considerare cerințele stabilite la articolul 14.

    4.Comisia adoptă actul delegat menționat la alineatul (2) până la 31 decembrie 2019, cu scopul de a asigura aplicarea acestuia la 1 iulie 2020.

    Articolul 8
    Contribuția substanțială la utilizarea durabilă și la protecția resurselor de apă și a celor marine

    1.Se consideră că o activitate economică contribuie în mod substanțial la utilizarea durabilă și la protecția resurselor de apă și a celor marine în cazul în care activitatea respectivă contribuie în mod substanțial la o stare bună a apelor, inclusiv a apelor dulci, a apelor de tranziție și a apelor de coastă, sau la o stare ecologică bună a apelor marine, prin oricare dintre următoarele mijloace:

    (a)protejarea mediului acvatic împotriva efectelor negative ale deversărilor de ape reziduale urbane și industriale prin asigurarea unei colectări și a unei tratări adecvate a apelor reziduale urbane și industriale în conformitate cu articolele 3, 4, 5 și 11 din Directiva 91/271/CEE a Consiliului 53 ;

    (b)protejarea sănătății umane împotriva efectelor negative ale oricărei contaminări a apei potabile prin garantarea faptului că aceasta nu conține microorganisme, paraziți sau substanțe care constituie un pericol potențial pentru sănătatea umană, precum și că îndeplinește cerințele minime prevăzute în anexa I părțile A și B la Directiva 98/83/CE a Consiliului 54 , precum și sporirea accesului cetățenilor la apă potabilă curată;

    (c)captarea apei în conformitate cu obiectivul reprezentat de o stare cantitativă bună, astfel cum este definită în tabelul 2.1.2 din anexa V la Directiva 2000/60/CE;

    (d)îmbunătățirea eficienței utilizării apei, facilitarea reutilizării apei sau orice altă activitate care protejează sau îmbunătățește calitatea corpurilor de apă ale Uniunii în conformitate cu Directiva 2000/60/CE;

    (e)asigurarea utilizării durabile a serviciilor ecosistemului marin sau contribuirea la starea ecologică bună a apelor marine, astfel cum este stabilită pe baza descriptorilor calitativi prevăzuți în anexa I la Directiva 2008/56/CE și astfel cum este prezentată mai în detaliu în Decizia (UE) 2017/848 a Comisiei 55 .

    2.Comisia adoptă un act delegat în conformitate cu articolul 16 în vederea:

    (a)completării alineatului (1) pentru a se stabili criteriile tehnice de examinare cu scopul de a determina în ce condiții se consideră că, în sensul prezentului regulament, o anumită activitate economică contribuie în mod substanțial la utilizarea durabilă și la protecția resurselor de apă și a celor marine;

    (b)completării articolului 12 pentru a se stabili criteriile tehnice de examinare pentru fiecare obiectiv de mediu relevant cu scopul de a determina dacă se consideră că, în sensul prezentului regulament, o activitate economică în privința căreia criteriile de examinare sunt stabilite în temeiul literei (a) din prezentul alineat, aduce daune semnificativ unuia sau mai multora dintre aceste obiective.

    3.Comisia stabilește criteriile tehnice de examinare menționate la alineatul (2) reunindu-le într-un singur act delegat și luând în considerare cerințele stabilite la articolul 14.

    4.Comisia adoptă actul delegat menționat la alineatul (2) până la 1 iulie 2022, cu scopul de a asigura aplicarea acestuia la 31 decembrie 2022.

    Articolul 9
    Contribuția substanțială la economia circulară și la prevenirea generării de deșeuri și la reciclarea acestora

    1.Se consideră că o activitate economică contribuie în mod substanțial la tranziția către o economie circulară și la prevenirea generării de deșeuri și la reciclarea acestora în cazul în care activitatea respectivă contribuie în mod substanțial la acel obiectiv ecologic prin oricare dintre următoarele mijloace:

    (a)îmbunătățirea utilizării eficiente a materiilor prime în procesul de producție, inclusiv prin reducerea consumului de materii prime principale și prin sporirea utilizării produselor secundare și a deșeurilor;

    (b)creșterea durabilității ori a potențialului produselor de a fi reparate, optimizate sau reutilizate a produselor;

    (c)creșterea potențialului de reciclare al produselor, inclusiv al materialelor individuale conținute în produse, de exemplu prin înlocuirea sau reducerea utilizării de produse și materiale care nu sunt reciclabile;

    (d)reducerea conținutului de substanțe periculoase din materiale și produse;

    (e)prelungirea utilizării produselor, inclusiv sporindu-se reutilizarea, refabricarea, optimizarea, repararea și partajarea produselor de către consumatori;

    (f)sporirea utilizării materiilor prime secundare și a calității acestora, inclusiv printr-o reciclare de înaltă calitate a deșeurilor;

    (g)reducerea generării de deșeuri;

    (h)sporirea pregătirii în scopul reutilizării și a reciclării deșeurilor;

    (i)evitarea incinerării și a eliminării deșeurilor;

    (j)evitarea și curățarea deșeurilor și a altor tipuri de poluare generate de gestionarea inadecvată a deșeurilor;

    (k)utilizarea eficientă a resurselor energetice naturale.

    2.Comisia adoptă un act delegat în conformitate cu articolul 16 în vederea:

    (a)completării alineatului (1) pentru a se stabili criteriile tehnice de examinare cu scopul de a determina în ce condiții se consideră că, în sensul prezentului regulament, o anumită activitate economică contribuie în mod substanțial la economia circulară și la prevenirea generării de deșeuri și la reciclarea acestora;

    (b)completării articolului 12 pentru a se stabili criteriile tehnice de examinare pentru fiecare obiectiv de mediu relevant cu scopul de a determina dacă se consideră că, în sensul prezentului regulament, o activitate economică în privința căreia criteriile de examinare sunt stabilite în temeiul literei (a) din prezentul alineat, aduce daune semnificativ unuia sau mai multora dintre aceste obiective.

    3.Comisia stabilește criteriile tehnice de examinare menționate la alineatul (2) reunindu-le într-un singur act delegat, luând în considerare cerințele stabilite la articolul 14.

    4.Comisia adoptă actul delegat menționat la alineatul (2) până la 1 iulie 2021, cu scopul de a asigura aplicarea acestuia la 31 decembrie 2021.

    Articolul 10
    Contribuția substanțială la prevenirea și controlul poluării

    1.Se consideră că o activitate economică contribuie în mod substanțial la prevenirea și controlul poluării în cazul în care activitatea respectivă contribuie la un nivel ridicat de protecție a mediului împotriva poluării prin oricare dintre următoarele mijloace:

    (a)reducerea emisiilor de poluanți, alții decât gazele cu efect de seră, din aer, apă și sol;

    (b)îmbunătățirea nivelului calității aerului, a apei sau a solului în zonele în care se desfășoară activitatea economică, reducând în același timp la minimum efectele negative și riscurile asupra sănătății umane și a mediului;

    (c)reducerea la minimum a efectelor negative semnificative ale producției și utilizării de substanțe chimice asupra sănătății umane și a mediului.

    2.Comisia adoptă un act delegat în conformitate cu articolul 16 în vederea:

    (a)completării alineatului (1) pentru a se stabili criteriile tehnice de examinare cu scopul de a determina în ce condiții se consideră că, în sensul prezentului regulament, o anumită activitate economică contribuie în mod substanțial la prevenirea și controlul poluării;

    (b)completării articolului 12 pentru a se stabili criteriile tehnice de examinare pentru fiecare obiectiv de mediu relevant cu scopul de a determina dacă se consideră că, în sensul prezentului regulament, o activitate economică în privința căreia criteriile de examinare sunt stabilite în temeiul literei (a) din prezentul alineat, aduce daune semnificativ unuia sau mai multora dintre aceste obiective.

    3.Comisia stabilește criteriile tehnice de examinare menționate la alineatul (2) reunindu-le într-un singur act delegat, luând în considerare cerințele stabilite la articolul 14.

    4.Comisia adoptă actul delegat menționat la alineatul (2) până la 1 iulie 2021, cu scopul de a asigura aplicarea acestuia la 31 decembrie 2021.

    Articolul 11
    Contribuția substanțială la protejarea unor ecosisteme sănătoase

    1.În sensul prezentului regulament, se consideră că o activitate economică contribuie în mod substanțial la ecosisteme sănătoase în cazul în care activitatea respectivă contribuie în mod substanțial la protejarea, conservarea și ameliorarea biodiversității și a serviciilor ecosistemice, în conformitate cu instrumentele cu caracter legislativ și fără caracter legislativ relevante ale Uniunii prin oricare dintre următoarele mijloace:

    (a)conservarea naturii (habitate, specii); protejarea, refacerea și ameliorarea stării ecosistemelor și a capacității lor de a furniza servicii;

    (b)gestionarea durabilă a terenurilor, inclusiv o protecție adecvată a biodiversității solului; neutralitatea degradării terenurilor; și ajutoare pentru depoluarea siturilor contaminate;

    (c)practici agricole durabile, inclusiv cele care contribuie la oprirea sau prevenirea despăduririi și a dispariției habitatelor;

    (d)gestionarea durabilă a pădurilor.

    2.Comisia adoptă un act delegat în conformitate cu articolul 16 în vederea:

    (a)completării alineatului (1) pentru a se stabili criteriile tehnice de examinare cu scopul de a determina în ce condiții se consideră că, în sensul prezentului regulament, o anumită activitate economică contribuie în mod substanțial la protejarea unor ecosisteme sănătoase;

    (b)completării articolului 12 pentru a se stabili criteriile tehnice de examinare pentru fiecare obiectiv de mediu relevant cu scopul de a determina dacă se consideră că, în sensul prezentului regulament, o activitate economică în privința căreia criteriile de examinare sunt stabilite în temeiul literei (a) din prezentul alineat, aduce daune semnificativ unuia sau mai multora dintre aceste obiective.

    3.Comisia stabilește criteriile tehnice de examinare menționate la alineatul (2) reunindu-le într-un singur act delegat, luând în considerare cerințele stabilite la articolul 14.

    4.Comisia adoptă actul delegat menționat la alineatul (2) până la 1 iulie 2022, cu scopul de a asigura aplicarea acestuia la 31 decembrie 2022.

    Articolul 12
    Daune semnificative aduse obiectivelor de mediu

    În sensul articolului 3 litera (b), se consideră că o activitate economică aduce daune semnificative:

    (a)atenuării schimbărilor climatice în cazul în care activitatea respectivă generează emisii semnificative de gaze cu efect de seră;

    (b)adaptării la schimbările climatice în cazul în care activitatea respectivă duce la creșterea efectului negativ al schimbărilor climatice actuale și preconizate, pentru mediul natural și construit în care această activitate are loc și în afara acestuia;

    (c)utilizării durabile și protecției resurselor de apă și a celor marine în cazul în care activitatea respectivă este nocivă într-o măsură semnificativă pentru starea bună a apelor Uniunii, inclusiv a apelor dulci, a apelor de tranziție și a apelor de coastă, sau pentru o stare ecologică bună a apelor marine ale Uniunii;

    (d)economiei circulare și prevenirii generării de deșeuri și reciclării acestora în cazul în care activitatea respectivă duce la ineficiențe semnificative în utilizarea materialelor în una sau mai multe etape ale ciclului de viață al produselor, inclusiv în ceea ce privește durabilitatea ori potențialul produselor de a fi reparate, optimizate, reutilizate sau reciclate; sau în cazul în care activitatea respectivă duce la o creștere semnificativă a generării, a incinerării sau a eliminării deșeurilor;

    (e)prevenirii și controlului poluării în cazul în care activitatea respectivă duce la o creștere semnificativă a emisiilor de poluanți în aer, apă și sol în comparație cu situația existentă înainte de demararea acestei activități;

    (f)ecosistemelor sănătoase în cazul în care activitatea respectivă este nocivă într-o măsură semnificativă pentru starea bună a ecosistemelor.

    Articolul 13
    Garanții minime

    Garanțiile minime menționate la articolul 3 litera (c) sunt proceduri aplicate de întreprinderea care desfășoară o activitate economică pentru a asigura respectarea principiilor și drepturilor stabilite în cele opt convenții fundamentale identificate în Declarația cu privire la principiile și drepturile fundamentale la locul de muncă a Organizației Internaționale a Muncii, și anume: dreptul de a nu fi supus muncii forțate, libertatea de asociere, dreptul lucrătorilor de se organiza, dreptul la negociere colectivă, egalitatea de remunerare între bărbați și femei pentru munca având o valoare egală, nediscriminarea în ceea ce privește oportunitățile și tratamentul legate de ocuparea forței de muncă și exercitarea profesiei, precum și dreptul de a nu fi supus exploatării prin muncă a copiilor.

    Articolul 14
    Cerințe pentru criteriile tehnice de examinare

    1.Criteriile tehnice de examinare adoptate în conformitate cu articolul 6 alineatul (2), articolul 7 alineatul (2), articolul 8 alineatul (2), articolul 9 alineatul (2), articolul 10 alineatul (2) și articolul 11 alineatul (2):

    (a)identifică cele mai relevante contribuții potențiale pentru obiectivul de mediu vizat, având în vedere nu doar impactul pe termen scurt al unei anumite activități economice, ci și impactul aceleiași activități pe termen mai lung;

    (b)precizează cerințele minime care trebuie îndeplinite pentru a evita daune semnificative la adresa oricăruia dintre obiectivele de mediu relevante;

    (c)sunt calitative sau cantitative sau ambele și conțin praguri, acolo unde este posibil;

    (d)atunci când este cazul, se bazează pe sistemele de etichetare și de certificare ale Uniunii, pe metodologiile Uniunii pentru evaluarea amprentei de mediu și pe sistemele de clasificare statistică ale Uniunii și țin seama de orice eventual act legislativ relevant existent al Uniunii;

    (e)se bazează pe dovezi științifice concludente și țin seama, acolo unde este cazul, de principiul precauției consacrat la articolul 191 din TFUE;

    (f)țin seama de impactul asupra mediului al activității economice în sine, precum și de produsele și serviciile furnizate de activitatea economică respectivă, în special prin luarea în considerare a producției, utilizării și scoaterii din uz a acestora;

    (g)țin seama de natura și de amploarea activității economice;

    (h)țin seama de impactul potențial asupra lichidității de pe piață, de riscul ca anumite tipuri de active să se deprecieze ca urmare a pierderii din valoare cauzate de tranziția la o economie mai durabilă, precum și de riscul de a crea stimulente inconsecvente;

    (i)acoperă toate activitățile economice relevante din cadrul unui anumit sector și se asigură că activitățile respective sunt tratate în mod egal atunci când contribuie în mod egal la îndeplinirea unuia sau mai multor obiective legate de mediu, pentru a evita denaturarea concurenței pe piață;

    (j)sunt stabilite astfel încât să faciliteze verificarea respectării acestor criterii, ori de câte ori este posibil.

    2.Criteriile tehnice de examinare menționate la alineatul (1) cuprind, de asemenea, criterii pentru activități legate de tranziția către o energie curată, în special eficiența energetică și energia din surse regenerabile, în măsura în care acestea contribuie în mod substanțial la oricare dintre obiectivele de mediu.

    3.Criteriile tehnice de examinare menționate la alineatul (1) cuprind, de asemenea, criterii pentru activități legate de trecerea la o mobilitate curată sau neutră din punct de vedere climatic, inclusiv prin transferul modal, măsuri de eficientizare și combustibili alternativi, în măsura în care aceste măsuri contribuie în mod semnificativ la oricare dintre obiectivele de mediu.

    4.Comisia revizuiește periodic criteriile de examinare menționate la alineatul (1) și, dacă este cazul, modifică actele delegate adoptate în conformitate cu prezentul regulament, în conformitate cu evoluțiile științifice și tehnologice.

    Articolul 15
    Platforma privind finanțarea durabilă

    1.Comisia instituie o platformă privind finanțarea durabilă, alcătuită din:

    (a)reprezentanți ai:

    (i)Agenției Europene de Mediu;

    (ii)autorităților europene de supraveghere;

    (iii)Băncii Europene de Investiții și Fondului european de investiții;

    (b)experți reprezentând părțile interesate private relevante;

    (c)experți numiți cu titlu personal care dețin cunoștințe și experiență dovedite în domeniile reglementate de prezentul regulament.

    2.Platforma privind finanțarea durabilă:

    (a)consiliază Comisia cu privire la criteriile tehnice de examinare menționate la articolul 14, precum și cu privire la eventuala necesitate de a actualiza criteriile respective;

    (b)analizează impactul criteriilor tehnice de examinare în ceea ce privește costurile și beneficiile potențiale ale aplicării acestora;

    (c)sprijină Comisia să analizeze cererile din partea părților interesate privind elaborarea sau revizuirea criteriilor tehnice de examinare pentru o anumită activitate economică;

    (d)consiliază Comisia cu privire la gradul de adecvare a criteriilor tehnice de examinare pentru eventuale noi utilizări;

    (e)monitorizează fluxurile de capital către investiții durabile și raportează periodic Comisiei în acest sens;

    (f)consiliază Comisia cu privire la eventuala necesitate de a modifica prezentul regulament.

    3.Platforma privind finanțarea durabilă este prezidată de către Comisie.

    Articolul 16
    Exercitarea delegării

    1.Competența de a adopta acte delegate este conferită Comisiei în condițiile prevăzute la prezentul articol.

    2.Competența de a adopta acte delegate menționată la articolul 4 alineatul (3), articolul 6 alineatul (2), articolul 7 alineatul (2), articolul 8 alineatul (2), articolul 9 alineatul (2), articolul 10 alineatul (2) și articolul 11 alineatul (2) se conferă Comisiei pe o perioadă nedeterminată de la [data intrării în vigoare a prezentului regulament].

    3.Delegarea de competențe menționată la alineatul (2) poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificate în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua care urmează datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare.

    4.Înainte de adoptarea unui act delegat, Comisia consultă experții desemnați de fiecare stat membru în conformitate cu principiile prevăzute în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare.

    5.De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

    6.Un act delegat adoptat în temeiul articolului 4 alineatul (3), al articolului 6 alineatul (2), al articolului 7 alineatul (2), al articolului 8 alineatul (2), al articolului 9 alineatul (2), al articolului 10 alineatul (2) și al articolului 11 alineatul (2) intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European și nici Consiliul nu au formulat obiecțiuni în termen de două luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecțiuni. Respectivul termen se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

    Capitolul III

    Dispoziții finale

    Articolul 17
    Clauza de reexaminare

    1.Până la 31 decembrie 2021, și ulterior o dată la trei ani, Comisia publică un raport privind aplicarea prezentului regulament. Respectivul raport evaluează următoarele:

    (a)progresele înregistrate în punerea în aplicare a prezentului regulament în ceea ce privește elaborarea criteriilor tehnice de examinare pentru activități economice durabile din punctul de vedere al mediului;

    (b)posibila necesitate de a revizui criteriile stabilite în prezentul regulament pentru luarea în considerare a unei activități economice durabile din punctul de vedere al mediului;

    (c)oportunitatea extinderii domeniului de aplicare al prezentului regulament pentru a cuprinde alte obiective de durabilitate, în special obiective sociale;

    (d)utilizarea definiției conceptului de investiție durabilă din punctul de vedere al mediului în dreptul Uniunii și la nivelul statelor membre, inclusiv oportunitatea înființării unui mecanism de verificare a conformității cu criteriile stabilite în prezentul regulament.

    2.Raportul este transmis Parlamentului European și Consiliului. După caz, Comisia prezintă propuneri însoțitoare.

    Articolul 18
    Intrarea în vigoare și aplicarea

    1.Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    2.Se aplică articolele 3-13 din prezentul regulament:

    (a)în ceea ce privește obiectivele de mediu prevăzute la articolul 5 alineatele (1) și (2), de la 1 iulie 2020;

    (b)în ceea ce privește obiectivele de mediu prevăzute la articolul 5 alineatele (4) și (5), de la 31 decembrie 2021;

    (c)în ceea ce privește obiectivele de mediu prevăzute la articolul 5 alineatele (3) și (6), de la 31 decembrie 2022.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

    Pentru Parlamentul European    Pentru Consiliu

    Președintele    Președintele



    FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

    1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    1.1.Denumirea propunerii/inițiativei

    1.2.Domeniul (domeniile) de politică în cauză

    1.3.Tipul propunerii/inițiativei

    1.4.Obiectiv(e)

    1.5.Motivele propunerii/inițiativei

    1.6.Durata și impactul financiar

    1.7.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e)

    2.MĂSURI DE GESTIONARE

    2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare

    2.2.Sistemul de gestiune și de control

    2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

    3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

    3.2.Impactul estimat asupra cheltuielilor

    3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

    3.2.2.Impactul estimat asupra creditelor [organismului]

    3.2.3.Impactul estimat asupra resurselor umane ale [organismului]

    3.2.4.Compatibilitatea cu actualul cadru financiar multianual

    3.2.5.Contribuții din partea terților

    3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

    1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    1.1.Denumirea propunerii/inițiativei

    Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile

    1.2.Domeniul (domeniile) de politică în cauză

    Domeniul de politică: Stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital

    Activitatea: Finanțare durabilă

    1.3.Tipul propunerii/inițiativei

     Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă

     Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă ca urmare a unui proiect­pilot/a unei acțiuni pregătitoare 56

     Propunerea/inițiativa se referă la prelungirea unei acțiuni existente

     Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune reorientată către o acțiune nouă

    1.4.Obiectiv(e)

    1.4.1.Obiectiv(e) strategic(e) multianual(e) al(e) Comisiei vizat(e) de propunere/inițiativă

    Să contribuie la o piață internă mai bine integrată și inovatoare pentru servicii financiare durabile, asigurând totodată un nivel ridicat de protecție a consumatorilor/investitorilor și de stabilitate financiară.

    1.4.2.Obiectiv(e) specific(e)

    În 2015, au fost instituite acorduri internaționale de referință odată cu adoptarea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD ) și a Acordului de la Paris privind schimbările climatice (COP 21) . Aceste angajamente, precum și conștientizarea tot mai acută a nevoii urgente de a aborda schimbările climatice, alte tipuri de degradare a mediului și riscurile legate de durabilitate impun elaborarea unei strategii eficace a UE privind finanțarea durabilă.

    În cadrul Comunicării Comisiei privind accelerarea punerii în aplicare a uniunii piețelor de capital (UPC) din septembrie 2016 s-a anunțat crearea unui grup de experți la nivel înalt privind finanțarea durabilă menit să stabilească o strategie globală la nivelul UE în acest domeniu. Piețele de capital și sursele private vor juca un rol esențial în mobilizarea de investiții în tehnologii, aplicații și infrastructuri durabile, precum și în sprijinirea Uniunii Europene în îndeplinirea obiectivelor sale privind clima și mediul.

    În decembrie 2016, Comisia a înființat un Grup de experți la nivel înalt privind finanțarea durabilă format din douăzeci de experți de rang înalt și înaltă calificare provenind din societatea civilă, comunitatea de afaceri și alte instituții din afara sectorului public. În ianuarie 2018, grupul a prezentat Comisiei un set de recomandări de politici care vizează (a) facilitarea fluxului de capital public și privat către investițiile durabile și (b) reducerea la minimum a posibilelor riscuri pentru sistemul financiar al UE din cauza expunerii sale la active care presupun emisii importante de carbon. Un accent special a fost pus pe durabilitatea din punctul de vedere al mediului, dar au fost, de asemenea, luate în considerare, după caz, și alte dimensiuni ale durabilității, cum ar fi riscurile sociale și de guvernanță.

    În Comunicarea privind evaluarea la jumătatea perioadei a UPC din iunie 2017, Comisia s-a angajat să decidă până în T1 2018 cu privire la măsurile ulterioare concrete pe care le va întreprinde în ceea ce privește recomandările Grupului de experți la nivel înalt privind finanțarea durabilă. În acest scop, planul de acțiune al Comisiei încadrează obiectivele politicii sale în materie de finanțare durabilă, identifică prioritățile și stabilește măsurile pe care le va adopta și calendarul aferent.

    Planul de acțiune al Comisiei privind finanțarea creșterii durabile din 8 martie 2018 este însoțit de următoarele acțiuni:

    • instituirea unui sistem de clasificare al UE pentru activități prin prisma durabilității (începând cu activități legate de schimbările climatice)

    • crearea unor standarde și etichete pentru produsele financiare ecologice

    • o mai bună integrare a durabilității în mandatele de investiții ale investitorilor instituționali și ale administratorilor de active

    • elaborarea unor indici de referință în materie de durabilitate

    • o mai bună integrare a durabilității în ratinguri și în cercetările de piață

    • îmbunătățirea comunicării de informații

    • înglobarea durabilității în cerințele prudențiale

    • promovarea unei guvernanțe corporative durabile și atenuarea viziunii pe termen scurt de pe piețele de capital

    • o mai bună integrare a durabilității în procesele de supraveghere (de exemplu AES ar urma să ofere îndrumări cu privire la modul în care durabilitatea poate fi luată în considerare în legislația UE relevantă privind serviciile financiare și să contribuie la identificarea lacunelor existente, să promoveze convergența în materie de punere în aplicare a considerentelor de durabilitate în legislația UE, să identifice riscurile pe care le prezintă factorii de mediu, sociali și de guvernanță pentru stabilitatea financiară și să raporteze cu privire la aceste riscuri – de exemplu, prin dezvoltarea unei metodologii comune a UE pentru analizele scenariilor relevante, care ar putea evolua ulterior astfel încât să devină teste de rezistență la constrângerile de climă/mediu).

    • crearea unei platforme public-private (organisme din sectorul public, cum ar fi AES, AEM, BEI și Eurostat) care să monitorizeze evoluțiile-cheie pentru a asigura extinderea progresivă și adaptabilitatea taxonomiei UE în materie de durabilitate. În timp, aceasta va putea îndeplini și alte sarcini necesare pentru realizarea obiectivelor planului de acțiune.

    Propunerea de regulament privind instituirea unui cadru de facilitare a investițiilor durabile se concentrează pe crearea unui limbaj comun pentru finanțarea durabilă, de exemplu un sistem de clasificare unificat al UE (sau o așa-numită taxonomie). Taxonomia va constitui baza pentru toate acțiunile menționate anterior, iar lucrările de elaborare a acesteia se vor desfășura în strânsă corelare cu activitățile în cauză.

    Platforma privind finanțarea durabilă propusă i) va actualiza și va continua să extindă progresiv taxonomia UE în materie de durabilitate; ii) va îndeplini alte sarcini necesare pentru realizarea obiectivelor planului de acțiune privind finanțarea durabilă; și iii) va monitoriza fluxurile de capital către investiții durabile și va raporta periodic în acest sens. Actorii-cheie ai acestor lucrări sunt:

    • autoritățile europene de supraveghere (AES): AES vor fi implicate în toate acțiunile specifice de mai sus care sunt conforme cu mandatele lor actuale, precum și cu cele revizuite, astfel cum s-a propus în cadrul propunerii legislative privind AES din septembrie 2017 prin care se extinde mandatul AES astfel încât să li se impună integrarea în mod specific în activitatea lor a riscurilor legate de factorii de mediu, sociali și de guvernanță. Notă: în propunerea legislativă privind AES nu a fost inclusă nicio cerere de resurse pentru acest mandat extins.

    AES vor juca un rol esențial în elaborarea de taxonomii europene pentru a se garanta că acestea sunt utilizabile de către instituțiile financiare, aplicabile produselor financiare și compatibile cu legislația UE în domeniul financiar, inclusiv în domeniul reglementării prudențiale. De exemplu, ABE și EIOPA vor asigura posibilitatea ca taxonomiile UE să permită analiza diferențelor de risc dintre activele/expunerile băncilor și cele asociate contractelor de asigurare și vor analiza aceste diferențe și posibila lor înglobare în reglementarea prudențială. ESMA și EIOPA vor contribui la înglobarea taxonomiilor UE în normele în temeiul cărora sunt gestionate societățile de investiții și fondurile de pensii. În special, ESMA și ABE vor asigura posibilitatea ca taxonomiile UE să servească la elaborarea de standarde pentru obligațiunile ecologice și de alte etichete pentru produse financiare ecologice și vor contribui la elaborarea unor astfel de standarde și etichete. ESMA se va asigura, de asemenea, că taxonomiile UE servesc la construcția/analiza indicilor de referință în materie de durabilitate și va contribui la corelarea taxonomiilor UE cu evaluările caracterului adecvat al instrumentelor financiare și cu raportarea întreprinderilor.

    AES, în special ABE și EIOPA, vor deține un rol important în asigurarea elaborării taxonomiilor în așa fel încât să fie utilizabile pentru analiza scenariilor referitoare la schimbările climatice și, într-o etapă ulterioară, pentru efectuarea unor teste de rezistență la constrângerile de climă și vor contribui la elaborarea de metodologii pentru astfel de analize ale scenariilor și de teste de rezistență, pe baza taxonomiilor UE.

    AES, în special ESMA, vor contribui la colectarea și analiza datelor de piață (inclusiv a datelor de tranzacționare) pentru Observatorul pentru finanțarea durabilă.

    Pentru îndeplinirea sarcinilor enumerate în listă, fiecare autoritate ar avea nevoie de următoarele posturi noi începând cu 2020: 1 AC pentru ABE, 1 AC pentru EIOPA și 1 AT pentru ESMA.

    Agenția Europeană de Mediu (AEM): Noile sarcini ale AEM se încadrează în mandatul actual al Regulamentului de instituire a SEE , însă, în același timp, aceste sarcini vor fi sarcini suplimentare pentru AEM și, prin urmare, necesită resurse suplimentare.

    AEM va fi puternic implicată în lucrările privind finanțarea durabilă, în special în lucrările privind sistemul de clasificare al UE pentru activități prin prisma durabilității, standardele și etichetele pentru produsele financiare ecologice, precum și în asigurarea funcției de consiliere/de observator. S-a prevăzut că AEM își va oferi cunoștințele tehnice în diverse domenii legate de mediu pentru a elabora și a actualiza taxonomia UE pentru toate aspectele legate de mediu și de climă. De asemenea, AEM va colecta și furniza date cu privire la necesitățile și fluxurile de investiții în statele membre ale UE ca parte a Observatorului pentru finanțarea durabilă și va oferi consiliere statelor membre ale UE pentru a-și dezvolta strategiile de investiții durabile și cu emisii reduse de carbon. AEM ar avea nevoie de următoarele posturi noi începând cu 2020: 1 AT și 1 AC.

    • Comisia Europeană: Comisia Europeană va fi implicată în toate acțiunile specifice de mai sus și, în special, în gestionarea platformei public-private menționate (de exemplu organizarea de reuniuni pentru platformă și pentru subgrupuri, raportarea privind rezultatele, consultarea părților interesate, pregătirea propunerilor legislative, sprijinirea observatorilor/consultanților, menținerea unei legături cu AES și cu AEM, întreținerea instrumentului IT de colaborare, rambursarea cheltuielilor experților și alte sarcini de secretariat etc.). Comisia Europeană ar avea nevoie de următorul personal: 10 ENI (8 AD și 2 AST):

    – FISMA ar avea nevoie de 3 ENI: 1 ENI (AD) pentru funcția de președinte al platformei, 2 ENI (AD) pentru a gestiona grupul și 2 ENI (AST) pentru a oferi sprijin logistic.

    – ENV ar avea nevoie de 2 ENI (AD) pentru a gestiona platforma.

    – CLIMA ar avea nevoie de 2 ENI (AD) pentru a gestiona platforma.

    – ESTAT ar avea, de asemenea, nevoie de 1 ENI (AD) pentru a contribui la taxonomie, în special în ceea ce privește componenta de monitorizare a platformei. Aceste lucrări sunt complementare față de Dezvoltarea durabilă în UE : Raport de monitorizare a progreselor în direcția ODD în contextul UE (2017) și față de Tabloul de bord al Eurostat pentru eficiența utilizării resurselor .

    Platforma va adapta și utiliza un instrument informatic de colaborare existent al Comisiei în scopuri de comunicare. Costurile operaționale anuale de natură informatică destinate să faciliteze activitatea membrilor platformei vor fi de 50 000 EUR anual, în timp ce costurile legate de cercetare/studii/anchete care vor sprijini activitatea membrilor platformei vor însuma 500 000 EUR. Se preconizează că fiecare pilon al platformei se va reuni de 10 ori pe an, iar costurile anuale de rambursare sunt estimate la 223 500 EUR.

    1.4.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

    A se preciza efectele pe care propunerea/inițiativa ar trebui să le aibă asupra beneficiarilor vizați/ grupurilor vizate.

    Platforma privind finanțarea durabilă va actualiza taxonomia UE a durabilității și va continua să o extindă treptat, va îndeplini alte sarcini necesare pentru atingerea obiectivelor planului de acțiune privind finanțarea durabilă și va monitoriza fluxurile de capital către investiții durabile și va raporta periodic în acest sens.

    Un concept clar și unitar de investiție durabilă din punctul de vedere al mediului ar oferi semnale adecvate pentru actorii economici cu privire la ce activități sunt considerate durabile, ar proteja investitorii privați prin evitarea riscurilor de greenwashing, ar garanta că piața unică nu este fragmentată și ar oferi o bază pentru acțiuni semnificative suplimentare (întrucât va exista mai multă claritate cu privire la ce este „durabil” sau „verde”) în domenii precum standardele, etichetele, divulgările și orice viitoare modificare a normelor prudențiale.

    1.4.4.Indicatori de rezultat și de impact

    A se preciza indicatorii care permit monitorizarea punerii în aplicare a propunerii/inițiativei.

    Punerea în aplicare a acțiunilor prevăzute în cadrul propunerii va fi monitorizată de către Comisie. Indicatorii ar putea include:

    — Numărul de actualizări ale taxonomiei

    — Numărul de rapoarte de monitorizare privind fluxurile de capital către investiții durabile

    1.5.Motivele propunerii/inițiativei

    1.5.1.Cerință (cerințe) de îndeplinit pe termen scurt sau lung

    Prezenta propunere de regulament vine în urma adoptării planului de acțiune al Comisiei din 8 martie 2018 și raportului final al grupului de experți la nivel înalt din ianuarie 2018 și identifică o serie de inițiative pentru facilitarea absorbției de finanțare durabilă în sectorul financiar european. Deși o serie de inițiative legislative au fost deja adoptate în acest domeniu, se consideră că sunt necesare și alte măsuri (legislative și nelegislative) pentru a garanta că sectorul financiar european poate beneficia de avantajele pe care le aduce finanțarea durabilă, asigurând, în același timp, un nivel adecvat de protecție a consumatorilor/investitorilor și stabilitate financiară. În plus, Comisia va înființa o structură de guvernanță mai stabilă, sub forma unei platforme public-private, pentru a adapta taxonomia UE a durabilității și pentru a monitoriza principalele evoluții.

    1.5.2.Valoarea adăugată a intervenției Uniunii (aceasta poate rezulta din diferiți factori, precum câștigurile de coordonare, securitatea juridică, o mai mare eficacitate sau complementarități). În sensul prezentului punct, „valoarea adăugată a intervenției Uniunii” reprezintă valoarea rezultată din intervenția Uniunii care este suplimentară față de valoarea care ar fi fost altfel creată de statele membre acționând separat.

    Motivele acțiunii la nivel european (ex ante)

    O taxonomie a UE clară și unitară (și conceptul conex de investiție durabilă din punctul de vedere al mediului) vor oferi semnale adecvate pentru actorii economici cu privire la ce activități sunt considerate durabile, vor proteja investitorii privați prin evitarea riscurilor de greenwashing, vor garanta că piața unică nu este fragmentată și vor oferi o bază pentru acțiuni semnificative suplimentare în domenii precum standardele, etichetele, divulgările și orice viitoare modificare a normelor prudențiale.

    Valoarea adăugată a Uniunii, care se preconizează că va fi creată (ex post):

    Activitățile planificate în prezenta propunere vor permite mobilizarea de finanțare durabilă în întreaga UE, asigurând, totodată, un nivel ridicat al stabilității financiare. O taxonomie unitară și monitorizarea investițiilor în activități durabile vor sprijini absorbția de finanțare durabilă în sectorul financiar european.

    1.5.3.Învățăminte desprinse din experiențe anterioare similare

    N/A

    1.5.4.Compatibilitatea și posibila sinergie cu alte instrumente corespunzătoare

    Obiectivul prezentei propuneri este coerent cu o serie de alte politici și inițiative în curs ale UE care vizează: (i) dezvoltarea uniunii economice și monetare (UEM); (ii) dezvoltarea uniunii piețelor de capital; (iii) integrarea durabilității în cadrul sistemului financiar al UE, protejând, în același timp, stabilitatea sistemului financiar împotriva riscurilor legate de factorii de mediu, sociali și de guvernanță.

    În primul rând, prezenta propunere este coerentă cu uniunea economică și monetară. Raportul celor cinci președinți privind finalizarea uniunii economice și monetare din Europa a subliniat că o mai bună integrare a piețelor de capital și eliminarea treptată a barierelor naționale rămase ar putea genera noi riscuri la adresa stabilității financiare. Potrivit acestui raport, cadrul de supraveghere va trebui să fie extins și consolidat pentru a se asigura soliditatea tuturor actorilor financiari.

    În al doilea rând, prezenta propunere este coerentă cu proiectul de uniune a piețelor de capital. Având în vedere creșterea gradului de interconectare a piețelor financiare, atât la nivelul UE, cât și la nivel mondial, este nevoie să se continue integrarea supravegherii la nivelul UE, pentru a face față provocărilor viitoare de pe piețele financiare ale UE. Atât din Agenda 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă, cât și din Acordul de la Paris reiese clar faptul că reforma sistemului financiar este esențială pentru plasarea economiilor noastre pe o traiectorie de creștere durabilă. Reorientarea fluxurilor de capital privat către investiții mai durabile necesită o regândire profundă și cuprinzătoare a cadrului nostru financiar. O taxonomie unitară și un mecanism de monitorizare a fluxurilor de capital către investiții durabile vor sprijini uniunea piețelor de capital.

    În al treilea rând, finanțarea durabilă face parte din eforturile Comisiei de a mobiliza capital privat către investiții verzi și durabile care să permită trecerea la o economie cu emisii scăzute de carbon și constituie o dovadă a angajamentului ferm al UE în direcția atenuării riscurilor pe care le implică schimbările climatice și provocările legate de mediu. În special, există necesitatea de a dota sectorul financiar al UE cu instrumentele adecvate pentru promovarea finanțării durabile și pentru garantarea stabilității financiare. O taxonomie a UE clară și unitară (și conceptul conex de investiție durabilă din punctul de vedere al mediului) ar oferi baza pentru acțiunile viitoare în domenii precum standardele, etichetele, divulgările și orice viitoare modificare a normelor prudențiale.

    1.6.Durata și impactul financiar

     Propunere/inițiativă pe durată determinată

       Propunere/inițiativă în vigoare din [ZZ/LL]AAAA până în [ZZ/LL]AAAA

       Impact financiar din AAAA până în AAAA

     Propunere/inițiativă pe durată nedeterminată

    Punere în aplicare cu o perioadă de creștere în intensitate din AAAA până în AAAA,

    urmată de o perioadă de funcționare în regim de croazieră.

    1.7.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e) 57

     Gestiune directă asigurată de către Comisie prin

       agențiile executive

     Gestiune partajată cu statele membre

     Gestiune indirectă cu delegarea sarcinilor de execuție bugetară:

    ◻organizațiilor internaționale și agențiilor acestora (a se preciza);

    ◻BEI și Fondului european de investiții;

    ☑organismelor menționate la articolele 208 și 209;

    ◻organismelor de drept public;

    ◻organismelor de drept privat cu misiune de serviciu public, cu condiția să prezinte garanții financiare adecvate;

    ◻organismelor de drept privat dintr-un stat membru care sunt responsabile cu punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat și care prezintă garanții financiare adecvate;

    ◻persoanelor cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în cadrul PESC, în temeiul titlului V din TUE, identificate în actul de bază relevant.

    Observații

    N/A

    2.MĂSURI DE GESTIONARE

    2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare

    A se preciza frecvența și condițiile aferente acestor dispoziții.

    Propunerea stabilește înființarea unei platforme public-private privind finanțarea durabilă care să monitorizeze evoluțiile esențiale pentru a asigura progresul, extinderea și capacitatea de adaptare a taxonomiei UE în materie de durabilitate. În ceea ce privește participarea AES și a AEM, Comisia o va monitoriza pe baza sarcinilor prevăzute în propunere.

    2.2.Sistemul de gestiune și de control

    2.2.1.Riscul (riscurile) identificat(e)

    În ceea ce privește utilizarea conform legii, economică, eficientă și eficace a creditelor care rezultă din acțiunile ce urmează să fie efectuate de către AES și AEM în contextul prezentei propuneri, prezenta inițiativă nu generează noi riscuri semnificative care nu ar fi acoperite de un cadru de control intern existent.

    Acțiunile care urmează să fie desfășurate în contextul prezentei propuneri vor începe în 2020 și vor continua în viitor și ar trebui să fie avute în vedere în contextul noului cadru financiar multianual (CFM).

    2.2.2.Metoda (metodele) de control preconizată (preconizate)

    Sistemele de gestionare și control sunt prevăzute în regulamentele care reglementează în prezent funcționarea AES și AEM. Aceste organisme colaborează îndeaproape cu Serviciul de Audit Intern al Comisiei pentru a se asigura că sunt aplicate normele corespunzătoare în toate domeniile cadrului de control intern.

    În fiecare an, Parlamentul European, la recomandarea Consiliului, aprobă fiecărei AES și AEM descărcarea de gestiune pentru execuția bugetului.

    2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

    A se preciza măsurile de prevenire și de protecție existente sau preconizate.

    În scopul combaterii fraudei, a corupției și a altor ilegalități, prevederile Regulamentului (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 septembrie 2013 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) se aplică AES și AEM fără nicio restricție. AES și AEM dispun de o strategie antifraudă specifică și de un plan de acțiune aferent acesteia. În plus, regulamentele de instituire a AES și a AEM, precum și regulamentele financiare ale AES stabilesc dispozițiile privind execuția și controlul bugetelor AES și bugetului AEM și normele financiare aplicabile, inclusiv cele care vizează prevenirea fraudelor și a neregulilor.

    3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

    ·Linii bugetare existente

    În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

    Rubrica din cadrul financiar multianual

    Linia bugetară

    Tipul
    cheltuielilor

    Contribuție

    Număr

    Dif./ Nedif. 58

    Țări AELS 59

    Țări candidate 60

    Țări terțe

    În sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

    1a) Competitivitate pentru creștere și locuri de muncă

    12.0201FISMA

    Dif.

    NU

    NU

    NU

    NU

    12.0204 ABE

    Dif.

    NU

    NU

    NU

    NU

    12.0205 EIOPA

    Dif.

    NU

    NU

    NU

    NU

    12.0206 ESMA

    Dif.

    NU

    NU

    NU

    NU

    Rubrica din cadrul financiar multianual

    Linia bugetară

    Tipul
    cheltuielilor

    Contribuție

    Număr

    Dif. 61

    Țări AELS 62

    Țări candidate 63

    Țări terțe

    În sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

    2 - Creștere durabilă: Resurse naturale

    07.0203 DG ENV 

    Dif.

    NU

    NU

    NU

    NU

    07.0206 EAM

    Dif.

    NU

    NU

    NU

    NU

    Rubrica din cadrul financiar multianual

    Linia bugetară

    Tipul
    cheltuielilor

    Contribuție

    Număr

    Nedif. 64

    Țări AELS 65

    Țări candidate 66

    Țări terțe

    În sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

    5 – Cheltuieli administrative

    12 01 01 01 DG FISMA

    Resurse umane

    Costuri administrative

    Nedif.

    NU

    NU

    NU

    NU

    07 01 01 01, DG ENV

    Nedif.

    NU

    NU

    NU

    NU

    34 01 01 01 DG CLIMA

    Nedif.

    NU

    NU

    NU

    NU

    29 01 01 01 ESTAT

    Nedif.

    NU

    NU

    NU

    NU

    ·Noile linii bugetare solicitate

    În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

    Rubrica din cadrul financiar multianual

    Linia bugetară

    Tipul
    cheltuielilor

    Contribuție

    Număr
    [Rubrica …...…]

    Dif./ Nedif.

    Țări AELS

    Țări candidate

    Țări terțe

    În sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

    [XX.YY.YY.YY]

    DA/NU

    DA/NU

    DA/NU

    DA/NU

    3.2.Impactul estimat asupra cheltuielilor

    3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

    milioane EUR (cu trei zecimale) 67

    Rubrica din cadrul financiar
    multianual

    1a)

    Competitivitate pentru creștere și locuri de muncă

    DG FISMA

    Anul
    2020

    Anul
    2021 68

    Anul
    2022

    Anul
    2023

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6) 69

    TOTAL

    FISMA

    Angajamente

    (1)

    0,050

    0,050

    0,050

    0,050

    0,200

    Plăți

    (2)

    0,050

    0,050

    0,050

    0,050

    0,200

    TOTAL credite
    pentru DG FISMA

    Angajamente

    = 1 + 1a + 3a

    0,050

    0,050

    0,050

    0,050

    0,200

    Plăți

    = 2 + 2a

    + 3b

    0,050

    0,050

    0,050

    0,050

    0,200

    ABE

    Anul
    2020

    Anul
    2021

    Anul
    2022

    Anul
    2023

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

    TOTAL (ca urmare a înțelegerii de cofinanțare 60/40, doar 40 % se menționează aici)

    Titlul 1: Cheltuieli cu personalul

    Angajamente

    (1)

    0,034

    0,034

    0,034

    0,034

    0,136

    Plăți

    (2)

    0,034

    0,034

    0,034

    0,034

    0,136

    Titlul 2: Cheltuieli de infrastructură și de funcționare

    Angajamente

    (1a)

    Plăți

    (2a)

    Titlul 3: Cheltuieli operaționale

    Angajamente

    (3a)

    Plăți

    (3b)

    TOTAL credite
    pentru ABE

    Angajamente

    = 1 + 1a + 3a

    0,034

    0,034

    0,034

    0,034

    0,136

    Plăți

    = 2 + 2a

    + 3b

    0,034

    0,034

    0,034

    0,034

    0,136

    EIOPA

    Anul
    2020

    Anul
    2021

    Anul
    2022

    Anul
    2023

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

    TOTAL (ca urmare a înțelegerii de cofinanțare 60/40, doar 40 % se menționează aici)

    Titlul 1: Cheltuieli cu personalul

    Angajamente

    (1)

    0,029

    0,029

    0,029

    0,029

    0,116

    Plăți

    (2)

    0,029

    0,029

    0,029

    0,029

    0,116

    Titlul 2: Cheltuieli de infrastructură și de funcționare

    Angajamente

    (1a)

    Plăți

    (2a)

    Titlul 3: Cheltuieli operaționale

    Angajamente

    (3a)

    Plăți

    (3b)

    TOTAL credite
    pentru EIOPA

    Angajamente

    = 1 + 1a + 3a

    0,029

    0,029

    0,029

    0,029

    0,116

    Plăți

    = 2 + 2a

    + 3b

    0,029

    0,029

    0,029

    0,029

    0,116

    ESMA

    Anul
    2020

    Anul
    2021

    Anul
    2022

    Anul
    2023

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

    TOTAL (ca urmare a înțelegerii de cofinanțare 60/40, doar 40 % se menționează aici)

    Titlul 1: Cheltuieli cu personalul

    Angajamente

    (1)

    0,066

    0,066

    0,066

    0,066

    0,264

    Plăți

    (2)

    0,066

    0,066

    0,066

    0,066

    0,264

    Titlul 2: Cheltuieli de infrastructură și de funcționare

    Angajamente

    (1a)

    Plăți

    (2a)

    Titlul 3: Cheltuieli operaționale

    Angajamente

    (3a)

    Plăți

    (3b)

    TOTAL credite
    pentru ESMA

    Angajamente

    = 1 + 1a + 3a

    0,066

    0,066

    0,066

    0,066

    0,264

    Plăți

    = 2 + 2a

    + 3b

    0,066

    0,066

    0,066

    0,066

    0,264

    TOTAL credite
    în cadrul RUBRICII 1

    din cadrul financiar multianual
     

    (Total angajamente = Total plăți)

    0,179

    0,179

    0,179

    0,179

    0,714

    Rubrica din cadrul financiar
    multianual

    2

    Creștere durabilă: Resurse naturale

    DG ENV

    Anul
    2020

    Anul
    2021

    Anul
    2022

    Anul
    2023

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

    TOTAL

    ENV (studii)

    Angajamente

    (1)

    0,500

    0,500

    0,500

    0,500

    2,000

    Plăți

    (2)

    0,500

    0,500

    0,500

    0,500

    2,000

    TOTAL credite
    pentru DG ENV

    Angajamente

    = 1 + 1a + 3a

    0,500

    0,500

    0,500

    0,500

    2,000

    Plăți

    = 2 + 2a

    + 3b

    0,500

    0,500

    0,500

    0,500

    2,000

    AEM

    Anul
    2020

    Anul
    2021

    Anul
    2022

    Anul
    2023

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

    TOTAL

    Titlul 1: Cheltuieli cu personalul

    Angajamente

    (1)

    0,291

    0,291

    0,291

    0,291

    1,164

    Plăți

    (2)

    0,291

    0,291

    0,291

    0,291

    1,164

    Titlul 2: Cheltuieli de infrastructură și de funcționare

    Angajamente

    (1a)

    Plăți

    (2a)

    Titlul 3: Cheltuieli operaționale

    Angajamente

    (3a)

    Plăți

    (3b)

    TOTAL credite
    pentru AEM

    Angajamente

    = 1 + 1a + 3a

    0,291

    0,291

    0,291

    0,291

    1,164

    Plăți

    = 2 + 2a

    + 3b

    0,291

    0,291

    0,291

    0,291

    1,164

    TOTAL credite
    în cadrul RUBRICII 2

    din cadrul financiar multianual
     

    (Total angajamente = Total plăți)

    0,791

    0,791

    0,791

    0,791

    3,164



    Rubrica din cadrul financiar
    multianual

    5

    Cheltuieli administrative

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    Anul
    2020

    Anul
    2021

    Anul
    2022

    Anul
    2023

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

    TOTAL

    Comisia Europeană

    Resurse umane 

    1,430

    1,430

    1,430

    1,430

    5,720

    Alte cheltuieli administrative (costuri pentru reuniuni și conferințe)

    0,224

    0,224

    0,224

    0,224

    0,896

    TOTAL credite
    în cadrul RUBRICII 5

    din cadrul financiar multianual
     

    (Total angajamente = Total plăți)

    1,654

    1,654

    1,654

    1,654

    6,616

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    Anul
    2020

    Anul
    2021

    Anul
    2022

    Anul
    2023

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

    TOTAL

    TOTAL credite
    în cadrul RUBRICILOR 1-5

    din cadrul financiar multianual
     

    Angajamente

    2,624

    2,624

    2,624

    2,624

    10,496

    Plăți

    2,624

    2,624

    2,624

    2,624

    10,496

    3.2.2.Impactul estimat asupra creditelor operaționale

       Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite operaționale

       Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos:

    Credite de angajament în milioane EUR (cu trei zecimale)

    ABE

    A se indica obiectivele și realizările

    Anul
    2020

    Anul
    2021 70

    Anul
    2022

    Anul
    2023

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6) 71

    TOTAL

    REALIZĂRI

    Tip 72

    Costuri medii

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr. total

    Costuri totale

    OBIECTIVUL SPECIFIC nr. 1 73 Sprijinirea platformei în lucrările sale privind taxonomia, furnizarea de contribuții pentru Observatorul pentru finanțarea durabilă și desfășurarea de acțiuni din planul de acțiune privind finanțarea durabilă

    Furnizarea de analize, orientări, rapoarte, date și recomandări

    Analize, orientări, rapoarte, date și recomandări

    0,034 (per ENI)

    1

    0,034

    1

    0,034

    1

    0,034

    1

    0,034

    1

    0,136

    Subtotal pentru obiectivul specific nr. 1

    0,034

    0,034

    0,034

    0,034

    0,136

    COSTURI TOTALE

    0,034

    0,034

    0,034

    0,034

    0,136

    EIOPA

    A se indica obiectivele și realizările

    Anul
    2020

    Anul
    2021

    Anul
    2022

    Anul
    2023

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

    TOTAL

    REALIZĂRI

    Tip 74

    Costuri medii

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr. total

    Costuri totale

    OBIECTIVUL SPECIFIC nr. 1 75 Sprijinirea platformei în lucrările sale privind taxonomia, furnizarea de contribuții pentru Observatorul pentru finanțarea durabilă și desfășurarea de acțiuni din planul de acțiune privind finanțarea durabilă

    Furnizarea de analize, orientări, rapoarte, date și recomandări

    Analize, orientări, rapoarte, date și recomandări

    0,029

    1

    0,029

    1

    0,029

    1

    0,029

    1

    0,029

    1

    0,115

    Subtotal pentru obiectivul specific nr. 1

    0,029

    0,029

    0,029

    0,029

    0,115

    COSTURI TOTALE

    0,029

    0,029

    0,029

    0,029

    0,115

    ESMA

    A se indica obiectivele și realizările

    Anul
    2020

    Anul
    2021

    Anul
    2022

    Anul
    2023

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

    TOTAL

    REALIZĂRI

    Tip 76

    Costuri medii

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr. total

    Costuri totale

    OBIECTIVUL SPECIFIC nr. 1 77 Sprijinirea platformei în lucrările sale privind taxonomia, furnizarea de contribuții pentru Observatorul pentru finanțarea durabilă și desfășurarea de acțiuni din planul de acțiune privind finanțarea durabilă

    Furnizarea de analize, orientări, rapoarte, date și recomandări

    Analize, orientări, rapoarte, date și recomandări

    0,066 (per ENI)

    1

    0,066

    1

    0,066

    1

    0,066

    1

    0,066

    1

    0,263

    Subtotal pentru obiectivul specific nr. 1

    0,066

    0,066

    0,066

    0,066

    0,263

    COSTURI TOTALE

    0,066

    0,066

    0,066

    0,066

    0,263

    AEM

    A se indica obiectivele și realizările

    Anul
    2020

    Anul
    2021

    Anul
    2022

    Anul
    2023

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

    TOTAL

    REALIZĂRI

    Tip 78

    Costuri medii

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr. total

    Costuri totale

    OBIECTIVUL SPECIFIC nr. 1 79 Sprijinirea platformei în lucrările sale privind taxonomia, standardele și etichetele, precum și furnizarea de contribuții pentru Observatorul pentru finanțarea durabilă și consilierea statelor membre cu privire la elaborarea de strategii de investiții durabile și cu emisii reduse de carbon

    Furnizarea de analize, orientări, rapoarte, date și recomandări

    Analize, orientări, rapoarte, date și recomandări

    0,145

    2

    0,291

    2

    0,291

    2

    0,291

    2

    0,291

    2

    1,164

    Subtotal pentru obiectivul specific nr. 1

    0,291

    0,291

    0,291

    0,291

    1,164

    COSTURI TOTALE

    0,291

    0,291

    0,291

    0,291

    1,164

    FISMA

    A se indica obiectivele și realizările

    Anul
    2020

    Anul
    2021

    Anul
    2022

    Anul
    2023

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

    TOTAL

    REALIZĂRI

    Tip 80

    Costuri medii

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr. total

    Costuri totale

    OBIECTIVUL SPECIFIC nr. 1 81 Utilizarea unui sistem IT pentru comunicare de către membrii/observatorii platformei

    - Componente software (add­ins) pentru platforma de colaborare Confluence 

    Componente software (add-ins)

    0,025

    2

    0,050

    2

    0,050

    2

    0,050

    2

    0,050

    8

    0,200

    COSTURI TOTALE

    0,050

    0,050

    0,050

    0,050

    0,200

    DG ENV

    A se indica obiectivele și realizările

    Anul
    2020

    Anul
    2021

    Anul
    2022

    Anul
    2023

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

    TOTAL

    REALIZĂRI

    Tip 82

    Costuri medii

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr. total

    Costuri totale

    OBIECTIVUL SPECIFIC nr. 1 Utilizarea cercetării/sondajelor/studiilor pentru a sprijini activitatea platformei

    - Realizarea de cercetare/sondaje/studii

    Cercetare/sondaje/studii

    0,250

    2

    0,500

    2

    0,500

    2

    0,500

    2

    0,500

    8

    2,000

    COSTURI TOTALE

    0,500

    0,500

    0,500

    0,500

    2,000

    3.2.3.Impactul estimat asupra resurselor umane

    3.2.3.1.Rezumat

       Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite cu caracter administrativ

       Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos:

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    ABE (1 agent contractual)

    Anul
    2020

    Anul
    2021 83

    Anul
    2022

    Anul
    2023

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6) 84

    TOTAL

    Funcționari (grade AD)

    Funcționari (grade AST)

    Agenți contractuali

    0,034

    0,034

    0,034

    0,034

    0,136

    Agenți temporari

    Experți naționali detașați

    TOTAL

    0,034

    0,034

    0,034

    0,034

    0,136

    Se presupune că data planificată pentru recrutare este 1 ianuarie 2020.

    EIOPA (1 agent contractual)

    Anul
    2020

    Anul
    2021

    Anul
    2022

    Anul
    2023

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

    TOTAL

    Funcționari (grade AD)

    Funcționari (grade AST)

    Agenți contractuali

    0,029

    0,029

    0,029

    0,029

    0,116

    Agenți temporari

    Experți naționali detașați

    TOTAL

    0,029

    0,029

    0,029

    0,029

    0,116

    Se presupune că data planificată pentru recrutare este 1 ianuarie 2020.

    ESMA (1 agent temporar)

    Anul
    2020

    Anul
    2021

    Anul
    2022

    Anul
    2023

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

    TOTAL

    Funcționari (grade AD)

    Funcționari (grade AST)

    Agenți contractuali

    Agenți temporari

    0,066

    0,066

    0,066

    0,066

    0,264

    Experți naționali detașați

    TOTAL

    0,066

    0,066

    0,066

    0,066

    0,264

    Se presupune că data planificată pentru recrutare este 1 ianuarie 2020.

    AEM (1 agent temporar și 1 agent contractual)

    Anul
    2020

    Anul
    2021

    Anul
    2022

    Anul
    2023

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

    TOTAL

    Funcționari (grade AD)

    Funcționari (grade AST)

    Agenți contractuali

    0,099

    0,099

    0,099

    0,099

    0,396

    Agenți temporari

    0,191

    0,191

    0,191

    0,191

    0,764

    Experți naționali detașați

    TOTAL

    0,291

    0,291

    0,291

    0,291

    1,164

    Se presupune că data planificată pentru recrutare este 1 ianuarie 2020.

    Comisia Europeană (10 funcționari) 85  

    Anul
    2020 86

    Anul
    2021

    Anul
    2022

    Anul
    2023

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

    TOTAL

    Funcționari (grade AD)

    1,144

    1,144

    1,144

    1,144

     

     

     

    4,576

    Funcționari (grade AST)

    0,286

    0,286

    0,286

    0,286

     

     

     

    1,144

    Agenți contractuali

     

     

     

     

     

     

     

    Agenți temporari

     

     

     

     

     

     

     

    Experți naționali detașați

     

     

     

     

     

     

     

    TOTAL

    1,430

    1,430

    1,430

    1,430

     

     

     

    5,720

    3.2.3.2.Necesarul de resurse umane estimat pentru DG-ul mamă și pentru DG-urile/serviciile asociate

       Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane.

       Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

    Estimarea se exprimă în numere întregi (sau cel mult cu o zecimală)

    Anul
    2020

    Anul
    2021
    87

    Anul 2022

    Anul 2023

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6) 88

    ·Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari) 89

    12 01 01 01 FISMA

    5

    5

    5

    5

    07 01 01 01 ENV

    2

    2

    2

    2

    34 01 01 01 CLIMA

    2

    2

    2

    2

    29 01 01 01 EUROSTAT

    1

    1

    1

    1

    XX 01 01 02 (în delegații)

    XX 01 05 01 (cercetare indirectă)

    10 01 05 01 (cercetare directă)

     Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI) 90

    XX 01 02 01 (AC, END, INT din „pachetul global”)

    XX 01 02 02 (AC, AL, END, INT și JPD în delegații)

    XX 01 04 yy 91

    — la sediu 92

    — în delegații

    XX 01 05 02 (AC, END, INT – cercetare indirectă)

    10 01 05 02 (AC, INT, END – cercetare directă)

    Alte linii bugetare (a se preciza)

    TOTAL

    10

    10

    10

    10

    XX este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză.

    Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

    Funcționari și personal temporar

    Comisia va fi implicată în toate acțiunile specifice menționate la punctul 1.4.2 și, în special, în gestionarea platformei public-private (de exemplu organizarea de reuniuni pentru platformă și pentru subgrupuri, raportarea privind rezultatele, consultarea părților interesate, pregătirea propunerilor legislative, sprijinirea observatorilor/consultanților, menținerea unei legături cu ESA și cu AEM, întreținerea instrumentului informatic de colaborare, rambursarea cheltuielilor experților și alte sarcini de secretariat etc.).

    Personal extern

    Descrierea metodei de calcul al costului pentru unitățile ENI ar trebui inclusă în anexa V secțiunea 3.

    3.2.4.Compatibilitatea cu actualul cadru financiar multianual

       Propunerea/inițiativa este compatibilă cu actualul cadru financiar multianual și cu propunerea privind CFM post-2020.

       Propunerea/inițiativa necesită o reprogramare a rubricii corespunzătoare din cadrul financiar multianual.

    A se explica reprogramarea necesară, precizându-se liniile bugetare în cauză și sumele aferente.

       Propunerea/inițiativa necesită recurgerea la instrumentul de flexibilitate sau la revizuirea cadrului financiar multianual 93 .

    A se explica necesitatea efectuării acestei acțiuni, precizând rubricile și liniile bugetare în cauză, precum și sumele aferente.

    3.2.5.Contribuții din partea terților

    Propunerea/inițiativa nu prevede cofinanțare din partea terților.

    Propunerea/inițiativa prevede cofinanțare, estimată după cum urmează:

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    ANC 94

    Anul
    2020

    Anul
    2021 95

    Anul
    2022

    Anul
    2023

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6) 96

    Total (ca urmare a înțelegerii de cofinanțare 60/40, doar 60 % se menționează aici)

    ABE

    0,051

    0,051

    0,051

    0,051

    0,204

    EIOPA

    0,043

    0,043

    0,043

    0,043

    0,173

    ESMA

    0,098

    0,098

    0,098

    0,098

    0,394

    TOTAL credite cofinanțate

    0,193

    0,193

    0,193

    0,193

    0,771



    3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

       Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

       Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:

       asupra resurselor proprii

       asupra veniturilor diverse

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    Linia bugetară pentru venituri:

    Credite disponibile pentru exercițiul financiar în curs

    Impactul propunerii/inițiativei 97

    Anul
    2020

    Anul
    2021

    Anul
    2022

    Anul
    2023

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

    Articolul …......

    Pentru veniturile diverse alocate, a se preciza linia bugetară (liniile bugetare) de cheltuieli afectată (afectate).

    A se preciza metoda de calcul a impactului asupra veniturilor.

    (1)    Cele 17 ODD prevăd obiective calitative și cantitative pentru următorii 15 ani, cu scopul de a ne pregăti pentru viitor și de a promova demnitatea umană, stabilitatea, sănătatea planetei, societăți reziliente și echitabile, precum și economii prospere.
    (2)    Un nou început pentru Europa: Agenda mea pentru locuri de muncă, creștere, echitate și schimbări democratice – Orientări politice pentru viitoarea Comisie Europeană, Strasbourg, 15 iulie 2014, document disponibil la adresa: https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/juncker-political-guidelines-speech_ro.pdf
    (3)    COM(2014) 0903 final.
    (4)    COM(2015) 614 final.
    (5)    COM(2015) 80 final.
    (6)    Document de lucru al serviciilor Comisiei privind revizuirea Strategiei europene din 2012 în domeniul bioeconomiei (SWD(2017) 374 final).
    (7)    COM(2015) 468 final.
    (8)    Estimarea reprezintă un decalaj mediu anual în materie de investiții pentru perioada 2021-2030, pe baza proiecțiilor din modelul PRIMES utilizate de Comisia Europeană în evaluarea impactului propunerii de directivă privind eficiența energetică (2016), disponibilă la adresa: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1483696687107&uri=CELEX:52016SC0405 .
    (9)    Raportul final al Grupului de experți la nivel înalt al UE privind finanțarea durabilă, disponibil la adresa: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/180131-sustainable-finance-final-report_en.pdf
    (10)    COM(2018) 97 final.
    (11)    Decizia nr. 1386/2013/UE.
    (12)    Directiva 2000/60/CE.
    (13)    COM/2015/ 0614 final.
    (14)    Directiva 2010/75/UE.
    (15)    Regulamentul (CE) nr. 66/2010.
    (16)    Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităților economice NACE a doua revizuire și de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 3037/90 al Consiliului, precum și a anumitor regulamente CE privind domenii statistice specifice (JO L 393, 30.12.2006, p. 1).
    (17)    Anexele 4 și 5 la Regulamentul (UE) nr. 538/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 691/2011 privind conturile economice de mediu europene (JO L 158, 27.5.2014).
    (18)    JO C , , p. .
    (19)    JO C , , p. .
    (20)    Transformarea lumii în care trăim: Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă (ONU 2015), consultabilă la adresa https://sustainabledevelopment.un.org/post2015/transformingourworld.
    (21)    COM(2016) 739 final.
    (22)    CO EUR 17, CONCL. 5.
    (23)    Decizia (UE) 2016/1841 a Consiliului din 5 octombrie 2016 privind încheierea, în numele Uniunii Europene, a Acordului de la Paris adoptat în temeiul Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (JO L 282, 19.10.2016, p. 4).
    (24)    Raportul final al Grupului de experți la nivel înalt al UE privind finanțarea durabilă, disponibil la adresa: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/180131-sustainable-finance-final-report_en.pdf .
    (25)    COM(2018) 97 final.
    (26)    Decizia nr. 1386/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 noiembrie 2013 privind un Program general al Uniunii de acțiune pentru mediu până în 2020 „O viață bună, în limitele planetei noastre” (JO L 354, 28.12.2013, p. 171).
    (27)    Regulamentul (UE) 2017/2396 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 decembrie 2017 de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1316/2013 și (UE) 2015/1017 în ceea ce privește prelungirea duratei Fondului european pentru investiții strategice și introducerea unor îmbunătățiri tehnice ale fondului și ale Platformei europene de consiliere în materie de investiții (JO L 345, 27.12.2017, p. 34).
    (28)    Directiva 2009/147/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind conservarea păsărilor sălbatice (JO L 20, 26.1.2010, p. 7).
    (29)    Directiva 92/43/CEE a Consiliului din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică (JO L 206, 22.7.1992, p. 7).
    (30)    Regulamentul (UE) nr. 1143/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2014 privind prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive (JO L 317, 4.11.2014, p. 35).
    (31)    Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social și Comitetul Regiunilor – Asigurarea noastră de viață, capitalul nostru natural: o strategie a UE în domeniul biodiversității pentru 2020 [COM/2011/0244 final].
    (32)    Directiva 91/676/CEE a Consiliului din 12 decembrie 1991 privind protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole (JO L 375, 31.12.1991, p. 1).
    (33)    Regulamentul (UE) nr. 511/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind măsurile de conformitate destinate utilizatorilor prevăzute în Protocolul de la Nagoya privind accesul la resursele genetice și împărțirea corectă și echitabilă a beneficiilor care rezultă din utilizarea acestora în Uniune (JO L 150, 20.5.2014, p. 59).
    (34)    Regulamentul (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor care revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn (JO L 295, 12.11.2010, p. 23).
    (35)    Comunicare a Comisiei către Consiliu și Parlamentul European – Aplicarea reglementărilor forestiere, guvernare și schimburi comerciale (FLEGT) – Propunere pentru un plan de acțiune al UE (COM/2003/0251 final).
    (36)    Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social și Comitetul Regiunilor – Planul de acțiune al UE în materie de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună și floră (COM/2016/087 final).
    (37)    Regulamentul (CE) nr. 66/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind eticheta UE ecologică (JO L 27, 30.1.2010, p. 1).
    (38)    Regulamentul (CE) nr. 1221/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind participarea voluntară a organizațiilor la un sistem comunitar de management de mediu și audit (EMAS) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 761/2001 și a Deciziilor 2001/681/CE și 2006/193/CE ale Comisiei (JO L 342, 22.12.2009, p. 1).
    (39)    Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social și Comitetul Regiunilor – Achiziții publice pentru îmbunătățirea condițiilor de mediu {SEC(2008) 2124} {SEC(2008) 2125} {SEC(2008) 2126} COM/2008/0400 final.
    (40)    2013/179/UE: Recomandarea Comisiei din 9 aprilie 2013 privind utilizarea unor metode comune pentru măsurarea și comunicarea performanței de mediu pe durata ciclului de viață a produselor și organizațiilor (JO L 124, 4.5.2013, p. 1-210).
    (41)    Anexele 4 și 5 la Regulamentul (UE) nr. 538/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 691/2011 privind conturile economice de mediu europene (JO L 158, 27.5.2014).
    (42)    Directiva 2001/42/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 27 iunie 2001 privind evaluarea efectelor anumitor planuri și programe asupra mediului (JO L 197, 21.7.2001, p. 30).
    (43)    Directiva 2011/92/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 decembrie 2011 privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului (JO L 26, 28.1.2012, p. 1).
    (44)    Directiva 2014/23/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind atribuirea contractelor de concesiune (JO L 94, 28.3.2014, p. 1).
    (45)    Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE (JO L 94, 28.3.2014, p. 65).
    (46)    Directiva 2014/25/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile efectuate de entitățile care își desfășoară activitatea în sectoarele apei, energiei, transporturilor și serviciilor poștale și de abrogare a Directivei 2004/17/CΕ (JO L 94, 28.3.2014, p. 243).
    (47)    https://www.unpri.org/download?ac=1534.
    (48)    COM(2018) 97 final.
    (49)    Regulamentul (UE) nr. 525/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind un mecanism de monitorizare și de raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și de raportare, la nivel național și al Uniunii, a altor informații relevante pentru schimbările climatice și de abrogare a Deciziei nr. 280/2004/CE (JO L 165, 18.6.2013, p. 13).
    (50)    Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deșeurile și de abrogare a anumitor directive (JO L 312, 22.11.2008, p. 3).
    (51)    Directiva 2008/56/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 iunie 2008 de instituire a unui cadru de acțiune comunitară în domeniul politicii privind mediul marin (Directiva-cadru „Strategia pentru mediul marin”) (JO L 164, 25.6.2008, p. 19-40).
    (52)    Directiva 2000/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2000 de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei (JO L 327, 22.12.2000, p. 1).
    (53)    Directiva 91/271/CEE a Consiliului din 21 mai 1991 privind tratarea apelor urbane reziduale (JO L 135, 30.5.1991, p. 40).
    (54)    Directiva 98/83/CE a Consiliului din 3 noiembrie 1998 privind calitatea apei destinate consumului uman (JO L 330, 5.12.1998, p. 32).
    (55)    Decizia (UE) 2017/848 a Comisiei din 17 mai 2017 de stabilire a unor criterii și standarde metodologice privind starea ecologică bună a apelor marine și a specificațiilor și metodelor standardizate de monitorizare și evaluare, precum și de abrogare a Deciziei 2010/477/UE (JO L 125, 18.5.2017, p. 43).
    (56)    Astfel cum se menționează la articolul 54 alineatul (2) litera (a) sau (b) din Regulamentul financiar.
    (57)    Explicațiile privind modurile de gestiune, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx .
    (58)    Dif. = credite diferențiate / Nedif. = credite nediferențiate.
    (59)    AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.
    (60)    Țările candidate și, după caz, partenerii cu statut de potențial candidat din Balcanii de Vest.
    (61)    Dif. = credite diferențiate / Nedif. = credite nediferențiate.
    (62)    AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.
    (63)    Țările candidate și, după caz, partenerii cu statut de potențial candidat din Balcanii de Vest.
    (64)    Dif. = credite diferențiate / Nedif. = credite nediferențiate.
    (65)    AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.
    (66)    Țările candidate și, după caz, partenerii cu statut de potențial candidat din Balcanii de Vest.
    (67)    Mici diferențe ale sumei totale se datorează rotunjirii cifrelor la trei zecimale.
    (68)    Cheltuielile pentru perioada de după 2020 sunt compatibile cu propunerile Comisiei pentru următorul cadru financiar multianual (2021-2027), publicate la 2 mai 2018.
    (69)    Numărul de ani pentru finalizarea lucrărilor platformei nu poate fi estimat în acest moment; prin urmare, tabelul prezintă impactul asupra cheltuielilor numai pentru primii patru ani de existență a platformei. Se preconizează că platforma va exista cel puțin în perioada următorului CFM (adică până în 2027).
    (70)    Cheltuielile pentru perioada de după 2020 sunt compatibile cu propunerile Comisiei pentru următorul cadru financiar multianual (2021-2027), publicate la 2 mai 2018.
    (71)    Numărul de ani pentru finalizarea lucrărilor platformei nu poate fi estimat în acest moment; prin urmare, tabelul prezintă impactul asupra cheltuielilor numai pentru primii patru ani de existență a platformei. Se preconizează că platforma va exista cel puțin în perioada următorului CFM (adică până în 2027).
    (72)    Realizările se referă la produsele și serviciile care vor fi furnizate (de ex.: numărul de schimburi de studenți finanțate, numărul de km de străzi construiți etc.).
    (73)    Conform descrierii de la punctul 1.4.2. „Obiectiv(e) specific(e)…”
    (74)    Realizările se referă la produsele și serviciile care vor fi furnizate (de ex.: numărul de schimburi de studenți finanțate, numărul de km de străzi construiți etc.).
    (75)    Conform descrierii de la punctul 1.4.2. „Obiectiv(e) specific(e)…”
    (76)    Realizările se referă la produsele și serviciile care vor fi furnizate (de ex.: numărul de schimburi de studenți finanțate, numărul de km de străzi construiți etc.).
    (77)    Conform descrierii de la punctul 1.4.2. „Obiectiv(e) specific(e)…”
    (78)    Realizările se referă la produsele și serviciile care vor fi furnizate (de ex.: numărul de schimburi de studenți finanțate, numărul de km de străzi construiți etc.).
    (79)    Conform descrierii de la punctul 1.4.2. „Obiectiv(e) specific(e)…”
    (80)    Realizările se referă la produsele și serviciile care vor fi furnizate (de ex.: numărul de schimburi de studenți finanțate, numărul de km de străzi construiți etc.).
    (81)    Conform descrierii de la punctul 1.4.2. „Obiectiv(e) specific(e)…”
    (82)    Realizările se referă la produsele și serviciile care vor fi furnizate (de ex.: numărul de schimburi de studenți finanțate, numărul de km de străzi construiți etc.).
    (83)    Cheltuielile pentru perioada de după 2020 sunt compatibile cu propunerile Comisiei pentru următorul cadru financiar multianual (2021-2027), publicate la 2 mai 2018.
    (84)    Numărul de ani pentru finalizarea lucrărilor platformei nu poate fi estimat în acest moment; prin urmare, tabelul prezintă impactul asupra cheltuielilor numai pentru primii patru ani de existență a platformei. Se preconizează că platforma va exista cel puțin în perioada următorului CFM (adică până în 2027).
    (85)    Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG-urilor în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau realocate intern în cadrul DG-urilor, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.
    (86)    Cheltuielile pentru perioada de după 2020 sunt compatibile cu propunerile Comisiei pentru următorul cadru financiar multianual (2021-2027), publicate la 2 mai 2018.
    (87)    Numărul de ani pentru finalizarea lucrărilor platformei nu poate fi estimat în acest moment; prin urmare, tabelul prezintă impactul asupra cheltuielilor numai pentru primii patru ani de existență a platformei. Se preconizează că platforma va exista cel puțin în perioada următorului CFM (adică până în 2027).
    (88)    Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG-urilor în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau realocate intern în cadrul DG-urilor, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.
    (89)    AC = agent contractual; AL = agent local; END= expert național detașat; INT = personal pus la dispoziție de agenții de muncă temporară; JPD = profesioniști debutanți în delegații.
    (90)    Subplafonul pentru personal extern acoperit din creditele operaționale (fostele linii „BA”).
    (91)    În principal pentru fondurile structurale, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și Fondul european pentru pescuit (FEP).
    (92)    A se vedea articolele 11 și 17 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1311/2013 al Consiliului de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2014-2020.
    (93)    Pe baza actualei guvernanțe și a modalităților actuale de finanțare (și anume 60 % cofinanțare din partea autorităților naționale competente ale statelor membre și 40 % contribuție din partea UE), care nu ține seama de propunerea Comisiei privind revizuirea autorităților europene de supraveghere, care nu a fost încă adoptată.
    (94)    Cheltuielile pentru perioada de după 2020 sunt compatibile cu propunerile Comisiei pentru următorul cadru financiar multianual (2021-2027), publicate la 2 mai 2018.
    (95)    Numărul de ani pentru finalizarea lucrărilor platformei nu poate fi estimat în acest moment; prin urmare, tabelul prezintă impactul asupra cheltuielilor numai pentru primii patru ani de existență a platformei. Se preconizează că platforma va exista cel puțin în perioada următorului CFM (adică până în 2027).
    (96)    În ceea ce privește resursele proprii tradiționale (taxe vamale, cotizații pentru zahăr), sumele indicate trebuie să fie sume nete, și anume sume brute după deducerea unei cote de 20 % pentru costuri de colectare.
    Top