EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013AE5161

Advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité over het voorstel voor een richtlijn van de Raad tot wijziging van Richtlijn 2011/16/EU wat betreft verplichte automatische uitwisseling van inlichtingen op het gebied van de belastingen (COM(2013) 348 final — 2013/0188 (CNS))

PB C 67 van 6.3.2014, p. 68–70 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

6.3.2014   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 67/68


Advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité over het voorstel voor een richtlijn van de Raad tot wijziging van Richtlijn 2011/16/EU wat betreft verplichte automatische uitwisseling van inlichtingen op het gebied van de belastingen

(COM(2013) 348 final — 2013/0188 (CNS))

2014/C 67/12

Rapporteur: de heer DANDEA

De Raad heeft op 27 juni 2013 besloten het Europees Economisch en Sociaal Comité overeenkomstig artikel 115 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) te raadplegen over het

Voorstel voor een richtlijn van de Raad tot wijziging van Richtlijn 2011/16/EU wat betreft verplichte automatische uitwisseling van inlichtingen op het gebied van de belastingen

COM(2013) 348 final — 2013/0188 (CNS).

De gespecialiseerde afdeling "Economische en Monetaire Unie, economische en sociale samenhang", die belast was met de voorbereidende werkzaamheden, heeft haar advies op 4 oktober 2013 goedgekeurd.

Het EESC heeft tijdens zijn op 16 en 17 oktober 2013 gehouden 493e zitting (vergadering van 16 oktober 2013) het volgende advies uitgebracht, dat met 142 stemmen vóór en 2 stemmen tegen, bij 6 onthoudingen, is goedgekeurd.

1.   Conclusies en aanbevelingen

1.1

Het EESC verwelkomt het voorstel voor een richtlijn (1) tot wijziging van Richtlijn 2011/16/EU wat betreft verplichte automatische uitwisseling van inlichtingen op het gebied van belastingen. Het is van mening dat het een belangrijke stap voorwaarts betekent voor de tenuitvoerlegging van het actieplan ter versterking van de strijd tegen belastingfraude en belastingontduiking (2).

1.2

Voor het EESC kan dit voorstel niet los worden gezien van andere Europese en internationale initiatieven en ontwikkelingen die strekken tot een grotere uitwisseling van informatie tussen fiscale administraties, zoals onder meer de uitbreiding van de Europese Spaarrichtlijn van 2005, de Fatca-regeling - waarvoor een aantal Europese landen tot een bilaterale overeenkomst met de Verenigde Staten trachten te komen, onder meer ter vrijwaring van hun eigen rechten - en de al bestaande Richtlijn voor automatische uitwisseling van gegevens, waarvan de uitbreiding thans wordt nagestreefd.

1.3

Aangezien lidstaten door belastingfraude en belastingontduiking elk jaar miljarden euro's verliezen, kan het EESC zich vinden in het Commissievoorstel om de tenuitvoerlegging van sommige bepalingen van Richtlijn 2011/16/EU inzake automatische inlichtingenuitwisseling te bespoedigen.

1.4

De Commissie stelt voor om vijf extra categorieën toe te voegen aan de inkomstencategorieën waarvoor automatische inlichtingenuitwisseling noodzakelijk is. Het EESC stemt hiermee in, aangezien bij de betrokken categorieën belastingfraude waarschijnlijker is dan bij de categorieën die in de huidige Richtlijn worden vermeld.

1.5

Belastingontduiking en belastingfraude zijn echter wereldwijde problemen, zodat een aanpak binnen de EU niet volstaat. Het EESC dringt er dan ook bij de Commissie en de lidstaten op aan hun inspanningen in de onderhandelingen op te voeren - zowel binnen de OESO als in andere mondiale instanties - om automatische inlichtingenuitwisseling als een internationale standaardpraktijk te promoten.

1.6

In het bijzonder spoort het EESC de lidstaten aan ervoor te zorgen dat in de toekomstige standaard voor automatische inlichtingenuitwisseling rekening wordt gehouden met de wettelijke vereisten, de ervaring en de expertise van de EU op dit vlak. Het nodigt de lidstaten uit in dit kader tot een gecoördineerd standpunt te komen zodat het Europese standpunt sterker doorweegt in de internationale discussies.

1.7

Met betrekking tot die internationale en Europese initiatieven is het EESC verder van oordeel dat een zo ruim mogelijk gelijk speelvlak dient te worden nagestreefd met zo veel mogelijk landen, teneinde mogelijke nadelige economische en andere gevolgen voor de Unie zo veel mogelijk te voorkomen.

1.8

Ter wille van de eenvoud en de efficiëntie, zowel als vanuit het oogpunt van kostenbesparing, en in het voordeel van allen die hiermee te maken hebben, is het EESC van oordeel dat er inspanningen zouden moeten geleverd om de verschillende systemen van informatie-uitwisseling die eigen zijn aan elk van de initiatieven te uniformiseren en te herleiden tot één enkel stelsel. Minstens zou dat op Europees niveau het geval moeten zijn. Overigens dienen de onderliggende toepasselijke regels klaar en duidelijk te zijn en in verhouding tot de nagestreefde doelstellingen te staan.

1.9

Gelet op de complexiteit en de omvang van de inlichtingen die vanaf 2015 tussen de lidstaten uitgewisseld kunnen worden, roept het EESC de lidstaten op de menselijke, technologische en financiële middelen uit te trekken die nodig zijn voor de tenuitvoerlegging van de automatische inlichtingenuitwisseling. Prioritair moet aandacht worden geschonken aan de opleiding van ambtenaren die voor de inlichtingenuitwisseling verantwoordelijk zijn.

1.10

Om de doeltreffendheid van de nieuwe instrumenten ter bestrijding van belastingovertredingen veilig te stellen, dienen volgens het EESC zowel de Commissie als de lidstaten hun inspanningen op te voeren om de belastingwetgeving te vereenvoudigen en te harmoniseren.

2.   Voorstel voor een richtlijn van de Raad tot wijziging van Richtlijn 2011/16/EU

2.1

Gelet op de toegenomen belastingfraude en belastingontduiking van de afgelopen jaren en de ernstige impact hiervan op de belastinginkomsten van de lidstaten - die jaarlijks miljarden euro's mislopen - heeft de Commissie een voorstel vastgesteld voor een richtlijn tot wijziging van sommige bepalingen van Richtlijn 2011/16/EU wat betreft verplichte automatische uitwisseling van inlichtingen op het gebied van de belastingen.

2.2

Het Commissievoorstel strekt ertoe het toepassingsgebied van de vigerende automatische inlichtingenuitwisseling in de EU uit te breiden.

2.3

De Commissie stelt voor artikel 8 van de Richtlijn te wijzigen door nieuwe inkomstencategorieën in te voeren waarvoor automatische inlichtingenuitwisseling verplicht zou zijn. Daarbij zou de verwijzing naar een minimumbedrag waaronder een lidstaat ervoor kan kiezen geen inlichtingen van andere lidstaten te ontvangen, worden geschrapt en zou de tenuitvoerlegging worden bespoedigd van de bepalingen die in de bestaande Richtlijn de uitbreiding van automatische inlichtingenuitwisseling betreffen.

2.4

De nieuwe inkomstencategorieën die onder het toepassingsgebied van de automatische inlichtingenuitwisseling zouden komen zijn: dividenden, vermogenswinsten, alle andere inkomsten die worden gegenereerd met betrekking tot de activa die op een financiële rekening worden aangehouden, alle bedragen ter zake waarvan de financiële instelling de tot betaling verschuldigde of de debiteur is (inclusief aflossingsbetalingen) en rekeningtegoeden. Vanaf 2015 zullen de lidstaten inlichtingen over deze elementen moeten meedelen.

2.5

Na raadpleging van de lidstaten stelt de Commissie voor de verwijzing naar een minimumbedrag waaronder een lidstaat ervoor kan kiezen geen inlichtingen van andere lidstaten te ontvangen, te schrappen: een dergelijk minimumbedrag is in de praktijk niet werkbaar en de lidstaten zijn het erover eens dat de verwijzing geschrapt dient te worden.

2.6

Voor de nieuwe inkomstencategorieën die onder het toepassingsgebied van de automatische inlichtingenuitwisseling zouden komen schrapt de Commissie echter de beschikbaarheidsvoorwaarde, die momenteel geldt voor de inkomstencategorieën in artikel 8, lid 1. Hierdoor wordt de uitbreiding en tenuitvoerlegging van de verplichte automatische inlichtingenuitwisseling versneld.

2.7

Het Commissievoorstel sluit aan bij het initiatief van sommige lidstaten om met de VS overeenkomsten te sluiten in verband met de Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA): krachtens 19 van de Richtlijn betreffende de administratieve samenwerking zijn deze lidstaten tot verderreikende samenwerking met de andere lidstaten verplicht.

3.   Algemene opmerkingen

3.1

Dit voorstel voor een richtlijn is een van de maatregelen van het actieplan (3) ter versterking van de strijd tegen belastingfraude en belastingontduiking, dat de Commissie eind 2012 op verzoek van de Europese Raad heeft voorgelegd. In zijn advies (4) juicht het EESC het plan toe en betuigt het zijn steun aan de Commissie bij de bestrijding van deze praktijken die de interne markt verstoren.

3.2

Jaarlijks lopen de lidstaten miljarden euro's mis ten gevolge van belastingfraude en belastingontduiking. Aangezien belastingfraude (5) en belastingontduiking (6) de belastinggrondslagen aantasten en de lidstaten daardoor verplichten de belastingen te verhogen, zijn zij volgens het EESC niet alleen illegale maar ook immorele praktijken die de werking van de interne markt zwaar verstoren en afbreuk doen aan de billijkheid van de belastingstelsels ten opzichte van de belastingplichtigen.

3.3

Belastingfraude en belastingontduiking zijn wereldwijd verspreid. Maatregelen om ze binnen de interne markt te bestrijden moeten daarom worden aangevuld met overeenkomsten binnen de OESO, de G8, de G20 en andere instanties, teneinde automatische inlichtingenuitwisseling tot een internationale standaard te ontwikkelen. Het EESC verheugt zich over de inspanningen van een aantal lidstaten die met de VS reeds overeenkomsten hebben gesloten ten aanzien van de FATCA. In overeenstemming met artikel 19 van de richtlijn over administratieve samenwerking zal de lidstaten aldus de mogelijkheid tot verdere samenwerking op het gebied van automatische gegevensuitwisseling worden geboden. Het EESC vindt het voorts een goede zaak dat het voorstel tot uitbreiding van de verplichte gegevensuitwisseling de lidstaten een uniforme Europese rechtsgrondslag biedt die rechtszekerheid en gelijke voorwaarden zal garanderen voor zowel bevoegde overheden als marktdeelnemers. Ook is het volgens het EESC van belang dat bij de toekomstige wereldwijde standaard voor automatische gegevensuitwisseling rekening wordt gehouden met de juridische eisen, de ervaringen en de expertise van de EU op dit gebied.

3.4

De grote complexiteit van de belastingstelsels van de lidstaten en de aanzienlijke onderlinge verschillen kunnen ernstige belemmeringen vormen voor de tenuitvoerlegging van de automatische inlichtingenuitwisseling. Om te garanderen dat de nieuwe instrumenten ter bestrijding van belastingfraude en belastingontduiking effectief en doeltreffend werken moeten de Commissie en de lidstaten hun inspanningen volgens het EESC opvoeren om de belastingwetgeving te vereenvoudigen en te harmoniseren.

4.   Specifieke opmerkingen

4.1

In het voorstel voor een richtlijn wil de Commissie vijf nieuwe inkomstencategorieën invoeren die onder het toepassingsgebied van de automatische inlichtingenuitwisseling zouden vallen: dividenden, vermogenswinsten, alle andere inkomsten die worden gegenereerd met betrekking tot de activa die op een financiële rekening worden aangehouden, alle bedragen ter zake waarvan de financiële instelling de tot betaling verschuldigde of de debiteur is (inclusief aflossingsbetalingen) en rekeningtegoeden. Het EESC stemt hiermee in, daar bij de betrokken categorieën, gezien hun aard en omvang, belastingfraude waarschijnlijker is dan bij de categorieën die in de huidige richtlijn worden vermeld.

4.2

Voor de nieuwe inkomstencategorieën die onder het toepassingsgebied van de automatische inlichtingenuitwisseling zouden vallen, handhaaft de Commissie niet langer de voorwaarde van beschikbaarheid van informatie. Lidstaten zullen de gegevens m.b.t. deze inkomstencategorieën moeten doorsturen vanaf het belastingjaar 2014. Het EESC juicht het voorstel van de Commissie toe, dat de tenuitvoerlegging van de automatische inlichtingenuitwisseling waarin Richtlijn 2011/16/EU voorziet, zal bespoedigen.

4.3

Automatische uitwisseling van belastinginformatie betekent dat iedere lidstaat een aanzienlijke hoeveelheid informatie moet ontvangen van al de andere lidstaten. Het EESC spoort de lidstaten aan ervoor te zorgen dat de nodige personele, technologische en financiële middelen voorhanden zijn om de automatische inlichtingenuitwisseling vanaf 2015 ten uitvoer te leggen.

4.4

Gezien de complexiteit van de gegevens waarop het systeem voor automatische inlichtingenuitwisseling betrekking heeft, roept het EESC de lidstaten op om opleiding te organiseren voor de ambtenaren die dit systeem zullen hanteren, met het oog op een doeltreffende werking ervan.

4.5

In het voorstel voor een richtlijn heeft de Commissie de voorwaarde inzake beschikbaarheid van informatie m.b.t. de in artikel 8, lid 1, van Richtlijn 2011/16/EU genoemde inkomstencategorieën niet gewijzigd. Het EESC zou graag zien dat de lidstaten stappen ondernemen om te verzekeren dat de gegevens kunnen worden verzameld vanaf 2017 - datum waarop ze overeenkomstig de huidige bepalingen van de richtlijn in het systeem voor automatische inlichtingenuitwisseling zouden moeten worden opgenomen.

Brussel, 16 oktober 2013

De voorzitter van het Europees Economisch en Sociaal Comité

Henri MALOSSE


(1)  COM(2013) 348 final.

(2)  COM(2012) 722 final.

(3)  Idem.

(4)  PB C 198 van 10.7.2013, blz. 34..

(5)  Belastingfraude is een vorm van opzettelijke ontduiking van belasting die gewoonlijk onder het strafrecht valt. Deze term ziet ook op situaties waarbij bewust valse aangiften worden ingediend of valse documenten worden voorgelegd. (Definitie overgenomen van COM(2012) 351 final).

(6)  Belastingontduiking omvat gewoonlijk illegale praktijken waarbij de verschuldigdheid van de belasting wordt verzwegen of niet wordt erkend, d.w.z. de belastingplichtige betaalt minder dan hij wettelijk moet betalen door inkomsten of informatie verborgen te houden voor de belastingautoriteiten (definitie overgenomen van COM(2012) 351 final).


Top