Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R2564

Regulamentul delegat (UE) 2022/2564 al Comisiei din 16 august 2022 de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2021/2064 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește stabilirea unei excepții de minimis de la obligația de debarcare pentru anumite activități de pescuit de specii demersale în Marea Adriatică și în sud-estul Mediteranei

C/2022/5698

JO L 330, 23.12.2022, p. 126–129 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2023

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/2564/oj

23.12.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 330/126


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2564 AL COMISIEI

din 16 august 2022

de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2021/2064 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește stabilirea unei excepții de minimis de la obligația de debarcare pentru anumite activități de pescuit de specii demersale în Marea Adriatică și în sud-estul Mediteranei

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind politica comună în domeniul pescuitului, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1954/2003 și (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2371/2002 și (CE) nr. 639/2004 ale Consiliului și a Deciziei 2004/585/CE a Consiliului (1), în special articolul 15 alineatul (7),

întrucât:

(1)

Regulamentul delegat (UE) 2017/86 al Comisiei (2) stabilește un plan privind aruncarea capturilor înapoi în mare pentru anumite activități de pescuit de specii demersale în Marea Mediterană, aplicabil de la 1 ianuarie 2017 până la 31 decembrie 2019.

(2)

Pentru a evita costurile disproporționate legate de manipularea capturilor nedorite, Regulamentul delegat (UE) 2017/86 a stabilit o excepție de minimis care se aplica speciilor demersale. Respectivul regulament delegat a expirat la 31 decembrie 2021. O nouă excepție de minimis a fost stabilită prin Regulamentul delegat (UE) 2021/2064 al Comisiei (3). Pentru speciile demersale, această excepție a fost stabilită până la 31 decembrie 2023, în timp ce pentru capturile accidentale de pești pelagici mici efectuate în cadrul activităților de pescuit de specii demersale, excepția a fost stabilită numai până la 31 decembrie 2022.

(3)

Croația, Italia și Slovenia (denumite în continuare „Grupul la nivel înalt Adriatica”) și Grecia, Italia, Cipru și Malta (denumite în continuare „Grupul la nivel înalt Sudestmed”) au un interes direct de gestionare a pescuitului în Marea Adriatică, respectiv în sud-estul Mării Mediterane. La 1 mai 2022 și la 6 iunie 2022, Grupul la nivel înalt Adriatica și Grupul la nivel înalt Sudestmed au solicitat prelungirea excepției de minimis pentru capturile accidentale de pești pelagici mici efectuate în cadrul activităților de pescuit de specii demersale, prevăzută în Regulamentul delegat (UE) 2021/2064. Ambele grupuri au prezentat, de asemenea, dovezi științifice în sprijinul cererii lor.

(4)

Dovezile științifice au fost evaluate de Comitetul științific, tehnic și economic pentru pescuit (CSTEP) în perioada 16-20 mai 2022 (4).

(5)

La 8 iulie 2022, Grupul la nivel înalt Adriatica și Grupul la nivel înalt Sudestmed au prezentat o recomandare comună actualizată privind prelungirea cu un an a excepției de minimis de la obligația de debarcare.

(6)

Comisia constată că, în Marea Adriatică și în sud-estul Mării Mediterane, speciile pelagice mici sunt capturate în același timp, în cantități foarte diferite, ceea ce face dificilă o abordare bazată pe stocuri individuale. Aceste specii sunt, în plus, capturate de nave de pescuit de mici dimensiuni și debarcate în mai multe puncte de debarcare dispersate geografic de-a lungul coastei. Acest lucru conduce la costuri disproporționate legate de manipularea capturilor nedorite.

(7)

CSTEP a recunoscut că o reducere generală a efortului de pescuit al traulelor de fund și stabilirea unor zone în care pescuitul este restricționat în vederea închiderii permanente a activităților de pescuit de specii demersale ar reduce probabil cantitățile de capturi accidentale de pești pelagici mici.

(8)

CSTEP a mai remarcat că – în timp ce abordarea de minimis combinată, inclusă în dovezile științifice, acoperă un grup larg de specii cu o gamă largă de rate ale capturilor aruncate înapoi în mare – o astfel de acoperire largă este o abordare valabilă, dată fiind complexitatea activităților de pescuit din Marea Adriatică și din sud-estul Mării Mediterane.

(9)

În plus, CSTEP a considerat că excepțiile de minimis individuale care vizează o singură specie ar conduce la numeroase excepții separate, care ar fi dificil de monitorizat.

(10)

Grupul la nivel înalt Adriatica a furnizat dovezi științifice actualizate cu privire la costurile disproporționate legate de manipularea capturilor nedorite. Deși CSTEP a remarcat că sunt furnizate estimări ale creșterii costurilor, acesta a subliniat dificultățile legate de evaluarea nivelului la care costurile devin disproporționate. CSTEP a recunoscut, de asemenea, că recenta creștere a costurilor combustibililor a înrăutățit situația generală. CSTEP a luat totodată notă de noile rezultate referitoare la proiectul vizând selectivitatea și a constatat că sunt necesare investigații suplimentare cu privire la aceste dispozitive de selectivitate, pentru a se găsi un echilibru între îmbunătățirea selectivității și reducerea la minimum a pierderilor economice. În fine, CSTEP a remarcat că trebuie să se acorde prioritate reducerii nivelului capturilor nedorite prin utilizarea unor unelte selective sau prin intermediul zonelor marine protejate.

(11)

Comisia salută angajamentul Grupului la nivel înalt Adriatica de a continua lucrările privind selectivitatea și restricțiile spațiale în domeniul pescuitului, ca prioritate pentru obținerea unei reduceri a capturilor nedorite. Prin urmare, Comisia consideră că progresele în materie de selectivitate și costurile disproporționate justifică prelungirea cu un an a excepției, cu nivelurile procentuale propuse.

(12)

Prin dovezile științifice actualizate furnizate de Grupul la nivel înalt Adriatica, s-a propus prelungirea excepției de minimis pentru hamsie (Engraulis encrasicolus), sardină (Sardina pilchardus), macrou (Scomber spp.) și stavrid (Trachurus spp.), până la un maxim de 5 % pentru 2023 din totalul capturilor accidentale anuale din aceste specii efectuate de nave care utilizează traule de fund (OTB, OTT, PTB, TBN, TBS, TB, OT, PT, TX).

(13)

CSTEP a considerat că, deși rata capturilor aruncate înapoi în mare este foarte semnificativă pentru această activitate de pescuit, proiectele vizând selectivitatea sunt încă în curs de desfășurare.

(14)

Comisia consideră că dovezile furnizate sunt suficiente pentru a prelungi excepția cu un an, cu nivelurile procentuale propuse. Grupul la nivel înalt Adriatica are obligația să prezinte date suplimentare, pe baza proiectelor în curs.

(15)

Grupul la nivel înalt Sudestmed a furnizat dovezi științifice actualizate cu privire la costurile disproporționate legate de manipularea capturilor nedorite. Deși CSTEP a remarcat că sunt furnizate estimări ale creșterii costurilor, acesta a subliniat dificultățile legate de evaluarea nivelului la care costurile sunt disproporționate. CSTEP a recunoscut, de asemenea, că recenta creștere a costurilor combustibililor a înrăutățit situația generală. CSTEP a luat act de studiile în curs care urmează să fie finalizate în cursul anului 2023. În plus, CSTEP a remarcat că trebuie să se acorde prioritate reducerii nivelului capturilor nedorite, prin utilizarea unor unelte selective sau prin intermediul zonelor marine protejate.

(16)

Comisia salută angajamentul Grupului la nivel înalt Sudestmed de a continua lucrările privind selectivitatea și restricțiile spațiale în domeniul pescuitului, ca prioritate pentru obținerea unei reduceri a capturilor nedorite. Prin urmare, Comisia consideră că progresele în materie de selectivitate și costurile disproporționate justifică prelungirea cu un an a excepției, cu nivelurile procentuale propuse.

(17)

Prin dovezile științifice actualizate furnizate de Grupul la nivel înalt Sudestmed, s-a propus prelungirea excepției de minimis pentru hamsie (Engraulis encrasicolus), sardină (Sardina pilchardus), macrou (Scomber spp.) și stavrid (Trachurus spp.), până la maximum 5 % pentru 2023 din totalul capturilor accidentale anuale din aceste specii efectuate de nave care utilizează traule de fund (OTB, OTT, PTB, TBN, TBS, TB, OT, PT, TX).

(18)

CSTEP a considerat că, deși rata capturilor aruncate înapoi în mare este semnificativă pentru această activitate de pescuit, volumul capturilor este limitat și sunt în curs de desfășurare proiecte vizând selectivitatea, care vor reduce rata capturilor aruncate înapoi în mare.

(19)

Comisia consideră că dovezile prezentate cu privire la costurile disproporționate sunt suficiente pentru a prelungi excepția cu un an, cu nivelurile procentuale propuse. Grupul la nivel înalt Sudestmed are obligația să prezinte date suplimentare, pe baza proiectelor în curs.

(20)

Prin dovezile lor științifice actualizate, statele membre și-au reînnoit angajamentul de a spori selectivitatea uneltelor de pescuit în conformitate cu rezultatele programelor de cercetare actuale, pentru a reduce și limita capturile nedorite și, în particular, capturile sub dimensiunile minime de referință pentru conservare.

(21)

Măsurile solicitate sunt conforme cu articolul 15 alineatul (4) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013. Prin urmare, Regulamentul delegat (UE) 2021/2064 trebuie modificat în consecință.

(22)

Deoarece măsurile prevăzute în prezentul regulament au un impact direct asupra planificării sezonului de pescuit al navelor din Uniune și asupra activităților economice conexe, prezentul regulament trebuie să intre în vigoare imediat după publicarea sa. Din motive de securitate juridică, este oportun ca prezentul regulament să se aplice totuși de la o dată ulterioară,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Excepția de minimis

Articolul 3 din Regulamentul delegat (UE) 2021/2064 se modifică după cum urmează:

1.

Alineatul (1) se modifică după cum urmează:

(i)

litera (a) punctul (viii) se înlocuiește cu următorul text:

„(viii)

pentru hamsie (Engraulis encrasicolus), sardină (Sardina pilchardus), macrou (Scomber spp.) și stavrid (Trachurus spp.), până la maximum 5 % pentru 2022 și 2023 din totalul capturilor accidentale anuale din aceste specii efectuate de nave care utilizează traule de fund.”

(ii)

litera (b) punctul (vii) se înlocuiește cu următorul text:

„(vii)

pentru hamsie (Engraulis encrasicolus), sardină (Sardina pilchardus), macrou (Scomber spp.) și stavrid (Trachurus spp.), până la maximum 5 % pentru 2022 și 2023 din totalul capturilor accidentale anuale din aceste specii efectuate de nave care utilizează traule de fund.”

2.

Alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Până la 1 mai 2022 și 1 mai 2023, statele membre care au un interes direct de gestionare a pescuitului în Marea Adriatică și în sud-estul Mării Mediterane prezintă Comisiei date suplimentare pe baza proiectelor și a studiilor în curs, precum și orice alte informații științifice relevante care justifică excepția prevăzută la alineatul (1) litera (a) punctul (viii) și litera (b) punctul (vii). CSTEP trebuie să evalueze aceste date și informații până cel târziu în iulie 2023.”

Articolul 2

Intrarea în vigoare și aplicarea

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2023 până la 31 decembrie 2023.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 16 august 2022.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)   JO L 354, 28.12.2013, p. 22.

(2)  Regulamentul delegat (UE) 2017/86 al Comisiei din 20 octombrie 2016 de stabilire a unui plan privind aruncarea capturilor înapoi în mare pentru anumite activități de pescuit de specii demersale în Marea Mediterană (JO L 14, 18.1.2017, p. 4).

(3)  Regulamentul delegat (UE) 2021/2064 al Comisiei din 25 august 2021 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește stabilirea unei excepții de minimis de la obligația de debarcare pentru anumite activități de pescuit de specii demersale în Marea Adriatică și în sud-estul Mării Mediterane (JO L 421, 26.11.2021, p. 9).

(4)   Scientific, Technical and Economic Committee for Fisheries (STECF): Evaluation of Joint Recommendations on the landing obligation and on Technical Measures Regulation (STECF-22-05) [Comitetul științific, tehnic și economic pentru pescuit (CSTEP): Evaluare a recomandărilor comune referitoare la obligația de debarcare și la Regulamentul privind măsurile tehnice (CSTEP-22-05)].


Top