Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003R0809

Regulamentul (CE) nr. 809/2003 al Comisiei din 12 mai 2003 de stabilire a măsurilor tranzitorii în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele de prelucrare pentru materiile din categoria 3 și pentru gunoiul de grajd, folosite în instalațiile de compostareText cu relevanță pentru SEE.

JO L 117, 13.5.2003, p. 10–11 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/06/2008

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/809/oj

03/Volumul 81

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

3


32003R0809


L 117/10

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 809/2003 AL COMISIEI

din 12 mai 2003

de stabilire a măsurilor tranzitorii în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele de prelucrare pentru materiile din categoria 3 și pentru gunoiul de grajd, folosite în instalațiile de compostare

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 octombrie 2002 de stabilire a normelor sanitare privind subprodusele de origine animală care nu sunt destinate consumului uman (1), astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 808/2003 al Comisiei (2), în special articolul 32 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 prevede revizuirea completă a normelor comunitare referitoare la subprodusele de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, inclusiv introducerea unui număr de cerințe stricte. De asemenea, acesta prevede posibilitatea adoptării unor măsuri tranzitorii adecvate.

(2)

Ținând seama de caracterul strict al acestor cerințe, este necesar să se prevadă măsuri tranzitorii pentru statele membre, pentru a acorda industriei suficient timp să se adapteze. De asemenea, trebuie să se dezvolte în continuare metode alternative de colectare, transport, depozitare, manipulare, prelucrare și utilizare a subproduselor de origine animală, precum și metodele de eliminare a acestor subproduse.

(3)

În consecință, ca măsură temporară, ar trebui să se acorde statelor membre o derogare care să le permită să autorizeze operatorii să continue aplicarea normelor naționale referitoare la standardele de prelucrare pentru materiile din categoria 3 și pentru gunoiul de grajd, folosite în instalațiile de compostare.

(4)

Pentru a preveni riscurile pentru sănătatea animală și publică, trebuie să fie menținute de control adecvate pentru statele membre în perioada aplicării măsurilor tranzitorii.

(5)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Derogare privind prelucrarea materiilor din categoria 3 și a gunoiului de grajd în instalațiile de compostare

(1)   În temeiul articolului 32 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 și prin derogare de la capitolul II secțiunile A, C și D din anexa VI la regulamentul menționat anterior, statele membre pot continua, până la 31 decembrie 2004, să acorde autorizații individuale operatorilor unităților și instalațiilor, în conformitate cu normele naționale, pentru a aplica normele respective standardelor de prelucrare pentru materiile din categoria 3 sau pentru materiile din categoria 3 și pentru gunoiul de grajd, folosite în instalațiile de compostare, cu condiția ca normele naționale:

(a)

să garanteze reducerea globală a agenților patogeni;

(b)

să se aplice numai în aceleași unități și instalații în care se aplicau și la 1 noiembrie 2002 și

(c)

să îndeplinească cerințele menționate în capitolul II secțiunea B din anexa VI la Regulamentul (CE) nr. 1774/2002.

(2)   Instalațiile de compostare trebuie să fie dotate cu:

(a)

instalații de monitorizare a temperaturii în timp real;

(b)

dispozitive de înregistrare pentru înregistrarea rezultatelor acestor măsurători;

(c)

un sistem de siguranță adecvat pentru prevenirea încălzirii insuficiente și

(d)

instalații adecvate pentru curățarea și dezinfectarea vehiculelor și containerelor la ieșirea din instalația de compostare.

(3)   Fiecare instalație de compostare trebuie să aibă propriul laborator sau să folosească un laborator extern. Laboratorul trebuie să fie dotat astfel încât să efectueze analizele necesare și trebuie să fie autorizat de autoritatea competentă.

Articolul 2

Măsuri de control

Autoritatea competentă ia măsurile necesare pentru a controla îndeplinirea condițiilor stabilite la articolul 1 de către operatorii autorizați ai unităților și ai facilităților.

Articolul 3

Retragerea autorizațiilor și eliminarea materiilor care nu sunt conforme cu prezentul regulament

(1)   Autorizațiile individuale acordate de autoritatea competentă în ceea ce privește standardele de prelucrare pentru materiile din categoria 3 sau pentru materiile din categoria 3 și pentru gunoiul de grajd, folosite în instalațiile de compostare, sunt retrase de îndată și definitiv pentru orice operator, unitate sau instalație care nu mai respectă condițiile stabilite de prezentul regulament.

(2)   Autoritatea competentă retrage orice autorizație acordată în temeiul articolului 1 până la 31 decembrie 2004 cel târziu.

Autoritatea competentă acordă o autorizație definitivă în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 numai în cazul în care, pe baza inspecțiilor sale, se demonstrează că unitățile și instalațiile menționate la articolul 1 îndeplinesc toate condițiile din regulamentul menționat anterior.

(3)   Orice materie care nu îndeplinește cerințele din prezentul regulament este eliminată, în conformitate cu instrucțiunile autorității competente.

Articolul 4

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 mai 2003 până la 31 decembrie 2004.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 12 mai 2003.

Pentru Comisie

David BYRNE

Membru al Comisiei


(1)  JO L 273, 10.10.2002, p. 1.

(2)  JO L 117, 13.5.2003, p. 1.


Top