EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012AR1666

Advies van het Comité van de Regio's — Financiële instrumenten van de EU voor binnenlandse zaken

PB C 277 van 13.9.2012, p. 23–42 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

13.9.2012   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 277/23


Advies van het Comité van de Regio's — Financiële instrumenten van de EU voor binnenlandse zaken

2012/C 277/05

HET COMITÉ VAN DE REGIO'S

is ingenomen met de stap die is gezet in de richting van een echte ruimte van vrijheid, veiligheid en recht middels begrotingsvoorstellen waarin wordt erkend dat het nodige geld voor immigratie, asiel en veiligheid moet worden vrijgemaakt;

bevestigt het belang van de voorgestelde wijzigingen voor de lokale en regionale autoriteiten (LRA). De voorstellen zullen een directe impact hebben op hun taken en het dagelijkse leven van de mensen in de Unie;

acht het inderdaad zaak dat er tegen de achtergrond van de bescherming van fundamentele rechten en vrijheden gereageerd wordt op bezorgdheid over veiligheid die voortkomt uit een toegenomen wereldwijde mobiliteit;

vindt de aandacht terecht gericht op flexibiliteit en resultaten, maar dat vergt wel goed plannen en participatie van en betrokkenheidsgevoel bij alle stakeholders. Daarom moeten ook de LRA, gespecialiseerde internationale organisaties, het maatschappelijk middenveld en de begunstigden zelf vanaf de planningsfase mee kunnen doen want de programma's en projecten worden vaak door hen uitgevoerd;

denkt dat de voorgestelde hervormingen de toegang tot financiering vast en zeker ten goede komen. Het Comité roept er wel toe op om te blijven werken aan mechanismen om informatie over financieringsmogelijkheden te verspreiden. In de grotere landen zouden de LRA kunnen worden ingeschakeld om regionale en lokale voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren zodat organisaties en stakeholders die ver van de grote steden werken ook kunnen participeren.

Rapporteur

Samuel AZZOPARDI (MT-EVP), burgemeester van Victoria, Gozo

Referentiedocument

 

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's „De totstandbrenging van een open en veilig Europa: de begroting voor binnenlandse zaken 2014-2020”

COM(2011) 749 final

 

Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling, als onderdeel van het Fonds voor interne veiligheid, van het instrument voor financiële steun voor de buitengrenzen en visa

COM(2011) 750 final

 

Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot oprichting van het Fonds voor asiel en migratie

COM(2011) 751 final

 

Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van de algemene bepalingen inzake het Fonds voor asiel en migratie en inzake het instrument voor financiële steun voor politiële samenwerking, voorkoming en bestrijding van criminaliteit, en crisisbeheer

COM(2011) 752 final

 

Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling, als onderdeel van het Fonds voor interne veiligheid, van het instrument voor financiële steun voor politiële samenwerking, voorkoming en bestrijding van criminaliteit, en crisisbeheer

COM(2011) 753 final

I.   BELEIDSAANBEVELINGEN

HET COMITÉ VAN DE REGIO'S

Algemene appreciatie

1.

Het Comité is ingenomen met de stap die is gezet in de richting van een echte ruimte van vrijheid, veiligheid en recht middels begrotingsvoorstellen waarin wordt erkend dat het nodige geld voor immigratie, asiel en veiligheid moet worden vrijgemaakt. (1)

2.

Het steunt de vereenvoudiging van de bestaande instrumenten, die in twee fondsen worden gebundeld.

3.

Het bevestigt het belang van de voorgestelde wijzigingen voor de lokale en regionale autoriteiten (LRA). De voorstellen zullen een directe impact hebben op hun taken en het dagelijkse leven van de mensen in de Unie.

4.

Het is inderdaad zaak dat er tegen de achtergrond van de bescherming van fundamentele rechten en vrijheden gereageerd wordt op bezorgdheid over veiligheid die voortkomt uit een toegenomen wereldwijde mobiliteit.

5.

Het Comité benadrukt dat zulks kan geschieden door gebruik te maken van samenhangende instrumenten op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht, waarbij een en ander is gebaseerd op respect voor mensenrechten, solidariteit en verantwoordelijkheid met bijzondere aandacht voor de gelijkheid van man en vrouw en non-discriminatie. (2)

6.

Er dient een evenwicht te zijn tussen enerzijds uitgaven voor veiligheid en grensaangelegenheden en anderzijds uitgaven voor zaken als integratie van migranten en opvangvoorwaarden voor asielzoekers.

7.

Verder kan het Comité zich vinden de invoering van een op behoeften toegesneden budget waarmee wordt bijgedragen tot synergie tussen de financiële instrumenten van de EU, en wel met name tussen de structuurfondsen en de fondsen voor binnenlandse zaken. De begroting van de Unie moet toereikende middelen voor binnenlandse zaken bevatten, zowel via de structuurfondsen als specifieke instrumenten voor vrijheid, veiligheid en recht.

8.

Het Comité wijst erop dat er geen bijkomend beroep op andere EU-instrumenten meer kan worden gedaan omdat Raadsbesluit 2007/125/JI is ingetrokken. Hierdoor wordt de gewenste flexibiliteit bij het gebruik van financiële instrumenten fors ingeperkt en ook loopt de automatische verdere ontwikkeling van grensoverschrijdende regionale projecten voor interne veiligheid gevaar. Het gaat daarbij om projecten die tot op heden op doelstelling 3 van het EFRO gebaseerde steun ontvingen. Daarom pleit het Comité ervoor, de complementariteit tussen de instrumenten te handhaven.

9.

De uitvoering van de begroting en het gebruik van de financiële instrumenten moeten wel met een zekere flexibiliteit gepaard gaan: een daadwerkelijke herziening halverwege en overeenkomstig de vastgestelde beleidsprioriteiten moet mogelijk zijn. Voorts dient die soepelheid gepaard te gaan met faire toewijzing van middelen.

10.

Het zou inderdaad goed zijn wanneer in het immigratiebeleid niet alleen wordt gekeken naar de situatie in de landen van herkomst, maar tevens rekening wordt gehouden met de behoeften van de Europese arbeidsmarkt en de demografische ontwikkelingen. De bedoeling is een systeem dat alle partijen voordeel biedt, dus ook de landen van oorsprong, die zo vaak financieel door de Unie worden gesteund. (3)

11.

De lidstaten moeten op EU-niveau beter coördineren ten behoeve van het beheer van de buitengrenzen en de invoering van een gemeenschappelijk Europees asielstelsel.

12.

Het gebruik van de middelen moet transparant, en bijbehorende voorstellen, projecten en resultaten, moeten zichtbaar zijn, alsook gemakkelijk toegankelijk en begrijpelijk voor de gewone burger.

Programmering en beheer van de fondsen

13.

De Commissie richt zich terecht op flexibiliteit en resultaten, maar dat vergt wel goed plannen en participatie van en betrokkenheidsgevoel bij alle stakeholders. Daarom moeten ook de LRA, gespecialiseerde internationale organisaties, het maatschappelijk middenveld en de begunstigden zelf vanaf de planningsfase mee kunnen doen want de programma's en projecten worden vaak door hen uitgevoerd.

14.

Ook bestaat er behoefte aan onafhankelijke controle en evaluatie om ervoor te zorgen dat de fondsen efficiënt worden gebruikt en de uitvoerende organisaties de zaken goed beheren. Dit zou een prikkel kunnen zijn om de prestaties van instellingen te verbeteren. Ook dienen de stakeholders gezamenlijk zowel kwantitatieve als kwalitatieve indicatoren te ontwikkelen. Het Comité wijst erop dat bepaalde kwalitatieve indicatoren doeltreffend en kostendrukkend kunnen zijn. Ook roept het Commissie en Parlement ertoe op om de fondsen versterkt aandacht te geven zodat onafhankelijke controle en evaluatie tot stand kunnen komen.

Toegang tot financiering

15.

De voorgestelde hervormingen komen de toegang tot financiering vast en zeker ten goede. Het Comité roept er wel toe op om te blijven werken aan mechanismen om informatie over financieringsmogelijkheden te verspreiden. In de grotere landen zouden de LRA kunnen worden ingeschakeld om regionale en lokale voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren zodat organisaties en stakeholders die ver van de grote steden werken ook kunnen participeren.

Verdeling van middelen

16.

Weliswaar zijn vereenvoudiging en flexibiliteit als positief aan te merken, maar de voorgestelde hervormingen werken ook onzekerheid in de hand omtrent de middelenverdeling over sectoren en doelstellingen. Daarom moet op basis van een grondig onderzoek, met prioriteit voor de in het spel zijnde rechten, efficiënt en naargelang behoeften worden toegewezen. Daarvoor kunnen mechanismen en waarborgen worden ingevoerd, en daartoe behoort ook de betrokkenheid van de LRA en andere stakeholders bij het ontwerpen van nationale strategieën.

17.

Verder moeten de fondsen in het licht van institutionele capaciteit en projectvoorstellen gelijkelijk worden verdeeld en niet over slechts een beperkt aantal begunstigden.

18.

Mocht er te weinig geld zijn, dan denkt het Comité dat er voorrang moet worden verleend aan de bescherming van fundamentele rechten en vrijheden, inclusief de rechten aangaande minimale levensbehoeften, gender gerelateerde kwesties en asielrecht, alsook aan capaciteitsopbouw door de LRA om de migrantenstroom te beheren.

De stakeholders moeten ingeschakeld worden

19.

Het belang van participatie voor daadwerkelijke resultaten kan alleen maar worden benadrukt. Het Comité steunt dan ook de voorstellen die de lidstaten ertoe verplichten om met alle betrokken overheidsinstanties en stakeholders (waaronder het maatschappelijk middenveld en international organisaties) partnerschappen te organiseren voor opzet, uitvoering en controle van de nationale programma's.

20.

Daarom dringt het erop aan dat die partnerschappen met stakeholders worden versterkt en verplicht worden gesteld. De beginselen van de huidige ontwerprichtlijn met algemene bepalingen (4) weerspiegelen het bindende karakter van die participatie wellicht onvoldoende. Coördinatiemechanismen zijn dwingend voorgeschreven, maar op andere gebieden bestaat er veel keuzevrijheid betreffende het al dan niet daadwerkelijk aangaan van substantiële partnerschappen.

21.

Ondanks de eventuele vereenvoudigingseffecten is het misschien toch niet zinvol om één autoriteit voor alle uit de fondsen gefinancierde activiteiten aan te stellen. Ter wille van eerlijke besluitvorming is een transparante en evenwichtige besluitvorming geboden. Juridische kwesties zouden er ook in de weg aan kunnen staan dat een gedelegeerde autoriteit onder toezicht van een de nationale verantwoordelijke autoriteiten mag werken. Daarom stelt het Comité voor, de verordeningen dusdanig flexibel te maken dat de lidstaten hun constitutionele structuren niet hoeven te wijzigen indien de doelstellingen net zo goed via partnerschappen kunnen worden gerealiseerd.

Gemeenschappelijk Europees asielstelsel

22.

Dat is een goed streven, maar het moet wel zo zijn dat de normen van de lidstaten met betere systemen en structuren de overhand hebben en de algemene kwaliteit niet wordt gereduceerd tot die van de lidstaten met zwakkere stelsels.

23.

Verder zou duidelijker moeten worden aangegeven of EASO alleen de direct aan die organisatie toegewezen fondsen mag gebruiken of ook toegang heeft tot de fondsen voor binnenlandse zaken.

Opvang en integratie van international beschermde personen en onderdanen van derde landen

24.

De Commissie heeft terecht oog voor de rol van de LRA bij de opvang- en asielstelsels en de integratie van onderdanen van derde landen en legale migranten.

25.

Ook is het een goede zaak dat zij zich wil concentreren op de zwaksten, waaronder de slachtoffers van mensensmokkel.

26.

Voorts dient integratie in het teken van duurzaamheid te staan. Het moet immers van twee kanten komen en de acties moeten dus zowel op de autochtone als de allochtone gemeenschappen gericht zijn.

27.

Ook dienen de fondsen de door de Commissie aanbevolen maatregelen te ondersteunen. Daarmee wordt de „multilevel governance”-aanpak van de tweede „Europese agenda voor de integratie van onderdanen van derde landen” (5) erkend.

28.

Het EHRM en mensenrechtenorganisaties houden de administratieve bewaringspraktijken in de Unie in het oog en het Comité wijst erop dat er bij financiering van projecten in verband met bewaring voor moet worden gezorgd dat die strookt met EU-recht en de rechtspraak van het EHRM.

29.

Gezinsleden die in meerdere lidstaten international bescherming genieten moet worden toegestaan samen te wonen en in dezelfde lidstaat bescherming te krijgen.

Gedeelde verantwoordelijkheid en overbrenging binnen de Unie

30.

De Europese grensregio's moeten, vooral in bijzonder moeilijke periodes, efficiënter ondersteund worden op het gebied van asiel en migratie. (6)

31.

De criteria en mechanismen voor overbrenging moeten non-discriminatoir zijn en zich richten op de zwaksten. Maar ook dient er oog te zijn voor de situatie op de Europese arbeidsmarkt en dat geldt met name voor personen die gebonden zijn aan zones waar nauwelijks werk te vinden is. In die criteria mag dus geen voorrang worden gegeven aan personen met veel vaardigheden en die reeds in het land van opvang geïntegreerd zijn.

32.

De LRA zijn goed geplaatst om mee te doen aan het opzetten van dergelijke mechanismen. (7)

33.

De steun voor overbelaste landen moet afhankelijk worden gesteld van de prestaties van een land op het gebied van de mensenrechten en respect voor de opvangvoorwaarden van de Unie, en dit dient dus prikkels voor verbetering te bevatten.

EU-programma voor hervestiging

34.

Invoering van een EU-hervestigingsprogramma verdient bijval en het Comité zou graag een duidelijk kader zien dat gezamenlijk wordt uitgewerkt door EASO, UNHCR en NGO's, en waarbij goede praktijken van elders in de wereld voor ogen worden gehouden. De Unie moet hier een voorbeeldfunctie vervullen waar het gaat om opsporing en bescherming van diegenen die het meest door de internationale gemeenschap vergeten zijn.

35.

Verder moeten er prikkels en voorlichting over voordelen komen om de lidstaten ertoe aan te zetten meer plaatsen voor hervestiging beschikbaar te stellen.

36.

Het Comité benadrukt dat er een duidelijk onderscheid moet worden gemaakt tussen hervestiging van personen uit derde landen en overbrenging binnen de EU. Hetzelfde geldt voor het aantal mensen dat binnen die twee programma's vallen.

Hulp bij vrijwillige terugkeer

37.

De programma's in kwestie moeten principieel op zuiver vrijwillige basis en overeenkomstig de doelstellingen van ontwikkelingssamenwerking worden uitgevoerd, hetgeen moet uitmonden in maatschappelijke integratie voor de lange termijn van betrokkenen. (8) De terugkeer dient van concrete perspectieven vergezeld te gaan en ook mag het niet zo zijn dat er weer aan een nieuw vertrek wordt gewerkt. (9) Daarvoor kan worden gezorgd middels partnerschappen met een gespecialiseerde internationale organisatie als het IOM.

38.

Het succes van terugkeerstrategieën kan niet voldoende worden gemeten aan de hand van zuiver kwantitatieve indicatoren zoals het aantal terugkeerders. Dat aantal moet met het aantal dossiers worden vergeleken en daarbij dient ook naar kwaliteitsfactoren voor de lange termijn te worden gekeken.

Strategie voor interne veiligheid

39.

Het Comité moet hoe dan ook bij de verhoging van die veiligheid worden betrokken en ook bestaat er behoefte aan capaciteitsopbouw bij de LRA.

40.

Verder moet bij de financiering in dit verband worden beseft dat er in meer onderzoek moet worden geïnvesteerd en dat er aan innovatie en uitwisseling van deskundigheid moet worden gedaan op gebieden als cyberveiligheid, forensisch onderzoek, bescherming van vitale infrastructuur en veiligheid in steden. De Commissie moet dit alles bevorderen in lijn met de toegenomen noodzaak om zelfs meer specifieke en ingewikkelde problemen aan te pakken.

41.

Ook benadrukt het Comité andermaal het belang van de LRA voor politiële en veiligheidssamenwerking middels opleiding, uitwisseling van goede praktijken, preventieprogramma's, ontwikkeling van gemeenschappelijke instrumenten en IT-systemen en betere communicatie.

Bestrijding van terrorisme en georganiseerde misdaad

42.

In iedere lidstaat zouden de LRA-netwerken moeten worden versterkt en gebruikt (zo nodig worden er nieuwe opgericht) ter vergemakkelijking van de uitwisseling van goede praktijken in verband met maatschappelijke integratie, beroepsopleiding en kennis over geweldadig extremisme dat uit lokale districten en wijken voortkomt. Dit zou het werk kunnen ondersteunen van het onlangs opgerichte Europees netwerk tegen radicalisering (RECORA).

43.

De financiering uit de fondsen zou vergezeld moeten gaan van lokale openbare raadplegingen waarbij zij die zich uitgesloten voelen worden betrokken. Dit kan helpen om een breed beeld te krijgen van lokale ervaringen en terrorismeconcepten en beweegredenen voor de overstap op extremisme.

44.

Ook moet er beter worden gekeken naar bancaire en zakelijke praktijken om inzicht te krijgen in de financiering van terrorisme en georganiseerde misdaad via witwassen en koppeling van criminele activiteiten aan bedrijven uit de bovenwereld.

45.

Daarnaast wijst het Comité op het belang van inbeslagname van door criminaliteit verkregen activa. Dat is zonder meer een manier om misdaad lik op stuk te geven, en daarom kan het CvdR zich zonder meer vinden in het Commissievoorstel om de confiscatieregelingen van de EU te versterken. (10)

46.

Voorts kunnen publiek/private partnerschappen een positief effect hebben, maar de veiligheidsbewaking mag niet worden geprivatiseerd.

Grenscontrole en redding

47.

Er moet genoeg geld voor grenscontrole worden uitgetrokken. (11) Maar het staat niet vast dat zwaar daarin investeren de meest efficiënte methode is om illegale immigratie duurzaam en substantieel te bestrijden.

48.

Organisaties als UNHCR moeten onafhankelijk toezicht houden op acties aan de grens om ervoor te zorgen dat grondrechten, inclusief gender gerelateerde kwesties, worden gerespecteerd.

49.

Het menselijk leven heeft voorrang op wat dan ook en daarom roept het Comité de lidstaten op tot meer samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid met als doel nog meer mensen te redden. Door die verantwoordelijkheid te delen zouden er wel eens meer levens op zee kunnen worden gered.

Reactie op noodsituaties

50.

Het Comité kan zich vinden in veranderingen om in noodsituaties sneller te kunnen reageren.

51.

Het roept de Commissie op tot planning en ontwikkeling van grensoverschrijdende operaties met actieve deelname van de grensregio's. Zo kunnen de regio's hun ervaring met civiele bescherming bundelen en komt er een solide operationele basis voor een Europese eenheid die op noodsituaties kan reageren.

52.

Ook wordt de Commissie ertoe opgeroepen om zich vaker direct met noodsituaties te bemoeien om overzicht te behouden en bij grensoverschrijdende coördinatie te helpen.

53.

De lidstaten worden aangemoedigd om multidisciplinaire teams voor snelle reactie op te zetten. Zulks met name voor noodsituaties bij gemengde migrantenstromen waarbij kennis van asielrecht en grondrechten essentieel is.

54.

Sommige noodsituaties kunnen lang duren en dan moet er financiering voor die duur beschikbaar zijn.

Externe aspecten van migratiebeheer

55.

Een meer samenhangende benadering van interne en externe aspecten van migratiebeheer en interne veiligheid verdient inderdaad bijval, maar ook zijn samenwerking en dialoog met derde landen geboden ten behoeve van zowel aanpak van illegale immigranten als behandeling van legale migranten.

56.

Verder kunnen de LRA die het dichtste bij derde landen zijn gesitueerd of daarmee de sterkste banden hebben de Unie essentiële contacten bezorgen voor samenwerking met die landen, en zodoende substantieel bijdragen tot de verbetering van de levensomstandigheden in de steden en regio's van de landen van herkomst en doorvoer. (12) Via de samenwerking met de LRA in toetredings- en naburige landen (bijv. werkgroepen, GRC's, CORLEAP, ARLEM), is het Comité goed geplaatst om de doelstellingen van de fondsen buiten de EU te promoten.

57.

Voorts is het verschil tussen al dan niet ontwikkelingsactiviteiten ten aanzien van derde landen niet duidelijk en het Comité vraagt dan ook om samenhang en coördinatie tussen de onder de noemer van „hulp”, „ontwikkeling” of „binnenlandse zaken”gefinancierde projecten. Een en ander op basis van solidariteit en met derde landen gedeelde verantwoordelijkheid.

58.

Ten slotte moet ervoor worden gezorgd dat de lidstaten hun belangen niet via het externe aspect van de fondsen gaan behartigen en ook moeten er mechanismen komen voor transparantie in de bilaterale samenwerking tussen lidstaten en derde landen.

II.   WIJZIGINGSVOORSTELLEN

COM(2011) 750 final

Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling, als onderdeel van het Fonds voor interne veiligheid, van het instrument voor financiële steun voor de buitengrenzen en visa

Wijzigingsvoorstel 1

Artikel 3, lid 2, onder b)

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

b)

ondersteunen van het grensbeheer, om er voor te zorgen dat enerzijds de buitengrenzen zo goed mogelijk worden beschermd en anderzijds de overschrijdingen van de buitengrenzen vlot verlopen overeenkomstig het Schengenacquis.

b)

ondersteunen van het grensbeheer, om er voor te zorgen dat enerzijds de buitengrenzen zo goed mogelijk worden beschermd en anderzijds de overschrijdingen van de buitengrenzen vlot verlopen overeenkomstig het Schengenacquis.

De verwezenlijking van deze doelstelling zal worden getoetst aan de hand van indicatoren zoals de ontwikkeling van uitrusting voor grenstoezicht en de aanhouding van illegale onderdanen van derde landen aan de buitengrens overeenkomstig het risico van het relevante onderdeel van die buitengrens.

De verwezenlijking van deze doelstelling zal worden getoetst aan de hand van indicatoren zoals de ontwikkeling van uitrusting voor grenstoezicht de aanhouding van illegale onderdanen van derde landen aan de buitengrens overeenkomstig het risico van het relevante onderdeel van die buitengrens .

Motivering

Zie par. 5. Beheer van gemengde migratiestromen vergt kennis van het asielrecht.

Wijzigingsvoorstel 2

Artikel 3

Een punt c) aan lid 2 toevoegen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

 

Motivering

Zie par. 48.

Wijzigingsvoorstel 3

Artikel 3

Lid 3, onder f) wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

f)

versterken van de samenwerking tussen de lidstaten die in derde landen actief zijn, wat betreft de toestroom van onderdanen van derde landen naar het grondgebied van de lidstaten, alsmede samenwerking met derde landen op dit punt.

f)

versterken van de samenwerking tussen de lidstaten, die in derde landen actief zijn, wat betreft de toestroom van onderdanen van derde landen naar het grondgebied van de lidstaten, alsmede samenwerking met derde landen op dit punt.

Motivering

Zie par. 55.

Wijzigingsvoorstel 4

Artikel 3

Een punt g) aan lid 3 toevoegen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

 

Motivering

Zie par. 47.

Wijzigingsvoorstel 5

Artikel 4

Een punt f) aan lid 1 toevoegen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

 

Motivering

Zie par.48.

Wijzigingsvoorstel 6

Artikel 4

Een punt g) aan lid 1 toevoegen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

 

Motivering

Zie par. 47 en 48.

Wijzigingsvoorstel 7

Artikel 4

Een punt h) aan lid 1 toevoegen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

 

Motivering

Zie par. 5.

Wijzigingsvoorstel 8

Artikel 9

Lid 2, onder b) wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

b)

ondersteunen en uitbreiden van de bestaande capaciteit op nationaal niveau voor het beheren van de buitengrenzen, rekening houdend met onder meer nieuwe technologie, ontwikkelingen en/of normen op het gebied van de beheersing van migratiestromen;

b)

ondersteunen en uitbreiden van de bestaande capaciteit op nationaal niveau voor het beheren van de buitengrenzen, rekening houdend met onder meer nieuwe technologie, ontwikkelingen en/of normen op het gebied van de beheersing van migratiestromen;

Motivering

Zie par. 5.

Wijzigingsvoorstel 9

Artikel 13

Lid 2, onder g) wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

g)

vergroting van de capaciteit van Europese netwerken om het beleid en de doelstellingen van de EU te bevorderen, te ondersteunen en verder te ontwikkelen;

g)

vergroting van de capaciteit van Europese netwerken om het beleid en de doelstellingen van de EU te bevorderen, te ondersteunen en verder te ontwikkelen;

Motivering

Zie par. 3 en 55.

COM(2011) 751 final

Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot oprichting van het Fonds voor asiel en migratie

Wijzigingsvoorstel 1

Artikel 3

Lid 2, onder c) wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

c)

billijke en doeltreffende terugkeerstrategieën bevorderen in de lidstaten, met nadruk op de duurzaamheid van terugkeer en werkelijke overname door de landen van herkomst.

c)

billijke en doeltreffende terugkeerstrategieën bevorderen in de lidstaten, met nadruk op de duurzaamheid van terugkeer en werkelijke overname door de landen van herkomst.

De verwezenlijking van deze doelstelling wordt afgemeten aan indicatoren als het aantal repatrianten;

De verwezenlijking van deze doelstelling wordt afgemeten aan indicatoren als het aantal repatrianten ;

Motivering

Zie par. 37.

Wijzigingsvoorstel 2

Artikel 5

Lid 1, onder e) wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

e)

informatie voor de lokale gemeenschappen, alsmede opleiding voor het personeel van de lokale autoriteiten, die te maken krijgen met degenen die worden opgevangen;

e)

informatie voor de lokale gemeenschappen en regionale autoriteiten, alsmede opleiding voor het personeel van de lokale en regionale autoriteiten , die te maken krijgen met degenen die worden opgevangen;

Motivering

Integratieprojecten worden vaak door middenveldorganisaties uitgevoerd.

Wijzigingsvoorstel 3

Artikel 5

Een punt g) aan lid 1 toevoegen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

 

Motivering

Zie par. 28.

Wijzigingsvoorstel 4

Artikel 6

Lid 1, onder b) wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

b)

acties die rechtstreeks bijdragen tot de evaluatie van het asielbeleid, zoals nationale effectbeoordelingen, onderzoeken onder doelgroepen en de ontwikkeling van indicatoren en benchmarks.

b)

acties die rechtstreeks bijdragen tot de evaluatie van het asielbeleid, zoals nationale effectbeoordelingen, onderzoeken onder doelgroepen en de ontwikkeling van indicatoren en benchmarks.

Motivering

Zie par. 13.

Wijzigingsvoorstel 5

Artikel 7

Een punt h) toevoegen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

 

Motivering

Zie par. 30.

Wijzigingsvoorstel 6

Artikel 8

punt a) wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

a)

informatiepakketten en voorlichtingscampagnes, onder meer via gebruikersvriendelijke communicatie- en informatietechnologie en websites;

a)

informatiepakketten voorlichtingscampagnes, onder meer via gebruikersvriendelijke communicatie- en informatietechnologie en websites;

Motivering

Zie par. 25.

Wijzigingsvoorstel 7

Artikel 9

Lid 1 wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

1.   In het kader van de in artikel 3, lid 2, onder b), genoemde specifieke doelstelling worden subsidiabele acties uitgevoerd in het kader van samenhangende strategieën die worden uitgevoerd door niet-gouvernementele organisaties, lokale en/of regionale autoriteiten en specifiek de integratie op lokaal en/of regionaal niveau, naargelang het geval, moeten bevorderen van de in de artikel 4, lid 1, onder a) tot en met g), bedoelde personen. In dit kader zijn met name de volgende acties subsidiabel:

1.   In het kader van de in artikel 3, lid 2, onder b), genoemde specifieke doelstelling worden subsidiabele acties uitgevoerd in het kader van samenhangende strategieën worden uitgevoerd door niet-gouvernementele organisaties, lokale en/of regionale autoriteiten en specifiek de integratie op lokaal en/of regionaal niveau, naargelang het geval, moeten bevorderen van de in de artikel 4, lid 1, onder a) tot en met g), bedoelde personen. In dit kader zijn met name de volgende acties subsidiabel:

Motivering

Zie par. 25.

Wijzigingsvoorstel 8

Artikel 9

Lid 1, onder a) wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

a)

vaststelling en ontwikkeling van integratiestrategieën, met inbegrip van behoeftenanalyse, verbetering van indicatoren en evaluatie;

a)

vaststelling en ontwikkeling van integratiestrategieën , met inbegrip van behoeftenanalyse, verbetering van indicatoren en evaluatie ;

Motivering

Zie par. 18 en 23.

Wijzigingsvoorstel 9

Artikel 9

Een punt i) aan lid 1 toevoegen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

 

Motivering

Zie par. 26.

Wijzigingsvoorstel 10

Artikel 9

Een punt j) aan lid 1 toevoegen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

 

Motivering

Zie par. 26.

Wijzigingsvoorstel 11

Artikel 10

Een punt f) aan lid 1 toevoegen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

 

Motivering

Zie par. 46 en 54.

Wijzigingsvoorstel 12

Artikel 11

Punt a) wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

a)

opzetten en verbeteren van de infrastructuur en diensten in verband met huisvesting en de voorzieningen voor opvang of bewaring;

a)

opzetten en verbeteren van de infrastructuur en diensten in verband met huisvesting en de voorzieningen voor opvang of bewaring ;

Motivering

Zie par. 27.

Wijzigingsvoorstel 13

Artikel 12

punt b) wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

b)

maatregelen inzake begeleide vrijwillige terugkeer, met inbegrip van medisch onderzoek en medische bijstand, regelingen in verband met de reis, financiële bijdragen, bijstand en begeleiding voor en na terugkeer;

b)

maatregelen inzake begeleide vrijwillige terugkeer, met inbegrip van medisch onderzoek en medische bijstand, regelingen in verband met de reis, financiële bijdragen, bijstand en begeleiding voor en na terugkeer ;

Motivering

Zie par. 36 en 37.

Wijzigingsvoorstel 14

Artikel 13

Punt a) wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

a)

acties ter bevordering en versterking van de operationele samenwerking tussen de terugkeerdiensten van de lidstaten, ook wat betreft de samenwerking met consulaire autoriteiten en immigratiediensten van derde landen;

a)

acties ter bevordering en versterking van de operationele samenwerking tussen de terugkeerdiensten van de lidstaten, ook wat betreft de samenwerking met consulaire autoriteiten en immigratiediensten van derde landen ;

Motivering

Zie par. 36.

Wijzigingsvoorstel 15

Artikel 17

Lid 4 wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

4.   Op de volgende kwetsbare groepen vluchtelingen zijn in elk geval de gemeenschappelijke EU-hervestigingsprioriteiten en het in lid 2 bedoelde vaste bedrag van toepassing:

vrouwen en kinderen die gevaar lopen,

niet-begeleide minderjarigen,

personen met medische behoeften waarin alleen na hervestiging kan worden voorzien,

personen die voor juridische of fysieke bescherming dringend moeten worden hervestigd.

4.   Op de volgende kwetsbare groepen vluchtelingen zijn in elk geval de gemeenschappelijke EU-hervestigingsprioriteiten en het in lid 2 bedoelde vaste bedrag van toepassing:

vrouwen en kinderen die gevaar lopen,

niet-begeleide minderjarigen,

personen met medische behoeften waarin alleen na hervestiging kan worden voorzien,

personen die voor juridische of fysieke bescherming dringend moeten worden hervestigd.

Motivering

Zie par. 33. UNHCR en andere organisaties geven terecht voorrang aan personen met psychologische problemen.

Wijzigingsvoorstel 16

Artikel 18

Een lid 5 toevoegen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

 

   

Motivering

Zie par. 32.

Wijzigingsvoorstel 17

Artikel 18

Een lid 6 toevoegen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

 

   

Motivering

Zie par. 30.

Wijzigingsvoorstel l8

Artikel 19

Lid 1 wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

1.   Met het oog op de toewijzing van het in artikel 15, lid 1, onder c), vermelde bedrag beoordeelt de Commissie uiterlijk op 31 mei 2017 de behoeften van de lidstaten in verband met hun asielstelsels en opvangvoorzieningen, hun situatie op het gebied van migratiestromen in de periode 2014-2016 en de verwachte ontwikkelingen.

1.   Met het oog op de toewijzing van het in artikel 15, lid 1, onder c), vermelde bedrag beoordeelt de Commissie uiterlijk op 31 mei 2017 de behoeften van de lidstaten in verband met hun asielstelsels en opvangvoorzieningen, hun situatie op het gebied van migratiestromen in de periode 2014-2016 en de verwachte ontwikkelingen.

Motivering

Het „migrantenspel” kan plotsklaps veranderen en het stelsel moet flexibel genoeg zijn om daarop goed te reageren.

Wijzigingsvoorstel 19

Artikel 22

Lid 1 wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

1.   Het Fonds verleent financiële bijstand om in het geval van een noodsituatie te voorzien in dringende en specifieke behoeften.

1.   Het Fonds verleent financiële bijstand om in het geval van een noodsituatie te voorzien in dringende en specifieke behoeften

Motivering

Zie par. 53.

Wijzigingsvoorstel 20

Artikel 23

Lid 2, onder a) wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

a)

te fungeren als een EU-adviesraad voor migratie en asiel door middel van coördinatie en samenwerking, zowel op nationaal als EU-niveau, met vertegenwoordigers van de lidstaten, de academische wereld, het maatschappelijk middenveld, denktanks en andere EU- of internationale entiteiten;

a)

te fungeren als een EU-adviesraad voor migratie en asiel door middel van coördinatie en samenwerking, zowel op nationaal als EU-niveau, met vertegenwoordigers van de lidstaten, de academische wereld, het maatschappelijk middenveld , denktanks en andere EU- of internationale entiteiten;

Motivering

Zie par. 15.

Wijzigingsvoorstel 21

Artikel 23

Lid 5, onder c) wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

door de lidstaten aangewezen nationale contactpunten, met elk ten minste drie deskundigen die samen deskundig zijn op het gebied van asiel en migratie, zowel wat beleidsvorming, wetgeving, onderzoek als statistiek betreft, en die de nationale bijdragen tot de in artikel 19, lid 1, bedoelde activiteiten coördineren en verstrekken teneinde te beschikken over bijdragen van alle belanghebbenden;

door de lidstaten aangewezen nationale contactpunten, met elk ten minste drie deskundigen die samen deskundig zijn op het gebied van asiel en migratie, zowel wat beleidsvorming, wetgeving, onderzoek als statistiek betreft, en die de nationale bijdragen tot de in artikel 19, lid 1, bedoelde activiteiten coördineren en verstrekken teneinde te beschikken over bijdragen van alle belanghebbenden;

Motivering

Zie par.13. Dat komt de transparantie ten goede.

COM(2011) 752 final

Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van de algemene bepalingen inzake het Fonds voor asiel en migratie en inzake het instrument voor financiële steun voor politiële samenwerking, voorkoming en bestrijding van criminaliteit, en crisisbeheer

Wijzigingsvoorstel 1

Artikel 4

Wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

Op grond van de specifieke verordeningen gefinancierde acties moeten in overeenstemming zijn met het toepasselijke recht van de Unie en van de lidstaten.

Op grond van de specifieke verordeningen gefinancierde acties moeten in overeenstemming zijn met het toepasselijke recht van de Unie en van de lidstaten .

Motivering

Weliswaar maakt die jurisprudentie deel uit van de rechtsorde van de Unie, maar er dient erop te worden gewezen dat niet alle lidstaten de uitspraken altijd in praktijk brengen.

Wijzigingsvoorstel 2

Artikel 8

Lid 5 toevoegen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

 

   

Motivering

Zie par. 53.

Wijzigingsvoorstel 3

Artikel 12

Lid 1 wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

1.   Elke lidstaat organiseert, overeenkomstig de nationale voorschriften en gebruiken, een partnerschap met de betrokken instanties en organen om de nationale programma's te ontwikkelen en uit te voeren.

1.   Elke lidstaat organiseert, overeenkomstig de nationale voorschriften en gebruiken, een partnerschap met de betrokken instanties en organen om de nationale programma's te ontwikkelen en uit te voeren.

Deze instanties en organen zijn onder meer de bevoegde regionale, lokale, stedelijke en andere overheden, en in voorkomend geval internationale organisaties en instanties die het maatschappelijk middenveld vertegenwoordigen, zoals niet-gouvernementele organisaties of sociale partners.

Deze instanties en organen zijn onder meer de bevoegde regionale, lokale, stedelijke en andere overheden, en internationale organisaties en instanties die het maatschappelijk middenveld vertegenwoordigen, zoals niet-gouvernementele organisaties of sociale partners.

Motivering

De passage „in voorkomend geval” is te onduidelijk en laat teveel interpretatieruimte. De voorgestelde vervanging heft dat op. De bijdrage van de doelgroepen is fundamenteel voor de programmering van de Unie.

Wijzigingsvoorstel 4

Artikel 12

Lid 4 wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

4.   Elke lidstaat richt een toezichtcomité op om de uitvoering van de nationale programma's te ondersteunen.

4.   Elke lidstaat richt een toezichtcomité op om de uitvoering van de nationale programma's te ondersteunen.

Motivering

Zie par. 13. Dit leidt tot meer transparantie en ook worden belangenconflicten vermeden.

Wijzigingsvoorstel 5

Artikel 12

Lid 5 wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

5.   De Commissie kan met raadgevende stem aan de werkzaamheden van het toezichtcomité deelnemen.

5.   De Commissie met raadgevende stem aan de werkzaamheden van het toezichtcomité deel.

Motivering

Participatie van de Commissie is zeer belangrijk en moet daarom dwingend worden voorgeschreven.

Wijzigingsvoorstel 6

Artikel 14

Een punt g) aan lid 5 toevoegen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

 

Motivering

Zie par. 18 en 19.

Wijzigingsvoorstel 7

Artikel 20

Lid 2, onder c) wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

(c)

uitgaven voor evaluaties van acties of projecten;

(c)

uitgaven voor evaluaties van acties of projecten ;

Motivering

Zie par. 18 en 19. De betrokkenen kunnen het succes van een project goed beoordelen.

Wijzigingsvoorstel 8

Artikel 23

Lid 1, onder b) wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

b)

een erkende verantwoordelijke instantie: een overheidsorgaan van de lidstaat dat als enige verantwoordelijk is voor het goed beheer van en het toezicht op het nationale programma en zorgt voor alle communicatie met de Commissie;

b)

een erkende verantwoordelijke instantie: een overheidsorgaan van de lidstaat dat als enige verantwoordelijk is voor het goed beheer van en het toezicht op het nationale programma en zorgt voor alle communicatie met de Commissie;

Motivering

Zie par. 18 en 19.

Wijzigingsvoorstel 9

Artikel 25

Een punt d) aan lid 5 invoegen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

 

Motivering

Zie par. 18 en 19. De belanghebbenden kunnen het succes van een project goed beoordelen.

Wijzigingsvoorstel 10

Artikel 48

Lid 1, onder b) wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

(b)

de voorlichting van potentiële begunstigden over de financieringsmogelijkheden van de nationale programma's;

(b)

de voorlichting van potentiële begunstigden over de financieringsmogelijkheden van de nationale programma's ;

Motivering

Zie par. 14.

Wijzigingsvoorstel 11

Artikel 50

Een lid 7 toevoegen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

 

   

Motivering

Zie par. 18 en 19.

Wijzigingsvoorstel 12

Artikel 51

Lid 2 wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

2.   De lidstaten zorgen voor procedures voor het opstellen en verzamelen van de voor de evaluaties vereiste gegevens, waaronder gegevens over gemeenschappelijke en programmaspecifieke indicatoren.

2.   De lidstaten zorgen voor procedures voor het opstellen en verzamelen van de voor de evaluaties vereiste gegevens, waaronder gegevens over gemeenschappelijke en programmaspecifieke indicatoren.

Motivering

Zie par.13.

Wijzigingsvoorstel 13

Artikel 55

Lid 1 wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

1.   De Commissie wordt bijgestaan door het gemeenschappelijk comité „Asiel, migratie en veiligheid”, dat is opgericht bij deze verordening. Dat comité is een comité in de zin van Verordening (EU) nr. 182/2011.

1.   De Commissie wordt bijgestaan door het gemeenschappelijk comité „Asiel, migratie en veiligheid”, dat is opgericht bij deze verordening. Dat comité is een comité in de zin van Verordening (EU) nr. 182/2011.

Motivering

Zie par. 18 en 19.

COM(2011) 753 final

Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling, als onderdeel van het Fonds voor interne veiligheid, van het instrument voor financiële steun voor politiële samenwerking, voorkoming en bestrijding van criminaliteit, en crisisbeheer

Wijzigingsvoorstel 1

Artikel 3

Lid 2, onder a) wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

a)

voorkoming en bestrijding van grensoverschrijdende, zware en georganiseerde misdaad, waaronder terrorisme, en versterking van de coördinatie en de samenwerking tussen de rechtshandhavingsautoriteiten van de lidstaten en met betrokken derde landen;

a)

voorkoming en bestrijding van grensoverschrijdende, zware en georganiseerde misdaad, waaronder terrorisme, en versterking van de coördinatie en de samenwerking tussen de rechtshandhavingsautoriteiten en met betrokken derde landen;

Motivering

Zie par. 41 en 55.

Wijzigingsvoorstel 2

Artikel 3

Lid 3, onder a) wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

a)

maatregelen (methodes, instrumenten, structuren) die het vermogen versterken van de lidstaten om grensoverschrijdende, zware en georganiseerde misdaad, waaronder terrorisme, te voorkomen en te bestrijden, met name door middel van publiek-private partnerschappen, uitwisseling van informatie en beste praktijken, toegang tot gegevens, interoperabele technologieën, vergelijkende statistieken, toegepaste criminologie, publieksvoorlichting en bewustmaking;

a)

maatregelen (methodes, instrumenten, structuren) die het vermogen versterken van de lidstaten om grensoverschrijdende, zware en georganiseerde misdaad, waaronder terrorisme, te voorkomen en te bestrijden, met name door middel van publiek-private partnerschappen, uitwisseling van informatie en beste praktijken , toegang tot gegevens, interoperabele technologieën, vergelijkende statistieken, toegepaste criminologie, publieksvoorlichting en bewustmaking;

Motivering

Zie par. 38, 39, 40, 41, 43 en 44.

Wijzigingsvoorstel 3

Artikel 4

Lid 1, onder a) wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

a)

acties ter verbetering van de politiële samenwerking en coördinatie tussen rechtshandhavingsautoriteiten, waaronder gezamenlijke onderzoeksteams en alle andere vormen van grensoverschrijdende gezamenlijke operaties, de toegang tot en uitwisseling van informatie en interoperable technologieën;

a)

acties ter verbetering van de politiële samenwerking en coördinatie tussen rechtshandhavingsautoriteiten, waaronder gezamenlijke onderzoeksteams en alle andere vormen van grensoverschrijdende gezamenlijke operaties, de toegang tot en uitwisseling van informatie en interoperable technologieën;

Motivering

Zie par. 38 en 40.

Wijzigingsvoorstel 4

Artikel 4

Een punt h) aan lid 1 toevoegen

Text proposed by the Commission

CoR amendment

 

;

Motivering

Zie par. 42.

Wijzigingsvoorstel 5

Artikel 4

Een punt i) aan lid 1 toevoegen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

 

Motivering

Zie par. 41.

Wijzigingsvoorstel 6

Artikel 6

Lid 1 wijzigen

Commissietekst

Wijzigingsvoorstel

1.   Het nationale programma dat in het kader van het instrument moet worden opgesteld en het programma dat moet worden opgesteld in het kader van Verordening (EU) nr. XXX/2012 tot vaststelling, als onderdeel van het Fonds voor interne veiligheid, van het instrument voor financiële steun voor de buitengrenzen en visa, zullen door de lidstaten tezamen worden voorbereid en aan de Commissie worden voorgesteld als één enkel nationaal programma voor het Fonds, overeenkomstig artikel 14 van Verordening (EU) nr. XXX/2012 [horizontale verordening].

1.   Het nationale programma dat in het kader van het instrument moet worden opgesteld en het programma dat moet worden opgesteld in het kader van Verordening (EU) nr. XXX/2012 tot vaststelling, als onderdeel van het Fonds voor interne veiligheid, van het instrument voor financiële steun voor de buitengrenzen en visa, zullen door de lidstaten tezamen, worden voorbereid en aan de Commissie worden voorgesteld als één enkel nationaal programma voor het Fonds, overeenkomstig artikel 14 van Verordening (EU) nr. XXX/2012 [horizontale verordening].

Motivering

Zie par. 8 and 19.

Wijzigingsvoorstel 7

Artikel 14a

Nieuwe paragraaf toevoegen

Door de Commissie voorgestelde tekst

Wijzigingsvoorstel

 

   

   

Motivering

Voor ondersteuning van grensoverschrijdende politionele maatregelen kon tot dusver worden gekozen tussen ISEC (programma van de Commissie ter verkoming en bestrijding van criminaliteit) en „doelstelling-3-steun” (via het EFRO gefinancierd). Zulks op basis van het complementariteitsbeginsel van artikel 11 van Raadsbesluit 2007/125/JI). Via ISEC werd centraal door de Unie gesteund terwijl bij doelstelling 3 decentraal over de middelen werd besloten. Krachtens artikel 14 van de voorgestelde verordening zou het Raadsbesluit van 2007 voor de toekomstige financieringsperiode worden ingetrokken. Daarmee geldt ook het complementariteitsbeginsel niet meer voor de instrumenten en dus kan er niet meer worden gekozen. Maar men moet geen afbreuk doen aan de voordelen van een flexible beroep op de respectieve steuninstrumenten. Dubbele steun kan tijdens het ondersteuningsproces voldoende worden voorkomen, afschaffing van complementariteit is daarvoor dus niet nodig. Daarom wordt voorgesteld om de complementariteit en de beschermingsclausule van artikel 11, lid 3, ISEC in een nieuw artikel 14a te verankeren.

Brussel, 18 juli 2012

De voorzitter van het Comité van de Regio's

Mercedes BRESSO


(1)  CdR 201/2009, par.1

(2)  CdR 201/2009, par.8 en 9

(3)  CdR 170/2010, par. 43

(4)  COM (2011) 752 final

(5)  Mededeling van de Commissie – COM(2011) 455 final

(6)  CdR 170/2010, par; 41 en 42

(7)  CdR 201/2009, par. 92

(8)  CdR 170/2010, par. 48

(9)  CdR 201/2009, par. 87

(10)  COM (2012) 85 final

(11)  CdR 210/2008, par. 30

(12)  CdR 201/2009, par. 76 en 77


Top