Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003R1215

    Regulamentul (CE) nr. 1215/2003 al Comisiei din 7 iulie 2003 de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 344/91 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1186/90 al Consiliului privind extinderea domeniului de aplicare a grilei comunitare de clasificare a carcaselor de bovine adulte

    JO L 169, 8.7.2003, p. 32–36 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2008; abrogare implicită prin 32008R1249

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1215/oj

    03/Volumul 48

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    26


    32003R1215


    L 169/32

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    REGULAMENTUL (CE) NR. 1215/2003 AL COMISIEI

    din 7 iulie 2003

    de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 344/91 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1186/90 al Consiliului privind extinderea domeniului de aplicare a grilei comunitare de clasificare a carcaselor de bovine adulte

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Regulamentul (CEE) nr. 1186/90 al Consiliului din 7 mai 1990 privind extinderea domeniului de aplicare a grilei comunitare de clasificare a carcaselor de bovine adulte (1), astfel cum a fost modificat prin Actul de aderare a Austriei, a Finlandei și a Suediei, în special articolul 2,

    întrucât:

    (1)

    Articolele 1 și 3 din Regulamentul (CEE) nr. 344/91 al Comisiei (2), astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1993/95 (3), stabilesc normele de aplicare, de identificare și verificare pentru clasificarea carcaselor de bovine adulte.

    (2)

    Pentru autorizarea metodelor alternative de evaluare vizuală directă a conformației și a stratului de grăsime, pot fi introduse tehnici de clasificare automatizată în cazul în care acestea se bazează pe metode fiabile din punct de vedere statistic. Autorizarea tehnicilor de clasificare automatizată trebuie condiționată de respectarea anumitor condiții și cerințe, precum și a unei toleranțe maxime de eroare statistică în clasificare, care trebuie precizată.

    (3)

    Unitățile care aplică tehnici de clasificare automatizată pentru stabilirea clasei de conformație și a stratului de grăsime garantează identificarea categoriei carcasei în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (CEE) nr. 1208/81 al Consiliului din 28 aprilie 1981 de stabilire a unei grile comunitare de clasificare a carcaselor de bovine adulte (4), astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CEE) nr. 1026/91 (5). Pentru identificarea categoriei, este necesar ca unitățile în cauză să utilizeze sistemul prevăzut la titlul I din Regulamentul (CE) nr. 1760/2000 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 iulie 2000 de stabilire a unui sistem de identificare și înregistrare a bovinelor și privind etichetarea cărnii de vită și mânzat și a produselor din carne de vită și mânzat (6).

    (4)

    În cazul în care, din motive tehnice, tehnicile de clasificare automatizată nu permit clasificarea carcaselor, trebuie permisă o anumită flexibilitate în măsura în care, în aceste cazuri, clasificarea și identificarea carcaselor respective trebuie realizate înainte de sfârșitul operațiunilor zilnice de sacrificare.

    (5)

    Trebuie prevăzută posibilitatea de modificare, după acordarea unei licențe, a specificațiilor tehnice ale tehnicilor de clasificare automatizată, pentru îmbunătățirea preciziei. Cu toate acestea, aceste modificări presupun aprobarea prealabilă a autorităților competente, care trebuie să garanteze că aceste modificări vor duce la ridicarea nivelului de precizie.

    (6)

    Este necesar să se prevadă controale periodice la fața locului în vederea verificării preciziei tehnicilor de clasificare automatizată pe anumite aspecte specifice. În special, trebuie să crească frecvența acestor controale în perioada inițială de douăsprezece luni următoare acordării unei licențe.

    (7)

    Regulamentul (CEE) nr. 344/91 trebuie modificat în consecință.

    (8)

    Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt în conformitate cu avizul Comitetului de gestionare a cărnii de vită și mânzat,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Regulamentul (CEE) nr. 344/91 se modifică după cum urmează.

    1.

    Articolul 1 se modifică după cum urmează:

    (a)

    alineatul (2) se modifică după cum urmează:

    (i)

    a doua liniuță se înlocuiește cu următorul text:

    „—

    pe lângă cerințele menționate la alineatul (1), acestea trebuie să indice numărul de aprobare al abatorului, numărul de identificare sau de sacrificare al animalului, data sacrificării, greutatea carcasei și să precizeze, după caz, dacă clasificarea a fost realizată în conformitate cu tehnicile de clasificare automatizată;”

    (ii)

    se adaugă următorul paragraf:

    „În cazul în care clasificarea se realizează utilizând tehnici de clasificare automatizată, utilizarea etichetelor este obligatorie.”;

    (b)

    la alineatul (2a), se adaugă următorul paragraf:

    „În cazul în care tehnicile de clasificare automatizată nu permit clasificarea carcaselor, clasificarea și identificarea acestor carcase trebuie să aibă loc înainte de sfârșitul operațiunilor zilnice de sacrificare.”

    2.

    Articolul 3 se modifică după cum urmează:

    (a)

    se inserează următoarele alineate:

    „(1a)   statele membre pot acorda o licență de autorizare a aplicării tehnicilor de clasificare automatizată pe o parte sau pe întreg teritoriul lor. Autorizarea este condiționată de respectarea condițiilor și cerințelor minime necesare pentru un test de omologare prevăzut la anexa I. Cu cel puțin două luni înainte de începerea testului de omologare, statele membre furnizează Comisiei informațiile prevăzute la anexa II partea A. Statele membre desemnează un organism independent care analizează rezultatele testului de omologare. În cele două luni următoare încheierii testului de omologare, statele membre furnizează Comisiei informațiile prevăzute la anexa II partea B.

    În cazul acordării unei licențe care autorizează tehnicile de clasificare automatizată pe baza unui test de omologare în cursul căruia au fost utilizate mai multe prezentări de carcase, diferențele dintre aceste prezentări de carcase nu determină diferențe între rezultatele clasificării.

    După informarea Comisiei, statele membre pot acorda o licență de autorizare a aplicării tehnicilor de clasificare automatizată pe o parte sau pe întreg teritoriul lor fără organizarea testului de omologare, cu condiția ca această licență să fi fost deja acordată pentru aceleași tehnici de clasificare automatizată care urmează a fi aplicate într-o altă parte a statului membru în cauză sau într-un alt stat membru pe baza unui test de omologare realizat pe un eșantion de carcase pe care îl consideră la fel de reprezentativ în ceea ce privește categoria, clasele de conformație și stratul de grăsime al bovinelor adulte sacrificate în statul membru respectiv sau într-o parte a acestui stat membru.

    Clasificarea în funcție de tehnicile de clasificare automatizată este valabilă numai dacă modul de prezentare a carcasei este identic cu cel utilizat pe perioada testului de omologare.

    (1b)   Unitățile care realizează clasificarea în funcție de tehnicile de clasificare automatizată:

    identifică categoria carcasei; utilizează în acest scop sistemul de identificare și de înregistrare a bovinelor prevăzut la titlul I din Regulamentul (CE) nr. 1760/2000;

    păstrează rapoarte zilnice de control privind aplicarea tehnicilor de clasificare automatizată, în special privind orice deficiențe constatate și măsurile luate, dacă este necesar.

    (1c)   Specificațiile tehnice ale tehnicilor de clasificare automatizată pentru care a fost acordată o licență pot fi modificate numai cu acordul autorităților competente din statul membru în cauză și sub rezerva dovedirii faptului că aceste modificări duc la un nivel de precizie superior celui obținut la testul de omologare.

    Statele membre informează Comisia cu privire la modificările pentru care și-au dat acordul.”;

    (b)

    alineatul (2) se modifică după cum urmează:

    (a)

    al treilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „În toate unitățile autorizate care realizează clasificarea în funcție de tehnicile de clasificare automatizată, trebuie efectuate cel puțin șase controale la fiecare trei luni în primele douăsprezece luni următoare acordării licenței prevăzute la alineatul (1a). În continuare, trebuie să aibă loc cel puțin două controale la fiecare trei luni în toate unitățile autorizate care realizează clasificarea în funcție de tehnicile de clasificare automatizată. Fiecare control trebuie să vizeze cel puțin 40 carcase selecționate în mod aleatoriu. Controalele urmăresc în special să verifice:

    categoria carcasei;

    precizia tehnicilor de clasificare automatizată prin utilizarea sistemului de puncte și limite prevăzute la anexa I punctul 3;

    modul de prezentare a carcasei;

    calibrarea zilnică și orice alt aspect tehnic al tehnicilor de clasificare automatizată care sunt relevante pentru a garanta că precizia obținută prin aplicarea tehnicilor de clasificare automatizată este cel puțin la fel de bună ca și cea obținută la testul de omologare;

    rapoartele zilnice de control prevăzute la alineatul (1b).

    În cazul în care organismul responsabil de controale este același cu cel responsabil de clasificarea și identificarea carcaselor sau dacă nu se află sub autoritatea unui organism public, controalele prevăzute la al doilea și al treilea paragraf trebuie realizate sub supravegherea fizică a unui organism public în aceleași condiții și cel puțin o dată pe an. Organismul public este informat periodic asupra concluziilor la care ajunge organismul responsabil cu controalele.”;

    (b)

    la al patrulea paragraf, litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

    „(b)

    licențele prevăzute la alineatele (1) și (1a) pot fi revocate.”

    3.

    Anexele I și II la prezentul regulament se adaugă ca anexele I și II.

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 7 iulie 2003.

    Pentru Comisie

    Franz FISCHLER

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 119, 11.5.1990, p. 32.

    (2)  JO L 41, 14.2.1991, p. 15.

    (3)  JO L 194, 17.8.1995, p. 7.

    (4)  JO L 123, 7.5.1981, p. 3.

    (5)  JO L 106, 26.4.1991, p. 2.

    (6)  JO L 204, 11.8.2000, p. 1.


    ANEXA I

    „ANEXA I

    Condiții și cerințe minime necesare pentru autorizarea tehnicilor de clasificare automatizată

    1.   Statul membru în cauză organizează un test de omologare încredințat unui juriu compus din cel puțin cinci experți autorizați pentru clasificarea carcaselor bovinelor adulte. Doi membri ai juriului sunt originari din statul membru care realizează testul. Ceilalți membri ai juriului provin fiecare dintr-un alt stat membru. Juriul trebuie să cuprindă un număr impar de membri. Serviciile Comisiei și experții din celelalte state membre pot participa la testul de omologare în calitate de observatori.

    Membrii juriului lucrează în mod independent și anonim.

    Statul membru în cauză desemnează un coordonator al testului de omologare care:

    nu face parte din juriu;

    are cunoștințe tehnice satisfăcătoare și un statut complet independent;

    monitorizează modul de lucru complet independent și anonim al membrilor juriului;

    culege rezultatele clasificării stabilite de membrii juriului și cele obținute cu ajutorul tehnicilor de clasificare automatizată;

    se asigură că nici un membru al juriului sau vreo altă parte interesată nu are acces la rezultatele obținute cu ajutorul tehnicilor de clasificare automatizată pe întreaga perioadă a testului de omologare;

    validează clasificarea fiecărei carcase și, eventual, decide, din motive obiective care urmează să fie specificate, respingerea carcaselor pe baza eșantionului utilizat pentru analiză.

    2.   În scopul testului de omologare:

    fiecare clasă de conformație și strat de grăsime trebuie subdivizat în trei clase secundare;

    este nevoie de un eșantion de cel puțin 600 de carcase validate;

    procentul maxim de refuz admis este de 5 % din carcasele considerate adecvate pentru clasificarea conform tehnicilor automatizate.

    3.   Pentru fiecare carcasă validată, media rezultatelor membrilor juriului se consideră corespunzătoare clasificării adecvate pentru carcasa respectivă.

    Pentru evaluarea performanței tehnicilor de clasificare automatizate, rezultatele obținute prin intermediul acestora trebuie comparate, pentru fiecare carcasă validată, cu media rezultatelor juriului. Gradul de precizie a clasificării obținute conform tehnicilor automatizate se stabilește cu ajutorul unui sistem de puncte atribuite după cum urmează:

     

    Conformație

    Strat de grăsime

    Nici o eroare

    10

    10

    Eroare de o unitate (surclasare sau subclasare cu o subpoziție)

    6

    9

    Eroare de două unități (surclasare sau subclasare cu două subpoziții)

    –9

    0

    Eroare de trei unități (surclasare sau subclasare cu trei subpoziții)

    –27

    –13

    Eroare de mai mult de trei unități (surclasare sau subclasare cu mai mult de trei subpoziții)

    –48

    –30

    Pentru a fi autorizate, tehnicile de clasificare automatizată trebuie să obțină cel puțin 60 % din numărul maxim de puncte necesar atât pentru clasa de conformație, cât și pentru clasa stratului de grăsime.

    De asemenea, clasificarea bazată pe tehnicile automatizate trebuie să se încadreze în următoarele limite:

     

    Conformație

    Strat de grăsime

    Distorsiune

    ± 0,30

    ± 0,60

    Panta liniei de regresie

    1 ± 0,15

    1 ± 0,30”


    ANEXA II

    „ANEXA II

    A.   Informații pe care trebuie să le furnizeze statele membre privind organizarea testului de omologare în scopul autorizării tehnicilor de clasificare automatizată

    datele realizării testului de certificare;

    o descriere detaliată a carcaselor bovinelor adulte clasificate în statul membru în cauză sau într-o parte a teritoriului acestuia;

    metodele statistice utilizate pentru definirea unui eșantion reprezentativ de carcase, în ceea ce privește categoria, clasele de conformație și stratul de grăsime al bovinelor adulte sacrificate în statul membru în cauză sau într-o parte a teritoriului acestuia;

    denumirea și adresa abatorului sau abatoarelor în care va avea loc testul de omologare, o explicație privind organizarea și modul de funcționare a liniei sau liniilor de transformare, inclusiv indicarea vitezei pe oră;

    modul de prezentare a carcasei care trebuie utilizat în timpul testului de omologare;

    o descriere a aparatului de clasificare automatizată și funcțiile sale tehnice, în special a sistemului său de securitate împotriva oricărui tip de manipulare;

    numele experților autorizați desemnați de statul membru în cauză, care participă la testul de omologare în calitate de membri ai juriului;

    numele coordonatorului testului de omologare și informațiile care atestă cunoștințele sale tehnice și independența sa totală;

    numele și adresa organismului independent desemnat de statul membru în cauză pentru analizarea rezultatelor testului de omologare.

    B.   Informații pe care trebuie să le furnizeze statele membre privind rezultatele testului de omologare în scopul autorizării tehnicilor de clasificare automatizată

    o copie a fișelor de clasificare completate și semnate de membrii juriului și de coordonator în timpul testului de omologare;

    o copie a rezultatelor clasificării obținute cu ajutorul tehnicilor de clasificare automatizată, semnată de coordonator în timpul testului de omologare;

    un raport al coordonatorului privind organizarea testului de omologare, ținând seama de condițiile și cerințele minime stabilite în anexa I;

    o analiză cantitativă a rezultatelor testului de omologare, realizată în conformitate cu o metodologie care trebuie convenită cu Comisia, care indică rezultatele clasificării fiecărui expert clasificator și cele obținute cu ajutorul tehnicilor de clasificare automatizată. Datele utilizate pentru analiză trebuie prezentate într-un format electronic care trebuie convenit cu Comisia;

    gradul de precizie a tehnicilor de clasificare automatizată stabilit în conformitate cu dispozițiile anexei I punctul 3.”


    Top