EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007R1445

Regulamentul (CE) nr. 1445/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2007 de stabilire a unor norme comune pentru furnizarea de informații de bază privind paritățile puterii de cumpărare și pentru calculul și diseminarea acestora (Text cu relevanță pentru SEE )

JO L 336, 20.12.2007, p. 1–24 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 05/08/2015

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2007/1445/oj

20.12.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 336/1


REGULAMENTUL (CE) NR. 1445/2007 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 11 decembrie 2007

de stabilire a unor norme comune pentru furnizarea de informații de bază privind paritățile puterii de cumpărare și pentru calculul și diseminarea acestora

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 285 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat (2),

întrucât:

(1)

Pentru a putea compara direct volumul produsului intern brut (PIB) al statelor membre, este esențial ca Comunitatea să dispună de parități ale puterii de cumpărare (denumite în continuare „PPC-uri”) care elimină diferențele dintre statele membre în privința nivelului prețurilor.

(2)

PPC-urile comunitare trebuie calculate aplicând o metodologie armonizată, compatibilă cu Regulamentul (CE) nr. 2223/96 al Consiliului din 25 iunie 1996 privind sistemul european de conturi naționale și regionale din Comunitate (3), care stabilește un cadru pentru constituirea conturilor naționale în statele membre.

(3)

Statele membre sunt încurajate să furnizeze date pentru PPC-urile regionale.

(4)

Regulamentul (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului din 11 iulie 2006 de stabilire a anumitor dispoziții generale privind Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European și Fondul de coeziune (4) prevede că regiunile eligibile pentru finanțare din Fondurile structurale în cadrul obiectivului de convergență sunt regiunile care corespund nivelului 2 din nomenclatorul comun al unităților teritoriale de statistică în sensul Regulamentului (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 mai 2003 privind instituirea unui nomenclator comun al unităților teritoriale de statistică (NUTS) (5). PIB-ul pe cap de locuitor în aceste regiuni, măsurat în PPC-uri și calculat pe baza datelor comunitare pentru perioada 2000-2002, este sub 75 % din PIB-ul mediu al UE-25 pentru aceeași perioadă de referință. În absența PPC-urilor regionale, la stabilirea listei regiunilor susceptibile de a beneficia de Fondurile structurale ar trebui folosite PPC-urile naționale. PPC-urile naționale pot fi folosite și pentru a determina suma care urmează să fie alocată fiecărei regiuni.

(5)

Regulamentul (CE) nr. 1083/2006 prevede că statele membre eligibile pentru finanțare din Fondul de coeziune sunt cele al căror venit național brut (VNB) pe cap de locuitor, măsurat în PPC-uri și calculat pe baza datelor comunitare pentru perioada 2001-2003, este sub 90 % din VNB-ul mediu al UE-25 și care au un program pentru îndeplinirea condițiilor de convergență economică prevăzute în articolul 104 din tratat.

(6)

Articolul 1 din anexa XI la Statutul funcționarilor Comunităților Europene, stabilit prin Regulamentul (CEE, Euratom, CECO) nr. 259/68 (6) (denumit în continuare „Statutul funcționarilor”) prevede că, pentru revizuirea prevăzută la articolul 65 alineatul (1) din Statutul funcționarilor, Comisia (Eurostat) trebuie să întocmească în fiecare an, până la sfârșitul lunii octombrie, un raport privind evoluția costului vieții în Bruxelles, paritățile economice între Bruxelles și anumite locuri din statele membre, precum și evoluția puterii de cumpărare a salariilor din administrațiile naționale de la nivel central.

(7)

Comisia (Eurostat) culege deja anual de la statele membre informații de bază privind PPC-urile, pe bază de voluntariat. Această activitate a devenit o practică consacrată în statele membre. Cu toate acestea, este nevoie de un cadru juridic pentru asigurarea dezvoltării durabile, a realizării și a diseminării PPC-urilor.

(8)

Ar trebui să se mențină furnizarea periodică a unor rezultate preliminare, astfel cum se practică în prezent, pentru a avea la dispoziție cele mai recente cifre cu putință.

(9)

Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentului regulament ar trebui adoptate în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competențelor de executare conferite Comisiei (7).

(10)

Comisia ar trebui, în special, să fie împuternicită să adapteze definițiile și pozițiile de bază din anexa II, precum și să definească criteriile de calitate. Deoarece măsurile respective au un domeniu general de aplicare și sunt destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, printre altele prin completarea acestuia cu noi elemente neesențiale, acestea trebuie să fie adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control prevăzută la articolul 5a din Decizia 1999/468/CE.

(11)

Deoarece obiectivul prezentului regulament, și anume stabilirea unor norme comune pentru furnizarea de informații de bază privind paritățile puterii de cumpărare și pentru calculul și diseminarea acestora, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre și, prin urmare, poate fi realizat mai bine la nivelul Comunității, aceasta poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut în articolul 5 din tratat. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este enunțat în respectivul articol, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea acestui obiectiv.

(12)

Comitetul pentru programul statistic, înființat prin Decizia 89/382/CEE, Euratom a Consiliului (8), a fost consultat în conformitate cu articolul 3 din decizia în cauză,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiectiv

Obiectivul prezentului regulament este de a stabili norme comune pentru furnizarea de informații de bază privind PPC-urile și pentru calculul și diseminarea acestora.

Articolul 2

Domeniul de aplicare

(1)   Informațiile de bază care trebuie furnizate sunt datele necesare pentru calcularea PPC-urilor și pentru garantarea calității acestora.

Aceste informații de bază includ prețurile, ponderea cheltuielilor din PIB și alte date enumerate în anexa I.

Datele se culeg cu frecvența minimă specificată în anexa I. O culegere mai frecventă a datelor se efectuează doar în cazuri excepționale și justificate.

(2)   PPC-urile se calculează pe baza prețurilor medii anuale ale bunurilor și serviciilor la nivel național, utilizând informațiile de bază referitoare la teritoriile economice ale statelor membre, astfel cum au fost definite în Sistemul european de conturi naționale și regionale din Comunitate (denumit în continuare „SEC 95”)

(3)   PPC-urile se calculează în conformitate cu pozițiile de bază enumerate în anexa II, respectând clasificările conexe ale PIB-ului definite în Regulamentul (CE) nr. 2223/96.

Articolul 3

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

(a)

„paritățile puterii de cumpărare” („PPC-uri”) reprezintă deflatori geografici și convertori valutari care elimină efectele diferențelor de nivel al prețurilor dintre statele membre permițând astfel comparații ale volumelor componentelor PIB-ului și comparații ale nivelurilor prețurilor;

(b)

„standardul puterii de cumpărare” (SPC) este unitatea monetară comună fictivă de referință utilizată în cadrul Uniunii Europene pentru a exprima volumul agregatelor economice în vederea comparațiilor între diferite spații, astfel încât diferențele de preț dintre statele membre să fie eliminate;

(c)

„prețuri” înseamnă prețurile de cumpărare plătite de consumatorul final;

(d)

„ponderea cheltuielilor” înseamnă ponderea componentelor de cheltuieli din PIB la prețurile curente;

(e)

„poziție de bază” înseamnă nivelul de agregare cel mai scăzut al posturilor din defalcarea PIB pentru care se calculează parități;

(f)

„articol” înseamnă un bun sau un serviciu bine definit utilizat în cadrul observării prețurilor;

(g)

„chiriile efective și imputate” au semnificația definită în Regulamentul (CE) nr. 1722/2005 al Comisiei (9)

(h)

„remunerarea angajaților” este definită în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2223/96;

(i)

„factori de corecție temporală” înseamnă factorii utilizați pentru ajustarea prețurilor medii, obținute la momentul anchetei, la prețurile medii anuale;

(j)

„factori de corecție spațială” înseamnă factorii utilizați pentru ajustarea prețurilor medii, obținute într-unul sau în mai multe locuri de pe teritoriul economic al unui stat membru, la prețurile medii naționale;

(k)

„articole reprezentative” înseamnă articolele care fac parte sau care sunt considerate ca făcând parte dintre cele mai importante articole cumpărate pe piețele naționale din punctul de vedere al cheltuielilor totale relative din cadrul unei poziții de bază;

(l)

„indicatorii de reprezentativitate” înseamnă reperele sau alți indicatori de identificare a articolelor alese de către statele membre ca fiind reprezentative;

(m)

„echireprezentativitatea” înseamnă o proprietate obligatorie pentru componența listei de articole pentru o poziție de bază, fiecare stat membru fiind în măsură să determine prețul pentru un număr de produse reprezentative care este proporțional cu eterogeneitatea produselor și a nivelurilor prețurilor vizate de poziția de bază precum și cheltuielile sale din cadrul acestei poziții de bază;

(n)

„tranzitiv” înseamnă proprietatea prin care comparația directă dintre oricare două state membre reflectă același rezultat ca o comparație indirectă realizată prin raportare la oricare alt stat membru;

(o)

„eroare” înseamnă utilizarea incorectă a unei informații de bază sau aplicarea necorespunzătoare a unei proceduri de calcul;

(p)

„an de referință” înseamnă anul calendaristic la care se referă anumite rezultate anuale;

(q)

„fixitate” înseamnă că, deși rezultatele sunt calculate inițial pentru un grup de state membre, iar apoi pentru un grup mai mare de state membre, PPC-urile între statele membre din primul grup sunt totuși păstrate;

Articolul 4

Roluri și responsabilități

(1)   Comisia (Eurostat) are următoarele responsabilități:

(a)

coordonarea furnizării informațiilor de bază;

(b)

calcularea și publicarea PPC-urilor;

(c)

asigurarea calității PPC-urilor, în conformitate cu articolul 7;

(d)

dezvoltarea și comunicarea metodologiei, în urma consultării cu statele membre;

(e)

asigurarea faptului că statele membre au ocazia să își facă cunoscute observațiile privind rezultatele PPC-urilor înainte de publicarea acestora și că toate observațiile în cauză sunt luate în considerare;

(f)

redactarea și diseminarea manualului metodologic menționat în anexa I punctul 1.1;

(2)   Statele membre furnizează informațiile de bază în conformitate cu procedura menționată în anexa I.

Statele membre aprobă în scris rezultatele anchetei pentru care sunt responsabile, după finalizarea procesului de validare a datelor, în conformitate cu anexa I punctul 5.2, în termen de cel mult o lună.

Statele membre aprobă metodologia de culegere a datelor și verifică plauzibilitatea lor, inclusiv a informațiilor de bază furnizate de Comisie (Eurostat).

Articolul 5

Transmiterea informațiilor de bază

(1)   Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) informațiile de bază menționate în anexa I, în conformitate cu dispozițiile comunitare în vigoare în domeniul transmiterii datelor.

(2)   Informațiile de bază menționate în anexa I sunt transmise în formatul tehnic și în termenele prevăzute în respectiva anexă.

(3)   Atunci când informațiile de bază sunt furnizate statelor membre de Comisie (Eurostat), aceasta din urmă transmite, de asemenea, o descriere metodologică menită să dea posibilitatea statelor membre să efectueze un control al plauzibilității.

Articolul 6

Unități statistice

(1)   Informațiile de bază menționate în anexa I se obțin fie din unitățile statistice definite în Regulamentul (CEE) nr. 696/93 (10) al Consiliului, fie din alte surse care pot furniza date care să îndeplinească criteriile de calitate prevăzute în anexa I punctul 5.1. Atunci când transmite datele, fiecare stat membru notifică Comisiei tipul unității statistice sau al sursei.

(2)   Unitățile statistice cărora statele membre le solicită să furnizeze date sau să coopereze la culegerea acestora permit monitorizarea prețurilor aplicate în mod real și furnizează informații corecte și complete în momentul în care le sunt solicitate.

Articolul 7

Criterii de calitate și controlul calității

(1)   Comisia (Eurostat) și statele membre instituie un sistem de control al calității bazat pe rapoarte și evaluări, în conformitate cu anexa I punctul 5.3.

(2)   Statele membre furnizează Comisiei (Eurostat), la cererea acesteia, toate informațiile necesare pentru evaluarea calității informațiilor de bază menționate în anexa I.

Statele membre comunică, de asemenea, Comisiei (Eurostat) informațiile și motivele privind orice modificare ulterioară a metodelor utilizate sau orice abatere de la manualul metodologic menționat în anexa I.

(3)   Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) rapoarte privind calitatea anchetelor pentru care sunt responsabile, în conformitate cu secțiunea 5 din anexa I.

(4)   Criteriile comune pe care se bazează controlul calității și structura rapoartelor privind calitatea, astfel cum se menționează la punctul 5.3 din anexa I, se stabilesc în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 11 alineatul (3).

Articolul 8

Frecvență

Comisia (Eurostat) calculează PPC-urile pentru fiecare an calendaristic.

Articolul 9

Diseminare

(1)   Comisia (Eurostat) publică rezultatele anuale finale în termen de 36 de luni de la încheierea anului de referință.

Publicarea se bazează pe datele puse la dispoziția Comisiei (Eurostat) cel târziu cu trei luni înainte de data publicării.

Prezentul alineat nu aduce atingere dreptului Comisiei (Eurostat) de a publica rezultate preliminare înaintea termenului de 36 de luni de la încheierea anului de referință; Comisia (Eurostat) pune la dispoziția publicului aceste rezultate inclusiv pe pagina sa de internet.

(2)   Rezultatele publicate de Comisie (Eurostat) la un nivel agregat pentru fiecare stat membru includ cel puțin următoarele:

(a)

PPC-urile la nivelul PIB,

(b)

PPC-urile pentru consumul privat al gospodăriilor și consumul individual efectiv,

(c)

indicii nivelului prețurilor față de media comunitară și

(d)

PIB-ul, consumul privat al gospodăriilor și consumul individual efectiv, precum și cifrele respective pe cap de locuitor în SPC.

(3)   În cazul în care rezultatele sunt calculate pentru un grup mai mare de țări, PPC-urile statelor membre sunt totuși păstrate, conform principiului fixității.

(4)   PPC-urile finale publicate nu fac, de regulă, obiectul unei revizuiri.

Cu toate acestea, în cazul în care s-au comis erori care intră sub incidența secțiunii 10 din anexa I, rezultatele corectate se publică aplicând procedura prevăzută în secțiunea în cauză.

Se vor efectua revizuiri generale excepționale dacă, datorită unor modificări ale conceptelor fundamentale ale SEC 95 care afectează rezultatele PPC-urilor, indicele de volum al PIB-ului pentru orice stat membru se modifică cu mai mult de un punct procentual.

Articolul 10

Coeficienți de corecție

Statele membre nu au obligația de a efectua anchete doar în scopul determinării coeficienților de corecție aplicabili remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și celorlalți agenți ai Comunităților Europene în conformitate cu Statutul funcționarilor.

Articolul 11

Comitologie

(1)   Comisia este asistată de Comitetul pentru programul statistic.

(2)   Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolele 5 și 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispozițiile articolului 8 din aceasta.

Perioada prevăzută la articolul 5 alineatul (6) din Decizia 1999/468/CE se stabilește la trei luni.

(3)   Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5a alineatele (1)-(4) și articolul 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispozițiile articolului 8 din aceasta.

Articolul 12

Dispoziții de punere în aplicare

(1)   Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a dispozițiilor prezentului regulament, inclusiv cele necesare pentru luarea în considerare a evoluțiilor economice și tehnice, sunt adoptate în conformitate cu procedura prevăzută la alineatele (2) și (3) cu condiția ca acest lucru să nu atragă o creștere disproporționată a costurilor pentru statele membre.

(2)   Următoarele măsuri necesare pentru punerea în aplicare a prezentului regulament sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare prevăzută la articolul 11 alineatul (2):

(a)

definirea unor standarde minime care să asigure comparabilitatea și reprezentativitatea datelor, astfel cum se prevede la punctele 5.1 și 5.2 din anexa I;

(b)

definirea unor cerințe precise în ceea ce privește metodologia care trebuie utilizată, astfel cum se specifică în anexa I;

(c)

realizarea și adaptarea unor descrieri detaliate a conținutului pozițiilor de bază, cu condiția ca acestea să fie compatibile cu SEC95 sau cu sistemele ulterioare.

(3)   Următoarele măsuri destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, printre altele, prin completarea acestuia cu noi elemente, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 11 alineatul (3):

(a)

adaptarea definițiilor;

(b)

adaptarea listei pozițiilor de bază (astfel cum se specifică în anexa II);

(c)

definirea criteriilor privind calitatea și definirea structurii rapoartelor referitoare la calitate, în conformitate cu articolul 7 alineatul (4).

Articolul 13

Finanțare

(1)   Statele membre beneficiază de o contribuție financiară din partea Comisiei, reprezentând cel mult 70 % din costurile eligibile, în conformitate cu normele stabilite de Comisie privind acordarea de subvenții.

(2)   Cuantumul acestei contribuții financiare se determină în cadrul procedurilor bugetare anuale ale Uniunii Europene. Autoritatea bugetară stabilește creditele disponibile în fiecare an.

Articolul 14

Revizie și raport

Dispozițiile prezentului regulament se reexaminează la cinci ani de la intrarea sa în vigoare. Prezentul regulament este revizuit, dacă este cazul, pe baza unui raport și a unei propuneri a Comisiei, înaintate Parlamentului European și Consiliului.

Articolul 15

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Strasbourg, 11 decembrie 2007.

Pentru Parlamentul European

Președintele

H.-G. PÖTTERING

Pentru Consiliu

Președintele

M. LOBO ANTUNES


(1)  JO C 318, 23.12.2006, p. 45.

(2)  Poziția Parlamentului European din 26 aprilie 2007 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 13 noiembrie 2007.

(3)  JO L 310, 30.11.1996, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1267/2003 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 180, 18.7.2003, p. 1).

(4)  JO L 210, 31.7.2006, p. 25. Regulament modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1989/2006 (JO L 411, 30.12.2006, p. 6).

(5)  JO L 154, 21.6.2003, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 105/2007 al Comisiei (JO L 39, 10.2.2007, p. 1).

(6)  JO L 56, 4.3.1968, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1895/2006 (JO L 397, 30.12.2006, p. 6).

(7)  JO L 184, 17.7.1999, p. 23. Decizie modificată prin Decizia 2006/512/EC (JO L 200, 22.7.2006, p. 11).

(8)  JO L 181, 28.6.1989, p. 47.

(9)  Regulamentul (CE) nr. 1722/2005 al Comisiei din 20 octombrie 2005 privind principiile de estimare a serviciilor locative în sensul Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1287/2003 al Consiliului privind armonizarea venitului național brut la prețurile pieței (JO L 276, 21.10.2005, p. 5).

(10)  Regulamentul (CEE) nr. 696/93 din 15 martie 1993 privind unitățile statistice pentru observarea și analizarea sistemului de producție comunitar (JO L 76, 30.3.1993, p. 1). Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 284, 31.10.2003, p. 1).


ANEXA I

METODOLOGIE

1.   MANUAL METODOLOGIC ȘI PROGRAM DE LUCRU

1.1.   După consultarea statelor membre, Comisia (Eurostat) va întocmi un manual metodologic care descrie metodele utilizate pe parcursul diverselor etape de calcul al PPC-urilor, inclusiv metodele care permit estimarea informațiilor de bază și a parităților care lipsesc. Manualul metodologic va fi revizuit ori de câte ori intervine o modificare semnificativă în metodologie. Acesta poate introduce metode noi în vederea ameliorării calității datelor, reducerii costurilor sau ușurării sarcinii suportate de furnizorii de date.

1.2.   În consultare cu statele membre, Comisia (Eurostat) va stabili, până la 30 noiembrie a fiecărui an, un program anual de lucru pentru următorul an calendaristic, definind calendarul pentru elaborarea și transmiterea informațiilor de bază necesare pentru anul respectiv.

1.3.   Programul anual de lucru determină formatul în care sunt furnizate datele ce urmează a fi utilizate de statele membre, precum și orice alte măsuri necesare pentru calcularea și publicarea PPC-urilor.

1.4.   Informațiile de bază furnizate în conformitate cu punctul 1.2 sunt susceptibile de a fi revizuite, dar rezultatele pentru anul de referință vor fi calculate pe baza informațiilor disponibile, respectând calendarul prevăzut la articolul 9. În cazul în care informațiile nu sunt complete sau nu sunt disponibile la acea dată, Comisia (Eurostat) va face o estimare a informațiilor de bază care lipsesc.

1.5.   În cazul în care un stat membru nu prezintă informații de bază complete, acesta va preciza motivul pentru care aceste informații sunt incomplete, data la care va prezenta informațiile complete sau, dacă este cazul, motivele pentru care nu pot fi furnizate informații complete.

2.   INFORMAȚII DE BAZĂ

2.1.   Categorii de informații de bază

În sensul prezentului regulament, informațiile de bază prevăzute la articolele 2 și 4 și frecvența minimă de transmitere a datelor noi sunt definite după cum urmează:

Informații de bază

Frecvența minimă

Ponderea cheltuielilor din PIB (1)

Anual

Chiriile efective și imputate (2)

Anual

Remunerarea angajaților

Anual

Factorii de corecție temporală

Anual

Prețurile bunurilor și serviciilor de larg consum și indicatorii de reprezentativitate aferenți

3 ani (3)

Prețurile bunurilor reprezentând echipamente

3 ani

Prețurile proiectelor de construcții

3 ani

Factori de corecție spațială

6 ani

2.2.   Procedura de obținere a informațiilor de bază

Comisia (Eurostat), luând în considerare opiniile statelor membre, va determina sursele și furnizorii de date la care va recurge pentru fiecare dintre categoriile de informații de bază de mai sus. În cazul în care Comisia (Eurostat) obține informații de bază de la un alt furnizor de date decât statul membru, furnizorul în cauză este scutit de obligațiile prevăzute la punctele 5.1.4-5.1.13.

3.   PREȚURI MEDII NAȚIONALE

3.1.   Fără a aduce atingere dispozițiilor articolului 2 alineatul (2), culegerea datelor poate fi limitată la unul sau mai multe locuri din cadrul teritoriului economic. Datele astfel obținute pot fi utilizate pentru a calcula PPC-urile, cu condiția să fie însoțite de factorii de corecție spațială corespunzători. Acești factori vor fi utilizați pentru a ajusta datele anchetelor din locurile relevante în funcție de datele reprezentative din media națională.

3.2.   Factorii de corecție spațială vor fi furnizați la nivel de poziție de bază. Aceștia nu pot să fie mai vechi de șase ani față de perioada de referință a anchetei.

4.   PREȚURI MEDII ANUALE

Fără a aduce atingere dispozițiilor articolului 2 alineatul (2), culegerea datelor poate fi limitată la o perioadă specifică. Datele astfel obținute pot fi utilizate pentru a calcula PPC-uri, cu condiția să fie însoțite de factorii de corecție temporală corespunzători. Acești factori vor fi utilizați pentru a ajusta datele anchetelor din respectiva perioadă în funcție de datele reprezentative din media anuală.

5.   CALITATEA

5.1.   Standarde minime pentru informațiile de bază

5.1.1.   Lista articolelor al căror preț este estimat este concepută astfel încât să cuprindă articole ale căror specificații asigură comparabilitatea între țări.

5.1.2.   Lista articolelor al căror preț trebuie estimat este concepută astfel încât fiecare stat membru să poată indica cel puțin un articol reprezentativ, al cărui preț poate fi estimat cel puțin într-un alt stat membru pentru fiecare poziție de bază.

5.1.3.   Lista articolelor va fi concepută astfel încât să atingă nivelul cel mai ridicat cu putință de echireprezentativitate și să îndeplinească cerința minimă ca fiecare țară să estimeze prețul unui articol reprezentativ pentru fiecare poziție de bază, iar prețul acelui articol reprezentativ să fie estimat de cel puțin încă o țară.

5.1.4.   Fiecare stat membru va estima prețurile în funcție de specificațiile din lista de articole.

5.1.5.   Fiecare stat membru va estima prețul unui număr suficient de articole, din cadrul fiecărei poziții de bază, care sunt disponibile pe piața sa, chiar dacă nu ar putea fi considerate reprezentative pentru poziția de bază în cauză.

5.1.6.   Fiecare stat membru va comunica prețul pentru cel puțin un articol reprezentativ din fiecare poziție de bază. Articolele reprezentative vor fi evidențiate printr-un indicator de reprezentativitate.

5.1.7.   Fiecare stat membru va aduna un număr suficient de cotații ale prețurilor pentru fiecare articol evaluat pentru a putea calcula un preț mediu fiabil pe articol, ținând seama de structura pieței sale.

5.1.8.   Selectarea tipurilor de puncte de vânzare se va face astfel încât să reflecte corect structura consumului intern al articolului în cauză în statul membru respectiv.

5.1.9.   Selectarea punctelor de vânzare dintr-un anumit loc se va face astfel încât să reflecte corect obiceiurile de consum ale rezidenților din locul respectiv, precum și disponibilitatea articolelor.

5.1.10.   Fiecare stat membru comunică Comisiei (Eurostat) date privind remunerarea angajaților din anumite sectoare ale administrației publice (S 13), astfel cum este definit în SEC 95.

5.1.11.   Fiecare stat membru va comunica Comisiei (Eurostat) factorii de corecție temporală care permit calcularea PPC-urilor, care reflectă corect nivelul mediu anual al prețurilor, pe baza prețurilor examinate pe parcursul unei perioade determinate.

5.1.12.   Fiecare stat membru va comunica Comisiei (Eurostat) factorii de corecție spațială care permit calcularea PPC-urilor, care reflectă corect nivelul mediu național al prețurilor, pe baza prețurilor examinate în anumite locuri.

5.1.13.   Fiecare stat membru va comunica Comisiei (Eurostat) ponderile pentru fiecare poziție de bază, în conformitate cu specificațiile din anexa II, care reflectă structura cheltuielilor din statul membru respectiv în cursul anului de referință.

5.2.   Standarde minime pentru validarea rezultatelor anchetelor privind prețurile

5.2.1.   Înainte de a transmite datele Comisiei (Eurostat), fiecare stat membru va examina valabilitatea acestora bazându-se pe:

prețurile maxime și minime,

prețul mediu și coeficientul de variație,

numărul de articole care fac obiectul unei estimări a prețurilor pentru fiecare poziție de bază,

numărul de articole reprezentative care fac obiectul unei estimări a prețurilor pentru fiecare poziție de bază,

numărul de prețuri examinate pentru fiecare articol.

5.2.2.   Comisia (Eurostat) va pune la dispoziția statelor membre un instrument electronic care conține algoritmii necesari în conformitate cu punctul 5.2.1.

5.2.3.   Înainte de a finaliza rezultatele anchetelor, Comisia (Eurostat) va verifica valabilitatea acestora împreună cu statele membre, pe baza unor indicatori, printre care:

pentru fiecare poziție de bază:

numărul de articole al căror preț este estimat de fiecare țară,

numărul de articole cărora li s-a atribuit un indicator de reprezentativitate de către fiecare țară,

indicele nivelului prețurilor,

rezultatele anchetei precedente pentru aceeași poziție de bază,

indicii nivelului prețurilor, exprimați în PPC-uri, pentru fiecare țară;

pentru fiecare articol:

numărul de prețuri examinate de fiecare țară și

coeficienții de variație ai:

(i)

prețurilor medii exprimate în monedă națională,

(ii)

indicilor nivelului prețurilor, exprimați în PPC-uri,

(iii)

indicii nivelului prețurilor, exprimați în PPC-uri, pentru fiecare țară.

5.2.4.   Înainte de a finaliza rezultatele PPC-urilor la nivel agregat, Comisia (Eurostat) va verifica valabilitatea acestora pe baza unor indicatori, printre care:

la nivelul PIB-ului total și al principalelor sale agregate:

compatibilitatea ponderii cheltuielilor din PIB și a estimărilor populației cu datele publicate,

o comparație între datele actuale și datele anterioare privind indicii de volum pe cap de locuitor,

o comparație între indicii nivelurilor prețurilor pentru calculele actuale și anterioare;

la nivelul fiecărei poziții de bază:

o comparație a structurii de ponderare a PIB-ului pentru calculele actuale și anterioare,

dacă este cazul, estimarea datelor care lipsesc.

5.3.   Raportare și evaluare

5.3.1.   Fiecare stat membru își va păstra o documentație care oferă o descriere completă a modului în care a fost pus în aplicare prezentul regulament. Această documentație va fi pusă la dispoziția Comisiei (Eurostat) și celorlalte state membre.

5.3.2.   În fiecare stat membru, procesul de stabilire a PPC-urilor face obiectul unei evaluări efectuate de Comisie (Eurostat) din șase în șase ani. Evaluările, planificate anual și incluse în programul anual de lucru, urmăresc conformitatea cu prezentul regulament. Pe baza acestor evaluări, Comisia (Eurostat) întocmește un raport, care se pune la dispoziția publicului inclusiv pe pagina de internet a Comisiei.

5.3.3.   În conformitate cu articolul 7 alineatul (3), statul membru responsabil va prezenta Comisiei (Eurostat), la scurt timp după fiecare anchetă privind prețurile de consum, un raport cu informațiile privind modul în care s-a desfășurat ancheta. Comisia (Eurostat) va transmite fiecărui stat membru un rezumat al acestor rapoarte.

6.   DESFĂȘURAREA ANCHETELOR PRIVIND PREȚURILE DE CONSUM

6.1.   Statele membre vor efectua anchetele privind prețurile în conformitate cu programul de lucru.

6.2.   Pentru fiecare anchetă, Comisia (Eurostat) va stabili o listă cu articolele care fac obiectul anchetei, pe baza propunerilor făcute pentru fiecare poziție de bază de către fiecare stat membru.

6.3.   Comisia (Eurostat) va anexa la lista de articole, în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene, o traducere a tuturor specificațiilor din fiecare listă supusă anchetei.

7.   PROCEDURA DE CALCUL

7.1.   Calcularea parităților bilaterale la nivelul pozițiilor de bază

a)

Calcularea parităților multilaterale Èltetò-Köves-Szulc (denumite în continuare „EKS”) la nivelul pozițiilor de bază, se va baza pe o matrice de parități bilaterale pentru fiecare pereche de țări participante.

b)

Calcularea parităților bilaterale se va face prin referire la prețurile observate pentru articolele subiacente și la indicatorii de reprezentativitate corespondenți.

c)

Prețul mediu determinat în cadrul anchetei pentru fiecare articol se calculează ca medie aritmetică simplă a prețurilor observate pentru articolul în cauză.

d)

Prețul național anual mediu se va estima, dacă este necesar, pe baza prețului mediu determinat în cursul anchetei, utilizând factorii de corecție spațială și temporală adecvați.

e)

În măsura posibilului, se calculează apoi ratele prețurilor medii ajustate, precum și inversul lor, pentru fiecare articol și pentru fiecare pereche de țări participante.

f)

În măsura posibilului, se calculează apoi PPC-urile pentru fiecare pereche de țări participante și pentru fiecare poziție de bază. Pentru fiecare pereche de țări participante, PPC-urile se calculează ca medie geometrică ponderată a

mediei geometrice a ratelor prețurilor pentru articolele indicate ca fiind reprezentative pentru ambele țări;

mediei geometrice a ratelor prețurilor pentru articolele indicate ca fiind reprezentative pentru prima țară, dar nu și pentru a doua;

mediei geometrice a ratelor prețurilor pentru articolele indicate ca fiind reprezentative pentru a doua țară, dar nu și pentru prima;

utilizând coeficienți de ponderare care reflectă reprezentativitatea relativă a tuturor articolelor al căror preț a fost estimat de cele două țări.

7.2.   Estimarea parităților bilaterale care lipsesc

În cazul în care, pentru oricare dintre pozițiile de bază nu se pot calcula PPC-urile bilaterale, paritățile care lipsesc se vor estima, dacă este posibil, aplicând procedura standard de calculare a mediei geometrice a parităților indirecte obținută prin intermediul unor țări terțe. În cazul în care, după această procedură de estimare, există încă valori lipsă pentru matricea PPC-urilor bilaterale pentru o poziție de bază, calculul parităților multilaterale EKS nu se poate face pentru țările pentru care lipsesc paritățile bilaterale. În astfel de cazuri, paritățile EKS care lipsesc sunt estimate de către Comisie (Eurostat), făcând apel la PPC-urile de referință pentru poziții de bază similare sau aplicând orice altă metodă de estimare adecvată.

7.3.   Calculul parităților bilaterale la nivel agregat

a)

Paritățile bilaterale la un anumit nivel de agregare al conturilor naționale se vor calcula utilizând paritățile EKS (a se vedea punctul 7.4) și ponderea cheltuielilor din PIB pentru pozițiile de bază subiacente.

b)

Se va calcula apoi o paritate de tip Laspeyres pentru nivelul de agregare selectat, ca medie aritmetică a parităților pentru pozițiile de bază subiacente, ponderată în funcție de procentajele relative (sau de valorile nominale) pentru a doua țară din fiecare pereche de țări participante.

c)

Se va calcula apoi o paritate de tip Paasche pentru nivelul de agregare selectat, ca medie armonică a parităților pentru pozițiile de bază subiacente, ponderată în funcție de procentajele relative (sau de valorile nominale) pentru prima țară din fiecare pereche de țări participante.

d)

Se va calcula apoi o paritate de tip Fisher pentru nivelul de agregare selectat, ca medie geometrică a parităților Laspeyres și Paasche calculate pentru fiecare pereche de țări participante.

7.4.   Calculul PPC-urilor multilaterale tranzitive

Calculul parităților multilaterale tranzitive se efectuează fie la nivelul pozițiilor de bază, fie la orice nivel agregat utilizând procedura EKS, bazată pe o matrice completă de parități de tip Fisher între fiecare pereche de țări participante după formula:

Image

unde tEKSs reprezintă paritatea EKS între țara s și țara t;

tFs reprezintă paritatea de tip Fisher între țara s și țara t;

z reprezintă numărul de țări participante.

8.   TRANSMITEREA

8.1.   Comisia (Eurostat) va pune la dispoziția statelor membre modelele pentru transmiterea electronică a informațiilor de bază necesare calculării PPC-urilor.

8.2.   Statele membre vor transmite Comisiei (Eurostat) informațiile de bază în conformitate cu aceste modele.

9.   PUBLICAREA

În plus față de dispozițiile articolului 9 alineatul (2), după consultarea statelor membre, Comisia (Eurostat) poate publica rezultatele la un nivel mai detaliat.

10.   RECTIFICĂRI

10.1.   În cazul în care descoperă o eroare, un stat membru va comunica Comisiei (Eurostat) imediat, și din proprie inițiativă, informațiile de bază corecte. În plus, acesta va informa Comisia (Eurostat) de orice eventuală aplicare eronată a procedurii de calcul.

10.2.   După constatarea erorii, comisă fie de un stat membru, fie de Comisie (Eurostat), aceasta din urmă informează statele membre cu privire la aceasta și recalculează PPC-urile în termen de o lună.

10.3.   Dacă erorile constatate conduc la o modificare de cel puțin 0,5 puncte procentuale la nivelul PIB-ului pe cap de locuitor în PPC-uri pentru orice stat membru, Comisia (Eurostat) va publica în cel mai scurt timp cifrele rectificate, exceptând cazul în care aceste erori au fost descoperite la mai mult de trei luni de la publicarea rezultatelor.

10.4.   În cazul în care s-a comis o eroare, organul competent va lua măsurile necesare pentru prevenirea unor probleme similare pe viitor.

10.5.   Revizuirile privind ponderea cheltuielilor din PIB sau privind estimările populației, efectuate după 33 de luni de la încheierea anului de referință, nu vor necesita rectificarea rezultatelor PPC-urilor.


(1)  Această pondere corespunde nivelului minim de agregate disponibile din conturile naționale. În cazul în care informațiile solicitate nu sunt disponibile, statul membru poate oferi o estimare cât mai exactă pentru pozițiile lipsă.

(2)  Abordarea cantitativă a stocului de locuințe, astfel cum este descrisă în manualul metodologic, poate fi utilizată în locul metodei de stabilire a prețurilor în cazul în care chiriile efective nu sunt cunoscute sau statisticile sunt irelevante, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1722/2005.

(3)  Frecvența minimă se referă la furnizarea de date pentru un anumit grup de produse, în funcție de ciclul continuu al anchetelor.


ANEXA II

Poziții de bază, astfel cum au fost definite la articolul 3 litera (e)

PB Nr.

Descriere

CHELTUIELI DE CONSUM INDIVIDUAL ALE GOSPODĂRIILOR

PRODUSE ALIMENTARE ȘI BĂUTURI NEALCOOLICE

 

Produse alimentare

 

Pâine și cereale [COICOP 01.1.1]

1

Orez

2

Făină și alte cereale, alte produse cerealiere

3

Pâine

4

Alte produse de panificație

5

Paste făinoase

 

Carne [COICOP 01.1.2]

6

Carne de vită și mânzat

7

Carne de porc

8

Carne de miel, oaie și capră

9

Carne de pasăre

10

Alte tipuri de carne și organe comestibile

11

Delicatese și alte preparate din carne

 

Pește și fructe de mare [COICOP 01.1.3]

12

Pește și fructe de mare proaspete, refrigerate sau congelate

13

Conserve și preparate din pește și fructe de mare

 

Lapte, brânză și ouă [COICOP 01.1.4]

14

Lapte proaspăt

15

Lapte conservat și alte produse lactate

16

Brânză

17

Ouă și produse pe bază de ouă

 

Uleiuri și grăsimi [COICOP 01.1.5]

18

Unt

19

Margarină

20

Alte uleiuri și grăsimi alimentare

 

Fructe [COICOP 01.1.6]

21

Fructe proaspete sau refrigerate

22

Fructe congelate, conserve de fructe și produse pe bază de fructe

 

Legume [COICOP 01.1.7]

23

Legume proaspete sau congelate, cu excepția cartofilor

24

Cartofi proaspeți sau refrigerați

25

Legume congelate, conserve de legume și produse pe bază de legume

 

Zahăr, gem, dulceață, miere, ciocolată și produse de cofetărie [COICOP 01.1.8]

26

Zahăr

27

Gemuri, dulcețuri și miere

28

Produse de cofetărie, ciocolată și alte preparate pe bază de cacao

29

Gheață alimentară, înghețată și șerbet

 

Produse alimentare n.c.a. [COICOP 01.1.9]

30

Produse alimentare n.c.a.

 

Băuturi nealcoolice

 

Cafea, ceai și cacao [COICOP 01.2.1]

31

Cafea, ceai și cacao

 

Ape minerale, băuturi răcoritoare, sucuri de fructe și de legume [COICOP 01.2.2]

32

Ape minerale

33

Băuturi răcoritoare și concentrate

34

Sucuri de fructe și de legume

BĂUTURI ALCOOLICE, TUTUN ȘI NARCOTICE

 

Băuturi alcoolice

 

Băuturi spirtoase [COICOP 02.1.1]

35

Băuturi spirtoase

 

Vin [COICOP 02.1.2]

36

Vin

 

Bere [COICOP 02.1.3]

37

Bere

 

Tutun

 

Tutun [COICOP 02.2.0]

38

Tutun

 

Narcotice

 

Narcotice [COICOP 02.3.0]

39

Narcotice

ÎMBRĂCĂMINTE ȘI ÎNCĂLȚĂMINTE

 

Îmbrăcăminte

 

Materiale pentru confecții [COICOP 03.1.1]

40

Materiale pentru confecții

 

Haine [COICOP 03.1.2]

41

Haine bărbătești

42

Haine de damă

43

Haine pentru copii și sugari

 

Alte articole și accesorii de îmbrăcăminte [COICOP 03.1.3]

44

Alte articole și accesorii de îmbrăcăminte

 

Curățarea, repararea și închirierea articolelor de îmbrăcăminte [COICOP 03.1.4]

45

Curățarea, repararea și închirierea articolelor de îmbrăcăminte

 

Încălțăminte

 

Pantofi și alte tipuri de încălțăminte [COICOP 03.2.1]

46

Încălțăminte pentru bărbați

47

Încălțăminte pentru femei

48

Încălțăminte pentru copii și sugari

 

Repararea și închirierea articolelor de încălțăminte [COICOP 03.2.2]

49

Repararea și închirierea articolelor de încălțăminte

LOCUINȚĂ, APĂ, ELECTRICITATE, GAZ ȘI ALȚI COMBUSTIBILI

 

Chirii efective pentru locuință

 

Chirii efective pentru locuință [COICOP 04.1.1 și 04.1.2]

50

Chirii efective pentru locuință

 

Chirii imputate pentru locuință

 

Chirii imputate pentru locuință [COICOP 04.2.1 și 04.2.2]

51

Chirii imputate pentru locuință

 

Întreținerea și repararea locuinței

 

Materiale pentru întreținerea și repararea locuinței [COICOP 04.3.1]

52

Materiale pentru întreținerea și repararea locuinței

 

Servicii pentru întreținerea și repararea locuinței [COICOP 04.3.2]

53

Servicii pentru întreținerea și repararea locuinței

 

Alimentarea cu apă și alte servicii aferente locuinței

 

Alimentarea cu apă [COICOP 04.4.1]

54

Alimentarea cu apă

 

Alte servicii aferente locuinței [COICOP 04.4.2, 04.4.3 și 04.4.4]

55

Alte servicii aferente locuinței

 

Electricitate, gaz și alți combustibili

 

Electricitate [COICOP 04.5.1]

56

Electricitate

 

Gaz [COICOP 04.5.2]

57

Gaz

 

Combustibili lichizi [COICOP 04.5.3]

58

Combustibili lichizi

 

Combustibili solizi [COICOP 04.5.4]

59

Combustibili solizi

 

Energie termică [COICOP 04.5.5]

60

Energie termică

MOBILIER, ECHIPAMENTE MENAJERE ȘI ÎNTREȚINEREA CURENTĂ A LOCUINȚEI

 

Mobilă, articole de mobilier, covoare și alte acoperitoare de podele

 

Mobilă și articole de mobilier [COICOP 05.1.1]

61

Mobilă de bucătărie

62

Mobilă de dormitor

63

Mobilă de cameră de zi și de sufragerie

64

Alte mobile și articole de mobilier

 

Covoare și alte acoperitoare de podele [COICOP 05.1.2]

65

Covoare și alte acoperitoare de podele

 

Repararea mobilei, a articolelor de mobilier și a acoperitoarelor de podele [COICOP 05.1.3]

66

Repararea mobilei, a articolelor de mobilier și a acoperitoarelor de podele

 

Articole de menaj din material textil

 

Articole de menaj din material textil [COICOP 05.2.0]

67

Articole de menaj din material textil

 

Aparate de uz casnic

 

Aparate de uz casnic mari, electrice sau nu [COICOP 05.3.1]

68

Aparate de uz casnic mari, electrice sau nu

 

Aparate de uz casnic mici, electrice [COICOP 05.3.2]

69

Aparate de uz casnic mici, electrice

 

Repararea aparatelor de uz casnic [COICOP 05.3.3]

70

Repararea aparatelor de uz casnic

 

Sticlărie, veselă și ustensile de menaj

 

Sticlărie, veselă și ustensile de menaj [COICOP 05.4.0]

71

Sticlărie, veselă și ustensile de menaj

 

Unelte pentru casă și grădină

 

Unelte și echipamente de dimensiuni mari [COICOP 05.5.1]

72

Unelte și echipamente de dimensiuni mari

 

Unelte de dimensiuni mici și accesorii diverse [COICOP 05.5.2]

73

Unelte de dimensiuni mici și accesorii diverse

 

Bunuri și servicii pentru întreținerea curentă a locuinței

 

Articole de menaj de folosință limitată [COICOP 05.6.1]

74

Articole de menaj de folosință limitată

 

Servicii domestice și alte servicii pentru locuință [COICOP 05.6.2]

75

Servicii domestice

76

Alte servicii pentru locuință

SĂNĂTATE

 

Produse, aparate și echipamente medicale

 

Produse farmaceutice [COICOIP 06.1.1]

77

Produse farmaceutice

 

Alte produse medicale [COICOP 06.1.2]

78

Alte produse medicale

 

Aparate și echipamente terapeutice [COICOP 06.1.3]

79

Aparate și echipamente terapeutice

 

Servicii medicale ambulatorii

 

Servicii medicale [COICOP 06.2.1]

80

Servicii medicale

 

Servicii stomatologice [COICOP 06.2.2]

81

Servicii stomatologice

 

Servicii paramedicale [COICOP 06.2.3]

82

Servicii paramedicale

 

Servicii spitalicești

 

Servicii spitalicești [COICOP 06.3.0]

83

Servicii spitalicești

TRANSPORT

 

Achiziționarea de vehicule

 

Automobile [COICOP 07.1.1]

84

Automobile cu motor diesel

85

Automobile cu motor pe benzină cu o capacitate cilindrică mai mică de 1 200 cm3

86

Automobile cu motor pe benzină cu o capacitate cilindrică între 1 200 cm3 și 1 699 cm3

87

Automobile cu motor pe benzină cu o capacitate cilindrică între 1 700 cm3 și 2 999 cm3

88

Automobile cu motor pe benzină cu o capacitate cilindrică mai mare sau egală cu 3 000 cm3

 

Motociclete [COICOP 07.1.2]

89

Motociclete

 

Biciclete [COICOP 07.1.3]

90

Biciclete

 

Vehicule cu tracțiune animală [COICOP 07.1.4]

91

Vehicule cu tracțiune animală

 

Utilizarea vehiculelor personale

 

Piese de schimb și accesorii pentru vehiculele personale [COICOP 07.2.1]

92

Piese de schimb și accesorii pentru vehiculele personale

 

Carburanți și lubrifianți pentru vehiculele personale [COICOP 07.2.2]

93

Carburanți și lubrifianți pentru vehiculele personale

 

Întreținerea și repararea vehiculelor personale [COICOP 07.2.3]

94

Întreținerea și repararea vehiculelor personale

 

Alte servicii pentru vehiculele personale [COICOP 07.2.4]

95

Alte servicii pentru vehiculele personale

 

Servicii de transport

 

Transport feroviar de călători [COICOP 07.3.1]

96

Transport feroviar de călători

 

Transport rutier de călători [COICOP 07.3.2]

97

Transport rutier de călători

 

Transport aerian de călători [COICOP 07.3.3]

98

Transport aerian de călători

 

Transport de călători pe mare și pe căile navigabile interioare [COICOP 07.3.4]

99

Transport de călători pe mare și pe căile navigabile interioare

 

Transport de călători combinat [COICOP 07.3.5]

100

Transport de călători combinat

 

Alte servicii de transport contra cost [COICOP 07.3.6]

101

Alte servicii de transport contra cost

 

COMUNICAȚII

 

Servicii poștale

 

Servicii poștale [COICOP 08.1.0]

102

Servicii poștale

 

Echipamente de telefon și telefax

 

Echipamente de telefon și telefax [COICOP 08.2.0]

103

Echipamente de telefon și telefax

 

Servicii de telefon și telefax

 

Servicii de telefon și telefax [COICOP 08.3.0]

104

Servicii de telefon și telefax

RECREERE ȘI CULTURĂ

 

Echipamente audiovizuale, fotografice și informatice

 

Aparate de recepție, înregistrare și reproducere a sunetului și a imaginii [COICOP 09.1.1]

105

Aparate de recepție, înregistrare și reproducere a sunetului și a imaginii

 

Echipamente fotografice și cinematografice și instrumente optice [COICOP 09.1.2]

106

Echipamente fotografice și cinematografice și instrumente optice

 

Echipamente informatice [COICOP 09.1.3]

107

Echipamente informatice

 

Suporturi de înregistrare [COICOP 09.1.4]

108

Suporturi de înregistrare preînregistrate

109

Suporturi de înregistrare neînregistrate

 

Repararea echipamentelor audiovizuale, fotografice și informatice [COICOP 09.1.5]

110

Repararea echipamentelor audiovizuale, fotografice și informatice

 

Alte bunuri de folosință îndelungată importante pentru recreere și cultură

 

Bunuri de folosință îndelungată pentru activități recreative în exterior [COICOP 09.2.1]

111

Bunuri de folosință îndelungată pentru activități recreative în exterior

 

Instrumente muzicale și bunuri de folosință îndelungată pentru activități recreative în interior [COICOP 09.2.2]

112

Instrumente muzicale și bunuri de folosință îndelungată importante pentru activități recreative în interior

 

Întreținerea și repararea altor bunuri de folosință îndelungată importante pentru activități recreative și culturale [COICOP 09.2.3]

113

Întreținerea și repararea altor bunuri de folosință îndelungată importante pentru activități recreative și culturale

 

Alte articole și echipamente pentru activități recreative, grădini și animale de companie

 

Jocuri, jucării și hobby-uri [COICOP 09.3.1]

114

Jocuri, jucării și hobby-uri

 

Echipamente de sport, de camping și de recreere în aer liber [COICOP 09.3.2]

115

Echipamente de sport, de camping și de recreere în aer liber

 

Grădini, plante și flori [COICOP 09.3.3]

116

Grădini, plante și flori

 

Animale de companie și produse conexe [COICOP 09.3.4]

117

Animale de companie și produse conexe

 

Servicii veterinare și alte servicii pentru animalele de companie [COICOP 09.3.5]

118

Servicii veterinare și alte servicii pentru animalele de companie

 

Servicii recreative și culturale

 

Servicii recreative și sportive [COICOP 09.4.1]

119

Servicii recreative și sportive

 

Servicii culturale [COICOP 09.4.2]

120

Servicii fotografice

121

Alte servicii culturale

 

Jocuri de noroc [COICOP 09.4.3]

122

Jocuri de noroc

 

Ziare, cărți și papetărie

 

Cărți [COICOP 09.5.1]

123

Cărți

 

Cotidiene și periodice [COICOP 09.5.2]

124

Cotidiene și periodice

 

Diverse imprimate, articole de papetărie și de desen [COICOP 09.5.3 și 09.5.4]

125

Diverse imprimate, articole de papetărie și de desen

 

Pachete de servicii pentru vacanță

 

Pachete de servicii pentru vacanță [COICOP 09.6.0]

126

Pachete de servicii pentru vacanță

ÎNVĂȚĂMÂNT

 

Învățământ preșcolar și primar

 

Învățământ preșcolar și primar [COICOP 10.1.0]

127

Învățământ preșcolar și primar

 

Învățământ gimnazial și liceal

 

Învățământ gimnazial și liceal [COICOP 10.2.0]

128

Învățământ gimnazial și liceal

 

Învățământ postliceal neuniversitar

 

Învățământ postliceal neuniversitar [COICOP 10.3.0]

129

Învățământ postliceal neuniversitar

 

Învățământ superior

 

Învățământ superior [COICOP 10.4.0]

130

Învățământ superior

 

Învățământ neîncadrat în nici un nivel de studii

 

Învățământ neîncadrat în nici un nivel de studii [COICOP 10.5.0]

131

Învățământ neîncadrat în nici un nivel de studii

RESTAURANTE ȘI HOTELURI

 

Servicii de alimentație publică

 

Restaurante, cafenele și alte localuri similare [COICOP 11.1.1]

132

Servicii de restaurant indiferent de tipul de local

133

Baruri, cafenele, saloane de ceai și alte localuri publice

 

Cantine [COICOP 11.1.2]

134

Cantine

 

Servicii de cazare

 

Servicii de cazare [COICOP 11.2.0]

135

Servicii de cazare

BUNURI ȘI SERVICII DIVERSE

 

Îngrijire personală

 

Saloane de coafură și de estetică corporală [COICOP 12.1.1]

136

Saloane de coafură și de estetică corporală

 

Aparate electrice pentru îngrijirea personală [COICOP 12.1.2]

137

Aparate electrice pentru îngrijirea personală

 

Alte aparate, articole și produse pentru îngrijirea personală [COICOP 12.1.3]

138

Alte aparate, articole și produse pentru îngrijirea personală

 

Prostituție

 

Prostituție [COICOP 12.2.0]

139

Prostituție

 

Efecte personale n.c.a.

 

Bijuterii și ceasuri [COICOP 12.3.1]

140

Bijuterii și ceasuri

 

Alte efecte personale [COICOP 12.3.2]

141

Alte efecte personale

 

Protecție socială

 

Protecție socială [COICOP 12.4.0]

142

Protecție socială

 

Asigurări

 

Asigurări [COICOP 12.5.1, 12.5.2, 12.5.3, 12.5.4 și 12.5.5]

143

Asigurări

 

Servicii financiare n.c.a.

 

SIFIM [COICOP 12.6.1]

144

SIFIM

 

Alte servicii financiare n.c.a. [COICOP 12.6.2]

145

Alte servicii financiare n.c.a.

 

Alte servicii n.c.a.

 

Alte servicii n.c.a. [COICOP 12.7.0]

146

Alte servicii n.c.a.

SOLDUL CHELTUIELILOR REZIDENȚILOR ÎN STRĂINĂTATE ȘI AL CHELTUIELILOR NEREZIDENȚILOR PE TERITORIUL ECONOMIC

 

Consumul final al gospodăriilor rezidente în restul lumii

 

Consumul final al gospodăriilor rezidente în restul lumii

147

Consumul final al gospodăriilor rezidente în restul lumii

 

Consumul final al gospodăriilor nerezidente pe teritoriul economic

 

Consumul final al gospodăriilor nerezidente pe teritoriul economic

148

Consumul final al gospodăriilor nerezidente pe teritoriul economic

CHELTUIELI DE CONSUM INDIVIDUAL ALE INSTITUȚIILOR FĂRĂ SCOP LUCRATIV ÎN SERVICIUL GOSPODĂRIILOR POPULAȚIEI

LOCUINȚĂ

 

Locuință

 

Locuință [COPNI 01.0.0]

149

Locuință

SĂNĂTATE

 

Sănătate

 

Sănătate [COPNI 02.1.1-02.6.0]

150

Sănătate

RECREERE ȘI CULTURĂ

 

Recreere și cultură

 

Recreere și cultură [COPNI 03.1.0 și 03.2.0]

151

Recreere și cultură

ÎNVĂȚĂMÂNT

 

Învățământ

 

Învățământ [COPNI 04.1.0-04.7.0]

152

Învățământ

PROTECȚIE SOCIALĂ

 

Protecție socială

 

Protecție socială [COPNI 05.1.0 și 05.2.0]

153

Protecție socială

ALTE SERVICII

 

Alte servicii

 

Alte servicii [COPNI 06.0.0-09.2.0]

154

Alte servicii

CHELTUIELI DE CONSUM INDIVIDUAL ALE ADMINISTRAȚIILOR PUBLICE

LOCUINȚĂ

 

Locuință

 

Locuință

155

Locuință

SĂNĂTATE

 

Prestații și rambursări

 

Produse, aparate și echipament medical

156

Produse farmaceutice

157

Alte produse medicale

158

Aparate și echipamente terapeutice

 

Servicii de sănătate

159

Servicii medicale ambulatorii

160

Servicii stomatologice ambulatorii

161

Servicii paramedicale ambulatorii

162

Servicii spitalicești

 

Prestarea serviciilor de sănătate

 

Remunerarea angajaților

163

Medici

164

Asistenți medicali și alt personal medical

165

Personal nemedical

 

Consum intermediar

166

Produse farmaceutice

167

Alte bunuri medicale

168

Aparate și echipamente terapeutice

169

Consum intermediar n.c.a.

 

Excedent brut de exploatare

170

Excedent brut de exploatare

 

Taxe nete pe producție

171

Taxe nete pe producție

 

Încasări din vânzări

172

Încasări din vânzări

RECREERE ȘI CULTURĂ

 

Recreere și cultură

 

Recreere și cultură

173

Recreere și cultură

ÎNVĂȚĂMÂNT

 

Prestații și rambursări în domeniul învățământului

 

Prestații și rambursări în domeniul învățământului

174

Prestații și rambursări în domeniul învățământului

 

Prestarea serviciilor de învățământ

 

Remunerarea angajaților

175

Învățământ preșcolar și primar

176

Învățământ secundar

177

Învățământ postliceal neuniversitar

178

Învățământ superior

 

Consum intermediar

179

Consum intermediar

 

Excedent brut de exploatare

180

Excedent brut de exploatare

 

Taxe nete pe producție

181

Taxe nete pe producție

 

Încasări din vânzări

182

Încasări din vânzări

PROTECȚIE SOCIALĂ

 

Protecție socială

 

Protecție socială

183

Protecție socială

CHELTUIELI DE CONSUM COLECTIV ALE ADMINISTRAȚIILOR PUBLICE

SERVICII COLECTIVE

 

Servicii colective

 

Remunerarea angajaților

184

Remunerarea angajaților (servicii colective aferente apărării)

185

Remunerarea angajaților (servicii colective, altele decât apărarea)

 

Consum intermediar

186

Consum intermediar (servicii colective aferente apărării)

187

Consum intermediar (servicii colective, altele decât apărarea)

 

Excedent brut de exploatare

188

Excedent brut de exploatare

 

Taxe nete pe producție

189

Taxe nete pe producție

 

Încasări din vânzări

190

Încasări din vânzări

CHELTUIELI CU FORMAREA BRUTĂ DE CAPITAL FIX

MAȘINI ȘI ECHIPAMENTE

 

Produse și echipamente metalurgice

 

Produse metalice transformate, cu excepția mașinilor și echipamentelor [CPA 28.11-28.75]

191

Produse metalice transformate, cu excepția mașinilor și echipamentelor

 

Mașini de uz general [CPA 29.11-29.24]

192

Motoare și turbine, pompe și compresoare

193

Alte mașini de uz general

 

Mașini de uz special [CPA 29.31-29.72]

194

Mașini agricole și forestiere

195

Mașini-unelte

196

Mașini pentru metalurgie, industria extractivă și construcții

197

Mașini pentru industria agroalimentară

198

Mașini pentru industria textilă

199

Alte mașini de uz special

 

Echipamente electrice și optice [CPA 30.01-33.50]

200

Echipamente de birou

201

Calculatoare și alte echipamente informatice

202

Mașini și aparate electrice

203

Echipamente radio-TV și de comunicații

204

Instrumente medicale, de precizie, de optică și de ceasornicărie

 

Alte bunuri fabricate n.c.a. [CPA 36.11-36.63]

205

Alte bunuri fabricate n.c.a.

 

Echipamente pentru transport

 

Echipamente pentru transport rutier [CPA 34.10-34.30 și 35.41-35.50]

206

Autovehicule, remorci și semi-remorci

207

Alte echipamente pentru transport rutier

 

Alte echipamente pentru transport [CPA 35.11-35.30]

208

Produse ale construcției navale

209

Locomotive și material rulant

210

Aeronave, elicoptere și alte echipamente aeronautice

CONSTRUCȚII

 

Clădiri rezidențiale

 

Case individuale [CPA divizia 45]

211

Case individuale

 

Blocuri de locuințe [CPA divizia 45]

212

Blocuri de locuințe

 

Clădiri nerezidențiale

 

Clădiri agricole [CPA divizia 45]

213

Clădiri agricole

 

Clădiri industriale și depozite [CPA divizia 45]

214

Clădiri industriale și depozite

 

Clădiri comerciale [CPA divizia 45]

215

Clădiri comerciale

 

Alte clădiri nerezidențiale [CPA divizia 45]

216

Alte clădiri nerezidențiale

 

Lucrări de construcții civile

 

Infrastructuri de transport [CPA divizia 45]

217

Infrastructuri de transport

 

Conducte, linii de comunicații și linii electrice [CPA divizia 45]

218

Conducte, linii de comunicații și linii electrice

 

Alte lucrări de construcții civile [CPA divizia 45]

219

Alte lucrări de construcții civile

ALTE PRODUSE

 

Alte produse

 

Produse agricole, silvice, piscicole și de acvacultură [CPA diviziile 01, 02 și 05]

220

Produse agricole, silvice, piscicole și de acvacultură

 

Software [CPA 72.20]

221

Software

 

Alte produse n.c.a. [CPA n.c.a.]

222

Alte produse n.c.a.

VARIAȚIA STOCURILOR ȘI ACHIZIȚII MINUS CEDĂRI DE OBIECTE DE VALOARE

VARIAȚIA STOCURILOR

 

Variația stocurilor

 

Variația stocurilor

223

Variația stocurilor

ACHIZIȚII MINUS CEDĂRI DE OBIECTE DE VALOARE

 

Achiziții minus cedări de obiecte de valoare

 

Achiziții minus cedări de obiecte de valoare

224

Achiziții minus cedări de obiecte de valoare

BALANȚĂ COMERCIALĂ

EXPORTURI DE BUNURI ȘI SERVICII

 

Exporturi de bunuri

 

Exporturi de bunuri către UE și către instituțiile UE

225

Exporturi de bunuri către statele membre ale UE

226

Exporturi de bunuri către instituțiile UE

 

Exporturi de bunuri către țări terțe și către organizații internaționale

227

Exporturi de bunuri către țări terțe și către organizații internaționale

 

Exporturi de servicii

 

Exporturi de servicii către UE și către instituțiile UE

228

Exporturi de servicii către statele membre ale UE

229

Exporturi de servicii către instituțiile UE

 

Exporturi de servicii către țări terțe și către organizații internaționale

230

Exporturi de servicii către țări terțe și către organizații internaționale

IMPORTURI DE BUNURI ȘI SERVICII

 

Importuri de bunuri

 

Importuri de bunuri din UE și de la instituțiile UE

231

Importuri de bunuri din statele membre ale UE

232

Importuri de bunuri de la instituțiile UE

 

Importuri de bunuri din țări terțe și de la organizații internaționale

233

Importuri de bunuri din țări terțe și de la organizații internaționale

 

Importuri de servicii

 

Importuri de servicii din UE și de la instituțiile UE

234

Importuri de servicii din statele membre ale UE

235

Importuri de servicii de la instituțiile UE

 

Importuri de servicii din țări terțe și de la organizații internaționale

236

Importuri de servicii din țări terțe și de la organizații internaționale


Top