Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008AP0414

    Communautaire statistieken over de externe handel met derde landen *** I Wetgevingsresolutie van het Europees Parlement van 23 september 2008 over het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende communautaire statistieken van de buitenlandse handel met derde landen en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1172/95 van de Raad (COM(2007)0653 — C6-0395/2007 — 2007/0233(COD))
    P6_TC1-COD(2007)0233 Standpunt van het Europees Parlement in eerste lezing vastgesteld op 23 september 2008 met het oog op de aanneming van Verordening (EG) nr. …/2008 van het Europees Parlement en de Raad betreffende communautaire statistieken van de buitenlandse handel met derde landen en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1172/95 van de Raad

    PB C 8E van 14.1.2010, p. 110–120 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    14.1.2010   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    CE 8/110


    Dinsdag, 23 september 2008
    Communautaire statistieken over de externe handel met derde landen ***I

    P6_TA(2008)0414

    Wetgevingsresolutie van het Europees Parlement van 23 september 2008 over het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende communautaire statistieken van de buitenlandse handel met derde landen en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1172/95 van de Raad (COM(2007)0653 — C6-0395/2007 — 2007/0233(COD))

    2010/C 8 E/21

    (Medebeslissingsprocedure: eerste lezing)

    Het Europees Parlement,

    gezien het voorstel van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad (COM(2007)0653),

    gelet op artikel 251, lid 2 en artikel 285, lid 1 van het EG-Verdrag, op grond waarvan het voorstel door de Commissie bij het Parlement is ingediend (C6-0395/2007),

    gelet op artikel 51 van zijn Reglement,

    gezien het verslag van de Commissie internationale handel (A6-0267/2008),

    1.

    hecht zijn goedkeuring aan het Commissievoorstel, als geamendeerd door het Parlement;

    2.

    verzoekt om hernieuwde voorlegging indien de Commissie voornemens is ingrijpende wijzigingen in dit voorstel aan te brengen of dit door een nieuwe tekst te vervangen;

    3.

    verzoekt zijn Voorzitter het standpunt van het Parlement te doen toekomen aan de Raad en de Commissie.


    Dinsdag, 23 september 2008
    P6_TC1-COD(2007)0233

    Standpunt van het Europees Parlement in eerste lezing vastgesteld op 23 september 2008 met het oog op de aanneming van Verordening (EG) nr. …/2008 van het Europees Parlement en de Raad betreffende communautaire statistieken van de buitenlandse handel met derde landen en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1172/95 van de Raad

    (Voor de EER relevante tekst)

    HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

    Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 285, lid 1,

    Gezien het voorstel van de Commissie,

    Na raadpleging van het Europees Economisch en Sociaal Comité,

    Gezien het advies van de Europese Centrale Bank (1),

    Volgens de procedure van artikel 251 van het Verdrag (2),

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)

    Statistische informatie over de handel van de lidstaten met derde landen is van wezenlijk belang voor het economische en handelsbeleid van de Gemeenschap en voor de analyse van de marktontwikkelingen per product. De transparantie van het statistische systeem moet worden verbeterd, zodat het in staat is te reageren op veranderingen in de administratieve omgeving en te voldoen aan nieuwe behoeften van de gebruikers. Verordening (EG) nr. 1172/95 van de Raad van 22 mei 1995 betreffende de statistieken van het goederenverkeer van de Gemeenschap en haar lidstaten met derde landen (3) moet daarom in overeenstemming met de eisen in artikel 285, lid 2, van het Verdrag worden vervangen door een nieuwe verordening.

    (2)

    Overeenkomstig Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad van 12 oktober 1992 tot vaststelling van het communautair douanewetboek (4), hierna „het douanewetboek” genoemd, is de statistiek van de buitenlandse handel gebaseerd op gegevens die worden ontleend aan douaneaangiften. Door de vooruitgang bij de Europese integratie en de daaruit voortvloeiende veranderingen bij de douaneafhandeling van goederen, waaronder de grensoverschrijdende vergunning ten behoeve van de vereenvoudigde aangifte of de domiciliëringsprocedure en de gecentraliseerde afhandeling, die een uitvloeisel zullen zijn van de huidige modernisering van het douanewetboek, is het noodzakelijk de wijze waarop de statistiek van de buitenlandse handel wordt opgesteld aan te passen, de begrippen lidstaat van invoer en lidstaat van uitvoer te herzien en de bron voor de opstelling van communautaire statistieken nauwkeuriger te definiëren.

    (3)

    Om de fysieke handelsstroom tussen de lidstaten en derde landen te registreren en ervoor te zorgen dat gegevens over de in- en uitvoer in de betrokken lidstaat beschikbaar zijn, moeten er regelingen tussen de douaneautoriteiten en de statistische diensten worden getroffen, die nader moeten worden gespecificeerd. Dit betreft onder meer regels over de uitwisseling van gegevens tussen overheidsdiensten van de lidstaten.

    (4)

    Om de in- en uitvoer van de EU te kunnen indelen naar lidstaat, moeten gegevens worden verzameld over de lidstaat van uiteindelijke bestemming, bij invoer, en de lidstaat van werkelijke uitvoer, bij uitvoer. Op middellange termijn moeten die lidstaten voor de statistiek van de buitenlandse handel de lidstaat van invoer en de lidstaat van uitvoer worden.

    (5)

    Voor de toepassing van deze verordening moet voor de buitenlandse handel in goederen een indeling worden gemaakt volgens de gecombineerde nomenclatuur, die is ingevoerd bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 van de Raad met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief (5), hierna de „gecombineerde nomenclatuur” genoemd.

    (6)

    Om te voldoen aan de behoefte van de Europese Centrale Bank en de Commissie aan informatie over het aandeel van de euro in het internationale goederenverkeer, moet de factuurvaluta bij de uitvoer en de invoer op geaggregeerd niveau worden gemeld.

    (7)

    Ten behoeve van handelsbesprekingen en het beheer van de interne markt heeft de Commissie gedetailleerde gegevens nodig over de tariefbehandeling van goederen die in de Europese Unie worden ingevoerd, met inbegrip van informatie over contingenten.

    (8)

    De statistiek van de buitenlandse handel levert gegevens ten behoeve van de opstelling van de betalingsbalans en de nationale rekeningen op. De kenmerken met behulp waarvan ze voor de betalingsbalans kunnen worden aangepast, moeten deel gaan uitmaken van de verplichte en de standaardgegevens.

    (9)

    De statistieken van de lidstaten over douanedepots en vrije zones vallen niet onder geharmoniseerde bepalingen. Het opstellen van deze statistieken voor nationale doeleinden blijft echter facultatief.

    (10)

    De lidstaten moeten Eurostat geaggregeerde jaargegevens over de handel verstrekken, ingedeeld naar bedrijfskenmerken, met behulp waarvan onder meer gemakkelijker een analyse kan worden gemaakt van de wijze waarop Europese ondernemingen functioneren in het kader van de mondialisering. De verbinding tussen bedrijfsstatistieken en handelsstatistieken wordt gelegd door gegevens over de importeur en de exporteur in de douaneaangifte te combineren met gegevens die worden verlangd door Verordening (EG) nr. 177/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 20 februari 2008 tot vaststelling van een gemeenschappelijk kader voor ondernemingsregisters voor statistische doeleinden (6) , hierna de „ondernemingsregisterwetgeving” genoemd.

    (11)

    Verordening (EG) nr. 322/97 van de Raad van 17 februari 1997 betreffende de communautaire statistiek (7) vormt een referentiekader voor de bepalingen in de onderhavige verordening. In verband met de zeer gedetailleerde informatie over de goederenhandel zijn evenwel speciale geheimhoudingsregels nodig, willen deze statistieken relevant zijn.

    (12)

    De toezending van onder de statistische geheimhoudingsplicht vallende gegevens valt onder de regels van Verordening (EG) nr. 322/97 en Verordening (Euratom, EEG) nr. 1588/90 van 11 juni 1990 van de Raad betreffende de toezending van onder de statistische geheimhoudingsplicht vallende gegevens aan het Bureau voor de Statistiek van de Europese Gemeenschappen (8). Overeenkomstig deze verordeningen genomen maatregelen garanderen de fysieke en logische bescherming van vertrouwelijke gegevens en zorgen ervoor dat er bij de productie en verspreiding van communautaire statistieken geen sprake is van onwettige openbaarmaking of gebruik voor andere dan statistische doeleinden.

    (13)

    Bij de productie en verspreiding van communautaire statistieken in het kader van deze verordening moeten de nationale en communautaire statistische diensten rekening houden met de beginselen van de Praktijkcode Europese statistieken, die op 24 februari 2005 door het Comité statistisch programma is goedgekeurd en aan de Aanbeveling van de Commissie van 25 mei 2005 over de onafhankelijkheid, integriteit en verantwoordingsplicht van de nationale en communautaire statistische instanties is gehecht.

    (14)

    Er zijn speciale bepalingen nodig voor de tijd tot de wijzigingen in de douanewetgeving extra gegevens in de douaneaangifte opleveren en tot de communautaire wetgeving de elektronische uitwisseling van douanegegevens verplicht stelt.

    (15)

    Daar de doelstelling van deze verordening niet voldoende door de lidstaten kan worden verwezenlijkt en derhalve beter door de Gemeenschap kan worden verwezenlijkt, kan de Gemeenschap, overeenkomstig het in artikel 5 van het Verdrag neergelegde subsidiariteitsbeginsel, maatregelen nemen. Overeenkomstig het in hetzelfde artikel neergelegde evenredigheidsbeginsel gaat deze verordening niet verder dan nodig is om deze doelstelling te verwezenlijken.

    (16)

    De voor de uitvoering van deze verordening vereiste maatregelen moeten worden vastgesteld overeenkomstig Besluit 1999/468/EG van de Raad van 28 juni 1999 (9) tot vaststelling van de voorwaarden voor de uitoefening van de aan de Commissie verleende uitvoeringsbevoegdheden.

    (17)

    Met name moet de Commissie de bevoegdheid worden gegeven de lijst van douaneregelingen of douanebestemmingen aan te passen waaruit blijkt of het voor de statistiek van de buitenlandse handel om uitvoer of invoer gaat, afwijkende of specifieke regels vast te stellen voor goederen of bewegingen waarvoor om methodologische redenen specifieke bepalingen nodig zijn, de lijst van goederen en bewegingen die buiten de statistiek van de buitenlandse handel vallen aan te passen, te specificeren welke gegevensbronnen naast de douaneaangifte gebruikt kunnen worden voor de registratie van in- en uitvoer van specifieke goederen of bewegingen, de statistische gegevens , met inbegrip van de te gebruiken codes, te specificeren, vereisten voor gegevens in verband met specifieke goederen en bewegingen vast te stellen, vereisten voor het opstellen van statistieken vast te stellen, kenmerken van steekproeven te specificeren, de rapporteringsperiode en de mate van aggregatie voor partnerlanden, goederen en valuta's vast te stellen, alsook de uiterste termijn voor de verstrekking van statistieken, inhoud, dekking en herzieningsvoorwaarden voor reeds verstrekte statistieken aan te passen en de uiterste termijn voor de toezending van handelsstatistieken ingedeeld naar bedrijfskenmerken en naar factuurvaluta vast te stellen. Aangezien het maatregelen van algemene strekking betreft, die bedoeld zijn om niet-essentiële onderdelen van deze verordening te wijzigen, onder meer door haar aan te vullen met nieuwe niet-essentiële onderdelen, moeten deze maatregelen worden vastgesteld volgens de regelgevingsprocedure met toetsing bepaald in artikel 5 bis van Besluit 1999/468/EG,

    HEBBEN DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

    Artikel 1

    Onderwerp

    Bij deze verordening wordt een gemeenschappelijk kader vastgesteld voor de systematische productie van communautaire statistieken van het goederenverkeer met derde landen (statistiek van de buitenlandse handel).

    Artikel 2

    Definities

    Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

    a)

    „goederen”: alle roerende goederen, met inbegrip van elektriciteit;

    b)

    „statistisch registratiegebied van de Gemeenschap”: het douanegebied van de Gemeenschap zoals gedefinieerd in het douanewetboek, plus Helgoland, dat deel uitmaakt van het grondgebied van de Bondsrepubliek Duitsland;

    c)

    „nationale statistische diensten”: de nationale bureaus voor de statistiek en andere organen die in de lidstaten verantwoordelijk zijn voor de productie van de communautaire statistiek van de buitenlandse handel;

    d)

    „douaneautoriteiten”: de douaneautoriteiten zoals gedefinieerd in het douanewetboek;

    e)

    „douaneaangifte”: de douaneaangifte zoals gedefinieerd in het douanewetboek;

    f)

    „besluit van de douane”: ieder officieel besluit van de douaneautoriteiten met betrekking tot aanvaarde douaneaangiften dat juridische gevolgen heeft voor een of meer personen.

    Artikel 3

    Werkingssfeer

    1.   In de statistiek van de buitenlandse handel worden de invoer en de uitvoer van goederen geregistreerd.

    Uitvoer wordt door de lidstaten geregistreerd wanneer goederen het statistische registratiegebied van de Gemeenschap verlaten in overeenstemming met een van de volgende douaneregelingen of douanebestemmingen, zoals neergelegd in het douanewetboek:

    a)

    uitvoer;

    b)

    passieve veredeling;

    c)

    wederuitvoer na actieve veredeling of behandeling onder douanetoezicht.

    Invoer wordt door de lidstaten geregistreerd wanneer goederen het statistische registratiegebied van de Gemeenschap binnenkomen in overeenstemming met een van de volgende douaneregelingen, zoals neergelegd in het douanewetboek:

    d)

    in het vrije verkeer brengen;

    e)

    actieve veredeling;

    f)

    behandeling onder douanetoezicht.

    2.    Maatregelen die bedoeld zijn om niet-essentiële onderdelen van deze verordening te wijzigen in verband met de aanpassing van de in lid 1 opgenomen lijst van douaneregelingen of douanebestemmingen ▐ teneinde rekening te houden met wijzigingen in het douanewetboek of bepalingen die voortvloeien uit internationale overeenkomsten, ▐ worden vastgesteld volgens de regelgevingsprocedure met toetsing als bedoeld in artikel 11, lid 3.

    3.   ▐ Om methodologische redenen zijn voor bepaalde goederen of bewegingen specifieke bepalingen nodig („specifieke goederen of bewegingen”). Het betreft industriële installaties, schepen en luchtvaartuigen, producten van de zee, aan schepen en luchtvaartuigen geleverde goederen, deelzendingen, militaire goederen, goederen bestemd voor of afkomstig van installaties op volle zee, ruimtevaartuigen, elektriciteits- en gasinstallaties en afval.

    De maatregelen die bedoeld zijn om niet-essentiële onderdelen van deze verordening te wijzigen, onder meer door deze aan te vullen, met betrekking tot specifieke goederen en bewegingen en verschillende of specifieke bepalingen dienaangaande, worden vastgesteld volgens de regelgevingsprocedure met toetsing als bedoeld in artikel 11, lid 3.

    4.   ▐ Om methodologische redenen zijn bepaalde goederen en bewegingen uitgesloten van de statistiek van de buitenlandse handel. Het betreft monetair goud en wettige betaalmiddelen, goederen voor diplomatiek of soortgelijk gebruik, goederenbewegingen tussen de lidstaat van invoer en de lidstaat van uitvoer en hun in het buitenland gestationeerde strijdkrachten alsmede bepaalde door buitenlandse strijdkrachten verworven of verkochte goederen, bepaalde goederen die niet het voorwerp van een handelstransactie zijn, bewegingen van draagraketten vóór de lancering, goederen voor en na reparatie, goederen voor of na tijdelijk gebruik, goederen die worden gebruikt als drager van toegesneden informatie en gedownloade informatie, mondeling bij de douaneautoriteiten aangegeven goederen van commerciële aard mits de waarde ervan de statistische drempel van 1 000 EUR of een netto-massa van niet meer dan 1 000 kg niet te boven gaat, dan wel goederen van niet-commerciële aard. De maatregelen die bedoeld zijn om niet-essentiële onderdelen van deze verordening te wijzigen, onder meer door deze aan te vullen, met betrekking tot de uitsluiting van goederen of bewegingen van de statistiek van de buitenlandse handel , worden vastgesteld volgens de regelgevingsprocedure met toetsing als bedoeld in artikel 11, lid 3.

    Artikel 4

    Bron

    1.   De gegevens over de in artikel 3, lid 1, bedoelde invoer en uitvoer van goederen worden ontleend aan de douaneaangifte, inclusief eventuele wijzigingen van de statistische gegevens als gevolg van besluiten van de desbetreffende douaneautoriteiten.

    Wanneer een vereenvoudigde procedure zoals gedefinieerd in het douanewetboek wordt gebruikt en een aanvullende aangifte wordt verstrekt, worden de gegevens ontleend aan deze aanvullende aangifte.

    2.    Voor specifieke goederen of bewegingen als bedoeld in artikel 3, lid 3, kunnen andere bronnen dan de douaneaangifte worden gebruikt .

    De maatregelen die bedoeld zijn om niet-essentiële onderdelen van deze verordening te wijzigen, onder meer door deze aan te vullen, met betrekking tot de specificatie van deze andere bronnen , worden vastgesteld volgens de regelgevingsprocedure met toetsing als bedoeld in artikel 11, lid 3.

    3.     De lidstaten kunnen andere dan de in leden 1 en 2 bedoelde gegevensbronnen voor de opstelling van nationale statistieken blijven gebruiken totdat er een mechanisme is voor de onderlinge elektronische uitwisseling van de desbetreffende gegevens, als bedoeld in artikel 7, lid 3. De opstelling van de communautaire statistiek van de buitenlandse handel ingevolge artikel 6 zou echter niet op die andere bronnen mogen berusten.

    Artikel 5

    Statistische gegevens

    1.   De lidstaten ontlenen de volgende reeks gegevens aan de in artikel 3, lid 1, bedoelde geregistreerde gegevens over de invoer en de uitvoer:

    a)

    de handelsstroom (invoer, uitvoer);

    b)

    de maandelijkse referentieperiode;

    c)

    de statistische waarde van de goederen aan de nationale grens van de lidstaat van invoer of van uitvoer;

    d)

    de hoeveelheid, uitgedrukt in nettomassa en in bijzondere maatstaf wanneer deze in de douaneaangifte is aangegeven;

    e)

    de handelaar, zijnde de importeur/geadresseerde bij invoer en de exporteur/verzender bij uitvoer;

    f)

    de lidstaat van invoer of van uitvoer, zijnde de lidstaat waar de douaneaangifte is gedaan en, voor zover aangegeven in de douaneaangifte:

    i)

    bij invoer, de lidstaat van uiteindelijke bestemming;

    ii)

    bij uitvoer, de lidstaat van werkelijke uitvoer;

    g)

    de partnerlanden, zijnde bij invoer het land van oorsprong en het land van verzending, en bij uitvoer het land van bestemming;

    h)

    de goederen volgens de gecombineerde nomenclatuur, zijnde

    i)

    bij invoer, de goederencode van de TARIC-onderverdeling;

    ii)

    bij uitvoer, de goederencode van de onderverdeling van de gecombineerde nomenclatuur;

    i)

    de codes van de douaneregeling die moeten worden gebruikt om hieraan het statistisch stelsel te ontlenen;

    j)

    de aard van de transactie voor zover aangegeven in de douaneaangifte;

    k)

    de tariefbehandeling bij invoer, indien deze door de douaneautoriteiten is toegekend, zijnde de preferentiële code ▐ ;

    l)

    de factuurvaluta voor zover aangegeven in de douaneaangifte;

    m)

    de wijze van vervoer, met specificatie van:

    i)

    de wijze van vervoer aan de grens;

    ii)

    de wijze van vervoer in het binnenland;

    iii)

    de container.

    2.    De maatregelen die bedoeld zijn om niet-essentiële onderdelen van deze verordening te wijzigen, ▐ door deze aan te vullen, met betrekking tot de nadere specificatie van de in lid 1 bedoelde gegevens, met inbegrip van de te gebruiken codes, worden vastgesteld volgens de regelgevingsprocedure met toetsing als bedoeld in artikel 11, lid 3.

    3.   Wanneer niet anderszins is bepaald en behoudens de douanewetgeving, worden de gegevens in de douaneaangifte opgenomen.

    4.   ▐ Voor specifieke goederen of bewegingen als bedoeld in artikel 3, lid 3, kunnen beperkte reeksen gegevens worden verlangd .

    De maatregelen die bedoeld zijn om niet-essentiële onderdelen van deze verordening te wijzigen, ▐ door deze aan te vullen, met betrekking tot deze beperkte reeksen gegevens , worden vastgesteld volgens de regelgevingsprocedure met toetsing als bedoeld in artikel 11, lid 3.

    Artikel 6

    Opstelling van statistieken van de buitenlandse handel

    1.   De lidstaten stellen voor elke maandelijkse referentieperiode statistieken op van de in- en uitvoer van goederen, uitgedrukt in waarde en hoeveelheid, naar:

    a)

    goederen

    b)

    lidstaat van invoer/uitvoer;

    c)

    partnerlanden;

    d)

    statistisch stelsel;

    e)

    aard van de transactie;

    f)

    tariefbehandeling, bij invoer;

    g)

    wijze van vervoer.

    De Commissie kan volgens de regelgevingsprocedure van artikel 11, lid 2, uitvoeringsvoorschriften voor de opstelling van de statistieken vaststellen.

    2.   De lidstaten stellen jaarstatistieken van de handel naar bedrijfskenmerken op , te weten naar economische activiteit van de onderneming volgens de sectie of tweecijfercode van de gezamenlijke Statistische Nomenclatuur van de economische activiteiten in de Europese Gemeenschap (NACE) en naar bedrijfsomvang in termen van het aantal werknemers .

    De statistieken worden opgesteld door de gegevens over de overeenkomstig de ondernemingsregisterwetgeving opgetekende bedrijfskenmerken te koppelen aan de gegevens die overeenkomstig artikel 5, lid 1, over de invoer en de uitvoer zijn opgetekend. Daartoe geven de nationale douaneautoriteiten het desbetreffende identificatienummer van de handelaar door aan de nationale statistische diensten.

    De maatregelen die bedoeld zijn om niet-essentiële onderdelen van deze verordening te wijzigen, ▐ door deze aan te vullen, met betrekking tot de koppeling van de gegevens en deze op te stellen statistieken , worden vastgesteld volgens de regelgevingsprocedure met toetsing als bedoeld in artikel 11, lid 3.

    3.   Om de twee jaar stellen de lidstaten statistieken over de handel naar factuurvaluta op.

    De lidstaten maken bij de opstelling van de statistieken gebruik van een representatieve steekproef van gegevens over de invoer en de uitvoer die zijn ontleend aan douaneaangiften die gegevens over de factuurvaluta bevatten. Indien in het geval van uitvoer de douaneaangifte de factuurvaluta niet vermeldt, wordt een enquête uitgevoerd om de vereiste gegevens te verzamelen.

    De maatregelen die bedoeld zijn om niet-essentiële onderdelen van deze verordening te wijzigen, onder meer door deze aan te vullen, met betrekking tot de kenmerken van de steekproef, de rapporteringsperiode ▐ en de mate van aggregatie voor partnerlanden, goederen en valuta's, worden vastgesteld volgens de regelgevingsprocedure met toetsing als bedoeld in artikel 11, lid 3.

    4.   Er kan worden besloten tot de opstelling van aanvullende statistieken voor ▐ nationale doeleinden door de lidstaten wanneer de gegevens in de douaneaangifte beschikbaar zijn.

    5.   De lidstaten zijn niet verplicht statistieken van de buitenlandse handel op te stellen en naar de Commissie (Eurostat) te zenden over statistische gegevens die krachtens het douanewetboek of de nationale instructies nog niet worden geregistreerd en niet eenvoudig kunnen worden afgeleid uit ander gegevens in de douaneaangifte die bij hun douaneautoriteiten wordt gedaan. De verstrekking van deze statistieken is facultatief voor de lidstaten. Het betreft de volgende gegevens:

    a)

    bij invoer, de lidstaat van uiteindelijke bestemming;

    b)

    bij uitvoer, de lidstaat van werkelijke uitvoer;

    c)

    de aard van de transactie.

    Artikel 7

    Uitwisseling van gegevens

    1.   De nationale douaneautoriteiten leveren de nationale statistische diensten onverwijld en uiterlijk in de maand volgende op die waarin de douaneaangiften werden aanvaard of tot een besluit van de douane ter zake hebben geleid, de gegevens over de invoer en de uitvoer op basis van de aangiften die bij die autoriteiten zijn gedaan of die hun zijn verstrekt.

    De gegevens bevatten ten minste de in artikel 5 genoemde statistische gegevens die volgens het douanewetboek of de nationale instructies op de douaneaangifte beschikbaar zijn.

    2.   De lidstaten dragen er zorg voor dat de in- en uitvoergegevens die gebaseerd zijn op een bij hun nationale douaneautoriteit gedane douaneaangifte onverwijld van deze douaneautoriteit worden doorgestuurd naar de douaneautoriteit van de lidstaat die in die gegevens is aangegeven als:

    a)

    bij invoer, de lidstaat van uiteindelijke bestemming;

    b)

    bij uitvoer, de lidstaat van werkelijke uitvoer.

    De door de nationale douaneautoriteit ontvangen gegevens worden binnen de betrokken lidstaat doorgezonden aan de nationale statistische diensten, zoals bepaald in lid 1.

    3.   Lid 2 verplicht de lidstaten er niet toe in- en uitvoergegevens naar een andere lidstaat door te sturen voordat de douaneautoriteiten in die lidstaat een mechanisme voor de onderlinge elektronische uitwisseling van de desbetreffende gegevens hebben vastgesteld.

    4.   Uitvoeringsvoorschriften voor de vaststelling van die doorgifte kunnen volgens de regelgevingsprocedure van artikel 11, lid 2, worden vastgesteld.

    5.     Indien de nationale douaneautoriteiten ten gevolge van verscheidene vereenvoudigde procedures in het kader van Verordening (EG) nr. 450/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 23 april 2008 tot vaststelling van het communautair douanewetboek (gemoderniseerd douanewetboek) (10) en Beschikking nr. 70/2008/EG van het Europees Parlement en de Raad van 15 januari 2008 betreffende een papierloze omgeving voor douane en bedrijfsleven (11) niet alle vereiste gegevens als bedoeld in artikel 5, lid 1, aan de nationale statistische diensten kunnen verstrekken, zijn de nationale statistische diensten niet verplicht deze gegevens die niet van de nationale douaneautoriteiten verkregen kunnen worden, aan de Commissie (Eurostat) te verstrekken.

    Artikel 8

    Indiening van statistieken van de buitenlandse handel bij de Commissie (Eurostat)

    1.   De lidstaten sturen de Commissie (Eurostat) de in artikel 6, lid 1, bedoelde statistieken uiterlijk 40 dagen na het eind van elke maandelijkse referentieperiode.

    De lidstaten dragen er zorg voor dat de statistieken informatie over alle invoer en uitvoer in de desbetreffende referentieperiode bevatten, waarbij zij correcties aanbrengen in het geval dat er geen gegevens beschikbaar zijn.

    De lidstaten sturen bijgewerkte statistieken wanneer al ingediende statistieken worden herzien.

    De lidstaten nemen in de bij de Commissie (Eurostat) ingediende resultaten ook statistische informatie op die vertrouwelijk is.

    De maatregelen die bedoeld zijn om niet-essentiële onderdelen van deze verordening te wijzigen, onder meer door deze aan te vullen, met betrekking tot de aanpassing van de uiterste termijn van indiening, de inhoud van de statistieken, de dekking en herzieningen , worden vastgesteld volgens de regelgevingsprocedure met toetsing als bedoeld in artikel 11, lid 3.

    2.    De maatregelen die bedoeld zijn om niet-essentiële onderdelen van deze verordening te wijzigen, ▐ door deze aan te vullen, met betrekking tot de uiterste termijn voor de indiening van de in artikel 6, lid 2, bedoelde statistieken over de handel naar bedrijfskenmerken en de in artikel 6, lid 3, bedoelde statistieken over de handel naar factuurvaluta , worden vastgesteld volgens de regelgevingsprocedure met toetsing als bedoeld in artikel 11, lid 3.

    3.   De lidstaten verstrekken de gegevens in elektronische vorm volgens een uitwisselingsnorm. De wijze waarop de resultaten in de praktijk wordt ingediend, wordt volgens de regelgevingsprocedure van artikel 11, lid 2, vastgesteld.

    Artikel 9

    Kwaliteitscontrole

    1.   Voor de toepassing van deze verordening gelden de volgende criteria voor de beoordeling van de kwaliteit van de verstrekte gegevens:

    „relevantie” betreft de mate waarin statistieken voorzien in de huidige en potentiële behoeften van de gebruikers;

    „nauwkeurigheid” betreft de mate waarin ramingen de onbekende werkelijke waarden benaderen;

    „actualiteit” en „stiptheid” betreffen het tijdsverloop tussen de beschikbaarheid van de informatie en de gebeurtenis die of het verschijnsel dat daarmee wordt beschreven;

    „toegankelijkheid” en „duidelijkheid” betreffen de voorwaarden en modaliteiten voor het verkrijgen, gebruiken en interpreteren van gegevens door gebruikers;

    „vergelijkbaarheid” betreft het meten van het effect van verschillen in toegepaste statistische concepten en meetinstrumenten en -procedures bij statistische vergelijkingen tussen geografische gebieden of sectoren c.q. gedurende een periode;

    „coherentie” betreft de geschiktheid van de gegevens om betrouwbaar op verschillende manieren en voor diverse doeleinden te worden gecombineerd.

    2.   De lidstaten dienen elk jaar bij de Commissie (Eurostat) een verslag over de kwaliteit van de verstrekte gegevens in.

    3.   Bij de toepassing van de in lid 1 genoemde kwaliteitbeoordelingsaspecten op de onder deze verordening vallende gegevens worden de modaliteiten en de structuur ▐ van de kwaliteitsverslagen vastgesteld volgens de regelgevingsprocedure van artikel 11, lid 2.

    De Commissie (Eurostat) beoordeelt de kwaliteit van de ingediende gegevens.

    Artikel 10

    Verspreiding van statistieken van de buitenlandse handel

    1.    Op communautair niveau worden de in overeenstemming met artikel 6, lid 1, opgestelde en door de lidstaten ingediende statistieken van de buitenlandse handel door de Commissie (Eurostat) ten minste op het niveau van de onderverdelingen van de gecombineerde nomenclatuur verspreid.

    Alleen wanneer een importeur of exporteur daarom verzoekt, besluiten de nationale autoriteiten van een lidstaat of de desbetreffende statistieken van die lidstaat, op grond waarvan het mogelijk is de bedoelde importeur of exporteur te identificeren, mogen worden verspreid of op zodanige wijze moeten worden gewijzigd dat er geen inbreuk op de statistische geheimhouding wordt gemaakt.

    2.    Zonder afbreuk te doen aan de verspreiding van gegevens op nationaal niveau worden gedetailleerde statistieken naar TARIC-onderverdeling, preferenties en quota niet door de Commissie (Eurostat) verspreid als openbaarmaking ervan de bescherming van het algemeen belang inzake het handels- en landbouwbeleid van de Gemeenschap zou ondergraven.

    Artikel 11

    Comitéprocedure

    1.   De Commissie wordt bijgestaan door het Comité voor de statistiek van de buitenlandse handel.

    2.   Wanneer naar dit lid wordt verwezen, zijn de artikelen 5 en 7 van Besluit 1999/468/EG van toepassing, met inachtneming van artikel 8 van dat besluit. De in artikel 5, lid 6, van Besluit 1999/468/EG bedoelde termijn wordt vastgesteld op drie maanden.

    3.   Wanneer naar dit lid wordt verwezen, zijn artikel 5 bis, leden 1 tot en met 4, en artikel 7 van Besluit 1999/468/EG van toepassing, met inachtneming van artikel 8 van dat besluit.

    Artikel 12

    Intrekking

    Verordening (EG) nr. 1172/95 wordt met ingang van 1 januari 2010 ingetrokken.

    Zij blijft van toepassing op gegevens die betrekking hebben op referentieperioden vóór 1 januari 2010 .

    Artikel 13

    Inwerkingtreding

    Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    Zij is van toepassing met ingang van 1 januari 2010.

    Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

    Gedaan te ║

    Voor het Europees Parlement

    De voorzitter

    Voor de Raad

    De voorzitterm


    (1)   PB C 70 van 15.3.2008, blz. 1.

    (2)  Standpunt van het Europees Parlement van 23 september 2008.

    (3)  PB L 118 van 25.5.1995, blz. 10. ║.

    (4)  PB L 302 van 19.10.1992, blz. 1. ║.

    (5)  PB L 256 van 7.9.1987, blz. 1. ║.

    (6)   PB L 61 van 5.3.2008, blz. 6.

    (7)  PB L 52 van 22.2.1997, blz. 1. ║.

    (8)   PB L 151 van 15.6.1990, blz. 1.

    (9)  PB L 184 van 17.7.1999, blz. 23. ║.

    (10)   PB L 145 van 4.6.2008, blz. 1.

    (11)   PB L 23 van 26.1.2008, blz. 21.


    Top