Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008AE1213

Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind Anul european al creativității și inovării (2009) COM(2008) 159 final — 2008/0064 (COD)

JO C 27, 3.2.2009, p. 119–122 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

3.2.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 27/119


Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind Anul european al creativității și inovării (2009)

COM(2008) 159 final — 2008/0064 (COD)

(2009/C 27/25)

La 7 aprilie 2008, în conformitate cu articolul 262 din Tratatul de instituire a Comunității Europene, Consiliul a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la

Propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind Anul european al creativității și inovării (2009).

La 21 aprilie 2008, Biroul Comitetului Economic și Social European a însărcinat Secțiunea pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și cetățenie cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă.

Având în vedere caracterul urgent al lucrărilor, Comitetul Economic și Social European l-a numit pe dl Rodríguez García-Caro raportor general în cadrul celei de-a 446-a sesiuni plenare din 9 și 10 iulie 2008 (ședința din 9 iulie 2008) și a adoptat prezentul aviz cu 108 voturi pentru și 5 abțineri.

1.   Concluzii

1.1

CESE își manifestă sprijinul deplin pentru toate acțiunile de încurajare a creativității și de promovare a inovării desfășurate în rândurile cetățenilor Uniunii Europene și salută inițiativa de a consacra un an european susținerii și promovării creativității, prin intermediul învățării pe tot parcursul vieții, ca motor al inovării. CESE a subliniat, în repetate rânduri, importanța pe care o are stimularea inovării pentru realizarea obiectivelor Strategiei de la Lisabona (1). Cu toate acestea, chiar dacă este de acord cu cadrul în care se înscrie Anul european al creativității și inovării, CESE consideră că propunerea de decizie în dezbatere nu este cel mai bun instrument posibil pentru realizarea obiectivului stabilit, bazându-și punctul de vedere pe observațiile expuse în prezentul aviz.

1.2

În timp ce alți ani europeni au fost organizați într-un interval de timp relativ lung, în care propunerile se prezentau chiar cu doi ani înainte de începutul manifestării, în cazul de față, între adoptarea propunerii de către Comisie și începutul anului european vor rămâne numai șapte luni pentru ca Parlamentul European și Consiliul să adopte decizia, iar Comisia Europeană și statele membre să organizeze și să coordoneze acțiunile care vor fi întreprinse. CESE consideră că acest proces este precipitat și ar putea periclita celebrarea Anului european al creativității și inovării, care ar merita o pregătire pe măsura importanței sale.

1.3

Propunerea de decizie are un pronunțat caracter abstract în legătură cu două aspecte pe care CESE le consideră extrem de importante și care ar trebui abordate cu mai multă claritate și precizie în textul propunerii: finanțarea anului european și mențiunea referitoare la sprijinul sau participarea altor programe și politici ale Uniunii Europene care nu fac parte din domeniul învățării pe tot parcursul vieții.

1.3.1

CESE aprobă propunerea Comisiei Europene, în sensul că nu consideră necesară crearea unor linii bugetare specifice pentru organizarea anului european, și este de acord să se utilizeze resursele bugetare destinate Programului de învățare pe tot parcursul vieții, care include obiective specifice pentru promovarea inovării. Cu toate acestea, textul propunerii nu prevede nicio sumă destinată acestui eveniment și se limitează la a menționa că sursa bugetară va fi Programul de învățare pe tot parcursul vieții și că manifestările vor fi cofinanțate de alte programe, fără însă a le specifica. Având în vedere dispozițiile propunerii de decizie, Comitetul consideră necesară includerea unor cifre referitoare la cheltuielile probabile pe care le va antrena acest eveniment. Așadar, CESE consideră că propunerea ar trebui să conțină un buget estimativ.

1.3.2

În ceea ce privește sprijinul financiar din partea altor programe și politici, gradul de imprecizie a propunerii este și mai ridicat. Textul propunerii lasă de înțeles că, deoarece promovarea inovării se numără printre obiectivele specifice ale altor programe, precum Programul pentru spirit antreprenorial și inovare sau Programul de sprijin pentru tehnologiile informației și comunicațiilor (ambele incluse în Programul-cadru pentru competitivitate și inovare), cofinanțarea acțiunilor din cadrul anului european va fi asigurată de acest tip de programe. În acest sens, CESE consideră oportun ca propunerea de decizie să precizeze care programe vor participa la finanțarea anului european, în ce proporție și cum vor fi coordonate acțiunile diverselor programe cofinanțatoare, a căror gestionare revine unor Direcții Generale diferite ale Comisiei Europene.

1.4

Pe baza acestor argumente, care rezumă observațiile mai ample prezentate în textul prezentului aviz, CESE propune Comisiei Europene să reexamineze propunerea de decizie și să țină seama de observațiile formulate. De asemenea, CESE propune Parlamentului European și Consiliului să ia în considerare aceste observații și să modifice în acest sens aspectele neclare din textul deciziei.

2.   Introducere

2.1

În concluziile Consiliului European extraordinar de la Lisabona din martie 2000, pe lângă faptul că se semnala necesitatea elaborării unui cadru de referință european pentru definirea noilor calificări de bază pe care trebuie să le ofere formarea continuă, subliniindu-se că resursele umane reprezintă principalul atu al Europei, se insista asupra necesității ca sistemele europene de educație și formare să se adapteze atât la cererile societății bazate pe cunoaștere, cât și la necesitatea de a îmbunătăți nivelul de ocupare a forței de muncă și calitatea locurilor de muncă.

2.2

Aceste calificări de bază sau competențe-cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții au fost identificate și specificate în Recomandarea Parlamentului European și a Consiliului din 18 decembrie 2006 (2), și pot fi considerate un factor decisiv pentru inovare, productivitate și competitivitate, reprezentând condiții esențiale într-o societate bazată pe cunoaștere. La momentul respectiv, CESE a emis un aviz cu privire la această recomandare (3).

2.3

În concluziile Consiliului European de la Bruxelles din 8 și 9 martie 2007, Consiliul solicita statelor membre și instituțiilor UE să-și continue acțiunile în vederea îmbunătățirii condițiilor-cadru pentru inovare și a sporirii investițiilor în cercetare și dezvoltare. Astfel, în capitolul consacrat promovării inovării, cercetării și educației, Consiliul recunoaște că statele membre sunt hotărâte să aducă îmbunătățiri condițiilor-cadru pentru inovare, precum piețele competitive, și să mobilizeze resurse suplimentare pentru activitățile de cercetare, dezvoltare și inovare. De aceea, Consiliul European invită Comisia și statele membre să ducă mai departe punerea în aplicare a strategiei politice în domeniul inovării, considerând că educația și formarea profesională sunt elemente indispensabile pentru buna funcționare a „triunghiului cunoașterii” (educație — cercetare — inovare).

2.4

Organizarea unui An european al creativității și inovării este o bună modalitate de a contribui la reflecția asupra provocărilor cu care se confruntă Europa, prin sensibilizarea populației cu privire la importanța pe care o au creativitatea și capacitatea de inovare pentru îmbunătățirea dezvoltării personale și pentru sporirea bunăstării colective.

3.   Sinteza propunerii

3.1

Propunerea de decizie declară anul 2009 An european al creativității și inovării, stabilind ca obiectiv general al acestuia sprijinirea statelor membre în promovarea creativității, prin intermediul învățării pe tot parcursul vieții, drept motor al inovării și factor-cheie pentru dezvoltarea competențelor personale, profesionale, antreprenoriale și sociale ale indivizilor în societate. La acest obiectiv general se adaugă treisprezece factori care pot contribui la promovarea creativității și a capacității de inovare.

3.2

Măsurile propuse pentru atingerea obiectivelor stabilite includ, printre alte posibilități, conferințe și inițiative de sensibilizare cu privire la importanța creativității și a capacității de inovare, campanii de promovare a unor mesaje-cheie, identificarea și diseminarea exemplelor de bune practici, precum și elaborarea de studii la nivel național și comunitar.

3.3

Se instituie postul de coordonator național al anului european, responsabil cu organizarea la acest nivel, și se stabilește coordonarea activităților la nivel european prin intermediul reuniunilor coordonatorilor naționali organizate de Comisia Europeană.

3.4

În final, propunerea stabilește că finanțarea va fi asigurată de Programul de învățare pe tot parcursul vieții, fără a aduce atingere sprijinului și cofinanțării pe care le-ar putea oferi alte programe din domeniile întreprinderilor, coeziunii, cercetării și societății informaționale.

4.   Observații generale privind propunerea

4.1

CESE își manifestă sprijinul deplin pentru toate acțiunile de încurajare a creativității și de promovare a inovării desfășurate în rândurile cetățenilor Uniunii Europene. În Avizul din proprie inițiativă privind inovarea: impactul asupra mutațiilor industriale și rolul BEI (4), CESE afirma că „inovarea va trebui să fie susținută de o bază de educație și de formare conformă cu criteriile învățării pe tot parcursul vieții”. Prin urmare, consecvent poziției sale, CESE va sprijini cu convingere utilizarea acelor instrumente care pot contribui la promovarea creativității și a capacității de inovare, deși consideră necesar să facă următoarele observații cu privire la propunerea în dezbatere.

4.2

CESE salută inițiativa de a consacra un an european susținerii și promovării creativității în rândurile cetățenilor Europei, prin intermediul învățării pe tot parcursul vieții, ca motor al inovării. CESE și-a exprimat, în repetate rânduri, opinia cu privire la importanța pe care o are stimularea inovării pentru realizarea obiectivelor Strategiei de la Lisabona. În acest sens, Raportul Aho (5) considera necesară promovarea unei culturi a inovării pentru a răspunde provocărilor sociale și celor legate de productivitate în Europa.

Cu toate acestea, chiar dacă este de acord cu cadrul în care se înscrie anul european, CESE consideră că propunerea de decizie în dezbatere nu este cel mai bun instrument posibil pentru realizarea obiectivului stabilit, atât din cauza conținutului documentului, cât și a modului de desfășurare a procesului de elaborare și adoptare.

4.3

În opinia CESE, punctul de plecare al prezentei inițiative nu este cel mai adecvat pentru acest tip de acțiuni. La punctul 3 din expunerea de motive a propunerii de decizie, referitor la consultarea părților interesate, se menționează că au fost organizate discuții informale prealabile cu membri ai Parlamentului European și cu statele membre. Astfel, pregătirea propunerii a urmat o cale „de sus în jos”, dinspre instituții către cetățeni.

CESE consideră abordările „de sus în jos”, în cazul cărora societatea, organizațiile și membrii acestora nu participă la planificarea și evoluția pregătirilor anului european, prezintă mai multe riscuri de a trece neobservate de către cetățeni decât acelea care urmăresc să-i implice în mod activ pe cei a căror participare ulterioară este indispensabilă pentru reușita finală.

În acest context, merită amintită observația formulată de CESE în Avizul privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor privind punerea în aplicare, rezultatele și evaluarea generală a Anului european al persoanelor cu handicap (2003) (6). În acest aviz (7), Comitetul solicita instituțiilor comunitare să favorizeze abordările „de jos în sus” în pregătirea acestui tip de inițiative. Așadar, CESE reiterează necesitatea de a utiliza această metodologie în pregătirea anilor europeni.

4.4

Având în vedere că este prevăzut ca Anul european al creativității și inovării să debuteze la 1 ianuarie 2009 și luând în considerare timpul necesar pentru aprobarea sa de Parlamentul European și de Consiliu, la prima lectură, CESE consideră precipitat calendarul stabilit pentru elaborarea și aprobarea acestui an european. În trecut, Comitetul și-a adoptat avizul cu un an înainte de începutul anului european (8), fapt care dovedește planificarea prealabilă din partea Comisiei. Fără a căuta mai departe, un bun exemplu pentru această planificare prealabilă este adoptarea de către CESE, în cadrul sesiunii plenare din mai 2008, a Avizului (9) privind propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind Anul european de luptă împotriva sărăciei și excluziunii sociale (2010) (10).

Poate că ar fi mai prudent să se amâne această inițiativă, fără a mai acorda titulatura de „an european” anului 2009, decât să se forțeze o adoptare precipitată a unei decizii care nu ar permite realizarea scopurilor urmărite, din lipsa timpului necesar pentru planificarea acțiunilor corespunzătoare.

4.5

La punctul 3.2 din expunerea de motive a propunerii se afirmă că se așteaptă ca acest an european să aibă un impact cel puțin la fel de semnificativ ca alte inițiative anterioare, precum Anul european al învățării pe tot parcursul vieții și Anul european al educației prin sport. Cu toate acestea, propunerea nu conține nicio referire la evaluarea posterioară a rezultatelor acțiunilor întreprinse, de unde se poate înțelege că evaluarea impactului se va realiza fie în mod empiric, fie prin intermediul indicatorilor indirecți ai Programului de învățare pe tot parcursul vieții sau ai altor programe relaționate cu această inițiativă.

4.6

Comitetul împărtășește opinia Comisiei, conform căreia flexibilitatea cu care sunt definite prioritățile pe o bază anuală sau multianuală în cadrul Programului de învățare pe tot parcursul vieții sau al altor programe existente oferă o marjă financiară suficientă pentru a nu trebui să se aloce resurse separate sărbătoririi anului european. Într-adevăr, promovarea inovării se numără printre obiectivele specifice ale Programului de învățare pe tot parcursul vieții, precum și ale Programului pentru spirit antreprenorial și inovare și ale Programului de sprijin pentru tehnologiile informației și comunicațiilor, ambele incluse în Programul-cadru pentru competitivitate și inovare. Prin urmare, deși propunerea nu menționează în mod explicit acest program-cadru, CESE consideră că inițiativa poate fi dezvoltată pe baza programelor și bugetelor preexistente, așa cum se specifică la punctul 5 din expunerea de motive a propunerii.

5.   Observații specifice privind articolele

5.1

Articolul 2 din propunerea de decizie propune obiectivul specific de a sublinia o serie de factori care pot contribui la promovarea creativității și capacității de inovare. Acești factori sunt grupați în treisprezece subpuncte ample care cuprind, la rândul lor, mai multe aspecte care urmează a fi dezvoltate.

CESE consideră că aceste obiective și/sau acești factori ar trebui specificați cu mai multă claritate, astfel încât acțiunile care urmează a fi desfășurate să concentreze asupra câtorva aspecte esențiale legate de creativitate și inovare, ca axe centrale ale inițiativei, de cetățeni și în special de cei mai tineri, ca destinatari ai acțiunilor întreprinse, și de instituțiile de învățământ și rețeaua socioeconomică și antreprenorială, în calitate de canale de derulare a acestor acțiuni.

5.2

Un an european destinat creativității și inovării trebuie să dispună de măsuri inovatoare pentru atingerea obiectivelor propuse. Măsurile propuse la articolul 3, deși adecvate în ansamblu, sunt cele obișnuite, utilizate pentru orice tip de campanie de sensibilizare, promovare sau popularizare. CESE consideră că ar fi foarte instructiv, în special pentru tineri, ca măsurile specificate la articolul menționat să includă și câteva măsuri inovatoare, pentru a realiza obiectivele propuse. De exemplu, s-ar putea organiza un concurs de idei pentru a găsi un instrument care să asigure vizibilitate permanentă promovării creativității și capacității de inovare în întreaga Europă. O altă posibilitate ar fi instituirea unui premiu european (anual sau bienal) care să valorifice și să încurajeze ideile cu adevărat inovatoare și creativitatea tinerilor europeni, în cele mai diverse activități și aspecte.

5.3

Fără a aduce atingere celor afirmate în cadrul observațiilor generale privind cofinanțarea anului european prin Programul de învățare pe tot parcursul vieții și Programul-cadru pentru competitivitate și inovare, CESE consideră că articolul 6 din propunerea de decizie ar trebui să clarifice mai mult acest aspect atât de important pentru reușita organizării.

5.3.1

Decizia ar trebui să conțină cel puțin un buget estimativ. Acesta s-ar putea concretiza fie într-o cifră alocată exercițiului financiar 2009 și următoarelor exerciții financiare din cadrul programelor care vor cofinanța anul european, fie într-un procentaj maxim de cheltuieli alocate exercițiilor financiare corespunzătoare din cadrul programelor menționate. Oricare dintre aceste soluții ar fi adecvată, dat fiind că, în opinia CESE, nu este recomandabil să nu se precizeze deloc cheltuielile probabile pe care le va antrena acest eveniment.

5.3.2

Articolul 6 din propunere începe cu următoarea frază: „Fără a aduce atingere sprijinului care poate fi acordat Anului din programele și politicile din alte domenii, precum întreprinderi, coeziune, cercetare și societatea informațională (…)”. În ceea ce privește redactarea acestui articol, CESE consideră că ambiguitatea frazei citate mai sus lasă în suspensie forma de participare și cofinanțarea din partea altor Direcții Generale ale Comisiei Europene și a celorlalte programe diferite de cele destinate educației, culturii și învățării pe tot parcursul vieții. În acest sens, CESE consideră că articolul menționat ar trebui să precizeze care programe vor participa la finanțarea anului european, în ce proporție și cum vor fi coordonate acțiunile diverselor programe cofinanțatoare, care sunt gestionate de Direcții Generale diferite ale Comisiei Europene.

5.4

Nu în ultimul rând, CESE consideră necesar ca propunerea să includă o referire la evaluarea rezultatelor și a domeniului de aplicare a anului european. La sfârșitul perioadei de desfășurare a anului european, trebuie să se evalueze acțiunile întreprinse și rezultatele obținute pentru a obține experiență în vederea organizării altor ani europeni și pentru a cunoaște domeniul de aplicare și gradul de reușită a eforturilor depuse.

Bruxelles, 9 iulie 2008

Președintele

Comitetului Economic și Social European

Dimitris DIMITRIADIS


(1)  Avizul CESE din 13.12.2006 privind valorificarea și sporirea potențialului Europei pentru cercetare, dezvoltare și inovare. Raportor: dl Wolf. (JO C 325, 30.12.2006).

Avizul CESE din 14.12.2005 privind propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a unui program-cadru pentru competitivitate și inovare. Raportor: dl Welschke. Coraportor: dna Fusco (JO C 65, 17.3.2006).

Avizul CESE din 12.7.2007 privind investițiile în cunoaștere și inovație (Strategia de la Lisabona). Raportor: dl Wolf (JO C 256, 27.10.2007).

(2)  JO L 394, 30.12.2006.

(3)  Avizul CESE din 18.5.2006 privind propunerea de recomandare a Parlamentului European și a Consiliului privind competențele-cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții. Raportor: dna Herczog (JO C 195, 18.8.2006).

(4)  Avizul CESE din 11.7.2007 privind inovarea: impactul asupra mutațiilor industriale și rolul BEI. Raportor: dl Tóth. Coraportor: dl Calvet Chambón (JO C 256, 27.10.2007).

(5)  Creating an innovative Europe (Crearea unei Europe inovatoare) EUR 22005 ISBN 92-79-00964-8.

(6)  COM(2005) 486 final.

(7)  Avizul CESE din 14.2.2006 privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor privind punerea în aplicare, rezultatele și evaluarea generală a Anului european al persoanelor cu handicap (2003), punctul 1.2. Raportor: dna Anča (JO C 88, 11.4.2006).

(8)  Avizul CESE din 8.12.1999 privind propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului — Anul european al limbilor (2001). Raportor general: dl Rupp (JO C 51, 23.2.2000).

Avizul CESE din 24.4.2002 privind propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a Anului european al educației prin sport (2004). Raportor: dl Koryfídis (JO C 149, 21.6.2002).

Avizul CESE din 14.12.2005 privind propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind Anul european al egalității de șanse pentru toți (2007) — către o societate justă. Raportor: dna Herczog (JO C 65, 17.3.2006).

Avizul CESE din 20.4.2006 privind propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind Anul european al dialogului intercultural (2008). Raportor: dna Cser (JO C 185, 8.8.2006).

(9)  Avizul CESE din 29.5.2008 privind propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind Anul european de luptă împotriva sărăciei și excluziunii sociale (2010). Raportor: dl Pater. Coraportor: dna Koller (JO C 224, 30.8.2008, p. 106).

(10)  COM(2007) 797 final.


Top