EUR-Lex Acces la dreptul Uniunii Europene

Înapoi la prima pagină EUR-Lex

Acest document este un extras de pe site-ul EUR-Lex

Document 32023R1127

Regulamentul delegat (UE) 2023/1127 al Comisiei din 2 martie 2023 de completare a Regulamentului (UE) 2022/2065 al Parlamentului European și al Consiliului prin stabilirea metodologiilor și a procedurilor detaliate referitoare la taxele de supraveghere percepute de Comisie furnizorilor de platforme online foarte mari și de motoare de căutare online foarte mari (Text cu relevanță pentru SEE)

C/2023/1257

JO L 149, 9.6.2023, p. 16-25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Statutul juridic al documentului care este în vigoare

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2023/1127/oj

9.6.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 149/16


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2023/1127 AL COMISIEI

din 2 martie 2023

de completare a Regulamentului (UE) 2022/2065 al Parlamentului European și al Consiliului prin stabilirea metodologiilor și a procedurilor detaliate referitoare la taxele de supraveghere percepute de Comisie furnizorilor de platforme online foarte mari și de motoare de căutare online foarte mari

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2022/2065 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 octombrie 2022 privind o piață unică pentru serviciile digitale și de modificare a Directivei 2000/31/CE (Regulamentul privind serviciile digitale) (1), în special articolul 43 alineatul (4),

întrucât:

(1)

Articolul 43 din Regulamentul (UE) 2022/2065 prevede obligația Comisiei de a percepe furnizorilor de platforme online foarte mari și de motoare de căutare online foarte mari taxe anuale de supraveghere, a căror valoare totală trebuie să acopere toate costurile estimate, astfel cum pot fi stabilite în mod rezonabil în prealabil, pe care Comisia le suportă în legătură cu sarcinile de supraveghere care îi revin în temeiul regulamentului respectiv.

(2)

Costurile estimate pentru taxele de supraveghere percepute în anul n ar trebui stabilite luând în considerare toate resursele umane care vor fi alocate de Comisie în anul n+1 în vederea îndeplinirii sarcinilor menționate la articolul 43 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2022/2065, inclusiv funcționarii, agenții temporari și contractuali și experții naționali detașați. Având în vedere că estimarea se referă la costuri viitoare, aceasta ar trebui să se bazeze pe costurile medii, exprimate în echivalent normă întreagă și majorate cu valoarea medie a contribuțiilor sociale aplicabile și a cheltuielilor de funcționare legate de resursele umane respective. Prin urmare, aceste cheltuieli de funcționare ar trebui să includă costurile medii suportate pentru a asigura spațiul de lucru al unui membru al personalului în echivalent normă întreagă și a îi permite să lucreze în infrastructura informatică și fizică a Comisiei, de exemplu astfel cum sunt stabilite în mod regulat de serviciile Comisiei în contextul calculării costurilor medii cu personalul în scopul fișelor financiare legislative.

(3)

Pe lângă costurile menționate mai sus pentru resursele umane, Comisia trebuie, de asemenea, să estimeze alte cheltuieli operaționale și administrative care sunt legate în mod specific de îndeplinirea sarcinilor menționate la articolul 43 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2022/2065, cum ar fi studiile, angajarea de experți, anchetele, delegațiile, organizarea de reuniuni ori dezvoltarea sau utilizarea de software ori de instrumente sau servicii informatice specifice. În plus, estimarea anuală a valorii totale a costurilor ar trebui să țină seama de diferența dintre costurile estimate și costurile suportate în anul precedent, astfel cum rezultă din raportul anual adoptat de Comisie.

(4)

Valoarea totală a costurilor estimate anual de Comisie ar trebui să fie suportată de furnizorii de platforme online foarte mari și de motoare de căutare online foarte mari prin intermediul taxelor de supraveghere percepute pentru serviciile desemnate care fac obiectul taxei de supraveghere în fiecare an calendaristic. Pentru a se asigura coerența cu deciziile de desemnare adoptate în temeiul articolului 33 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2022/2065, noțiunea de furnizor al unui serviciu sau unor servicii desemnate ar trebui să fie identificată în raport cu destinatarul sau destinatarii deciziei sau deciziilor de desemnare aferente adoptate în temeiul articolului 33 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2022/2065. În cazul în care decizia adoptată în temeiul articolului 33 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2022/2065 se adresează mai multor persoane juridice, toți destinatarii deciziei respective ar trebui să fie răspunzători în solidar pentru plata taxei de supraveghere aferente serviciului sau serviciilor respective.

(5)

Serviciile care vor fi luate în considerare într-un anumit an n ar trebui să le includă pe cele care la începutul anului fac deja obiectul obligațiilor aplicabile platformelor online foarte mari și motoarelor de căutare online foarte mari, precum și pe cele în cazul cărora o decizie de desemnare sau o decizie de încetare a desemnării va intra în vigoare în cursul anului calendaristic respectiv, ținând seama de faptul că deciziile din ambele categorii vor produce efecte la patru luni de la notificarea lor către furnizor în temeiul articolului 33 alineatul (6) din Regulamentul (UE) 2022/2065. Termenul respectiv ar trebui calculat în conformitate cu normele generale prevăzute în Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1182/71 al Consiliului (2) privind stabilirea regulilor care se aplică termenelor, datelor și expirării termenelor.

(6)

Comisia ar trebui să stabilească valoarea totală a taxei de supraveghere care urmează să fie percepută în fiecare an fiecărui furnizor, stabilind mai întâi o valoare de bază pentru fiecare serviciu desemnat. Valoarea de bază pentru fiecare serviciu ar trebui să rezulte din împărțirea costurilor anuale totale estimate pentru anul n+1 la toate serviciile desemnate luate în considerare în anul n. Pentru a stabili valoarea de bază, ar trebui să se țină seama de numărul de zile de desemnare din anul n. În al doilea rând, pentru a asigura proporționalitatea taxelor individuale de supraveghere în raport cu dimensiunea serviciului desemnat, astfel cum rezultă din numărul mediu lunar de destinatari activi din Uniune, Comisia ar trebui să ajusteze valoarea de bază cu un coeficient proporțional cu numărul de destinatari activi care rezultă din informațiile disponibile.

(7)

În temeiul articolului 43 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2022/2065, niciun furnizor al unui serviciu sau unor servicii desemnate nu trebuie să plătească o valoare totală a taxei de supraveghere care depășește capacitatea sa economică, și anume mai mult de 0,05 % din venitul său net anual la nivel mondial. Trimiterea la venitul net, care implică veniturile totale minus costurile furnizorului, ar trebui să asigure luarea în considerare a capacității de plată a furnizorului, inclusiv în cazul furnizorilor care înregistrează pierderi. Pentru a identifica o astfel de limită în conformitate cu standardele de raportare financiară aplicabile, ar trebui să se facă trimitere la noțiunea de profit total la nivel mondial din exercițiul financiar precedent, care trebuie stabilit pe baza celor mai bune date aflate la dispoziția furnizorului care rezultă din situațiile financiare, astfel cum au fost comunicate Comisiei. Prin urmare, ar trebui să se facă trimitere la Standardele internaționale de raportare financiară aplicabile în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1606/2002 al Parlamentului European și al Consiliului (3), dacă acestea sunt utilizate de furnizorul în cauză, sau, în celălalt caz, la situațiile financiare întocmite în conformitate cu cerințele de raportare stabilite în temeiul Directivei 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului (4). În cazul în care nici Standardele internaționale de raportare financiară, nici Directiva 2013/34/UE nu se aplică furnizorului în cauză, ar trebui să se facă trimitere la orice alt standard de raportare acceptabil dintr-o țară terță aplicabil furnizorului respectiv, cum ar fi un standard de raportare al unei țări terțe care este considerat echivalent cu Standardele internaționale de raportare financiară sau orice alt standard de raportare al unei țări terțe care poate fi considerat în general acceptabil în sensul oricărui alt act legislativ al Uniunii. În cazul în care un furnizor are conturi consolidate, profitul consolidat la nivel mondial al grupului din care face parte furnizorul respectiv reflectă cel mai bine capacitatea sa economică de a plăti taxa de supraveghere, având în vedere că furnizorul respectiv dispune de resursele financiare ale grupului pentru a suporta valoarea totală a taxei percepute pentru toate serviciile desemnate pe care le furnizează.

(8)

Dacă valoarea de bază percepută unui anumit furnizor sau suma valorilor de bază relevante, în cazul în care un anumit furnizor oferă mai mult de un serviciu desemnat, depășește limita globală maximă, taxa finală de supraveghere percepută furnizorului respectiv ar trebui redusă în consecință. Pentru a se asigura faptul că, în orice caz, costurile anuale totale sunt acoperite prin intermediul taxelor de supraveghere percepute pentru toate serviciile desemnate, valoarea reziduală care nu este percepută furnizorilor în vederea aplicării limitei globale maxime ar trebui să fie suportată de ceilalți furnizori care nu ating limita, proporțional cu formula de alocare de bază. Alocarea valorilor reziduale între alți furnizori de servicii desemnate, în urma aplicării limitei globale maxime, ar trebui să continue până când nu rămâne nicio valoare reziduală.

(9)

În conformitate cu articolul 43 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2022/2065, Comisia trebuie să adopte în fiecare an acte individuale de punere în aplicare care să stabilească valoarea individuală a taxei de supraveghere urmând a fi percepută fiecărui furnizor pentru serviciul sau serviciile desemnate care fac obiectul obligației de a plăti taxa de supraveghere în cursul anului calendaristic respectiv. Prin urmare, procedura anuală pentru perceperea taxei ar trebui să fie organizată astfel încât actele de punere în aplicare respective să fie adoptate după ce au fost stabilite costurile anuale totale, care vor sta la baza calculului valorii totale a taxelor de supraveghere urmând a fi percepute, astfel cum se prevede în documentul pregătitor al Comisiei anexat la proiectul de buget în temeiul articolului 41 alineatul (8) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului (5) privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii. În plus, actele individuale de punere în aplicare pot fi adoptate numai după o anumită dată, când se vor putea stabili numărul și dimensiunea serviciilor desemnate care fac obiectul taxelor de supraveghere. Procedura ar trebui, de asemenea, să ia în considerare capacitatea economică în ceea ce privește profiturile furnizorilor corespunzători, astfel cum este identificată pe baza informațiilor transmise de furnizorul în cauză. În plus, valoarea provizorie a taxei care urmează să fie percepută ar trebui comunicată furnizorului în cauză înainte de adoptarea de către Comisie a unei decizii de punere în aplicare, pentru a-i oferi acestuia posibilitatea de a prezenta observații care să fie luate în considerare la stabilirea definitivă a taxei de supraveghere. După examinarea observațiilor transmise, Comisia ar trebui să adopte actul de punere în aplicare corespunzător prin care să se stabilească taxa de supraveghere individuală care constituie o creanță în temeiul articolului 98 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046, de plătit până la sfârșitul aceluiași an calendaristic, astfel încât să fie disponibile resursele necesare pentru acoperirea costurilor estimate pentru anul următor.

(10)

Neplata în termenul stabilit prin actele de punere în aplicare ar trebui să declanșeze recuperarea sumei neplătite, împreună cu dobânda penalizatoare la rata de refinanțare a Băncii Centrale Europene majorată cu 3,5 %, în conformitate cu articolul 99 alineatul (2) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046.

(11)

Pentru a asigura responsabilitatea și transparența în ceea ce privește costurile suportate și veniturile colectate de Comisie pentru sarcinile de supraveghere îndeplinite în temeiul Regulamentului (UE) 2022/2065, Comisia ar trebui să transmită anual Parlamentului European și Consiliului un raport referitor la acestea și să pună acest raport la dispoziția publicului pe site-ul său web. În plus, pentru a asigura coerența între estimarea costurilor și costurile specifice de supraveghere suportate efectiv pentru anul respectiv, raportul ar trebui să compare în mod specific valorile relevante, pe baza plăților executate efectiv în perioada relevantă pentru fiecare categorie de costuri în cauză menționată la articolul 43 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2022/2065, precum și a tuturor angajamentelor de cheltuieli asumate în cursul anului respectiv, inclusiv în urma oricărei hotărâri judecătorești emise în cursul anului respectiv. Orice diferență între valoarea estimată și costurile suportate efectiv nu ar trebui să afecteze valoarea taxelor de supraveghere percepute pentru anul relevant, dar ar trebui luată în considerare în următoarea estimare, fie prin deducerea eventualului excedent din costurile totale estimate pentru anul n+2, fie prin adăugarea eventualului deficit la costurile totale estimate pentru anul n+2.

(12)

Estimarea costurilor ar trebui să identifice costurile planificate a fi suportate în anul calendaristic următor, astfel încât Comisia să dispună în prealabil de resurse suficiente. În perioada cuprinsă între intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) 2022/2065 și 1 ianuarie 2024, Comisia va fi suportat deja sau va fi planificat costuri în temeiul articolului 43 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2022/2065 care nu au putut fi acoperite de nicio taxă de supraveghere anterioară și, prin urmare, au trebuit să fie acoperite în general de alte credite prevăzute în bugetul votat al Uniunii pentru 2023. Prin urmare, în scopul stabilirii taxelor totale care urmează să fie percepute în 2023, la costurile estimate pentru 2024 ar trebui să poată fi adăugate numai costurile care nu sunt deja acoperite de creditele existente în bugetul general al Uniunii pentru 2023, în conformitate cu informațiile furnizate în prezentarea generală care însoțește estimarea. În consecință, în scopul stabilirii oricărui excedent sau deficit care trebuie luat în considerare în următoarea estimare, primul raport către Parlamentul European și Consiliu ar trebui să ia în considerare numai costurile suportate în 2022 de la intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) 2022/2065 și în 2023 care nu au fost deja acoperite de credite existente,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„serviciu desemnat” înseamnă un serviciu intermediar desemnat drept platformă online foarte mare sau motor de căutare online foarte mare în temeiul articolului 33 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2022/2065;

2.

„furnizorul unui serviciu sau unor servicii desemnate” înseamnă orice furnizor căruia i se adresează una sau mai multe decizii ale Comisiei de desemnare a unei platforme online foarte mari sau a unui motor de căutare online foarte mare în temeiul articolului 33 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2022/2065;

3.

„valoare de bază” înseamnă valoarea calculată pentru fiecare serviciu desemnat în conformitate cu articolul 4 și înainte de aplicarea limitei globale maxime menționate la articolul 5.

Articolul 2

Estimarea costurilor anuale totale

(1)   În fiecare an n, Comisia estimează costurile anuale totale preconizate a fi suportate pentru îndeplinirea sarcinilor menționate la articolul 43 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2022/2065 în anul calendaristic următor (anul n+1), în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 6 alineatul (1) din prezentul regulament. Valoarea costurilor anuale totale estimate pentru anul n+1 reprezintă baza pentru determinarea valorii totale a taxelor de supraveghere percepute în anul n. Valoarea estimată se percepe integral furnizorilor de servicii desemnate prin intermediul taxelor de supraveghere calculate în conformitate cu prezentul regulament.

(2)   La estimarea costurilor anuale totale, Comisia ia în considerare:

(a)

resursele umane necesare pentru îndeplinirea sarcinilor menționate la articolul 43 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2022/2065, ținând seama de diferitele categorii de funcționari și alți agenți ai Uniunii angajați de Comisie. Estimarea costurilor se bazează pe costurile medii, exprimate în echivalent normă întreagă, și include cheltuielile de funcționare medii proporționale și contribuțiile sociale aplicabile legate de resursele umane respective;

(b)

orice alte cheltuieli administrative sau operaționale necesare pentru îndeplinirea sarcinilor menționate la articolul 43 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2022/2065 care se preconizează că vor fi suportate în cursul anului n+1, ținând seama de lista neexhaustivă a elementelor menționate în anexa I la prezentul regulament.

(3)   Orice estimare a costurilor anuale totale ia în considerare valoarea pozitivă sau negativă a costurilor suportate, astfel cum este inclusă în raportul menționat la articolul 8 alineatul (4). În special, în cazul unui deficit, și anume atunci când valoarea costurilor estimate pentru anul n a fost mai mică decât costurile raportate suportate pentru anul respectiv, valoarea costurilor anuale totale estimate pentru anul n+2 care urmează să fie percepute în cursul anului n+1 se majorează cu valoarea deficitului suportat pentru anul n. În cazul unui excedent, și anume atunci când valoarea costurilor estimate pentru anul n depășește costurile raportate suportate pentru anul respectiv, costurile anuale totale estimate pentru anul n+2 care urmează să fie percepute în cursul anului n+1 se reduc cu excedentul rezultat pentru anul n.

Articolul 3

Identificarea anuală a serviciilor desemnate

Serviciile desemnate pentru care se percepe o taxă de supraveghere într-un anumit an n sunt:

(a)

orice serviciu care, la data de 1 ianuarie a anului respectiv, făcea deja obiectul obligațiilor prevăzute în capitolul III secțiunea 5 din Regulamentul (UE) 2022/2065 în conformitate cu articolul 33 alineatul (6) din regulamentul respectiv, inclusiv orice serviciu a cărui încetare a desemnării devine aplicabilă în temeiul articolului 33 alineatul (6) din regulamentul respectiv;

(b)

orice serviciu care intră sub incidența obligațiilor prevăzute în capitolul III secțiunea 5 din Regulamentul (UE) 2022/2065 în conformitate cu articolul 33 alineatul (6) din regulamentul respectiv în perioada 1 ianuarie-31 decembrie a anului respectiv.

Articolul 4

Stabilirea valorii de bază pentru fiecare serviciu

(1)   Pentru fiecare serviciu desemnat care face obiectul taxelor de supraveghere în temeiul articolului 3, valoarea de bază pentru anul n se calculează ca procentul din costurile anuale totale estimate pentru anul n+1 în conformitate cu articolul 2, proporțional cu numărul mediu lunar de destinatari activi ai serviciului desemnat conform coeficientului (U) menționat la prezentul articol alineatul (2) și luând în considerare perioada în care serviciul a fost desemnat conform coeficientului (T) menționat la prezentul articol alineatul (3), în conformitate cu următoarea formulă:

 

Formula

(2)   Coeficientul (U) pentru calcularea valorii de bază pentru fiecare serviciu desemnat are valoarea stabilită în anexa II corespunzătoare numărului mediu lunar de destinatari activi, exprimat în milioane de unități, rotunjit în jos la cea mai apropiată sută de mii.

Numărul mediu lunar de destinatari activi ai fiecărui serviciu desemnat care determină coeficientul aplicabil în temeiul prezentului alineat primul paragraf este cel care rezultă din datele raportate de furnizorul platformei online sau al motorului de căutare online în temeiul articolului 24 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2022/2065 sau din informațiile solicitate în temeiul articolului 24 alineatul (3) din regulamentul respectiv sau din orice alte informații aflate la dispoziția Comisiei, astfel cum sunt disponibile la data de 31 august a anului n.

(3)   Coeficientul (T) pentru calcularea valorii de bază pentru fiecare serviciu desemnat este raportul dintre numărul de zile în care serviciul este desemnat în anul n și numărul de zile dintr-un an, calculat după cum urmează:

 

Formula

în conformitate cu articolul 33 alineatul (6) din Regulamentul (UE) 2022/2065, se consideră că perioada de desemnare începe la patru luni de la data notificării deciziei de desemnare în temeiul articolului 33 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2022/2065 și se încheie la patru luni de la notificarea deciziei de încetare în temeiul articolului 33 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2022/2065.

Articolul 5

Stabilirea valorii totale a taxei de supraveghere și aplicarea limitei globale maxime pentru fiecare furnizor

(1)   În fiecare an, furnizorul în cauză al unui serviciu sau unor servicii desemnate plătește o taxă de supraveghere care rezultă din valoarea de bază sau din suma valorilor de bază, calculată în conformitate cu articolul 4 pentru serviciul sau serviciile desemnate pe care le furnizează, și din ajustările aplicate în temeiul prezentului articol.

(2)   Valoarea totală a taxei de supraveghere percepute într-un anumit an furnizorului unui serviciu sau unor servicii desemnate nu depășește limita globală maximă egală cu 0,05 % din profitul său la nivel mondial în exercițiul financiar precedent. Dacă un furnizor are conturi consolidate, pentru a determina limita globală maximă a taxei se ține cont de profiturile consolidate la nivel mondial ale grupului din care face parte furnizorul respectiv.

În sensul prezentului alineat primul paragraf, profitul la nivel mondial este cel care rezultă din cele mai bune date disponibile din situațiile financiare anuale referitoare la ultimul exercițiu financiar complet prezentate de furnizorul în cauză, în sensul uneia dintre dispozițiile următoare:

(a)

standardele internaționale de raportare financiară aplicabile în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1606/2002, dacă sunt utilizate de furnizor;

(b)

punctul 17 din anexa V sau punctul 15 din anexa VI la Directiva 2013/34/UE;

(c)

orice standard de raportare acceptabil dintr-o țară terță, în cazul în care furnizorul nu utilizează nici dispozițiile de la litera (a), nici pe cele de la litera (b).

(3)   În cazul în care valoarea de bază sau suma valorilor de bază calculate în temeiul articolului 4 pentru serviciul sau serviciile desemnate furnizate de un anumit furnizor depășește limita globală maximă stabilită la prezentul articol alineatul (2), valoarea totală a taxei de supraveghere percepute furnizorului respectiv se reduce la limita respectivă.

(4)   Suma oricăror valori reziduale nepercepute în temeiul prezentului articol alineatul (3) se percepe celorlalți furnizori de servicii desemnate pentru care nu este atinsă limita globală maximă, proporțional cu numărul mediu lunar de destinatari activi ai serviciului desemnat, exprimat sub forma coeficientului (U) menționat la articolul 4 alineatul (2), și ținând seama de perioada de desemnare a serviciului, exprimată sub forma coeficientului (T) menționat la articolul 4 alineatul (3), în conformitate cu următoarea formulă:

 

Formula

În cazul în care aplicarea prezentului alineat determină aplicabilitatea limitei globale maxime pentru unul sau mai mulți dintre ceilalți furnizori ai unui serviciu sau unor servicii desemnate, alineatul (3) și prezentul alineat continuă să se aplice până când nu rămâne nicio valoare reziduală.

Articolul 6

Procedura anuală pentru stabilirea taxelor individuale

(1)   În conformitate cu articolul 41 alineatul (8) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046, în contextul întocmirii proiectului de buget pentru anul n+1, Comisia stabilește, pentru fiecare linie bugetară relevantă, valoarea estimată a veniturilor alocate externe provenite din taxele de supraveghere care vor fi puse la dispoziție la începutul anului n+1, ca fiind valorile corespunzătoare costurilor anuale totale estimate pentru anul n+1 în conformitate cu articolul 2 din prezentul regulament.

Estimarea efectuată în temeiul prezentului alineat primul paragraf trebuie să fie însoțită de o prezentare generală elaborată de Comisie, în care sunt indicate elementele luate în considerare pentru estimare conform diferitelor categorii de costuri prevăzute la articolul 2, prezentare care urmează să fie publicată pe site-ul internet al Comisiei cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an calendaristic.

(2)   Până cel târziu la data de 31 august a fiecărui an, fiecare furnizor al unui serviciu sau unor servicii desemnate care face obiectul taxei de supraveghere în temeiul articolului 3 transmite Comisiei cea mai recentă situație financiară a sa, precum și orice alt document justificativ pentru stabilirea limitei globale maxime în temeiul articolului 5 și, după caz, orice informații necesare pentru aplicarea taxei. În cazul în care un furnizor nu transmite documentele necesare pentru stabilirea limitei globale maxime, se presupune că limita nu a fost atinsă pentru furnizorul respectiv în anul calendaristic respectiv.

(3)   Până cel târziu la data de 30 septembrie a fiecărui an, Comisia comunică fiecărui furnizor al unui serviciu sau unor servicii desemnate identificate în temeiul articolului 3 valoarea provizorie a taxei de supraveghere stabilită pentru toate serviciile desemnate furnizate de furnizorul respectiv, calculată în conformitate cu metodologia prevăzută la articolele 4 și 5. Furnizorul transmite Comisiei orice observație cu privire la acest calcul în termen de două săptămâni de la primirea comunicării respectivei valori provizorii stabilite.

(4)   Până cel târziu la data de 30 noiembrie a fiecărui an, ținând seama de observațiile menționate la alineatul (3), Comisia adoptă și notifică fiecare furnizor al unui serviciu sau unor servicii desemnate identificate în temeiul articolului 3 din prezentul regulament cu privire la o decizie de punere în aplicare adoptată în conformitate cu articolul 43 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2022/2065, prin care se stabilește taxa de supraveghere pentru serviciul sau serviciile desemnate furnizate de furnizorul respectiv, care este calculată în conformitate cu metodologia prevăzută la articolele 4 și 5 din prezentul regulament. Decizia de punere în aplicare stabilește creanțele aferente taxei de supraveghere în sensul articolului 98 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 și stabilește un termen pentru plata taxelor de supraveghere până la data de 31 decembrie a anului respectiv. În cazul în care o decizie adoptată în temeiul articolului 33 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2022/2065 se adresează mai multor persoane juridice, toți destinatarii deciziei respective răspund în solidar pentru plata taxei de supraveghere aferente serviciului sau serviciilor respective.

Articolul 7

Modalități de plată și consecințe financiare în caz de neplată

(1)   Toate taxele de supraveghere se plătesc în euro și conform referințelor plăților prevăzute în decizia de punere în aplicare adoptată în temeiul articolului 6 alineatul (4).

(2)   Orice plată întârziată, plată parțială, neplată sau nerespectare a condițiilor de plată prevăzute în decizia de punere în aplicare menționată la articolul 6 alineatul (4) din prezentul regulament declanșează recuperarea sumei neplătite, împreună cu o dobândă la rata menționată la articolul 99 alineatul (2) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046. Plățile respective nu aduc atingere amenzilor și penalităților cu titlu cominatoriu aplicabile în temeiul articolelor 74 și 76 din Regulamentul (UE) 2022/2065.

Articolul 8

Raportarea costurilor suportate și a taxelor de supraveghere percepute

(1)   Până la data de 31 martie a fiecărui an n, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport cu privire la valoarea costurilor anuale totale suportate pentru îndeplinirea sarcinilor care îi revin în temeiul Regulamentului (UE) 2022/2065 și la valoarea totală a taxelor anuale de supraveghere percepute în temeiul articolului 6 alineatul (4) din prezentul regulament în anul precedent (anul n-1).

(2)   Raportul elaborat în temeiul alineatului (1) precizează costurile specifice suportate pentru îndeplinirea sarcinilor menționate la articolul 43 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2022/2065, în conformitate cu categoriile de costuri prevăzute la articolul 2 alineatul (2) din prezentul regulament. Costurile includ orice angajamente asumate în cursul anului n-1, chiar dacă plățile de execuție a angajamentelor nu au fost încă efectuate.

(3)   Raportul elaborat în temeiul alineatului (1) indică valoarea totală a taxelor de supraveghere percepute pentru fiecare furnizor al serviciului sau serviciilor desemnate, inclusiv data plăților respective, orice plată lipsă sau întârziată, procedurile judiciare în curs legate de deciziile de punere în aplicare menționate la articolul 6 alineatul (4) și procedurile de recuperare menționate la articolul 7 alineatul (2) referitoare la taxele de supraveghere percepute, la data finalizării raportului.

(4)   Raportul indică toate costurile suportate în temeiul alineatului (2) care au depășit valoarea costurilor estimate pentru anul n-1 sau orice excedent al costurilor estimate pentru anul n-1 în comparație cu costurile suportate în anul respectiv în temeiul alineatului (2), după caz.

(5)   Comisia publică raportul elaborat în temeiul alineatului (1) pe site-ul său web.

Articolul 9

Dispoziții tranzitorii

(1)   Costurile în temeiul articolului 2 alineatele (1) și (2) deja suportate sau planificate pentru perioada 16 noiembrie 2022-31 decembrie 2023 pot fi adăugate la prima estimare a costurilor aferente perioadei 2024, în temeiul articolului 6 alineatul (1), cu excepția cazului în care au fost deja acoperite de creditele inițiale votate de Parlamentul European și de Consiliu pentru bugetul general al Uniunii pentru 2023.

(2)   Primul raport elaborat în temeiul articolului 8 se adoptă de către Comisie până la 31 martie 2024 și cuprinde perioada 16 noiembrie 2022-31 decembrie 2023. În scopul identificării costurilor suportate în temeiul articolului 8 alineatul (2), costurile plătite din creditele menționate la alineatul (1) sunt indicate separat și nu sunt luate în considerare pentru soldul menționat la articolul 8 alineatul (4).

Articolul 10

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 2 martie 2023.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 277, 27.10.2022, p. 1.

(2)  Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1182/71 al Consiliului din 3 iunie 1971 privind stabilirea regulilor care se aplică termenelor, datelor și expirării termenelor (JO L 124, 8.6.1971, p. 1).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 1606/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 iulie 2002 privind aplicarea standardelor internaționale de contabilitate (JO L 243, 11.9.2002, p. 1).

(4)  Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 privind situațiile financiare anuale, situațiile financiare consolidate și rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi, de modificare a Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivelor 78/660/CEE și 83/349/CEE ale Consiliului (JO L 182, 29.6.2013, p. 19).

(5)  Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1).


ANEXA I

Lista neexhaustivă a cheltuielilor operaționale și administrative

În sensul articolului 2 alineatul (2) litera (b) pot fi luate în considerare următoarele elemente legate de îndeplinirea sarcinilor menționate la articolul 43 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2022/2065:

o estimare prudențială a delegațiilor efectuate în exercitarea competențelor conferite Comisiei în temeiul capitolului IV secțiunea 4 din Regulamentul (UE) 2022/2065, ținând seama de o estimare a numărului de servicii desemnate;

costurile estimate pentru reuniunile fizice ale Comitetului european pentru servicii digitale în temeiul Regulamentului (UE) 2022/2065;

participarea planificată la reuniuni sau evenimente legate de dezvoltarea cunoștințelor de specialitate și a capacităților în materie de supraveghere a problemelor emergente și sistemice sau organizarea unor astfel de reuniuni sau evenimente;

o estimare prudențială privind studiile și consultanții externi care se referă la un anumit serviciu desemnat, inclusiv auditurile aferente, sau analizarea unei anumite categorii de risc care rezultă din evaluarea riscurilor efectuată pentru serviciile desemnate în temeiul articolului 34 din Regulamentul (UE) 2022/2065;

orice acorduri existente sau planificate între serviciile Comisiei, cu alte organe, oficii sau agenții ale Uniunii ori cu o autoritate națională în legătură cu analiza care stă la baza controlului în scopuri de supraveghere al serviciilor desemnate;

dezvoltarea sau utilizarea de instrumente sau medii digitale, inclusiv de software și API, concepute special pentru a analiza, supraveghea și testa funcționarea oricărui serviciu desemnat, în scopul asigurării conformității cu Regulamentul (UE) 2022/2065;

o estimare prudențială privind accesul la bazele de date și efectuarea de anchete care vizează identificarea serviciilor care urmează să fie desemnate și evaluarea impactului funcționării serviciilor desemnate în ceea ce privește aspectele reglementate de Regulamentul (UE) 2022/2065;

o estimare prudențială a cheltuielilor legate de înființarea, achiziționarea, acordarea de licențe, înscrierea, dezvoltarea, întreținerea și exploatarea sistemului de schimb de informații în temeiul articolului 85 din Regulamentul (UE) 2022/2065 și a bazei de date gestionate de Comisie în temeiul articolului 24 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2022/2065.


ANEXA II

Coeficientul U

Numărul mediu lunar de destinatari activi ai serviciului desemnat (în milioane, rotunjit în jos la prima zecimală)

Coeficient

45 -54,9

1

55 -64,9

1,2

65 -74,9

1,4

75 -84,9

1,6

85 -94,9

1,8

95 -104,9

2

Pentru o cifră mai mare de 105 milioane sau mai mică de 45 de milioane [în așteptarea efectelor unei eventuale decizii adoptate în temeiul articolului 33 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2022/2065]: o treaptă la fiecare 10 milioane de destinatari activi, coeficientul U corespunzător fiind calculat ca

Formula
rotunjit în jos la prima zecimală


Sus