EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R2215

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2215 al Comisiei din 30 noiembrie 2017 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 în ceea ce privește lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare sau sunt supuși unor restricții operaționale pe teritoriul Uniunii (Text cu relevanță pentru SEE. )

C/2017/8263

JO L 318, 2.12.2017, p. 1–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/2215/oj

2.12.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 318/1


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/2215 AL COMISIEI

din 30 noiembrie 2017

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 în ceea ce privește lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare sau sunt supuși unor restricții operaționale pe teritoriul Uniunii

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 decembrie 2005 de stabilire a unei liste comunitare a transportatorilor aerieni care se supun unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității și de informare a pasagerilor transportului aerian cu privire la identitatea transportatorului aerian efectiv și de abrogare a articolului 9 din Directiva 2004/36/CE (1), în special articolul 4 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 474/2006 al Comisiei (2) a stabilit lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii, menționată în capitolul II din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005.

(2)

În conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, anumite state membre și Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (denumită în continuare „AESA”) au comunicat Comisiei informații care sunt relevante în contextul actualizării listei respective. Au fost comunicate informații relevante și de către țările terțe și organizațiile internaționale. Pe baza acestor informații, ar trebui actualizată lista.

(3)

Comisia a informat toți transportatorii aerieni în cauză, fie direct, fie prin intermediul autorităților responsabile cu supravegherea reglementară a acestora, cu privire la principalele fapte și considerente care ar urma să stea la baza unei decizii de impunere, în ceea ce îi privește, a unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii sau a unei decizii de modificare a condițiilor unei interdicții de exploatare impuse unui transportator aerian inclus în listă.

(4)

Comisia a oferit transportatorilor aerieni în cauză posibilitatea să consulte documentele furnizate de statele membre, să prezinte comentarii scrise și să susțină o prezentare orală în fața Comisiei și a comitetului înființat prin Regulamentul (CEE) nr. 3922/91 al Consiliului (3) (denumit în continuare „Comitetul pentru siguranța aeriană”).

(5)

Comisia a comunicat Comitetului pentru siguranța aeriană informații actualizate cu privire la consultările comune aflate în curs de desfășurare, în contextul Regulamentului (CE) nr. 2111/2005 și al Regulamentului (CE) nr. 473/2006 al Comisiei (4), cu autoritățile competente și cu transportatorii aerieni din Guineea Ecuatorială,Nepal, Nigeria, Saint Vincent și Grenadinele, Thailanda, Ucraina și Venezuela. De asemenea, Comisia a informat Comitetul pentru siguranța aeriană cu privire la situația siguranței aviației în Afganistan, Bolivia, India, Indonezia, Irak, Kazahstan, Libia, Moldova, Mozambic și Zambia, precum și cu privire la consultările tehnice cu Rusia.

(6)

AESA a prezentat Comisiei și Comitetului pentru siguranța aeriană rezultatele analizei rapoartelor de audit efectuate de Organizația Aviației Civile Internaționale („OACI”) în cadrul programului său universal de auditare a supravegherii siguranței (Universal Safety Oversight Audit Programme). În acest context, statele membre au fost invitate să acorde prioritate inspecțiilor la platformă în cazul transportatorilor aerieni certificați de țările terțe în care OACI a identificat probleme semnificative de siguranță sau de țările terțe în care AESA a stabilit că există deficiențe semnificative ale sistemului de supraveghere a siguranței. Pe lângă consultările realizate de Comisie în temeiul Regulamentului (CE) nr. 2111/2005, efectuarea cu prioritate a inspecțiilor la platformă va permite obținerea de informații suplimentare referitoare la performanțele în materie de siguranță ale transportatorilor aerieni certificați de respectivele țări terțe.

(7)

De asemenea, AESA a informat Comisia și Comitetul pentru siguranța aeriană cu privire la rezultatele analizei inspecțiilor la platformă efectuate în cadrul Programului de evaluare a siguranței aeronavelor străine (Safety Assessment of Foreign Aircraft – SAFA) în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 965/2012 al Comisiei (5).

(8)

Pe lângă aceasta, AESA a informat Comisia și Comitetul pentru siguranța aeriană cu privire la proiectele de asistență tehnică desfășurate în țările terțe vizate de măsurile sau de activitatea de monitorizare în temeiul Regulamentului (CE) nr. 2111/2005. AESA a furnizat informații în legătură cu planurile și cu solicitările de continuare a asistenței și a cooperării tehnice în scopul creșterii capacității administrative și tehnice a autorităților aeronautice civile, pentru a contribui la soluționarea tuturor neconformităților cu standardele internaționale aplicabile în materie de aviație civilă. Statele membre au fost invitate să răspundă la astfel de solicitări pe bază bilaterală, în coordonare cu Comisia și cu AESA. În această privință, Comisia a reiterat utilitatea informării comunității aeronautice internaționale, în special prin intermediul bazei de date a Rețelei de asistență colaborativă în materie de siguranță (Safety Collaborative Assistance Network – SCAN) a OACI, cu privire la asistența tehnică acordată de Uniune și de statele sale membre pentru îmbunătățirea siguranței aviației la nivel mondial.

(9)

Eurocontrol a furnizat Comisiei și Comitetului pentru siguranța aeriană informații actualizate cu privire la statutul funcției de alertă a programului SAFA și statistici actuale legate de mesajele de alertă referitoare la transportatorii care fac obiectul unei interdicții.

Transportatorii aerieni din Uniune

(10)

Ca urmare a analizării de către AESA a informațiilor obținute în urma inspecțiilor la platformă efectuate în ceea ce privește aeronavele transportatorilor aerieni din Uniune și în urma inspecțiilor de standardizare efectuate de AESA, precum și a inspecțiilor și auditurilor specifice efectuate de autoritățile aeronautice naționale, mai multe state membre au luat anumite măsuri pentru a asigura respectarea legislației și au informat Comisia și Comitetul pentru siguranța aeriană cu privire la măsurile respective.

(11)

Statele membre și-au reiterat disponibilitatea de a acționa în mod corespunzător în cazul în care ar exista informații relevante privind siguranța care ar indica existența unor riscuri iminente la adresa siguranței din cauza nerespectării de către transportatorii aerieni din Uniune a standardelor de siguranță corespunzătoare.

Transportatorii aerieni din Guineea Ecuatorială

(12)

La 7 iunie 2017, reprezentanții Comisiei și ai AESA s-au întâlnit cu reprezentanții Autoridad Aeronautica de Guinea Ecuatorial (denumită în continuare „AAGE”). Scopul acestei reuniuni a fost de a continua consultările de la ultima reuniune din 2013. AAGE a informat Comisia și AESA cu privire la acțiunile întreprinse pentru a îmbunătăți conformarea cu cerințele OACI referitoare la un sistem de supraveghere a siguranței și a subliniat, de asemenea, eforturile politice de realizare a unor reforme.

(13)

În cadrul reuniunii din 7 iunie 2017, AAGE a recunoscut că, în trecut, transportatorii aerieni din Guineea Ecuatorială nu erau certificați în conformitate cu cerințele OACI. Din acest motiv, AAGE a revocat certificatele mai multor transportatori aerieni certificați în țară și a trecut la noul proces de certificare în cinci etape pentru restul transportatorilor aerieni. AAGE a furnizat, de asemenea, informații privind planificarea în materie de personal și recrutarea, registrul aeronavelor, programul de recertificare a transportatorilor aerieni și programul de supraveghere a siguranței.

(14)

După cum s-a observat în cadrul auditului realizat de OACI în februarie 2017, AAGE a atins o rată a punerii efective în aplicare a standardelor internaționale de siguranță a aviației de 62,5 %, de la aproximativ 10 % în trecut.

(15)

Între 16 și 20 octombrie 2017, o echipă a Uniunii a efectuat o vizită de evaluare la fața locului în Guineea Ecuatorială. Echipa a fost formată din experți ai Comisiei, ai AESA și ai statelor membre. În cursul vizitei respective s-a evaluat activitatea AAGE, verificată prin intermediul unor vizite la doi transportatori aerieni activi certificați în Guineea Ecuatorială. S-a constatat că structura organizatorică a AAGE, o autoritate aeronautică civilă independentă și autonomă recent creată, care și-a început activitățile de supraveghere a siguranței în 2012, este adecvată nivelului activităților aviatice din Guineea Ecuatorială. De asemenea, s-a constatat că AAGE acoperă toate domeniile aviației civile și că aceasta dispune de un buget și de resurse proprii. S-a observat însă că AAGE are nevoie de inspectori calificați corespunzător, în special în domeniul operațiunilor de zbor și inclusiv în ceea ce privește transportul aerian comercial, pentru a putea desfășura o supraveghere în materie de siguranță corectă și eficace a transportatorilor aerieni certificați în Guineea Ecuatorială.

(16)

Vizita a arătat că în Guineea Ecuatorială a fost creat un sistem de reglementare cuprinzător. AAGE lucrează la actualizări ale reglementărilor pentru a ține pasul cu cele mai recente noutăți în materie de standarde internaționale de siguranță a aviației. Cu toate acestea, AAGE se bazează în mare măsură pe certificatele, licențele și autorizațiile eliberate de alte autorități și organizații, fără a realiza propriile sale verificări, deși astfel de verificări proprii sunt o parte esențială a sarcinilor de supraveghere a siguranței ale AAGE. În consecință, acest proces de verificare ar trebui inclus în procedurile AAGE și ar trebui executat în mod corespunzător.

(17)

În cursul vizitei, AAGE a arătat că, actualmente, există doar doi transportatori aerieni certificați în Guineea Ecuatorială, și anume CEIBA Intercontinental și Cronos Airlines. Certificatele de operator aerian pentru transportatorii aerieni Punto Azul și Tango Airways au fost revocate.

(18)

În timpul vizitei efectuate la CEIBA Intercontinental în cadrul vizitei Uniunii de evaluare la fața locului, s-a observat că transportatorul își desfășoară activitatea pe baza unui certificat de operator aerian vechi și că a ajuns numai în etapa a doua a noii proceduri de certificare în cinci etape a operatorilor aerieni. CEIBA Intercontinental trece în prezent prin numeroase schimbări, ceea ce a dus la neactualizarea și neaprobarea unor manuale esențiale de operațiuni de zbor și de întreținere, precum și a altor documente. În plus, respectivele manuale și documente nu sunt încă adaptate la operațiunile și aeronavele transportatorului aerian. Sistemul său de management al siguranței este în curs de dezvoltare, iar transportatorul aerian mai are de inclus o analiză semnificativă a riscurilor. Politicile sale în materie de siguranță sunt redactate și instituite, dar nu sunt comunicate clar și pe scară largă în cadrul organizației. Sistemul său de asigurare a calității trebuie, de asemenea, dezvoltat în continuare.

(19)

Vizita la transportatorul aerian Cronos Airlines a demonstrat că acesta este conștient de reglementările aplicabile în Guineea Ecuatorială și că face eforturi pentru a pune în aplicare aceste standarde în domeniul aviației. Transportatorul aerian a trecut cu succes de procedura de certificare în cinci etape a operatorilor aerieni. Certificatul său de operator aerian a fost reînnoit în ianuarie 2017. Cu toate acestea, s-a observat că o serie de manuale nu erau adaptate la operațiunile sale reale și că sistemul său de asigurare a calității nu era dezvoltat în întregime. În plus, s-a constatat că sistemul de management al siguranței al Cronos Airlines este încă în curs de elaborare și că se află actualmente în etapa a doua din cele patru etape ale procesului de punere în aplicare a unui sistem de management al siguranței. Politicile în materie de siguranță erau redactate și instituite și erau, de asemenea, comunicate clar și pe scară largă în cadrul organizației. Transportatorul aerian s-a înscris voluntar într-un program de monitorizare a datelor de zbor pentru aeronavele sale.

(20)

AAGE, CEIBA Intercontinental și Cronos Airlines au fost audiate, la 14 noiembrie 2017, de Comisie și de Comitetul pentru siguranța aeriană, în conformitate cu articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005. În cursul audierii respective, reprezentantul guvernului din Guineea Ecuatorială a exprimat angajamentul ferm al guvernului de a îmbunătăți și mai mult siguranța transportului aerian în Guineea Ecuatorială pentru a asigura o mai bună conectivitate la nivel național și regional. În cursul audierii, AAGE a furnizat informații cu privire la acțiunile corective care sunt puse în aplicare în vederea soluționării observațiilor făcute în cursul vizitei de evaluare la fața locului din partea Uniunii. Termenul de executare a respectivelor acțiuni corective este estimat de către AAGE la un an.

(21)

Informațiile furnizate de CEIBA Intercontinental în timpul audierii cu privire la planul de acțiuni corective pentru soluționarea observațiilor realizate în cursul vizitei de evaluare la fața locului din partea Uniunii nu au demonstrat că transportatorul aerian a efectuat o analiză a cauzelor fundamentale, indicând numai instituirea unor acțiuni corective imediate, nu și a unor măsuri preventive pe termen lung.

(22)

În ceea ce privește Cronos Airlines, acesta a furnizat, în cursul audierii, informații cu privire la acțiunile corective întreprinse în urma observațiilor primite în cursul vizitei de evaluare la fața locului din partea Uniunii, care au indicat că transportatorul aerian a realizat o analiză a cauzelor fundamentale, acțiuni corective imediate, precum și acțiuni menite să prevină reapariția problemelor identificate.

(23)

Pe baza tuturor informațiilor disponibile, inclusiv a rezultatelor vizitei de evaluare la fața locului din partea Uniunii și a informațiilor furnizate în cursul audierii din 14 noiembrie 2017, se consideră că, deși AAGE a realizat îmbunătățiri durabile ale sistemului de supraveghere a siguranței aviației din Guineea Ecuatorială, există în continuare deficiențe semnificative ale sistemului respectiv. Potrivit evaluării realizate, AAGE nu are deocamdată capacitatea de a-și îndeplini în întregime responsabilitățile cu privire la supravegherea transportatorilor aerieni certificați în Guineea Ecuatorială. Acest lucru este demonstrat de faptul că transportatorii aerieni sunt certificați, iar supravegherea siguranței este realizată fără necesarul de inspectori calificați corespunzător, precum și de faptul că o serie de observații realizate în cursul vizitei de evaluare la fața locului din partea Uniunii nu fuseseră identificate chiar de către AAGE în cadrul activităților sale de certificare și de supraveghere. Prin urmare, în prezent nu există suficiente dovezi care să justifice o decizie de anulare sau de modificare a interdicției de exploatare impuse tuturor transportatorilor aerieni certificați în Guineea Ecuatorială. Cu toate acestea, având în vedere că certificatele de operator aerian au fost revocate, Punto Azul și Tango Airways ar trebui retrase de pe lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare.

(24)

Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, se apreciază că lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii ar trebui modificată în sensul eliminării transportatorilor aerieni Punto Azul și Tango Airways din anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006.

Transportatorii aerieni din Nepal

(25)

La 5 martie 2017, Autoritatea Aeronautică Civilă din Nepal („CAAN”) a adresat o scrisoare Comisiei, prin care a oferit informații despre starea actuală a sistemului de supraveghere a siguranței aviației din Nepal. În urma recertificării tuturor transportatorilor aerieni din Nepal în 2015, CAAN a repetat acest exercițiu în 2016 cu ajutorul OACI, pentru a valida încă o dată certificatele de operator aerian.

(26)

La 13 martie 2017, Ministerul Afacerilor Externe din Nepal a prezentat delegației din Kathmandu (Nepal) a Uniunii documente suplimentare care subliniau progresele realizate și includeau un extras din raportul misiunii derulate în Nepal de echipa de acțiune combinată a OACI. În domeniile operațiuni și navigabilitate, echipa de acțiune combinată a OACI a făcut o serie de observații. Aceste observații au reluat observațiile făcute în timpul vizitelor anterioare, dar și în cursul vizitei de evaluare la fața locului din partea Uniunii realizată în februarie 2014 și al misiunii de asistență tehnică a Uniunii din octombrie 2015. Având în vedere aceste informații, la 4 iulie 2017, Comisia a solicitat informații suplimentare din partea CAAN.

(27)

OACI a desfășurat o misiune coordonată de validare în Nepal între 4 și 11 iulie 2017. Pe baza rezultatelor acestei misiuni, OACI a anunțat la 27 iulie 2017 că problema semnificativă de siguranță privind certificarea transportatorilor aerieni a fost soluționată de autoritățile competente din Nepal.

(28)

La 3 august 2017, CAAN a furnizat informațiile solicitate de Comisie. Autoritatea nepaleză a furnizat, printre altele, informații cu privire la titularii de certificate de operator aerian, la rezultatele activităților de supraveghere a siguranței, la aeronavele înmatriculate în Nepal, la accidentele și incidentele grave, la măsurile de punere în aplicare, la organizare și reglementări. precum și la activitățile de asistență tehnică din Nepal. CAAN nu a furnizat însă nicio informație despre întreprinderea unor acțiuni în urma recomandărilor din rapoartele de investigare a accidentelor publicate.

(29)

La 7 noiembrie 2017, CAAN a furnizat raportul final al misiunii de validare coordonată a OACI, derulată între 4 și 11 iulie 2017, care indică o rată mai mare de punere în aplicare efectivă a standardelor internaționale de siguranță a aviației, și anume de 66 %. Cu toate acestea, raportul arată și că sunt necesare îmbunătățiri suplimentare în ceea ce privește disponibilitatea unui personal tehnic calificat și soluționarea problemelor de siguranță. OACI nu a examinat domeniul acordării de licențe pentru echipajul de zbor, întrucât acest domeniu a fost identificat drept problematic în urma vizitei de evaluare la fața locului efectuată de Uniune în februarie 2014.

(30)

Pe baza informațiilor disponibile în prezent, se pare că, deși CAAN a realizat un oarecare progres în ceea ce privește punerea în aplicare a standardelor internaționale de siguranță a aviației, sistemul de supraveghere a siguranței aviației din Nepal este încă insuficient, fapt demonstrat și de lipsa luării unor măsuri concrete ca urmare a accidentelor, inclusiv a accidentelor fatale care au avut loc în ultimii ani, în vederea prevenirii repetării acestora.

(31)

Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, se consideră că, în acest stadiu, nu există motive de modificare a listei transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii în ceea ce privește transportatorii aerieni din Nepal.

Transportatorii aerieni din Nigeria

(32)

Comisia, cu sprijinul AESA, continuă să monitorizeze îndeaproape performanțele în materie de siguranță ale transportatorilor aerieni certificați în Nigeria. În scrisorile sale din 15 mai și 20 iunie 2017, Comisia a subliniat nevoia ca Autoritatea Aeronautică Civilă din Nigeria (denumită în continuare „NCAA”) să urmărească îndeaproape toate cererile depuse de transportatorii aerieni certificați în Nigeria pentru obținerea de autorizații de operator dintr-o țară terță („TCO”) eliberate de AESA.

(33)

Prin scrisoarea din 30 mai 2017, NCAA a informat Comisia cu privire la intenția sa de a efectua un audit cuprinzător al operațiunilor transportatorului aerian Med-View Airline, înregistrat în Nigeria, precum și cu privire la acțiunile adoptate de NCAA cu privire la alți transportatori aerieni din Nigeria.

(34)

Prin scrisoarea din 10 octombrie 2017, Comisia a subliniat că aceste activități sunt insuficiente având în vedere cerințele aplicabile și creșterea preconizată a activităților aviatice din Nigeria. Comisia a informat NCAA că au fost deschise consultări, în temeiul articolului 3 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 473/2006.

(35)

La 30 octombrie 2017, reprezentanții Comisiei și ai AESA s-au întâlnit cu reprezentanții experimentați ai NCAA în cadrul unei reuniuni tehnice consultative. Scopul respectivei reuniuni a fost ca NCAA să explice măsurile corective și preventive pe care le-a luat în privința Med-View Airline și a celorlalți transportatori aerieni certificați în Nigeria. Prezentarea NCAA din cadrul reuniunii a fost susținută de dovezi care au arătat o anumită îmbunătățire a supravegherii siguranței în cazul transportatorilor aerieni de care sunt responsabile autoritățile nigeriene în temeiul reglementărilor internaționale aplicabile.

(36)

În cursul reuniunii, NCAA a informat Comisia și AESA cu privire la acțiunile întreprinse pentru a îmbunătăți nivelul de conformare cu cerințele OACI referitoare la un sistem de supraveghere a siguranței. NCAA a prezentat totodată informații despre auditul efectuat la Med-View Airline și la alți transportatori aerieni înregistrați în Nigeria, și anume Arik Air, Air Peace și Kabo Air, precum și despre numărul de angajați ai NCAA, despre pregătirea și calificarea inspectorilor săi și despre programul său de supraveghere a siguranței. NCAA a instituit și pune în aplicare un program de supraveghere a operațiunilor de zbor și a navigabilității pentru a asigura conformitatea continuă cu reglementările. Nigeria se află în plin proces de punere în aplicare a programului său național de siguranță și intenționează să finalizeze acest proces până la sfârșitul anului 2018.

(37)

Informațiile disponibile în prezent, inclusiv cele prezentate de NCAA la reuniunea din 30 octombrie 2017, indică faptul că sistemul de supraveghere a siguranței din Nigeria este în curs de îmbunătățire. Astfel de progrese au, în mod vădit, o importanță majoră. Acest lucru este valabil în special în ceea ce privește cunoașterea de către NCAA a activităților planificate ale transportatorilor aerieni aflați sub supravegherea sa, precum și în ceea ce privește punerea în aplicare efectivă a programului său de supraveghere a siguranței, inclusiv a managementului constatărilor. La 1 noiembrie 2017, Comisia a solicitat informații suplimentare în acest sens. În plus, Comisia a invitat NCAA să descurajeze operatorii aerieni nigerieni să mai solicite AESA eliberarea unei autorizații de TCO până când NCAA nu are certitudinea absolută că acești operatori respectă standardele internaționale de siguranță a aviației aplicabile.

(38)

Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, se consideră că, în acest stadiu, nu există motive de modificare a listei transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii în ceea ce privește transportatorii aerieni din Nigeria.

(39)

În cazul în care există informații relevante privind siguranța care indică existența unor riscuri iminente la adresa siguranței cauzate de nerespectarea standardelor internaționale de siguranță a aviației, Comisia ar putea fi nevoită să ia măsuri suplimentare în temeiul Regulamentului (CE) nr. 2111/2005.

Transportatorii aerieni din Rusia

(40)

Comisia, AESA și autoritățile competente ale statelor membre continuă să monitorizeze îndeaproape performanțele în materie de siguranță ale transportatorilor aerieni certificați în Rusia care efectuează zboruri pe teritoriul Uniunii, inclusiv prin efectuarea cu prioritate a inspecțiilor la platformă în cazul anumitor transportatori aerieni din Federația Rusă, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 965/2012.

(41)

La 20 octombrie 2017, reprezentanții Comisiei și ai AESA s-au întâlnit cu reprezentanții Agenției de Transport Aerian a Federației Ruse (denumită în continuare „FATA”). Scopul reuniunii a fost reexaminarea performanței în materie de siguranță a transportatorilor aerieni certificați în Rusia pe baza rapoartelor de inspecție la platformă din perioada cuprinsă între 6 octombrie 2016 și 5 octombrie 2017, precum și identificarea cazurilor în care activitățile de supraveghere derulate de FATA ar putea fi consolidate.

(42)

În cursul respectivei reuniuni, Comisia a supus unei examinări mai detaliate rezultatele inspecțiilor la platformă la care au fost supuși, în cadrul programului SAFA, patru transportatori aerieni certificați în Rusia. Deși nu au fost identificate probleme de siguranță, FATA a informat Comisia cu privire la activitățile sale de supraveghere a siguranței în privința transportatorilor aerieni respectivi.

(43)

Ținând cont de informațiile disponibile în prezent, inclusiv de cele furnizate de FATA la reuniunea tehnică consultativă din 20 octombrie 2017, se consideră că FATA nu manifestă o lipsă de competență sau de disponibilitate de a remedia deficiențele legate de siguranță ale transportatorilor aerieni certificați în Rusia. Din aceste motive, Comisia a ajuns la concluzia că nu este necesară o audiere, în fața Comisiei și a Comitetului pentru siguranța aeriană, a autorităților aeronautice ruse sau a transportatorilor aerieni certificați în Rusia.

(44)

Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, se consideră că, în acest moment, nu există motive de modificare a listei transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii pentru a include transportatori aerieni din Rusia.

(45)

Statele membre trebuie să verifice în continuare respectarea efectivă de către transportatorii aerieni din Rusia a standardelor internaționale de siguranță a aviației, acordând prioritate inspecțiilor la platformă în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 965/2012.

(46)

În cazul în care respectivele inspecții indică existența unui risc iminent la adresa siguranței din cauza nerespectării standardelor de siguranță relevante, Comisia ar putea fi nevoită să ia măsuri împotriva transportatorilor aerieni din Rusia în temeiul Regulamentului (CE) nr. 2111/2005.

Transportatorii aerieni din Saint Vincent și Grenadinele

(47)

La data de 2 februarie 2017, transportatorul aerian Mustique Airways, certificat în Saint Vincent și Grenadinele, a depus la AESA o nouă cerere de eliberare a unei autorizații de TCO. Această nouă cerere a fost depusă după ce AESA a refuzat, din motive de siguranță, o cerere anterioară de eliberare a unei autorizații de TCO. AESA a evaluat această nouă cerere în conformitate cu cerințele Regulamentului (UE) nr. 452/2014 (6).

(48)

Planurile de acțiuni corective menite să răspundă constatărilor AESA legate de cererea de eliberare a unei autorizații de TCO depusă de Mustique Airways nu au fost considerate admisibile de către AESA, care a decis să continue evaluarea cererii până la închiderea tuturor constatărilor. La 11 septembrie 2017, AESA a informat Comisia că a fost închisă ultima dintre constatările menționate și că, în consecință, AESA ar fi în măsură să elibereze autorizația dacă transportatorul aerian ar fi retras de pe lista pentru siguranța aeriană.

(49)

Având în vedere aceste informații, Comisia a invitat Mustique Airways la o audiere pentru ca transportatorul aerian să prezinte acțiunile corective puse în aplicare și să ofere informații cu privire la măsurile pe care le-a luat pentru a preveni reapariția deficiențelor în materie de siguranță identificate de AESA în cursul procedurii de evaluare pentru acordarea autorizației de TCO. La 14 noiembrie 2017, Mustique Airways a prezentat Comisiei și Comitetului pentru siguranță aeriană acțiunile corective în cauză. Este vorba despre schimbări semnificative în organizarea și implementarea unui sistem de management al siguranței, susținute de un nou instrument online și de o nouă politică în materie de siguranță, pentru ca Mustique Airways să poată trata cauzele fundamentale ale deficiențelor și să poată preveni reapariția lor.

(50)

În timpul audierii, Mustique Airways a furnizat, de asemenea, informații cu privire la o serie de măsuri pe care le-a întreprins pentru a institui o cultură a siguranței aviației în cadrul organizației sale. Printre aceste măsuri se numără reuniuni periodice pe tema siguranței, atât la nivelul conducerii, cât și în rândul personalului, pentru ca Mustique Airways să sporească nivelul de cunoaștere a problemelor de siguranță al personalului său și să îmbunătățească nivelul raportării evenimentelor în materie de siguranță.

(51)

Pe baza tuturor informațiilor disponibile în prezent, inclusiv a evaluării efectuate de AESA și a informațiilor furnizate în cursul audierii, ar trebui să se concluzioneze că Mustique Airways a soluționat deficiențele în materie de siguranță identificate și că Mustique Airways are capacitatea de a aborda deficiențele în materie de siguranță care ar putea să apară.

(52)

Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, se apreciază că lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii ar trebui modificată în sensul eliminării transportatorului aerian Mustique Airways din anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006.

(53)

Statele membre trebuie să continue să verifice respectarea efectivă a standardelor în materie de siguranță relevante, acordând prioritate inspecțiilor la platformă care urmează să fie efectuate în cazul transportatorilor aerieni certificați în Saint Vincent și Grenadinele în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 965/2012.

(54)

În cazul în care există informații relevante privind siguranța care indică existența unor riscuri iminente la adresa siguranței cauzate de nerespectarea standardelor internaționale de siguranță a aviației, Comisia ar putea fi nevoită să ia măsuri suplimentare în temeiul Regulamentului (CE) nr. 2111/2005.

Transportatorii aerieni din Thailanda

(55)

Între 20 și 27 septembrie 2017, OACI a desfășurat o misiune de validare coordonată a OACI în Thailanda pentru a revizui întrebările de protocol care au stat la baza problemei semnificative de siguranță din Thailanda. Acțiunile corective întreprinse de Autoritatea Aeronautică Civilă din Thailanda (denumită în continuare „CAAT”) s-au dovedit a fi suficiente pentru a remedia problema semnificativă de siguranță, iar rata de punere efectivă în aplicare a standardelor internaționale de siguranță a aviației a sporit până la aproximativ 41 %. Cu toate acestea, sunt în curs de desfășurare activități suplimentare menite să sporească rata de punere efectivă în aplicare, iar CAAT așteaptă o misiune de validare coordonată a OACI în 2018, care va acoperi toate domeniile unui sistem de supraveghere a siguranței aviației civile.

(56)

CAAT a fost invitată la o audiere la 13 noiembrie 2017, pentru a oferi informații actualizate Comisiei și Comitetului pentru siguranța aeriană cu privire la acțiunile corective întreprinse pentru a îmbunătăți situația siguranței aviației în Thailanda.

(57)

În cursul audierii, CAAT a furnizat informații cu privire la mărimea și activitățile sectorului aviației civile din Thailanda și a prezentat rezultatele misiunii de validare coordonată a OACI, inclusiv faptul că problema semnificativă de siguranță a fost soluționată. CAAT a prezentat totodată un raport privind progresele înregistrate în aplicarea planului privind durabilitatea, care include pregătirea unui plan strategic pentru viitorul apropiat, actualizarea legislației și a reglementărilor, organizarea și personalul autorității, finanțarea activităților autorității și sistemele informatice pe care CAAT le va folosi în sprijinul activităților sale. CAAT a prezentat și informații referitoare la activitățile sale de supraveghere a transportatorilor aerieni certificați în Thailanda. Comisia a încurajat CAAT să își continue activitatea în vederea asigurării durabilității îmbunătățirilor în materie de siguranță a aviației în Thailanda.

(58)

Din informațiile disponibile reiese că sistemul de supraveghere a siguranței aviației în Thailanda s-a îmbunătățit. În mod concret, CAAT a furnizat dovezi care atestă faptul că s-au realizat progrese în ultimul an. Informațiile disponibile în prezent în privința transportatorilor aerieni certificați în Thailanda nu justifică o decizie de impunere a unei interdicții de exploatare sau a anumitor restricții operaționale în cazul respectivilor transportatori aerieni.

(59)

Pentru a monitoriza îndeaproape această situație, consultările cu autoritățile thailandeze urmează să continue, în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 473/2006.

(60)

Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, se consideră că, în acest stadiu, nu există motive de modificare a listei transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii în ceea ce privește transportatorii aerieni din Thailanda.

(61)

Statele membre trebuie să verifice în continuare respectarea efectivă a standardelor de siguranță relevante, prin efectuarea cu prioritate a inspecțiilor la platformă în cazul transportatorilor aerieni certificați în Thailanda, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 965/2012.

(62)

În cazul în care există informații relevante privind siguranța care indică existența unor riscuri iminente la adresa siguranței cauzate de nerespectarea standardelor internaționale de siguranță a aviației, Comisia ar putea fi nevoită să ia măsuri suplimentare în temeiul Regulamentului (CE) nr. 2111/2005.

Transportatorii aerieni din Ucraina

(63)

La data de 19 aprilie 2017, transportatorul aerian International Joint-Stock Aviation Company „URGA”, certificat în Ucraina, a depus la AESA o cerere pentru eliberarea unei noi autorizații de TCO. După ce a respins, din considerente de siguranță, prima sa cerere de eliberare a unei autorizații de TCO, AESA a evaluat această nouă cerere în conformitate cu cerințele din Regulamentul (UE) nr. 452/2014.

(64)

În acest context, între 28 și 29 iunie 2017, AESA a efectuat un audit la fața locului la sediile International Joint-Stock Aviation Company „URGA”. Deși auditul a permis închiderea tuturor constatărilor identificate în timpul evaluării primei cereri, s-au făcut cinci noi constatări, în special legate de navigabilitate. Ulterior, International Joint-Stock Aviation Company „URGA” a prezentat AESA un plan de acțiuni corective ca răspuns la aceste constatări. Pe baza planului de acțiuni corective, toate constatările au fost închise la 4 octombrie 2017 într-un mod considerat în întregime corespunzător de AESA. AESA a înștiințat Comisia în această privință și i-a comunicat că, în consecință, AESA ar fi în măsură să elibereze autorizația dacă transportatorul aerian ar urma să fie eliminat de pe lista pentru siguranța aeriană.

(65)

Pe baza acestor considerente, International Joint-Stock Aviation Company „URGA” a fost invitată la o audiere de către Comisie și de către Comitetul pentru siguranța aeriană, care a avut loc la 13 noiembrie 2017. În cadrul audierii, transportatorul aerian a furnizat informații detaliate cu privire la aplicarea planului de acțiuni corective elaborat pentru a răspunde constatărilor auditului la fața locului al AESA din iunie 2017. Transportatorul aerian a arătat deopotrivă că au fost realizate schimbări majore la nivel organizațional și procedural în vederea consolidării capacității sale de a respecta standardele internaționale de siguranță a aviației. În vederea asigurării durabilității acestor măsuri și pentru a permite un control eficace al activităților sale, International Joint-Stock Aviation Company „URGA” și-a restructurat, de asemenea, sistemul de control al calității interne.

(66)

Pe baza tuturor informațiilor disponibile în prezent, inclusiv a evaluării efectuate de AESA și a informațiilor furnizate în cursul audierii, ar trebui să se concluzioneze că International Joint-Stock Aviation Company „URGA” a soluționat deficiențele în materie de siguranță identificate și că International Joint-Stock Aviation Company „URGA” are capacitatea de a aborda deficiențele în materie de siguranță care ar putea să apară.

(67)

Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, se consideră că lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii ar trebui modificată în sensul eliminării transportatorului aerian International Joint-Stock Aviation Company „URGA” din anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006.

(68)

Statele membre trebuie să verifice în continuare respectarea efectivă a standardelor de siguranță relevante, prin efectuarea cu prioritate a inspecțiilor la platformă în cazul transportatorilor aerieni certificați în Ucraina, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 965/2012.

(69)

În cazul în care există informații relevante privind siguranța care indică existența unor riscuri iminente la adresa siguranței cauzate de nerespectarea standardelor internaționale de siguranță a aviației, Comisia ar putea fi nevoită să ia măsuri suplimentare în temeiul Regulamentului (CE) nr. 2111/2005.

Transportatorii aerieni din Venezuela

(70)

La data de 6 martie 2017, transportatorul aerian Avior Airlines, certificat în Venezuela, a depus la AESA o cerere de autorizație de TCO. AESA a evaluat cererea respectivă în conformitate cu cerințele din Regulamentul (UE) nr. 452/2014.

(71)

În activitatea sa de evaluare a siguranței pentru acordarea autorizației de TCO derulată în privința Avior Airlines, AESA a ridicat problema nedemonstrării, de către Avior Airlines, a conformității cu cerințele aplicabile. Prin urmare, AESA a concluzionat că nu este necesară continuarea evaluării deoarece nu duce la eliberarea unei autorizații de TCO pentru Avior Airlines și că transportatorul aerian nu îndeplinește cerințele aplicabile din Regulamentul (UE) nr. 452/2014. Drept consecință, la 4 octombrie 2017, AESA a respins cererea de autorizație de TCO din considerente de siguranță.

(72)

La 10 octombrie 2017, Comisia a solicitat Autorității Aeronautice Civile din Venezuela („INAC”) informații referitoare la măsurile pe care le-a luat în urma respingerii de către AESA a cererii de autorizație de TCO a Avior Airlines. Scrisoarea prin care s-a făcut această solicitare a deschis consultările oficiale cu autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară a transportatorilor aerieni certificați în Venezuela, în conformitate cu dispozițiile prevăzute la articolul 3 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 473/2006. Întrucât problemele de siguranță care au reieșit din evaluarea siguranței efectuată de AESA în cazul Avior Airlines în cadrul procedurii de acordare a autorizației de TCO nu fuseseră remediate, atât INAC, cât și Avior Airlines li s-a oferit posibilitatea de a fi audiate de Comisie și de Comitetul pentru siguranța aeriană în temeiul Regulamentului (CE) nr. 2111/2005.

(73)

La 13 noiembrie 2017, INAC a furnizat Comisiei informații privind activitățile de supraveghere efectuate în ceea ce privește transportatorii aerieni certificați în Venezuela în ultimii ani, precum și o descriere a supravegherii desfășurate în cazul transportatorului aerian Avior Airlines.

(74)

În cursul audierii din 14 noiembrie 2017, INAC a furnizat Comisiei și Comitetului pentru siguranța aeriană informații cu privire la structura, funcțiile, competențele și resursele sale, numărul de incidente și de accidente aviatice, punerea efectivă în aplicare a standardelor internaționale de siguranță a aviației, statutul său în cadrul programului FAA de evaluare a siguranței aviației internaționale, numărul și tipul de organizații aflate sub supravegherea sa. Transportatorul aerian a explicat totodată procesul său de supraveghere și a prezentat rezultatele activităților sale de supraveghere a siguranței desfășurate în cazul Avior Airlines în ultimii ani. INAC a indicat că a sporit numărul inspecțiilor la Avior Airlines, deoarece acest transportator aerian și-a mărit flota. În urma intensificării inspecțiilor a fost identificat un număr mare de probleme de siguranță la Avior Airlines, în special în domeniul pregătirii personalului, al managementului schimbărilor și al sistemului de control al documentelor.

(75)

INAC a indicat că nu a avut cunoștință de constatările referitoare la transportatorii aerieni certificați în Venezuela formulate în timpul inspecțiilor la sol efectuate de statele membre și și-a exprimat intenția de intra în dialog cu AESA pentru ca INAC să dea curs în mod corespunzător respectivelor constatări.

(76)

Informațiile furnizate arată că INAC ar trebui să își dezvolte în continuare capacitatea de inspecție în ceea ce privește transportatorii aerieni de care este responsabilă.

(77)

În cursul audierii, Avior Airlines a informat Comisia și Comitetul pentru siguranța aeriană cu privire la măsurile corective întreprinse pentru a soluționa problemele grave identificate de AESA în cadrul evaluării siguranței pentru acordarea autorizației de TCO, precum navigabilitatea și controlul întreținerii, punerea în aplicare și monitorizarea directivelor de navigabilitate și a sistemului de management al siguranței și al calității. Cu toate acestea, Avior Airlines a arătat în mod vădit că nu conștientizează și nu înțelege gravitatea problemelor de siguranță asupra cărora a atras atenția AESA și a celor identificate de statele membre în cadrul inspecțiilor la platformă. În plus, măsurile întreprinse de Avior Airlines arată lipsa unei analize corespunzătoare a cauzelor fundamentale și a unor planuri adecvate de acțiuni corective pentru a preveni reapariția acelorași neconformități sau a unor neconformități similare care au generat problemele indicate.

(78)

Informațiile disponibile în prezent, obținute pe baza evaluării siguranței efectuate de AESA în cadrul procedurii de acordare a autorizației de TCO, pe baza inspecțiilor la platformă efectuate de statele membre și din informațiile prezentate de INAC și de Avior Airlines, arată că există dovezi clare ale unor deficiențe grave în materie de siguranță din partea Avior Airlines. Aceste informații arată deopotrivă că transportatorul aerian Avior Airlines nu este capabil să abordeze aceste deficiențe în materie de siguranță, fapt demonstrat, printre altele, de planul de acțiuni corective neadecvat și insuficient pe care l-a prezentat ca răspuns la constatările AESA și de lipsa unui răspuns corespunzător la constatările formulate în cadrul inspecțiilor la platformă efectuate de statele membre.

(79)

Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, se consideră că lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii ar trebui modificată în sensul includerii transportatorului aerian Avior Airlines în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006.

(80)

Statele membre trebuie să verifice în continuare respectarea efectivă a standardelor de siguranță relevante, prin efectuarea cu prioritate a inspecțiilor la platformă în cazul transportatorilor aerieni certificați în Venezuela, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 965/2012.

(81)

În cazul în care există informații relevante privind siguranța care indică existența unor riscuri iminente la adresa siguranței cauzate de nerespectarea standardelor internaționale de siguranță a aviației, Comisia ar putea fi nevoită să ia măsuri suplimentare în temeiul Regulamentului (CE) nr. 2111/2005.

(82)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 474/2006 ar trebui modificat în consecință.

(83)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru siguranța aeriană,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CE) nr. 474/2006 se modifică după cum urmează:

1.

Anexa A se înlocuiește cu textul prevăzut în anexa I la prezentul regulament;

2.

Anexa B se înlocuiește cu textul prevăzut în anexa II la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 30 noiembrie 2017.

Pentru Comisie,

Pentru Președinte,

Violeta BULC

Membră a Comisiei


(1)  JO L 344, 27.12.2005, p. 15.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 474/2006 al Comisiei din 22 martie 2006 de stabilire a listei comunitare a transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității menționate la capitolul II din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 84, 23.3.2006, p. 14).

(3)  Regulamentul (CEE) nr. 3922/91 al Consiliului din 16 decembrie 1991 privind armonizarea cerințelor tehnice și a procedurilor administrative în domeniul aviației civile (JO L 373, 31.12.1991, p. 4).

(4)  Regulamentul (CE) nr. 473/2006 al Comisiei din 22 martie 2006 de stabilire a normelor de aplicare pentru lista comunitară a transportatorilor aerieni care se supun unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității menționate la capitolul II din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 84, 23.3.2006, p. 8).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 965/2012 al Comisiei din 5 octombrie 2012 de stabilire a cerințelor tehnice și a procedurilor administrative referitoare la operațiunile aeriene în temeiul Regulamentului (CE) nr. 216/2008 al Parlamentului European și al Consiliului, (JO L 296, 25.10.2012, p. 1).

(6)  Regulamentul (UE) nr. 452/2014 al Comisiei din 29 aprilie 2014 de stabilire a cerințelor tehnice și a procedurilor administrative referitoare la operațiunile aeriene ale operatorilor din țări terțe în temeiul Regulamentului (CE) nr. 216/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 133, 6.5.2014, p. 12).


ANEXA I

ANEXA A

LISTA TRANSPORTATORILOR AERIENI CARE FAC OBIECTUL UNEI INTERDICȚII DE EXPLOATARE PE TERITORIUL UNIUNII, CU EXCEPȚII  (1)

Denumirea de persoană juridică a transportatorului aerian, așa cum este indicată pe certificatul AOC al acestuia (și denumirea comercială, dacă este diferită)

Numărul certificatului de operator aerian (Air Operator Certificate – AOC) sau numărul licenței de operare

Indicativul de trei litere atribuit de OACI

Statul operatorului

AVIOR AIRLINES

ROI-RNR-011

ROI

Venezuela

BLUE WING AIRLINES

SRBWA-01/2002

BWI

Suriname

IRAN ASEMAN AIRLINES

FS-102

IRC

Republica Islamică Iran

IRAQI AIRWAYS

001

IAW

Irak

MED-VIEW AIRLINE

MVA/AOC/10-12/05

MEV

Nigeria

AIR ZIMBABWE (PVT) LTD

177/04

AZW

Zimbabwe

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Afganistan, inclusiv

 

 

Republica Islamică Afganistan

AFGHAN JET INTERNATIONAL AIRLINES

AOC 008

AJA

Republica Islamică Afganistan

ARIANA AFGHAN AIRLINES

AOC 009

AFG

Republica Islamică Afganistan

EAST HORIZON AIRLINES

AOC 1013

EHN

Republica Islamică Afganistan

KAM AIR

AOC 001

KMF

Republica Islamică Afganistan

SAFI AIRWAYS

AOC 181

SFW

Republica Islamică Afganistan

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Angola, cu excepția TAAG Angola Airlines, care figurează în anexa B, inclusiv

 

 

Republica Angola

AEROJET

AO 008-01/11

TEJ

Republica Angola

AIR GICANGO

009

Necunoscut

Republica Angola

AIR JET

AO 006-01/11-MBC

MBC

Republica Angola

AIR NAVE

017

Necunoscut

Republica Angola

AIR26

AO 003-01/11-DCD

DCD

Republica Angola

ANGOLA AIR SERVICES

006

Necunoscut

Republica Angola

DIEXIM

007

Necunoscut

Republica Angola

FLY540

AO 004-01 FLYA

Necunoscut

Republica Angola

GIRA GLOBO

008

GGL

Republica Angola

HELIANG

010

Necunoscut

Republica Angola

HELIMALONGO

AO 005-01/11

Necunoscut

Republica Angola

MAVEWA

016

Necunoscut

Republica Angola

SONAIR

AO 002-01/10-SOR

SOR

Republica Angola

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Republica Congo, inclusiv

 

 

Republica Congo

AERO SERVICE

RAC06-002

RSR

Republica Congo

CANADIAN AIRWAYS CONGO

RAC06-012

Necunoscut

Republica Congo

EMERAUDE

RAC06-008

Necunoscut

Republica Congo

EQUAFLIGHT SERVICES

RAC 06-003

EKA

Republica Congo

EQUAJET

RAC06-007

EKJ

Republica Congo

EQUATORIAL CONGO AIRLINES S.A.

RAC 06-014

Necunoscut

Republica Congo

MISTRAL AVIATION

RAC06-011

Necunoscut

Republica Congo

TRANS AIR CONGO

RAC 06-001

TSG

Republica Congo

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Republica Democratică Congo (R.D. Congo), inclusiv

 

 

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

AIR FAST CONGO

409/CAB/MIN/TVC/0112/2011

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

AIR KASAI

409/CAB/MIN/TVC/0053/2012

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

AIR KATANGA

409/CAB/MIN/TVC/0056/2012

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

AIR TROPIQUES

409/CAB/MIN/TVC/00625/2011

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

BLUE AIRLINES

106/CAB/MIN/TVC/2012

BUL

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

BLUE SKY

409/CAB/MIN/TVC/0028/2012

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

BUSY BEE CONGO

409/CAB/MIN/TVC/0064/2010

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

COMPAGNIE AFRICAINE D'AVIATION (CAA)

409/CAB/MIN/TVC/0050/2012

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

CONGO AIRWAYS

019/CAB/MIN/TVC/2015

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

DAKOTA SPRL

409/CAB/MIN/TVC/071/2011

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

DOREN AIR CONGO

102/CAB/MIN/TVC/2012

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

GOMAIR

409/CAB/MIN/TVC/011/2010

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

KIN AVIA

409/CAB/MIN/TVC/0059/2010

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

KORONGO AIRLINES

409/CAB/MIN/TVC/001/2011

KGO

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

MALU AVIATION

098/CAB/MIN/TVC/2012

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

MANGO AIRLINES

409/CAB/MIN/TVC/009/2011

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

SERVE AIR

004/CAB/MIN/TVC/2015

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

SERVICES AIR

103/CAB/MIN/TVC/2012

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

SWALA AVIATION

409/CAB/MIN/TVC/0084/2010

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

TRANSAIR CARGO SERVICES

409/CAB/MIN/TVC/073/2011

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

WILL AIRLIFT

409/CAB/MIN/TVC/0247/2011

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Djibouti, inclusiv

 

 

Djibouti

DAALLO AIRLINES

Necunoscut

DAO

Djibouti

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Guineea Ecuatorială, inclusiv

 

 

Guineea Ecuatorială

CEIBA INTERCONTINENTAL

2011/0001/MTTCT/DGAC/SOPS

CEL

Guineea Ecuatorială

Cronos AIRLINES

2011/0004/MTTCT/DGAC/SOPS

Necunoscut

Guineea Ecuatorială

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Eritreea, inclusiv

 

 

Eritreea

ERITREAN AIRLINES

Nr. AOC 004

ERT

Eritreea

NASAIR ERITREA

Nr. AOC 005

NAS

Eritreea

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Republica Gaboneză, cu excepția Afrijet și SN2AG, care figurează în anexa B, inclusiv

 

 

Republica Gaboneză

AFRIC AVIATION

010/MTAC/ANAC-G/DSA

EKG

Republica Gaboneză

ALLEGIANCE AIR TOURIST

007/MTAC/ANAC-G/DSA

LGE

Republica Gaboneză

NATIONALE REGIONALE TRANSPORT (N.R.T)

008/MTAC/ANAC-G/DSA

NRG

Republica Gaboneză

SKY GABON

009/MTAC/ANAC-G/DSA

SKG

Republica Gaboneză

SOLENTA AVIATION GABON

006/MTAC/ANAC-G/DSA

SVG

Republica Gaboneză

TROPICAL AIR-GABON

011/MTAC/ANAC-G/DSA

Necunoscut

Republica Gaboneză

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Indonezia, cu excepția Garuda Indonesia, Airfast Indonesia, Ekspres Transportasi Antarbenua, Indonesia Air Asia, Citilink, Lion Air și Batik Air, inclusiv

 

 

Republica Indonezia

AIR BORN INDONESIA

135-055

Necunoscut

Republica Indonezia

AIR PACIFIC UTAMA

135-020

Necunoscut

Republica Indonezia

ALDA TRANS PAPUA

135-056

Necunoscut

Republica Indonezia

ALFA TRANS DIRGANTARA

135-012

Necunoscut

Republica Indonezia

AMA

135-054

Necunoscut

Republica Indonezia

ANGKASA SUPER SERVICE

135-050

LBZ

Republica Indonezia

ASI PUDJIASTUTI

135-028

SQS

Republica Indonezia

AVIASTAR MANDIRI

135-029

VIT

Republica Indonezia

DABI AIR NUSANTARA

135-030

Necunoscut

Republica Indonezia

DERAYA AIR TAXI

135-013

DRY

Republica Indonezia

DERAZONA AIR SERVICE

135-010

DRZ

Republica Indonezia

EASTINDO

135-038

ESD

Republica Indonezia

ELANG LINTAS INDONESIA

135-052

Necunoscut

Republica Indonezia

ELANG NUSANTARA AIR

135-053

Necunoscut

Republica Indonezia

ENGGANG AIR SERVICE

135-045

Necunoscut

Republica Indonezia

ERSA EASTERN AVIATION

135-047

Necunoscut

Republica Indonezia

GATARI AIR SERVICE

135-018

GHS

Republica Indonezia

HEVILIFT AVIATION

135-042

Necunoscut

Republica Indonezia

INDONESIA AIR ASIA EXTRA

121-054

Necunoscut

Republica Indonezia

INDONESIA AIR TRANSPORT

121-034

IDA

Republica Indonezia

INDO STAR AVIATION

135-057

Necunoscut

Republica Indonezia

INTAN ANGKASA AIR SERVICE

135-019

Necunoscut

Republica Indonezia

JAYAWIJAYA DIRGANTARA

121-044

JWD

Republica Indonezia

JOHNLIN AIR TRANSPORT

135-043

JLB

Republica Indonezia

KAL STAR AVIATION

121-037

KLS

Republica Indonezia

KARTIKA AIRLINES

121-003

KAE

Republica Indonezia

KOMALA INDONESIA

135-051

Necunoscut

Republica Indonezia

KURA-KURA AVIATION

135-016

KUR

Republica Indonezia

MARTA BUANA ABADI

135-049

Necunoscut

Republica Indonezia

MATTHEW AIR NUSANTARA

135-048

Necunoscut

Republica Indonezia

MIMIKA AIR

135-007

Necunoscut

Republica Indonezia

MY INDO AIRLINES

121-042

Necunoscut

Republica Indonezia

NAM AIR

121-058

Necunoscut

Republica Indonezia

NATIONAL UTILITY HELICOPTER

135-011

Necunoscut

Republica Indonezia

NUSANTARA AIR CHARTER

121-022

SJK

Republica Indonezia

PEGASUS AIR SERVICES

135-036

Necunoscut

Republica Indonezia

PELITA AIR SERVICE

121-008

PAS

Republica Indonezia

PENERBANGAN ANGKASA SEMESTA

135-026

Necunoscut

Republica Indonezia

PURA WISATA BARUNA

135-025

Necunoscut

Republica Indonezia

RIAU AIRLINES

121-016

RIU

Republica Indonezia

SAYAP GARUDA INDAH

135-004

Necunoscut

Republica Indonezia

SMAC

135-015

SMC

Republica Indonezia

SPIRIT AVIATION SENTOSA

135-058

Necunoscut

Republica Indonezia

SRIWIJAYA AIR

121-035

SJY

Republica Indonezia

SURYA AIR

135-046

Necunoscut

Republica Indonezia

TRANSNUSA AVIATION MANDIRI

121-048

TNU

Republica Indonezia

TRANSWISATA PRIMA AVIATION

135-021

TWT

Republica Indonezia

TRAVEL EXPRESS AVIATION SERVICE

121-038

XAR

Republica Indonezia

TRAVIRA UTAMA

135-009

TVV

Republica Indonezia

TRI MG-INTRA ASIA AIRLINES

121-018

TMG

Republica Indonezia

TRI MG-INTRA ASIA AIRLINES

135-037

Necunoscut

Republica Indonezia

TRIGANA AIR SERVICE

121-006

TGN

Republica Indonezia

UNINDO

135-040

Necunoscut

Republica Indonezia

WESTSTAR AVIATION INDONESIA

135-059

Necunoscut

Republica Indonezia

WING ABADI AIRLINES

121-012

WON

Republica Indonezia

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Republica Kârgâzstan, inclusiv

 

 

Republica Kârgâzstan

AIR BISHKEK (fosta EASTOK AVIA)

15

EAA

Republica Kârgâzstan

AIR MANAS

17

MBB

Republica Kârgâzstan

AVIA TRAFFIC COMPANY

23

AVJ

Republica Kârgâzstan

CENTRAL ASIAN AVIATION SERVICES (CAAS)

13

CBK

Republica Kârgâzstan

HELI SKY

47

HAC

Republica Kârgâzstan

AIR KYRGYZSTAN

03

LYN

Republica Kârgâzstan

MANAS AIRWAYS

42

BAM

Republica Kârgâzstan

S GROUP INTERNATIONAL (fosta S GROUP AVIATION)

45

IND

Republica Kârgâzstan

SKY BISHKEK

43

BIS

Republica Kârgâzstan

SKY KG AIRLINES

41

KGK

Republica Kârgâzstan

SKY WAY AIR

39

SAB

Republica Kârgâzstan

TEZ JET

46

TEZ

Republica Kârgâzstan

VALOR AIR

07

VAC

Republica Kârgâzstan

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Liberia.

 

 

Liberia

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Libia, inclusiv

 

 

Libia

AFRIQIYAH AIRWAYS

007/01

AAW

Libia

AIR LIBYA

004/01

TLR

Libia

BURAQ AIR

002/01

BRQ

Libia

GHADAMES AIR TRANSPORT

012/05

GHT

Libia

GLOBAL AVIATION AND SERVICES

008/05

GAK

Libia

LIBYAN AIRLINES

001/01

LAA

Libia

PETRO AIR

025/08

PEO

Libia

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Nepal, inclusiv

 

 

Republica Nepal

AIR DYNASTY HELI. S.

035/2001

Necunoscut

Republica Nepal

AIR KASTHAMANDAP

051/2009

Necunoscut

Republica Nepal

BUDDHA AIR

014/1996

BHA

Republica Nepal

FISHTAIL AIR

017/2001

Necunoscut

Republica Nepal

GOMA AIR

064/2010

Necunoscut

Republica Nepal

HIMALAYA AIRLINES

084/2015

Necunoscut

Republica Nepal

MAKALU AIR

057A/2009

Necunoscut

Republica Nepal

MANANG AIR PVT LTD

082/2014

Necunoscut

Republica Nepal

MOUNTAIN HELICOPTERS

055/2009

Necunoscut

Republica Nepal

MUKTINATH AIRLINES

081/2013

Necunoscut

Republica Nepal

NEPAL AIRLINES CORPORATION

003/2000

RNA

Republica Nepal

SAURYA AIRLINES

083/2014

Necunoscut

Republica Nepal

SHREE AIRLINES

030/2002

SHA

Republica Nepal

SIMRIK AIR

034/2000

Necunoscut

Republica Nepal

SIMRIK AIRLINES

052/2009

RMK

Republica Nepal

SITA AIR

033/2000

Necunoscut

Republica Nepal

TARA AIR

053/2009

Necunoscut

Republica Nepal

YETI AIRLINES DOMESTIC

037/2004

NYT

Republica Nepal

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Săo Tomé și Principe, inclusiv

 

 

Săo Tomé și Principe

AFRICA'S CONNECTION

10/AOC/2008

ACH

Săo Tomé și Principe

STP AIRWAYS

03/AOC/2006

STP

Săo Tomé și Principe

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Sierra Leone, inclusiv

 

 

Sierra Leone

AIR RUM, LTD

Necunoscut

RUM

Sierra Leone

DESTINY AIR SERVICES, LTD

Necunoscut

DTY

Sierra Leone

HEAVYLIFT CARGO

Necunoscut

Necunoscut

Sierra Leone

ORANGE AIR SIERRA LEONE LTD

Necunoscut

ORJ

Sierra Leone

PARAMOUNT AIRLINES, LTD

Necunoscut

PRR

Sierra Leone

SEVEN FOUR EIGHT AIR SERVICES LTD

Necunoscut

SVT

Sierra Leone

TEEBAH AIRWAYS

Necunoscut

Necunoscut

Sierra Leone

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Sudan, inclusiv

 

 

Republica Sudan

ALFA AIRLINES SD

54

AAJ

Republica Sudan

BADR AIRLINES

35

BDR

Republica Sudan

BLUE BIRD AVIATION

11

BLB

Republica Sudan

ELDINDER AVIATION

8

DND

Republica Sudan

GREEN FLAG AVIATION

17

Necunoscut

Republica Sudan

HELEJETIC AIR

57

HJT

Republica Sudan

KATA AIR TRANSPORT

9

KTV

Republica Sudan

KUSH AVIATION CO.

60

KUH

Republica Sudan

NOVA AIRWAYS

46

NOV

Republica Sudan

SUDAN AIRWAYS CO.

1

SUD

Republica Sudan

SUN AIR

51

SNR

Republica Sudan

TARCO AIR

56

TRQ

Republica Sudan


(1)  Transportatorii aerieni enumerați în anexa A ar putea fi autorizați să exercite drepturi de trafic în cazul în care utilizează aeronave închiriate cu echipaj aparținând unui transportator aerian care nu face obiectul unei interdicții de exploatare, cu condiția respectării standardelor de siguranță relevante.


ANEXA II

ANEXA B

LISTA TRANSPORTATORILOR AERIENI CARE FAC OBIECTUL UNOR RESTRICȚII OPERAȚIONALE PE TERITORIUL UNIUNII  (1)

Denumirea de persoană juridică a transportatorului aerian, așa cum este indicată pe certificatul AOC al acestuia (și denumirea comercială, dacă este diferită)

Numărul certificatului de operator aerian (AOC)

Indicativul de trei litere atribuit de OACI

Statul operatorului

Tipurile de aeronave restricționate

Însemnele de înmatriculare și, dacă sunt disponibile, numerele de serie ale aeronavelor restricționate

Statul de înmatriculare

TAAG ANGOLA AIRLINES

001

DTA

Republica Angola

Toată flota, cu excepția aeronavelor de tip Boeing B737-700, a aeronavelor de tip Boeing B777-200, a aeronavelor de tip Boeing B777-300 și a aeronavelor de tip Boeing B777-300ER.

Toată flota, cu excepția aeronavelor din cadrul flotei de tip Boeing B737-700, astfel cum se menționează în AOC; aeronavelor din cadrul flotei de tip Boeing B777-200, astfel cum se menționează în AOC; aeronavelor din cadrul flotei de tip Boeing B777-300, astfel cum se menționează în AOC, și a aeronavelor din cadrul flotei de tip Boeing B777-300ER, astfel cum se menționează în AOC.

Republica Angola

AIR SERVICE COMORES

06-819/TA-15/DGACM

KMD

Comore

Toată flota, cu excepția LET 410 UVP.

Toată flota, cu excepția D6-CAM (851336).

Comore

AFRIJET BUSINESS SERVICE  (2)

002/MTAC/ANAC-G/DSA

ABS

Republica Gaboneză

Toată flota, cu excepția a două aeronave de tip Falcon 50 și a două aeronave de tip Falcon 900.

Toată flota, cu excepția TR-LGV; TR-LGY; TR-AFJ; TR-AFR.

Republica Gaboneză

NOUVELLE AIR AFFAIRES GABON (SN2AG)

003/MTAC/ANAC-G/DSA

NVS

Republica Gaboneză

Toată flota, cu excepția unei aeronave de tip Challenger CL-601 și a unei aeronave de tip HS-125-800.

Toată flota, cu excepția TR-AAG, ZS-AFG.

Republica Gaboneză; Republica Africa de Sud

IRAN AIR

FS100

IRA

Republica Islamică Iran

Toate aeronavele de tip Fokker F100 și de tip Boeing B747

Aeronavele de tip Fokker F100, astfel cum se menționează în AOC; aeronavele de tip Boeing B747, astfel cum se menționează în AOC

Republica Islamică Iran

AIR KORYO

GAC-AOC/KOR-01

KOR

Republica Populară Democrată Coreeană

Toată flota, cu excepția a două aeronave de tip TU- 204.

Toată flota, cu excepția P-632, P-633.

Republica Populară Democrată Coreeană


(1)  Transportatorii aerieni enumerați în anexa B ar putea fi autorizați să exercite drepturi de trafic în cazul în care utilizează aeronave închiriate cu echipaj aparținând unui transportator aerian care nu face obiectul unei interdicții de exploatare, cu condiția respectării standardelor de siguranță relevante.

(2)  Afrijet este autorizat să utilizeze numai aeronavele specifice menționate pentru nivelul său actual de operațiuni în Uniune.


Top